Кръвно налягане

Същност, значение, изменения и това, което спортуващите е добре да знаят за него

от четиво за 10 минути

Кръвното. Кой не е бил изненадван неприятно от този неочакван гост? Кого лекарят по една или друга причина не е накарал да загуби почва под краката си с думите "имате кръвно"? Такъв човек е щастлив. И все пак и здравият е добре да познава опасностите на кръвното налягане, да може да се предпазва от усложнения и да предвижда проблемите.

Кръвно налягане

Какво е кръвното налягане?

Кръвното налягане е точно това, което звучи. То е налягането, натискът, който кръвта под напрежение упражнява върху кръвоносната система и нейните съдове.

Защо кръвта е под налягане?

Това е естествени физически и физиологичен процес. Сърцето е помпа и то периодично изтласква потоци кръв в една относително затворена кръвоносна система. Отделно тази кръв трябва да се движи и тя често се влива от големи съдове с широк разрез и голяма вместимост към такива с по-тесен разрез и по-малка вместимост. Това също дава ефект върху налягането. Не на последно място, изпомпването, натискът, напрежението карат кръвоносните съдове да реагират, променяйки еластичността си. Аортата, поемаща входящия кръвен ток, се разширява и налягането в нея се увеличава. Това налягане тя се старае да уравни, придвижвайки кръвта напред, към местата с по-ниско налягане.

Разбира се, по-лесно би било на аортата, вместо да "разпрати" кръвта по цялото тяло, моментално да се свие и да върне кръвта в сърцето. Но за да не се случва това, се грижат семилунарните клапи, които не допускат обратния ток (както и някои механизми на свиване).

Какво разбрахме дотук? Кръвното е нормално явление в организма на живия човек. Основен негов двигател е сърдечният мускул, но немалко влияние му оказват и съдовете. Кръвното създава условията за нормално кръвообращение. Видно е, че то и варира, че при свиване на сърцето е най-високо, а после, с разпределянето на кръвта надолу постепенно намалява, до следващия удар. Но как става това, какъв е точно механизмът?

Систола и диастола

Помпената функция на сърцето най-грубо казано се реализира посредством свиването и разпускането на предсърдната камера. Моментът на пълно свиване, когато сърцето е изпомпило най-много кръв, се нарича систола. Моментът на максималното отпускане на сърдечния мускул се означава като диастола. Систолата и диастолата представляват нормалният сърдечен ритъм. Изхождайки от елементарните физически познания, следва да предположим, че систолното налягане е най-високото, а диастолното - най-ниското и между тези моменти кръвното плавно спада.

Спадът не е съвсем плавен. Явно му влияят много фактори, като включването на аортните клапи и различното свиване на големите кръвоносни съдове. Но принципът остава такъв. Горната граница се нарича систолично налягане, долната - диастолично и между двата момента налягането спада, колебателно, но с ясна тенденция надолу. Разликата между систолично и диастолично налягане се обозначава като пулсово налягане.

Описаният тук механизъм мери налягане, познато ни като артериално кръвно налягане. Това е, което имаме на предвид, когато говорим за "кръвно". Уредът, с който се мери артериалното кръвно налягане се нарича сфигмоманометър и има различни форми, но най-познатата ни е слушалката с манометър и лентата с помпичка, с която се увива мишничната артерия.

При нормален, здрав възрастен човек границите се приемат 120 torr за систолна и 80 torr за диастолна (друга разпространена мерна единица е милиметри живачен стълб, mmHg, приемана за равна на тази). Разбира се, допустими са и малки отклонения, но това е, към което по принцип се придържаме.

Кое е определящо за кръвното налягане?

Съгласно направените изводи, два са основните фактора, които влияят на артериалното кръвно налягане:

 1. Минутен обем на сърцето.
 2. Периферно съпротивление на кръвоносните съдове.

Минутният обем на сърцето е свойство, което отразява връзката между ударния обем на сърцето и честотата на сърдечните съкращения. Тоест, получихме три основни фактора:

 • ударен обем на сърцето;
 • честота на ударите;
 • съпротивление на кръвоносните съдове.

Какво ни говори кръвното налягане и каква е връзката му със спорта?

Съгласно разгледаните връзки, по кръвното налягане може да разберем някои ориентири за състоянието и работата на сърдечния мускул. Разбира се, тези ориентири все още нищо не значат и е добре веднага да бъдат последвани от кардиограма, за да се установи точният източник на смущения в работата на сърцето. Активно спортуващият влияе на кръвното чрез спорта по два основни начина:

 1. Постепенно увеличаване на ударния обем на сърцето, като при това еластичността на малките кръвоносни съдове не се или се променя слабо.
 2. Краткосрочно или периодично увеличаване на честотата на сърдечните съкращения за минута.

И двете изменения по принцип влияят на систоличната граница - тази, която отразява активната работа на мускула, свиването му. Диастоличната граница по принцип се променя от честотата на свиванията - ускорен пулс, и от промени в обема и еластичността на кръвоносните съдове, тъй като те са постоянен и пасивен източник на напрежение върху кръвта. При тренирани лица с уголемяване на сърдечния мускул горната граница може да се качи до 200 torr, дори и повече, но за кратко време.

Трябва да отбележим, че по принцип такова повишение е нежелателно и подобни явления са патологични. Но спортът все още не е обяснение за промененото кръвно. Внимавайте. Всяка трайна промяна в кръвното налягане трябва да се проследява. Тя може да се крие в сериозни заболявания, смущения в работата на сърцето и други органи, проблеми с хомеостазата и други. За целта след като еднократно сте отчели промяна, добре е да проследите кръвното още поне няколко пъти и да запишете резултатите в календарче. Най-добре това да се случва по два до три пъти на ден и записаните резултати да се консултират с лекар.

Високо кръвно налягане

Високото кръвно (вдигане и на двете граници на налягането) най-често се смята за идиопатично, т.е. заболяване без установена причина. По принцип за категорично високо се счита налягане над 130/85 за постоянно. Признаци, че имате високо кръвно, са замайване, световъртеж, гадене, раздразнителност, безсъние, стягане на тила, кръвотечение от носа. Често обаче е и безсимптомно. За да се установи причината за високо кръвно, трябва да се назначат редица допълнителни изследвания, включително и триглицериди, холестерол, кръвна захар, урея, мозък и вътрешни органи.

Това означава, че високото кръвно е допълнителен симптом на редица заболявания, като диабет, проблеми с бъбреците и сърцето и други. Даже и когато такива заболявания не са на лице, е добре кръвното да се коригира. Приема се, че за дълги периоди то е опасно. Увреждат се сърцето, кръвоносните съдове, бъбреците, очите и други органи. Заболяването има и клинична изява - инсулти и инфаркти и други. Лекува се пасивно - с диета, избягване на сол, подправки и други, или активно - медикаментозно, в по-изразените и продължителни случаи.

Ниско кръвно налягане

Ниското кръвно по принцип се приема за по-малък проблем от високото. Също като него е често идиопатично и хронично. От ниско налягане причернява пред очите, треперят ръцете, губи са равновесие, има световъртеж. То е и честа причина за припадък. Опасност тук са строгите диети, обезводняването, обилна кръвозагуба при менструация и други. За понижено налягане при мъжете се счита такова на и под 100/60, а при жените 95/60.

Деца или тинейджъри са предразположени към временно, възрастово понижаване на налягането, което, комбинирано с рестриктивни хранителни режими може да стане опасно. Основно и важно е дългосрочно да се повиши приема на течности, краткосрочно му влияе например кафето. Ниското кръвно може да е признак на заболявания, като анемия и сърдечна слабост, сепсис или хормонални отклонения.

Дългосрочно то влияе на кръвния ток, намалявайки храненето на мускулните, мозъчните и другите клетки в организма. Добра терапия срещу ниското кръвно налягане е спортът. Съществуват и други тесни разновидности на промени в кръвното, като сближаване на горна и долна граница и раздалечаването им. Това са патологични случаи, най често свързани с конкретни заболявания, изискващи лекарска намеса.

Влияния с медикаменти и диети

Широк спектър медикаменти и суплементи влияят на кръвното. Всъщност то е елемент на хомеостазата, който изключително лесно се влияе от медикаменти, и дори от храни и напитки. Много от често използваните медикаменти във фитнеса могат да променят кръвното налягане. Медикаментите, използвани за отслабване, като кленбутерол и ефедрин директно повишават кръвното налягане. Специално ефедринът се използва пряко с това си приложение и в медицината при отслабване на сърдечната дейност.

Тонизиращите напитки, базирани на гуарана или кофеин също повишават кръвното налягане. Резките спадове на тестостерона след хормонален цикъл могат да повишат кръвното, ако и по принцип да се приема, че тестостеронът влияе благотворно. Връзката между креатина и високото кръвно се счита за доказана по много параграфи - натоварване на бъбреците, задържане на вода и други.

Някои терапии, като например тази с хормон на растежа пък могат да доведат до намаляне на кръвното. При високо кръвно трябва да избягвате диета, богата на мазнини, солените храни, кофеина, преяждането, колбасите, боб, гъби, ряпа, газирано и някои подправки като хрян, горчица и други.

При ниско кръвно избягвайте алкохола и увеличете приема на течности. Можете да използвате умерено забранените неща в случаите на високо кръвно. Не можем да разгледаме всички случаи и взаимодействия. Само е добре да знаете едно: нормалното кръвно е основен фактор за работата на Вашия организъм, за храненето и функционирането на клетката. Дори само със спорта вие вече стресирате леко този баланс.

В случай, че по един или друг случай проблеми с кръвното все пак се явят, най-добре преустановете суплементите и хормоналните терапии и се старайте да преодолеете проблема. Не го ли направите, ще получите краткосрочен ефект върху мускулите и визията си, но и дългосрочен върху Вашето здраве и организма Ви, който по един или друг начин пак ще се отрази и на бъдещите ви резултати и физическо състояние.

В статията са използвани източници - виж списъка.

 • Начев, Х, Физиология, Медицина и физкултура, София, 1989 г.
 • pramed.com
 • gotvarstvo.georgievi.net
 • wikipedia.org
Хареса ли ти статията?
Статията написа Стефан Симеонов
Модератор на форума и BB-Team автор от 2005 г. С интерес в сферата на медицината и физиологията. С опит в спортове като езда, фехтовка, някои бойни спортове и др., но постоянната му любов си остава фитнесът, силовите спортове и всичко свързано с тях. Привърженик на балансираните режими, противник на крайностите, освен когато не е наложително.
Мнения по темата
1
1 март 2009 11:41

Поздравления! Много добра статия! Важно е да следи артериалното налягане, защото се повишава постепенно и неусетно, а щетите, които нанася са сериозни.

2
13 окт 2009 08:57

винаги съм била с ниско кръвно, и майка ми също. Понякога е наследствено.При високо кръвно помага индришето.Смъква го бързо но трябва и диета обезателно.

3
31 окт 2009 09:41

От години ми казват,че имам високо кръвно налягане.Аз съм на 53.Нито един лекар не ме води като хронично болна и едва преди две години при случайна ехография на коремни органи ми откриха в двата бъбрека камъни.Не е ли това престъпление от страна на лекарите,които през всичките тези години или нямат направления,или нямат часове или си млад за тези болести?
Искам мнението ви за това какво трябва да се промени в здравната система,че да се набляга повече на профилактиката отколкото,на лечението.
Защо и ние не станем “бяла” държава и до кога ще сме в трети, а дори в четвърти свят?

Стефан Симеонов
4
2 ное 2009 14:53

В здравната система трявб да се промени... здравната система.
При сегашното състояние битката е за направления, т.е. ти може да си болен и да не получиш пътека за лекар, щото няма направления и щото се продават на черно, чистят се задължения с тях, разменна монета между лекари са... И прочие.
Като цяло трябва:
1. По - малк оадминистрация, вкл. здравна каса при лекарите, за да могат те да си гледатработата а не да са вид чиновници.
2. По - малко пари на свободно преминаване при тях, т.е. да няма платени услуги и платени прегледи, котио да ги мотивират да крадат и да заменят едните с другите.
3. По - високи заплати в здравеопазването, комбиниран ис по - големи изисквания, че лекарите взеха да стават от кол и въже....
4. По - високи вноски за здравеопазване с ангажираност от държавата за социалн ослабите.
5. Пълно покриване на рисковете, а не както е сега, едва ли не свонския грип ше Ви го излекуваме, пилешкия не. Нема го по здравна каса.
6. Задължителни профилактични прегледи. Задъ;жение и към работодателя да осигури възможност на работника, и към работника. Неявилите се биват лишени временно от осигурителни права на същия принцип, на който автомобил без профилактичен преглед и обслужване му пада гаранцията...

Нещо такова си мисля че трябва да стане...
И със съжаление ще отбележа че през омразният ни вече “омунистически” строй системата на здравеопазването и на образованието работеха далеч по добре и ефективно!

5
2 ное 2009 18:48

Искам да изкажа благодарност на читателя,който също присърце приема пролемите на всички българи.Та какво-по-ценно и важно от здравето има.
Благодаря и на създателите на ВВ-team.
Това което ни поднасяте всеки ден ме очарова и възхищава.Вие сте прекрасни.
Очакваме още все така поучителни ,любопитни и истинси статии,съвети,рецепти и това,което си имате ум.
Това което правите вие,не може да го направи нито “личния лекар” нито “Здравната каса”.
Чакам ви всеки ден с уважение и признателнот.

6
vselena
7 юни 2010 17:27

Напоследък търся в интернет информация за здравословно хранене, разделно хранене, холестерол, високо кръвно налягане ...Намерих бездънни източници, прочетох  безброй статии и статиите в BB-team най-много ми допадат. Изпитвам безкрайно облегчение след прочитането им, защото ми дават точно това, което ми трябва по един неповторим начин, без излишества, без неразбираеми термини, третирайки основните положения от а до я, следвайки логична последователност, на ниво, което точно на мен ми е нужно. Благодаря!!! Нека ви има!!!

7
Роси
24 сеп 2010 07:30

Статията ми хареса.моля пишете и за доближаване на границите на кръвното.как се отразява,как се постъпва в такава ситуация.Благодаря Ви предварително.Лек ден

8
raina
3 ное 2011 14:06

Хубаво е, че има такива статии, в които може да прочетеш нещо за високо и ниско кръвно. БРАВО!

9
7 ное 2011 18:44

Здравейте , аз съм на 16 г (наближавам 17 след 3 месеца)  ии предималко си мерих кръвното и беше 84 на 63 а сега 93 на 65 , да попитам нормално ли е за моята възраст :) в повечето случани много рядко е над 95 едни познати ми казаха на лекар да отида . Не спортувам. Но доста така похапчам сладичко :) ии някое друго кафе пия ...

10
teaq
26 яну 2012 18:37

Аз съм онко болна,но трябва да заплащам винаги,когато ида на д-р.Когато попитах не съм ли освободена от такси трябваше да покажа експертното решение.Когато поисках да ида на мамограф трябваше да си платя...Чувствам всичко това като подигравка.

11
5 авг 2013 07:51

Ще се развам, ако може да ми кажете мнението си: Кръвното ми е ниско: 90-50. Пулса също ми е нисък:50. Спортувам много активно и се храня много правилно:) (зеленчуци, плодове, вода,  без алкохол, ядки, протеини, витамини и т.н.).
Понеже изпитвам от време на време симптомите на ниското кръвно, трябва ли да потърся някакво по-специализирано лечение с хапчета, изследвния? И към какво ще ме насочите.
Моята лична лекарка ми се радва и ми казва, колко здрава изглеждам и че ниското кръвно било нормално и да пия айран със сол:)

Стефан Симеонов
12
5 авг 2013 08:51

Най - общо казано, госпожо Петрова, хронична хипотония не е чак такъв повод за радост.
Обикновено тя или е причинена, или причинява слабо сърце. Мудността и липсата на усилие в сърдечния мускул го правят по - слаб от нормалното, точно както отбиването на номер на тренировките не дава видим ефект върху мускулите.
Така че идеята ниското кръвно да е повод за медицинска радост, и то комбинирано със слаб и бавен пулс не я споделям. В насоката на черен хумор ще попитам: а ако по някое време кръвното се нулира, това повод за банкет ли е? Изобщо не може да нарани съдовете тогава.

Консултирайте се с кардиолог. Идеята, че с кръвно и пулс 50 - трайно - нямате потенциален проблем, а повод за радост за мен противоречи на медицинската наука и практика.

Аз само мога да гадая какви са причините за Вашето състояние, нито съм лекар, нито изобщо имам някаква информация за Вас.
Но една от често срещаните причини е - заседнал живот и слаба храна.
Намерете начин да спортувате, нещо леко, тичане, каране на колело, но усърдно и за дълъг период от време. Излизайте на слънце.
Ще стимулира сърцето.
Айрана със сол пак си го пийте. С малко сол се прави ако не са Ви казали, не се прави на вкус, а примерно половин чаена лъжичка на литър максимум.
Поемайте изобщо повече вода - обезводянването е по - често синдром на жените, вие отбягвате повече водата, и помислете кои от нещата които поемате може да са диуретици(да изхвърлят вода) - кафе, алкохол, друго, защото водата се отнема предимно от кръвта и нарушението на водния баланс също е причина за ниско кръвно.

Поздрави!

Петков
13
28 сеп 2014 15:57

Взех си Креатин Монохидрат на ОН, но чета много места-сега и тук, че повишава кръвното, и се чудя да го пия ли или да го изхвърля. Имал съм няколко пъти високо кръвно и сега съм много предпазлив. Вие какво ще ме посъветвате?

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.