Дневникът на Петър

Прескочи до:

19.02.14
11:14

казано от Boby_ на 19.02.14, 08:25:

Само че съветващите пропускат факта, че тук не си говорим за класическа тяга, а за тясна, която има друг баланс, както вече казах.
Аз бих махнал тоя кръстосан хват и бих работил тясната тяга само в надхват и освен това бих зарязал единиците срещу малко повече обем - 3-4 повторения с по-малко.
Кръстосаният не е подходящ освен защото създава диспропорция с времето, но и защото допълнително променя баланса, а при толкова тесен хват това се отразява повече.

Бих заложил твърдо на разсъжденията на Боби ;)

19.02.14
12:20

казано от Vasil Stoianov на 19.02.14, 11:12:

Аз си изказвам мнението на Петър, а ти ме коментираш. Това не е хубаво. Напиши си свое мнение, без да даваш оценка на мен.

Веско, с цялото ми уважение, но не коментирам теб, а мнението ти :). Поправи ме, ако греша, но ако смятам, че това, което казваш няма да помогне, не виждам защо да не заявя позиция :).

Carbohydrate

19.02.14
14:18

казано от Петър на 19.02.14, 12:20:

казано от Vasil Stoianov на 19.02.14, 11:12:

Аз си изказвам мнението на Петър, а ти ме коментираш. Това не е хубаво. Напиши си свое мнение, без да даваш оценка на мен.

Веско, с цялото ми уважение, но не коментирам теб, а мнението ти :). Поправи ме, ако греша, но ако смятам, че това, което казваш няма да помогне, не виждам защо да не заявя позиция :).

Там е разликата, че не се изказвам против този или онзи метод, като теб, защото това е много малка брънка от тренировъчните методи и сам по себеси, като цяло, надали ще има желаният ефект. Той е този, който ше мисли и определя спрямо себе си. Аз само давам информация, както и другите. Ти може да смяташ много работи, това не значи че са верни, защото, повтарям, тренировъчният процес зависи от много неща и като не знаещ повечето неща, а ти не знаеш, защото не си той, не можеш категорично да заявяваш това. Просто е безсмислено. Аз не мога да споря, аз просто му предлагам и ако види сам, че има нужда, ще го вземе предвид. Това е!

казано от Vasil Stoianov на 19.02.14, 14:18:

Ти може да смяташ много работи, това не значи че са верни, защото, повтарям, тренировъчният процес зависи от много неща и като не знаещ повечето неща, а ти не знаеш, защото не си той, не можеш категорично да заявяваш това.

Това важи и за теб, нали? :)

19.02.14
16:17

Петър ще си оправи тягата много преди да си разрешите спора кое е ок и кое не .

19.02.14
16:28

казано от James Hinks на 19.02.14, 11:14:

казано от Boby_ на 19.02.14, 08:25:

Само че съветващите пропускат факта, че тук не си говорим за класическа тяга, а за тясна, която има друг баланс, както вече казах.
Аз бих махнал тоя кръстосан хват и бих работил тясната тяга само в надхват и освен това бих зарязал единиците срещу малко повече обем - 3-4 повторения с по-малко.
Кръстосаният не е подходящ освен защото създава диспропорция с времето, но и защото допълнително променя баланса, а при толкова тесен хват това се отразява повече.

Бих заложил твърдо на разсъжденията на Боби ;)

100000000%
Без кръстосан хват, че после да няма криви огледала:)
Надхват, за тройки и техника, техника, техника!

19.02.14
16:32

Петре, това зад теб на клипа е Миленчо от форума бре.
Не знаех, че тренирате заедно:)

19.02.14
16:39

казано от slavko на 19.02.14, 16:32:

Не го познавам лично, а и не се сещам кой точно е. Явно в Лъкито идват много съфорумници.

21.02.14
21:21

- сумо тяга- 5@170, 6x3@170, 10@170 - първите две серии надхват, а следващите ключов
- суинг с пудовка -4х10@32кг
- набирания-5х5

21.02.14
21:44

казано от Петър на 19.02.14, 16:39:

казано от slavko на 19.02.14, 16:32:

Не го познавам лично, а и не се сещам кой точно е. Явно в Лъкито идват много съфорумници.

Той е, той е. Засичаме се един-два пъти. :) Нормално е да се съберем там.
Лъкито е олдскул джим, а Тони е много точен. Вече почти не ми е мъчно за Пауъра. :)

Мнението беше редактирано от Boby_ на 21.02.14 21:45.

23.02.14
20:42

-клек - 3@130, 4х3@140
- суинг с пудовка (до вертикала) - 4х10@32
- 4х 5 набирания и 20 лицеви
- колелце

25.02.14
21:54

- тяга - 4х3@175
- 6 пъти : 10 суинга (32кг) , 5 набирания, 10 лицеви

28.02.14
09:22

-клек-5@110, 3@130, 2х3@140, 3@130, 5@120- нещо не ми олеква клекът; не мога хубаво да тръгна с гърдите напред на по-тежките килограми (следващия път ще снимам на 150)
-5 пъти- 5 набирания, 10 кофички, 10 суинга- щях да направя повече, но ми стана лошо накрая; трябва да измисля други варианти за кръгове

28.02.14
09:32

казано от Петър на 28.02.14, 09:22:

-клек-5@110, 3@130, 2х3@140, 3@130, 5@120- нещо не ми олеква клекът; не мога хубаво да тръгна с гърдите напред на по-тежките килограми (следващия път ще снимам на 150)
-5 пъти- 5 набирания, 10 кофички, 10 суинга- щях да направя повече, но ми стана лошо накрая; трябва да измисля други варианти за кръгове

За тръгването нагоре с гърдите съм забелязала,че когато държа високо брадичката се получава доста по-добре при мен. :)
С други думи погледа и брадичката високи и никакво гледане в огледалото.Това щангист ми е го е казвал.Може да пробваш. :)

Мнението беше редактирано от Juls на 28.02.14 09:33.

28.02.14
09:39

Да, знам, че не трябва да се гледам в огледалото, но съм свикнал толкова, че без него ми е некомфортно- особено, когато ми натежи. Има един момент в ставането, който ми се струва 2 секунди, а като гледам клипчетата , почти не се забелязва. Мислел съм си да се обърна с гръб към огледалото, но така връщането на щангата е кофти.

28.02.14
09:43

Няма ли обикновени стойки за клек? Да си ги местиш както ти е удобно?

28.02.14
10:03

Не.

28.02.14
10:20

казано от Петър на 28.02.14, 10:03:

Не.

Всъщност има, ако ти се разнасят. :) Стоят до стойката за дъмбелите в залата със скрипците. :)

04.03.14
20:58

-тяга- 8x3@170- с гаден лост
-4 пъти- 10@24 раменна преса, 10 лицеви, 5 набирания, 10 суинга (32 кг.),10 колелце от колене

Мнението беше редактирано от Петър на 04.03.14 21:01.

05.03.14
17:24

казано от Петър на 04.03.14, 20:58:

гаден , хубав  все тая , хващаш и дърпаш . Ако видиш лоста , с който аз правя сигурно ще се откажеш :D :D

06.03.14
08:31

казано от Кънин на 05.03.14, 17:24:

казано от Петър на 04.03.14, 20:58:

гаден , хубав  все тая , хващаш и дърпаш . Ако видиш лоста , с който аз правя сигурно ще се откажеш :D :D

Хващаш и дърпаш, ако си с ключов хват. Ако не си, само хващаш. :D

06.03.14
14:03

ключов или не  , все тая ;)

06.03.14
15:54

Горе-долу каква ти е идеята на тренировките в момента. Виждам главно движение и кръгове, ама ми се струва, че не планираш повторения/ серии на клека и тягата?

06.03.14
18:55

Няма някаква идея. Правя силов блок + някакви кргове. Специално за тягата правя сумо до 170 -180кг, за да науча добре техниката, а клекът гледам винаги да е максимално дълбок, но има застой в килограмите. Силовият блок ми отнема към 20-30 минути, като броя на сериите и килограмите на клека са според това как се чувствам. След това кръговете са за кондиция, защото усещам, че при някакви моменти натоварвания (като качване на стълбите до по`-горните етажи или гонене на автобуса) се задъхвам по-лесно от преди и не ми харесва. Много са ми безидейни кръговете трябва повече упражнения да сложа, но винаги ми идва да правя набирания, някакви бутащи (като лицеви или кофички), суингове и още нещо. Може и да не е най-удачният избор, някой ако има по-дбори идеи може да сподели.

Мнението беше редактирано от Петър на 06.03.14 20:11.

Carbohydrate

06.03.14
19:11

За да има прогрес, трябва да има адаптация. За да има адаптация, трябва да има натоварване, което ще отключи този процес. За това трябва натоварване, което ще накара тялото да се адаптира. Значи, натоварването трябва да е такова.Тренировката  трябва да е с постоянно увеличаващо се натоварване от едната към следващата, за да отключи процеса за увеличаване на силата. Но, ако постояно правиш с макса си, ти какво увеличаваш? Какви процеси ще събудиш и колко време ще изкараш така? Дали времето ще е достатъчно за да накара тялото да трупа и събира сила!? Знаем, че адаптацията е бавен процес, който изисква постояно увеличаване на натоварването. Това никак не се вписваше във твоите предишни тренировки. Ти просто се “издуха” и физически и психически. Сега за това си в “транс”. Най-простите схеми са най-плодоносни. Вспомни си, как си започвал да тренираш в началото, с кеф. А сега?! Най- простите схеми са линейни. Успех!
П.С. Просто исках да напиша нещо ))))

06.03.14
19:59

Не върви да ти давам акъл, защото съм по-слаб, ама все пак. Ще перифразирам горното и аз :D

Тренирах подобно на тебе преди година-две. Силово движения + кръгове. Бях го разделил на 2 тренировки (Клек + ветикално бутане, Тяга + хоризонтално) и после кръгове (едната тренка:с долна част и тежести; втората: само собствено тегло). Клекът повечко обем 20-30 повторения (ако това се смята за повече обем), за тягата не мога да говоря, защото не правя често. Кръговете почвах с някаква тежест или бройка и се стараех или да намаля времето или да увелича повторенията всяка следваща тренировка. За клекът при мен застоят се чупи най-добре, като върна килограмите, засега главно съм експериметирал с 5х5.

Мисля си, че с малко правила( без прекалено вманиачаване), нещата пак ще тръгнат нагоре.

пп: Така виждам нещата аз.

09.03.14
21:10

-клек-5х5@130- нещо ми изтърва поясът на последните
-3 пъти- по 10 суинга с 1 ръка ( на всяка), 10@24 преса с пудовка от стоеж (на всяка ръка), 10 колелце, 5 набирания

Петък бяхме при Юри, показа интересни неща.

Снимка на 99-100кг.

10.03.14
08:39

Пешко, нещо много плочки си изкарал. :) Караш ме да се засрамвам.

11.03.14
21:44

Днес по-лека тренировка. От миналата много ме заболя левият еректор (толкова досега не ме е боляло). Уж техниката на клека сега е по-добре, но преди никога не ме болеше. Сигурно ще намаля още килограмите.
-сумо тяга- 6х5@120
-суинг с една ръка-3 пъти по 20 на всяка
Милен от форума ни показа изхърляне и обръщане с пудовка, та и аз се мъчих.

Мнението беше редактирано от Петър на 11.03.14 21:44.

той да не се скатава ми да даде 1-2плочки!

11.03.14
22:00

казано от Vasil Stoianov на 06.03.14, 19:11:

За да има прогрес, трябва да има адаптация. За да има адаптация, трябва да има натоварване, което ще отключи този процес. За това трябва натоварване, което ще накара тялото да се адаптира. Значи, натоварването трябва да е такова.Тренировката  трябва да е с постоянно увеличаващо се натоварване от едната към следващата, за да отключи процеса за увеличаване на силата. Но, ако постояно правиш с макса си, ти какво увеличаваш? Какви процеси ще събудиш и колко време ще изкараш така? Дали времето ще е достатъчно за да накара тялото да трупа и събира сила!? Знаем, че адаптацията е бавен процес, който изисква постояно увеличаване на натоварването. Това никак не се вписваше във твоите предишни тренировки. Ти просто се “издуха” и физически и психически. Сега за това си в “транс”. Най-простите схеми са най-плодоносни. Вспомни си, как си започвал да тренираш в началото, с кеф. А сега?! Най- простите схеми са линейни. Успех!
П.С. Просто исках да напиша нещо ))))

Написал си го както трябва. То ако можеше само да увеличаваме, след 2 години всички ще клякаме с 400:)
Абе, гледайте как Луи Симънс обяснява нещата с прогресивния лоадинг и промяната в натоварванията като проценти.

Издухването е неминуемо, просто е възможно ината ти да го отложи, преди някоя травма да те върне в първи клас.

Всички минаваме по трудняи път, вместо да поочупим егото и да върнем една крачка назад:)

И аз исках да напиша нещо:)

11.03.14
22:28

Друго нещо има предвид. Преди като кляках със 170 на гръб и по-плитко, но никога не ме болеше кръста (въпреки, че приличаше на добро утро). След като смених с дълбок хай бар клек 140 още в началото можех да правя тройки (сравнително лесно- има клипче още преди месец-два). Очаквах, че скоро пак ще мога да върна пак на 170, но имам чувството, че съм на същото ниво от преди месец-два, даже съм сигурен че 170-180 доста по-трудно ще ги извадя, отколкото преди. Имам чувството, че този тип клек нещо не е за мен, защото вие казахте, че изглежда много по-добре, но аз нещо не го усещам така, защото когато ми натежи щангата пак остава на гръб, но за разлика от лоу бара, след това гърбът ме боли.След повечето клекове хай бар съм имал лек дискомфорт в гърба, но това от понеделник мина всички граници. Днес даже пробвах с 50 кг да клекна много дълбоко и в най-долната точка усетих, че се появи болката. Не знам дали разбрахте какво искам да кажа :Д.

Според мен с щангетите сега клякаш по-дълбоко и чупиШ гърба точно в кръста, аз те видях още като тренирахме заедно; някак си както ти върви движението надолу и изведнъж задника ти потъва и се получава някакво прегъване точно в основата на гръбнака, но ето че месец по-късно вече те боли... я почивай малко и махай щангетите и не клякай толкова дълбоко - съответно дръж гърба фиксиран и да видим дали ще те боли. :)

Мнението беше редактирано от Севастократор Стрез на 11.03.14 22:55.

11.03.14
23:12

Аз лично на твое място щях да се доверя на себе си.

12.03.14
00:40

казано от Севастократор Стрез на 11.03.14, 22:40:

Според мен с щангетите сега клякаш по-дълбоко и чупиШ гърба точно в кръста, аз те видях още като тренирахме заедно; някак си както ти върви движението надолу и изведнъж задника ти потъва и се получава някакво прегъване точно в основата на гръбнака, но ето че месец по-късно вече те боли... я почивай малко и махай щангетите и не клякай толкова дълбоко - съответно дръж гърба фиксиран и да видим дали ще те боли. :)

Или послушай Жоро, или послушай Боби за предния клек, други опции нямаш.

18.03.14
21:09

Последните тренировки са леки. Днес сложих 150 на тягата. Все още ме наболява единият еректор и ниско под кръста, но положението е много по-добре. Правя и кръгове, но с почивки между тях (а и в самите тях), че иначе ми прилошава. Пулсът е към 120-130 удара/минута. След някоя и друга седмица пак почвам да клякам.

Мнението беше редактирано от Петър на 18.03.14 21:15.

19.03.14
00:27

Работи здраво над мобилността, от седене цял ден( не че знам колко седиш,де) кръста го отнася, точно защото е немобилен и клякай повече, като започнеш пак.

Георги Милев

19.03.14
01:47

Ако може и аз да се включа. При мен тва с потъването се получаваше защото не си стягах хубаво корема..

Мнението беше редактирано от Георги Милев на 19.03.14 09:45.

23.03.14
21:17

Вече почти не ме боли. Остана само болка ниско в кръста (където гръбнакът се свързва с таза- вече нямам мускулна болка), като най-много ме боли сутрин като се събудя, а като се раздвижа през деня почти не се усеща.
-5 пъти- по 20 суинга на всяка ръка (24кг), 10 кофички, 5 набирания, 10 гоблет клека (24кг)- за около 30-35 мин.

Мнението беше редактирано от Петър на 25.03.14 16:33.

Ако легнеш и почнеш да си свиваш краката (един по един) към корема - щрака ли? :)

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1