Масло от чаено дърво

С изключително силни бактерицидни, противогъбични, антивирусни и имуностимулиращи свойства

Ароматерапията е вид алтернативна медицина, чиято основна цел е да повлияе благотворно върху човешкото здраве и настроение. Основно средство за нейното въздействие са летливите растителни вещества, наречени етерични масла.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Масло от <a href=чаено дърво" align="right" />Знаете ли как са открити лечебните свойства на етеричните масла? Рене Морис Гатфосе, известен френски химик, се опитвал да изгаси пожар в своята лаборатория, когато ненадейно пламнала и ръката му. За да я угаси, той я пъхнал в най-близката стъкленица със студена течност, която се оказала пълна с етерично масло. Ученият още в същия момент усетил силно облекчение, а раната му по-късно зараснала изненадващо бързо, с минимални дразнения и без следи. От този момент нататък Рене Гатфосе посветил своя живот на разкриването на лечебните свойства на етеричните масла.
Днес, благодарение на своята универсалност, етеричните масла намират широко приложение и придобиват все по-голяма популярност. Трудно би било да се изброят всички етерични масла, започвайки от лавандула, евкалипт, здравец, сандалово дърво, лимонена трева, кедър, роза, преминавайки през лайка, тамян, розмарин и камфор, сред които се нарежда и маслото от чаено дърво - едно от най-известните, използвани с лечебна цел.

Масло с пикантен и силен аромат, наподобяващ този на евкалипта...

Маслото от чаено дърво е било познато на хората още в дълбока древност. В Австралия с него успешно лекували кожни инфекции, моряците пък го използвали за направата на чай, а днес то е едно от най-силните антисептични средства, с изразени антивирусни и противогъбични свойства.
Маслото се добива от растение, принадлежащо към семейството на Melaleuca alternifoliq. Получава се чрез процес на дестилация с водна пара на листата на диворастящ храст, познат в Австралия и околните острови.
За разлика от останалите етерични масла, маслото от чаено дърво е най-богато на полезни вещества. Съдържа над 48 органични компоненти - монотерпени (около 50%), дитерпени (около 35%) и цинеол (около 15%). В екстракта от маслото се откриват и редица други вещества, които рядко се срещат в другите растения, като виридифлорен (около 1%), В-терпинеол (около 0.24%), както и следи от L-тернинеол и алигексаноат. Специалисти твърдят, че маслото е толкова по-качествено, колкото по-високо е съдържанието на терпинен (над 40%) и цинеол (над 5%), защото в противен случай ще бъде слабо от профилактична гледна точка.

Терапевтични свойства

 • С ясно изразен антивирусен ефект - доказан чрез лабораторни тестове в in vitro среда. Опитът показва, че маслото от чаено дърво действа особено благоприятно при лечението на простудни заболявания, херпес, ангина, грип, цистит.
 • Силен антисептик - 8 пъти по-силно от карболовата киселина и 12 пъти от фенола.
 • Бързо облекчава болките в ставите.
 • Използва се при терапия срещу патогенни микроорганизми, най-вече Staphylococus, но се оказва активен и срещу Propionibacterium acnes, Beta haemolytic streptococcus, Klebsiella pheuraoniac, Citobacter spp., Pseudomonas aeriginosa, Candida albicans.
 • Добре изразен противогъбичен ефект.
 • Силен имуностимулатор.
 • Лекува успешно хемороиди.
 • Прилага се при лечение на различни рани, ухапвания, изгаряния, акне, раздразнена кожа след депилация.
 • Редуцира тревожността и напрежението, подобрява работоспособността и повишава концентрацията.
 • Маслото от чаено дърво може да се използва дори и за дезинфекция на въздуха.

Здравословни рискове при изплзването на етеричното масло

Не е желателно маслото да се използва от пациенти, страдащи от епилепсия и ниско кръвно налягане, а също така и от хора, проявяващи непоносимост към някоя от съставките на маслото и бременност.

Знаете ли кои са основните правила за използване на етерични масла?

 • Винаги правете тест на кожата, преди да използвате ново етерично масло. Можете да нанесете капчица от него на вътрешната част на китката и ако след 24 часа няма никаква реакция и промяна на кожата, можете да използвате маслото.
 • Винаги използвайте масло, разтворено в "носител" (това са типични растителни масла, базирани на триацилглицеридите, които разтварят етеричните масла и ги правят годни за употреба). Защото голяма част от етеричните масла са силно концентрирани, а някои от тях са дори  киселини.
 • Никога не използвайте етерично масло върху бебе, независимо в какъв разтвор.
 • Повечето от етеричните масла не могат да се използват върху деца, изключение правят маслото от чаено дърво и лавандула, които са доказано безопасни.
 • Задължително преди употреба на маслото се запознайте с неговите характеристики. Някои масла могат да бъдат опасни за хора с определени здравословни проблеми и състояния, като бременност например.
 • И най-вече - не разчитайте само на ароматерапията за лечението на различни заболявания.

Можете да използвате маслото от чаено дърво за...

 • масаж;
 • инхалации;
 • компреси, които се поставят на засегнатото място;
 • третиране на кожа, засегната от акне или херпес;
 • за изплакване на устата и гаргара при заболявания на устната кухина и лош дъх;
 • "ароматична лампа" - за дезинфекция на различни помещения.

Използвани източници

 • puls.bg
 • vivisan.bg
Още съдържание по темата
Griffonia-simplicifolia-5-HTP
Griffonia simplicifolia (5-HTP)

Изворът на спокойствието в един обикновен храст

Н-ацетил-цистеин-NAC
Н-ацетил цистеин (NAC)

Мощно средство за детоксикация и борба със зависимостите

Глутатион-Glutathione
Глутатион (Glutathione)

Пазителят на нашите клетки

Колаген-оправдана-ли-е-цената-за-нашите-стави-и-кожа
Колаген - оправдана ли е цената за нашите стави и кожа?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow