Какво да НЕ купим? (Вие питате - специалистите отговарят!)

Прескочи до:

02.02.09
11:24

Всеки случай да не е в растително олио, а в собствен сос.

ВН

02.02.09
18:07

Най-изгодният начин, е да се купува филе от риба Тон в собствен сос, в големи консерви от по 1 кг. Проблемът е, че ако не се изяде за 3 дни в хладилник, следва да се изхвърли. Ако някой експерт, знае за методи на консервация, които да запазят рибата годна по-дълго в халдилника, да сподели. Аз се сещам за осоляване и дълбоко замразяване.

02.02.09
19:51

Според мен с осоляването все тая, защото това brine(собствения сос) всъщност е вода и сол. Във фризера тук пише, че може:
http://wiki.answers.com/Q/Can_you_freeze_canned_tuna
Аз не бих го пробвал всеки случай де:)

02.02.09
22:57

Експандирани пшеница и ориз на “Виталия” с фруктоза от щанда с “БИО” продукти на “Фантастико”. Съпругата ми ги консумира в огромни количества, въпреки воплите ми, че освен фибрите съдържат огромно количество въглехидрати. Смятя, че са дабри за лактацията - в момента кърми. До каква степен са полезни за нея? Също така студено-пресовани масла от тиква, сусам, лен, гроздово семе и маслини - ползвам ги обилно, но доли всички тези омега -3,6 мастни киселини се натрупват и могат ли да вредят?

23.02.09
13:37

като се има впредвид,че киселото мляко Култура не е нискомаслено,ако трябва да се избира кое е по-добре да се яде Кисело мляко с 2% масленост(като Елена,Божинци,Селекта и т.н.) или Култура?

24.02.09
07:57

Аз  ползвам само “Елена”, ()защото лично съм си го изследвала микробиологично и само то съдържа т.нар “жива закваска”, а именно Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, и то в големи количества. Останалите 5-6 марки си бяха нула откъм закваска.

18.03.09
11:43

Това беше много полезна информация. И аз ще си купувам кис мляко ЕЛЕНА вече. Досега не знам защо - но само на ПЪРШЕВИЦА се спирах!!

Мнението беше редактирано от maria на 18.03.09 11:44.

18.03.09
11:52

Да Миме, аз откакто прочетох че Ива го е изледвала само Елена взех да си копувам, а и сиренето Елена ми е най истинско, другите имат странен вкус.....

02.04.09
11:06

Дали имате наблюдение бърху киселите млега ЕЛБИ - преди време се говореше, че са едни от добрите с истинска жива закваска?

02.04.09
11:09

Четете внамтелно състава, когато си купувате “пълнозърнест хляб” - забелязах, че 90% от ушлим пълнозърнестите хлебове са съставени от 100% бяло брашно, тип 500 или типово и какво ли друго не.

04.04.09
15:10

На Кауфланд са пуснали някакъв пшеничен зародиш, на който на съдържание пише - “Пшеничени трици фино смлени”. Това нормално ли е според вас?
На вкус и вид е същия като онзи по-разпространения дето му се разпада зелената кутия. И на този пише протеин, мазнини и др. ДО еди колко си процента.  А по принцип си има пшеничени трици като отделен продукт.

04.04.09
15:11

Утре точно за това ще ходя, та да си правя после НВД-тирамису:) ... Специално ще обърна внимание на този продукт, но по принцип зародишът и триците уж са различни неща...

06.04.09
20:07

какво ще кажете за Обикновени Диетични Бисквити Classika на “Симерс Груп” (SG)?

Мнението беше редактирано от Elitsa на 06.04.09 20:07.

31.07.09
11:37

Първо искам да уточня,че става въпрос за зареждащият ден.Бих искал да попитам за този сладолед:
http://www.krikri.gr/page/default.asp?id=1108&la=2
На опаковката пише,че няма захар,а алтернативи на нея.Някой купувал ли го е и има ли впечатления?
За съжаление все пак е лято и сладоледът е едно от денонощно заобикалящите ни изкушения...

ВН

13.08.09
09:00

Много е вероятно въпросният сладолед да съдържа фруктоза. В малки порции това е плюс, в сравнение със стандартен сладолед с глюкоза. В големи порции, няма сериозна разлика. Ако намериш по-точен етикет ще го анализираме.

VA

13.08.09
22:02

Купувам си извара “Дядо Либен”, но беше свършила. Имаше някаква на фирма “Eм джей дериз” гр. Карлово. Гледам 17гр. протеин пише и танкаж 70 и нещо цента за 300 грама. Зимам си така подобаващо да имам поне за 1 седмица. Някой използвал ли е и дали имате наблюдения, защото на вкус имам чувството, че ям сол. Това, което ми направи впечетление е, че на “Дядо Либен” винаги остават около 10 дена годност, а аз купувам през 3-4 дни, а на тази е до Ноември, и си правя извод, че са е наблъскали с какво ли не, за да държи срок на годност. До сега не съм имал проблем с друга извара. Споделете...

ВН

14.08.09
08:14

Повечето извари на пазара ни са разредени с вода и имат протеиново съдържание 13-15%, което понякога варира и между партидите. Това е което мога да споделя.

14.08.09
08:17

Аз дори мисля че може и да е под 13%... какво ще кажеш Владо... вероятно нали?

Това по принцип не се ли усеща???Аз си взимам насипна кашкавалена извара,която е доста суха и задължително докато изям 200 грама изпивам поне 300-400мл вода.

ВН

14.08.09
13:15

Кала, Пешо ми каза, че е изследвал 4-5 марки преди три дни в Пловдив. Цифрата, която посочи беше 13-15%. Ако той се включи в дискусията ще е най-точно.

22.08.09
16:36

Мен ме интересува как точно изследват тези белтъчини (13%-15%)? От това което съм чел през последните 5 години НЯМА НИТО ЕДНО изследване на протеин или храна съдържаща белтък което да съвпада или дори да е близко до етикета независимо дали е българска марка или чужда! Поне аз съм останал с това впечатление и се чудя колко едекватно го иследват. Второ тези проценти на база 100% сухо вещество ли е или % е отбелязан спрямо цялото тегло, включително водата?
Всички млечни продукти задължително минават през топлинна обработка за да се премахнат бактериите (бактериите по същество са белтъци) и за да се унищожат техният белтък трябва да се денатурализира, което значи денурализация на целият продукт. Освен това някои белтъци се разксъват до други съединения на по-ниско ниво, включително и аминокиселини (а и до някои вредни и токсични съединеня).

Мнението беше редактирано от perlsite на 22.08.09 16:36.

11.10.09
16:06

какво ще кажете за:
http://www4.picturepush.com/photo/a/2367052/1024/food/IMG-0415.jpg
с хранителна стойност на 100гр
http://www4.picturepush.com/photo/a/2367057/1024/food/IMG-0416.jpg

и за:

http://www1.picturepush.com/photo/a/2367059/1024/food/IMG-0417.jpg
http://www2.picturepush.com/photo/a/2367060/1024/food/IMG-0418.jpg

21.11.09
19:42

Здравейте.
Аз се интересувам от хранително съдържание на пушено сирене “Добрев”:
http://www.dobrev-cheese.com/prod6.php

Дали, както е описано на опаковката, количеството въглехидрат за 100гр е 2гр?

15.12.09
16:17

за въглехидрати най-вероятно, да .

04.03.10
16:17

споделете на бързо кои български продъкти са читави(истински) : сирене, кашкавал, мляко, лютеница, масло, някое саламче от месо :)
и има ли изобщо някои от тия пълнозърнестите хлябове който да не е боядисан ?

12.04.10
12:20

казано от SayliS на 11.10.09, 16:06:

какво ще кажете за:
http://www4.picturepush.com/photo/a/2367052/1024/food/IMG-0415.jpg
http://www4.picturepush.com/photo/a/2367057/1024/food/IMG-0416.jpg

и за:

http://www1.picturepush.com/photo/a/2367059/1024/food/IMG-0417.jpg
http://www2.picturepush.com/photo/a/2367060/1024/food/IMG-0418.jpg

Няма ли кой да отговори за микса ?Ама не съм сигурен дали няма да попречи на хранителния режим, защото се пържи...

17.04.10
20:46

Чух много негативни отзиви за пилешките гърди(че са пълни с хормони и т.н),а тъй като заемат главна роля в диетата ми,се чудех дали ще окажат негативен ефект върху здравето ми.С какво мога да ги заместя?Фирмата е Поло Комерс.
Благодаря предварително.

казано от Carlyle на 17.04.10, 20:46:

Чух много негативни отзиви за пилешките гърди(че са пълни с хормони и т.н),а тъй като заемат главна роля в диетата ми,се чудех дали ще окажат негативен ефект върху здравето ми.С какво мога да ги заместя?Фирмата е Поло Комерс.
Благодаря предварително.

“Хормони”—> Растежен хормон—> който е протеин—-> Какво се случва с протеините в стомаха и червата ни , независимо от аминокиселинния им състав или произхода им в един здрав човек ?

Мнението беше редактирано от Петър Д. Петров на 23.05.10 19:34.

казано от Владимир Недков на 14.08.09, 13:15:

Кала, Пешо ми каза, че е изследвал 4-5 марки преди три дни в Пловдив. Цифрата, която посочи беше 13-15%. Ако той се включи в дискусията ще е най-точно.

Точно така, 5 различни произволно избрани извари имаха съдържание 13-15% белтък на 100 грама продукт.
Лактозата и мазнините не ги определях тогава, но белтъка го определих по Келдал с 4 паралелни проби за всеки продукт.

Въпроса е кое е по-евтино -
10 белтъка от големи (L) яйца - 40 грама протеин—> около 2 - 2,2 лв.
300 грама извара —> около 42-45 грама протеин—> около 1,8 -2,2 лв.
1 литър прясно обезмаслено мляко - около 30-34 грама протеин—> около 1,8 -2 лева
50 грама сух яйчен белтък -—> около 45 грама протеин—>  около 1 лев (суровина за хран-вкусова промишленост)
60 грама сух суроватъчен концентрат -около 40-42 грама протеин - около 1 лев (суровина за хран-вкусова промишленост)
60 грама сух суроватъчен концентрат, тип “вълшебен” -около 40-42 грама протеин  - около 2-2,50 лева (хранителна добавка).

На обичащите математиката - да Ви е вкусно :)

28.06.10
13:48

казано от Петър Петров на 23.05.10, 19:46:

казано от Владимир Недков на 14.08.09, 13:15:

Точно така, 5 различни произволно избрани извари имаха съдържание 13-15% белтък на 100 грама продукт.
Лактозата и мазнините не ги определях тогава, но белтъка го определих по Келдал с 4 паралелни проби за всеки продукт.

Въпроса е кое е по-евтино -
10 белтъка от големи (L) яйца - 40 грама протеин—> около 2 - 2,2 лв.
300 грама извара —> около 42-45 грама протеин—> около 1,8 -2,2 лв.
1 литър прясно обезмаслено мляко - около 30-34 грама протеин—> около 1,8 -2 лева
50 грама сух яйчен белтък -—> около 45 грама протеин—>  около 1 лев (суровина за хран-вкусова промишленост)
60 грама сух суроватъчен концентрат -около 40-42 грама протеин - около 1 лев (суровина за хран-вкусова промишленост)
60 грама сух суроватъчен концентрат, тип “вълшебен” -около 40-42 грама протеин  - около 2-2,50 лева (хранителна добавка).

На обичащите математиката - да Ви е вкусно :)

А би ли казал, на кои марки са били изварите ако си спомняте, благодаря :)

Мнението беше редактирано от Julius на 28.06.10 13:48.

28.06.10
16:41

Почти всяка насипана извара си мисля, че има поне 17-18г протеин. Виш Дядо Либен, аз лично не съм я пробвал, но има мнения, че е добра

28.06.10
19:17

казано от Rikoo на 28.06.10, 16:41:

Почти всяка насипана извара си мисля, че има поне 17-18г протеин. Виш Дядо Либен, аз лично не съм я пробвал, но има мнения, че е добра

Ами аз общо взето всичките видове ги знам точно за това питам, защото знам само, че тази на Олимпус е с 14гр протеиниекашкавалена. За това помолих да ми кажат и хранителните стойности ан другите, и дали са реални. :)

13.05.11
19:36

Здравейте, съжалявам, че пиша в толкова стара тема, но днес си купих риба тон в собствен сос от Билла и като погледнах съдържанието, то доста ме осъмни, струва ми се прекалено добре за да е истина. Ето и снимки на консервата и на хранителните й стойности:
Та интересува ме дали наистина е възможно в 100гр. да се съдържат 25гр. белтък и по-малко от 1гр. въглехидрати и мазнини ?

Мнението беше редактирано от Petya на 13.05.11 19:39.

13.05.11
22:08

5 причини поради които аз не бих си купил тази консерва:
1 - понятието парченца риба тон има много подвеждащ смисъл. Имам чувството, че в тези парченца има всичко друго, но не и месо. Опашки, разни смлени хрущяли, мариновани костици и най-лошата част от рибата са натъпкани там. От кой вид риба слагат вътре, въобще не мога да коментирам(те сигурно и производителите не са сигурни).
2 - средната цена на тази консерва риба е някъде около 1,50-2лв. Да предположим, че е 1,6. За толкова пари ти предлагат да си закупиш 130гр съмнителен продукт. Проста сметка показва, че 200гр охладена риба (без значение дали е скумрия, лефер или лаврак) струва 1,6лв, при 8лв за килограм.
3 - Знаеш ли как се прави собствена марка за дадена верига магазин? Не? Е, аз съм се интересувал и да ти кажа от това което разбрах стигнах до извода, че никога няма да си купя нещо с марка: Aro, Clever, Optima и тн. Просто с тези марки се прикриват едни “боклуци”, които се купуват предимно от пенсионерите заради изкуствено ниските им цени.
5 - никаде по етикета не виждам информация за съдържанието на хистамин в месото (ето ти една статия, ако не си я прочела линк)

пп: Ако все още търсиш причина номер 4, то значи въобще не е имало смисъл да пиша този пост.

14.05.11
11:47

казано от gips на 13.05.11, 22:08:

3 - Знаеш ли как се прави собствена марка за дадена верига магазин? Не? Е, аз съм се интересувал и да ти кажа от това което разбрах стигнах до извода, че никога няма да си купя нещо с марка: Aro, Clever, Optima и тн. Просто с тези марки се прикриват едни “боклуци”, които се купуват предимно от пенсионерите заради изкуствено ниските им цени.

Може ли малко по-подробна информация по този въпрос?

14.05.11
17:03

Всичко от магазина е боклук.Какво толкова обсъждате : )

14.05.11
17:13

Магазин Х пуска ориз с негова марка Х. Провежда се нещо като конкурс на които всички фирми, които са заинтересувани да пакетират ориз с марка Х казват цена. Фирма Y, например казва, че може да направи 1кг ориз за 1лв. Фирма Y2 разбира, че цената за 1кг ориз е 1лв и смъква до 80ст. Фирма Y3 трябва още да смъкне от цената, ако иска да подпише договор за пакетиране, а тя определено има интерес да го направи защото това значи, че верига Х ще дърпа количество Х от продукта всяка седмица. За да смъкнат още от цената фирмите започват да правят компромиси с качеството. Оризовите зърна вече не са цели, а начупени. Оризът вече не е изчистен а е смесен с боклуци. Накрая се получава така, че този които е дал най-ниска цена е намерил оптимален начин да пакетира сметените зърна ориз, които падат около машините за преработка. Оризът и цената в случая са просто изразни средства.

Изказвам личното си мнение. Може и да не съм разбрал нещата, но това са мой наблюдения. Не ангажирам никога с мнението си

Мнението беше редактирано от Fallen на 14.05.11 17:14.

14.05.11
21:26

Твърде е възможно да си адски прав...

Аз съм забелязала, че на споменатите “марки” продуктите са в грозноватички пликчета - може би цената пада и заради по-ниските разходи за опаковане (липсват лъскави, “дизайнерски” етикети и кутии и не знам си кво).

Темата е чудесна, позволете ми да я съживя. :)

Аз искам да попитам относно пълнозърнестите продукти в нашумелите супермаркети Lidl - сякаш не са кой знае колко “пълнозърнести”, някой опитвал ли ги е? Правих сравнение с пшеничния пълнозърнест хляб на Вита, сториха ми се доста по-меки и сладки и липсваше леко киселият вкус. Освен това никъде не пише какво съдържат, което е... меко казано странно.

Мнението беше редактирано от Габриел Димитров на 12.06.11 19:17.

TN

12.06.11
19:30

Като не трябва да купуваме на Clever,Aro и тн тогава? Какво правим:?

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1