Херпес

Доколко е опасен?

Херпесът представлява инфекциозно заболяване, причинителят на който е вирус, наречен Herpes simplex. Характеризира се с появата на специфичен обрив под формата на мехурчета - болезнени малки ранички, покрити с коричка, които се разпространяват по лигавицата на устните, в областта на носа и очите. Наблюдава се нарушение в общия баланс на организма, съпроводено с повишена температура.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

ХерпесПоявата на херпес може да бъде резултат от вирусна или бактериална инфекция, отслабнала имунна система след прекарано заболяване, физическо или психическо пренатоварване, стрес или хормонални промени. Някои организми, сблъскали се с вируса на херпес, изграждат имунитет срещу него. Други не успяват, тъй като не са способни да изградят антитела срещу вируса и при тях се наблюдава периодично активиране на неприятните ранички, предизвикващи болезнен дискомфорт при спад на защитните сили на тялото.

Съществуват два типа херпес

В зависимост дали уврежданията са по горната или долната половина на тялото се разбира дали са причинени съответно от herpes simplex тип I или тип II. Характерното и за двата типа херпес е постоянстване в латентно състояние в организма.

  • I тип: лабиален херпес (мехурчета по устните, брадичката и бузите). От този херпес се заразяват най-често децата до 4-годишна възраст, защото проводникът на инфекцията в повечето случаи е слюнката.
  • II тип: генитален херпес (засяга най-често лигавиците на половите органи).

Как можем да се заразим?

Основният източник на вируса е човекът, независимо дали е болен или здрав заразоносител. Този вирус може да бъде открит в слюнката, очните секрети, секрета на кожно-лигавичните язвички, както и в половите секрети. Заразяването става неусетно и най-често в детска възраст (тип I): чрез целувка от възрастни, които вече са заразени с вируса, използване на общи тоалетни кърпи и принадлежности, предмети на болния, прибори за хранене, както и козметични средства. Съществува и друга реална възможност за заразяване - от болна майка към новородено, чрез плацентата или по време на самото раждане (тип II).

Когато вирусът проникне в организма, той "успешно" преминава през лигавицата или през микроскопични травми по кожата (драскотини, убождания), след което чрез кръвта и лимфната течност достига до всички тъкани и органи. Появяват се характерните за този процес симптоми: повишена температура, втрисане и подуване на лимфните възли, а понякога се наблюдава дори кървене на венците. Но е важно е да се отбележи, че наличието на един тип на херпесния вирус в организма не изключва възможността от заразяване с друг тип.

А дали вирусът се предава по наследство? Отговорът е отрицателен. Предава се не самият вирус, а неспособността на имунната система да се бори с него, а оттук произтича и масовостта на заболяването.

Колко е дълъг инкубационният период на инфекциозното заболяване?

Инкубационният период на обикновения херпес е с продължителност от два до седем дни, но най-често трае около четири дни. Болният представлява реална опасност за околните, докато са налице кожните ранички. Това може да продължи от две до шест седмици. Не трябва да се пренебрегва и фактът, че при настъпило инфектиране с вируса, симптомите на заболяването при ½ до 1/3 от пациентите остават непроявени.

Опасен ли е Herpes simplex за плода по време на бременност?

Специалисти препоръчват преди зачеването да бъдат направени пълни изследвания. Защото херпесът може да доведе до изхвърляне на плода от една страна, а от друга - ако майката не е била инфектирана, то първичната инфекция би била особено опасна. В организма на бременната жена концентрацията на вируса е много висока и опасността от неговото предаване на зародиша чрез плацентата достига до 50%.

Заразяването на новородено с вирус на херпес тип II може да доведе до сериозни увреждания с развитие на висока температура, кожни увреждания по цялото тяло, засягане на очи, бъбреци, черен дроб и далак. Поразена може да бъде дори и нервната система, а в такива случаи смъртността е доста висока.

Как се лекуват неприятните язвички?

Въпреки че съвременната медицина и фармация са достигнали високо ниво на развитие, все още няма ясно обособено лекарство за лечение на херпес. Съществуват редица медикаменти, които постигат облекчаване на процеса на протичане на заболяването и намаляват честотата на повторните прояви, но преди всичко най-голямо значение има имунната система на организма.

Ако херпесът се появява рядко на устните, би могло да се приеме по-скоро за козметичен проблем, с който можем да се примирим. Но ако са налице тежки форми на болестта, тогава се прилага медикаментозно противовирусно лечение с лекарствени средства като Acyclovir (Zovirax), Famciclovir, Valtrex и др. В аптечните мрежи се предлагат и хомеопатични средства, които се прилагат непосредствено при първите симптоми на заболяването (парене, сърбеж на засегнатото място, втрисане). Те дават добър резултат и са абсолютно безвредни за организма. Тези медикаменти намаляват силата и времетраенето на оплакванията, дължащи се на вирусната инфекция, но и разреждат повторните прояви. Освен това правят организма по-устойчив към инфекции. За облекчаване на локалната болка и парене се прилагат мазила, съдържащи обезболяващи съставки.

Някои специалисти препоръчват и лечение с природни продукти, като например прополис. Съществуват научни доказателства, че прополисът е с доказана антивирусна активност и значително намалява активността на вируса на херпеса. Добър ефект се получава и при намазване на раничките с пчелно млечице.

Как да се предпазим от повторните прояви на заболяването?

Колкото наивно и банално да звучи, спортуването, каляването на организма, старанието да се запази душевния покой и да се избягва преумората биха ни помогнали в борбата с вируса на херпеса. Важно е да се знае, че херпесите са сигурен индикатор за начина на живот и състоянието на имунната система на организма. Необходимо е спазването на елементарни хигиенни навици, както и на някои предпазни мерки, защото съществува  реална опасност от разпространяване на инфекцията от една част на тялото към друга, както и от предаването на болестта на друг човек. От голямо значение е приемът на здравословна и питателна храна, богата на витамини и минерали, както и на голямо количество течности (чай, вода, прясно изцедени сокове), въпреки общия дискомфорт, за да се избегне дехидратация на организма.

Използвани източници

  • puls.bg
  • figurata.com
  • doctorbg.com
  • сп. "Журнал" - бр. 7/2007
Още съдържание по темата
На-ръба-или-как-да-се-движим-за-да-не-ни-боли
На ръба (или как да се движим, за да не ни боли)

Техниките са много, принципите обаче са само няколко

Синдром-на-кубиталния-тунел
Синдром на кубиталния тунел

Наричан още "телефонен лакът"

Тренировки-за-стягане-след-раждане-със-секцио
Тренировки за стягане след раждане със секцио

Кога е безопасно да започнем да тренираме и по какъв начин?

Тузлата-място-с-история-и-дух
Тузлата - място с история и дух

За лиманолечението, калолечението, спокойствието и още нещо

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow