Too Little, Too Late

Прескочи до:

05.08.15
23:46

казано от Вероника Налбатска на 05.08.15, 23:38:

Има - знаеш ли колко мъже по състезанията си вдигаха с цвичките. :D
Даже преди състезанието се продават пред залата + чорапи за тяга.

Е... сигурно ще се посмеете малко, но какво пък - нали смехът е здраве. :D

Преди години се опитах да го обуя с чорапогащник :), ама трудно се намери размер. Сега като сложи цвички, направо му купувам една пачка и трико, го записвам на балет (inlove)

П.С. Нова страница - зачерквам балета. Добре си е в залата и все така ;)

Мнението беше редактирано от Zozo на 05.08.15 23:49.

06.08.15
09:25

Няма нищо смешно в цвичките. Хората си дърпат доста големи тяги с тях - далеч по-големи от моята във всеки случай. :)
При моя начин на трениране обаче са сравнително непрактични - понеже тренирам в кръгове или в суперсерии, между подходите за тяга се налага да обувам обувките. По-лесно ми е само да ги събуя, да дърпам по чорапи и после да ги обуя, отколкото да обувам и събувам още нещо всеки път. Освен това има още едно важно условие - изобщо не ми пука дали ще си изцапам чорапите или не. :)

06.08.15
21:44

06.08.2015 г. (без силова тренировка)

Колоездене:

- 07:58 - 8,07 км за 29:09 мин, средна скорост 16,6 км/ч.
- 16:22 - 8,49 км за 33:44 мин, средна скорост 15,1 км/ч.

Първо ходене с колело на работа от доста време насам. Краката се одървиха още на първия баир на отиване, а връщането беше със скоростта на костенурка.

Добавки:
1. Към 7 - 1 капсула хром пиколинат (200 мкг) на Now, 3 таблетки Orange Triad на Controlled Labs, 2 таблетки Магнерич.
2. Преди лягане (план) - 3 таблетки Orange Triad на Controlled Labs, 10 грама рибено масло, 1 капсула (600 мг) алфа-липоева киселина, 50 мг цинк пиколинат на Now.

Обобщение за деня:
Иначе през деня продължих да разчиствам натрупаните по време на отпуската задачки. В определени моменти ми се ще да не бях почивал изобщо, но после ми минава... :)

Храна:
Леко отрицателен баланс без бири, но с едно уиски.

07.08.15
07:21

Еее, айде де. Никак не са смешни цвичките. Големите мъже вдигат по 400 кг с тях. Това са си спортни обувки.
(Пък и не знам дали е подходящо за теб заради хроничната травма, но моя трибоец тренира цяла тренировка по цвички зимата и бос лятото - клек, тяга, всичко. За 8 години все още няма щангети, а на състезания кляка с обувки и  е първи или втори на безекипировъчен клек всяка година).

Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 07.08.15 07:22.

07.08.15
08:43

Цвички не мисля да си взимам - колкото цвичките са спортни обувки, толкова и чорапите. ;) Това в смисъл, че крайният резултат е един и същ - равна повърхност без разлика във височината между пета и пръсти и без повдигане от пода.
Иначе нямам проблеми с мобилността на глезените. Клякам бос без проблеми. Тия щангетки си ги взех, за да видя дали няма да облекчат малко напрежението в коленете най-вече при клек. За повечето от останалите упражнения, които правя, може да не са съвсем безполезни, но със сигурност добавената полза е микроскопична. При тягата, особено класическата, дори е обратното - заради издърпания напред център на тежестта с щангетки ще е дори по-зле. Днес ще ги пробвам на тясна и широка тяга - там нещата са малко по-различни, макар че ефектът вероятно пак ще е такъв. Може пък да ми хареса. :)

07.08.15
12:14

казано от Boby_ на 07.08.15, 08:43:

Цвички

Репетиционната на Boby_   :D

07.08.15
13:47

Разговорника за командировки на Боби

Мнението беше редактирано от Енев на 07.08.15 13:47.

07.08.15
21:20

07.08.2015 г.

Тренировка 32 - Дърпащи (Обемна A)

Загрявка:
Мъртва тяга с тесен хват - 3х70, 3х120 кг.
Придърпване на горен скрипец пред гърди - 6х60 кг.

Работни серии:
1. В двусети:
  1.1. Мъртва тяга с тесен хват - 4х170, 4х170 кг.
  1.2. Набирания с раменен надхват - 18, 12.
  2.1. Мъртва тяга с широк хват - 6х140, 4х140 кг.
  2.2. Борческо обръщане от вис - 8х75, 6х75 кг.
  3.1. Набирания с широк надхват - 11, 8.
  3.2. Високо изтегляне от земя - 6х100, 6х100.
  4.1. Планкове с повдигане на ръка и крак по диагонал - 40 с, 35 с.
  4.2. Скотово сгъване с дъмбел - 8х25, 6х25 кг (на ръка).

Обобщение за тренировката:
Не съм много доволен като цяло, но бива като за след две бири на обяд.

Положително:
  - Широката тяга беше стабилна.

Отрицателно:
  - На 170 на тясната тяга ударих греда. Първата серия я направих с щангетките. Обвиних ги за слабостта и на втората ги свалих, но резултатът беше точно същият.

Добавки:
1. Към 8 - 1 капсула хром пиколинат (200 мкг) на Now, 3 таблетки Orange Triad на Controlled Labs, 2 таблетки Магнерич.
2. Преди тренировка - 1½ гр Kre-Alaklyn на Saturn, 4 грама бета аланин на Bulk, 4 грама Л-аргинин на Bulk.
3. По време на тренировка - 15 гр IntraWorkout на BulkPowders.
4. След тренировка - ~61 гр Pro-Antium на Ronnie Coleman.
5. Преди лягане (план) - 3 таблетки Orange Triad на Controlled Labs, 10 гр рибено масло, 50 мг цинк пиколинат на Now, 2 таблетки Магнерич.

Обобщение за деня:
Нормален офисен петък. На обяд водих колегите на Хепи да ги почерпя за отминалия вече рожден ден.

Храна:
При втори международен ден на бирата в рамките на седмицата нямаше как нещата да се развият другояче.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 07.08.15 23:27.

08.08.15
21:46

08.08.2015 г. (без силова тренировка)

Добавки:
1. Към 8 - 1 капсула хром пиколинат (200 мкг) на Now, 3 таблетки Orange Triad на Controlled Labs, 2 таблетки Магнерич.
2. Преди лягане (план) - 3 таблетки Orange Triad на Controlled Labs, 10 грама рибено масло, 1 капсула (600 мг) алфа-липоева киселина, 50 мг цинк пиколинат на Now.

Обобщение за деня:
Късно ставане, оправяне на аквариум. Следобед ходих по задачки, после погледах плуване и денят се източи неусетно.

Новият LoG е убийствен, а това е може би най-доброто парче в албума:

Даже лигавенето на Чино Морено в края не може да го развали, дори му отива!

Храна:
Около 18 часа фастинг, последвани от нещо като неутрален баланс с доста бира.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 08.08.15 21:48.

09.08.15
20:59

09.08.2015 г.

Тренировка 32- Бутащи (силова)

Загрявка и адаптация:
Избутване на прав лост от лег - 8х20, 8х70, 3х120 кг.
Преден клек - 3х70, 3х100.
Раменни преси от стоеж с прав лост - 6х20 кг.

Работни серии
1. В трисети:
  1.1. Избутване на прав лост от лег - 4+1х145, 4x145, 3x145, 2+1х145 кг. 
  1.2. Преден клек - 5х125, 5х125, 5х125, 5x125 кг. 
  1.3. Раменни преси от стоеж с прав лост - 5х72½, 4х72½, 4x72½, 3х72½ кг.
2. Еднократно:
2.1. Суингове до вертикала - 20х50 кг.

Нормална тренировка без нищо за отбелязване. За пръв път клякам с щангетките. Не ми носят кой знае каква полза. Като че една идея по-малко се товарят коленете, а дава и стабилност под петите за разлика от кривящите се маратонки, с които кляках досега, но пък за сметка на това трябва да си коригирам центъра на тежестта. Общо взето спокойно можех да мина и без тях, но ще си ги ползвам. :)

Положителни:
  - По-скоро няма.

Отрицателни:
  - Раменната беше голяма борба на смешна тежест. Откази в трета и четвърта серии.
  - На лега също откази - в първата и последната серия.
  - За да е пълна картинката, да добавя и клека - очаквах, че дори да не увеличавам тежестта, клякането всеки път в един и същи обем и на една и съща тежест ще накара тези 125 кг да “олекнат”. Нищо подобно не се случва. Явно скатаването не се компенсира само с постоянство, а си трябва и стрес. На клека няма да го осигурявам на този етап - оставам си на тази тежест.

Добавки:
2. Преди тренировка - 1½ гр Kre-Alaklyn на Saturn,  4 грама бета аланин на Bulk, 4 грама Л-аргинин на Bulk.
3. Преди лягане (план) - 3 таблетки Orange Triad на Controlled Labs, 10 гр рибено масло, 50 мг цинк пиколинат на Now, 2 таблетки Магнерич.

Обобщение за деня:
Нищо за отбелязване.

Храна:
Колкото - толкова.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 10.08.15 14:15.

10.08.15
23:04

10.08.2015 г. (без силова тренировка)

Колоездене:

- 07:41 - 8,1 км за 28:50 мин, средна скорост 16,9 км/ч.
- 16:44 - 8,2 км за 25:35 мин, средна скорост 19,2 км/ч.

Краката се одървиха, уж нямах въздух и не се бях наспал, но на връщане за малко да сляза под 25 минути. Е, малко измамих - минах по Сребърна, вместо през Южния парк и освен разстояние, си спестих и два светофара с много гаден цикъл. :)

Добавки:
1. Към 7 - 1 капсула хром пиколинат (200 мкг) на Now, 3 таблетки Orange Triad на Controlled Labs, 2 таблетки Магнерич.
2. Преди лягане  - 3 таблетки Orange Triad на Controlled Labs, 10 грама рибено масло, 1 капсула (600 мг) алфа-липоева киселина, 50 мг цинк пиколинат на Now.

Обобщение за деня:
Нищо особено в офиса. Доста хора са в отпуска, така че свърших часто от работата, която бях планирал и за утре.

Храна:
Леко положителен баланс. Както вече отбелязах другаде, време е бирата да отиде там, където й е мястото - в уикенда. :)

Мнението беше редактирано от Boby_ на 11.08.15 13:03.

11.08.15
20:33

11.08.2015 г.

Тренировка 33 - Дърпащи (силова)

Загрявка + адаптация:
Мъртва тяга - 4x70, 3х120, 3х170 кг.
Набирания с раменен хват - 3.

Работни серии:
1. В кръг:
  1.1 Мъртва тяга - 4х190, 3х190 кг.
  1.2. Набирания с раменен надхват (с доп. тежест) - 5х32, 5х32, 5х32, 5х32 кг.
  1.3. Силово гребане с дъмбел (от земя) - 7х72, 4х72,  кг. (на ръка)

Провалена тренировка. Още преди да започна, кръстът даваше сигнали, че не му се дърпа тяга. 190 в първата серия ги дръпнах стабилно за четворка, но във втора нещата станаха неприятни и реших да си спестя лежането в ембрионална поза в следващите дни, като прескочих последните два кръга тяга. Наложи се да го направя и с гребането.

Положителни:
- Набиранията солидни, до брадичка. Другият път качвам.

Отрицателни:
- Освен, че стана половин тренировка, няма какво друго да отбележа.

Добавки:
2. Преди тренировка - 1½ гр Kre-Alaklyn на Saturn,  4 грама бета аланин на Bulk, 4 грама Л-аргинин на Bulk.
4. След тренировка - ~62 гр Pro-Antium на Ronnie Coleman.
5. Преди лягане (план) - 3 таблетки Orange Triad на Controlled Labs, 10 гр рибено масло, 50 мг цинк пиколинат на Now, 2 таблетки Магнерич.

Обобщение за деня:
Доста непродуктивен ден в офиса - до късния следобед се разсейвах с разни дреболии, които трябваше да отхвърля след основната задачка за седмицата, само и само да не я подхвана днес.

Храна:
Около неутралния баланс. Децата бяха оставили няколко банана да покафевеят и доброто прасе Боби си направи бананов шейк с прясно мляко и малко мед (но не 100 грама :)). Днес без бира.

Какви са последствията?

12.08.15
16:08

казано от Маданеца на 12.08.15, 15:39:

Какви са последствията?

Днес вече са пренебрежимо малки. Утре ще се кляка, а до следващата тяга всичко трябва да е минало и забравено.

12.08.15
19:18

12.08.2015 г. (без силова тренировка)

Колоездене:

- 07:40 - 7,9 км за 24:46 мин, средна скорост 19,2 км/ч.
- 16:42 - 8,2 км за 26:59 мин, средна скорост 18,2 км/ч.

Сутринта записах първо слизане под 25 минути, но беше с цената на здраво въртене и лека промяна в маршрута, която увеличава риска - ляв завой на Симеоновско, вместо пресичане на светофара.
Следобед връщането беше лежерно и без напъване.

Добавки:
2. Преди лягане (план)  - 3 таблетки Orange Triad на Controlled Labs, 10 грама рибено масло, 1 капсула (600 мг) алфа-липоева киселина, 50 мг цинк пиколинат на Now.

Обобщение за деня:
Цял ден оправям каши, за повечето от които дори нямам вина.

Храна:
21 часа фастинг. Отвикнал съм и след това прекалих с количеството.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 13.08.15 09:10.

Теди Илиева

12.08.15
19:32

Много добра скорост за без батерия :)

Аз без батерия се движа като охлюв - 11-16км/ч. според наклона. Най-често 13км/ч. Направо подивявам. Да видиш само как летя на батерия с 35км/ч, блаженство!!!

ПП Това беше един вид подкокоросване да електрифицираш... знам, че няма да го направиш, но не пречи да опитам да те навия.

Мнението беше редактирано от Теди Илиева на 12.08.15 19:42.

12.08.15
20:04

казано от Теди Илиева на 12.08.15, 19:32:

Много добра скорост за без батерия :)

Аз без батерия се движа като охлюв - 11-16км/ч. според наклона. Най-често 13км/ч. Направо подивявам. Да видиш само как летя на батерия с 35км/ч, блаженство!!!

ПП Това беше един вид подкокоросване да електрифицираш... знам, че няма да го направиш, но не пречи да опитам да те навия.

А с Волвото по околовръстното скоростта ми е трицифрена. ;)

За мен да речем 60% от смисъла от ходенето с колело на работа е “безплатното” кардио, за което иначе бих загубил отделно време. Другите 40% са намаляване на въглеродния ми отпечатък. По отношение на изразходваната енергия електрическото колело не може да се сравнява с мощен дизел, но дори то е компромис, като вземем предвид, че електричеството идва от Марица-Изток и Бобов Дол.

Между другото, това по-горе е средна скорост и включва чакането по светофари и пресичането. Максималната често надвишава 40 км/час. :)

казано от Boby_ на 12.08.15, 20:04:

Другите 40% са намаляване на въглеродния ми отпечатък. По отношение на изразходваната енергия електрическото колело не може да се сравнява с мощен дизел, но дори то е компромис, като вземем предвид, че електричеството идва от Марица-Изток и Бобов Дол.

(bow)

Колелото върви само на енергия от сандвичи :)

За съжаление, толкова години недоимък са ни изкривили приоритетите и за много хора е по-важно да седнат в 15 годишна таратайка и да киснат в задръствания, наслаждавайки се на жалкото си благоденствие, че седят в ръждясала консерва, бълвайки отровни газове, които се дишат от децата ни.

Но мисля, че и това ще мине, просто трябва да изживеем и тези моменти по пътя ни към страна от белия свят. Просто по другите земни кълбета това се е случило доста по-рано.

Те масово ги мързи да ходят с кола на работа ти с колело ще ги караш :))).

Теди Илиева

13.08.15
14:08

казано от Alexander Krastev на 13.08.15, 08:46:

Неее, в грешка си. Енергоразхода отдавна е калкулиран: 5 кюфтета на 100 километра.

13.08.15
14:57

... мощен дизел

Ще сменяш колата нещо или...? :D Хъ-хъ..

13.08.15
15:04

казано от Теди Илиева на 13.08.15, 14:08:

казано от Alexander Krastev на 13.08.15, 08:46:

Неее, в грешка си. Енергоразхода отдавна е калкулиран: 5 кюфтета на 100 километра.

Моето върви на течно гориво. :)

казано от Владо на 13.08.15, 14:57:

... мощен дизел

Ще сменяш колата нещо или...? :D Хъ-хъ..

Предстои до края на годината, но едва ли ще е кой знае колко по-мощна от сегашната. :)

13.08.15
20:41

13.08.2015 г.

Тренировка 34 - Бутащи (Обемна Б)

Загрявка:
Бедрени разгъвания на машина - 8x52½.
Клек - няма.

Работни серии:
1. Последователно:
  1.1. Бедрени разгъвания - 12х79½, 12х79½ кг.
  1.2. Преден клек - 16х105 кг.
  1.3. Лицеви опори с ръце на ширината на раменете - 48.
  1.4. Лицеви опори със събрани длани - 20.
  1.5. Кофички - 18, 16.
  1.6. Флайс с дъмбели - 8x30 кг.
  1.7. Избутване на прав лост от полулег - 7х100 кг.
  1.8. Кросоувър на портален скрипец - 7х10 плочки.
  1.9. Френско разгъване с крив лост - 10х62 кг.
  1.10. Избутване на прав лост от лег с тесен хват - 9х100 кг.
  1.11. Разтваряне встрани от стоеж с дъмбели - 8х25 кг.
2. Изометрии:
  2.1. Изометрия на преден клек малко над паралела - 14 с х 110 кг, 11 с х 110 кг.
  2.2. Изометрия на раменна преса от стоеж на (на нивото на очите) -  9 с х 70 кг, 12 с х 70 кг.
  2.3. Изометрия на лег малко над мъртвата точка - 11 с х 140 кг, 10 с х 140 кг.

Днес прилична тренировка, въпреки че ми се спеше много. Започвам да свиквам с щангетите - клекът е много по-стабилен, а дори имам усещането, че успявам да пусна малко по-дълбоко, отколкото без тях. Абе на хубаво лесно се свиква.

Положително:
  - Добър обем на клека, френското и лега с тесен хват.
  - Нищо не ме боля.

Отрицателно:
  - Слабичко на лицевите, кофичките и др.

Добавки:

Обобщение за деня:
Много натоварен ден днес. Много работа, две дълги срещи, а накрая се наложи да тичам и до нотариус преди фитнеса.

Храна:
Днес прилично. Малко повече въглехидрати от това, което целя, но в момента не ги ограничавам кой знае колко, така че не е драма. Без бира.

14.08.15
22:51

14.08.2015 г. (без силова тренировка)

Добавки:
2. Преди лягане  - 3 таблетки Orange Triad на Controlled Labs, 10 грама рибено масло, 1 капсула (600 мг) алфа-липоева киселина, 50 мг цинк пиколинат на Now.

Обобщение за деня:
Нормален петък в офиса. Отказах се от ходенето с колело на работа заради планирана тренировка, която обаче отпадна по други причини.
Вечерта приключих с една книга - “Как алтернативната медицина ни баламосва” на Роуз Шапиро.
Оставам със смесени чувства. От една страна такива издания трябва да се издават, купуват и поощряват всячески. От друга обаче Шапиро се концентрира твърде силно върху явно присъщи на родната й  Великобритания явления като хиропрактика и остеопатия, които у нас нямат почва, а в същото време минава през популярни тук дивотии като аюрведа и нутриционизъм само с няколко абзаца, явно с идеята, че ги е опровергала дори само с толкова. Освен това изложението е доста разхвърляно и несистематизирано и вместо да започне и завърши с дадена практика в рамките на 20-30 страници, прескача и се връща на едни и същи неща по няколко пъти в различен контекст.
Като цяло обаче и аз бих препоръчал книгата.  В нея така “любимите” ми хомеопатия, акупунктура и китайска традиционнна медицина са доста добре разнищени, а произходът на “източните” теории за баланса на елементите, ци/чи и други такива доста ясно е проследен до съвсем западния Гален и неговата хуморална “теория”. Така наречената източна вековна мъдрост е всъщност изродена версия на гръцки схващания, отхвърлени още по времето на Ренесанса.
Въпреки недостатъците си, книжката си струва 20-те лева и двата часа четене, които й отделих.

Храна:
Твърде много дори за петък...

Мнението беше редактирано от Boby_ на 14.08.15 23:03.

15.08.15
11:08

казано от Boby_ на 14.08.15, 22:51:

а произходът на “източните” теории за баланса на елементите, ци/чи и други такива доста ясно е проследен до съвсем западния Гален и неговата хуморална “теория”. Така наречената източна вековна мъдрост е всъщност изродена версия на гръцки схващания, отхвърлени още по времето на Ренесанса.

Ци Гун е систематизирано учение започнало преди около 5000 години. През цялото това време се е развивало и доказвало, та нека не съди тая Шапиро кое, какво и как, поне не и за Ци Гун, на който се базира една голяма част от традиционната китайска медицина. Най-малкото защото няма и грам понятие от него ;)

15.08.15
13:17

...От друга обаче Шапиро се концентрира твърде силно върху явно присъщи на родната й  Великобритания явления като хиропрактика и остеопатия, които у нас нямат почва, а в същото време минава през популярни тук дивотии като аюрведа и нутриционизъм само с няколко абзаца, явно с идеята, че ги е опровергала дори само с толкова. Освен това изложението е доста разхвърляно и несистематизирано и вместо да започне и завърши с дадена практика в рамките на 20-30 страници, прескача и се връща на едни и същи неща по няколко пъти в различен контекст.
.... Така наречената източна вековна мъдрост е всъщност изродена версия на гръцки схващания, отхвърлени още по времето на Ренесанса.

Твърде много дори за петък...

Има още една подобна книжка, на която съм попадал - “Trick or Treatment?: Alternative Medicine on Trial”, и като цяло са забавни и има много верни неща. Тази последната е посветена лично на принц Чарлз, понеже той е един от най-известните почитатели на алтернативната медицина. Но критиците пък казват, че твърде вероятно е да са поръчани от фармацевтичното лоби в отговор на анти-ваксърите и многото книги за “зверствата” на съвремената фармакология.
Основната критика към Шапиро е, че слага всички видове  “алтернативна” медицина в един кюп, вкл. и хербалистиката, без да може да обори всичките с реални доказателства. И за Ци Гун е така - тя приравнява съвременната китайска шмекерия като безкръвни операции, анестезия с акупунктура и т.н. с традиционната китайска медицина, а те нямат много общо.
Но забавното е, че хиропрактиката, остеопатията, лечението с кристали и т.н. си има вече стабилна база у нас. Лекуват, издават сертификати, точно като на Запад. А книги и аргументи хората не искат....

Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 15.08.15 13:20.

15.08.15
13:50

казано от James Hinks на 15.08.15, 11:08:

а произходът на “източните” теории за баланса на елементите, ци/чи и други такива доста ясно е проследен до съвсем западния Гален и неговата хуморална “теория”. Така наречената източна вековна мъдрост е всъщност изродена версия на гръцки схващания, отхвърлени още по времето на Ренесанса.

Ци Гун е систематизирано учение започнало преди около 5000 години. През цялото това време се е развивало и доказвало, та нека не съди тая Шапиро кое, какво и как, поне не и за Ци Гун, на който се базира една голяма част от традиционната китайска медицина. Най-малкото защото няма и грам понятие от него ;)

Това, че Ци Гун е на 5000 години, не означава абсолютно нищо. Дали се е развивал или не зависи от съвсем други фактори - например дали си служи с научния метод, както доказателствената медицина или не. Не го познавам и не знам дали е така. Ако е, значи имам погрешна представа. Ако пък не е, това не значи, че няма благотворен ефект, но той се дължи на метода на пробите и грешките в самото начало и на щастливата случайност, а не на някаква неуловима и неизмерима енергия, чието съществуване никой не е успял да докаже. Не знам какви свойства се приписват на Ци Гун и не мога да се задълбочавам повече.
Така или иначе Шапиро не споменава Ци Гун в книгата си.

казано от Solomon Kane на 15.08.15, 13:17:

Но критиците пък казват, че твърде вероятно е да са поръчани от фармацевтичното лоби в отговор на анти-ваксърите и многото книги за “зверствата” на съвремената фармакология.

Това е argumentum ad hominem и няма особена стойност. Освен това този, който изказва недоказано твърдение, трябва да го защити и докаже, а не обратното.

Основната критика към Шапиро е, че слага всички видове  “алтернативна” медицина в един кюп, вкл. и хербалистиката, без да може да обори всичките с реални доказателства. И за Ци Гун е така - тя приравнява съвременната китайска шмекерия като безкръвни операции, анестезия с акупунктура и т.н. с традиционната китайска медицина, а те нямат много общо.

Всъщност не ги слага под общ знаменател, а разлежда общите корени на някои от тях. Човек остава с такова впечатление, защото изложението й е малко разхвърляно, както отбелязах по-горе.

Но забавното е, че хиропрактиката, остеопатията, лечението с кристали и т.н. си има вече стабилна база у нас. Лекуват, издават сертификати, точно като на Запад. А книги и аргументи хората не искат....

Поне не се радват на държавно финансиране у нас.... Все още. :)

Мнението беше редактирано от Boby_ на 15.08.15 13:52.

15.08.15
15:55

казано от Boby_ на 15.08.15, 13:50:

Това, че Ци Гун е на 5000 години, не означава абсолютно нищо. Дали се е развивал или не зависи от съвсем други фактори - например дали си служи с научния метод, както доказателствената медицина или не. Не го познавам и не знам дали е така. Ако е, значи имам погрешна представа. Ако пък не е, това не значи, че няма благотворен ефект, но той се дължи на метода на пробите и грешките в самото начало и на щастливата случайност, а не на някаква неуловима и неизмерима енергия, чието съществуване никой не е успял да докаже. Не знам какви свойства се приписват на Ци Гун и не мога да се задълбочавам повече.
Така или иначе Шапиро не споменава Ци Гун в книгата си.

Традиционната китайска медицина е основана на Ци Гун. Да не казвам, че практически и теоретически е част от него.
Но както се вижда ти не знаеш какво е Ци Гун, така че разговора е безпредметен.

анестезия с акупунктура

Такова нещо има и не е шарлатанство. Даже в определени ситуации и съвременната медицина прибягва до него. В България разбира се не съм чувал за такива случаи или за лекари, които могат да го направят.

15.08.15
17:48

Един от най-добрите ми приятели е анестезиолог...още преди години ми се беше похвалил,че направил анестезия на показалец с игли и ток.

15.08.15
19:02

казано от James Hinks на 15.08.15, 15:55:

Традиционната китайска медицина е основана на Ци Гун. Да не казвам, че практически и теоретически е част от него.
Но както се вижда ти не знаеш какво е Ци Гун, така че разговора е безпредметен.

Всъщност няма никакво значение колко знам за Ци Гун, защото аз не твърдя нищо за него. Нещата са съвсем прости - ако Ци Гун има претенции да лекува, трябва да го докаже. Ако няма, тогава разговорът наистина е безпредметен.
А китайската “традиционна” медицина, поне тази, която в момента се практикува, е до голяма степен плод на недостига на лекари в Китай и доста оригиналното решение на китайските социалисти как да заобиколят проблема.

казано от James Hinks на 15.08.15, 15:55:

анестезия с акупунктура

Такова нещо има и не е шарлатанство. Даже в определени ситуации и съвременната медицина прибягва до него. В България разбира се не съм чувал за такива случаи или за лекари, които могат да го направят.

Да де, ама точно при анестезията с акупунктура при операции има доста доказани фалшификации, а доказателствата за реалното й приложение в контролирана среда са оскъдни. За локално обезболяване става, но не и за нещо повече.
Няма обаче да ти преразкзвам книгата и да ти разваля удоволствието от четенето й.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 16.08.15 14:41.

15.08.15
21:16

15.08.2015 г.

Тренировка 35 - Дърпащи (Обемна Б)

Загрявка:
Високо изтегляне от земя - 8х20, 6х70 кг.

Работни серии:
1. Последователно:
  1.1. Високо изтегляне от земя - 10х105, 8х105 кг.
  1.2. Сунгове до вертикала - 22х50 кг.
  1.3. Пулоувър преса с диск - 10х50, 9х50 кг.
  1.4. Набирания в подхват - 17, 13.
  1.5. Набирания в раменен надхват - 9, 9.
  1.6. Набирания в успореден хват - 8, 8.
  1.7. Скотово с крив лост/дъмбели - 6x52 кг.
2. Изометрии:
  2.1. Изометрия на тяга в стартово положение (без движение) -  10 с, 8 с.
  2.2. Изометрия в горно положение на набиране с тежест - 10 с х 16, 8 с х 16 кг.

Средно слаба тренировка.

Положително:
  - Високите изтегляния и пулоувърите добре..

Отрицателно:
  - Обемът не е много впечатляащ, но това е положението.

Добавки:
3. По време на тренировка - 14 гр IntraWorkout на BulkPowders.

Обобщение за деня:
Сутринта оправяне на аквариум, после тичане напред-назд по задачки, тренировка, готвене...

Храна:
Бирена суша с леко отрицателен баланс.

16.08.15
15:39

казано от Boby_ на 15.08.15, 13:50:

Поне не се радват на държавно финансиране у нас.... Все още. :)

Въпрос на време и лобиране вероятно. Българската здравна система е толкова либерална, че не обвързва вложените финансови ресурси с резултатите от дейността. Назначаването на лекарствена терапия е основният генератор на разходи и така има едни десетина фирми, които си точат пари от системата с нагласени търгове. В GB са се усетили джипитата, че хомеопатията е още по-изгодна и стрижат. И без това сега нормативната уредба не дава възможност за осъществяването на реален обществен контрол върху разпределението и разходването на средствата за здравеопазване. Няма достъпна информация как се управляват публичните средства от самите лечебни заведения. Няма да се учудя при тия разходи дето ги декларират само за лекарства да почнат да ни точат и по тая линия.

16.08.15
22:09

16.08.2015 г. (без силова тренировка)

Добавки:

Обобщение за деня:
Сутринта се качихме малко на Витоша. Заради кучето не взехме лифта, а тръгнахме пеш от Драгалевци до Бай Кръстьо. Горе ни валя порой и се върнахме мокри до кости, а в София сякаш не беше капвало.

Храна:
Лакомия.

16.08.15
22:24

Забраниха ли вече да качиш куче на лифта?

17.08.15
08:36

казано от nervak на 16.08.15, 22:24:

Забраниха ли вече да качиш куче на лифта?

Не, доколкото аз знам. Само че седенето на разхлопана дървена седалка с 35-килограмово четирикрако на 15 метра над земята в продължение на 30-40 минути не ми се вписва в представата за приятна неделна разходка със семейството. :)

17.08.15
12:36

казано от Boby_ на 15.08.15, 19:02:

Всъщност няма никакво значение колко знам за Ци Гун, защото аз не твърдя нищо за него. Нещата са съвсем прости - ако Ци Гун има претенции да лекува, трябва да го докаже. Ако няма, тогава разговорът наистина е безпредметен.

Всъщност има, защото иначе няма как да разбереш какво и защо твърдят майсторите на Цу Гун, а ще пишеш ” някакви енергии” и “шарлатанство”. Да, лекува и е доказано :) И ако опиташ, след време ще се увериш сам.

А китайската “традиционна” медицина, поне тази, която в момента се практикува, е до голяма степен плод на недостига на лекари в Китай и доста оригиналното решение на китайските социалисти как да заобиколят проблема.

За това твърдение не съм сигурен дали е съвсем така. Не знам дали си бил в Китай при такъв истински лечител, но имам познат, на който счупената ръка му зарасна за две седмици. Даже после не можа да си вземе парите от застраховката, защото твърдяха, че е старо счупване...

Мнението беше редактирано от James Hinks на 17.08.15 12:37.

17.08.15
13:42

За едно съм съгласен със Сашо - истинският Ци Гун е много, много дълбока вода. Обаче практически погледнато при нация, която си е изфабрикувала повечето от знаковите достижения (кунг-фу, Шаолин, Шангрила и тн..) е много трудно да се довериш на разни майстори на нещо-си. Малко хора си дават сметка, че традицията на фалшифицирането на всичко съществува в Китай от векове преди дисковете и айфоните.

Иначе китайската медицина е малко по-различна история. Това си е чисто и просто продукт на отчаяна, хронична бедност и липса (както каза Боби) на квалифицирана медицинска помощ. Не случайно почти всяка храна различна от ориза въздейства чудотворно на някакви органи или функции. Не е трудно и да се досетиш защо всяка трета храна е “афродизиак”. (Кой каквото си няма както се казва.) 
За целта на дискусията да кажем, че китайците са успяли да напипат някакви лостове за въздействие върху човешкият организъм, които работят. Проблемът обаче е че систематиката им си е останала на шаманско ниво. Пример - ако утре седна и направя един илач, в който има криле от прилеп и плюнка от луда бабичка, обаче лекува (примерно) камъни в бъбреците, първата работа на западната медицина би била да го поизследва, да изолира активната съставка и да разкара глупостите. Китайската догма обаче твърди, че точно комбинацията от всички елементи работи. (Затова свършиха тигрите например).
Този подход прилича изключително много на европейската средновековна медицина при която повечето “лекарства” са включвали неща като реликви или вода в която въпросните са били умити, някакви билки и задължително молитва. За катализатор. И всички знаем, колко са били успешни знахарите през 10-11 век. 
И моето мнение е, че такива “традиционни лечителски системи” трябва да бъдат регулирани, преследвани, мачкани и забранявани, докато не излязат с научно обосновани доказателства за това което правят или имат претенциите, че правят.

17.08.15
13:55

Китайците не обичат и да изнасят много много такива познания навън, а същото са царе на измишльотините. Но това по никакъв начин не означава, че нямат хора, които са много надълбоко в тези неща.

17.08.15
14:11

казано от James Hinks на 17.08.15, 12:36:

Всъщност има, защото иначе няма как да разбереш какво и защо твърдят майсторите на Цу Гун, а ще пишеш ” някакви енергии” и “шарлатанство”. Да, лекува и е доказано :) И ако опиташ, след време ще се увериш сам.

Ци Гун може да е прекрасно средство за лечение, но издиша по други линии. Съществуването на чи/ци/ки/прана (според това дали я цитират китайци, японци или индийци) никога не е било демонстрирано убедително в контролирана среда. Оставам скептичен по отношение на съществуването на подобна енергия. Подчертавам - не казвам, че със сигурност няма такова нещо, а само, че за мен доказателствата са слаби и докато това е така, няма как да ги приема.
Отделно от това изобщо не е необходимо да съществува чи или дори майсторите на Ци Гун да разбират как лекува тази практика. Точно това е проблемът - не се базира на доказателства, а на вярвания.
Тук можем да приложим спокойно бръснача на Окам. За да работи Ци Гун, не е нужно да съществува някаква неизмерима енергия, неизвестна на съвременната физика, както и да се нарича тя. Биха били достатъчни само наборът упражнения, медитацията и дихателните практики на Ци Гун, както и ролята им в намаляването на стреса, допълнени на свой ред от плацебо ефекта.
Колкото до древността на Ци Гун, първите писмени сведения за него се появяват някъде в периода III-ти - I-ви век пр. н. е., което в най-добрия случай е два века след раждането на Хипократ и неговата теория за “четирите хумори”. Възможно е да е съществувал в някаква форма и по-рано, но това няма как да се докаже.

казано от James Hinks на 17.08.15, 12:36:

За това твърдение не съм сигурен дали е съвсем така. Не знам дали си бил в Китай при такъв истински лечител, но имам познат, на който счупената ръка му зарасна за две седмици. Даже после не можа да си вземе парите от застраховката, защото твърдяха, че е старо счупване...

Няколко неща не са наред с примера ти.
Първо приемаш, че “post ergo propter hoc” - човекът се е лекувал с китайски традиционни методи, следователно ръката му е зарастнала по-бързо заради това. Да, обаче такава връзка може да няма, а бързото зарастване да е плод на други фактори.
Второ това бързо зарастване може изобщо да не се е състояло или просто да не е по-бързо, отколкото би било без въпросното лечение. Това нито може да се провери, нито да се докаже в последствие и при само един пациент.
Трето базираш изводите си на единичен пример, който сам по себе си няма особена доказателствена стойност.
Когато нещата се поставят на здрави основни, китайската традиционна медицина се е провалила в не едно проучване.

От друга страна силата на доказателствената медицина се крие в нейната погрешимост. Когато сбърка, тя се променя и адаптира. Грешките стават причина за крачка напред, както във всяка една друга област, в която се прилага научният метод. Никоя от древните практики не работи така.

Няма начин хора, които не са познавали микробната теория за инфекциозните болести, не са били наясно със силата на гравитацията или със строежа на молекулите, не са разбирали как функционира наследствеността, да са прозрели в дълбочина как точно работи човешкият организъм, който е една безкрайно сложна машина и дори днес продължава да ни изненадва и да поднася предизвикателства на медицината.

Явно не се разбираме по въпроса. Нататък вече е излишно да нищим темата, защото просто ще влезем в кръг от повтарящи се аргументи.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 17.08.15 14:13.

17.08.15
14:25

казано от Boby_ на 17.08.15, 08:36:

Само че седенето на разхлопана дървена седалка с 35-килограмово четирикрако на 15 метра над земята в продължение на 30-40 минути не ми се вписва в представата за приятна неделна разходка със семейството. :)

Кога стана такъв егоист???Ами клетото животно също се забавлява на лифта :D
С моята също 35 косматка сме го правили не веднъж това упражнение...ама тя може да стои като гипсирана при команда.

Мнението беше редактирано от nervak на 17.08.15 14:26.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1