Инфекции дебнат в залата

Колко е важна хигиената във фитнес центъра?

Е, сега, не ви препоръчвам да изпадате в луда паника и параноично да дезинфекцирате всеки уред по 10 мин. преди да се допрете до него. Ситуацията не е толкова страшна, колкото звучи и фитнес центъра далеч не е заразно зло или микробно огнище от четвърто ниво на биологична опасност (т.е. най-високото), но все пак, да кажа няколко думи.

ИнфекцииИнфекциите дебнат не толкова във фитнес центъра, а по-скоро в собствения ти екип, както и в съблекални, сауни и някои други общи помещения в спортните центрове.

Може да се каже, че най-безопасни са солариумите, защото UV-светлината (а това е принципът, на който те действат) има абсолютна и всеизвестна стерилизираща способност - използва се дори за стерилизация и дезинфекция на въздуха в хирургични операционни зали.

Преди всичко най-важна е хигиената, разбира се, за да не се стига до нежелани здравословни последствия. Но в крайна сметка всеки отговаря само за собствената си хигиена и не може да гарантира за съответните навици на себеподобните си трениращи.

Най-честите бактериални инфекции, които могат да застрашат един здрав спортуващ човек, са стафилококовите инфекции на кожата. Стафилококите са нормални обитатели на кожата, но някои от тях - Staphylococcus aureus и други "гноеродни" стафилококи, са причинители на гнойно-възпалителни процеси на кожата и меките тъкани - фурункули, карбункули (възпаление съответно на един или повече космени фоликули), плитки и по-дълбоки абсцеси, първични и вторични раневи инфекции и др.

Около 50-70 % от здравите хора са трайни носители на Staphylococcus aureus, като определящо е носното носителство, откъдето щамът може да се разпространи и по кожата.

В повечето случаи носителството на Staphylococcus aureus не е свързано с наличието на здравословни проблеми за носителя, но могат да бъдат проблем в случай на предстояща оперативна интервенция, поради което се прибягва до т.нар. носно саниране в случая, с цел предотвратяване на евентуална постоперативна ранева инфекция.

Най-важно в случая е стриктното спазване на личната и семейна хигиена, за да се избегне разпространяване на стафилококови кожни инфекции в семейството. По същия начин стои въпросът и по отношение на колективните спортни дейности при ползването на общи помещения и уреди. Естествено, употребата на отделни хавлиени кърпи и други хигиенни пособия и материали мисля, че не подлежи на коментар.

Има голям брой съобщения за възникнали огнища на кожни и мекотъканни инфекции, причинени от МRSА (метицилин-резистентни S. aureus), и то т. нар. "Community acquired" (придобити в обществото) MRSA - щамове сред спортисти, занимаващи се главно с колективни спортове - футбол, ръгби, баскетбол, волейбол, сумо.

Рискови фактори за разпространение на стафилококовите инфекции са физическият контакт, кожните увреждания (повърхностни драскотини и рани), повишеният риск от възникване на наранявания по време на практикуване на съответния спорт, споделяне на обща екипировка и др.

Осигуряването на добра хигиена и избягването на близък контакт с очевидно наранена кожна повърхност или секретиращи лезии на другите играчи са най-добрите методи за предотвратяване разпространението на стафилококови кожни инфекции сред спортистите.

При близък контакт с друг играч при колективните спортове е възможно да се придобие и вирусна инфекция - наи-често "херпес симплекс" кожна инфекция (също наречена 'herpes gladiatorium'), наи-често при борци и ръгбисти, поради честото влизане в контакт с кожни абразии на другия участник, който в случая е заразоносител. Предаването на херпесния вирус се осъществява именно по този начин. Смята се, че вирусът не се предава със сапуни, слюнка или общи бутилки за вода. Това не означава обаче, че пиенето на вода от общ източник е напълно безопасно.

Преди 5 г. трима футболни играчи от Охайо, треньорът и мениджърът им развили вирусен менингит в разстояние на една седмица, като използването на общ съд за вода изглежда бил ключовият фактор за разпространението на инфекциозното заболяване. По същото време няколко играчи от гимназиален футболен отбор в Ню Йорк се заразили с вирусна белодробна инфекция по същия начин.

Другите най-разпространени преносими кожни инфекции са гъбичните. Причиняват се от медицински гъбички от родовете Candida, Trychosporon, Epidermophyton и др. Те инфектират кожните слоеве, ноктите и космите. Най-застрашени са плувците и упражняващите водни спортове по принцип. Предпочитани екологични ниши за развитието на патогенните гъбички са топлите и влажни места по кожата - аксили, слабинни гънки и др.

Лечението е трудно и упорито, често безрезултатно или с променлив успех. Във всеки случай превантивните мерки, взети по отношение на спортния екип - подходяща, "дишаща" материя, тоалетните принадлежности и пр., са почти 100 % - ова гаранция за успех при избягване на подобен вид здравословни проблеми.

И тъй като идва лято и съответно предстоят тренировки в летни условия, което е от значение дори в залите на закрито, мисля, че тези няколко кратки напомняния и предупреждения биха ви били от полза. Успех!

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1