07.01.09
12:50
казано от The_Detonator на 07.01.09, 09:31:
Интересува ме Цеденото кисело мляко на Роса и дали неговя състав отговаря на написаното на опаковката. Сайтът, който е упоменан на нея ( fama.bg ), e под конструкция откакто го посетих за 1път отпреди 5-6 месеца.
Ето какво са изследвали в БНАП: http://www.bnap.org/2006/05/19/kiselo-mlqko/ Уви, изследването е от доста отдавна. Не намерих по-нови изследвания. Протеиновото съдържание обаче, както и лактозата рядко са предмет на изследване.
07.01.09
12:53
казано от Cedar на 07.01.09, 07:20:
Аз искам да запитам за хранителния състав на изварата ” Мероне ” - до сега не съм го виждала никъде! Нито на самия продукт, нито в сайта им..., а предполагам , никой няма да оспори (поне който я е консумирал), че е доста добра на вкус. Възможно ли е да се дължи на мойте вкусови предпочитания или е овкусена по някакъв начин и с какво?
Свързах се с пройзводителите по e-mail, но отговора беше следния:
Съдържание в 100 гр. продукт:
Сухо вещество 22,0 %
Мазнини 0,6 %
Сол 0,0 %
Енергийност 58 кcalКакво влиза в т.н. “сухо вещество” - защото това беше повод да пиша и 2ри път, но без да получа отговор!? Има ли овкусители, консерванти ( има и по дълъг срок на годност от други )?
Поздрави! :)
Ако производителя не може да ти каже % на протеина в продукта си, или го смята за търговска тайна или сам не е наясно какво произвежда. Овкусителите трябва да са отбелязани на етикета. Нали не говорим за насипна извара? Там съставът е “както дойде”.
Моля, за линк или приложена снимка на етикет!
За хляба “Бонус” знам, че фирмата производител обяви фалит още през декември и затова от тогава тези хлябове не се намират из търговската мрежа.
казано от Владимир Недков на 07.01.09, 12:53:
казано от Cedar на 07.01.09, 07:20:
Аз искам да запитам за хранителния състав на изварата ” Мероне ” - до сега не съм го виждала никъде! Нито на самия продукт, нито в сайта им..., а предполагам , никой няма да оспори (поне който я е консумирал), че е доста добра на вкус. Възможно ли е да се дължи на мойте вкусови предпочитания или е овкусена по някакъв начин и с какво?
Свързах се с пройзводителите по e-mail, но отговора беше следния:
Съдържание в 100 гр. продукт:
Сухо вещество 22,0 %
Мазнини 0,6 %
Сол 0,0 %
Енергийност 58 кcalКакво влиза в т.н. “сухо вещество” - защото това беше повод да пиша и 2ри път, но без да получа отговор!? Има ли овкусители, консерванти ( има и по дълъг срок на годност от други )?
Поздрави! :)
Ако производителя не може да ти каже % на протеина в продукта си, или го смята за търговска тайна или сам не е наясно какво произвежда. Овкусителите трябва да са отбелязани на етикета. Нали не говорим за насипна извара? Там съставът е “както дойде”.
Моля, за линк или приложена снимка на етикет!
Не не става дума за насипна - в пакетчета е ( бомбички ). Колкото до етикета - не са описани основните хран. вещества, какво да говорим за консерванти...
Ето линк: http://www.merone.bg/?lang=bg&go=2.2
При всички положения тези 22% сухо вещество не могат да са всичките с хранителна стойност, понеже ако са въглехидрати и/или белтъчини, калориите шяха да бъдат около 92 (22х4+0.6х9). Изглежда не им е чиста работата. :)
Мнението беше редактирано от TRIARII на 07.01.09 14:25.
07.01.09
21:24
Имам въпроси за киселото мляко като цяло. Тъй като обичам доста мляко проблем ли е да го вместваме в храненията ( трябва ли да знаем нещо за него извън етикета, можем ли да го считаме като нормална храна при смятане на калории, белтъчини и тн. приемайки само това, което е на етикета). За кои хранителни режими е подходящо (сваляне , поддържане, качване). Каква е разликата между киселото и прясното мляко ( освен изписаните на етикетите въглехидрати, белтъчини и тн.)? Тъй като е най-лесно достъпната, бърза за изяждане хране, когато нямаме време или изникне нещо. Въпроса ми е с 2 кисели млека и 50 гр ядки можем ли да заместим сериозно хранене?
Мнението беше редактирано от Predmisnica на 07.01.09 21:26.
07.01.09
22:18
Едно процедурно предложение - темата е интересна и според мен е нещо повече от въпроси и отговори. Вярвам, че ще е полезно за всички ни да прочетем подробни анализи за посочените продукти, но ако сметнете за добре, създавайте отделна тема за продукт Х, продукт У и т.н.. Предполагам, че и на Владо (както и на останалите с позиция) ще е по-удобно да проследят развитието на дискусиите.
Може би е по-добре да се отвори един подраздел в който за всеки продукт да има отделна тема, иначе малко ще се обърка владо, а пък след време темата ще стане доста дълга и ще е трудно да се търси в нея. Мисля че интерес определено има...
Има едни италиански пилешко-пуешки кремвирши “Wudy”. На етикета пише колко процента от кое месо се съдържа,но не и хранителните стойности ! Понеже ги ям сравнително често, тъй като не мога от 7 сутринта да почна да пека пържоли, има ли начин да се разбере какви са стойностите на протеини/мазнини/въглехидрати ? Ето и две снимки на самия продукт и етикета от близо :
http://i298.photobucket.com/albums/mm251/votolom87/DSC02711.jpg
http://i298.photobucket.com/albums/mm251/votolom87/DSC02710.jpg
Мнението беше редактирано от votolom на 09.01.09 17:44.
11.01.09
22:14
Здрасти!
votolom, прерових цялата мрежа, включително сайта на производителите, но не намерих информацията, която те интересува. Все още няма единен европейски каталог за храните произведени в ЕС. Няма и единен стандарт за етикетиране, изискващ в етикета да се изпише хранителния състав на продукта.
Кофти..Аз все си мисля, че за набавянето на протеин при закуска би трябвало да стават, ама пък доста често ги ям вече и затова се притеснявам какво ли бухат вътре...
казано от votolom на 12.01.09, 07:43:
Кофти..Аз все си мисля, че за набавянето на протеин при закуска би трябвало да стават, ама пък доста често ги ям вече и затова се притеснявам какво ли бухат вътре...
Мини на яйца.
Преди няколко дни от Била реших да опитам произволно някое сирене и случайно попаднах на това и отзад. Още с първото отрязано парче, а после изядох доста голямо количество сирене за да се уверя дали не са случайност ето тези твърди парченца. Имам и клипче как ги мачкам с пръсти и те не се размекват, а останат ли малко на въздух и се втвърдяват още повече. На сутринта реших, че ще изям проклетото сирене като го метна в тигана намачкано с яйцата, е няма да ви обяснявам - най-отвратителните яйца ядох заради постоянното хрупане на тези парчетийки.
Съвет: не си купувайте такова сирене :)
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 18.01.09 09:31.
20.01.09
13:55
Някой знае ли какви са хранителните стойности на “Народна кайма” дето се продава в пакетчета по 250 гр.Има я в разновидности “За скара” “За принцеси”. Вкусна е и си хапвам от нея от време на време :) На опаковката обаче не пише колко процента са белтъчините, мазнините и въглехидратите нито колко е съдържанието на соя. Някой има ли информация по въпроса?
Това е марка на Белла.
( http://www.bella.bg/bg/brands/Naroden/kaima.htm ) Съдържание на каймата..друг път. Сигурно е голямата им тайна.
Странно ми е, че някой е решил да продава кайма в непрозрачни пакети.
20.01.09
21:25
казано от С7АЛК3Р на 20.01.09, 19:58:
Това е марка на Белла.
( http://www.bella.bg/bg/brands/Naroden/kaima.htm ) Съдържание на каймата..друг път. Сигурно е голямата им тайна.
Странно ми е, че някой е решил да продава кайма в непрозрачни пакети.
“Балкана пази своите тайни” :lol:
Мнението беше редактирано от SelBy на 20.01.09 21:26.
Здравейте :)
искам да попитам, мислите ли че този хляб Вита със 100 % ръж е наистина така ? Някой проверявал ли го е?
30.01.09
05:58
Хм...обикновено го оцветяват с канела...
30.01.09
09:14
Ами другите разноводности на хляба Вита? Дали няма някакви шашми и при тях?
30.01.09
11:01
100% има. Почти не използвам хляб вече - на 2 седмици 1-2 филийки пълнозърнест по случайност...
31.01.09
08:40
Ами намира ли се хляб със доказано 100% качество? Имам и един въпрос на палмовото масло в Била. На опаковката от 1кг пише, че съдържа 100% нехидрогенирано палмово масло. Дали наистина е така?
31.01.09
12:49
Дори да е така според мен не го използвай. Съдържа предимно наситени мазнини и не е полезно..
риба тон от консерви (Arriva foods) преписвам от опаковката
Риба тон в растително масло
състав: филета от риба тон, растително олио, СОЛ; нето тегло 110гр
за 100грама : 183 калории
Б 25 В 0 М 9.3
цена 1.90лв
какво мислите за този продукт и как е най-добре да си набавям риба тон
02.02.09
18:07
Най-изгодният начин, е да се купува филе от риба Тон в собствен сос, в големи консерви от по 1 кг. Проблемът е, че ако не се изяде за 3 дни в хладилник, следва да се изхвърли. Ако някой експерт, знае за методи на консервация, които да запазят рибата годна по-дълго в халдилника, да сподели. Аз се сещам за осоляване и дълбоко замразяване.
Според мен с осоляването все тая, защото това brine(собствения сос) всъщност е вода и сол. Във фризера тук пише, че може:
http://wiki.answers.com/Q/Can_you_freeze_canned_tuna
Аз не бих го пробвал всеки случай де:)
Експандирани пшеница и ориз на “Виталия” с фруктоза от щанда с “БИО” продукти на “Фантастико”. Съпругата ми ги консумира в огромни количества, въпреки воплите ми, че освен фибрите съдържат огромно количество въглехидрати. Смятя, че са дабри за лактацията - в момента кърми. До каква степен са полезни за нея? Също така студено-пресовани масла от тиква, сусам, лен, гроздово семе и маслини - ползвам ги обилно, но доли всички тези омега -3,6 мастни киселини се натрупват и могат ли да вредят?
като се има впредвид,че киселото мляко Култура не е нискомаслено,ако трябва да се избира кое е по-добре да се яде Кисело мляко с 2% масленост(като Елена,Божинци,Селекта и т.н.) или Култура?
24.02.09
07:57
Аз ползвам само “Елена”, ()защото лично съм си го изследвала микробиологично и само то съдържа т.нар “жива закваска”, а именно Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, и то в големи количества. Останалите 5-6 марки си бяха нула откъм закваска.
Това беше много полезна информация. И аз ще си купувам кис мляко ЕЛЕНА вече. Досега не знам защо - но само на ПЪРШЕВИЦА се спирах!!
Мнението беше редактирано от maria на 18.03.09 11:44.
Да Миме, аз откакто прочетох че Ива го е изледвала само Елена взех да си копувам, а и сиренето Елена ми е най истинско, другите имат странен вкус.....
Дали имате наблюдение бърху киселите млега ЕЛБИ - преди време се говореше, че са едни от добрите с истинска жива закваска?
Четете внамтелно състава, когато си купувате “пълнозърнест хляб” - забелязах, че 90% от ушлим пълнозърнестите хлебове са съставени от 100% бяло брашно, тип 500 или типово и какво ли друго не.
На Кауфланд са пуснали някакъв пшеничен зародиш, на който на съдържание пише - “Пшеничени трици фино смлени”. Това нормално ли е според вас?
На вкус и вид е същия като онзи по-разпространения дето му се разпада зелената кутия. И на този пише протеин, мазнини и др. ДО еди колко си процента. А по принцип си има пшеничени трици като отделен продукт.
04.04.09
15:11
Утре точно за това ще ходя, та да си правя после НВД-тирамису:) ... Специално ще обърна внимание на този продукт, но по принцип зародишът и триците уж са различни неща...
какво ще кажете за Обикновени Диетични Бисквити Classika на “Симерс Груп” (SG)?
Мнението беше редактирано от Elitsa на 06.04.09 20:07.
Първо искам да уточня,че става въпрос за зареждащият ден.Бих искал да попитам за този сладолед:
http://www.krikri.gr/page/default.asp?id=1108&la=2
На опаковката пише,че няма захар,а алтернативи на нея.Някой купувал ли го е и има ли впечатления?
За съжаление все пак е лято и сладоледът е едно от денонощно заобикалящите ни изкушения...
13.08.09
09:00
Много е вероятно въпросният сладолед да съдържа фруктоза. В малки порции това е плюс, в сравнение със стандартен сладолед с глюкоза. В големи порции, няма сериозна разлика. Ако намериш по-точен етикет ще го анализираме.