19.04.20
17:18
казано от Bart Simpson на 19.04.20, 17:02:
Но в днешно време е по лесно да оцелееш в Токио отколото в юрта.
Те и сега в Монголия и то в столицата си имат квартали, дето живеят в юрти. Чак не ми се вярва, как държавата, наследник най-голямата континентална и “сухопътна” империя в историята /британската е междуконтинентална, а римската е била доста по-малка/ се е докарала до такова положение на пълни нещастници. Всички други, които са и днес държави, наследници на някакви империи, са общо взето развити в нещо и са фактор.
Мнението беше редактирано от Деян на 19.04.20 17:20.
19.04.20
17:20
Нещастници???????
Египет, Гърция, Италия????
Коя империя освен гадните брити са във възход в модерния свят, бре Дидо?
Нещастници??????
Монголия????
Имах хигиенист в един ресторант в Дъблин, монгол, който още пазеше разглобена юртата на дядо си.
С много патос ми разказваше за миналто на Монголия, може би зареден от моя интерес.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 19.04.20 17:22.
19.04.20
17:22
Какви империи са гърците и Египет-нула от към обем територия. Древни и с култура-да.
А Италия е в Г 7.
Ти имаш ли идея колко е била монголската империя. 34 000 000 кв. км. Русия в момента е 17 000 000, а СССР бе 22 000 000 кв.км. САЩ и Канада взети заедно нямат 20 000 000 кв.км. А ако добавим и Китай, пак не стигат 30 000 000 кв.км.
Мнението беше редактирано от Деян на 19.04.20 17:30.
казано от Деян на 19.04.20, 17:18:
се е докарала до такова положение на пълни нещастници.
Голям ........ лапни, големи думи не казвай .. :)
Ами Македония? ;) Къде е на Александър завоеванието, къде е Северна Македния :D
казано от kaloyan на 19.04.20, 17:36:
Няма конкретни данни, а?
казано от Димо на 19.04.20, 17:38:
казано от kaloyan на 19.04.20, 17:36:
Няма конкретни данни, а?
Ами да кажеш на една държава, че са пълни нещастници ... не знам дали може да бие това с банките, обаче е доста близо :)
19.04.20
17:47
Димо, СМ няма общо с Александър. А пък Гърция си е нормална за живот държава.
Барт аз не разбирам какъв вкъщност е спора. Монголия в момента е държава, дето пътища нямат. Държава с 4.2 млрд. долара БВП и с половин население на нашето и 15 пъти по-голяма територия. Нашия по този показател ППС е 160 млрд. Т.е. дори да сме колкото тяхното население и да свалим наполовина БВП нашия е 20 пъти по-голям. На човек техния е 1560 долара, нашия 23 000. И то на бедна БГ.
Аз не знам държава наследник на империя да е с 1560 долара на човек годишно. Ти ако знаеш, кажи. Било Франки, било АвстроУнгария, било Римска, Руска, Османска, Британска, хайде и древните Египет и Иран-Персия. Ама много от тези по завоавания са несравними с монголите.
Мнението беше редактирано от Деян на 19.04.20 18:31.
19.04.20
17:48
Ти от кой пиедестал наричаш един народ нещастници, бе????
19.04.20
17:56
казано от Bart Simpson на 19.04.20, 17:48:
Ти от кой пиедестал наричаш един народ нещастници, бе????
Е щастливи ли са според теб. Може и да са, де да знам.
И това не е обида, в смисъла който ти влагаш и който си схванал в изказа ми.
До колкото помня, имал си понякога доста не ласкави думи за ирландците, макар да си живял там и много от тях да са ти били приятели.
ПС....сега видях, че и Калата се е включил. Явно след сумати неколкократни обяснения и пояснения, че не говоря за дейността и печалбата на банките като цяло, а само за конкретен казус, той все още не е разбрал.
Кала-аз не си говоря ей така, чул, някоя комшийка му казала, преразказала и т.н. Говоря от позицията на човек, който е имал досег с такива практики, човек с познати ЧСИ, човек с познати и дори повече от познати хора, които са или са били членове на бордове на директори на водещи банки-разбирай членове на управителни и надзорни съвети и т.н. и т.н. Пък ти си вярвай на която истина искаш, щом се чувстваш добре и като запознат с нещата. Както казва общо взето Джим Уендлър: В този случай не мога да ти помогна и нищо повече не мога да направя за теб 😎
Мнението беше редактирано от Деян на 19.04.20 18:29.
19.04.20
18:07
казано от Деян на 19.04.20, 17:01:
Е чак пък толкоз малко-няма и 40 години. То ако бе така, природата е щяла да намери начин за такава тенденция. А то обратното-продължителността на живота се е увеличавала през вековете. А и хората растат по-големи...
Кофти е, ама толкова. Даже не е 40, ами около 38, според едно изследване на австралийски учени - на основата на изследване на днк, последователността на генома като знаеш, можеш да кажеш даден вид колко му е продължителността на живота (https://www.nature.com/articles/s41598-019-54447-w)
Я виж из Африка как е - средна възраст 18-22
Ми тя природата си го прави - пандемии, суша, скакалци.
Те и сега в Монголия и то в столицата си имат квартали, дето живеят в юрти. Чак не ми се вярва, как държавата, наследник най-голямата континентална и “сухопътна” империя в историята /британската е междуконтинентална, а римската е била доста по-малка/ се е докарала до такова положение на пълни нещастници..
Комунизма не прощава.
Там където е помогнал и помага руския ботуш...само глад,нищета и пиреус пубис ,след него.
19.04.20
18:33
казано от nervak на 19.04.20, 18:19:
Те и сега в Монголия и то в столицата си имат квартали, дето живеят в юрти. Чак не ми се вярва, как държавата, наследник най-голямата континентална и “сухопътна” империя в историята /британската е междуконтинентална, а римската е била доста по-малка/ се е докарала до такова положение на пълни нещастници..
Комунизма не прощава.
Там където е помогнал и помага руския ботуш...само глад,нищета и пиреус пубис ,след него.
ами що дойде в България, а не отиде в капиталистическа страна, за приятел питам)))
Вземам си думите назад. Данни има и те са поразителни. Последно заедно в класация по щастливост сме били с Монголия преди 3 години и те са на стотната позиция, България е на 105 😓. Иначе на жената дядото е строул заводу там и разправяше че каквото имат, им е от Съветския съюз. Иначе само конски фъшкии и степи имали в изобилие. Извън Улан Батор всичко било като в средновековието.
Но да, жалко е наистина да си завладял половината познат свят и целия свят да е треперил пред дедите ти, и да имаш такова историческо наследство, а сега да пишеш на азбуката на комунистическите ти благодетели.
казано от Rldik Ridik на 19.04.20, 18:33:
казано от nervak на 19.04.20, 18:19:
Комунизма не прощава.
Там където е помогнал и помага руския ботуш...само глад,нищета и пиреус пубис ,след него.ами що дойде в България, а не отиде в капиталистическа страна, за приятел питам)))
През х..я ми е точно ти ,кво питаш.
19.04.20
19:21
Е, Димо-това щастието е субективно усещане. Но държавата наистина им е зле.
Ще си позволя да отговоря на Ридик, от името на.....Илия-да ме извини, че явно той пие и мези и не му се занимава с глупости.
Ако се следи внимателно, кой, кога, как и какво е писал, какви клипове е слагал-фамилии, първо име и т.н., е ясно, че иде реч не за чист руснак, а за поне наполовина етнически българин. Най-честия случай дете на българин, заминал по работа в Русия-женен за рускиня, където детето се е родило. Та къде да иде освен в БГ, ако семейството му си се е върнало тук. Очевидно е, че не става дума за руснаци, които са тръгнали да емигрират и са избрали БГ. А дори така да е, по онова време на БГ се гледаше като на по-хубаво място за живеене, ако се избира да е държава от източния блок. Но съм сигурен, че не е така. И някои явно се бъркат, когато е казвал, че трудно е взел бг паспорт. Т.е. мислили са го за 100% руснак. Но при придобиване на гражданство, в съответните държави има принцип на кръвта и принцип на месторождението. И от там, е възможно да е придобил друго гражданство по произход и/или месторождение-руско, макар например с баща етнически българин, без да е придобил по някаква причина българско, но все пак има много хипотези /все пак през годините законодателството е променяно и към онзи момент се не знае кое, как/. И после е следвало ходене по мъките.
Та Васко, и ти като наполовина руснак, що не си запознат с тез неща 😀
Нервак, сори ако съм набълбукал глупости, но анализът ми от това, което съм прочел и следил, води до таквиз изводи.
ПС.......А, той ме преварил 😎
Мнението беше редактирано от Деян на 19.04.20 20:05.
казано от Деян на 19.04.20, 19:21:
Явно не е чак толкова зле държавата им. И не е съвсем субективно, има си измерими параметри. Ето по какво е правено сравнението миналата година, където Монголия е на 83-то, а България на 97-мо.
GDP per capita
Social support
Healthy life expectancy
Freedom to make life choices
Generosity
Perception of corruption
Ето ти и топ 10 да придобиеш представа какви държави са нагоре:
1 Finland
2 Denmark
3 Norway
4 Iceland
5 Netherlands
6 Switzerland
7 Sweden
8 New Zealand
9 Canada
10 Austria
19.04.20
20:29
казано от Деян на 19.04.20, 19:21:
Ще си позволя да отговоря на Ридик, от името на.....Илия-да ме извини, че явно той пие и мези и не му се занимава с глупости.
Ако се следи внимателно, кой, кога, как и какво е писал, какви клипове е слагал-фамилии, първо име и т.н., е ясно, че иде реч не за чист руснак, а за поне наполовина етнически българин. Най-честия случай дете на българин, заминал по работа в Русия-женен за рускиня, където детето се е родило. Та къде да иде освен в БГ, ако семейството му си се е върнало тук. Очевидно е, че не става дума за руснаци, които са тръгнали да емигрират и са избрали БГ. А дори така да е, по онова време на БГ се гледаше като на по-хубаво място за живеене, ако се избира да е държава от източния блок. Но съм сигурен, че не е така. И някои явно се бъркат, когато е казвал, че трудно е взел бг паспорт. Т.е. мислили са го за 100% руснак. Но при придобиване на гражданство, в съответните държави има принцип на кръвта и принцип на месторождението. И от там, е възможно да е придобил друго гражданство по произход и/или месторождение-руско, макар например с баща етнически българин, без да е придобил по някаква причина българско, но все пак има много хипотези /все пак през годините законодателството е променяно и към онзи момент се не знае кое, как/. И после е следвало ходене по мъките.
Та Васко, и ти като наполовина руснак, що не си запознат с тез неща 😀
Нервак, сори ако съм набълбукал глупости, но анализът ми от това, което съм прочел и следил, води до таквиз изводи.
ПС.......А, той ме преварил 😎
за разлика от повечето тук, гордея се, че като малък, съм гледал правилните филми, за да знам какво е гордост, чест, достойнство, доброта, състрадание.....И това няма нищо общо с политиката
П.П. ..и така възпитах децата си.....да имат основа, а не да псуват по форумите и да обиждат хора, които даже никога не са виждали и чували
Мнението беше редактирано от Rldik Ridik на 19.04.20 20:33.
19.04.20
20:32
Димо, ако хванеш някой мексиканец дето живее в барака, изкарва колкото за прехраната, около него щъкат внуци, вечер с китарите на огъня иху аху и се пийва текила, със сигурност ще се чувства много по-щастлив и доволен от живота, сравнено с някой българин, с доста по-висок стандарт. А Мексико за убийства, корупция и т.н. е въобще несравнимо с БГ. Това е само пример, за да разбереш какво искам да кажа.
Ще ти дам и друг пример. Ето да кажем някой младеж дори в по-развита държава си мисли: баси, успях да си платя наема, сметките, хапвам нормално, заделям някое евро/долар/юан, щастлив съм. А българчето: еби му майката, какво като платих сметките, нямам пари да излизам по заведения, да рутя мацки, да си взема по-гъзарска кола, дейба и живота гаден, как все някой се урежда, а аз. Нещастен съм. И въобще не отчита какво има-все в по-хубавото и труднодостъпното за него се озърта. Въпрос на усещане за щастие е това, и от там отговора за анкетата. Щастлив ли сте: Не ?
Обобщено: много хора, живеещи по-зле се чувстват по-щастливи, сравнено с други, които са здрави и прави и с доста по-висок стандарт. Та тия отговори в анкетите показват единствено чувството за щастие. Какво да направим като българите в голямата си част сме алчни грандомани.
ПС.....Васко, добре си направил 😎
Мнението беше редактирано от Деян на 19.04.20 21:02.
19.04.20
20:56
Тези статистики са доста прости.
казано от Rldik Ridik на 19.04.20, 20:29:
за разлика от повечето тук, гордея се, че като малък, съм гледал правилните филми, за да знам какво е гордост, чест, достойнство, доброта, състрадание.....И това няма нищо общо с политиката
П.П. ..и така възпитах децата си.....да имат основа, а не да псуват по форумите и да обиждат хора, които даже никога не са виждали и чували
Баси ,колко си възвишен...за разлика от останалите тук,дет не знаят ,какво е гордост и достойнство,филми не са гледали-инак от де ще знаят за добродетелите.Децата бъли,как са възпитавали...само псуват по форуми.
Сълза на сърна е Ридика.
20.04.20
00:15
Като отворихте темата за филми, някаква случайност ли е, но покрай световната пандемия от COVID-19, по телевизията започнаха да дават странни филми от типа на “Марсианецът” и “Интерстелар”, ще си търсим нова планета ли...
Мнението беше редактирано от Brown Bomber на 20.04.20 00:16.
20.04.20
18:04
казано от nervak на 19.04.20, 21:07:
П.П. ..и така възпитах децата си.....да имат основа, а не да псуват по форумите и да обиждат хора, които даже никога не са виждали и чувалиБаси ,колко си възвишен...за разлика от останалите тук,дет не знаят ,какво е гордост и достойнство,филми не са гледали-инак от де ще знаят за добродетелите.Децата бъли,как са възпитавали...само псуват по форуми.
Сълза на сърна е Ридика.
да не си се препознал в текста ми, че така яростно се защитаваш и ме цитираш)))...както виждаш, аз не съм споменал никой ;)
Написал си” за разлика от ПОВЕЧЕТО ТУК”...
Никого не защитавам,на теб се присмивам.
20.04.20
18:51
казано от nervak на 20.04.20, 18:49:
Написал си” за разлика от ПОВЕЧЕТО ТУК”...
Никого не защитавам,на теб се присмивам.
добре ;)
казано от Деян на 19.04.20, 20:32:
тия отговори в анкетите показват единствено чувството за щастие. Какво да направим като българите в голямата си част сме алчни грандомани.
Първо явно не си прочел по какво е правена класацията - която ти наричаш анкета. Половината критерии са напълно измерими неща като ГДП, средна продължителност на живота и т.н.
И второ... Дори и да са субективни другата половина - нали въпроса беше кой е по-голям нещастник? Значението на “нещастник” не е ли в основата си да си нещастен човек? Значи субективното усещане за щастие е част от това. Тоест реално пак са по-малки нещастници от нас монголците.
Може ли
казано от Деян на 19.04.20, 20:32:
българите в голямата си част сме алчни грандомани.
и да не са нещастници?
Мнението беше редактирано от Димо на 21.04.20 11:01.
21.04.20
11:18
Димо, субективният фактор е водещ според мен. Това как се чустваш, а не някой да те оценява според някакви критерии. Ако си вечно усмихнат, доволен от живота, постоянно си позитивен, въпреки да не живееш в охолство и да водиш дори по-труден живот и да умираш по-млад, си по-щастлив от някой с пъти по-висок стандарт, с по-дълъг живот и т.н., който постоянно е намръщен, все от нещо е недоволен и др. в тази насока. Понякога съм се замислял, дето много хора казват за много от гадовете и лошите хора, че живеели дълго. Ами те ако всеки ден са изяждани отвътре от завист, злоба, съдбата им е осигурила повече време да изпитватн това чуство.
И по отношение на монголците съм нямал предвид субективното усещане у тях като индивиди. Да, може от тази гледна точка ние да сме по-зле. Всичко тръгна от там, че държава с минало като тяхното е по-логично да е с много по-висок стандарт на живот, по-уредена, по-богата и др. И ако те като хора са позитивни, ако държанвата им бе още по-добра, щяха да са още по-щастливи.
Ще ми казва на мен някакво западно мекере, дето е провело изследването колко съм бил щастлив. Ами аз лично сигурно съм по-щаслив от ингилиза и швабата, благодаря на Бога и колкото и да не им се вЕрва. Т,ва е.
Мнението беше редактирано от Деян на 21.04.20 11:19.
казано от Деян на 21.04.20, 11:18:
Ще ми казва на мен някакво западно мекере, дето е провело изследването колко съм бил щастлив.
Да де, по същия начин ти се явяваш западното мекере дето да им казва на монголците колко да са щастливи. Малко не мериш с еднакъв аршин ми се струва.
Относно историческата ирония, това е друго и подобни примери има много - някои от тях ги изброихме - Египет - горките са повече араби вместо наследниците на фараоните, Северна Македония - славяни, Иран - едни от най-радикалните мюсулмани, въпреки че са имали световно културно наследство и исляма им е бил наложен насилствено от простите араби след като са ги превзели...
Ми какво да кажем за скитите? Били са море от народ и непобедими, владеели са половин Азия и част от Европа, ама сега никой не ги знае, щото са нямали писменост, разпаднали са се. Или Мали - сега имат ИД и глад, а навремето са били процъфтяваща средноафриканска империя. Царя им - Манса Муса е исторически погледнато най-богатия човек в цялата човешка история. И т.н.
Та в тая връзка монголците са тъжен пример от историческа гледна точка.
21.04.20
11:40
казано от Димо на 21.04.20, 11:31:
Да де, по същия начин ти се явяваш западното мекере дето да им казва на монголците колко да са щастливи. Малко не мериш с еднакъв аршин ми се струва.
Явно не ме четеш добре
казано от Деян на 21.04.20, 11:18:
И по отношение на монголците съм нямал предвид субективното усещане у тях като индивиди. Да, може от тази гледна точка ние да сме по-зле. Всичко тръгна от там, че държава с минало като тяхното е по-логично да е с много по-висок стандарт на живот, по-уредена, по-богата и др. И ако те като хора са позитивни, ако държанвата им бе още по-добра, щяха да са още по-щастливи.
21.04.20
11:50
казано от Brown Bomber на 17.04.20, 21:49:
Между другото циганската махала в Пловдив ми се струва по-гнусна от столичната и тукашната. Не съм минавал оттам от 10-15 год, но не вярвам положението да се е променило.
Коя точно, че тук са 4. Най-голямата е и най-гнусната. Тя е и най-голямата такава в Европа :D
Един приятел работи като програмист в една малка ИТ фирма. Шефът на фирмата преди десетина години като студент в Пловдив заедно с колеги водел доброволно часове по математика/информатика в Пловдивската махала/не знам коя точно/. Той им преподава там логаритми, програмирания, те горките му викат: “Батко, за к’во ни е тва? Пиши 3ка, да минем, бате”. Човекът се отчаял, напил се юнашката и през нощта пиян се разхожда из махалата. Среща го некъв циганин и го моли за цигари. От дума на дума циганинът започнал изповед за живота си 😁
Вика: “Тва тука в България е дупка, няма какво да се работи. Работата е навън, по Германия, Австрия. Там по 2000 евро на месец правих. Ама се разболях и се върнах.”
- “Що бе, кво стана, по строежите ниска хигиена ли?”- вика програмистът.
-”Не бе, пробвах по строежите, ама много работа. Чуках педали за пари. Лесна работа. Ама се заразих от нещо, поду ми се к**а и си викам - здравето е на първо място, батко - връщам си се тука”
Програмистът се отказал от доброволната преподавателска дейност и си отворил фирма 😁
21.04.20
13:13
...и така възпитах децата си.....да имат основа, а не да псуват по форумите и да обиждат хора, които даже никога не са виждали и чували
Сполетя ме стабилен когнитивен дисонанс като прочетох това.
Скромният ми опит показва, че крушата не ражда сливи.
(справки - мнение от 9 август 2019 година / 19:52 часа)
Всъщност... темата за какво беше? :)
21.04.20
21:59
Имам предложение свързано с темата ни.
Наркоманчето, което уби Милен Цветков да бъде заразено с COVID-19 и върху него да се извършват изследвания с експериментални лекарства.
21.04.20
23:18
Това е на два километра от работното ми място и чакам на този светофар всеки ден.
Ако бях аз и бе оставил сина ми без мен, щях да се върна и да му взема душата, заклевам се,изрод гаден.
22.04.20
10:32
Тъпото в тази ситуация е, че Милен Цветков беше за легализацията на канабиса.
22.04.20
10:47
казано от Brown Bomber на 22.04.20, 10:32:
Това няма много общо (не, че съм за легализацията). За лайненца, като шофьорчето на Ауди-то е все тая дали нещо е легално или не - на тях от деца всичко им е позволено и всичко им е наготово.
А и не е сигурно, дали причината са трева, наркотици или всъщност не е било опит за сплашване, преминал границата.
22.04.20
10:49
Но не и за шофиране под въздействие на марихуана, което всъщност е трудно за установяване освен при видима несвяст.
22.04.20
11:10
Нали и за амфети беше положителен?
Не вярвам да е опит за сплашване, едва ли баш богаташкото синче би се емнало да прави такива неща. А като гледам клиповете от катастрофата, тая кола няма грам спирачен път.
Не заслужаваше така да бъде екзекутиран тоя човек и място не си намирам, защото подозирам как ще се развият нещата.
казано от Alexander Krastev на 22.04.20, 10:47:
..... или всъщност не е било опит за сплашване, преминал границата.
Може би се заблуждаваш от появилите се клипове,където джипа като че ли не се движи с висока скорост.Напълно съм склонен да вярвам,че записите са манипулирани,вече излезе и клип за това,че са забавени двойно.Аз още вчера се усъмних,че има нещо,по простата причина,че изглеждаше нереално бавно всичко.Удрян съм по същия начин от товарен бус също без спирачен път,но може би със 70км/ч,защото оцеляхме,макар да ни хвърли на 20 метра в отсрещния банкет,багажника влезе до задната седалка,и се събудихме легнали назад с прекършени седалки.
Така че,едва ли е инсценировка,а пълна реалност.Жалко за човека...