Негативната част на движението няма общо с експлозивността. Според мен, обаче, пускаш добре. Като цяло съм на мнение, че това е индивидуално. Едни пускат по-бързо, други по-бавно... както ти е удобно, въпросът все пак да имаш някакъв контрол.
На предния клек ми се струва, че не си наместваш хубаво щангата при взимането ѝ. Изглежда ми, че трябва да я вкараш по-навътре, зад рамото. Отделно стойката ти след като я вземеш и преди да тръгнеш да клякаш е леко като за Лоу бар(леко приведен напред), което ти променя траекторията на щангата в последствие, падат ти лактите и се изгърбваш леко, толкова че да ти направи клека по-труден.
На лега пък мисля че не си събираш хубаво плешките, а като извадиш и лоста ептен ги пускаш.
Не претендирам да съм прав за някое от тези неща, просто ми изглежда така :)
Мнението беше редактирано от ddd на 21.01.15 16:06.
21.01.15
16:25
казано от ddd на 21.01.15, 16:03:
Негативната част на движението няма общо с експлозивността. Според мен, обаче, пускаш добре. Като цяло съм на мнение, че това е индивидуално. Едни пускат по-бързо, други по-бавно... както ти е удобно, въпросът все пак да имаш някакъв контрол.
На предния клек ми се струва, че не си наместваш хубаво щангата при взимането ѝ. Изглежда ми, че трябва да я вкараш по-навътре, зад рамото. Отделно стойката ти след като я вземеш и преди да тръгнеш да клякаш е леко като за Лоу бар(леко приведен напред), което ти променя траекторията на щангата в последствие, падат ти лактите и се изгърбваш леко, толкова че да ти направи клека по-труден.
На лега пък мисля че не си събираш хубаво плешките, а като извадиш и лоста ептен ги пускаш.
Не претендирам да съм прав за някое от тези неща, просто ми изглежда така :)
Може би си прав за индивидуалното пускане. Относно щангата за предния клек - почти до гърлото ми е, но ще пробвам още по-назад да я наместя. За стойката - дори и на задния клек вече ще стоя прав, а за лежанката - това е друга промяна, която ми каза да направя Митко, каза да спускам така, че все едно да искам си ударя ребрата с лактите - тоест прибрани лакти, за да може плешките да са събрани постоянно и да участват. :)
23.01.15
16:53
Week 3 Day 4
Клек с ластици : 6х2 с 90кг и 2х2 с 80
Преден клек 4х2 с 90кг
Машина за задно : 4х12 с 40
Машина за предно : 4х12 с 70
Ластиците правят опън поне 30кг, пъвро ги омотах по един начин, после по друг, а накрая просто ги сложих така, че да има двоен опън и наистина си личеше. Поне с 120кг съм ставал, аз ги усещах. Щангата беше по-високо и трапеца ме болеше яко. На 7мата серия се затиснах, това бе първото ми затискане на клек, просто не набрах инерция за ставане и си останах долу. Но не е толкова страшно да се затиснеш, просто оставих щангата на металните дръжки. След това добавих 80кг и последната серия ми беше супер лесна, като разбрах къде ми е грешката. После предния горе-долу беше добре, не можах да експлодирам много, защото бях изморен, но добре се справих, Машините на бързо, нямаше време за корем.
23.01.15
18:29
Не си за ластици, момче...
23.01.15
18:36
казано от Херцог Трън на 23.01.15, 18:29:
Защо?
23.01.15
20:58
казано от Ангелов на 23.01.15, 20:47:
Каква е целта на клякането с ластаци?
Като цяло много помагат за по-силния клек и за скоростта му също. Специално за моя начин на поставяне на ластиците, тоест клякаш с по-малко, а ставаш с повече, е точно за изправянето при клека. Винаги съм имал този проблем, клякам и ми е много трудно докато тръгна нагоре. А тръгна ли, се изправям лесно, затова по едно време бях спрял да клякам до долу и едва минавах паралела. Има и друг начин за поставяне - отгоре, тоест клякаш с повече, а ставаш с по - малко, но Митко каза, че още не съм за това, а и в моята зала няма къде да се върже отгоре.
Мнението беше редактирано от TonsOfDamage на 23.01.15 21:00.
казано от TonsOfDamage на 23.01.15, 20:58:
казано от Ангелов на 23.01.15, 20:47:
Каква е целта на клякането с ластаци?
... тоест клякаш с по-малко, а ставаш с повече, е точно за изправянето при клека. Винаги съм имал този проблем, клякам и ми е много трудно докато тръгна нагоре....
Да ти кажа, май всички го имат този проблем. Клякаш, разбираш ли, без грижи, обаче при ставането се объркват нещата. Имам смътни подозрения, че е замесена гравитацията.
24.01.15
02:35
казано от TonsOfDamage на 23.01.15, 18:36:
казано от Херцог Трън на 23.01.15, 18:29:
Защо?
Защото клякането ти все още е трагедия, краката ти влизат навътре, още с изваждането щеше да се пречукаш (или поне така изглежда отстрани, което значи че контрола ти с тия ластици е....мамата си трака).
Докато не си оправиш техниката, не си оправиш влизането на коленете, не почнеш да клякаш спокойно около 2х собствено тегло, тия ластици са някаква изгъзица и абсолютно излишни, освен ако целта ти не е да се утрепеш. Като цяло и трите ти базови са много меко казано с много крива техника и ще си докараш само проблеми. Единственото положително, което аз виждам е предният ти клек - наистина, мога да кажа, че ми хареса, но аз не съм сред често правещите го, така че може би Вик например би бил по-меродавен като оценка там. И все пак - мисля че е добре и може би даже трябва да наблегнеш на него, докато оправяш техниката на другите упражнения.
24.01.15
16:10
Леле, не се бях замисли, че е заради ш*баната гравитация, още една причина да мразя физиката...
Относно упражненията - мъча се да ги оправя, ластиците ще ги използвам, все пак съм ги купил(с 1 приятел), но каквото и да правя, поне тренирам и съм изградил характер и воля, за разлика от останалите. Просто ще се постарая да свикна с правилната техника. :)
24.01.15
17:06
Week 3 Day 5
Лег : 4х5 с 85кг
Горен лег : 4х6 с 65кг
Снач 1х40
Обръщане и изтласкване 1х65
Флайс 4х15 с 10кг дъмбели
Сгъване с 40кг щанга 4х8
Сгъване с дъмбели 10кг седнал 4х8
Корем 3х20 с 20кг диск
Техниката е променена, доволен съм. Правих снач и обръщане с изтаскане за кеф, защото ми беше много умряло и исках да ми дойде настроението. Като нищо ще вдигна поне 50кг снач и 70кг клийн енд джърк, просто не ми е целта това сега. Иначе като цяло хубава тренировка
26.01.15
16:53
Week 4 Day 1
Клек : 107,5кг 4х5
Преден клек : 3х3 с 87,5кг
Машина за задно : 4х12 с 50кг
Машина за предно : 4х12 с 80кг
За корем време нямаше. Дори нямах време да фоумролна с хубавия ни фоумролинг(бутилка с вода) защото бащата на този приятел, с който тренирам и с който ходим у тях всеки път за да пием кафе и да фоумролваме и разтягаме преди тренировка, искаше да му помогнем с един климатик, та отидохме до сградата, качихме го и веднага на фитнес. Не бяхме загряли, чувствахме се много зле и на всичкото отгоре пак правих лоу бар, защото трапеца и кокала на рамото ме сцепваха от болки, като сложа щангата имах чувството, че съм стоял 100 часа на слънце и съм изгорял и ми слагат щанга на това място... Иначе в петък пак зад трапеца, дано да е поотминало. Машините пак бяха на суперсерии без почивка.
27.01.15
16:03
Week 4 Day 2
Раменна преса : 4х4 с 55кг
Флайс за задно рамо : 4х12 с 27,5кг
Тесен лег(раменен хват) : 3х5 с 67,5кг
Скрипец за трицепс 3х12 с 55кг
Корем 3х20 с 20кг диск
Раменните преси нито 1 път не взех 5то повторение, фейл. Правих го, ама на пуш преса. Много смотано настроение, беше студено и едвам успях да вкарам кръв в тялото и затова раменната преса беше слаба... Но както и да е, не може без фейлове. Лега беше лесен и ще го правя раменен хват, така ми каза Митко.
28.01.15
16:45
Week 4 Day 3
Мъртва тяга : 5х3 с 135кг и 2х5 с 125кг
Машина за задно бедро 4х12 с 40кг
Гребане на машина с 60кг
Набирания : 9 8 5 и веднага още 3
Умишлено не увеличих килограмите, защото ако увелича ще си изкривявам кръста още, а и искам да си намеря някоя техника, с която да си правя винаги, например мисля, че щангистката техника(не че е голяма техника, просто слизат надолу преди да вдигат като Михаил Кокляев) ми се отразява много добре на старта. Иначе почти не се изморих на тези 5-ци, а миналия път бяха направо ад. Като цяло съм доволен.
П,С, Спорих с един бивш професионален състезател по канадска борба, че е възможно да се вдигат много килограми без стероиди. Той ме заговори, опита се да ми даде неуместен съвет за гребането на машина, та се заприказвахме и взехме да спорим. Дори не ми вярва, че Митко Саватинов, който има 420 тяга е без стероиди. Той си призна че е взимал и не знам как го изчисли, но твърди, че един натурално трениращ с лично тегло 100кг може да бутне най - много 160-180 от лежанка. Между другото много ми приличаше на сапуна.. :D
28.01.15
16:46
Вярвай, че 420 тяга се вдигат натурално. Също и феята на зъбките съществува, а Дядо Коледа оставя подаръците под елхата ;)
28.01.15
16:51
казано от Херцог Трън на 28.01.15, 16:46:
Вярвай, че 420 тяга се вдигат натурално. Също и феята на зъбките съществува, а Дядо Коледа оставя подаръците под елхата ;)
Дядо Коледа е възможно да ги оставя, все пак никой не знае кой е човекът, облякан в коледен костюм.
Еми добре, аз все пак му вярвам, той ми го обясни но не ми се пише сега тук това, което ми каза. Иначе да не би да подкрепяш канадския борец, че 160 лег максимум даже не знам дали и 180 каза но да приемем че го е казал, всъщност каза около 160 - 80. Също така ми каза, че без стероиди няма да мога да качвам килограми дълго време. А не мисля така. :) Ти си стигнал 300 тяга, натурално.
28.01.15
16:58
казано от TonsOfDamage на 28.01.15, 16:51:
Дядо Коледа е възможно да ги оставя, все пак никой не знае кой е човекът, облякан в коледен костюм.
Еми добре, аз все пак му вярвам, той ми го обясни но не ми се пише сега тук това, което ми каза. Иначе да не би да подкрепяш канадския борец, че 160 лег максимум даже не знам дали и 180 каза но да приемем че го е казал, всъщност каза около 160 - 80. Също така ми каза, че без стероиди няма да мога да качвам килограми дълго време. А не мисля така. :) Ти си стигнал 300 тяга, натурално.
Аз не подкрепям канадския борец, не виждам да съм го споменал ;) А след като 420 могат да се постигнат натурално, какъв е проблемът с 300 ? :D :D :D
28.01.15
17:02
казано от Херцог Трън на 28.01.15, 16:58:
Еми добре, аз все пак му вярвам, той ми го обясни но не ми се пише сега тук това, което ми каза. Иначе да не би да подкрепяш канадския борец, че 160 лег максимум даже не знам дали и 180 каза но да приемем че го е казал, всъщност каза около 160 - 80. Също така ми каза, че без стероиди няма да мога да качвам килограми дълго време. А не мисля така. :) Ти си стигнал 300 тяга, натурално.Аз не подкрепям канадския борец, не виждам да съм го споменал ;) А след като 420 могат да се постигнат натурално, какъв е проблемът с 300 ? :D :D :D
Абе сигурно и ти послъгваш че си натурален, нали? :D :D И аз почвам да взимам, то според билдърския бросайънс креатина е стероид, значи не съм натурален ! :)
Също така ми каза, че без стероиди няма да мога да качвам килограми дълго време.
Килограми ще можеш. Мускули - не.
28.01.15
17:04
казано от Петко К на 28.01.15, 17:02:
Също така ми каза, че без стероиди няма да мога да качвам килограми дълго време.
Килограми ще можеш. Мускули - не.
Имах в предвид работни килограми, на тяга, лег и клек.
Не искам да ти дерайлирам темата, но понеже стана въпрос за Д. Саватинов и за твойто мнение дали той е натурален, исках да добавя мойта гледна точка. “The Mighty Mitko” спечели наскоро ASC, както най-вероятно знаеш (2013та беше на 3то място). ASC e част от World’s Strongest Man, като и двете състезания не са тествани за стероиди, само за някои вещества като амфетамини и тн. 2004 ако не се лъжа бяха махнали титлите на Пудзиновски понеже беше тествал позитивно за кокаин или нещо подобно. Та това, което се опитвам да кажа, е че ако твойта кариера беше да бъдеш възможно най-добрия стронгмен и федерациите не тестваха за анаболни стероиди, ти лично как би постъпил?
29.01.15
10:53
Тоя Митко е много як, ама за съжаление не е много натурален ;) Много близък приятел е на един наш съфорумец между другото.
Иначе за лега и тягата - ако знаеш как, имаш търпение да тренираш дълги години и нямаш контузии, със сигурност ще бутнеш 200 лег(примерно) и ще дръпнеш 300 тяга(пак примерно). А има и хора, на които някои движения просто им вървят много и подобни резултати стигат доста по-бързо. Но те са единици и са изключения.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 29.01.15 13:39.
29.01.15
12:11
Съгласявам се, че е така, а колко и какво взима не можем да гадаем. Но е много як и много го уважавам. Ако се състезавам и аз и влезна в НСА, сигурно и аз ще взимам, но засега искам да съм далече от тези неща.
30.01.15
16:08
Week 4 Day 4
Клек : 8х2 с 75кг с ластици
Преден клек : 4х2 с 85кг
Обръщане и изтласкване : до 1х75
Машина за задно : 4х12 с 40кг
Машина за предно : 4х12 с 70кг
Корем 3х20 с 20кг диск
На клека Митко ми каза да намаля на 75кг. И днес мисля, че горе - долу оправих клека. Беше ми казал да клякам все едно правя преден клек, че движението е същото. Така и направих. Не знам, може би се получи. Иначе реших пак да си направя обръщане и изтласкване и ако съм вярвал, че ще изтласкам 75кг и то СУПЕР лесно... 80кг са мои, може би и повече. А просто си го правя ей така за кеф. Във единия салон за физическо в даскало имаме едни ръждясали щанги, та най - тежката е 65кг и госпожата ми вика тия щанги са за 12 клас и аз отивам обръщам я и я изтласквам и тя ” само за това мога да ти пиша 6, никой друг не съм виждала да вдига тая щанга ” :D :D
31.01.15
16:10
Week 4 Day 5
Лег : 2х5 и 2х4 с 87,5кг
Горен лег ; 4х6 с 67,5кг
Флайс 4х12 с 10кг дъмбели
Сгъване за бицепс с 40кг щанга 4х8
Сгъване с 10кг дъмбели седнал 4х8
Корем 3х15 с 30кг
На лега първите серии добре, ама последните 2.. Само 4. Пускам клипче, където са 4 повторения. На горния лег вдигнах килограмите. Като цяло бива.
02.02.15
15:59
Week 5 Day 1
Клек : 4х5 с 65кг
Преден клек : 3х3 с 52.5кг
Машина за предно : 4х12 с 50кг
Машина за задно : 4х12 с 30кг
Корем 3х15 с 30кг
02.02.15
16:09
Дори на тези по-ниски килограми, пак сгъваш коленете навътре, което може би означава, че ти е станал паразитен навик.
Клякай по-бавно и като се изправяш бутай с коленете навън. Използвай по леките тренировки за корекция на техниката.
Това рязко клякане надолу, последвано от пружинирането, което използваш за улеснение, може да ти създаде проблеми с колената, в някой бъдещ момент.
02.02.15
16:17
Колената ти “плуват” ужасяващо... имаш много да работиш над техниката.
За къде бързаш докато изпълняваш упражнението - не е ясно...
02.02.15
16:28
Къде бърза - към артроскопия на коляното ;)
02.02.15
16:50
Е къде пък го видяхте това ” плуване ” . Сега дори се мърдат много по малко, само при изправянето влизат навътре и после са си добре. Или аз недовиждам нещо ?
02.02.15
16:57
Да, само че клякаш с 65кг!!! Тия кила трябва дори да те изритат от леглото посреднощ да ги клекнеш с перфектна техника, ако имаш някакви амбиции за трибой.
На първия клип по време на цялото движение на горе се вижда ясно как колената ти “играят”. Също така на клека, както и на лега, негативната част от движението за нищо я нямаш - за това ти казаха да махнеш ластиците, че само влошават положението.
Мнението беше редактирано от Мартин на 02.02.15 16:59.
02.02.15
16:59
Не контролираш тежестта и движението, бързаш да опукаш повторенията, колената ти шават доста...
Ама и аз съм голям наивник - помислих си, че има смисъл да споделям мнение...
02.02.15
17:02
Добре - как по д*волите да ги оправя тези крака? Пробвах да завъртя крака(от клипчето на Омар Исуф) пробвах да ги държа навън и то през цялото движение. Всички ми казвате, че не са добре, но никой не казва как да ги оправя.. Кажете ми поне как да опитам. Държа ги навън, пробвал съм и бавно да клякам, но единственото обяснение е, че краката ми са слаби. Окей, ама те ще станат силни, а това дали ще се оправи.. ?
П.С. - на Пияндето поста го видях след като пуснах моя.
Мнението беше редактирано от TonsOfDamage на 02.02.15 17:03.
02.02.15
казано от Кольо Пияндето на 02.02.15, 16:59:
Ама и аз съм голям наивник - помислих си, че има смисъл да споделям мнение...
Не съм казал нищо против мнението, просто наистина си помислих, че този път не мърдам много краката...
02.02.15
http://www.bb-team.org/articles/3923_kak-da-ne-klyakame-chast
http://www.bb-team.org/articles/3926_kak-da-ne-klyakame-chast1
02.02.15
17:16
казано от TonsOfDamage на 02.02.15, 17:02:
Добре - как по д*волите да ги оправя тези крака?
Слагаш 2 диска по 10 kg на лоста и започваш да клякаш срещу огледало (за да виждаш лично какво се случва) и заедно с това в присъствието на човек, който да гледа за тези неща по време на изпълнението. Гониш спокойно темпо (от калибъра на 2-0-2-0) за 8-10 повторения. Колената ти не трябва да мърдат през цялото време на серията и движението в тях трябва да бъде само в една равнина. Клякаш при тези условия докато не изчистиш до безобразен перфекционизъм техниката. Когато - тогава. Едва след това мислиш за още малко дискове на лоста (още 2 х 5 kg например) и повтаряш цялага гимнастика. Такова е моето виждане...
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 02.02.15 17:25.
02.02.15
17:25
казано от TonsOfDamage на 29.12.14, 16:58:
https://www.youtube.com/watch?v=Wzwx3o48Z0k&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=QN_o6g8EfJA&feature=youtu.beЕто ги двата прекрасни клипа, навсякаде кръста е изкривен..
Моя съвет е да научиш техниката на тягата и тогава да слагаш толкова кила, не знам, как не се пречупи, като ти гледам пояса.. аз от половин година си перкам на 70-80 кг и не бързам :Д
02.02.15
17:39
казано от Vico_ на 02.02.15, 17:25:
казано от TonsOfDamage на 29.12.14, 16:58:
https://www.youtube.com/watch?v=Wzwx3o48Z0k&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=QN_o6g8EfJA&feature=youtu.beЕто ги двата прекрасни клипа, навсякаде кръста е изкривен..
Моя съвет е да научиш техниката на тягата и тогава да слагаш толкова кила, не знам, как не се пречупи, като ти гледам пояса.. аз от половин година си перкам на 70-80 кг и не бързам :Д
Тези клипове са стари. Работя върху техниката на тяга също.
Относно статиите - ще ги прочета и ще се уча да клякам, като използвам делоуда в моя полза.
02.02.15
20:40
Всъщност докъто клякаш мислиш ли за това колената да вървят встрани? Не че съм трибоец, но когато чух за това ми се получи от първия път при положение, че и моите колена не бяха стабилни. На всеки с такъв проблем на които съм казал също му се получва от първия път. Лесно е - следиш си мислено колената, усетиш ли че влизат навътре буташ навън. Не се сещам за по-просто обяснение. Ако не можеш да клекнеш така с еди колко си килограма не го мисли... Научиш ли правилното изпълнение много, наистина много бързо се връщат килограмите с които си клякал неправилно.
Да си изкажа неопитното мнение, if u know what i mean..