Първа помощ във фитнеса

Когато неприятното се случи, трябва да бъдем подготвени!

Спортът и контузиите винаги вървят ръка за ръка. Успехът винаги идва при тези, които работят на ръба и особено при състезателите, умеещи да се борят за здравето си в тежките моменти след инцидент. Целта на тази статия е да поясни кои са основните маневри, които трябва да се предприемат в първите минути и часове на травмата.

Първа помощ във фитнесаПонякога осъзнаването на болестното състояние не е лека задача. Спортът е активност, съпътствана от физическа умора, а в много случаи и болка.

В залата последната е показател, по който може да се съди за това до каква степен си тренирал даден мускул или мускулна група и дори се счита за добър знак.

Най-често тя обхваща региона, над който е работено (много често сухожилията) и се усеща силно притъпено. В случай на контузия може да се появи вторична болка.

Тя се различава от първата по това, че се проявява остро и то в конкретна област от мускула. Много хора биха възприели патологичната болка за естествена, но не след дълго тя се усилва и не отшумява с времето.

Принципи на първата помощ във фитнеса

Под спешна помощ в бодибилдинга, а и като цяло в областта на спорта трябва се разбира предприемането на мерки, които предотвратяват усложнения на контузия, а в някои случаи водят и до пълно възстановяване.

За определени състояния описаните по-долу маневри не винаги са необходими. Понякога неправомерните тренировки водят например до леко схващане или преразтежение, които често отминават бързо.

Разбира се, не забравяйте, че имобилизирането на засегнатите мускули в такива случаи е препоръчително. Не се опитвайте да ги раздвижвате активно. Това само би влошило състоянието ви.

При условие, че усетите по-остра болка, е необходимо да вземете специални мерки. В такъв момент по-нататъшното натоварване може да има изразен негативен ефект.

При първи удобен случай трябва да приложите основните правила за първа помощ при състояния от този тип – поставяне на лед, компрес, повдигане на засегнатата област и почивка.

 • Ледена терапия – ледът е едно от най-простите, безопасни и ефикасни средства срещу болка, леки травми и дискомфорт в мускули и стави. Ефектите на леда върху организма са няколко, но може би основният при такива състояния е антивъзпалителният.

  При травми се поражда каскада от процеси, водещи неминуемо до локално възпаление, което неколкократно може да увеличи периода на рехабилитация. Поради това бързото приложение на лед е крайно препоръчително.


  Действието на леда се изразява в няколко основни фази: чувство на студ, бодене, постепенно усилване на болката (която понякога може да надмине по сила дори първоначалната) и вкочаненост или безчувственост. Последният етап е ключов – при появата му премахнете леда.

  Продължителността на действие зависи основно от общата маса на организма, но по правило не трябва да превишава 20-25 минути. Процедурата се прилага няколко пъти на ден.

 • Поставяне на компрес – предотвратяването на по-нататъшно възпаление на засегнатия участък може да стане, като го поставите под налягане. За тази цел използвайте превръзка или кърпа, която увийте и затегнете около областта, но не твърде силно, за да не повлияете на кръвотока или функцията на някой нерв.

  Препоръчително е, ако правите компрес на става, то тя да е в естественото си положение. Например, ако увивате областта на глезените, подбедрицата трябва да сключва приблизително прав ъгъл с ходилото, така че да не се стигне до разтежение на едни или други мускули. 
   
 • Повдигане на засегната област – прилага се също с цел понижаване на възпалителния процес и оттичането. Хубаво е засегнатото място да е над нивото на сърцето.
   
 • Почивка и имобилизиране – необходимо е да прекъснете спортната дейност за няколко дена или седмици. По възможност не подлагайте на силно напрягане областта и пак напомням – първоначално не я раздвижвайте активно, дори и с леки упражнения.

Винаги имайте предвид, че тези принципи имат голямо значение, но една евентуална консултация с лекар би трябвало да бъде вашата следваща стъпка.

Такава е необходима задължително и не търпи отлагане, ако състоянието на травмата е тежко.

Химия на възстановяването

За успешното възстановяване е добре да се комбинират гореспоменатите принципи с прием на химични средства.

Съществуват много индивидуални особености, които трябва да се вземат под внимание в такива случаи и не е необходимо да се прибързва с избора на тези вещества.

Едната възможност представляват противовъзпалитените средства. Освен така разпространения аспирин, който нерядко води до стомашни усложнения, съществуват няколко лекарства от тази група.

Основният представител е ибупрофен. Той притежава противовъзпалителен и противоболков ефект и не предизвиква сериозни храносмилателни смущения. Според някои учени обаче препаратът отчасти забавя възстановяването на мускулите.

Успоредно с тях добри противовъзпалителни средства са есенциалните мастни киселини (особено омега-3 мастните киселини, намиращи се основно в рибеното масло), които трябва да се взимат в допълнителен грамаж от около 5 гр. на ден.

Глюкозаминът е едно от веществата, които изграждат хрущяла на ставите. Честата му комбинация с хондроитин е силно оръжие при състояния като артрит, но се използва много често и дава силен ефект в процеса на възстановяване след контузия.

Освен това глюкозаминът има свойството да повишава ефекта на противовъзпалителните средства, за които вече споменахме (поради това тяхното дозиране трябва да се регулира допълнително).

Хондроитин и глюкозамин често се предлагат заедно, а някои компании ги включват в състава на хранителните си добавки.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1