Шизандра

Шизандра

Тайните на „плода с петте вкуса“

Повечето от билките в традиционната китайска медицина са известни адаптогени, които противодействат на стреса и укрепват жизнените сили на организма. Наред с известните жен-шен, елеутеро и епимедиум се нарежда по-малко известната шизандра (Schizandra chinensis), популярна в България също под името китайски лимонник.

Какво представлява шизандра?

Шизандра е сезонно увивно растение, което вирее естествено в земите на Далечния Изток, и по-конкретно в горите на Манджурия и руския Приморски и Хабаровски край. Шизандра е типично горско растение, което предпочита сенчести и влажни местности.

Въпреки че е диво растение, в Китай и Русия шизандра се култивира подобно на гроздето. Особено силно е застъпено отглеждането в Русия, където тонове от плодовете се използват за производството на плодови сокове, вина, сладки изделия и билкови екстракти.

Най-цената част от растението шизандра са неговите плодове, които са червени на цвят. Те се използват за кулинарни и медицински цели.

Плодовете от шизандра притежават уникален по себе си вкус. Неслучайно в Китай шизандра носи популярното наименование "плодът с петте вкуса", защото комбинира солено, сладко, горчиво, люто и кисело.

В комерсиален вид шизандрата се рекламира като билка и като суперхрана. Редица търговци и специалисти поставят шизандра редом до суперхрани като годжи бери и акай, като често се предлага под формата на пресни или сушени плодове.

Други категоризират шизандрата, и по-точно нейните екстракти, като билка-адаптоген, поради някои нейни потенциални ползи, свързани с противодействието на стреса.

Как работи шизандра?

Плодовете на шизандра са богати на редица хранителни вещества. Най-ценни и с предполагаеми медицински свойства са лигнаните. Счита се, че концентрацията на лигнани в плодовете може да достигне до 19-20%.

Двата най-концентрирани лигнана в плодовете са шизандрин и гомисин А. Други мощни лигнани в шизандра са шизандрол А, шизантерин А, терпинен и прегомисин.

Шизандра е също така богата на антоцианини, които притежават мощна антиоксидантна и противовъзпалителна активност. Изследвания посочват, че антиоксидатният рейтинг на шизандра превъзхожда този на витамин C и има висока активност по ORAC метода на изчисляване.

Използване в традиционната медицина

Шизандра има дълга история в китайската традиционна медицина, като се счита, че е една от 50-те фундаментални билки. Китайският фолклор казва, че шизандра успокоява сърцето и духа.

Шизандра се е използвала главно под формата на вино или билков чай. Твърди се, че стимулира "чи" в белите дробове и бъбреците, пречиства бъбреците, подобрява водния баланс и утолява жаждата, помага при диария и регулира засиленото потене.

Руски учени установяват, че шизандра се използва традиционно от ловците Нанай за подобряване на нощното зрение, като жизнен тоник и регулатор на апетита, жаждата и умората.

Според твърденията на местните племена, шизандрата позволява да "преследваш самур през целия ден без храна". Именно руските изследвания през 20-ти век преоткриват шизандра като мощен адаптоген, който от векове служи на местните ловци.

Неслучайно в Китай шизандра носи популярното наименование "плодът с петте вкуса", защото комбинира солено, сладко, горчиво, люто и кисело.

Доказани и потенциални ползи при хора

 • Няколко ин витро изследвания демонстрират, че лигнаните в шизандра (гомисин Б, гомисин Г и гомисин К3) проявяват силна активност срещу антигените на хепатит Б;
 • Приемът на шизандра редуцира концентрацията в кръвта на ензима глутамат-пируват-трансаминаза (SGPT) при пациенти, болни от хепатит. Високите нива на този ензим са признак на чернодробно увреждане. Отбелязано е постоянно регулиране на нивата на ензима при хроничен хепатит;
 • Ин витро изследванията потвърждават силните антиоксидантни свойства на плодовете от шизандра, които неутрализират ефективно свободните радикали. Отбелязана е висока ефективност срещу един един от най-силните свободни радикали, какъвто е супероксид;
 • Лигнанът гомисин Н понижава протеините, които се проявяват при хепатична карцинома, което предполага потенциални противоракови свойства на шизандра. На този етап изследванията са ограничени до ин витро;
 • Традиционно шизандра се използва като билка адаптоген и стимулатор на енергията и издръжливостта. Едно изследване върху хора показва, че комбинацията от шизандра, елеутеро и родиола демонстрират повишена концентрация, наблюдателност, бързина и точност при стресови задачи;
 • Потенциални ползи на шизандра за стимулиране на енергията, издръжливостта и регулиране на умората при физическо натоварване. В практиката билката се е утвърдила, но липсват достатъчно научни доказателства за ползите й;
 • Има множество наблюдения за ефекта на шизандра върху зрението. Старите руски изследвания твърдят, че шизандра подобрява нощното зрение. Според други, шизандра подобрява зрението при начална проява на късогледство при деца, но не е ефективна при прогресивно късогледство;
 • Комбинацията от родиола, елеутеро и шизандра подобрява състоянието при пневмония в рамките на 14-15 дни, като изключва нуждата от антибиотици;
 • Наблюдения върху хора показват, че приемът на шизандра може да подобри състоянието при средиземноморска треска;
 • Ин витро изследванията показват, че шизандра притежава способността да понижава кръвната захар и да подобрява инсулиновата чуствителност при диабет тип 2. Това може да се дължи на богатото съдържание на антоцианини и мощната антиоксидантна активност.

Доказани и потенциални ползи при животни

 • Свойствата на шизандра като физически стимулатор са доказани при някои изследвания върху животни. В Китай е направено наблюдение върху ефекта на шизандра при спортни коне. Установено е, че ударна седмична доза от 48 грама забавя покачване на пулса и възстановява по-бързо ритъма на дишане по време на натоварване и до 5 минути след него. Освен повишените физически показатели е отбелязано драстично понижаване на млечната киселина в плазмата. До подобни резултати стигат и изследванията върху плъхове, които отбелязават увеличена издръжливост, намалена умора и ограничаване на млечната киселина;
 • Подобрява състоянието на плъхове, които са болни от хепатит. Шизандрата понижава драстично триглициридите в кръвта, забавя клетъчната некроза, отлагането на мазнини и размножаването на възпалените клетки;
 • Шизандра притежава силни детоксикиращи свойства при интоксикация на черния дроб на плъхове. В тестовете са ползвани медикаменти, които натоварват допълнително черния дроб, като екстрактът от плодовете засилва възстановяването на увредените тъкани;
 • Шизандра действа възстановяващо на черния дроб и при чернодробно увреждане от прекомерен прием на алкохол. Лигнаните стимулират възстановяването на черния дроб и редуцирането на ензимите ALT и AST, които са маркер за увреждане;
 • Адаптогенните свойства на шизандра се проявяват и при животни. Установено е, че шизандра в комбинация с родиола възстановява зайци от изключително силен стрес, водещ до отклонения в двигателната система. Комбинацията понижава маркерите на стреса като протеин киназа, азотен оксид и кортизол. До подобни резултати достигат и наблюденията върху плъхове с причинен остър стрес от имобилизация и електрошокове;
 • Шизандра проявява кардиозащитни свойства, като подобрява сърдечната функция, понижава кръвното налягане и холестерола в кръвта;
 • Тестове върху плъхове демонстират свойствата на шизандра да понижава кръвната захар при диабет тип 2.

Странични ефекти

Счита се, че шизандра няма забележими странични ефекти. Въпреки това някои индивиди не са толерантни към плодовете и се проявяват нежелани ефекти като гадене и леко разстройство.

Възможно е тези ефекти да се прояват и при толерантност, ако се употребява по-голямо количество в рамките на едно хранене. Поради това, че увеличава киселините в стомаха, не се препоръчва прием при колит и язва.

Някои от лигнаните в шизандра стимулират утерина и могат да предизвикат контракции в матката. Не се препоръчва прием на шизандра от бременни жени, защото може да предизвика преждевременно раждане.

Няма достатъчно информация за евентуални странични ефекти при кърмене, затова специалистите препоръчват да се избягва употреба.

Не се препоръчва прием на шизандра от болни от епилепсия, поради свойствата й да стимулира нервната система. Засега липсва достатъчно научна информация за евентуални странични ефекти при епилепсия.

С какво да комбинираме шизандра?

Установено е, че употребата на шизандра с някои лекарства може да понижи драстично тяхната ефективност. Не се препоръчва едновременния прием на шизандра с такролимус и варфарин, защото се ускорява техния разпад и се понижава ефективността им.

Поради детоксикиращите свойства на шизандра не се препоръчва прием с лекарства като диклофенак, тамоксифен и ибупрофен. Необходимо е да се подчертае, че специалистите не препоръчват едновременен прием, което означава, че курс с шизандра след прием на медикаменти може да спомогне за пречистването на тялото от нежеланите остатъчни вещества.

Шизандра може да се комбинира успешно и с други хранителни добавки, но техният подбор зависи от поставените цели.

Шизандра може да се употребява като адаптоген с цел регулиране на стреса и умората. В такъв случай може да се направи успешна комбинация с други доказани адаптогени като родиола, жен-шен, елеутеро и ашваганда. Шизандра може да се употребява за повече енергия и тонус през деня, като удачно е съчетанието със зелен чай и жен-шен.

В здравословен план шизандра има обещаващи ползи като детоксикатор на черния дроб. Той може успешно да се комбинира с други подобни вещества като куркума, Н-ацетил цистеин и магарешки бодил.

Шизандра има потенциални ползи и в спортната суплементация. Тя се използва успешно като енергетик преди тренировка, като е подходяща за стимулиране както при чисто силови тренировки, така и за аеробни тренировки.

За увеличаване на издръжливостта се препоръчва комбинирането на шизандра с жен-шен, родиола, л-карнитин и бета-аланин. За повишаване на фокуса и енергията по време на анаеробни тренировки се препоръчва комбиницията с родиола, кофеин, тирозин, бета-аланин, DMAE и аргинин.

Препоръчителни дози

Шизандра може да се приема под формата на екстракт, сурови или сушени плодове и чай. Установено, че до 2000 мг екстракт и 15 000 мг сурови плодове на ден са напълно безопасни.

За подобряването на състоянието при хепатит се използва до 2000 мг плодове или 500 мг екстракт. За подобряването на психичното и физическото здраве се използват между 500 и 2000 мг екстракт, до 6000 мг плодове и до 15 000 мг плодове за направата на чай.

Как можем да открием шизандра?

Шизандра не е толкова популярна като хранителна добавка, но въпреки това се предлага от някои производители, най-вече специализиращи в билкови екстракти и източна медицина.

По-често шизандра се предлага като органична храна, под формата на сушени плодове или прах.

В спортната и здравословната суплементация можем да открием шизандра в някои комплексни формули. Най-често тя се използва в антистрес, енергийни и адаптогенни формули. Някои производители на спортни добавки добавят екстракт от шизандра към предтренировъчните си продукт и енергетици.

Първоначално шизандра придобива популярност с включването си в енергийния комплекс на един от най-известните предтренировъчни продукти – USP Labs Jack3d.

Днес шизандра се ползва в някои популярни формули като Controlled Labs White Flood Reborn, Universal Animal Rage, Ronnie Coleman MyoBlitz и Ronnie Coleman Beta-Stim.

Шизандра се предлага и под формата на чай, но не е толкова популярна на пазара.

В статията са използвани източници - виж списъка.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Десимир Петров

Десимир Петров

Десо се грижи за това да има винаги готов, аргументиран и ясен отговор на въпроса "от кои хранителни добавки има смисъл?". Той е нашата енциклопедия по темата с добавките, а тя, вероятно знаеш, е много голяма и много противоречива. Редовно може да го потърсиш за съдействие и в магазина ни.

Препоръчани продукти
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1