Ортези

Ортези

За какво служат и кога и защо да ги използваме?

Ортезите (от гръцки "орто" - прав, изправен) са ортопедичен предмет, който служи за корекции на функцията на крайниците или торса. Основната цел на ортезата е да компенсира физически недостатък по механичен начин. Няма да е преувеличено да се каже, че ортезите са истинско произведение на изкуството. Тяхната изработка изисква отлични знания по математика, инженерство, анализ на походката, анатомия и физиология, патофизиология и биомеханика.

Наричани още ортопедични скоби, ортезите се използват, за да:

 • контролират, обездвижат или ограничат крайници, стави или въобще части от тялото;
 • спрат мобилността в дадена посока;
 • ограничат тежестта, която пада върху част от тялото при движение;
 • предотвратят по-сериозна контузия при наранена част от тялото;

Ортези се изработват за глезените, краката, торса, ръцете и китките. Повечето ортези са с градусов регулатор, който обездвижва свивките в нужното положение.

Кога и къде възниква употребата на ортези?

Историята на ортезата може да бъде проследена чак до древни времена, когато хората са изработвали първобитните шини и скоби, представляващи тънки, но здрави парчета дърва, привързани към контузения крайник.

По-късно се появяват намествачите на кости (така наречените днес "майстори" или "чакръкчии"). Изучаването на материята е свързано с развитието на операциите за ампутиране, които се правeли, за да спасят даден човек, понесъл поражения в битка. Не винаги това било нужно и постепенно ампутацията била заменяна от примитивните дървени протези.

Всяка голяма война е стъпка към усъвършенстването на ампутиращите техники и развитието на протезите и ортезите. Най-значимата стъпка към развитието на метода е стимулирана от последиците на Първата и Втората световна война. Заради многото ранени и осакатени войници правителството на САЩ инвестирало средства в изучаването и развитието на ортезите и протезите. 

В началото на 70-те години на ХХ век Националната академия на науките на САЩ започнала да провежда все повече проучвания, свързани с опорно-двигателната система, биомеханиката и разработва нови изобретения, които подпомагат тяхното функциониране. С течение на времето дизайнът и приложимостта се развивали все повече. Този процес продължава и днес.

Видове ортези

Общото между всички видове ортези е употребата им при наличие на ранен етап на тежка контузия и нейното предотвратяване или следоперативно лечение.

Разгледани по-подробно представляват:

Ортези за горната част на тялото:

 • За китка: Ортезите за китки позволяват лесно задържане и корекция на китката и пръстите в желана позиция. Примерни показания за нужда от такава ортеза са спастична пареза на горен крайник или нужда от корекции на девиациите при ревматоидна длан.
 • За ръка: Задържа лакътната става в необходимата позиция, назначена от лекар и позволява ранно мобилизиране на пациентите още преди да има развитие на дадената фрактура или друг тип контузия.
 • За торс: Представлява корсет, който пасва по всички извивки на тялото. Използва се при гръбначни изкривявания и хернии.

Ортези за долната част на тялото:

 • За крак: Осигурява стабилна позиция на коляното, като фиксира свивката в точно определен градусов ъгъл (лично съм бил с такава ортеза, която ми беше предписана за силно разтежение на средната глава на прасеца, почти до степен на скъсване).
 • За глезен: Ангажира глезенната става. Предписва се при дискова херния, полиомиелит или друг вид травма.

Опит от първа ръка

Моят опит с ортезите е неприятна случка, която прекрати състезателния ми досег със спорта. Беше ми предписана от много добър специалист заради силно разтегната средна глава на прасеца, почти до скъсване. По спомени регулаторът беше на 110 градуса свивка в коляното. Ходех трудно, но не ми пречеше да поддържам форма на горната част на тялото.

Шегувах се, че поне ми заяква гърбът, докато се набирах, заради допълнителната тежест, която идваше от металните скоби на ортезата. Резултатът от ползването й беше положителен. Хубаво е да отбележа, че превенцията от операция се случи заради ранното реагиране. Както се изрази лекарят, с когото работех: "Още малко и щях да те режа. Засега ще минем с ортеза". 

Да използвате или ортеза или не?

Ако решите да използвате ортеза на собствена глава, със сигурност няма да си навредите. Най-много да не си помогнете. Използвайте ортезата след консултация с лекар (по възможност добър и модерен специалист). Цените на качествените ортези са високи, затова не предприемайте своеволия. 

Що се отнася до простичките ортези – тези, които всички познаваме (ластични, бинтови или с лепенки) – използвайте ги на ваша отговорност, но ако нуждата да тренирате с тях продължава, задължително се консултирайте с лекар.

Използвани източници
 • Edwards JW. Orthopaedic appliances atlas, Volume1. Ann Arbor: American Academy of Orthopaedic Surgeons
 • Bunch WH. Introduction to orthotics. In: American Academy of Orthopaedic Surgeons. atlas of orthotics Biomechanical Principles and Application
 • Sharrard WJW. Muscle recovery in poliomyelitis. Journal of Bone and Joint Surgery
 • Singer B. ABCs 40 years of excellence – a retrospective, 1958-1967, Almanac, June 1988
 • Снимка: betterbraces.com

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1