Честита Нова Година!
Тренировката ми днес:
1.Мъртва тяга 190 + борческо обръщане 70кг-3 кръга единици,след което свалих на тягата на 180кг и направих още 2 кръга единици за 10.05 мин.,без почивка.
2.Тесен лег 95кг + набиране с тежест+ 30,в надхват-9 кръга единици без почивка за 9.45 мин.
3.Хиптръст 115кг-8,8,8 + кофички СТ-20,15,11.
Силата ми на тягата,а косвено и на обръщането е намаляла.За следващия път ще правя тягата със 185кг,на обръщането ще оставя 75 кг,макар че днес не успях да ги обърна.Нямам обяснение защо се получава така.
Отново пътувам,и не успявам да тренирам редовно.Затова днес не правих обичайните в последно време EDT тренировки,а трисети за цялото тяло.
1.Клек 120кг-3,2,2 + борческо обръщане 70кг-5,5,4 + борческо въртене с дъмбели 2х21-7,7,7/на ръка/.
2.Мъртва тяга 180кг-3,2,2 + военна преса 70-3,2,2 + гребане с дъмбел 65кг-10,10,10/смяна на ръцете след 5 повторения/.
3.Тесен лег 90кг-2,2 + набиране с тежест+30,в подхват-3,3 + кофички с тежести+45кг-3,2.
И токът ми свърши.Не успях да направя третия кръг от последния трисет.Силата е намаляла,но това е нормално според мен.След топлия душ дори леко ми се пригади.В последно време се храня един път дневно,вечер,и май се храня недостатъчно,щото съм свалил тегло.Така ще е,важното е да има работа,и да сме здрави.
Поздрави на всички упорити!
казано от metalex на 11.01.14, 19:40:
.... Така ще е,важното е да има работа,и да сме здрави
Няма какво повече да се каже Митаче!Напъвай във всичките му аспекти! ;)
Тренировката ми днес беше набързо,и посъкратена:
1.Мъртва тяга 180кг-3,3,3 + военна преса 70кг-3,3,2 + гребане с дъмбел 65кг-10,10,10/смяна на ръката през 5/.
2.Клек 120кг-2,2,2 + борческо обръщане 70-5,4,4 + борческо въртене с дъмбели 2х21-7,7,7/на ръка/.
За трета точка не остана време,наложи се да прекратя тренировката.Без да искам смених местата на точки 1 и 2 и установих,че тягата,поставена първа,ми е по-лека.
Поздрави!
Определено мислим еднакво адаш - ти си го установил ,а аз планувах да го направя!Принципно искам базовото тежко упражнение да ми е първо ,но тук бе дилемата кое е по базово и по тежко!С тягата като първо упражнение ,мисля ще се получи една много добра разгрявка за клека и ще избегна сериите с малки килограми!Просто размисли ,които предстои да бъдат проверени!
Мнението беше редактирано от sapuna на 15.01.14 19:20.
15.01.14
19:25
И аз съм го пробвал и е така. Мисля, че е редно първо да е клека, а тягата след него. За мое съжаление не мога да се обосновя.
казано от Георги Милев на 15.01.14, 19:25:
И аз съм го пробвал и е така. Мисля, че е редно първо да е клека, а тягата след него. За мое съжаление не мога да се обосновя.
Ние не разбираме защо трябва клекът да е първи,но Мастъра знае най-добре.Аз му се доверявам напълно.Имам някакви подозрения защо трябва да е така,но по-добре да си замълча,защото съм си лаик все пак.
П.П.Току що видях това негово мнение в днавника на zvvsip
“Ако правиш клек и тяга в една тренировка - клека винаги първи, най-малкото от съображения за безопасност “
Мнението беше редактирано от metalex на 15.01.14 20:20.
Тягата поставена първа е нормално да е по-лека. просто клека и особено предния клек изискват свеж кръст. Там ако ти избяга напред щангата и кръста е уморен - много лошо.
неслучайно и на състезанията по трибой последователността е клек-лег-тяга
Тренировката ми днес:
1.Клек 120кг-3,3,2 + борческо обръщане 70кг-5,5,5 + борч.въртене с дъмбели 2х21кг-8,8,7/на ръка/.
2.Мъртва тяга 180кг-3,2,1 + военна преса 60кг-4,5,5 + гребане с дъмбел 65кг-10,10,10/смяна на ръката през 5/.
3.Тесен лег 90кг-2,2,1 + набиране в подхват СТ-10,8,6 + кофи СТ-10,6,6.
Направих клип на тягата,но вече час се мъча с телефона,и не успявам да го кача на компа.
Митак ,след като рестнеш приложенията и Андроида ,потърси в my files -> extSdCard -> DCIM ,няма къде другаде да е! ;)
Мнението беше редактирано от sapuna на 25.01.14 20:04.
Като е писано да не стане,не става,Митак.Писна ми,ще направя нов запис на тягата,а и на клека ми.
Днес нова тренировка.Премахнах клека,защото след него няколко дена имам болки ниско в кръста.Другия път ще го снимам и ще се изкажете къде греша.Защото явно техниката ми е лоша.
1.Мъртва тяга 180кг-3,2,2 + военна преса 70кг-4,3,2 + гребане с дъмбел 65кг-10,10,10/смяна на ръката през 5/ + борческо въртене с дъмбели 2х21кг-8,8,8/на ръка/.
2.Тесен лег 90кг-2,2,2 + борческо обръщане 70кг-5,4,2 + набиране с тежест+30,подхват-3,3,СТ-6 + кофи с тежест +45кг-3,2,СТ-12.
Като китайска батерия от 20 ст. съм.В началото светя яко,и тъкмо когато иде тежката работа,почвам да мъждукам :) Бързо свършва силата,но с тези редки тренировки,толкоз...
И обещания клип на мъртвата тяга
Мнението беше редактирано от metalex на 27.01.14 18:14.
27.01.14
20:28
Здравей искам да споделя с теб, при мен каква беше ситуацията относно болките в кръста. Когато правех клек, тяга и военна преса в една тренировка, просто кръста и гърба винаги се шитваха. Прекалено голямо натоварване беше за мен с тези три упражнения. Сега тренировкита са ми с клек основно и допълнително обръщане или високо изтегляне. При това положение нямам проблем с кръста. Поне за мен се оказа че след комбинацията клек, военна преса и мъртва тяга, винаги работата е зле, каквато и техника да залагам.
А не се ли се замислял ,че идеята на тези три поредни упражнения е точно да спре да ти се “шитва” кръста?!?!?!С правилно подбрани тежести ,това няма как да се случи!
Мнението беше редактирано от sapuna на 27.01.14 20:48.
27.01.14
20:54
При по малко от 5 повторения в серия, а дори и при 5 при вдигане на тежеста постоянно, обикновено границата трудно се хваща. Идва в момент в който се претоварваш.
ПС. И още нещо. Според мен тези програми са правени за атлети, при които се мисли основно за резултатите, а чак след това за последствията във времето.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 27.01.14 20:57.
При серии с повторения 5-3-2-1 и съобразено покачване на килограмите ,тези програми ги ползваме и ние!А и има кой да се съобрази с личните ни нужди ,възможности ,оборудване .... и да ни ги сътвори индивидуално!Кви атлети сме ние?
Нека не спамим повече на Митака в дневника! ;)
Мнението беше редактирано от sapuna на 27.01.14 21:02.
27.01.14
21:05
Разбира се, просто споделих моето скромно мнение, въобще не искам да го налагам. Лека :)
“Задният” клек ги прави тия неща с кръста. Пробвай да го смениш с преден за известно време. При мен са по-добре и гръб, и кръст, откакто правя само преден.
А тягата си е супер. Само не знам защо така щадиш пода и оставяш лекичко щангата. :)
Мнението беше редактирано от Boby_ на 28.01.14 09:35.
28.01.14
09:49
казано от kaloyan на 27.01.14, 20:28:
Поне за мен се оказа че след комбинацията клек, военна преса и мъртва тяга, винаги работата е зле, каквато и техника да залагам.
А да ти е идвало на ум, че вероятно има нещо друго, което кара кръста ти да сдава багажа ?
казано от kaloyan на 27.01.14, 20:54:
И още нещо. Според мен тези програми са правени за атлети, при които се мисли основно за резултатите, а чак след това за последствията във времето.
Като се има предвид, че повечето такива схеми във Форума съм ги правил аз и са горе-долу индивидуално нагласени според възможностите на хората(до колкото е възможно това да става дистанционно за повечето), надали се мисли чак толкова за резултатите, особено при такива като Чичо Митко ;) На ветерански състезания ли ще се пуска :)
Чичо Митко, идеална ти е тягата, само тоя смесен хват не ми се вързва с професията ти...камионджията трябва да е с як хват и да гледа лошо :)
казано от James Hinks на 28.01.14, 09:49:
...Чичо Митко, идеална ти е тягата, само тоя смесен хват не ми се вързва с професията ти...камионджията трябва да е с як хват и да гледа лошо :)
Ами с 14 санта китка,толкоз :)
Шегувам се.В интерес на истината с надхват правя петици на 140кг при загрявката,но после вдигам директно на 180,затова не съм пробвал докъде ми стига силата на хвата.
Боби,не искам да съм център на вниманието в залата,затова нито тръшкам щангата,нито пък викам. :)
Момчета,дължа извинение на форума.
Току що измерих китката си,и се оказа че обиколката е 16 см.Нямам обяснение заблудил ли съм се преди време,когато съм я измервал,или вече имам проблеми с паметта.
Извинявайте!
казано от metalex на 28.01.14, 19:42:
Току що измерих китката си,и се оказа че обиколката е 16 см.Нямам обяснение заблудил ли съм се преди време,когато съм я измервал,или вече имам проблеми с паметта.
Извинявайте!
14, 16 - все едно. :) Не китката държи щангата. ;)
Имах предвид,Боби,и едно мое изказване в друга дискусия относно обиколката на китката.
28.01.14
22:06
казано от James Hinks на 28.01.14, 09:49:
казано от kaloyan на 27.01.14, 20:28:
Поне за мен се оказа че след комбинацията клек, военна преса и мъртва тяга, винаги работата е зле, каквато и техника да залагам.
А да ти е идвало на ум, че вероятно има нещо друго, което кара кръста ти да сдава багажа ?
казано от kaloyan на 27.01.14, 20:54:
И още нещо. Според мен тези програми са правени за атлети, при които се мисли основно за резултатите, а чак след това за последствията във времето.
Като се има предвид, че повечето такива схеми във Форума съм ги правил аз и са горе-долу индивидуално нагласени според възможностите на хората(до колкото е възможно това да става дистанционно за повечето), надали се мисли чак толкова за резултатите, особено при такива като Чичо Митко ;) На ветерански състезания ли ще се пуска :)
Чичо Митко, идеална ти е тягата, само тоя смесен хват не ми се вързва с професията ти...камионджията трябва да е с як хват и да гледа лошо :)
Ами много неща ми идват на ум, доста често бъркам, но гледам да търся причините. Тези неща които споделих работят за мен, не е задължително да са правилни, може и да бъркам, просто си споделих мнението.
Относно схемите, сега виждам че ти ги правиш и това което пишеш, означава че си сигурен и щом ги съобразяваш с хората, то значи че аз бъркам, но това е ок. Просто важното е че когато има болка, то трябва да се намери причината и да се изолира. На мен ми се е сторило че комбинацията от упражнения е натоварваща и е важно човек да си тренира пълноценно по всяко време и да няма болка.
29.01.14
10:00
Принципно си прав, изхождай от собствения си опит, но проблема ти е, че не си намерил категоричната причинно-следствена връзка в случая. Имаш предположения.
Ако нямаш някаква патология - остеохондроза например, не би трябвало да имаш никакъв проблем с натоварвания по остта на гръбнака, независимо в каква последователност от движения си ги изпълнил, стига да нямаш дисбаланси в мускулатурата на пояса и гърба.
Варинат да не можеш да търпиш такива натоварвания е липсата на сила, общо взето това минава при дисбалансите.
Като последен елемент остават гръбначно изкривяване и проблем в таза. Та ето ти малко храна за размисъл, дано ти е от полза :)
казано от metalex на 28.01.14, 19:42:
Извинявайте!
Как можа?!? Долен лъжец!
:D :D :D
П.П. И пак ми се струва малка китката... Моята е 19.5 см.
29.01.14
21:55
казано от James Hinks на 29.01.14, 10:00:
Принципно си прав, изхождай от собствения си опит, но проблема ти е, че не си намерил категоричната причинно-следствена връзка в случая. Имаш предположения.
Ако нямаш някаква патология - остеохондроза например, не би трябвало да имаш никакъв проблем с натоварвания по остта на гръбнака, независимо в каква последователност от движения си ги изпълнил, стига да нямаш дисбаланси в мускулатурата на пояса и гърба.
Варинат да не можеш да търпиш такива натоварвания е липсата на сила, общо взето това минава при дисбалансите.
Като последен елемент остават гръбначно изкривяване и проблем в таза. Та ето ти малко храна за размисъл, дано ти е от полза :)
Разбрах те. Прав си в тази част, мерси за отговора.
Тренировката днес беше по-скоро експериментална.Направих си клип на задния клек със 120кг,и се ужасих от лошата си техника.Клякам много на кръст,затова може би ме боли кръста след клековете.Започнах да разучавам предния,но и той ми създава проблеми поради твърде ниската ми мобилност.С фитили успях да направя двойка с 80кг.Не успявам да клекна под паралела, навеждам се много напред и аха да изтърва щангата.Ще продължа с опитите си над предния клек.
На военната преса щангата ми тежи.Вкарах още бутащи движения над глава в края на тренировката.Дано се отразят добре.Мастъра не иска да пише във форума,и ще се наложи да налучквам....
Каквото,такова...В края на краищата няма да ходя на състезания.Всяко раздвижване и задъхване повдигат тонуса на човек,така че могат само да са ми от полза.От другата седмица тръгвам отново на път и ще разредя тренировките.
1.Преден клек 80кг-2;заден 120кг-2;100кг-6 + борческо обръщане 70кг-5,5,5 + борческо въртене с дъмбели 2х21кг-8,8,8/на ръка/.
2.Тясна тяга 160кг-3,3,3 + военна преса 70кг-3,2,1 + гребане с дъмбел 65кг-10,10,10/смяна през 5/.
3.Раменна преса с дъмбели 2х28кг,седнал-9,7,6 + странично вдигане с дъмбели 2х21кг-7,6,7.
Снимай преден и заден клек и ще помагаме с идеи какво може да се подобри. :)
Е качи клипа, които имаш. Щом клека те сгъва и вдигаш на кръст, то и тягата може да е проблемна.
казано от Boby_ на 30.01.14, 18:58:
Снимай преден и заден клек и ще помагаме с идеи какво може да се подобри. :)
Ето задния клек
Личи си,че ми тежи.
Предния ще го снимам следващия път.
Да, доста те навежда, а и дълбочината не е достатъчна според мен. В момента не си за тези килограми. Според мен имаш работа по укрепване на пояса, после по позицията на тялото, за да избегнеш чак толкова силно накланяне напред (може да стане с включване на преден клек за известно време, както си се ориентирал вече).
30.01.14
19:15
То си е чисто добро утро, Чичо Митко.
Корема стегнат и напълнен с въздух, с хубава екстензия в пояса и спускаш възможно най-изправен.
p.s.
Дълбочината ти е достатъчна, съдейки по разкрача, с който правиш май това ти е максимално възможната.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 30.01.14 19:17.
Лаишко мнение:
-слагаш щангата много високо ма врата
-гърба в горната част ми се струва доста извит
-много широко стъпваш
- на второто повторение се изправи странно - почти изправи колената и тогава тръгна с гз. Пояса мисля поддаде и глутеуса не участва достатъчно.
Пак казвам - мое мнение. не гарантирам, че е вярно. Нямам много опит.
Имам сколиоза още от ученическите години.Посещавал съм кабинет по лечебна физкултура навремето.Предполагам,че е вродена,наследствена,защото малкия ми син има същият прегърбен профил.Обяснявам лаишки,защото не съм задълбавал в този си проблем.
казано от James Hinks на 30.01.14, 19:15:
То си е чисто добро утро, Чичо Митко.
Корема стегнат и напълнен с въздух, с хубава екстензия в пояса и спускаш възможно най-изправен.
p.s.
Дълбочината ти е достатъчна, съдейки по разкрача, с който правиш май това ти е максимално възможната.
Разкрача съм го избрал толкова широк,Мастър,за да вкарам таза по-надолу...уж.Но явно и това не помага.
Позволи ми и на мен един коментар - забелязвам една грешка, която аз наскоро се отучих да правя - струва ми се, че вадиш щангата от стойката, поемайки тежеста само на единия си крак. Аз редовно тръгвах така на ляв крак и после кръста ме стягаше вляво. Стъпи стабилно с двата крака и тогава избутай нагоре с гръб.
А защо не пробваш лоу-бар или просто по-ниско на гърба да позиционираш щангата? :)
Според мен ,ако насочиш погледа напред и леко нагоре,респективно да се вдигне малко главата,ще си по-изправен.