Песимизъм - временно заболяване или хронично състояние?

Или за сърдития Петко

Има хора - заклети оптимисти. За тях нищо не е безнадеждно изгубено или сгрешено и всяко зло е за добро. Има и хора песимисти. За тях лошото изглежда непоправимо, нещата никога няма да се оправят, обвиняват себе си и околните за несполуките в живота си. Оказва се, че никак не е без значение как гледа човек на нещата от живота.

ПесимизъмОтношението на човек към случващото се около него оказва пряко въздействие върху здравословното му състояние - песимистите боледуват по-често в сравнение с оптимистите.

Това е потвърдено от редица независими научни изследвания през последните години. Учените търсят връзката между песимизма и податливостта на организма към различни заболявания.

Отговорите се търсят по отношение на имунната система и количеството на защитните антитела на организма, нивото на стрес и неспособността за отпускане, почивка и релаксация, неумението да се радваме и наслаждаваме дори на дребните неща... или съвкупност от всичко това.

Единственото сигурно засега е, че колкото по-отчаян, унил и обезверен от заобикалящата го действителност се чувства човек, толкова по-лошо е общото му здравословно състояние.

Грешките са нещо добро, провалът е нещо нормално?

Младият, неопитен и неподготвен човек опитва и се проваля, докато се научи да успява. По-възрастният смята, че е непростимо да се правят грешки... и не опитва нови неща.

И какво толкова, ако опиташ нещо и се провалиш? Когато преживееш такова нещо, скоро осъзнаваш, че не е настъпил краят на света.

И хората си имат свои собствени проблеми и ангажименти, за които да се притедняват, за да коментират и обсъждат твоя провал.

А успехът често е плод на проявена упоритост, въпреки грешките и провалите.

Самообвинението е губеща карта

Защо хората се предават след няколко грешки? Дали повечето от нас щяха да могат да карат дори колело, ако още като деца се бяха отказали след поредното падане и ожулване на коляното?

Самообвинението няма нищо общо с градивната самокритика, напротив – това е безсмислен навик и непосилен товар, създаващ ненужно вътрешно напрежение и нежелание за действие.

Отношението променя реалността

Всички сме чували за положително отношение, което може да промени гледната ни точка, а дори и хода на събитията в живота ни.

Когато променим отношението си, всъщност променяме действителността около себе си. Изплуват нови гледни точки и варианти, които преди това са били невидими за нас.

Песимизмът може да изглежда като реализъм. Но това е заради фокусирането само и единствено върху негативните неща.

Благодарен = щастлив?

Да бъдем благодарни. Така е правилно, така трябва... Но не е само това - ако чувстваме признателност дори за малко, можем да превърнем негативното настроение в позитивно.

Това е добър начин да поддържаме настроението си, както и да се фокусираме върху правилните неща.

Сравнението с другите

Това е плод на егото, което иска да открива причини, поради които да се чувстваме добре. В един момент става трудно да не се сравняваме с другите, които имат повече от нас.

Това позволява на външни обстоятелства да контролират как се чувстваме, а резултатът е зависимост от променливи фактори, оттук и емоционална нестабилност.

По-ефективният начин е да се сравняваме със самите себе си. Да направим равносметка колко далеч сме стигнали от миналата година по това време например, как сме израснали от предишната загуба и разочарование до настоящия момент, какви поуки сме си взели...

Погледнато в дългосрочна перспектива, това ни зарежда с увереност и спокойствие.

90% от нещата, от които се страхувате, никога не се случват

Или ако се случат, не са толкова непреодолими и зловещи, колкото сте очаквали.

Чиста загуба на време е да плетете и разплитате мрежата на евентуалните си опасения за нещата, които вероятно ще ви застрашат в бъдеще.

Не взимайте нещата твърде насериозно

Това, което ви изглежда огромен и належащ проблем в момента, след две седмици може изобщо да не си го и спомняте.

Добрата страна на песимизма

Здравословната доза песимизъм помага за отслабване, твърдят японски учени. Изследването на Хитоми Саито и колегите му от университета "Дошиша" в Киото показало, че настройката на личността влияе върху намаляването на телесното тегло.

Оптимистичният човек трудно спазва хранителни режими, докато отрицателните емоции могат да му помогнат да промени поведението си дори в тази насока.

Розовите очила имат и отрицателни страни

Несъмнено е несериозно да се отрича, че освен поводи за радост в живота ни, има множество причини за страдание, огорчение и притеснение.

Наскоро обаче специалистите направиха сензационно откритие: да бъдеш песимист по рождение съвсем не е толкова лошо.

Понякога защитният песимизъм с нищо не е по-лош от стратегическа тактика, която кара хората да са по-предпазливи, организирани и отговорни.

Достойнствата на негативизма

Защитният песимизъм може да бъде полезен и конструктивен.

  • Песимистите по-рядко вършат необмислени постъпки. Те се съмняват и тревожат за бъдещето, а това ги кара да претеглят и обмислят всяка крачка.
  • Песимистите по-рядко изпадат в неприятни ситуации.
  • Песимистът прехвърля в съзнанието си възможните опасности около него.
  • Песимистите са по-подготвени за лошите неща.
  • Песимистите са по-вдъхновени и продуктивни творци.
  • Песимистите по-добре се грижат за здравето си.

И все пак... Нима оптимистът е лошо информиран песимист?!

Ако възприемаме така нещата, то всеки ще гледа на живота през мрачната призма на своето недоволство, угнетеност и потиснатост.

А това определено не може да ни направи по-щастливи, нали?

Използвани източници
  • regal.bg
  • tq-jenata.com
  • puls.bg

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1