Дневен план за навициСвали сега 

Видове мелатонин за сън

Видове мелатонин за сън

Мелатонинът е фундаментален регулатор на цикличните ритми на човешкото тяло. Като хранителна добавка може да се използва като средство за подобряване на съня.

Тъй като е една от най-достъпните хранителни добавки на пазара, може да се открие както в магазините за хранителни добавки, така и в аптеките. Нека разгледаме основните видове мелатонин за сън.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Видове мелатонин за сън според формата

Мелатонин може да се срещне в няколко варианта:

 • Мелатонин на таблетки (капсули);
 • Мелатонин под формата на спрей;
 • Мелатонин за смучене;
 • Мелатонин капки за деца;
 • Течен мелатонин.

Каква форма да изберете, зависи от личните ви предпочитания.

Така например има хора, които трудно преглъщат таблетки. За тях ще е по-удачен мелатонин за смучене, течен или под формата на спрей.

Важно е да се следи дозировката на продукта спрямо производителя – ако се използва течен, да се пресметне правилно колко капки се съдържат в една доза и сътоветно колко мг мелатонин има в тази доза.

Видове мелатонин за сън спрямо мг в доза

Когато избирате мелатонин, следете за дозировката в 1 таблетка/капсула.

Една таблетка мелатонин може да съдържа:

 • Мелатонин 1 мг;
 • Мелатонин 3 мг;
 • Мелатонин 5 мг;
 • Мелатонин 10 мг.

Мелатонинът най-често се използва от възрастни в дози до 8 мг през устата дневно в продължение на до 6 месеца. При деца най-често се използва в дози до 3 мг през устата дневно в продължение на до 3 месеца.

Някои добавки с мелатонин са с бавно освобождаване, а други с бързо освобождаване. Някои продукти с мелатонин могат да се поставят под езика или в бузата, за да се абсорбират по-бързо. Мелатонинът се използва и в кремове, гаргари и гелове.

Консултирайте се с личен лекар, за да разберете какъв тип и в каква доза мелатонин е препоръчителен за конкретно състояние.

Натурален мелатонин

Има различни варианти, чрез които да повишите нивата на мелатонин в организма си по естествен път.

Сред тях са:

 • Да се опитате да си лягате и ставате по едно и също време, т.е. да установите ритъм за организма и правилно протичена на циклите на сън и бодърстване;
 • Да избягвате да гледате телевизия или да използвате компютър/смартфон най-малко 1 час преди лягане, заради излъчването на синя светлина от тези устройства;
 • По възможност да излизате по-често навън, на дневна светлина;
 • Да поддържате по-ниска температура в стаята, в която ще спите през нощта и др.

Мелатонинът се открива в естествен вид в редица растения в достатъчно биоактивни дози. Сред най-добрите източници на мелатонин са домати, орехи, ечемик, ръж, ягоди, зехтин, необработено краве мляко, вино, бира и череши.

Заключение

На пазара на хранителните добавки се срещат различни видове мелатонин за сън – изберете такава форма, която ще пасне най-добре на ежедневието ви.

За оптимална дозировка за вашия конкретен случай, особено при наличие на здравословен казус, се консултирайте с доставчик на медицински услуги.

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Как-да-си-набавим-мелатонин
Как да си набавим мелатонин
Мелатонин-и-високо-кръвно-налягане
Мелатонин и високо кръвно налягане
Мелатонин-всичко-което-трябва-да-знаете
Мелатонин – всичко, което трябва да знаете
Топ-5-хранителни-добавки-от-които-ще-извлечете-полза
Топ 5 хранителни добавки, от които ще извлечете полза
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow