казано от James Hinks на 16.07.20, 12:08:
казано от Boby_ на 14.07.20, 18:27:
Лошото, че прибирането до България това лято става се по-малко вероятно.
В момента условието за без карантина от Швеция е PCR тест 72 часа преди пристигането в България.
Да, току що я четох новата заповед. Сега започвам да звъня по лаборатории да видя какво може да се направи. И комбинациите от полети са някакви доста екзотични, но ще видя какво мога да измисля, че не съм виждал голямата щерка от февруари.
казано от James Hinks на 16.07.20, 12:08:
Всъщност гребането ти е доста по-уродливо :D Тягата може да се преглътне, ако позаякнат еректорите, защото те те предават и ако започнеш да инициираш движението от глутеуса, не от тях. Задният крак е опашка, той ти помага да балансираш и да мислиш за стягането на пояса и тръгването с разгъване от таза.
Благодаря за насоките. Ще работя по въпроса.
Така... Минах на преглед за лакътя - доста тестове плюс ехография.
Бяхме доста близо до диагнозата, но не съвсем.
Медиалният нерв наистина е възпален, но не заради пронатора, а заради лацертуса. Попаднах на много опитна и знаеща доцентка, според която схващането, че пронаторът е в основата на такива възпаления, е остаряло и грешно. Самата тя имала доста публикации и изследвания по въпроса. Била правила над 1000 освобождавания на лацертуса и само в 4-5 случая от всички пронаторът бил в основата на проблема. В последствие и той допринася за компресията, но не е причината и съответно фокусът на лечението е другаде. Зарадва се, че се интересувам и ми обясни доста нагледно какъв е механизмът.
В добавна към синдрома на лацертуса съм развил и медиален епикондилит, от който всъщност е болката. Възпаленият нерв води до слабост на мускулите, свиващи палеца и показалеца. Съответно тези, свиващи останалите три пръста, се налага да компенсират и сухожилието около залавната им точка на медиалния епикондил се претоварва. Според доцентката това ще отшуми, щом възстановим медиалния нерв.
Лечението - инжекция дексометазон със забавено освобождаване директно в лацертуса, орален COX инхибитор първо за 7 дни, после при нужда до 30 дни, въздържане от по-сериозно натоварване на ръката за 4-5 седмици и после било по-добре, ако избягвам комбинация от движения с натоварване плюс ротация (разбирай половината неща с пудовки, като започнем с изхвърлянето и минем през обръщането, без което почти нищо друго не може да се прави).
Което е солиден намек да си се връщам при щангите, а пудовките - за разнообразие и за техника, докато се науча какво се прави с тях.
П. П. Ето тая докторка ме преглежда (Елизабет Хагерт). Вярно имала публикация по въпроса. :D
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3574476/
Мнението беше редактирано от Boby_ на 16.07.20 12:58.
16.07.20
14:20
Толкова бързо да се възпали така таква фасция е много трудно, но явно не и невъзможно, въпреки че, там е по-лесно да докараш скъсване, отколкото възпаление. Но поне лечението е същото, така или иначе щеше да подейства :D
Мнението беше редактирано от James Hinks на 17.07.20 11:21.
казано от James Hinks на 16.07.20, 14:20:
Толкова бързо да се възпали така таква фасция е много трудно, но явно не и невъзможно въпреки че, там е по-лесно да докараш скъсване, отколкото възпаление. Но поне лечението е същото, така или иначе щеше да подейства :D
Да, лечението е същото. При хирург с хиляди “отворени” ръце зад гърба се опасявах, че може направо да се хване за скалпела, ама засега няма такава опасност.
Най-много ме впечатли тестът с почесването - стискаш с палец и показалец, отпускаш, почестват те с нокти малко под медиалния епикондил, карат те да стиснеш пак... и не можеш. Магия! :D
16.07.2020 г.
Без тренировка
Обобщение за деня:
Мисля да мина без раздвижване днес - едно, че не смея да рискувам с нищо веднага след инжекцията и второ смятам да гаврътна някоя бира, преди да започна да пия НСПВС.
Изписаха ми някакъв неизвестен за мен досега препарат - Etoricoxib. По класификация е силно селективен COX2 инхибитор. Интересното е, че е одобрен в ЕС, но не и от FDA. Така или иначе алтернативата е ибупрофен, та пени се, не пени се, ще го гълтам.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 16.07.20 16:16.
16.07.20
16:27
Явно няма мърдане и ще гълташ, но все ще намериш какво да тренираш за долна част със здравата ръка :)
казано от Brown Bomber на 16.07.20, 16:27:
Явно няма мърдане и ще гълташ, но все ще намериш какво да тренираш за долна част със здравата ръка :)
Абе все за някакво крепене там на пудовка в рак позиция или кука за някакви суингове с две ръце и куцата ръка става. Не съм стигнал още до “резервните” оправдания. :)
17.07.2020 г.
Без тренировка
Обобщение за деня:
Реших днес да помързелувам още един ден, за да минат 48 часа между инжекцията и първата тренировка. От утре си продължавам по схемата - да видим колко ще ме боли след малко почивка, кортикостероид и два дни НСПВС.
Междувременно се прежалих и взех билети за прибиране до България за две седмици в началото на август. Успях да наглася датите така, че да летя само с една авиокомпания, макар че ще се наложи на връщане да вися почти седем часа във Франкфурт.
PCR тестът може да се окаже проблем - освен, че е много скъп (над 200 евро на човек), съм на ръба да успея да си взема сертификата навреме за първия полет. Чудя се къде мога да проверя дали ще приемат резултати, изпратени по мейл без сертификат на хартия. Иначе рискът е да остана затворен в апартамента плътно през цялото ми пребиваване в България, което ще е изключително тъпо.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 17.07.20 17:11.
18.07.2020 г.
Тренировка 3.7
Загрявка.
Работни серии:
1. Тръстъри с пудовка (с оставяне и обръщане от вис, през 10-15 секунди) - 20 или 21х1х32+32 кг за 7:11 мин.
2. Набирания на въже с доп. тежест (през 6-7 секунди) - 20х1х16 кг за 4:31 мин.
Допълнителни упражнения:
3. Коремни преси с прибиране на колене към гърдите - 31
Разтягане за тренираните мускули и сухожилия.
Обобщение за тренировката:
Чисто време за интервалите - 11:42 мин.
Престраших се да тренирам днес.
Положително:
- Болката намаля драстично. Даже при бутане нагоре почти не ме боли, само при сваляне от гърди надолу. Затова се изхитрих днес да не спирам пудовките, преди да се ударят в земята, а само да контролирам къде ще паднат, за да не се търкалят. Не е оптимално, но ще е така, докато не мине епикондилитът.
- След толкова нередовно трениране последната седмица доста добре като време.
Отрицателно:
- На набиранията без да пускам додолу - нещо ме достраша след инжекцията кортикостероид да не скъсам нещо. Ще има време и за напъване.
Добавки:
1. Към 7 - 1 гр магнезий бисглицинат, 5000 IU витамин Д3 (през ден), 1 капсула cissus.
2. Към обяд - 1 капсула cissus.
3. Преди лягане (план) - 1 гр магнезий бисглицинат, 5 гр рибено масло, 5 гр креатин монохидрат, 1 капсула cissus.
НСПВС и Милгамата няма да ги пиша - те са си лекарства.
Обобщение за деня:
Сутринта тренирах, после ходихме до другия край на града по работа. На връщане седнахме за пикник в едно паркче. Това му харесвам най-много на Стокхолм - всичко извън идеалния център е толкова пръснато сред гори и вода, че изобщо нямаш усещането, че си в град. Това местенце с житната нива на снимките е на 15 минути с кола от центъра (при съботен трафик, разбира се).
19.07.2020 г.
Тренировка 4.7
Загрявка.
Работни серии:
1. Обръщане с две пудовки от вис (през <10 секунди) - 15 или 16х2х32 кг за 4:21 мин.
2. Кофи на халки с доп. тежест (през 10 секунди) - 20х1х24 кг. (до 1 вкл. със задържане на съпорт 1-2 секунди в началото и в края) за 5:42 мин.
Допълнителни упражнения:
3. Руско усукване - 14х16 кг (на страна)
Чисто време за интервалите - 10:03 мин.
Положително:
- Обръщанията от вис доста са олекнали и днес завъртях 15 или дори 16 двойки.
- С изключение на първите едно-две повторения поти без болка. Изкушавам се още утре да си завъртя изхвърлянето, вместо да правя високо изтегляне.
Отрицателно:
- Нищо конкретно.
Добавки:
1. Към 7 - 1 гр магнезий бисглицинат, 5000 IU витамин Д3 (през ден), 1 капсула cissus.
3. Преди лягане (план) - 1 гр магнезий бисглицинат, 5 гр рибено масло, 5 гр креатин монохидрат, 1 капсула cissus.
Обобщение за деня:
Нищо за разказване днес.
20.07.2020 г.
Тренировка 5.7
Загрявка.
Работни серии:
1. Изхвърляне с две пудовки от вис (през 10 секунди) - 20 или 21х1х32+32 кг за 4:50 мин.
2. Пендлей гребане с две пудовки от земя (през 10 секунди) - 20х1х32+32 кг за 3:00 мин.
Допълнителни упражнения:
3. V-образни коремни преси със задържане - 17
Чисто време за интервалите - 07:50 мин.
Положително:
- Болката намаля доста и веднага най-бързото изхвърляне досега.
- Гребането също най-бързото досега. “Границата” от 3 минути за билатералните движения значи, че съм на 9 секунди общо движение плюс пауза. Специално при гребането самото движение едва ли е повече от секунда, така че още има да свалям до петте секунди, за да минавам на двойки.
Отрицателно:
- Не всички изхвърляния бяха с подходяща техника. Утре ще видим дали не е било твърде рано за тях.
Добавки:
Обобщение за деня:
Толкова спокоен понеделник май от много време не съм имал. Още е рано и има достатъчно време нещата да се объркат, де. :)
Честит рожден ден, Боби! :)))
Бъди много, много ЗДРАВ (и в двата смисъла) !
Желая ти да си много щастлив, успешен и често да имаш поводи за празник!
21.07.20
10:19
ЧРД и от мен. С пожелание най-вече за здраве, късмет и низ от положителни емоции в личен, професионален и тренировъчен план :-)
Честит Рожден Ден! По-малко болежки, повече почивки и клекът ти да стане по-голям от лега! :D
21.07.20
12:14
Честит рожден ден! Нека боксовете са само в неделя по телевизията с бира в ръка! Наздраве!
21.07.20
12:34
Боби, благодаря ти за всичко, което си сторил за мен, честит рожден ден, приятелю, желая ти да продължиш да бъдеш толкова всеотдаен приятел и всичкото добро, което си пуснал в “реката” да се върне при теб със страшна сила.
Жив и здрав бъди и се радвай на живота.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 21.07.20 12:34.
Честит рожден ден! Бъди жив и здрав и все по - корав.
Мнението беше редактирано от Metsan на 21.07.20 12:55.
21.07.20
13:36
Честит Рожден ден, Боби!
Жив и здрав, както и всички около теб!
Късмет и успех във всичко, което подхванеш!
Честит рожден ден, Боби! Жив и здрав да си, много сила, боксът да е само с препятствията и успешно да ги нокаутираш! ?
21.07.20
14:14
Честит Рожден Ден, Боби! Жив и здрав! :)
21.07.20
14:57
Честит рожден ден, Боби!
Голям си! :) Бъди жив и здрав!
Целувки може ли да раздаваме? Мааааа, изобщо няма да питам ;) :* :*
21.07.20
15:40
Честит рожден ден, Боби! Здраве, щастие и вече да си без контузии ти пожелавам. ?
Благодаря на всички!
Знам, че честитката във форум е само малко повече от формалност, но тук съм срещнал толкова приятели, че всъщност е нещо доста повече! :)
казано от Маданеца на 21.07.20, 18:18:
Жив и здрав, Бобка!
Ефо, 30 години, брат! Бях дете предния път.
Наздраве!
Дано по-често да имаме повод да си го кажем!
Мнението беше редактирано от Boby_ на 21.07.20 20:06.
21.07.20
20:09
Честит рожден ден, Боби. Жив и здрав да си. Подаръка ще ти го поднесат утре! YNWA!
21.07.2020 г.
Тренировка 6.7
Загрявка.
Работни серии:
1. Тяга на един крак с две пудовки (през повече от 10 секунди) - 20х1+1x32+32 кг (на страна) за 5:56 мин.
2. Раменна преса с две пудовки (през 10 секунди) - 20х1х32+32 кг за 6:15 мин.
Допълнителни упражнения:
3. Коремни преси с допиране на лакът към коляно - 23 на страна.
Разтягане на тренираните мускули и сухожилия.
Чисто време за интервалите - 12:11 мин.
Положително:
- Баси кефът е да боли малко! Раменната с почти минута надолу.
- На тягата напипвам нещата.
Отрицателно:
- Нямам от какво да се оплача днес.
Добавки:
Обобщение за деня:
Имахме планове да вземем лодка и да излезе из архипелага, но времето беше лошо и малко ни достраша. Рисковете от барбекю на балкона са по-умерени... :)
казано от Boby_ на 21.07.20, 20:06:
казано от Маданеца на 21.07.20, 18:18:
Жив и здрав, Бобка!
Ефо, 30 години, брат! Бях дете предния път.
Наздраве!
Дано по-често да имаме повод да си го кажем!
На мен тази ми е първа - за предишните 18 само съм чел.
Дано да си спомняме следващите 18 след трийсетина години!
22.07.20
08:55
казано от Boby_ на 21.07.20, 20:12:
- Баси кефът е да боли малко!
Не знам защо никой тук не те смъмря, но и ти си знаеш добре, че твърде рано подновяваш тренировки.