КЛА (CLA) - най-важните факти

Научете повече за CLA (Conjugate linoleic acid)

Около CLA напоследък доста се шуми. Хората масово разпитват за това вещество, макар да нямат понятие какво прави, как го прави, откъде идва и по колко следва да се взима. Този материал цели да изясни най-важното за свързаната линолова киселина накратко. Приятно четене!

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

КЛА (CLA) - най-важните факти

Общи сведения за CLA

Причина за появата на този тип препарат са изследванията, направени от Майкъл Париза от университета в Уинсконсин-Мадисън върху канцерогенния ефект на различни мазнини.

При първоначалните опити върху лабораторни животни (мишки и плъхове), поставени на експериментална диета изцяло само с CLA, се установило след дисекцията им, че е налице значително увеличение на мускулната тъкан и намаляване на мастната.

Това определило и тяхното бъдещо комерсиално приложение в сферата на фитнеса и бодибилдинга.

Било открито също, че прилагането на CLA в дози от 0,1-1% от дневната диета на мишките има добър антиканцерогенен ефект при тумори на млечната жлеза.

По-късно изчисленията и изследванията при хора показали, че количества в тези рамки са силно завишени, а ефект се наблюдава и при прием на много по-малки дози.

До преди 5-6 години CLA основно се срещаше като търговските имена "Clarinol" на  Loders & Croklaan (Holland) и "Tonalin" (USA), но днес много фирми ги произвеждат.

Рекламата му днес е много интензивна и освен споменатите вече ефекти се говори и за протективни функции спрямо рак на простатата и кожата (включително меланома).

Какво всъщност представляват препаратите с CLA (C18H32O2)?

Това са триглицериди, в които се намират два изомера на сперегнати диени на линоловата киселина. По-важно е да се знае за тези изомери - c-9, t-11 (цис-9, транс-11) и t-10, c-12 (транс-10, цис-12), че са застъпени в съотношение 60%:40% помежду си.

При някои фирми отношението е 50%:50%, но именно в това се състои патентът на отделните производители.

В търговските продукти естестествено, в триглицеридната форма не се съдържа 100% CLA (често те са с около 80% и по-рядко 60% от общите мастни киселини), а има и други мастни киселини (предимно ненаситени), които по-скоро се използват като "пълнители".

Според твърденията на някои фирми продуктът е натурално получен от олио от шафран.

Аз лично не съм убеден, че могат да се получат такива количества триглицериди в промишлен мащаб от натурални източници и според мен се прибягва и до ензимна синтеза - естерификация на глицерол със смес от ненаситени масни киселини с преобладаване на CLA.

Природни източници на CLA

Основно се среща в някои масла, но ние го приемаме най-често чрез консумацията на говеждо и телешко месо, от краве мляко, сирене и млечни изделия от преживни животни.

Наблюдавана е правопропорционална връзка между храненето на тези животни с житни растения и на количеството на CLA  в млякото, но като цяло те са в незначително количество спрямо ефективната доза от 3.4 гр за зрял човек.

В организма им CLA се е получила при структурна промяна на LA (linoleic acid = линолова киселина).

Ефект и дозировка на киселината

Значителен ефект за намаляване на телесните мазнини и увеличаване на мускулната тъкан се постига при дози от 3-4 гр (в зависимост от телесното тегло) CLA на ден в продължение на 3-4 месеца, като естествено трябва да се комбинира с диета и физически натоварвания.

Някои автори споменават и по-малки количества, но при по-продължителен прием. Използването на CLA при отслабване се прави с цел да се намалят някои странични ефекти като депресия, раздразнителност, кожни проблеми, загуба на коса и др.

За изомера c-9, t-11 се смята, че е отговорен за повишаване на инсулиновата чувствителност, водеща до нарастване на активната мускулна маса, както и антиканцерогенния ефект на CLA.

Спорове и дискусии за CLA

В годините проучване на въздействията на CLA е имало редица спорове. Най-значимият обаче е бил по отношение на CLA изомера t-10, c-12.

Въпросът бил как ще се елиминира от човешкия организъм, тъй като се смята, че е е нетипичен за него. Предстоят бъдещи проучвания, а ние ще продължаваме да ги следим с интерес.

Използвани източници

Още съдържание по темата
Протеин-за-отслабване-какво-всъщност-означава-това
Протеин за отслабване - какво всъщност означава това
Млечен-протеин-какво-е-и-от-какво-се-прави
Млечен протеин – какво е и от какво се прави?
Лупин-протеин-какво-е-и-как-се-приема
Лупин протеин - какво е и как се приема?
Протеин-за-жени-има-ли-такъв
Протеин за жени – има ли такъв?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow