Коронавирус в България

Прескочи до:

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

31.03.20
00:29

;d

Bart Simpson

31.03.20
00:31

Права си, мъчно е много, ама много, затова който оцелее да гледа Нагоре и да благодари.
Аре и аз, лека нощ.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 31.03.20 00:32.

31.03.20
01:12

Някой някаква теория защо в Исландия има само 2ма умрели, като единият даже не е местен? от 1100+ заразени.

31.03.20
08:30

казано от Joe Musashi на 31.03.20, 01:12:

Някой някаква теория защо в Исландия има само 2ма умрели, като единият даже не е местен? от 1100+ заразени.

Там водят много здравословен начин на живот, острова си го пазят чист и тн. Май има още доста фактори, но затова се сещам. Просто хората са здрави.

31.03.20
08:51

Koлko,туристи има в Исландия?

Bart Simpson

31.03.20
09:05

казано от nervak на 31.03.20, 08:51:

Не малко, но не по това време.Исландия

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 31.03.20 09:12.

31.03.20
09:27

казано от Bart Simpson на 31.03.20, 09:05:

казано от nervak на 31.03.20, 08:51:

Не малко, но не по това време.Исландия

Bart,несравнимо е с една Италия,Испания...Португалия и много други.

31.03.20
09:49

казано от Димо на 30.03.20, 20:17:

Абе май са посвършили, поне вярващите в руската на’ука. Никой не щя да изкара 7 лесни бири като се обзаложи за руската ваксина за коронавируса.

Какво да се обзалагаме? Ваксината вече я тестват, двете бири на тоя залог ги приемам. А дали ще са първи - не, най-вероятно няма, назад са с етапа на тестовете.

По въпроса за мските и закона за здарвето, че гледам много юристи, много чудо...Първо прочетете закона за Извънредното положение, после умувайте.

Криза дали ще има, каква ще е, колко и на кого ще се отрази...Никой нищо не може да каже с достоверност. Всичко зависи от това колко е гъвкава системата като цяло.

31.03.20
10:56

Това не съм го проверил, някой знае ли нещо по въпроса ? Или са някакви измислици. ?

https://gospodari.com/репортаж-по-италианска-телевизия-от-2015/?fbclid=IwAR3_8IyDxzwzg-oa03_NNbObgaznbuQgEiaWzt1xWUyQeNLw1yZNJkTbPM4

Отдолу коментара също е интересен, хубаво е да се провери кое как е. Даже коментара е сериозно научно аргументиран със съответните цитати от статии. Но е хубаво да се види.

Даже ще прикрепя текста тук

Владимир Русев

28 Март 2020

КОРОНА ВИРУСА Е ПРОИЗВЕДЕН И ПАТЕНТОВАН НА ЗАПАД https://patents.justia.com/patent/10130701 ПОДРОБНО ОПИСАНИЕ Настоящото изобретение осигурява коронавирус, съдържащ вариант ген на реплика, който, когато се експресира в коронавирус, причинява вируса да има намалена патогенност в сравнение със съответен коронавирус, който съдържа репликантния ген от див тип. коронавирус Гамакоронавирусът е род животински вирус, принадлежащ към семейство Coronaviridae. Коронавирусите са обвити вируси с едноверижен РНК геном с положителен усет и спирална симетрия. Геномният размер на коронавирусите варира приблизително от 27 до 32 килобази, което е най-дългият размер за всеки познат РНК вирус. Коронавирусите заразяват предимно горните дихателни или стомашно-чревни пътища. Пет до шест различни известни в момента щамове на коронавирусите заразяват хората. Най-разпространеният човешки коронавирус, SARS-CoV, който причинява тежък остър респираторен синдром (SARS), има уникална патогенеза, тъй като причинява инфекции на горните и долните дихателни пътища и може също да причини гастроентерит. Коронавирусът на респираторния синдром в Близкия Изток (MERS-CoV) също причинява инфекция на долните дихателни пътища при хората. Смята се, че коронавирусите причиняват значителен процент от всички настинки при възрастни хора. Коронавирусът от настоящото изобретение може да съдържа вариант на репликатен ген съдържащ мутация, както е дефинирана в M41 модните последователности, представени в Фиг. 10, Патентни документи на САЩ 7452542 18 ноември 2008 г. Денисън Чуждестранни патентни документи WO-2004/092360 Октомври 2004 г. WO WO-2005/049814 Юни 2005 г. WO WO-2007/078203 Юли 2007 г. WO WO-2011/004146 Януари 2011 г. WO Патентна история Патент номер : 10130701 Тип: Грант Пила : 23ти Юли 2015 Дата на патент : 20 Ное 2018 за патент с номер на публикация : 20170216427 Изпълнител : THE Пърбрайт институт (Уокинг, Пърбрайт) Изобретатели : Ерика Bickerton (Уокинг), Сара Keep (Уокинг) Пол Бритън (Уокинг) Основен изпитващ : Bao Q Li Номер на заявление : 15 / 328,179 Класификации Текущ американски клас : Coronaviridae (напр. Вирус на диария при новородени телета, вирус на котешки инфекциозен перитонит, кучешки коронавирус и др.) (424 / 221.1) Международна класификация : A61K 39/215 (20060101); C12N 7/00 (20060101); C12N 9/12 (20060101); A61K 39/00 (20060101); Патенти на Inventor Erica Bickerton

Сега пък на самия сайт се появи този дисклеймър..

DISCLAIMER: Coronavirus is a broad name for a family of viruses. This patent is NOT for the new COVID-19 virus and The Pirbright Institute does not currently work with human coronaviruses. If you share this patent online, be aware you are in fact sharing a separate patent for avian infectious bronchitis virus and porcine delta-coronavirus. This is not a patent for the new COVID-19 virus.

Трябва да се чете :)

Мнението беше редактирано от kaloyan на 31.03.20 11:11.

31.03.20
11:16

The present invention provides a live, attenuated coronavirus comprising a variant replicase gene encoding polyproteins comprising a mutation…

Освен дисклеймъра, в първото изречение на превода си изпускаш “атенюиран”, което в имунологията означава “намален ефект, сила или стойност”. Атенюираните частици са основна част от много ваксини, предназначени за прилагане на неимунокомпрометираната част от населението.
Демек, гледаш патент за разработката на ваксина, като на тази конкретно става видно, че обектът и са домашни птици и се разработва за животносъдството.

едит: всъщност си го отбелязал, макар и странно, и нз откъде идва объркването ти.

Мнението беше редактирано от BGDN. на 31.03.20 11:18.

31.03.20
12:43

Айдеее, no more маски...

gggddd

31.03.20
12:47

Още не е отменено официално с нова заповед. Седи си последната (Номер 168):
http://www.mh.government.bg/bg/normativni-aktove/zapovedi-pravilnitsi-instruktsii/

Ама както казаха по-горе, квото кажат, тва правим. Да не му мислим много.

едит: вече е отменана

Мнението беше редактирано от gggddd на 31.03.20 14:06.

31.03.20
12:49

казано от Gogo на 31.03.20, 12:47:

Ама както казаха по-горе, квото кажат, тва правим. Да не му мислим много.

😂

31.03.20
13:01

казано от Margi на 30.03.20, 15:45:

казано от Димо на 30.03.20, 14:55:

От тук мисля че само Маргито е хардкор антиваксър, ама на нея ѝ е простено, тя вярва в аюрведа.

Като зпочнете така да гадаете всичко за мен...на никого от вас не дължа обяснение за каквото и да е.
Вярвам в това, което работи.

Няма кво да гадая, за аюрведата ти сама си ми го казвала.

А като си избрала да се изживяваш като сайънсденайър и да пропагандираш средновековни или хипи схващания на място, където повечето вярват в науката, нормално е да привличаш вниманието и хората да ти се смеят/подиграват. Аз пък не разбирам какво се правиш на ощипана мома.

Деян

31.03.20
13:04

Аз пък се моля, да не се стига до нещо от сорта.
Върви брутална сирена, по улиците е пълно с военни с противогази, чуват се изстрели, майки и деца бягат и пищят и едновременно с това се чува по мегафона глас, като оня на Гаварит Масква:
Вниманнииие, всички да се приберат по домовете си поради наличието на смъртоносна зараза. Моля хората да освободят пътните платна и да не пречат на конвоите извозващи хилядите починали техни съграждани. Внимание, не помагайте и не доближавайте хората, паднали на улицата. Приберете се по домовете си веднага.

Мнението беше редактирано от Деян на 31.03.20 13:05.

Bart Simpson

31.03.20
13:07

Дидооооо, ти вече го преживяваш в мислиге си брааааааааат, нема такъв филм.

31.03.20
13:07

казано от Margi на 30.03.20, 21:57:

казано от Gogo на 30.03.20, 21:37:

казано от Деян на 30.03.20, 20:43:

И ся ко праим-навсякъде с маски.....

Както е формулирана в момента заповедта, може и на челото да си я носиш. Да не казвам къде другаде може....

Да не говорим че е в разрез със закона:

Това не е облекло (и затова не е в разрез със закона), а предпазно средство! И разликата между двете е огромна. От земята до небето. Облекло и в нарушение на закона ли е, когато работници с пясъкоструйни машини, които почистват фасади на сгради или някви паметници, носят предпазни маски? В нарушение на закона ли е, ако работещи с бояджийски пистолет носят маски? И още хиляди подобни примери.

Това, което си написала е една изключително груба манипулация. Подвеждаща информация и фалшива новина, за която ако имахме законодателството от преди 1944 г щеше да носиш много строга наказателна отговорност и едва ли щеше току така да ти се размине.

казано от Margi на 30.03.20, 22:09:

казано от Bart Simpson на 30.03.20, 22:03:

Точно затова се налага извънредно положение.

За да се възцари беззаконие?

СЗО:  носете маски само ако имате симотоми на ковид 19
Мутафчийски: маските създават фалшиво усещане за сигирност у здравите хора
Министър на здравеопзаването: 5000 лв глоба за без маска...

Няма разбирателство дори по този елементарен на вид въпрос.

Кое е точно беззаконието? Че нещо не го виждам тук? Трябва някой бинокъл да взема, явно? Кое е беззаконието? Че министерството на здравеопазването се опитва да ограничи епидемията и спаси живота на хиляди хора? Мога да кажа много хубави неща за Мутафчийски и ми е симпатичен, но това негово мнение е нелогично. Откъде знаеш човека, който се реди до теб в магазин или се разминавате във входа, откъде знаеш дали вече не е заразен и утре ще легне тежко болен? Елементарен въпрос и към двама ви. Към теб и Мутафчийски.

казано от Margi на 30.03.20, 22:32:

казано от Bart Simpson на 30.03.20, 22:14:

Кат ти казват носиш-носиш, кат ти кажат вкъщи-вкъщи.

Гражданино - мечта на всеки управляващ, а като ти кажат: още шест месеца кръчмата ти няма да работи, ела си плати данъците, наема, осигуровките на персонала...

Абсолютно неуместна ирония! Става въпрос за пандемия обхванала целия свят! Не сме само ние. И това, че се опитваме да избегнем този пожар на наша територия за теб е основание за присмех и подигравки. А за кръчмата, питам те. Какво ще стане, ако при масова епидемия, той открие кръчмата? В кръчма както се знае хората сядат край масите и се заседяват доста дълго. И ако самият кръчмар бъде заразен от клиентите си и се тръшне болен на другия ден след отварянето? А пари за лечение и 1 месец на легло откъде? А ако зарази и семейството си? Тогава пък какво правим? Не очаквах, че си толкова безотговорен човек!!!

Знам, че антиваксерите сте напълно безотговорни към здравето на близките си и безопасността на обществото за което хич не ви пука, ама чак пък толкоз? Излагаш се!

Мнението беше редактирано от Миро на 31.03.20 14:50.

31.03.20
13:14

Дидо, стига си прави сам паника и на другите по-лабилни.

Като си говорим за ефекта на пеперудата и колко лесно се предава паниката:
Оня ден единия ми баджанак който е тираджия в Испания се прибрал вкъщи и казал на сестрата на жена ми: “Трябва да си купим оръжие. Скоро ще започне насилието по улиците и ние като чужденци ще сме първите.” И тя звъни на сестра си - жена ми - тук и го преразказва. И идва жена ми и притеснена ми казва че положението е страшно и че скоро ще започне едва ли не канибализъм и добре че имаме оръжие.
Поглеждам аз през розореца. Навън пролет, слънцето грее, птичките пеят, малки деца търчат пред блока, чичките си чоплят по колите. Обръщам се и я питам защо така смята, някой нещо направил ли им е на балдъзата и баджанака, някой нещо да им е казал? И тя: Еми не, ама хората са уплашени.

Деян

31.03.20
13:19

Барт, Димо, преживявам в смисъл, че просто ми се появява подобна картина. А не, че съм се паникьосал и умирам от страх вкъщи 😀 Даже съм прекалено спокоен, което не е ок.
Скоро даже, май миналата есен беше, когато вървяха едни проби по мегафоните в София, с фразата: “Това е техническа проверррка” .....се бъзикахме с колегите и си измисляхме разни предупреждения, свързани обаче с работата ни. Не някакви апокалипсиси.
Апропо, филми като Аз съм легенда, Z-та световна война, Зараза и подобни, добре пипнати са ми любимия жанр още от дете.
Луд човек 😀

Мнението беше редактирано от Деян на 31.03.20 13:20.

31.03.20
13:22

казано от Димо на 31.03.20, 13:01:

казано от Margi на 30.03.20, 15:45:

казано от Димо на 30.03.20, 14:55:

От тук мисля че само Маргито е хардкор антиваксър, ама на нея ѝ е простено, тя вярва в аюрведа.

Като зпочнете така да гадаете всичко за мен...на никого от вас не дължа обяснение за каквото и да е.
Вярвам в това, което работи.

Няма кво да гадая, за аюрведата ти сама си ми го казвала.

А като си избрала да се изживяваш като сайънсденайър и да пропагандираш средновековни или хипи схващания на място, където повечето вярват в науката, нормално е да привличаш вниманието и хората да ти се смеят/подиграват. Аз пък не разбирам какво се правиш на ощипана мома.

Казах - вярвам в неща, които работят.
Никога не съм била сайънсденайър. Напротив - винаги съм се възползвала от полезни изобретения и достижения на науката.
Цитрай едно мое средновековно/хипи схавщане и се обоснови кое го прави такова.
Смей се наволя, и без това яко сте спекли. Аз поне не се притеснявам - последните 20 години съм се подготвяла, за да мога да се справя с подобно заболяване. Вземам предпазни мерки, каквито винаги съм вземала. Ако пък не - никой не е вечен, живота в неистов страх от смъртта е мъка.
Бъдете здрави, малко в повече ми губи времето тази тема, предпочитам да обръщам внимание на важните за мен хора.

Мнението беше редактирано от Margi на 31.03.20 13:29.

31.03.20
13:23

казано от Bart Simpson на 30.03.20, 22:15:

Сега носите маски с фалшива сигурност, а преди шест месеца искахте бурките да сваляте, ай у левоооооо.

Ами то бурките пак са свързани със сигурността. Може един терорист да се опаше с гранати, да обръсне гладко лицето си и го покрие с бурка. Сетне знаеш какво следва. В най-гъстата тълпа и десетки или стотици разкъсани на парчета. Тъй, че не по религиозни причини, а във връзка със сигурността е добре да се вижда кой кой е. Би ли отворил вратата на непознат човек с изцяло скрито лице, само очите му се виждат?

Мнението беше редактирано от Миро на 31.03.20 13:24.

31.03.20
13:24

казано от Margi на 31.03.20, 13:22:

Аз поне не се притеснявам - последните 20 години съм се подготвяла, за да мога да се справя с подобно заболяване.

СЗО харесва тоя пост! :D

gggddd

31.03.20
13:25

Туй  за Миро:

Глава първа.
ОГРАНИЧАВАНЕ НОСЕНЕТО НА ОБЛЕКЛО, ПРИКРИВАЩО ИЛИ СКРИВАЩО ЛИЦЕТО

Чл. 1. Този закон урежда ограничаването на носенето на облекло, прикриващо частично или скриващо напълно лицето.

Чл. 2. (1) На публични места на територията на Република България не се допуска носенето на облекло, прикриващо частично или скриващо напълно лицето.
(2) Публично място по смисъла на ал. 1 е всяко обществено достъпно място на територията на Република България.

Чл. 3. Разпоредбата на чл. 2, ал. 1 не се прилага:
1. ако носенето на облеклото се налага:
а) по здравословни причини;
б) от характера на упражняваната професия;
в) в рамките на спортни, културни, образователни или други подобни прояви, когато се носи от участниците в тях и е с временен характер;
2. в молитвените домове на регистрираните вероизповедания;
3. когато със закон е установено друго.

Чл. 4. (1) Облекло, прикриващо или скриващо лицето, са плътни или полупрозрачни дрехи, покривала, наметала, мрежести платки, маски или други подобни елементи, които прикриват частично или скриват напълно лицето.
(2) Лицето е прикрито частично при носенето на облекло, с което са закрити устата, носът или очите.
(3) Лицето е скрито напълно при носенето на облекло за цялостно закриване на лицето.

31.03.20
13:40

Никога не съм била сайънсденайър. Напротив - винаги съм се възползвала от полезни изобретения и достижения на науката.
Цитрай едно мое средновековно/хипи схавщане и се обоснови кое го прави такова.

Не ми се рови, но по памет:
- в една тема ми обясняваше как да пиеш вода докато се храниш е вредно, защото баба ти така ти е казвала.
- в друга тема твърдеше че аюрведа си е напълно работеща и АЛТЕРНАТИВА на медицината, защото хората видиш ли я били прилагали от хилядолетия, ама ние вярващите много на науката сме били слепи.
- в трета тема спореше че има суперхрани и колко били яки, нищо че няма научни доказателства изобщо да правят нещо повече от очевидното - че те наяждат.

Смей се наволя, и без това яко сте спекли. Аз поне не се притеснявам - последните 20 години съм се подготвяла, за да мога да се справя с подобно заболяване.

Разбира се че ще се смея - смешно ми е. Кои сме “ние”? Другите? Ти сама се слагаш в отделна категория.

Ако пък не - никой не е вечен, живота в неистов страх от смъртта е мъка.

Тук съм съгласен с теб. Горко им на такива хора.
Хората умират само веднъж, страхвите умират всеки ден.

31.03.20
13:44

Аре бе, върнете баба ви, мола ви са. Снощи си разменихме коментари във фб и ме махна.... Сега как ще се информирам? Как???

gggddd

31.03.20
13:55

Интересно е да се наблюдава, как човек се изказва без никакви твърдения, но отстрани някой му ги вменява и се почва едно обясняване и плюене.

Затова човек трябва да внимава кво пише в тоя форум, ако не иска да дава напразни обяснения. Кажеш нещо, споделиш някво инфо. Някой ти се изсере отгоре разбрал недоразбрал, нямащ си понятие от логика. Обяснява на всички какво е искал да каже авторът. Получи 20 лайка и става безсмъртен. :”Д Даже и на бой се скача. За обидния език пък въобще няма да коментирам, че се толерира.

Деян

31.03.20
14:06

Ай не се карайте, бря. Тук сме все от един отбор 💪 Поне така си мисля.
Че иначе:

31.03.20
14:35

казано от Gogo на 31.03.20, 13:25:

Туй  за Миро:

Глава първа.
ОГРАНИЧАВАНЕ НОСЕНЕТО НА ОБЛЕКЛО, ПРИКРИВАЩО ИЛИ СКРИВАЩО ЛИЦЕТО

Чл. 1. Този закон урежда ограничаването на носенето на облекло, прикриващо частично или скриващо напълно лицето.

Чл. 2. (1) На публични места на територията на Република България не се допуска носенето на облекло, прикриващо частично или скриващо напълно лицето.
(2) Публично място по смисъла на ал. 1 е всяко обществено достъпно място на територията на Република България.

Чл. 3. Разпоредбата на чл. 2, ал. 1 не се прилага:
1. ако носенето на облеклото се налага:
а) по здравословни причини;
б) от характера на упражняваната професия;

в) в рамките на спортни, културни, образователни или други подобни прояви, когато се носи от участниците в тях и е с временен характер;
2. в молитвените домове на регистрираните вероизповедания;
3. когато със закон е установено друго.

Чл. 4. (1) Облекло, прикриващо или скриващо лицето, са плътни или полупрозрачни дрехи, покривала, наметала, мрежести платки, маски или други подобни елементи, които прикриват частично или скриват напълно лицето.
(2) Лицето е прикрито частично при носенето на облекло, с което са закрити устата, носът или очите.
(3) Лицето е скрито напълно при носенето на облекло за цялостно закриване на лицето.

Чети внимателно закона! А отгоре на всичко медицинската маска не е облекло, а предпазно средство! Аз не слагам маска щото ми е студено (на обяд беше 5 градуса в нашия град) или за да си крия лицето. Типична маска за прикриване може да бъде донякъде примерно маската, която се носи от тинейджърите на Хелуин-1 ноември. Като и тя е условно казано облекло и маска. Тя  е карнавална маска за временно носене. Обаче няма как да накараш хирурзите или зъболекарите да работят без предпазна маска. Която се явява като предпазно средство. А няма за цел да прикрива лицето или главата им. Въведено е в съответствие със закона за извънредно положение по медицински причини. Аз нося от няколко дни точно по медицински причини ПРЕДПАЗНО СРЕДСТВО. Наричай го както искаш: маска, покривало, бурка :D или нещо друго. Но то е ПРЕДПАЗНО СРЕДСТВО, а не облекло. По смисъла на този закон.

Мнението беше редактирано от Миро на 31.03.20 14:39.

Bart Simpson

31.03.20
14:36

Само да видя докъде съм бил с четенето след час.

gggddd

31.03.20
14:41

казано от Миро на 31.03.20, 14:35:

Чети внимателно закона! А отгоре на всичко медицинската маска не е облело, а предпазно средство! Аз не слагам маска щото ми е студено (на обяд беше 5 градуса в нашия град) или за да си крия лицето. Типична маска за прикриване може да бъде донякъде примерно маската, която се носи от тинейкджтрите на Хелуин-1 ноември. Като и тя е условно казано облекло и маска. Тя  карнавална маска за временно носене. Обаче няма как да накараш хирурзите или зъболекарите да работят без предпазна маска. Която се явява като предпазно средство. А няма за цел да прикрива лицето или главата им. Въведено е в съотвретствие ссъ закона извънредно положение по медицински причини. Аз нося от няколко дни точно по медицински причини ПРЕДПАЗНО СРЕДСТВО. Наричай го както искаш:маска, покривало, бурка :D или нещо друго. Но то е ПРЕДПАЗНО СРЕДСТВО, а не облекло. По смисъла на този закон.

Щом го четеш внимателно, къде пише, че медицинската маска, не е маска? И къде в заповедта, която вече отмина, пише, че маската трябва да е медицинска, а не направи си сам? И ако наистина го четеше внимателно, щеше да видиш, че по здравословни причини е позволено, съотвено става дума за медицинска маска.

Мнението беше редактирано от gggddd на 31.03.20 14:42.

31.03.20
14:52

Аз да кажа че даже престъпниците смятат че е редно да има карантина и изолация :
организираната престъпност в Рио Де Жанейро въвеждала собствена блокада, щом правителството бездейства.

А в Италия правителството се притеснявало, че в условията на криза, все повече хора и организации ще се обръщат за помощ от мафията.

31.03.20
15:15

Да не дава Господ да се чуе по нашите улици:

казано от Деян на 31.03.20, 13:04:

Гаварит Масква:
.

тогава ще е страшно...а СО-19 ще е притурка.

31.03.20
15:15

казано от Gogo на 31.03.20, 14:41:

Щом го четеш внимателно, къде пише, че медицинската маска, не е маска? И къде в заповедта, която вече отмина, пише, че маската трябва да е медицинска, а не направи си сам? И ако наистина го четеше внимателно, щеше да видиш, че по здравословни причини е позволено, съотвено става дума за медицинска маска.

За пръв път чувам и чета, че маската направи си сам, не е тип медицинска маска. Ти виждал ли си медиците да седнат и произвеждат тоя тип маски, та само затова да се наричат медицински маски? А ако нося медицинска маска, значи ли че съм медик? Щото нали двамата с Маги обичате да се хващате за думата.

Да, в българския език има думи, които означават няколко съвсем различни неща. Както в случая. Или примерно вЪлна и вълнА. А има и обратните случаи. Ако напишеш на вратата на хотел, че влизането с анцуг е строго забранено. Всеки изпълнителен българин ше махне анцуга и ще влезе с панталон. Обаче, ако група немци поискат да влязат ще си събуят панталоните :) и ще останат по бели гащи :D Щото при тях анцуг означава точно това-панталон.

Явно е, че ако вникнеш в текста и мислиш задълбочено и аналитично, под думата маска се има предвид облекло прикриващо лицето. А в случая с извънредното положение изобщо не става въпрос за това, за облекло. Може би се използва същата дума, но означава съвсем разалични неща. Както думата “мишка” използвана за гризач и за компютърен аксесоар. :)

PS. Ааа, малка корекция. Сега се сетих, че немската дума Анцуг, означаваше не просто панталон, а костюм (сако и панталон). Тъй че немците ще трябва да се съблекат съвсем голи, ако искат да изпълнят заповедта на входа на хотела. Дано не ме гепят немците, че ще ми хвърлят един здрав пердах. :) Първо задето им “нареждам” да се съблекат голи на влизане в хотела. И второ затова, че съвсем обърках думите в езика им. :D хаха

Мнението беше редактирано от Миро на 31.03.20 15:29.

31.03.20
15:24

Маски, каски, ала бала...

Чл. 2. Министърът на здравеопазването освен по Закона за здравето може да въвежда и други временни мерки и ограничения, определени в закон.

Тоест всяка негова заповед е със силата на закон. Може сутринта да е една, вечерта да е друга, да я отменя, променя.
То за това е и “Извънредно положение”, не е “Тълкувайте си закона както си искате”...

gggddd

31.03.20
15:42

Кой какво тълкува въобще? Аз посочвам един закон, като нищо не казвам.
Друг след мен почва да го тълкува и да ми казва, че медицинаскта маска, не била маска. А тази ушита от на баба ми гащите, също е медицинска. И всичко става въпрос за конкретния закон, а не дали е в сила в момента, кой ква заповед сложил или отменил.

Кой въобще оспорва заповедите на някого, описани по конкретния начин...?

Аз лично посочих, че според мен са смешно написани, така че всеки може да си я носи и на оная работа, ако иска. Няма едно единно решение, което носи объркване у хората.

Ок. Вчера беше задължително и кво “Смешници, носете маски, че ще ви избия”
Днес го отмениха и само лайкваме, щото станахме смешни.

Ето, от днес адвокат се прознесе, че в Пловдив не е забранено да се разхождаш нито по главната, нито по велоалеите, нито по тротоарите, защото това изрично не е забранено със заповед. И от утре всичко ще е пълно.

Мнението беше редактирано от gggddd на 31.03.20 15:45.

31.03.20
15:50

Тоя адвокат е малко неуспял такъв. По време на извънредно положение се ограничават голяма част от правата, които изрично посочва Конституцията. КАто например правото за свободно придвижване. Както и текстове в други закони, които противоречат на разпоредбите, които действат по време на Извънредното положение.
Единствените две права в Конституцията, които не могат да се ограничат по никакъв начин по време на Извънредно положение са правото на живот и правото да не бъдеш подлаган на изтезания.

gggddd

31.03.20
15:51

Добре, пак ще го повторя.
Няма заповед, с която да се ограничи това право, съответно си остава наше право.
Извънредното положение не те ограничва автоматично от всички права. То дава право правоимащите, да ти го отнемат. Но в случая, не е.

Мнението беше редактирано от gggddd на 31.03.20 15:52.

31.03.20
15:53

Има, има. Иди се разходи по гребната и като ти напишат акта дай на тоя същия адвокат да ти го обжалва.

gggddd

31.03.20
15:56

Табелите поставени по улиците не са заповеди. Няма какво да се разхождам.
Гребната мисля се води някакъв парк или спортно съоражение, за които има заповед.

31.03.20
15:58

Аха, и заповедта на Кмета не е заповед...Карай, иди на главната, вчера за 10 минути минаха 2 патрула и никой не пропуснаха.

Прескочи до:

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1