13.01.16
08:52
Хейй, честито бебче и от мен :* Много, много да те радва и най-вече да ти е здравичко (sun) (sun) (sun) !
Мнението беше редактирано от Natalia Nikolova на 13.01.16 08:53.
Пускам компютъра да си пиша отчета за вчера и попадам на тази страхотна новина :)
Честито радост (F) Живи и здрави да сте (hug) Сега живота Ви започва в друго измерение (inlove) Очакват Ви незабравими моменти, любов, усмивки, щастие .... всичко, което може да мечтае човек !
Бързо възстановяване и бързо у дома с малкия Александър (inlove)
Благодаря на всички за ооложителната енергия и за хубавите пожелания. Алекс е невероятен!!!!
Бърз ъпдейт - възстановявам се след операцията, корема ми е като торба с желе :( .
Кърмим се :) ! С променлив успех за сега, но съм твърдо решена да се боря, а и на беб му харесва много! Тук неонатолозите много държат да се опитваме бебче да е само на кърма. За съжаление беб е на антибиотик и ще сме в болница още няколко дни.
Храня се с болнична храна и с каквото ме снабдят отвън. Вече изобщо не съм претенциозна, толкова съм гладна, че омитам почти всичко, без уговорки и претенции.
Привет,
На 19ти ни изписаха и сме си вкъщи. Учим се как се гледа бебе. Той е невероятен , а аз съм тотал щета - паникьосвам се от всяко нещо и се изнервям. Всички май минават през това.
Тъй като вече съм без конци, сложих прибиращо бельо по съвет на лекарката ми. Без него, като се поуморя и имам чувството, че ще се изсипя....
За цялата бременност съм качила общо 12 кг, от болницата излязох с 8 по-малко. Имам си за сваляне и стягане, но нищо драматично. Най-хубавото е, че нямам стрии. Качвам снимка на актуалната “форма” , заедно с последната снимка от 9тия месец и една снимка от началото на 4ти месец.
Храната днес 21.01.2016
Закуска - овесени ядки с кисело мляко и кафе с мляко
Обяд - 2 варени яйца и салата с киноа, риба тон, зелена салата, домат, зехтин, маслини.
Следобед - 2 ябълки
Вечера - котлет сьомга, варени на пара моркови със зехтин, няколко рафаелота.
Мисля да опитам да ям още нещо по-късно. Усещам, че имам нужда от повече храна, за да заоазя кърменето. Може би сандвич или мляко. Храносмилателната ми с-ма още се възстановява от коремната операция.
Добавки - пробиотик, лактоферин, вит. ц, витамини за кърмачки, неоренал форте
Движение - домакинска работа й дменяне на памперси. :)
ПП: Днес беше планираната дата за секцио.
ПП 2: Как се сменя името на дневника????????
Честито ви момченце и от мен! Да сте здрави и много щастливи всички!
Името на дневника се сменя като редактираш първия си постинг. Мисля, че така беше.
Мнението беше редактирано от Елена на 21.01.16 21:08.
Браво на Вас, че сте си у дома :) Хубавото предстои :)
За прибиращото бельо аз съм против, мускулите на корема стават мързеливи и всъщност няма го желания ефект от това бельо, но лично мнение, разбира се :) просто споделям.
Иначе изглеждаш чудесно, все едно не си раждала толкова скоро :) чудесна си !
За името на дневника, Елена ти е казала, отиваш на първия пост и там редактираш :)
Последните няколко дни не съм писала нищо, защото нямаше нощо за вписване - възпали ми се гастритът и 3 дни не съм яла нищо. Днес се опитвам с някакви бисквити, печени картофи и препечени филийки. Вчера стигнах до системи в спешното, но днес съм по-добре май. Само дето кърмата ми спря тази нощ от неяденето и жестоката дехидратация. Стискайте палци да се върне.
казано от Веселина Иванова на 21.01.16, 22:05:
За прибиращото бельо аз съм против, мускулите на корема стават мързеливи и всъщност няма го желания ефект от това бельо, но лично мнение.
Така е, трябваше обаче нещо да ми помогне да преодолея чувството за разсипване... Махнах го, като ми се възпали гастритът. Не ми се слага пак.
Честито бебче! Да ви е живо и здраво! От сърце ви пожелавам много радост и щастливи мигове!
Хайде и от мен добре дошла в отбора на майките!Да сте много здрави и мама и бебе!Желая по-малко безсънни нощи!
Аз тука за бельото да кажа - аз съм много доволна. Някак ми помогна да преодолея чувството за празнина, дупка в корема веднага след раждането, носих го около месец, може би два, после започнах да забравям да го слагам, което показва, че не съм имала нужда вече.
Моята драма със стомаха продължава. Говорих с познати й ще се окаже, че върлува дрислив вирус в София посред зима!!!!
В резултат на неяденето и дехидратацията вчера нямах никаква кърма. Вечерта теглих една дърта на лекарските предписания да ям само сварен ориз и обикновени бисквити, направих си едно сирене по шопски с много сирене, масло и яйце и го отопих с 3 филийки черен хляб :) ! Дали не слезе кърма пак :) !
Днес бях на контролен преглед и се оказа, че задържам лохии :@ . Изписаха ми ампули с окситоцин, да си капя в носа!!!! Лютяло страшно, не съм се престрашила още! Тук е момента раждалите съфорумки да кажат ако знаят и друго средство освен кърменето, срещу задържането на лохии.
Стягам си корема - до пъпа някъде вече си е нодмалсн мускула, но надолу стои като отпуснат ластик и не се съкращава много тъканта. Явно му трябва още време.
Храната днес
Закуска - 3 препечени филийки пълнозърнест хляб с масло и сирене, кафе без мляко :(
Обяд - 2 яйца на палачинка с овесени трици и пълнеж от сирене и кашкавал. Малко филе Елена.
Междинно - 1 пакет обикновени бисквити (115гр.)
За вечеря мисля да си викна една пица от Виктория със салата.
Неяденето не е чак такъв проблем, виж дехидратацията е проблем, голям при това. Аз лично първите 8 дена след като родих, ядях бадеми, ябълки и бадемов тахан, за сметка на това изпивах безмерно количество вода...и чай.
За съжаление със задържането на лохии нямам опит и не мога да съм полезна. За сметка на това дневникът ми е доста подробен по всички други параграфи :D
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 28.01.16 00:16.
Действай с окситоцина,че да не направиш някоя беля.Пепел ми на езика!Трябва да се изчисти организма.Успех и пиши когато има ефект да сме спокойни
За задържането на лохии и аз не знам....нямала съм този проблем, дано скоро ги пребориш (muscle)
А за кърмата, вода, много вода и чай, лактогонен. Овес, варено жито, бадеми, орехи.
Няколко дни не съм писала, но преживях ужасен кошмар - поредния, откакто родих. Оказа се, че неяденето на майката всъщност е голям проблем за кърменето - кърма имаше, но приличаше на вода. Резултатът е, че малкия свали тегло, за малко да го вкарат в болница заради недохранване (или по-скоро да го върнат в неонатология), а аз си го отнесох от неонатолозите.... Не може да не е ял достатъчно, защото кърмата беше от шише - все пак аз бях болна и не исках са рискувам да го заразя. Цедих и мъжът ми го хранеше. Другото последствие, че от неядене, дехидратация, стрес (защото последните 20 дни ме затрупаха проблем след проблем) и цедене кърмата ми намаля страшно много, рязко, в рамките на ден и вече почти я няма. Малкият е на адаптирано мляко по препоръка на неонатолозите и, слава Богу, качва отново. Много ме е яд, но явно не е било писано да се кърмим с него. Гледам с оптимизъм - имало е да стават лоши неща, сега ще стават хубави.
Другото хубаво е, че отново се храня. Сега остава да вляза в някакъв нормален режим и да оправя качеството на храната, че в момента съм на зърнена диета - ям каквото зърна ;) . Малчо е с нощни колики, почти не соя нощно време и дремя през деня. Не знам как ще градя режим така.
Лохиите тръгнаха, когато започнах да се храня - преди това само окситоцин венозно помагаше. Мисля, че за 7 дни нямах сумарно погълнати 2000 калории.
Храната днес
500 гр. баница, боза, 2 кафета, 1 ябълка - това за през деня
Вечеря - полешко филе със сос от сметана и синьо сирене, картофено пюре, млечна салата, свежа салата, чаша червено вимо, 4 бонбона мерси.
Вода - не съм засичала
Добавки - 2 капсуки Це Те Бе, прегнакеър за кърмачки (ще си ги допивам), соев лецитин (защото хем почти нямам кърма, хем гърдите ми са на буци), селен, рибено, фолиева киселина.
Свалила съм още 2 кг., въпреки зверското гладуване и вече съм 10 надолу от последния кантар преди раждането.
Всъщност не знам какво визираш под неядене. Караш на въздух или се храниш с ориз и неща, които не вредят на гастрита ти? Ако под “неядене” си имала предвид първото, пак не е достатъчно основание да има такъв проблем с кърмата, ако изобщо този проблем е констатиран чрез изследване на кърмата, но все пак вероятно е възможно да е повлияло. Ако пък си имала предвид първото, както аз го разбрах въз основа на това
казано от BP на 27.01.16, 19:52:
Вечерта теглих една дърта на лекарските предписания да ям само сварен ориз и обикновени бисквити
, то яденето само на тази храна, и то за не чак толкова дълъг период от време, няма как да доведе до подобни резултати върху кърмата.
Храната влия на кърмата. Но всички проблеми с кърмата идват от дехидратация, нито неяденето, нито цеденето, могат да навредят. Двете неща които вредят на кърмата са дехидратацията и НЕкърменето. Сложи си маска и кърми детето, ако имаш желание за това. Не, че е показателно, но докато кърмех се разболях два пъти, нито веднъж Дамян не лепна нещо - имаш двойна защита: 1)маска, 2)самото кърмене.
Това, че е на адаптирано мляко, не значи край с кърменето. Според мен нищо от нещата, които са ти се случили не е знак, че “не ви е писано да се кърмите”. Позволявам си да коментирам, защото след като си водиш дневника онлайн и описваш всички тези неща онлайн, то значи търсиш чужди мнения.
Поздрави! И не забравяй, че да го родиш, за съжаление, е най-, най- лесното нещо, трудното тепърва започва. Не се отказвай от кърменето, ако наистина го искаш за себе си и за детето си. Има жени, които месеци на ред са поддържали лактацията си, защото те или бебетата им са били на антибиотици, непозволяващи кърмене, и са удържали фронта, за да дойде момента, в който бебето да се храни по естествения за него начин. Да, каквото е писано - това, не бива да става на всяка цена. Но първо бъди сигурна дали наистина така е писано или се отказваш преди да си се убедила и преди да си положила всички усилия.
П.П. Как, за Бога, разбираш, че нямаш кърма?
П.П.2 Докато кърмиш, произвеждаш окситоцин, който помага на лохиите и не само. Женското тяло и организъм са добре смазана и измислена машина, всяко нещо, което природата ни е задала да правим, е с някаква цел, всяко нещо е причина за друго и следствие на трето.
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 02.02.16 15:04.
казано от karfi4ka на 02.02.16, 14:57:
Нямам против коментарите - напротив, всяко мнение е добре дошло. Положението беше следното. Описаната храна брше единствената за 7 дни - мисля че за седмица ми се събират около 2500 калории. Проблемът не беше гастрит, а заразна вирусна инфекция, която не диагностицираха правилно, защото никой не очакваше подобно нещо през януари - мъжът ми също я изкара, събори го на легло (познавам го от 16 години, никога не го бях виждала толкова болен до сега) за два дни, но със силни лекарства (несъвместими с кърмене) се оправи по-бързо от мен. Аз не можех да задържам нито вода нито електролит и се наложи да ходя за вливания всеки ден. Заради задържаните лохии ми слагаха и окситоцин венозно. Резултатът от система Рингер + 2 ампули окситоцин е рязко препълване на гърдите веднъж на ден. Следвах стриктно всички съвети за запазване на лактацията. Като спряха вливанията рязко ми намаля кърмата - едва изкарвах по 20 мл. от гърда с помпата, малкия успяваше да извади по 30тина от гърда за 30 минути яко дърпане (теглен преди и след всяко кърмене) и то не на всяко ядене. Гледаха го и консултанти по кърмене - детето засуква правилно. След това си дояждаше. Сега въобще не се наливат гърдите ми - държах го на гърда, цедих се редовно, пия лактогенен чай, електролит, следвах всички съвети на консултантите по кърмене - нищо не помага. Днес пробвах да цедя два пъти и нищо не излезе. Той също нищо не успя да изкара и се разпищя от глад след 20 минути безрезултатно дърпане. Може би инжекциите с окситоцин или вливанията или стреса или всичко заедно е предизвикало спирането на лактацията - не знам. Тъжно ми е, чувствам се ужасно, но наистина няма кърма. Гърдите ми вече са си с размера от преди да заременея. Утре ще ходя на консултация с него и ще помоля да ми погледнат гърдите, но започвам да губя надежда, че лактацията ще се възстанови. Всички вдигат рамене и не ми дават обяснение защо се случва така, а единственото решение, което предлагат е изкуственото хранене.
Стресът е убиец, заедно с дехидратацията. Дори да се е загубила, трябва й време да се възстанови. Дамян също имаше период, в който изсмукваше по 20-30мл, едвам, и аз откачих и кърмата намаля.
Моят личен съвет е да се успокоиш. Ти казваш, че е на адаптирано мляко и, че не е кърмен, а с цедената кърма е хранен с шише. При това положение няма по-нормално нещо от това да не може да смуче. Според мен трябва време - 2-3-4 дни, постепенно кърмата се увеличава или намалява според нуждите на детето. Трябва и търпение, и здрави нерви понякога. Говоря принципно, не смея да ти казвам нещо конкретно за твоя случай, защото в крайна сметка аз съм един човек, при който нещата са протекли по определен начин, което не е гаранция за нищо. Не се отказвай от опитите. А ако вече психически не издържаш, остави, в крайна сметка няма да се случи кой знае какво, ако не кърмиш. Двамата трябва да сте спокойни, а ще сте спокойни, ако другият е спокоен, т.е. трябва да сте спокойни един за друг.
Днес бяхме на консултация - прегледаха ме и ми казаха, че не виждат смисъл да се мъчим с кърмене. Малкия не е наддал достатъчно, аз нямам достатъчно кърма и продължава да намалява. Препоръчаха ми да спра лактацията медикаментозно, за да избегна проблеми с гърдите. Къса ми се сърцето - като го гушна и той си търси гърда. Но нямам намерение да продължавам да си мъча детето.
Храната днес
Закуска - овесени ядки с кисело мляко и кафе с мляко.
Обяд - 150 гр. паниран кашкавал, салата домати и краставици
Междинно - кафе, крем пудис ( ядат ми се млечни кремове, направо откачам), 3 бонбона мерси, 1 ябълка
Вечеря - 1 пъстърва и приготвени на пара картофи, моркови и броколи, подправени с хималайска сол и зехтин. Чаша червено вино :) . Може да изям още някой бонбон.
Харесва ми, че за втори ден успявам да приема три основни, нормални хранения. Дано стабилизирам така.
Вода - не съм засичала
Добавки - до тук 1000мг вит.Ц. Планирам селен, 5 капки вигантол, прегнакеър за кърмачки с рибено масло, селен, фолиева к-на и милгама н.
04.02.16
09:53
Хоп, хайде и аз да се включа, пък хейтърите да ме нападат, ако обичат в моя дневник, не на момичето!
По темата с кърменето, ако позволиш да се включа...видях, че не си яла в началото - не знам това по чии съвет е било, но моят съвет е яж! И яж колкото ти се яде, по възможност здравословна храна. Качеството на кърмата ти зависи от храната, която поемаш!
Дали ще продължиш да кърмиш или не е изцяло твой избор, а не на лекарите. Има майки, които кърмят и паралелно дохранват с адаптирано мляко. Ако бебче само си търси, значи има нужда и от теб. Племенницата ми по същия начин не беше качила изобщо от кърма и педиатърката й беше казала да спира и да започвам АМ, но сестра ми отказа и продължи да си я кърми, съответно и кърмата се увеличи.
Много е важно да си спокойна, без стрес и излишни нерви, много течности!
Останалите неща Карфичка ги е казала, не виждам смисъл да се повтарям, но я подкрепям в мненията!
И пак казвам - решението е изцяло твое, а не на съфорумци или педиатри. Всеки случай е индивидуален и да те сравняваме с нас е нелепо. Виж си и съобщенията (sun)
Мнението беше редактирано от Abs Illusion на 04.02.16 10:00.
казано от Absolut Illusion на 04.02.16, 09:53:
Хоп, хайде и аз да се включа, пък хейтърите да ме нападат, ако обичат в моя дневник, не на момичето!
По темата с кърменето, ако позволиш да се включа...видях, че не си яла в началото - не знам това по чии съвет е било, но моят съвет е яж! И яж колкото ти се яде, по възможност здравословна храна. Качеството на кърмата ти зависи от храната, която поемаш!
Дали ще продължиш да кърмиш или не е изцяло твой избор, а не на лекарите. Има майки, които кърмят и паралелно дохранват с адаптирано мляко. Ако бебче само си търси, значи има нужда и от теб. Племенницата ми по същия начин не беше качила изобщо от кърма и педиатърката й беше казала да спира и да започвам АМ, но сестра ми отказа и продължи да си я кърми, съответно и кърмата се увеличи.
Много е важно да си спокойна, без стрес и излишни нерви, много течности!
Останалите неща Карфичка ги е казала, не виждам смисъл да се повтарям, но я подкрепям в мненията!
И пак казвам - решението е изцяло твое, а не на съфорумци или педиатри. Всеки случай е индивидуален и да те сравняваме с нас е нелепо. Виж си и съобщенията (sun)
За последен път пиша по темата за кърменето. Решението дали да кърмя или не не е изцяло в мой контрол. Кърменето е физиологичен процес и зависи от много фактори, а не изцяло от желанието на майката.
1. Измерих нивата на пролактин вчера и днес имам резултати, от които по нищо не личи, че скоро съм раждала или кърмила. Не съм пила хапчета за спиране на лактацията все още, защото не бях уверена, че са ми нужни. Тук въпросът не опира до желание и упорство от моя страна, а до факт, който няма как да променя.
2. Детето ми е на 23 дни. Заради натискът от страна на педиатри и неонатолози, който беше упражняван до миналата седмица, да го храним с кърма, едва вчера възстанови теглото от раждането. Аз дохранвах с адаптирано мляко, защото се съмнявах в хранителните качества на кърмата си и за това не се е стигнало до по-драстична загуба на тегло на сина ми. Всеки, който има малко опит с новородени и акъл в главата да не се фанатизира на тема кърмене, знае колко ненормално е това и че при здраво дете е индикация за недохранване. Започна да качва нормално едва когато минахме изцяло на изкуствено хранене. Преди това или спадаше или задържаше тегло, заради моята кърма. Преди седмица същите хора, които ме натискаха да давам кърма на детето си, ми казаха, че ако в следващите три дни не обърна тенденцията и не започне да наддава, ще го приемат обратно в неонатология и ми препоръчаха да мина на изкуствено хранене. От стреса, който преживях заради тази новина, кърмата ми секна същия ден. Аз съм здравомислещ човек. За мен здравето на детето ми е най-важно и след като всички факти говорят, че той не се храни достатъчно от кърмата, аз няма да продължавам да ди мъча детето.
3. Докато бях болна давахме цедена кърма, тъй като не биваше да го пипам, за да не го заразя, т.е. за неразбралите, количеството кърма, която е ял е контролирано и извън съмнение. Въпреки че е ял нормални количества храна, той беше спаднал на тегло и видимо отпаднал преди седмица. Не е боледувал. Кърмата давах по съвет на всички лекари, които в този момент се грижеха за мен, сина ми и мъжа ми. Никой, освен мен, не поставяше под съмнение хранителните й качества.
4. Ако си чела внимателно защо не съм се хранила, щеше да видиш, че е резултат от стомашно - чревна инфекция. Директно казано, всичко, което хапнех или изпиех, в продължение на 7 дни, излизаше от мен във вид на повръщане или разтройство в рамките на час след консумацията му. Наложи се да ходя в болница на вливания, имаше сериозна опасност да ме приемат за лечение в инфекциозно отделение. Съветът на лекарите беше да не ям храни, които дразнят - назначиха диета от препечени филийки, ориз, обикновени бисквити. Аз не можех да ям и пия нищо. Дадоха ми гавискон и пробиотици, защото съм кърмила и не можели да ми дадат друго, което удължи агонията с недохранването и дехидратацията и в крайна сметка, доведе до изтощение на и без това изтерзаното ми от коремна операция тяло, което спомогна за спирането на лалтацията.
5. При коремна операция, каквото представлява секциото, не се яде 12 нищо 12 часа преди и 24 часа след нея. Вода не се пие 12 часа преди и поне 2 часа след. Правят ти и клизма, в червата ти не остава нищо. При мен се събраха 40 часа без храна - тръгна раждане вечерта, но нещата се развиваха бавно, околоплодния мехур беше цял и с дежурния лекар решихме да чакаме до сутринта, за да се наспи лекарката, която исках да ми прави операцията, а не да я будим по нощите и да прави спешно секцио недоспала. Естествено раждане беше извън опциите ни, заради носитество на бактерия, която е изключително опасна за новородено - бета хемолитичен стрептокок. Заради въпросното носителство пих 5 пъти антибиотик (след антибиограма), докато бях бременна, но не успях да се изчистя. В операционна ме вкараха 12 часа след постъпване в болница с достигнато 7 см.разкритие. Не съм била под упойка до достигането му, нито са ми давали болкоуспокояващи. Бяха си едни болезнени 12 часа в болницата и няколко часа преди това вкъщи, докато разбера, че това не са нормалните болки в кръста и сакралната кост от тежестта на бебето. Преди това не бях яла почти нищо цял ден, защото нямах апетит, което често се случва, когато започне раждане. След операцията, раздвижването и захранването с каши, вътрешните органи си търсят местата и дни наред, количествата храна, които можеш да изядеш (или поне аз можех да поема) бяха минимални. Добави и кръвозагубата, шокът за организма, че са ти отворили корема, излизането от спинална упойка по време самата операция и изпадането в шок от болката на операционната маса, поставянето и излизане от пълна упойка, поради предното, хормоналните промени, които са се случили в следствие на отделянето на плацентата...След като ме изписаха, се разболях още на 2рия ден вкъщи. Заразих се в болницата от една от майките, с която деляхме стая, ние - изписани, а децата ни - задържани от неонатолозите.
6. Отделиха сина ми от мен няма и 24 часа след раждането и го преместиха в интензивен сектор, заради съмнение за инфекция със въпросния стрептокок. Три дни имах право да го виждам за по 10 минути, 2 пъти на ден. Нито можех да спя, нито имах желание да се храня през тези 3 дни. След това излязоха първите посявки, които бяха чисти, както и всички следващи, него го изведоха от интензивно, но го оставиха в болницата още 4 дни на антибиотик, а мен изписаха.... Е, благодарение на израждащата лекарка, ме преместиха в друго отделение и имах възможност да ходя да го кърмя на всеки три часа. Екипът в болницата ми помогна много с кърменето, Алекс си ядеше нормално. Теглеха го преди и след всяко кърмене, за да са сигурни, че е ял достатъчно. Купихме си везна за вкъщи и продължихме да го теглим преди и след кърмене, когато е ял от гърда.
7. Останалите неприятности, които се случиха и които дълбоко ме потресоха, касаят живота, работата и здравето на най-близките ми и аз нямам правото да споделям.
Не исках да пиша всички тези неща, защото макар че повечето вече са зад гърба ми, споменът все още е пресен и болезнен, а и не смятях за нужно да товаря хора с моите несгоди. В крайна сметка бях провокирана - ако има толкова хора, които искат да ми дават съвети, нека са поне малко наясно със ситуацията. Смятам, че доколкото нещо е зависело от мен, съм взела адекватни решения и мерки, въпреки разклатеното ми здраве и влошено емоционално състояние. Явно ми е дошло в повече.
Храната вчера 5.02
Закуска - 40 гр. овесени ядки с 200 гр. кисело мляко, кафе с мляко
Обяд - 2 яйца на тиган с масло, 1 авокадо, 1 домат, плочка сирене
Междинни похапвания - няколко бонбона мерси, 1 ябълка, 1 грейпфрут, 1 кафе
Вечеря - лучник по стара семейна рецепта от бабата на мъжа ми, салата от моркови, цвекло и целина.
Добавки - 5 капки вигантол, 1000 мг. вит Ц, неоренал, прегнакеър за кърмачки, рибено масло
Вода - около 3 литра
Тялото ми започва да се връща към нормалното си състояние. Другата седмица ще ми махат стенда от десния бъбрек, мисля, че след това мога спокойно да сетна едни цели за сваляне на тегло и влизане в старите дрехи. До тогава ще си ям и глезя :) без да го мисля.
Ето снимки на лучника. Скоро сигурно няма да направя пак ;)
Аз си продължавам с голямото плюскане на въглехидрати, но вече започва да ми тежи. До онзи ден нищо ми нямаше от тях, от вчера започнаха да ми влияят, както обикновено. Явно е време да започна да ги намалявам.
Нали съм решила да се глезя и да си угаждам още няколко дни, вчера си направих палачинки за обяд. Не бях правила от 2014 г. лятото.... Много вкусни станаха :), свършиха, преди да успея да ги снимам (blush)
Храната вчера 5.02
Закуска - 35 гр. овесени ядки с 200 гр. к.мляко
Обяд - 5 палачинки (3 с крема сирене и кашлавал, 2 с домашно сладко от малини)
Вечеря - парче лучник, малко домашна трушия, 2 палачинки с домашното сладко от малини.
вода - 2.5 литра
Добавки - вигантол 5 капки, 1000 мг. вит ц, фолиева, селен, неоренал, прегнакеър за кърмачки, рибено масло
Движение - чистих вкъщи, брои ли се или на небременните това не им се зачита ;) .
Чувствам се ужасно обездвижена вече. Мисля днес следобед да изляза на разходка, да засека колко ще мина и да започна някакви леки раздвижвания вкъщи, защото гърба ме боли, коленете ме болят - направо се чувствам като развалина.
Днес направихме първата разходка на малкия - кратка, като за първо излизане. Аз походих общо 2 км. с количката. Харесах комплекс упражнения за възстановяване след секцио, но са толкова лежерни, че почти заспах на матчето пред телевизора, докато ги правех и се преместих да дремна на дивана :) . Хареса ми, че са разделени на периоди след операцията.
Утре ще опитам да ги направя пак. Ако продължава така ще търся друг комплекс.
Храната днес 6.2
Закуска - овесени ядки с кисело мляко, кафе с мляко
Междинно - Ябълка
Обяд - 3 варени яйца, няколко парчета луканка, 50 гр. сирене, 8 маслини и салата от домат, авокадо и айсберг
Междинни - капучино, ябълка, 200 гр. к.мляко
Вечеря - зеленчукова супа, млечна салата, няколко парчета луканка
Сега пия чай ърл грей с мляко. Не съм си давала сметка колко много са ми липсвали кафето и черния чай цяла бременност. Повече дори от червеното вино :) .
Добавки - 5 капки вигантол, 1000 мг. вит. ц, рибено масло, мултивитамини прегнакеър за кърмачки, селен и фолиева киселина
Вода - около 2 литра.
Вчера успях да се събера и да направя упражненията от клипчето. Включих допълнително фоум ролер масаж и още 2 упражнения за разтягане на гърба, защото много ме боли. Направих разходка до фризьорския салон, защото бях заприличала на хибрид м-у братовчеда ТО от Сем. Адамс и Чубака. Общо ходене 3 км. по-добре се почувствах. Днес продължавам. Исках да изведа и малкия след това, но толкова ми се спеше, че реших да събера сили за през нощта. Гледам си аз едно бухалче, което не ме оставя да спя нощем.
Храната вчера
Закуска - овесени ядки с кисело мляко и кафе с мляко
Обяд - доядох последното парче лучник със салата от 1 домат и 1 краставица.
Междинно - карамелени вафлени бисквити и купешки сок от морков :) . , кафе с мляко
Вечеря - вино и мезе :) - салата от айсберг, моркови, краставица, пресен лук, маслини с пресен лук, филе елена, синьо сирене, гауда и ементал и чаша червено вино.
Добавки - вигантол 5 капки, вит. ц 1000 мг., прегнакеър за кърмачки, рибено масло, фолиева к-на, селен
Вода - около 4 литра
Сън - 2 пъти по 2 часа през нощта и още час следобеда
Съня днес - 3 пъти по 2 часа през нощта, сигурмо следобеда ще се опитам да дремна още някой друг час.
Днес лежерен ден - избрах да се наспя, да сготвя за утре, да посвърша малко работа защото утре ще ми свалят стенда и мъжът ми ще е сам с бебо. Дано всичко е наред и не се наложи нищо допълнително и се прибера още същия ден!
Храната днес
Закуска - 3 препечени филийки черен хляб с крема сирене, чаша от морковения сок и кафе с мляко
Междинно - грейпфрут и второ кафе с мляко
Обяд - заленчукова супа, 1 домат, остатъка от филето елена, гаудата, синьото сирене и ементала от предната вечер, филийка черен хляб
Вечеря - телешко с картофи и тъмна бира на фурна, чаша червено вино, 3 бонбона мерси.
Телешкото се получи много хубаво и вкусно!
Вчера бях много притеснена, заради махането на стенда. Поставянето беше много болезнено и бях спекла яко. Е, махането не боли, взимането на кръв е мниго по-бллезнено и неприятно. Откарах цял ден в болницата, за съжаление. Поне приключих с тази сага.
От многото стрес ТСХ ми е скочило. Все още е в реф. граници, но е над безопасната зона за кърмене. Добре че не кърмя. Явно ми трябва по-висока доза от лекарството, но зацсега не е спешно и ще изчакам препоръчаните 45 дни след раждането, за да отида на преглед.
Вчера ядене като за последно преди диета и компенсиране на стреса с храна.
Храната вчера 9.02
Закуска - капучино и мазна баница в болницата, след взимането на кръв
Междинно - 1/2 бял шоколад линд (хвана ме паниката преди ваденето на тази пущина)
Обяд - кашкавал на фурна, зелена салата, 2 варени яйца, маслини и крем карамел в болницата.
Междинно - 2 кафета, остатъка от шоколада.
Вечеря - пържени картофи със сирене и 1 бира
Добавки - вигантол 5 капки, вит.Ц 1000мг., прегнакеър за кърмачки, рибено масло, селен, фолиева к-на
Движение - навъртях 4 км. из болницата, докато приключа със всичко.
И нека влизането във форма започне сега.
Изходната ситуация е следната:
Ръст 175 см.
Тегло към момента: 75 кг.
Талия 79 см ;( - тук е най-голямата щета
Ханш 106 см.
Гръдна 92 см.
Бедро ( пред ингвинална гънка) - 61 см. дясно / 60 см. ляво
Бедро (над коляно) - 49 см дясно/ 47 см ляво
Бицепс - 30 см. ляво и дясно
Подбедрица (под коляно) - 40 см. дясно/ 39 см. ляво
Цели:
- да се възстановя безтравматично и да съм здрава
- бих искала да си върна теглото от преди година, т.е. 64-65 кг.
- бих искала да се доближа максимално до старата обиколка на талията - 62 см.
- стягане и прибиране на таза
- сантиметри от краката колкото паднат - толкова. Ако може повече, ще бъде чудесно, но не го вярвам. Структурата ми е такава, че имам доста здрави и обемни крака.
Наясно съм, че вероятно тялото ми ще бъде различно завинаги. Искам да постигна оптимума за себе си - да изглеждам добре, т.е. здрава и атлетична, без да имам плашещи размери, което при мен се постига между 60 и 65 кг. Поставям за цел посочените теглови граници, защото в тях се харесвам най-много, чувствам се добре и не ми коства усилия да ги поддържам, веднъж достигнати.
Към момента BMR ми е 1549. Ще приемем, че индексът на физическата ми активност към момента е 1.2. Ориентировъчния дневен калориен прием за поддържане на това тегло е 1858.8. Смятам първоначално да се целя около 1500 калории дневно, докато все още трябва да поддържам ниска физическа активност и да не спортувам заради операцията. Предпочитаните от мен режими са НВД и РБД. Смятам да включа дни и от двата начина на хранене - примерно 4 дни на НВД и 3 дни на РБД ми звучи добре като за начало. В миналото съм постигала добри резултати с периодично гладуване, но то не е препоръчително при хашимото, така че този начин на хранене отпада. Ще се целя в три основни хранения и едно междинно, следобед.
Да взема да си отбележа храната, докато гушкам малчо след поредното му папкане за денонощието :).
Закуска (към 11) - палачинка от овесени трици (1 суп. лъжица), 1 яйце и кокосово масло с 1 краставица
Междинно - кафе с мляко
Обяд (към 16)- зеленчукова супа, 1 домат, 50 гр. сирене
Междинно - 1 ябълка, черен чай без мед
Вечеря - зелена салата с риба тон, няколко парчета бри, ементал и синьо сирене. 1/2 чаша червено вино (имахме да допиваме бутилка).
Днес не съм си поставяла за цел да смятам калории.
Вода - около 3.5 литра
Движение - 3км. пеша (обикалях по задачи).
Добавки - фолиева, селен, вит ц 1000 мг., рибено масло, прегнакеър, неоренал форте
Днес исках да изведа малкия на разходка, но докато свърша всичко и времето се развали. Изчистих вкъщи, направих упражненията от клипчето.
Храната днес 11.02.2016
Закуска - Палачинка от 1 яйце, 1 суп.лъжица овесени трици, приготвена в зехтин, 1 краставица, кафе с мляко
Обяд - 2 бъркани яйца в масло, общо 80 гр. сирена - синьо и гауда, 1 домат
Междинно - кафе с мляко, 1 ябълка, ърл грей с мляко, 1 ябълка
Вечеря - 1 пъстърва във фолио, зеленчуци на пара - моркови и броколи със зехтин.
Обмислям да си направя едно мляко с какао.......
Ще си направя едно мляко с какао :) ! Гладна съм!
Добавки - вит.ц 1000 мг., селен, фолиева, рибено, прегнакеър за кърмачки
Вода - до тук около 2 литра
Днес Алекс стана на един месец. Толкова много неща се случиха за този един месец, че имам усещането, че е минала цяла година.
Направихме 2 км. разходка с количката до близкия парк и обратно. Бяхме навън около час и нещо - отрази ни се много добре. Поизморихме се с мъжа ми.
Храната днес 12.2
Закуска - 2 кафета с мляко (едното в 5, второто в 9), 1 яйце и 1 лъжица овесени трици на палачинка, 1 краставица
Обяд - зелена салата с киноа, моцарела, сушени домати и пресен лук
Междинно - кафе с мляко и грейпфрут
Вечеря - кюфтета от тиквички (130 гр..) и зелена салара с краставица и пресен лук.
Движение
2 км. бутане на количка с препятствия ;)
Упражненията от клипчето
Фоум ролер масаж
Боли ме коремния мускул от пъпа надолу, точно както трябва са си боли при възстановяване след срязване и вече мога да го контролирам и не е желеобразен.
Добавки - вит. ц 1000 мг., селен, фолиева, прегнакеър за кърмачки, рибено масло, неоренал форте
Вода - около 3 литра. Нощно време също изпивам между 500 мл. до литър като ставам да храня малкия, но обикновено не я вписвам към дневния прием.
Сън - от 1 до към 4 и после от 8 до към 9. Дали се събират 4 пълни часа, не е ясно.
Лягам да поспя.
Днес си извадих небременните дрехи. Нищо не ми ставааааа на дупето..... Ужас! Трябва да се поправи това, не искам да изхвърлям толкова много дрехи.
Вчера 13.02 - времето не беше никак подходящо за разходки и не сме излизали.Не съм правила и упражненията. Отдадох се на сън между храненията, защото ми идва много тегаво това неспане. Малкия бухал е буден по цяла нощ, а денем едва го будя, за да яде.
Храната
Междинно - кафе с мляко
Обяд - 4 бр. (около 150 гр.) кюфтета от тиквички, 2 суп. лъжици снежанка
Междинно - кафе с мляко - 2 броя, 2 препечени филийки черен хляб, 1 ябълка
Вечеря - домат със 50 гр. синьо сирене, малко чоризо, хамон и нашенски пушен бут, маслини. 50 мл. бейлис
Добавки - спеше ми се и съм забравила да ги изпия
Вода - около 2 литра
Като гледам, вчера съм изльоскала 4 кафета и пак си проспах целия ден.
Днес 14.02 - направихме 2 часа разходка в това прекрасно време. Километри не съм засичала, защото си забравих телефона, но трябва да са около 3 за този маршрут. В парка случайно видяхме познати семейства - едните с бебе, няколко дни по-голямо от нашето, а другите очакващи през лятото. Хич не ми хареса как разговорът се завъртя около децата.... Спах на почивки тази нощ, но до пък обяд.
Обяд - нямаше никакво време и си сглобих сандвич - 3 филийки черен хляб, пушена сьомга и бри. 1/2 краставица, кафе с мляко
Следобед - чай от лайка с 1 чаена лъжичка манов мед, 1 ябълка
Вечеря - планирам едно оливане със суши и вино по повод празника - Трифон Зарезан.
Мнението беше редактирано от BP на 16.02.16 18:08.
Вчера се възползвахме от прекрасното време и направихме хубава, дълга разходка следобеда. И на мен добре ми подейства слънцето. Недостатъкът беше, че сутринта имах задачи, вечерта водих малкия на консултация и изобщо не можах да си почина.
Храната 15.02.
Закуска - кафе с мляко, овесени ядки с кисело мляко.
Обяд - 3/4 тортиля с риба тон от събуей.
Междинно - 2 препечени филийки черен хляб с 50 гр. кашкавал, 1 грейпфрут, кафе с мляко и едно 3 в 1 в парка (оказа се, че там никъде не правят истинско кафе :(, трябва да проуча околните магазинчета).
Вечеря - 100 гр. пилешко филе на тиган и салата от настъргани моркови и краставица. Билков чай с мед.
Сън за денонощието - 4 часа
Вода - 3 литра
Движение - 5 км. и нещо пеша, с включено бутане на количка по стръмните улици в квартала.
Добавки - селен, рибено масло, фолиева, прегнакеър за кърмачки, неоренал, глюкозамин+хондроитин+MSM, вит. Ц
Болят всички стави, особено силна болка имам в лактите, китките, раменете явно от грижите за малкия и в коленете, откакто започнах да се движа. Вчера взех комплекс глюкозамин+хондроитин+MSM. Днес ми доставиха и поръчаните хиалуронова киселина и убиквинол. Дано помогне така добре, както ми повлия миналата година тази комбинация.
Вчера мерих ТСХ, днес взех резултата. Скочил е с цяла единица за 7 дни и вече съм почти на горната граница :( . Консултирах се с ендокринолога и ми каза да си остана на същата доза лекарство още 2 месеца, след това пак на контрола. Ще се следя, ако усетя тревожни симптоми, ще ходя да го меря това ТСХ и по-рано.
Вчера го давах по-лежерно. Отделих време за сън по обяд, защото си бях на края на силите си. Добре ми дойде.
Храна 16.02
Закуска - кафе с мляко, 30 гр. овесени ядки с 200 гр. к.мляко
Обяд - 100 гр. пилешко филе на тиган, 1 домат
Междинно - кафе с мляко, 1 ябълка
Вечеря - доматена супа допълнена с 1 чаена лъжичка заквасена сметана, 30 гр. сирене и 1 филийка черен хляб на крутони, няколко тънки резена пушен свински бут.
Добавки - хиалуронова к-на, глюкозамин+хондроитин+MSM, убиквинол, вит. ц 1000 мг., прегнакеър за след раждане, рибено масло, селен, фолиева к-на, неоренал
Сън - 3 часа през нощта и още 2 часа през деня
Днес 17.02
Храна
Закуска - палачинка от 1 яйце и една суп.лъжица овесени трици със зехтин, 1/2 краставица, кафе с мляко
Междинно - чисто кафе
Обяд - доматена супа с 1 чаена лъжичка заквасена сметана, 20 гр. сирене, 1 филийка черен хляб на крутони с масло, 2 варени яйца, 1/2 краставица
Следобед - кафе с мляко, 1 ябълка
За вечеря планирам котлет от сьомга с малко картофена салата или някаква по-лека гарнитура.
Добавките ще са като вчера
Движение - 4 км. разходка с количката
Вода - ще видим колко ще се събере. До тук са около 2 литра
Сън - 4 часа през нощта, без прекъсване :)
Виждам познати с колички в парка и ми е криво, защото всеки гледа да те заговори, за да мине по-бързо времето, но проблемът е че седят по пейките, муат кроасани и солети ( знам, че е трудно да намериш време да си приготвиш храна, когато имаш малко бебе, но не е невъзможно) и се оплакват, че са дебели, но не искат да вървят пеша - идват до парка с кола, после добутват до някоя пейка и кльофтят там. От познати не мога да навъртя достатъчно километраж с подходящо темпо. Замислям се да сменя парка вече с някой от тези в центъра, но не знам как са тротоарите до там й дали са проходими за количка. Някой ден трябва да пробвам да се спусна до Заимов или Военна Академия.
Паркът на Академията е много тих и спокоен, почти като гора, но трудно проходим като цяло, за количка вероятно - съвсем. Алеите са със стара настилка, на места без изобщо, има стълби и т.н.
От една бивша възпитаничка 8-)
17.02.16
21:08
Горещо препоръчвам Борисовата градина. Широки алеи, стари дървета, няма кучета/е,почти де, ама се дружелюбни и чипирани:)/ Даже и стръмни участъци има:DВъобще-красота!
Ей, много благодаря за инфото! Замисляла съм се сериозно за Борисовата, но до сега не съм обръщала внимание дали на подлеза при БТА има работещ асансьор. Идеята ми е да отивам до там пеша, което без количка на бърз ход ми е около 30 мин. в посока, а сама едва ли ще успея да я смъкна и кача по стълбите. Взех си количка танк с много добра проходимост и маневреност, но е тежичка. Иначе минава безпроблемно през места, през който аз трудно прегазвам.
Добавям вечерята от днес - котлет сьомга и салата от настъргани моркови и краставица. Няколко сурови лешника и един чай от мента с лъжичка манов мед.
18.02.16
15:11
Здравей, аз работя в района на БТА, и честичко използвам подлеза. За съжаление няма асансьор, и честичко виждам мами и баби, които размятат колички по стълбите. Съветвам те да отидеш до Орлов мост, там има удобства за колички :)
казано от Lazarowa 92 на 18.02.16, 15:11:
Здравей, аз работя в района на БТА, и честичко използвам подлеза. За съжаление няма асансьор, и честичко виждам мами и баби, които размятат колички по стълбите. Съветвам те да отидеш до Орлов мост, там има удобства за колички :)
Благодаря за инфото! Сложно става така, да видим как ще го измисля. Явно ще проигравам нови маршрути уикендите, когато мъжа ми ще е с мен.
Днес времето ми се стори неподходящо да извеждам малкия и си останахме вкъщи. За сметка на това си направих лека тренировка вкъщи, малко по-натоварваща от тази във видеото. Добре се почувствах, утре сигурно ще повторя. Вероятно ще ми се наложи да си купя още някакви гири за вкъщи в близко време, защото имам само 2 х2 кг. За сега ми вършат някаква работа, предвид липсата ми на форма и щадящите физически натоварвания, които си позволявам. Виждам, че няма да мога да бъда в зала по 5 или 6 пъти в седмицата и ще се налага да тренирам вкъщи, т.е. ще трябва да обмисля какви тежести да си купя.
Тренировката
Загряване 10 минути
Фоум ролер масаж
гребане с дъмбел 2 х 10 @2 кг.
трицепс кикбек 2х10@ 2 кг.
бицепс кърл 2х10@2 кг.
латерално раменно повдигане 2 х 10 @2кг.
сумо клек 1х 10@СТ
затворнически клек 1 х 10@СТ
Вакумки 5 бр.
Глутеус мост 2х15@СТ
Разтягане и релаксация 10 минути
Храна
Закуска -30 гр. овесени ядки с 200 гр. к.мляко, кафе с мляко
Обяд - омлет с 2 яйца, малко масло, 30 гр. кашкавал, 30 гр. сирене, салата: айсберг+моркови+краставица
Междинно - кафе с мляко и две малки ябълки
За вечеря планирам сирене по шопски, което се пече в момента и ухае.... (около 150 гр. сирене, 1/2 глава лук, малко масло, доматено пюре, 1 яйце и подправки), таратор и 1 чаша червено вино.
Вода - до тук са около 3 литра
Добавките ще са като вчера
Сън - от 11 до 1 и после от 1:30 до 6, после от 7:30 до 9
Аз пък да питам ти в кой квартал живееш? Ние имаме баба и дядо, които живеят в Редута и ако си наблизо може да се уговолрим някой път за РАЗХОДКА! :))) И аз много се нервя на вечно седящи и хапващи нездравословна храна , и оплакващи се от теглото си майки :)
Мнението беше редактирано от June101 на 19.02.16 13:26.