Дневен план за навициСвали сега 

Средноверижни триглицериди (Medium-chain Triglycerides - MCTs)

MCT Oil - мазнините с много полезни действия - за отслабване, за лечение, за мускулна маса и енергия

Средноверижни триглицериди (Medium-chain Triglycerides - MCTs)
Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Всъщност популярността на тези мазнини тръгва след използването им за лечение на различни по-сериозни заболявания. MCT се усвояват по различен начин в тялото в сравнение с останалите видове мазнини, и това допринася за многото им положителни ефекти.

Какво са MCTs?

Абревиатурата е за Medium-chain Triglycerides, или средноверижни триглицериди. Името идва от начина, по който въглеродните атоми са подредени в химическа структура.

Маслото, съдържащо MCT, представлява светложълта полупрозрачна течност (на стайна температура), която няма мирис.

Какво съдържа MCT oil?

Средноверижните триглицериди могат да се намерят под формата на хранителна добавка - MCT oil. Тя се създава или по химичен път в лаборатория от естествените източници на този вид мазнини - кокосови и палмови масла.

MCT са молекули, състоящи се от 3 вериги наситени мастни киселини, всяка от които съдържа 6-12 въглеродни атома.

Какво трябва да знаете за MCTs?

В момента MCTs се използват от много атлети за подпомагане на спортните постижения, но първоначално суплементирането с тях започва с лечебна цел. Средноверижните триглицериди са източник на мазнини, с който се цели подпомагането лечението на различни заболявания. MCTs осигуряват бърза енергия за тялото и е по-малко вероятно да бъдат складирани в мастните депа.

Използват се като добавка от спортистите за редуциране на телесните мазнини и запазване на мускулната маса. Ако към храненето се прибави MCT oil, се създава термогенен ефект.

За какво се използва и какви здравословни ползи носи MCT oil?

В медицината - за лечение на различни заболявания, които ще изброим по-долу в статията. В спортните среди - в борбата с излишните телесни мазнини и като бърз източник на енергия. Ето защо напоследък много диетолози, атлети, бодибилдъри и т.н. включват в набора си от добавки средноверижни триглицериди.

Как работят MCTs?

Видяхме, че средноверижните триглицериди имат различна структура от останалите видове мазнини и това е причината да се метаболизират в тялото по различен начин. Тяхното усвояване и начин на действие наподобяват повече въглехидратите (първото предпочитано от тялото гориво), отколкото мазнините.

След попадане в организма, MCTs се транспортират директно в черния дроб, където се разграждат и освобождават енергия, създавайки много кетони. Те се изгарят за енергия веднага след приема и по този начин пестят мускулния гликоген.

Средноверижните триглицериди са предпочитана добавка, когато се цели запазване на мускулната маса - кетонните тела, които се отделят при разграждането им в черния дроб, се използват за енергия преди аминокиселините в мускулите.

Доказани и потенциални ползи при хора

Средноверижните триглицериди имат няколко доказани ползи при хора:

 • Затлъстяване (1), (2), (3) - MCTs се използват в борбата със затлъстяването, защото приемът и разграждането им се характеризират с по-голям енергоразход.

Тъй като имало съмнения, че MCTs могат да окажат негативно въздействие на сърдечно-съдовата система, се наложило провеждането на различни проучвания.

В едно изследване (2) участие взели 31 човека - мъже и жени, на възраст между 19-50 г и телесен индекс 27-33. Те завършили 16-седмична контролирана програма за отслабване и били разделени на две групи: консумиращи MCT мазнини и приемащи зехтин. Резултатите били в полза на групата, приемащи MCT.

Няколко изследвания потвърждават резултатите, че MCT действителност спомага за горенето на мазнини. Ефектът е значително по-силен при хора с наднормено тегло и минимален при лица с нисък процент подкожни мазнини.

 • Потискане на апетита (6) – 25 грама MCT със  закуската потискат значително апетита през останалата част на деня. В случая MCT се използват като заместител на популярни растителни мазнини.

Подробен тест е направен върху 19 възрастни души със средна физическа активност (10 часа седмично) и нормална диета без целенасочено ограничаване на калориите. Дневният калориен прием се понижава с 594 калории.

Въздействието се проявява бързо и краткосрочно. Не е ясно какъв ще е цялостният ефект върху тялото при дългосрочен прием.

 • Холестерол (7) – приемът на средноверижни триглицериди оказва влияние върху нивата на холестерол като повишава „добрия“, но и „лошия“ холестерол. В случая добрият холестерол се увеличава значително повече, но са нужни повече изследвания до каква степен MCT подобрява съотношение между HDL-C и LDL-C.

На този етап е установено, че 18 грама MCT дневно в продължение на 90 дни повишават значително общоя холестерол с  12% и лошия холестерол с 17% при диабетици.

 • Телесен състав, енергиен разход (3) - средноверижните триглицериди имат доказани ползи при подобряване на телесния състав, лечение на затлъстяване, увеличение на енергоразхода.
 • Лечение на Алцхаймер и други заболявания (4) - MCTs се използват при лечение на затлъстяване, кистозна фиброза, нарушение в мастната обмяна, болест на Алцхаймер, заболявания на черния дроб, диария, хранителни разстройства, храносмилателни проблеми вследствие на частично оперативно премахване на стомаха и др. Интересното при болест на Алцхаймер е, че средноверижните триглицериди осигуряват бонус енергия за мозъка и могат да го предпазят от структурите, формиращи болестта.
 • Кетогенеза (8) – употребата на 10 грама MCT дневно спомага на организма по-бързо да навлезе в състояние на кетогенеза. Засега резултатите са потвърдени при лица с наднормено тегло и при нискокалорична диета, която не надхвърля дори 1000 калории дневно.

Доказани и потенциални ползи при лабораторни животни

В изследване, провело се през 2011 година (5) било установено, че употребата на MCT при плъхове може успешно да редуцира телесните мазнини. След дълъг период на употреба обаче може да не се наблюдават никакви промени поради способността на животните да се адаптират към новите метаболитни състояния.

Върху плъхове е установен и изненадващо силен противовъзпалителен ефект (12) на MCT, на засега няма никакви доказателства за подобно действие при хора.

Недоказани въздействия и доказателства за липса на ефект

В периода на разучаване влиянието на MCT е имало съмнения, че не въздействат върху лечението на метаболитен синдром. Ето защо се правят редица изследвания (2), чрез които това съмнение се опровергава. Заключението е, че борбата с метаболитния синдром може да бъде успешна, когато в менюто се включат средноверижни триглицериди.

В едно от изследванията в Китай (7) се установява, че дългосрочният прием на 18 грама MCT дневно подобряват с 17% инсулиновата резистентност според индекса HOMA-IR. Не се оказва обаче влияние върху нивата на кръвната захар на гладно, затова и не е потвърдено категорично влияние на тези мастни киселини върху диабетици.

Средноверижните триглицериди се препоръчват като предтренировъчно средство за увеличава на издръжливостта и регулиране на умората. В действителност няма доказателства, че MCT превъзхождат дълговерижните мазнини или въглехидратите. Положителният ефект може да произлиза от допълнителните калории. Нужни са повече изследвания за установяване на предимствата на MCT (9) (10) (11).

Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на MCT?

Средноверижните триглицериди са безопасни. Употребата на MCT oil при някои хора може да причини диария, повръщане, раздразнителност, стомашен дискомфорт или газове. Всичко това зависи от индивидуалния организъм и от количеството прием.

Тези нежелани ефекти могат да бъдат намалени или премахнати, ако MCT се добави към храната. Според някои източници (4) е нужна повече информация за това дали и в какви количества да се приемат от бременни жени и кърмачки. Смята се, че не са подходящи за хора, страдащи от диабет и цироза на черния дроб.

Какви дози са препоръчителни и как се приема?

Приемът на MCT като добавка (MCT oil) е редно да бъде съобразен с индивидуалните нужди, физическа активност и цялостен хранителен режим. Препоръчително е да се започне с по-ниска доза и постепенно да се увеличи до 3 пъти на ден по 15 мл.

Разбира се, всичко е индивидуално. Може да се приемат преди и след тренировка, както и с храненията.

Няма категорични указания дали и доколко може да се използват MCT за термична обработка. На този етап е потвърдено, че кокосовото масло се видоизменя значително при продължителна и повтаряща се термична обработка (13), като мастните киселини в него започват да проявяват канцерогенни свойства. Разбира се, разглежда се случай извън нормалното използване при готвене.

Още изследвания са нужни (3), за да се установи дали има граница при приема на средноверижни триглицериди и възможни ли са странични ефекти във времето, но ползите са утвърдени и проверени:

 • подобрение на телесния състав;
 • лечение при затлъстяване;
 • увеличение на енергоразхода;
 • повишена термогенеза;
 • увеличение в силата.

С какво да комбинираме MCT?

Средноверижните триглицериди се комбинират успешно с други мастни киселини като CLA. Предварителните резултати сочат, че двете мастни киселини действат синергично при потискане на апетита и могат да имат дългосрочен ефект върху затлъстяването.

За положително въздействие върху холестерола, MCT може да се комбинира успешно с омега-3 мастни киселини, като най-препоръчително е рибено или крилово масло.

Къде можем да открием MCT?

Средноверижните триглицериди могат да се открият като самостоятелен продукт или като част от кокосовото масло.

Кокосовото масло е най-добрият източник на MCT, като средноверижините триглицериди надхвърлят 60% от състава.

MCT може да се открие като самотоятелен продукт, като в момента NOW Foods предлагат MCT Oil – 946 ml, като предимствата на този продукт са стъклената опаковка и тъмния цвят на стъклото, които  запазват стабилността на мастните киселини.

Използвани източници

 • (1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11880549 - Physiological effects of medium-chain triglycerides: potential agents in the prevention of obesity.
 • (2) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2874191/ - Medium Chain Triglyceride Oil Consumption as Part of a Weight Loss Diet Does Not Lead to an Adverse Metabolic Profile When Compared to Olive Oil
 • (3) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22566308 - Influence of the dietary intake of medium chain triglycerides on body composition, energy expenditure and satiety: a systematic review.
 • (4) http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-915-MEDIUM+CHAIN+TRIGLYCERIDES+MCTs.aspx?activeIngredientId=915&activeIngredientName=MEDIUM+CHAIN+TRIGLYCERIDES+(MCTs)&source=3 - MEDIUM CHAIN TRIGLYCERIDES (MCTs)
 • (5) http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jpn.12030/full Influence of medium-chain triglycerides on consumption and weight gain in rats: a systematic review
 • (6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27188898 - Medium-chain triglycerides and conjugated linoleic acids in beverage form increase satiety and reduce food intake in humans.
 • (7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17570262 - Effects of dietary medium-chain triglyceride on weight loss and insulin sensitivity in a group of moderately overweight free-living type 2 diabetic Chinese subjects.
 • (8) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11571605 - Value of VLCD supplementation with medium chain triglycerides.
 • (9) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11447364 - Chronic medium-chain triacylglycerol consumption and endurance performance in trained runners.
 • (10) http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-86922003000300005 - Does medium chain triglyceride play an ergogenic role in endurance exercise performance?
 • (11) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10642384 - Preexercise medium-chain triglyceride ingestion does not alter muscle glycogen use during exercise.
 • (12) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20351730 - Nutritional regulation of interleukin-6 release from adipocytes.
 • (13) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20687968 - Genotoxic and carcinogenic risks associated with the dietary consumption of repeatedly heated coconut oil.
Десо се грижи за това да има винаги готов, аргументиран и ясен отговор на въпроса "от кои хранителни добавки има смисъл?". Той е нашата енциклопедия по темата с добавките, а тя, вероятно знаеш, е много голяма и много противоречива. Редовно може да го потърсиш за съдействие и в магазина ни.
Още съдържание по темата
Епигалокатехин-3-галат-EGCG
Епигалокатехин-3-галат (EGCG)

Отговорникът за славата на зеления чай

Пуерария-мирифика-Pueraria-mirifica
Пуерария мирифика (Pueraria mirifica)

Билка с мощен естрогенов ефект

Агматин-Agmatine
Агматин (Agmatine)

Една малка молекула, с голям потенциал

Африканско-манго
Африканско манго

Водоразтворими фибри от горите на Африка

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow