Орторексия

Знаем ли до какви крайности може да ни доведе стремежът към "съвършено" хранене?

Все повече се стремим да ограничим или направо да премахнем всичко вредно от храната си. Понасяме лишения, налагаме си режими, с воля и постоянство успяваме и съвсем естествено сме горди с постигнатото. Докъде обаче бихме могли да стигнем и на каква цена? Дали това не е орторексия?

Орторексията се дефинира като болестно вманиачаване по здравословното и правилно хранене. Идва от гръцките думи "orthos" – верен, правилен и "orexis" – хранене.

Терминът е предложен за първи път през 1997 г. от д-р Стивън Братман от Калифорния и се отнася за хора, подлагащи се на силно ограничаващи диети в името на здравословното хранене.

Близо 15 години след като д-р Братман описва в своя бестселър това състояние, орторексията все още не е призната за хранително разстройство (както и за медицински термин, характеризиращ болестно състояние), поради същесвтвуването на противоречия между експертите.

Някои смятат, че това е форма на обсесивно-компулсивно разстройство, опирайки се на факта, че "по-леките" случаи на орторексично поведение не са опасни за живота и здравето, а са характерни повече с обсесивната си природа (създаване на норми и правила, спазването на които заема изцяло вниманието и времето). Други намират, че орторексията не се различава от вече дефинираното хранително разстройство – анорексия.

Защо някои хора прекрачват границата?

Съвременното общество непрекъснато ни поставя норми – подсказва ни кое е красиво, как  да изглеждаме, колко да сме слаби, какво е здравословно да се яде. Как тогава фокусирането върху здравословното хранене би могло да ни навреди?

Често орторексията започва като невинно, искрено желание за здравословен начин на живот – човек спира да яде червени меса, по-късно изключва изцяло месото, наситените мазнини, въглехидратите, след това преработените храни, докато накрая се храни единствено със специални храни, приготвени по специален начин.

Ежедневието се припокрива с приемането на "правилната" храна. Всяко "прегрешение" бива последвано от спазване на по-строги правила, гладуване, изтощителни упражнения.

Накрая изборът на храна толкова се стеснява по отношение на калории, но и на  вид храна, че здравето страда. Ироничен обрат за човек, толкова отчаяно отдаден на опазването на здравето си.

Не само стремежът към здравословен живот обяснява орторексията. Често това е само върхът на айсберга.

Орторексията може да разкрие и други психологически проблеми – страх от болести, нужда от контрол над всичко в живота, опит за бягство от натрапчиви страхове,  средство за подобрение на самоувереността, използване на храната за изграждането на идентичност.

Според д-р Братман сред хората, които вярват в природната медицина, обикновено стремежът е насочен към избягване използването на лекарства заради страничните им ефекти. Вместо това се обръща внимание на това, с което се храни човек.

Но повечето хора пропускат да отбележат факта, че вманиачаването в това, което ядеш, също има много странични ефекти – основно самото вманиачаване.

Как се проявява орторексията?

Д-р Братман е създал т.нар тест за орторексия. Той се състои от няколко прости въпроса:

  • Прекарвате ли повече от три часа на ден, мислейки за здравословно хранене?
  • Планирате ли утрешното си меню от днес?
  • По-важно ли е за вас качеството на храната от удоволствието на храненето?
  • Качеството ви на живот намаляло ли е при увеличаване качеството на диетата ви?
  • Станали ли сте по-стриктен към себе си?
  • Чувствате ли рязко подобрение на самочувствието си заради здравословното хранене?
  • Гледате ли отвисоко на хората, които не се хранят като вас? Предпочитате ли "правилните храни" пред такива, които преди сте харесвали?
  • Диетата ви прави ли трудно храненето където и да е извън вкъщи, отдалечавайки ви от семейство и приятели?
  • Чувствате ли вина или отвращение, когато не спазвате диетата си?
  • Когато се храните, както искате, чувствате ли, че нещата са под ваш контрол?

Ако сте отговорили с "Да" два или три въпроса, бихте могли да имате лека форма на орторексия. Четири  и повече означава, че когато става въпрос за храна, ставате докачливи.

Тук трябва да споменем, че тези въпроси имат само ориентировъчен характер, това не са диагностични критерии.

Какви са рисковете за здравето?

Подобно на анорексията, орторексията често е свързана със значителна загуба на тегло, но т.нар. орторексици фиксират вниманието си не върху количеството, а по-скоро върху качеството на приеманата храна - стремят се към своеобразна "чистота" на хранителното си поведение, а не толкова към физическо отслабване.

Важни стават правилните храни, които могат безопасно да се приемат. Страдащият от орторексия ще използва цялото си време и енергия да мисли за здравните ползи на правилните храни – как да бъде обработена и сготвена храната.

В един момент това води до рязко ограничаване на разнообразието на храните, достига се до 5-6 храни, които реално се консумират.

Въпреки че орторексията не носи същите здравни рискове както анорексията или булимията, лекарите предупреждават, че това заболяване може лесно да премине в анорексия поради системното гладуване.

Рестриктивният характер на храненето при орторексия води до недохранване и гладуване, които водят със себе си риск по-късно от преяждане и чувство за вина, и булимията не закъснява.

Изключването на месото от диетата може да доведе до желязо-дефицитна анемия, което пък силно натоварва сърцето. Липсващите мазнини са причина за развитието на хипо- до авитаминоза на мастноразтворимите витамини – А (нарушения в зрението), Д (остеомалация -размекване на костите), Е (повишена увреда на клетъчните мембрани от свободни радикали) и К (проблеми с кръвосъсирването).

Поради недостатъчния внос на белтъци може да се стигне до разграждане на мускулни белтъци, което натоварва бъбреците, наблюдава се мускулна слабост и предразположеност към инфекции.

Какво е лечението на орторексия?

Както всяко заболяване с психологически корени, много по-лесно е лечението на неговото отражение върху тялото, отколкото върху душата. Най-напред орторексикът трябва да признае, че проблемът съществува, а след това да се определи какво точно предизвиква обсесията.

Освен това тези хора трябва се научат да са по-гъвкави и по-малко догматични по отношение на храната си. Обикновено зад прекомерното внимание на здравословното хранене се крият други емоционални проблеми.

Тяхното решаване сериозно улеснява преминаването към нормално хранене и цялостното излекуване. Най-добре е специалисти с опит с това заболяване да се заемат с лекуването му.

В статията са използвани източници - виж списъка.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1