02.02.09
18:07
Най-изгодният начин, е да се купува филе от риба Тон в собствен сос, в големи консерви от по 1 кг. Проблемът е, че ако не се изяде за 3 дни в хладилник, следва да се изхвърли. Ако някой експерт, знае за методи на консервация, които да запазят рибата годна по-дълго в халдилника, да сподели. Аз се сещам за осоляване и дълбоко замразяване.
Според мен с осоляването все тая, защото това brine(собствения сос) всъщност е вода и сол. Във фризера тук пише, че може:
http://wiki.answers.com/Q/Can_you_freeze_canned_tuna
Аз не бих го пробвал всеки случай де:)
Експандирани пшеница и ориз на “Виталия” с фруктоза от щанда с “БИО” продукти на “Фантастико”. Съпругата ми ги консумира в огромни количества, въпреки воплите ми, че освен фибрите съдържат огромно количество въглехидрати. Смятя, че са дабри за лактацията - в момента кърми. До каква степен са полезни за нея? Също така студено-пресовани масла от тиква, сусам, лен, гроздово семе и маслини - ползвам ги обилно, но доли всички тези омега -3,6 мастни киселини се натрупват и могат ли да вредят?
като се има впредвид,че киселото мляко Култура не е нискомаслено,ако трябва да се избира кое е по-добре да се яде Кисело мляко с 2% масленост(като Елена,Божинци,Селекта и т.н.) или Култура?
24.02.09
07:57
Аз ползвам само “Елена”, ()защото лично съм си го изследвала микробиологично и само то съдържа т.нар “жива закваска”, а именно Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, и то в големи количества. Останалите 5-6 марки си бяха нула откъм закваска.
Това беше много полезна информация. И аз ще си купувам кис мляко ЕЛЕНА вече. Досега не знам защо - но само на ПЪРШЕВИЦА се спирах!!
Мнението беше редактирано от maria на 18.03.09 11:44.
Да Миме, аз откакто прочетох че Ива го е изледвала само Елена взех да си копувам, а и сиренето Елена ми е най истинско, другите имат странен вкус.....
Дали имате наблюдение бърху киселите млега ЕЛБИ - преди време се говореше, че са едни от добрите с истинска жива закваска?
Четете внамтелно състава, когато си купувате “пълнозърнест хляб” - забелязах, че 90% от ушлим пълнозърнестите хлебове са съставени от 100% бяло брашно, тип 500 или типово и какво ли друго не.
На Кауфланд са пуснали някакъв пшеничен зародиш, на който на съдържание пише - “Пшеничени трици фино смлени”. Това нормално ли е според вас?
На вкус и вид е същия като онзи по-разпространения дето му се разпада зелената кутия. И на този пише протеин, мазнини и др. ДО еди колко си процента. А по принцип си има пшеничени трици като отделен продукт.
04.04.09
15:11
Утре точно за това ще ходя, та да си правя после НВД-тирамису:) ... Специално ще обърна внимание на този продукт, но по принцип зародишът и триците уж са различни неща...
какво ще кажете за Обикновени Диетични Бисквити Classika на “Симерс Груп” (SG)?
Мнението беше редактирано от Elitsa на 06.04.09 20:07.
Първо искам да уточня,че става въпрос за зареждащият ден.Бих искал да попитам за този сладолед:
http://www.krikri.gr/page/default.asp?id=1108&la=2
На опаковката пише,че няма захар,а алтернативи на нея.Някой купувал ли го е и има ли впечатления?
За съжаление все пак е лято и сладоледът е едно от денонощно заобикалящите ни изкушения...
13.08.09
09:00
Много е вероятно въпросният сладолед да съдържа фруктоза. В малки порции това е плюс, в сравнение със стандартен сладолед с глюкоза. В големи порции, няма сериозна разлика. Ако намериш по-точен етикет ще го анализираме.
13.08.09
22:02
Купувам си извара “Дядо Либен”, но беше свършила. Имаше някаква на фирма “Eм джей дериз” гр. Карлово. Гледам 17гр. протеин пише и танкаж 70 и нещо цента за 300 грама. Зимам си така подобаващо да имам поне за 1 седмица. Някой използвал ли е и дали имате наблюдения, защото на вкус имам чувството, че ям сол. Това, което ми направи впечетление е, че на “Дядо Либен” винаги остават около 10 дена годност, а аз купувам през 3-4 дни, а на тази е до Ноември, и си правя извод, че са е наблъскали с какво ли не, за да държи срок на годност. До сега не съм имал проблем с друга извара. Споделете...
14.08.09
08:14
Повечето извари на пазара ни са разредени с вода и имат протеиново съдържание 13-15%, което понякога варира и между партидите. Това е което мога да споделя.
14.08.09
08:23
Това по принцип не се ли усеща???Аз си взимам насипна кашкавалена извара,която е доста суха и задължително докато изям 200 грама изпивам поне 300-400мл вода.
14.08.09
13:15
Кала, Пешо ми каза, че е изследвал 4-5 марки преди три дни в Пловдив. Цифрата, която посочи беше 13-15%. Ако той се включи в дискусията ще е най-точно.
Мен ме интересува как точно изследват тези белтъчини (13%-15%)? От това което съм чел през последните 5 години НЯМА НИТО ЕДНО изследване на протеин или храна съдържаща белтък което да съвпада или дори да е близко до етикета независимо дали е българска марка или чужда! Поне аз съм останал с това впечатление и се чудя колко едекватно го иследват. Второ тези проценти на база 100% сухо вещество ли е или % е отбелязан спрямо цялото тегло, включително водата?
Всички млечни продукти задължително минават през топлинна обработка за да се премахнат бактериите (бактериите по същество са белтъци) и за да се унищожат техният белтък трябва да се денатурализира, което значи денурализация на целият продукт. Освен това някои белтъци се разксъват до други съединения на по-ниско ниво, включително и аминокиселини (а и до някои вредни и токсични съединеня).
Мнението беше редактирано от perlsite на 22.08.09 16:36.
какво ще кажете за:
http://www4.picturepush.com/photo/a/2367052/1024/food/IMG-0415.jpg
с хранителна стойност на 100гр
http://www4.picturepush.com/photo/a/2367057/1024/food/IMG-0416.jpg
и за:
http://www1.picturepush.com/photo/a/2367059/1024/food/IMG-0417.jpg
http://www2.picturepush.com/photo/a/2367060/1024/food/IMG-0418.jpg
Здравейте.
Аз се интересувам от хранително съдържание на пушено сирене “Добрев”:
http://www.dobrev-cheese.com/prod6.php
Дали, както е описано на опаковката, количеството въглехидрат за 100гр е 2гр?
споделете на бързо кои български продъкти са читави(истински) : сирене, кашкавал, мляко, лютеница, масло, някое саламче от месо :)
и има ли изобщо някои от тия пълнозърнестите хлябове който да не е боядисан ?
казано от SayliS на 11.10.09, 16:06:
какво ще кажете за:
http://www4.picturepush.com/photo/a/2367052/1024/food/IMG-0415.jpg
http://www4.picturepush.com/photo/a/2367057/1024/food/IMG-0416.jpgи за:
http://www1.picturepush.com/photo/a/2367059/1024/food/IMG-0417.jpg
http://www2.picturepush.com/photo/a/2367060/1024/food/IMG-0418.jpg
Няма ли кой да отговори за микса ?Ама не съм сигурен дали няма да попречи на хранителния режим, защото се пържи...
Чух много негативни отзиви за пилешките гърди(че са пълни с хормони и т.н),а тъй като заемат главна роля в диетата ми,се чудех дали ще окажат негативен ефект върху здравето ми.С какво мога да ги заместя?Фирмата е Поло Комерс.
Благодаря предварително.
23.05.10
19:28
казано от Carlyle на 17.04.10, 20:46:
Чух много негативни отзиви за пилешките гърди(че са пълни с хормони и т.н),а тъй като заемат главна роля в диетата ми,се чудех дали ще окажат негативен ефект върху здравето ми.С какво мога да ги заместя?Фирмата е Поло Комерс.
Благодаря предварително.
“Хормони”—> Растежен хормон—> който е протеин—-> Какво се случва с протеините в стомаха и червата ни , независимо от аминокиселинния им състав или произхода им в един здрав човек ?
Мнението беше редактирано от Петър Д. Петров на 23.05.10 19:34.
23.05.10
19:46
казано от Владимир Недков на 14.08.09, 13:15:
Кала, Пешо ми каза, че е изследвал 4-5 марки преди три дни в Пловдив. Цифрата, която посочи беше 13-15%. Ако той се включи в дискусията ще е най-точно.
Точно така, 5 различни произволно избрани извари имаха съдържание 13-15% белтък на 100 грама продукт.
Лактозата и мазнините не ги определях тогава, но белтъка го определих по Келдал с 4 паралелни проби за всеки продукт.
Въпроса е кое е по-евтино -
10 белтъка от големи (L) яйца - 40 грама протеин—> около 2 - 2,2 лв.
300 грама извара —> около 42-45 грама протеин—> около 1,8 -2,2 лв.
1 литър прясно обезмаслено мляко - около 30-34 грама протеин—> около 1,8 -2 лева
50 грама сух яйчен белтък -—> около 45 грама протеин—> около 1 лев (суровина за хран-вкусова промишленост)
60 грама сух суроватъчен концентрат -около 40-42 грама протеин - около 1 лев (суровина за хран-вкусова промишленост)
60 грама сух суроватъчен концентрат, тип “вълшебен” -около 40-42 грама протеин - около 2-2,50 лева (хранителна добавка).
На обичащите математиката - да Ви е вкусно :)
казано от Петър Петров на 23.05.10, 19:46:
казано от Владимир Недков на 14.08.09, 13:15:
Точно така, 5 различни произволно избрани извари имаха съдържание 13-15% белтък на 100 грама продукт.
Лактозата и мазнините не ги определях тогава, но белтъка го определих по Келдал с 4 паралелни проби за всеки продукт.Въпроса е кое е по-евтино -
10 белтъка от големи (L) яйца - 40 грама протеин—> около 2 - 2,2 лв.
300 грама извара —> около 42-45 грама протеин—> около 1,8 -2,2 лв.
1 литър прясно обезмаслено мляко - около 30-34 грама протеин—> около 1,8 -2 лева
50 грама сух яйчен белтък -—> около 45 грама протеин—> около 1 лев (суровина за хран-вкусова промишленост)
60 грама сух суроватъчен концентрат -около 40-42 грама протеин - около 1 лев (суровина за хран-вкусова промишленост)
60 грама сух суроватъчен концентрат, тип “вълшебен” -около 40-42 грама протеин - около 2-2,50 лева (хранителна добавка).На обичащите математиката - да Ви е вкусно :)
А би ли казал, на кои марки са били изварите ако си спомняте, благодаря :)
Мнението беше редактирано от Julius на 28.06.10 13:48.
Почти всяка насипана извара си мисля, че има поне 17-18г протеин. Виш Дядо Либен, аз лично не съм я пробвал, но има мнения, че е добра
казано от Rikoo на 28.06.10, 16:41:
Почти всяка насипана извара си мисля, че има поне 17-18г протеин. Виш Дядо Либен, аз лично не съм я пробвал, но има мнения, че е добра
Ами аз общо взето всичките видове ги знам точно за това питам, защото знам само, че тази на Олимпус е с 14гр протеиниекашкавалена. За това помолих да ми кажат и хранителните стойности ан другите, и дали са реални. :)
Здравейте, съжалявам, че пиша в толкова стара тема, но днес си купих риба тон в собствен сос от Билла и като погледнах съдържанието, то доста ме осъмни, струва ми се прекалено добре за да е истина. Ето и снимки на консервата и на хранителните й стойности:
Та интересува ме дали наистина е възможно в 100гр. да се съдържат 25гр. белтък и по-малко от 1гр. въглехидрати и мазнини ?
Мнението беше редактирано от Petya на 13.05.11 19:39.
5 причини поради които аз не бих си купил тази консерва:
1 - понятието парченца риба тон има много подвеждащ смисъл. Имам чувството, че в тези парченца има всичко друго, но не и месо. Опашки, разни смлени хрущяли, мариновани костици и най-лошата част от рибата са натъпкани там. От кой вид риба слагат вътре, въобще не мога да коментирам(те сигурно и производителите не са сигурни).
2 - средната цена на тази консерва риба е някъде около 1,50-2лв. Да предположим, че е 1,6. За толкова пари ти предлагат да си закупиш 130гр съмнителен продукт. Проста сметка показва, че 200гр охладена риба (без значение дали е скумрия, лефер или лаврак) струва 1,6лв, при 8лв за килограм.
3 - Знаеш ли как се прави собствена марка за дадена верига магазин? Не? Е, аз съм се интересувал и да ти кажа от това което разбрах стигнах до извода, че никога няма да си купя нещо с марка: Aro, Clever, Optima и тн. Просто с тези марки се прикриват едни “боклуци”, които се купуват предимно от пенсионерите заради изкуствено ниските им цени.
5 - никаде по етикета не виждам информация за съдържанието на хистамин в месото (ето ти една статия, ако не си я прочела линк)
пп: Ако все още търсиш причина номер 4, то значи въобще не е имало смисъл да пиша този пост.
казано от gips на 13.05.11, 22:08:
3 - Знаеш ли как се прави собствена марка за дадена верига магазин? Не? Е, аз съм се интересувал и да ти кажа от това което разбрах стигнах до извода, че никога няма да си купя нещо с марка: Aro, Clever, Optima и тн. Просто с тези марки се прикриват едни “боклуци”, които се купуват предимно от пенсионерите заради изкуствено ниските им цени.
Може ли малко по-подробна информация по този въпрос?
Магазин Х пуска ориз с негова марка Х. Провежда се нещо като конкурс на които всички фирми, които са заинтересувани да пакетират ориз с марка Х казват цена. Фирма Y, например казва, че може да направи 1кг ориз за 1лв. Фирма Y2 разбира, че цената за 1кг ориз е 1лв и смъква до 80ст. Фирма Y3 трябва още да смъкне от цената, ако иска да подпише договор за пакетиране, а тя определено има интерес да го направи защото това значи, че верига Х ще дърпа количество Х от продукта всяка седмица. За да смъкнат още от цената фирмите започват да правят компромиси с качеството. Оризовите зърна вече не са цели, а начупени. Оризът вече не е изчистен а е смесен с боклуци. Накрая се получава така, че този които е дал най-ниска цена е намерил оптимален начин да пакетира сметените зърна ориз, които падат около машините за преработка. Оризът и цената в случая са просто изразни средства.
Изказвам личното си мнение. Може и да не съм разбрал нещата, но това са мой наблюдения. Не ангажирам никога с мнението си
Мнението беше редактирано от Fallen на 14.05.11 17:14.
Твърде е възможно да си адски прав...
Аз съм забелязала, че на споменатите “марки” продуктите са в грозноватички пликчета - може би цената пада и заради по-ниските разходи за опаковане (липсват лъскави, “дизайнерски” етикети и кутии и не знам си кво).
12.06.11
19:16
Темата е чудесна, позволете ми да я съживя. :)
Аз искам да попитам относно пълнозърнестите продукти в нашумелите супермаркети Lidl - сякаш не са кой знае колко “пълнозърнести”, някой опитвал ли ги е? Правих сравнение с пшеничния пълнозърнест хляб на Вита, сториха ми се доста по-меки и сладки и липсваше леко киселият вкус. Освен това никъде не пише какво съдържат, което е... меко казано странно.
Мнението беше редактирано от Габриел Димитров на 12.06.11 19:17.
12.06.11
19:30
Като не трябва да купуваме на Clever,Aro и тн тогава? Какво правим:?