Дневен план за навициСвали сега 

Шизандра

Тайните на „плода с петте вкуса“

Шизандра

Повечето от билките в традиционната китайска медицина са известни адаптогени, които противодействат на стреса и укрепват жизнените сили на организма. Наред с известните жен-шен, елеутеро и епимедиум се нарежда по-малко известната шизандра (Schizandra chinensis), популярна в България също под името китайски лимонник.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво представлява шизандра?

Шизандра е сезонно увивно растение, което вирее естествено в земите на Далечния Изток, и по-конкретно в горите на Манджурия и руския Приморски и Хабаровски край. Шизандра е типично горско растение, което предпочита сенчести и влажни местности.

Въпреки че е диво растение, в Китай и Русия шизандра се култивира подобно на гроздето. Особено силно е застъпено отглеждането в Русия, където тонове от плодовете се използват за производството на плодови сокове, вина, сладки изделия и билкови екстракти.

Най-цената част от растението шизандра са неговите плодове, които са червени на цвят. Те се използват за кулинарни и медицински цели.

Плодовете от шизандра притежават уникален по себе си вкус. Неслучайно в Китай шизандра носи популярното наименование "плодът с петте вкуса", защото комбинира солено, сладко, горчиво, люто и кисело.

В комерсиален вид шизандрата се рекламира като билка и като суперхрана. Редица търговци и специалисти поставят шизандра редом до суперхрани като годжи бери и акай, като често се предлага под формата на пресни или сушени плодове.

Други категоризират шизандрата, и по-точно нейните екстракти, като билка-адаптоген, поради някои нейни потенциални ползи, свързани с противодействието на стреса.

Как работи шизандра?

Плодовете на шизандра са богати на редица хранителни вещества. Най-ценни и с предполагаеми медицински свойства са лигнаните. Счита се, че концентрацията на лигнани в плодовете може да достигне до 19-20%.

Двата най-концентрирани лигнана в плодовете са шизандрин и гомисин А. Други мощни лигнани в шизандра са шизандрол А, шизантерин А, терпинен и прегомисин.

Шизандра е също така богата на антоцианини, които притежават мощна антиоксидантна и противовъзпалителна активност. Изследвания посочват, че антиоксидатният рейтинг на шизандра превъзхожда този на витамин C и има висока активност по ORAC метода на изчисляване.

Използване в традиционната медицина

Шизандра има дълга история в китайската традиционна медицина, като се счита, че е една от 50-те фундаментални билки. Китайският фолклор казва, че шизандра успокоява сърцето и духа.

Шизандра се е използвала главно под формата на вино или билков чай. Твърди се, че стимулира "чи" в белите дробове и бъбреците, пречиства бъбреците, подобрява водния баланс и утолява жаждата, помага при диария и регулира засиленото потене.

Руски учени установяват, че шизандра се използва традиционно от ловците Нанай за подобряване на нощното зрение, като жизнен тоник и регулатор на апетита, жаждата и умората.

Според твърденията на местните племена, шизандрата позволява да "преследваш самур през целия ден без храна". Именно руските изследвания през 20-ти век преоткриват шизандра като мощен адаптоген, който от векове служи на местните ловци.

Неслучайно в Китай шизандра носи популярното наименование "плодът с петте вкуса", защото комбинира солено, сладко, горчиво, люто и кисело.

Доказани и потенциални ползи при хора

 • Няколко ин витро изследвания демонстрират, че лигнаните в шизандра (гомисин Б, гомисин Г и гомисин К3) проявяват силна активност срещу антигените на хепатит Б;
 • Приемът на шизандра редуцира концентрацията в кръвта на ензима глутамат-пируват-трансаминаза (SGPT) при пациенти, болни от хепатит. Високите нива на този ензим са признак на чернодробно увреждане. Отбелязано е постоянно регулиране на нивата на ензима при хроничен хепатит;
 • Ин витро изследванията потвърждават силните антиоксидантни свойства на плодовете от шизандра, които неутрализират ефективно свободните радикали. Отбелязана е висока ефективност срещу един един от най-силните свободни радикали, какъвто е супероксид;
 • Лигнанът гомисин Н понижава протеините, които се проявяват при хепатична карцинома, което предполага потенциални противоракови свойства на шизандра. На този етап изследванията са ограничени до ин витро;
 • Традиционно шизандра се използва като билка адаптоген и стимулатор на енергията и издръжливостта. Едно изследване върху хора показва, че комбинацията от шизандра, елеутеро и родиола демонстрират повишена концентрация, наблюдателност, бързина и точност при стресови задачи;
 • Потенциални ползи на шизандра за стимулиране на енергията, издръжливостта и регулиране на умората при физическо натоварване. В практиката билката се е утвърдила, но липсват достатъчно научни доказателства за ползите й;
 • Има множество наблюдения за ефекта на шизандра върху зрението. Старите руски изследвания твърдят, че шизандра подобрява нощното зрение. Според други, шизандра подобрява зрението при начална проява на късогледство при деца, но не е ефективна при прогресивно късогледство;
 • Комбинацията от родиола, елеутеро и шизандра подобрява състоянието при пневмония в рамките на 14-15 дни, като изключва нуждата от антибиотици;
 • Наблюдения върху хора показват, че приемът на шизандра може да подобри състоянието при средиземноморска треска;
 • Ин витро изследванията показват, че шизандра притежава способността да понижава кръвната захар и да подобрява инсулиновата чуствителност при диабет тип 2. Това може да се дължи на богатото съдържание на антоцианини и мощната антиоксидантна активност.

Доказани и потенциални ползи при животни

 • Свойствата на шизандра като физически стимулатор са доказани при някои изследвания върху животни. В Китай е направено наблюдение върху ефекта на шизандра при спортни коне. Установено е, че ударна седмична доза от 48 грама забавя покачване на пулса и възстановява по-бързо ритъма на дишане по време на натоварване и до 5 минути след него. Освен повишените физически показатели е отбелязано драстично понижаване на млечната киселина в плазмата. До подобни резултати стигат и изследванията върху плъхове, които отбелязават увеличена издръжливост, намалена умора и ограничаване на млечната киселина;
 • Подобрява състоянието на плъхове, които са болни от хепатит. Шизандрата понижава драстично триглициридите в кръвта, забавя клетъчната некроза, отлагането на мазнини и размножаването на възпалените клетки;
 • Шизандра притежава силни детоксикиращи свойства при интоксикация на черния дроб на плъхове. В тестовете са ползвани медикаменти, които натоварват допълнително черния дроб, като екстрактът от плодовете засилва възстановяването на увредените тъкани;
 • Шизандра действа възстановяващо на черния дроб и при чернодробно увреждане от прекомерен прием на алкохол. Лигнаните стимулират възстановяването на черния дроб и редуцирането на ензимите ALT и AST, които са маркер за увреждане;
 • Адаптогенните свойства на шизандра се проявяват и при животни. Установено е, че шизандра в комбинация с родиола възстановява зайци от изключително силен стрес, водещ до отклонения в двигателната система. Комбинацията понижава маркерите на стреса като протеин киназа, азотен оксид и кортизол. До подобни резултати достигат и наблюденията върху плъхове с причинен остър стрес от имобилизация и електрошокове;
 • Шизандра проявява кардиозащитни свойства, като подобрява сърдечната функция, понижава кръвното налягане и холестерола в кръвта;
 • Тестове върху плъхове демонстират свойствата на шизандра да понижава кръвната захар при диабет тип 2.

Странични ефекти

Счита се, че шизандра няма забележими странични ефекти. Въпреки това някои индивиди не са толерантни към плодовете и се проявяват нежелани ефекти като гадене и леко разстройство.

Възможно е тези ефекти да се прояват и при толерантност, ако се употребява по-голямо количество в рамките на едно хранене. Поради това, че увеличава киселините в стомаха, не се препоръчва прием при колит и язва.

Някои от лигнаните в шизандра стимулират утерина и могат да предизвикат контракции в матката. Не се препоръчва прием на шизандра от бременни жени, защото може да предизвика преждевременно раждане.

Няма достатъчно информация за евентуални странични ефекти при кърмене, затова специалистите препоръчват да се избягва употреба.

Не се препоръчва прием на шизандра от болни от епилепсия, поради свойствата й да стимулира нервната система. Засега липсва достатъчно научна информация за евентуални странични ефекти при епилепсия.

С какво да комбинираме шизандра?

Установено е, че употребата на шизандра с някои лекарства може да понижи драстично тяхната ефективност. Не се препоръчва едновременния прием на шизандра с такролимус и варфарин, защото се ускорява техния разпад и се понижава ефективността им.

Поради детоксикиращите свойства на шизандра не се препоръчва прием с лекарства като диклофенак, тамоксифен и ибупрофен. Необходимо е да се подчертае, че специалистите не препоръчват едновременен прием, което означава, че курс с шизандра след прием на медикаменти може да спомогне за пречистването на тялото от нежеланите остатъчни вещества.

Шизандра може да се комбинира успешно и с други хранителни добавки, но техният подбор зависи от поставените цели.

Шизандра може да се употребява като адаптоген с цел регулиране на стреса и умората. В такъв случай може да се направи успешна комбинация с други доказани адаптогени като родиола, жен-шен, елеутеро и ашваганда. Шизандра може да се употребява за повече енергия и тонус през деня, като удачно е съчетанието със зелен чай и жен-шен.

В здравословен план шизандра има обещаващи ползи като детоксикатор на черния дроб. Той може успешно да се комбинира с други подобни вещества като куркума, Н-ацетил цистеин и магарешки бодил.

Шизандра има потенциални ползи и в спортната суплементация. Тя се използва успешно като енергетик преди тренировка, като е подходяща за стимулиране както при чисто силови тренировки, така и за аеробни тренировки.

За увеличаване на издръжливостта се препоръчва комбинирането на шизандра с жен-шен, родиола, л-карнитин и бета-аланин. За повишаване на фокуса и енергията по време на анаеробни тренировки се препоръчва комбиницията с родиола, кофеин, тирозин, бета-аланин, DMAE и аргинин.

Препоръчителни дози

Шизандра може да се приема под формата на екстракт, сурови или сушени плодове и чай. Установено, че до 2000 мг екстракт и 15 000 мг сурови плодове на ден са напълно безопасни.

За подобряването на състоянието при хепатит се използва до 2000 мг плодове или 500 мг екстракт. За подобряването на психичното и физическото здраве се използват между 500 и 2000 мг екстракт, до 6000 мг плодове и до 15 000 мг плодове за направата на чай.

Как можем да открием шизандра?

Шизандра не е толкова популярна като хранителна добавка, но въпреки това се предлага от някои производители, най-вече специализиращи в билкови екстракти и източна медицина.

По-често шизандра се предлага като органична храна, под формата на сушени плодове или прах.

В спортната и здравословната суплементация можем да открием шизандра в някои комплексни формули. Най-често тя се използва в антистрес, енергийни и адаптогенни формули. Някои производители на спортни добавки добавят екстракт от шизандра към предтренировъчните си продукт и енергетици.

Първоначално шизандра придобива популярност с включването си в енергийния комплекс на един от най-известните предтренировъчни продукти – USP Labs Jack3d.

Днес шизандра се ползва в някои популярни формули като Controlled Labs White Flood Reborn, Universal Animal Rage, Ronnie Coleman MyoBlitz и Ronnie Coleman Beta-Stim.

Шизандра се предлага и под формата на чай, но не е толкова популярна на пазара.

Използвани източници

 • 1. http://www.ars-grin.gov/
 • 2. www.mountainroseherbs.com
 • 3. STUDY ON ACTIVE INGREDIENTS OF LIGNANS FROMSCHISANDRA CHINENSIS BASED ON HOLLOW FIBER LIQUID PHASE MICROEXTRACTION Wei Bua, Xuan Chena, Xi Liua, Yanhui Lianga & Xiaohong Baia*
 • 4. Structural identification and antioxidant properties of major anthocyanin extracted from Omija (Schizandra chinensis) fruit. Kim SH, Joo MH, Yoo SH.
 • 5. Panossian A. Wikman G. "Pharmacology of Schisandra chinensis Bail.: an overview of Russian research and uses in medicine. [Review]"
 • 6. http://www.webmd.com/
 • 7. Studies on the effect of Schizandra chinensis extract on horses submitted to exercise and maximum effort F. Ahumada1,*, J. Hermosilla1, R. Hola, R. Peña, F. Wittwer1, E. Wegmann, J. Hancke and G. Wikman
 • 8. Effects of Schisandra sphenanthera extract on the pharmacokinetics of tacrolimus in healthy volunteers HW Xin, XC Wu, Q Li, AR Yu, M Zhu
 • 9. Traditional Chinese Medicines Wu Wei Zi (Schisandra chinensis Baill) and Gan Cao (Glycyrrhiza uralensis Fisch) Activate Pregnane X Receptor and Increase Warfarin Clearance in Rats
 • 10. Pharmacological studies on schizandra fruits. III. Effects of wuweizisu C, a lignan component of schizandra fruits, on experimental liver injuries in rats Takeda S, Funo S, Iizuka A, Kase Y, Arai I, Ohkura Y, Sudo K, Kiuchi N, Yoshida C, Maeda S, Nihon Yakurigaku Zasshi
 • 11. The Anti-HBsAg (Human Type B Hepatitis, Surface Antigen) and Anti-HBeAg (Human Type B Hepatitis, e Antigen) C18 Dibenzocyclooctadiene Lignans from Kadsura matsudai and Schizandra arisanensis MD Wu, RL Huang, LMY Kuo, CC Hung
 • 12. Improvement of phase I drug metabolism with Schisandra chinensis against CCl4 hepatotoxicity in a rat model. Zhu M, Yeung RY, Lin KF, Li RC
 • 13. Studies on the active principles of Schisandra sphenanthera Rehd. et Wils. The structures of schisantherin A, B, C, D, E, and the related compounds. Liu CS, Fang SD, Huang MF, Kao YL, Hsu JS
 • 14. Effect of Caulis of Fructus Schisandrae on Serum ALT and AST of Mice with Alcoholic Liver Injury HU Yan-wu
 • 15. Effects of Gomisin J on Oxygen Free Radicals Gu Zheng,Chen Daofeng △ ,Hu Tianxi △△ ,Jiand Minghua
 • 16. Gomisin N isolated from Schisandra chinensis significantly induces anti-proliferative and pro-apoptotic effects in hepatic carcinoma Yim; Lee; Lee; Jung; Kim; Kim; Son; Park; Lee; Choi; Hwang
 • 17. The Adaptogens Rhodiola and Schizandra Modify the Response to Immobilization Stress in Rabbits by Suppressing the Increase of Phosphorylated Stress-activated Protein Kinase, Nitric Oxide and Cortisol Alexander Panossian, Marina Hambardzumyan, Areg Hovhanissyan, and Georg Wikman
 • 18. Schizandra chinensis and Scutellaria baicalensis counter stress behaviors in mice Seungjoo Lee Dong Hyun Kim, Ji Wook Jung, Ju Hee Oh, Ho Jae
 • 19. Double-blind, placebo-controlled, randomised study of single dose effects of ADAPT-232 on cognitive functions G. Aslanyana, , E. Amroyanb, , E. Gabrielyanb, , M. Nylanderd, , G. Wikmanc, , A. Panossianc
 • 20. Double-blind, placebo-controlled, randomized, pilot clinical trial of ImmunoGuard® – a standardized fixed combination of Andrographis paniculata Nees, with Eleutherococcus senticosus Maxim,Schizandra chinensis Bail. and Glycyrrhiza glabra L. extracts in patients with Familial Mediterranean Fever G. Amaryana, V. Astvatsatryana, E. Gabrielyanb, A. Panossian
 • 21. Cardioprotective effects of aqueous Schizandra chinensis fruit extract on ovariectomized and balloon-induced carotid artery injury rat models: Effects on serum lipid profiles and blood pressure Eun Young Kim, In-Hee Baek, Mee Ra Rhyu
 • 22. In Vitro and in Vivo Anti-Hyperglycemic Effects of Omija (Schizandra chinensis) Fruit Sung-Hoon Jo 1, Kyoung-Soo Ha 1, Kyoung-Sik Moon 2, Ok-Hwan Lee 3, Hae-Dong Jang 1 and Young-In Kwon
Десо се грижи за това да има винаги готов, аргументиран и ясен отговор на въпроса "от кои хранителни добавки има смисъл?". Той е нашата енциклопедия по темата с добавките, а тя, вероятно знаеш, е много голяма и много противоречива. Редовно може да го потърсиш за съдействие и в магазина ни.
Още съдържание по темата
Берберин
Берберин

Натурален билков компонент с невероятен лечебен потенциал

Африканско-манго
Африканско манго

Водоразтворими фибри от горите на Африка

Екстракт-от-червена-детелина
Екстракт от червена детелина

Потентен източник на изофлавони

Куркумин-за-отслабване
Куркумин за отслабване
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow