Коластра

"...защото се хранеше с медната роса и пиеше млякото на рая."

Според един известен мит на хиндуистите за създаването на света, боговете и демоните бъркат океан от мляко. Един от продуктите в тази космическа бъркалка е еликсирът, който дава безсмъртие.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Коластра

Има една глобална война, по-разрушителна, отколкото и най-големия въоръжен конфликт. Това е войната между човешкото здраве и непрекъснатото нашествие на „мълчаливи микроби", като E. coli, салмонела, инфлуенца, менингит, пневмония, ротавирус, стрептококова ангина, СПИН.

Имунната система е нашата защита: над един трилион клетки, 24 часа на пост, бдително елиминират вируси, бактерии, туморни клетки и токсини. Но, въпреки това имунната ни система страда, а антибиотиците не са вече „чудотворния лек".

Но съществува един природен продукт, разработен да подсили имунната система на човека, с комплексно решение, широк спектър на действие и най - вече леснодостъпен. Това е Коластра.

Какво представлява коластрата?

Коластрата е първото мляко, с което майките - бозайници захранват рожбите си. Производството му продължава от 48 до 72 ч. преди появата на обичайната кърма.

Коластрата съдържа висока концентрация на жизнено важни растежни и модулиращи развитието и съзряването на имунната система фактори, които са от решаващо значение за нормалното изхранване и развитие на всички тъкани и органи в човешкото тяло.

Образуването й е много по-сложно от обикновеното мляко и съставките й не се срещат в толкова големи концентрации другаде в природата. В резултат от проведени изследвания в състава на коластрата се разграничават множество субстанции, групирани в четири фракции:

 • фракция с фактора на растежа
 • фракция на имуноглобулин
 • фракция на предполагаемия пермеабилитет - фактор
 • фракция, която съдържа ензими, цитокини, антибактериални и други протеини с различни физиологични функции

В коластрата се съдържат множество фактори за растеж, но основните, които са от особен интерес днес, са инсулиноподобният фактор на растеж (IGF - 1, който има много добър анаболен ефект от всяко друго известно досега вещество, дори и стероидите, води до увеличаване на мускулната маса и силата) и факторът Бета, изменящ растежа (TGF - B, произвежда се и от специфични клетки, наречени остеобласти, които участват в изграждането на костите и води до намаляване на остеопластите - клетки, които унищожават костите.

Учените предполагат, че TGF - B може да намали или дори да предотврати развитието на болестта остеопороза). Растежните фактори на коластрата увеличават скоростта на протеиновия синтез и намаляват разграждането на белтъчините, което води до увеличаване на чистата мускулна маса, без съответното увеличаване на мастните натрупвания. Тези фактори играят важна роля и при лечението на рани и абцеси в устната кухина, а страдащите от акне могат да получат значително подобрение, като използват коластрата.

Другите фактори, които представляват по-малък интерес поради по-ниските концентрации, са интерелевкин 1 (IL - 1, стимулатор на имунната система - чрез подпомагане на растежа, узряването и размножаването на Т-активните клетки ), хормоконтролиращият растежа (GH) и инсулиноподобният фактор 2 на растежа (IGF -2, стимулира възстановяването на ДНК и РНК, зарастването на рани, балансира кръвната захар).

Фракцията на имуноглобулин предлага пасивен имунитет при потомството. В случаите, в които майката е била изложена на инфекция напоследък или често пъти в миналото, имунитет срещу тази инфекция се предава от майката на новороденото заедно с коластрата. Това е от изключително значение за новороденото, чиято имунна система, може и да не работи добре в продължение на няколко месеца, дори години.

Имуноглобулините, предадени чрез коластрата, в низходящ ред, се наричат имуноглобулин G, имуноглобулин А, имуноглобулин М, имуноглобулин D, имуноглобулин Е. Всеки има своята собствена уникална аминокиселинна структура и изпълнява различни функции в тялото. Имуноглобулин G представлава антителата, изработени срещу инфекции в тялото на майката, като те предават на кърмачето специфичен имунитет.

Имуноглобулин А осигурява защита на мукозните мембрани (кръвен серум, слюнка, сълзите и лигавицата). Имуноглобулин М засилва обкръжаването и елиминирането на бактериите и вирусите. Имуноглобулин D стимулира производството на антитела от В - клетките, а имуноглобулин Е е свързан с алергичните реакциии.

Коластрата съдържа и лактоферин - мощен широкоспектърен антибиотик, който за разлика от фармацевтичните антибиотици, помага и срещу вируси. Ефикасен е срещу бактерии, гъбички и протозои, освен това е силен антиоксидант, който намалява вредните ефекти от свободните радикали.

Тук идва ролята и на третата фракция. Смята се, че тя е носител на предполагаемия пермеабилитетен фактор, които осигурява прехвърлянето на големи молекули, като им позволява да достигнат до червата невредими и да се резорбират оттам.

Съвременно решение на проблемите с имунитета и здравословна храна за всички

Коластрата е пълноценна естествена храна, която съдържа над 37 имунни и осем растежни фактора, които поддържат и възстановяват здравословния баланс в почти всички системи в организма на човека.

Дневната доза коластра е най - достъпният широкоспектърен продукт за поддържане и укрепване на имунитета на хора от всяка възраст и състояние.

Коластрата се оказва най - добрата хранителна добавка за майката и детето по време на бременността и до първата година на детето. Тя може да се поставя в биберона или да се поръсва върху храната.

Във всяка възраст човек има нужда да поддържа здрава имунната си система, за да се защити от болести и преждевременно стареене. Коластрата не само подмладява клетките, но доказано помага за:

 • Повишаване съпротивителните сили спрямо вирусни и бактериални инфекции
 • Предпазване от развитие на различни алергии
 • Увеличаване жизнената енергия
 • Подобряване емоционалното състояние, като предпазва от депресия
 • Укрепване на костната плътност, наблюдава се увеличаване на мускулната тъкан и намаляване на подкожната тлъстина
 • Подпомагане израстването на косата и поддържане на цвета й
 • Подобряване еластичността на кожата и издръжливостта на организма спрямо тежки физически натоварвания

Коластрата намира приложение и във възстановителната медицина:

 • Всички заболявания на стомашно-чревния тракт
 • Заболявания на дихателните пътища, вкл. астма и ефизем
 • Сърдечно-съдови заболявания, диабет, остеопороза, подагра
 • Всички хронични инфекциозни процеси
 • Автоимунни заболявания: фибромиалгия, лупус, множествена склероза, ревматоиден артрит, болест на Алцхаймер и пр.
 • Приложение в хирургията за лечение на рани и за възстановяване след хирургическа намеса.
Още съдържание по темата
Griffonia-simplicifolia-5-HTP
Griffonia simplicifolia (5-HTP)

Изворът на спокойствието в един обикновен храст

Н-ацетил-цистеин-NAC
Н-ацетил цистеин (NAC)

Мощно средство за детоксикация и борба със зависимостите

Глутатион-Glutathione
Глутатион (Glutathione)

Пазителят на нашите клетки

Колаген-оправдана-ли-е-цената-за-нашите-стави-и-кожа
Колаген - оправдана ли е цената за нашите стави и кожа?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow