казано от Brown Bomber на 16.08.21, 17:35:
Другите мълчат, защото е по-лесно да се хванат на хорото на конформизма и само да пригласят или да лайкват радвайки се, че има мнение, зад което да застанат.
Няма нужда да се крия - казвам го: НЕ ЖЕЛАЯ ДА СЕ ВАКСИНИРАМ!
Знам достатъчно неща за ваксините, които не са за писане по форумите, за да взема информиран избор да НЕ се ваксинирам.
Нямам какво повече да кажа по темата, да сме живи и здрави всички.
16.08.21
19:44
Боби, въпросът ми не беше към теб, знам мнението ти, но ти не живееш в България, а питах конкретно.
Димо, понеже ме обиждаш на морал, какво морално задължение имам към неваксинираните, които очевидно могат, но не искат да се ваксинират и са поели своя риск или към ваксинираните, които са “защитени” и не мога да заразя?
Тук няма да коментирам, че те могат също да заразяват и че аз вече имам изграден имунитет.
Ако нямах морал, щях ли още при първи симптоми да информирам всички, с които съм бил в контакт и да отида направо да се тествам, а после да стоя сам в чужда държава, изолиран за 10 дни без да си показвам носа от стаята?
Мнението беше редактирано от Brown Bomber на 16.08.21 19:45.
казано от Боян на 16.08.21, 19:21:
Знам достатъчно неща за ваксините, които не са за писане по форумите, за да взема информиран избор да НЕ се ваксинирам.
Избор да. Информиран - едва ли.
И колкото е твое право да избереш, толкова е мое да ти кажа, че постъпваш глупаво и безотговорно.
Спред мен е много пресилено да се говори за морал. Хората, които не искат да се ваксинират, едва ли го правят с идеята да навредят на някого.
По-скоро става дума за неосъзнат двоен стандарт. Можем да се доверим на инженер и да се качим в самолет или кола, може да се доверим на хирург и да легнем за операция, но не се доверяваме на вирусолог или имунолог? А причината за този двоен стандарт са пропуски в образованието, водещи до липса на базова способност да се оценяват критично източниците на информация, което пък от своя страна подкопава силата на експертното мнение и научния консенсус и води до разпространение на заблуди, теории на конспирацията и най-общо казано лъжи.
Вероятно има и изключения, разбира се, при които нежеланието за ваксиниране се корени в нещо друго, но те са точно това - изключения.
Аз се ваксинирах, защото 95% от чудесните, образовани и приятни хора около мен, тези които ценя и харесвам, и с които искам да общувам, се ваксинираха.
Ако се окажем прецакани,поне няма да се наложи да остана сама в тъжен, параноичен свят, пълен с “другите”.
Ако трябва малко по-сериозен коментар да направя, много ме притеснява,че циничността - и от двата фронта - вече прераства във физическо насилие. Това е дъното.
16.08.21
20:05
Това са причините според теб и ако ти напишеш нещо това не го прави истина и по-добре не говори от името на целия свят. “Липсите в образованието” и “истинските инженери”, разсмя ме, въпреки че знам колко си надменен.
По една или друга причина имам много приятели авиоинженери, някои от тях работят в чужбина, други тук и само един от тях се ваксинира, защото работодателят му е български и го изнуди.
Мнението беше редактирано от Brown Bomber на 16.08.21 20:12.
казано от Димо на 16.08.21, 18:03:
Някой може да си направи извода, че ние сме най-наясно с грижливо скритите рискове и ни е най-отворено третото око.
Сега това е популярно в мрежата. Хората с третото око, нямат нужда от проучвания, дори се подиграват
на тези, които ги използват за да вземат решения ?
Мнението беше редактирано от Nev на 17.08.21 08:36.
казано от Brown Bomber на 16.08.21, 19:44:
Димо, понеже ме обиждаш на морал, какво морално задължение имам към неваксинираните, които очевидно могат, но не искат да се ваксинират и са поели своя риск или към ваксинираните, които са “защитени” и не мога да заразя?
Тук няма да коментирам, че те могат също да заразяват и че аз вече имам изграден имунитет.Ако нямах морал, щях ли още при първи симптоми да информирам всички, с които съм бил в контакт и да отида направо да се тествам, а после да стоя сам в чужда държава, изолиран за 10 дни без да си показвам носа от стаята?
Ама много си тънкообиден или честолюбив значи. Не те обиждам, а те критикувам. И това е моето разбиране, което може да не е изобщо меродавно. Поласкан съм че донякъде моето мнение и мироглед са ти важни.
Възпитан съм да си имам ясно мнение за нещата, но да не си го налагам агресивно. Например, когато я срещнах, жена ми беше обичайната по нашите географски ширини смесица от вярваща и суеверна. Аз съм тотален атеист, но никога не съм ѝ се подигравал, нито съм я притискал да рационализира вярванията си. Докато големия ни син, когото съм възпитал да е рационален и с критично мислене младеж, и също нормално е атеист като мен, но пък понеже беше неопитен в отношенията с хората, на няколко пъти много грубо се конфронтираше с нея по въпроса за вярванията ѝ и я притискаше с факти, до там, че веднъж я разрева. Намесих се и му обясних някои работи и според мен след това стана по-добро човешко същество с повече емпатия :) С времето, предполагам под мое въздействие, жена ми стана атеистка и тя. По аналогия, надявам се да променя поне малко мисленето и на някого относно съвременната медицина и в частност ваксините.
Чудесно е че си действал отговорно когато си се разболял, моите поздравления и уважения за това.
Според мен тоя вирус е недостатъчно сериозен и добре че е така. Същите логики и еквилибристики как и защо да не се ваксинират и да не носят маски защото “това е мое право” щеше да ги има и ако беше нещо много по-опасно. Това го разглеждам като тест за обществото ни и не съм въодушевен от резултатите. Изобщо няма да коментирам на Боян “знам неща, ама не са за форума” хахаха
ОК, не щеш да дадеш рационално обяснение или подкрепено с наука защо не искаш да се ваксинираш, но нека пак попитам, ние ли сме най-умните и най-осъзнатите, та точно в България е най-нисък процента ваксинирани от цивилизована Европа? И намираш ли корелация с това че сме и най-бедната и корумпирана държава с най-нещастното население?
17.08.21
10:52
Няма как да ме нападаш на морал и да очакваш да съм равнодушен. А и истинските хора са такива, казват какво мислят, крайни са в изказванията си, палят се бързо и им минава бързо, гледам да се заобикалям с такива, а не с безхарактерни, подмолни, трупащи и злобни същества.
Все пак ще се радвам да отговориш на въпроса ми, както аз отговорих на твоя. Ако болестта беше по-сериозна, както сам признаваш тогава и реакцията на хората и в частност на българите щеше да е различна. Проблемът е комплексен, но основното е, че ваксинираните имат неприязън към неваксинираните и тъй като въпросната ваксина не е задъжителна, и при липса на други аргументи рано или късно го обръщат на морал.
казано от Boby_ на 16.08.21, 19:44:
казано от Боян на 16.08.21, 19:21:
Избор да. Информиран - едва ли.
И колкото е твое право да избереш, толкова е мое да ти кажа, че постъпваш глупаво и безотговорно.
Имам естествено антитела след преболедуване 3 пъти над нормата, имам познат с 20!! пъти над нормата, защо трябва аз и той, и всички с антитела естествено да се ваксинираме, преболедувал съм го, бях на легло, имам по-добър имунитет от това, което доста ваксинирани имат??
Ебаатии времето разделно настана...
казано от Brown Bomber на 17.08.21, 10:52:
Няма как да ме нападаш на морал и да очакваш да съм равнодушен. А и истинските хора са такива, казват какво мислят, крайни са в изказванията си, палят се бързо и им минава бързо, гледам да се заобикалям с такива, а не с безхарактерни, подмолни, трупащи и злобни същества.
Все пак ще се радвам да отговориш на въпроса ми, както аз отговорих на твоя. Ако болестта беше по-сериозна, както сам признаваш тогава и реакцията на хората и в частност на българите щеше да е различна. Проблемът е комплексен, но основното е, че ваксинираните имат неприязън към неваксинираните и тъй като въпросната ваксина не е задъжителна, и при липса на други аргументи рано или късно го обръщат на морал.
Никога не е добре да си краен в изказванията, нито да се палиш бързо, защото казваш неща, които ако не би бил краен би премислил по-добре. Можеш да си истински и без да се палиш бързо. Всъщност истинският човек, казва истината, но е и достатъчно възпитан да я каже без да се пали и без да засегне или съди другия.
Моето мнение, по отношение на твоя въпрос е, че в България повечето от хората дори и да беше по-сериозна болестта пак нямаше да се ваксинират и щяха да реагират по-подобен начин. Няма нищо комплексно. Такава ни е народо-психологията. Предпочитаме да отречем това, което другите правят и постигат, защото е по-лесно да се оправдаем, че ние не го постигаме, не защото не можем, а защото не ни харесва или пък защото не е задължително. Това е простата истина. Иначе трябва да си признаем, че сме по-малко приспособими към съвременния свят или пък по-мързеливи от другите, или по-неспособни от другите... А това е нещо, което не се признава толкова лесно.
Мнението беше редактирано от Svetoslav на 17.08.21 11:29.
А и истинските хора са такива, казват какво мислят, крайни са в изказванията си, палят се бързо и им минава бързо, гледам да се заобикалям с такива, а не с безхарактерни, подмолни, трупащи и злобни същества.
Това са първосигналните хора, и между тях и другата крайност - безхарактерните и подмолни същества има една златна среда, в която хората пак си казват какво мислят, ама и с малко мисъл за чувствата на другите и дали изобщо си струва.
Все пак ще се радвам да отговориш на въпроса ми, както аз отговорих на твоя.
Аз мисля че вече отговорих:
казано от Димо на 17.08.21, 09:51:
Чудесно е че си действал отговорно когато си се разболял, моите поздравления и уважения за това.
А на кой въпрос си ми отговорил?
И не казваш какво мислиш за нещо, което питам два пъти - дали е съвпадение че в най-бедната и корумпирана европейска страна процента на ваксинирани е най-малък.
Ако болестта беше по-сериозна, както сам признаваш тогава и реакцията на хората и в частност на българите щеше да е различна. Проблемът е комплексен, но основното е, че ваксинираните имат неприязън към неваксинираните и тъй като въпросната ваксина не е задъжителна, и при липса на други аргументи рано или късно го обръщат на морал.
Същата щеше да е реакцията човек. За мен е самоуспокояване да си мислим: ама то щото не е опрял ножа до кокала, затова и ние сме несериозни. Манталитета си е същия.
Е, как да няма аргументи сега, аз твърдя че ти нямаш аргументи срещу ваксините. Кое не е ясно в случая? Че ползите от ваксините надвишават стотици и хиляди пъти потенциалните нежелани странични ефекти ли? Не обичаш да те притискат ли? Аз имам един приятел с проблем с авторитетите. Никога няма да направи това, което му кажат че е редно да направи. Може и ти да си такова вироглаво шиле. Кажи, какво те притеснява във ваксините срещу ковид и защо си срещу тях? Ето, аз си казах че също не съм се ваксинирал, но с две ръце подкрепям ваксинирането и модерната медицина. А ти ми се струва че имаш принципен проблем и един вид си агитатор срещу ваксинирането? Ако не е така, кажи.
Съгласен съм че е комплексен проблема. Ще се опитам да обясня за неприязънта на ваксинираните срещу неваксинираните. Ваксините имат - макар и минимален - риск от усложнения. Например 1 от 750 000 ваксинирани срещу полиомиелит реално развиват полиомиелит. Иначе, при неваксинираните, 5 от 100 деца с полиомиелит умират, а едисиколко процента остават сакати за цял живот. И той е много заразен. Има ли полио в една общност, 80-90% от децата се разболяват. И сега какво става? Който не си ваксинира децата, рискува да му умрат 5 към 100 или да са недъгави, а който ги ваксинира, рискува същото, но 1 към 750 000. Идеалния вариант би бил всички да си ваксинират децата (да поемат тоя макар и минимален риск 1:750 000) а някой хитрец да не си ваксинира децата, но понеже всички останали са ваксинирани, неговите деца няма от кого да го прихванат и така има най-доброто от двата свята. Хем няма риск да се разболеят, хем и не поема и тоя дори минимален 1:750 000 риск. Хитро, а?
А дали съселяните му няма си кажат: чакай бе аланколу, ти ли си най-хитрия?
казано от Боян на 17.08.21, 11:21:
Имам естествено антитела след преболедуване 3 пъти над нормата, имам познат с 20!! пъти над нормата, защо трябва аз и той, и всички с антитела естествено да се ваксинираме, преболедувал съм го, бях на легло, имам по-добър имунитет от това, което доста ваксинирани имат??
Това е доста по-различно от “знам някои неща, които не са за писане по форумите и няма да се ваксинирам” За мен по-скоро спада в графата “нямам нужда да се ваксинирам” И съжалявам да чуя че си го прекарал тежко. Младо момче, здраво, тренира. Интересно, че според едно проучване, веганите били 79% по-вероятно да прекарат ковида леко, а вегетарианците 59%. Моята лична статистика обаче казва друго - и ти и един приятел вегетарианец сте го изкарали тежко, той даже до вентилатор стигна.
казано от Димо на 17.08.21, 11:36:
казано от Боян на 17.08.21, 11:21:
Това е доста по-различно от “знам някои неща, които не са за писане по форумите и няма да се ваксинирам” За мен по-скоро спада в графата “нямам нужда да се ваксинирам” И съжалявам да чуя че си го прекарал тежко. Младо момче, здраво, тренира. Интересно, че според едно проучване, веганите били 79% по-вероятно да прекарат ковида леко, а вегетарианците 59%. Моята лична статистика обаче казва друго - и ти и един приятел вегетарианец сте го изкарали тежко, той даже до вентилатор стигна.
Много готино ми извъртя думите....както и да е....
Не съм го изкарал тежко, 3 дена главоболие и лежах от това, после след коктейла от кръворазредители/антибиотик/витамин С от личната се оправих и след 1 седмица бях на +90% силово, така че не ми извъртай думите.
А това за веганите и ввгетарианците и ковида няма да го коментирам, явно доста хора си нямат работа и си чешат демократичния език тук.
Пффф, умрял съм да ти извъртам думите. Ти верно знаеш неща, които не са за форума.
17.08.21
11:56
Ако не правиш разлика с първосигнален човек е за твоя сметка и грешиш, ако мислиш че се опитвам да се харесам на теб или на някой друг във форума, а ако на някой му минава през акъла подобна мисъл е много вероятно да е точно такъв.
Очевидно няма да ми отговориш, а аз трябва незабавно да се ваксинирам и не защото е задължително, а защото така искаш ти, Боби и останалите му клакьори и форумни лайкачи.
Падна под нивото на разговора, който ми се води, излиза че си поредният агитатор-ваксинатор тук, който обвинява останалите, че не желаят да се ваксинират, а не съм прочел едно мнение, в което неваксиниран да обвинява ваксиниран за избора му.
17.08.21
12:03
Вие надминахте себе си и показахте точно какво представлявате. Зпочнахте да обяснявате как било най-добре да се държа и какво било златната среда.
През хуя ми е дали ще се ваксинираш, ето - в предпочитания от теб прав текст ти го казвам.
Чай ся - първо ми благодари за честния отговор за децата, после ме пита дали според теб си постъпил отговорно като си се самоизолирал и ти казах че имаш моето уважение за това. На кой въпрос не съм ти отговорил?
Но ти нищо не каза при положение че три пъти те питам - според теб съвпадение ли че най-слабо ваксинирана европейска държава е и най-бедната?
Кво да направим, мат’ряла ни такъв.
казано от Brown Bomber на 17.08.21, 12:03:
Вие надминахте себе си и показахте точно какво представлявате. Зпочнахте да обяснявате как било най-добре да се държа и какво било златната среда.
Аййди бе, ех тея лоши хора дето класифицират другите! Според мен ти беше първия дето взе да описва “истинските хора”. Ние, дето мислим малко преди да си изтупкаме мнението - фалшиви ли ни наричаш?
И не ме слагай в групи ако обичаш, аз ти говоря на теб. Не знам в какъв събирателен образ ме слагаш, но генерализациите изобщо не са признак на добър маниер на комуникация.
17.08.21
12:19
Димо, върнах ти жеста, нищо повече.
Нямам намерение да се карам с някой на тема коронавирус, да разделяш и владееш е ченгеджийски прийом и точно това се цели.
17.08.21
12:25
Сега прочетох за *уя ти, разговорът вече тотално пропадна, а спомена златна среда.
Не разбрах за кое ми връщаш жеста - за квалификациите или за генерализациите? Защото ако е първото не си прав коментара ми за слатната среда беше след твоя за истинските хора. Ако е за второто си донякъде прав. Наистина генерализирах като казах “антиваксъри”, но пък поименно посочих конкретно и Маргито, и теб и си насочвах коментарите към конкретни личности.
Човек, хапя си езика (в случая пръстите де) ама как да го подмина това - според теб на кой му е това целта? Да ни разделя на тема ваксини и да ни владее? Ето този конспиративен начин на мислене аз осъждам, не дали защото си го карал и имаш антитела и не ти се поема и минималния риск с ваксината. Как във Великобритания са 90% ваксинирани, там никой ли не иска да ги разделя и владее? Закво им е на илюминатите да владеят точно нас - бедните и на периферията на цивилизацията? Ние и без коронавируса сме лесни. Защо не разделят и да завладеят богатите англичани, французи, германци, израелци?
Аз съм сигурен че си здраво стъпил на земята човек, не знам откъде ти идват такива мисли.
17.08.21
12:32
Не мога да говоря за цяла България, говоря за себе си, а ти смяташ ли, че е нормално да наричаш българите мат’рял?
Въпросът ми потъна в отговора за морала. Хубаво е, че се палиш, но си изтърваш нервите и просто не ми се води подобен разговор.
казано от Brown Bomber на 17.08.21, 12:25:
Сега прочетох за *уя ти, разговорът вече тотално пропадна, а спомена златна среда.
Извинявам се, адаптирах езика си в линията на казването в прав текст.
17.08.21
12:35
казано от Димо на 17.08.21, 12:08:
...съвпадение ли че най-слабо ваксинирана европейска държава е и най-бедната?
Може ли да обясниш връзката според теб? (:
17.08.21
12:37
Какви илюминати, къде поведе разговора, виж лъжите, които се сипят отвсякъде, виж какво става в момента в Афганистан, абсурдно е, не ми се коментира геополитика, а и съм зает наистина.
казано от Brown Bomber на 17.08.21, 12:32:
смяташ ли, че е нормално да наричаш българите мат’рял?
Не, използвах го като хипербола.
Хубаво е, че се палиш, но си изтърваш нервите и просто не ми се води подобен разговор.
Точно от теб го приемам за комплимент - това за паленето.
И аз предпочитам да си говорим с факти и да си излагаме лежерно мненията, ама ти се засегна първо за циганите (съжалявам ако си се припознал) и после на морал, нищо че казах че това е моят морал, за твоя не съм говорил.
Не мога да говоря за цяла България, говоря за себе си
ОК де, аз теб конкретно питам, какво е твоето мнение, събирам мнения на хора, които ми се струват интересни. А и понеже мисля че си ги казваш право нещата, ще си кажеш право, макар и да не ти харесва сам на теб си отговора.
казано от Gogo на 17.08.21, 12:35:
казано от Димо на 17.08.21, 12:08:
...съвпадение ли че най-слабо ваксинирана европейска държава е и най-бедната?
Може ли да обясниш връзката според теб? (:
Най простичко казано: Прост народ - слаба държава. Мога и в повече детайли.
И преди да го приеме някой лично, тук генерализирам, нямам никого от тук пишещите предвид, всеки си каза причините да не се е ваксинирал засега. Ето че дори аз съм в тая статистика (на простия неваксиниран народ).
17.08.21
12:47
Противопоставянето е средство за контрол и начин на управление, откакто свят светува.
Най-очевадният пример у нас е съществуването на ДПС, не че другите партии не го правят успешно. Има я, защото успешно противопоставя хората и определено е ченгеджийска.
За това съм съгласен. Ама защо си мислиш че точно у нас има ДПС и толкова малко ваксинирани? Защо няма ДПС в развитите държави и защо в развитите и успешни държави процента на ваксинации е висок?
17.08.21
13:00
По-лесно е да наложиш политиките си в останалата част от Европа, отколкото в България, а коронавирус пандемията се превърна основно в политика.
Все едно да питаш защо изведнъж в цяла Европа започна да им пука за гейовете и джендърите, ами и това е политика, която успешно налагат там, но не и тук.
Остави партиите, да не би световните конфликти да се случват, понеже има значение какво мисли обикновения човек?
казано от Боян на 17.08.21, 11:46:
.
Първо, когато си млад, се отнасяш с малко уважение към по-големите от теб. След това виждаш че и те грешат и започваш по-малко да ги уважаваш. Тази работа продължава, докато не започнеш сам да се оправяш и тогава идва и смирението.
Та трябва да знаеш че света не се върти около теб, нито около това ти как си изкарал вируса. Има и по важни неща от теб и колкото по-рано го разбереш, толкова по добре за теб, а и за страната :). Тогава може и да разбереш, че с това да клекнеш един път 100 кг или да ги обърнеш, по никакъв начин не значи, нито че си здрав, нито че си корав :)
17.08.21
13:27
Търсих пример и се сетих за Евровизия - политконкурс, в който се налагат политики за джендъри, Израел и Украйна.
Съгласен ли си или все още смяташ, че съм конспиратор?
17.08.21
13:36
Само да питам специалистите.
Каква е драмата,да се въведе задължителна ваксинация?
Ако трябва със закон и т.н
Какви са тези простотии, паспорти, гонене от работа,кина само за ваксинирани идруги глупости.
Какъв е проблема?
казано от doni dimitrov на 17.08.21, 13:36:
Какви са тези простотии, паспорти, гонене от работа,кина само за ваксинирани идруги глупости.
Какъв е проблема?
Раята трябва да се държи полу гладна и разделена иначе прави пакости :-)
казано от doni dimitrov на 17.08.21, 13:36:
Какъв е проблема?
Оо, човек, даже не го споменавай. Те сега с всички разяснителни кампании и “ама хайде молим ви са” пищят все едно за еничари искат да им взимат децата, представяш ли си ако го направят задължително?
казано от Brown Bomber на 17.08.21, 13:00:
По-лесно е да наложиш политиките си в останалата част от Европа, отколкото в България, а коронавирус пандемията се превърна основно в политика.
Имаше един виц - англичанин, германец и българин ги хванали и им предлагат или да си платят откуп 100 хиляди или като алтернатива да си изберат да изядат 1 кг сол, или да понесат 100 тояги, или един здрав негър да ги клати половин час. Англичанинът и германецът си платили и ги пуснали. Нашенецът си поискал солта - ял, ял видял, че няма да успее и казал “Давайте тоягите”. Почнали да го налагат - 5,10,15 и вика “стига толкова, че умирам, давайте негъра.” Почнал го оня ми ти негър 5, 10 минути и нашия усетил, че няма да издържи и вика “Стига, стига, ще платя.”
Все едно да питаш защо изведнъж в цяла Европа започна да им пука за гейовете и джендърите, ами и това е политика, която успешно налагат там, но не и тук.
На хартия е така. Всичко е изрядно, на всички им пука за ЛГБТ. Но на практика обикновените хора с морални норми градени с хилядолетия, макар и да не показват по никакъв начин дискриминаращо отношение към ЛГБТ, на практика, когато могат да решават в определени ситуации, дават препочитание според моралните си норми, а не според закона. Толкова по успешно наложената политика в Западна Европа.
Остави партиите, да не би световните конфликти да се случват, понеже има значение какво мисли обикновения човек?
Мнението на обикновения човек няма отношение към “случването” на световните конфликти. Но има сериозно отношение към приключването им в последните десетилетия. Обществените нагласи са изключително сериозен фактор в динамиката на развитие на обществото. И в съвременното общество не е никак лесно да се пренебрегнат тези обществени нагласи.
17.08.21
14:00
Ами ако е поднесено по подходящ начин надали.
Имам близки в Норвегия и там никой не ги пита искат или не.
Ваксинират ги без драми и гонене на вещици. Спокойно някак.
Аааа, значи толкова не успяха да ни превземат по никакъв друг начин, че се наложи да измислят коронавирусната пандемия за да се докопат до управлението в България.
Дай да те питам, и искам да ми отговориш честно. Ти доволен ли си от живота си? Ако недай си Боже утре си на смъртния си одър, коя реплика е по-вероятно да ти е последната:
а) Живях страхотен живот
или
б) Дейба и скапания живот?