Дневен план за навициСвали сега 

Карпално-тунелен синдром (СTS)

Компютърната мишка може да бъде и ваш враг

Вие работите на бюрото си, опитвайки се да игнорирате вкочанеността, която усещате от месеци в ръката си. Внезапна, остра и пробождаща болка се изстрелва през китката нагоре към ръката... Просто преминаващ няколкосекунден крамп? Твърде вероятно е да имате синдрома на карпалния тунел – болезнено прогресивно състояние, причинено от притискане на ключов нерв в китката.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Карпално-тунелен синдром (СTS)

Карпално-тунелен синдром (СTS - Carpal Tunnel Syndrome) 

Предразположени са възрастни хора, жени и диабетици. Карпално-тунелният синдром представлява състояние на дискомфорт, причинено от притискане на медиалния нерв под връзката на карпалния канал (вътрешната страна на ръката над китковата става). Характерни са неприятните усещания нощем по вътрешната повърхност на ръката, на средния или на всички пръсти (без малкия). Понякога се получават смущения на съня и дневна уморяемост.

Медиалният нерв контролира усещанията в дланта откъм страната на палеца и пръстите (с изключение на малкия пръст), както и нервните импулси към някои малки групи мускули на ръката, отговарящи за част от фините движения. Карпалният тунел – "проход", изграден от костите на китката и и лигаменти, е каналът, през който преминават медиалният нерв и сухожилията. Понякога се получават уплътнения в резултат на възпалени сухожилия и нервът се компресира. Може да възникне болка, слабост или изтръпване в дланта на съответната ръка, често отиваща и към рамото. Въпреки че тези болезнени усещания могат да сигнализират и за други проблеми, карпално-тунелният синдром е най-честото и широко разпространено състояние на притискане и травматизиране на периферни нерви в човешкото тяло.

Неприятните усещания и болки могат да преминат от пръстите и ръката към предмишницата, да обхванат мишницата, рамото и гърба. Често се появяват отоци и двигателни смущения. Физически дейности, свързани с изпъване на ръката: каране на колело, пране на ръка, някои физически упражнения и др. засилват оплакванията. При съмнения за СTS трябва да се преустановят фитнес-тренировките и да се предприеме консултация с лекар, с цел да се избегнат усложнения или допълнителни травми.

Карпалният тунелен синдром е резултат от комбинация от фактори, които по-често водят до увеличен натиск върху медиалния нерв и сухожилията в карпалния тунел, отколкото до проблеми със самия нерв. Нерядко това смущение има и генетична предразположеност – например по-малък размер на канала при някои хора. Други фактори включват травма или нараняване на китката и последващо възпаление, навяхване, фрактура, хипотиреоидизъм, ревматоиден артрит; проблеми със сухожилията, пренатоварване, задържане на течности по време на бременността или менопаузата, киста или тумор на карпалния канал. В някои случаи причина въобще не може да бъде идентифицирана.

Симптоми на CTS 

Симптомите обикновено започват постепенно с вкочаняване, парене, боцкане или уплътняване на дланта и пръстите, особено на палеца и показалеца, средния или безименния пръст, но не и на кутрето. Често пациентите имат усещане за възпалени или безчувствени пръсти, без признак на каквото и да е възпаление или загуба на сетивност. Симптомите се появяват първо в едната или и двете ръце през нощта, най-вече ако китката е сгъната. При събуждане се изпитва необходимост от разтърсване на китката. Когато симптомите се влошат, оплакванията се появяват и през деня. Ръката трудно се свива в юмрук, изпускат се дребни предмети, затрудняват се много от фините движения на пръстите. При хронични и нелекувани случаи мускулите в основата на палеца могат да станат нетрудоспособни, дори трудно се различават усещания като студено и топло със засегнатия участък.

Кога да посетите доктор?

Обърнете внимание на следните признаци:

 • болка в посока от дланта към предмишницата;
 • чувство за слабост и безсилие в ръката;
 • студена ръка – топла предмишница;
 • загуба на сила в пръстите;
 • загуба на сетивност на пръстите;
 • изпускане на предмети – прибори за хранене, очила, писалка;
 • схванатост на показалеца, средния и безименния пръст;
 • вкочаненост на палеца;
 • загуба на фини двигателни движения на ръката - непохватност на пръстите;
 • болка в раменете и врата;
 • изтръпналост или скованост на пръстите или дланта, особено на палеца и показалеца, средния и безименния пръст, но не и на малкия пръст (кутрето). Разтърсването на ръцете не помага за преминаване на усещането. При прогресиране на това смущение сковаността може да стане постоянна.

При кой има риск от развитие на карпален тунелен синдром?

Жените са три пъти по-засегнати от мъжете, може би поради по-малкия размер на канала. Синдромът на карпалния тунел е доста често състояние. Около 3 на 100 мъже и 11 на 100 жени развиват това състояние в един момент от живота си.

Доминантната ръка е по-застрашена. Рискови са и хора с диабет или други метаболитни заболявания, директно засягащи нервите. Състоянието обикновено се наблюдава у възрастни, изключително рядко при деца.

Как се лекува?

Лечението на карпално-тунелния синдром трябва да започне колкото е възможно по-рано и задължително под лекарско наблюдение. Най-напред трябва да се лекуват подлежащи причини като диабет или артрит. Първичната терапия обикновено включва почивка на засегнатата ръка, респективно китка, за поне 2 седмици, като през този период не се извършват дейности, които могат да влошат състоянието на крайника. Често се налага обездвижване на китката със стегнат бинт или превръзка с цел предотвратяване извиване и огъване на китковата става. Ако е налице и възпаление, се прилагат студени компреси, които да облекчат подуването и болката.

Нехирургично лечение 

Различни лекарства могат да облекчат болката и подуването, свързани с карпално-тунелния синдром. Нестероидни противовъзпалителни средства като аспирин, ибопруфен и други смекчават симптомите за сравнително кратко време. Кортикостероидите, например преднизон или лидокаин могат да бъдат инжектирани директно в китката или приети орално (преднизон). Те освобождават натиска върху медиалния нерв. Кортикостероидите трябва да се прилагат с внимание при диабетиците и при хора, предразположени към диабет, тъй като създават трудности при регулиране на инсулиновите нива. Доказано е, че приемането на витамин B6 (пиридоксин) би могло да смекчи симптомите на синдрома.

Упражнения – разтягащи и засилващи, определено могат да са от полза. Трябва да се извършват под надзора на физиотерапевт, който е специално обучен за това.

Алтернативни терапии - акупунктурата е довела до подобрение при някои пациенти, но дългосрочната ефективност на този метод остава недоказана. Изключение е йогата, за която е доказано редуциране на болката и укрепване на сухожилията сред хората с това страдание, облекчавайки го дългосрочно.

Хирургия 

Освобождаването на карпалния тунел по хирургичен път е една от най-честите хирургични процедури в САЩ. За някои пациенти хирургичният подход е единственият вариант за връщане към нормален начин на живот. Този изход се препоръчва при персистиране на симптомите поне шест месеца. Процедурата представлява премахване на част от тъканта, която оказва натиск върху медиалния нерв, и се извършва под местна упойка. Болничният престой е само един ден. При много пациенти се налага хирургия и при двете ръце.

При "отворената" хирургия (традиционния подход) се прави около 5-сантиметров разрез  в китката, последван от срязване на лигамент в китката, което разширява карпалния тунел.

Ендоскопската хирургия позволява по-бързо протичане на интервенцията и по-къс следоперативен период с редуциране на евентуалния дискомфорт. Правят се два 1-сантиметрови разреза в китката и дланта, вкарва се камера, която оглежда тъканта отвътре, а лигаментът, свързващ сухожилията, се срязва. Цялата процедура се наблюдава на екран.

Въпреки че симптомите отшумяват почти напълно след хирургията, пълното възстановяване отнема месеци. Някои пациенти развиват инфекции, нервни увреждания, "втвърдяване" на тъканите на дланта и др. Последващата физиотерапия преодолява ефекта от срязването на въпросния лигамент.

Мнозинството пациенти се възстановяват напълно, много рядко симптомите могат да регресират.

Локални стероидни инжекции

Стероидните инжекции са достатъчно ефективни за временно потушаване на симтомите на CTS, докато се изработи дългосрочна стратегия за лечение на пациента, която да подобри начина му на живот. Това лечение обаче не е подходящо за дългосрочна терапия – кортикостероидите имат и своите негативи при дълъг прием, най-малкото започват да губят ефекта си.

Физиотерапия

Има доказателства, че прилагането на физиотерапия води до трайно облекчение на симптомите на пациентите с този проблем. По-често е ориентирана към хроничните болкови симптоми. Физиотерапията предлага няколко начина за третиране и контрол на карпалния тунелен синдром. Процедурата е насочена към болката (симптомите) и съответната дисфункция. Включва се голямо разнообразие от процедури – от мекотъканен масаж и класическо разтягане, до упражнения и техники за директно стимулиране на нервите на ръцете.

Превенция

На работното място от време на време правете упражнения за разтягане и чести кратки почивки. Не заемайте работни позиции, при които китките са подложени на натиск или приитискане по някакъв начин. Някои хора прибягват към носенето на ръкавици без пръсти, които затоплят китките им и ги поддържат гъвкави.

Използвани източници

 • mycarpaltunnel.com
 • mayoclinic.com
 • ninds.nih.gov
 • hcd2.bupa.co.uk
 • ctsplace.com
Още съдържание по темата
На-ръба-или-как-да-се-движим-за-да-не-ни-боли
На ръба (или как да се движим, за да не ни боли)

Техниките са много, принципите обаче са само няколко

Синдром-на-кубиталния-тунел
Синдром на кубиталния тунел

Наричан още "телефонен лакът"

Тренировки-за-стягане-след-раждане-със-секцио
Тренировки за стягане след раждане със секцио

Кога е безопасно да започнем да тренираме и по какъв начин?

Тузлата-място-с-история-и-дух
Тузлата - място с история и дух

За лиманолечението, калолечението, спокойствието и още нещо

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow