Коронавирус в България

Прескочи до:

17.08.21
16:54

казано от Svetoslav на 17.08.21, 16:41:

За да не спорим излишно, Дидо да каже. Той е юрист и специалист по българско право.

Ай, ай, ай, как ме навря :-) Специалист съм по т,ва дето работя...........както казват разни юристи по разни предавания: не съм конституционалист.
Захванах се в интерес на истината да чета разни решениs на КС, както и тълкувателни такива на ВКС. Реално Конституцията говори, че трудът се гарантира и защитава от закона /чл. 16/, както и, че гражданите имат право на труд и държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право. /чл. 48/. Как някой гарантира, не е ясно на практика, но нейсе. Реално, в отделни нормативни актове са заложени изисквания да се заемат определени длъжности и ако не отговаряш на тях, естествено, че не можеш да ги заемеш. Според мен не пречи в закон да се въведат подобни изисквания за определени професии......хайде да не е за всички. Гарантиране правото на труд не значи гарантиране правото на труд за професията или длъжността която ти искаш, а за чиито изисквания отговаряш. Никой не те е спрял да работиш въобще. Това ще е в противоречие с К.
Абе всичко може при желание. Ако К пречи, значи ще я променят при наличие на държавна воля. Но за мен постулатите са много общи и както има изисквания и към момента за определени дейности, така и за в бъдеще може още да се въведат.  Някой ако е сифилистик, ще го пуснат ли да работи в сладкарски цех.............ще му ограничат правото на труд :-)
Иначе тук има по-голям спец от мен по трудово право, дето негови колеги /нейни т.е./ са и глобявали разни непослушни работодатели............прехвърлям топката :-)

Мнението беше редактирано от D_M на 17.08.21 16:58.

17.08.21
17:26

казано от Dydo на 17.08.21, 16:54:

в отделни нормативни актове са заложени изисквания да се заемат определени длъжности и ако не отговаряш на тях, естествено, че не можеш да ги заемеш.
...
Гарантиране правото на труд не значи гарантиране правото на труд за професията или длъжността която ти искаш, а за чиито изисквания отговаряш. Никой не те е спрял да работиш въобще.

Именно.

GG

17.08.21
17:32

Еми тъп съм. Нищо не разбрах. То затова нямам и ваксина. Затова съм и беден.
Само разбрах, че от утре всички ще ги викам по прашки на работа, щото вече тва са изискванията за длъжностите им. А и който ми клекне военната, няма да е с розови.

17.08.21
17:39

Може би ще трябва да им промениш длъжностната характеристика и да си осигуриш подписите им че я приемат при вече назначени служители. Иначе ще трябва да ги освободиш по чл.21 ли кво беше - закриване на длъжността, да им изплатиш едномесечна заплата и да им дадеш документи за трудовата борса, където ще имат право на обезщетение за безработица в зависимост от стажа им от 4 до 12 месеца.

17.08.21
18:21

Не съм запознат с английската конституция, но тук примерно в повечето фабрика си длъжен всеки божи ден да си направиш тест преди работа. Отиваш 30 минути преди работа и работодателя ти ги плаща, а бързите тестове ги осигурява държавата. Работодателя поръчва определени бройки и му ги пращат. Отделно има пунктове където отиваш и колкото теста поискаш, толкова ти дават. Нито те питат, кой си, нито за какво се бориш. Жена ми сега занесе чак в България. Аванта, чиста печалба ? По този начин, не ти дават основание да се оправдаваш, че нямаш пари за тестове или нещо подобно. Не правиш тест преди работа, не работиш. Ако не ти харесва ...
В България мисля, че все още не можеш да работиш определени професии, без да имаш заверена здравна книжка. За фризьори и маникюристи ставаше при личния лекар, но за готвач, даваш изпражнения за изследване, на определен период.

17.08.21
18:41

Има работодатели в България, при това мастити, които отказват да плащат тестове и така те принуждават да се ваксинираш.

Няма да споменавам имена, но работим за най-големите компании в света (в които всички имате профил) и първият им въпрос на среща за предстоящ проект е дали участниците са ваксинирани, тоест те го поставят като задължително условие, при все че по закон не е.
Това е брутално, дори ваксинираните трябва да го осъзнаят, защото утре може да е друга тема, която засяга тях.

17.08.21
19:14

казано от Brown Bomber на 17.08.21, 18:41:

Има работодатели в България, при това мастити, които отказват да плащат тестове и така те принуждават да се ваксинираш.

Няма да споменавам имена, но работим за най-големите компании в света (в които всички имате профил) и първият им въпрос на среща за предстоящ проект е дали участниците са ваксинирани, тоест те го поставят като задължително условие, при все че по закон не е.
Това е брутално, дори ваксинираните трябва да го осъзнаят, защото утре може да е друга тема, която засяга тях.

Звучи малко крайно наистина, но зависи от кой ъгъл ще го погледнеш. Ако го погледнеш от ъгъла на личен пример и съпричастност към решаването на проблема, си изглежда нормално. Ето вече, CNN връщат неваксинираните от работа. Сериозна компания, която се доверява на науката, която пък казва, че само ваксинирането ще ни извади от блатото. Съответно са решили да дават пример на другите. И не само това. Все по- популярно става, компаниите да обявяват нулеви въглеродни емисии до Еди кога. Жена ми е HR и казва, че новото поколение, все по- често обръща внимание на това, колко зелена е компанията в която кандидатства. Колко боклук, прави, как го рециклира, ползва ли найлонови неща и тн.
Това е пътя, за повечето неща. ООН обяви, катастрофални данни. Явно е, че няма да стане с всеки се спасява за себе си и да си събере боклука или препоръчваме му да се ваксинира. С вилата на врата ще е явно ?

Мнението беше редактирано от Nev на 17.08.21 19:25.

17.08.21
19:26

Когато се стигне дотам една компания да те задължава да поставиш нещо в организма си, трябва да ти светне червената лампичка.

17.08.21
19:36

казано от Brown Bomber на 17.08.21, 19:26:

Когато се стигне дотам една компания да те задължава да поставиш нещо в организма си, трябва да ти светне червената лампичка.

Или просто искат бизнесът да върви и си измиват ръцете по пилатски посредством ваксините, без да им пука особено доколко са ефективни и какви са страничните ефекти, в техен интерес е хората максимално бързо да работят и консумират отново. Откога тези им нагласи са тайна и защо е нужно да има по-дълбока конспирация от обичайната алчност?

17.08.21
19:47

Бизнесът беше зле и през голямата финансова криза, и тогава нямаше конспирация, а си течаха обичайните икономически процеси, както няма конспирация и с 11 септември 2001.

Съгласен съм Любо и все пак за да им върви бизнесът трябва да си поставиш нещо в тялото.

П.П. Конспирациите обикновено са свързани с алчност и желание за власт.

Мнението беше редактирано от Brown Bomber на 17.08.21 19:50.

17.08.21
19:53

казано от Nev на 17.08.21, 19:14:

Ето вече, CNN връщат неваксинираните от работа.

За случая с онези тримата ли. Не върнати, а изметени/уволнени най-безцеремонно.
Интересно ми е ще заведат ли дело и какво ще каже съда на “най-голямата демокрация” в галактиката.

17.08.21
22:44

Жена ми тъкмо кацна в България и ми звънна шокирана. Имало два коридора. Тези които имат документ за две ваксини минавали директно, а тези които нямат, се редят на опашка да им вземат данните за карантина и съответно освобождаване от карантина след отрицателен тест. Абсолютно целия самолет бил на другата опашка ? Това отговаря и на статистиката, която публикуваха, че само 10% от българската общност в Англия са ваксинирани.

17.08.21
23:08

казано от Brown Bomber на 17.08.21, 19:26:

Защо?
Аз съм един от малкото ,които  управляват определен тип отпадъци...ако се гътна за 4-5 месеца...а и заместника ми,ще има доста изменения  ...от европейски характер...да не кажа световен,щот журналята ще го раздухат.

17.08.21
23:12

казано от nervak на 17.08.21, 23:08:

Аз съм един от малкото ,които  управляват определен тип отпадъци...ако се гътна за 4-5 месеца...а и заместника ми,ще има доста изменения  ...от европейски характер...да не кажа световен,щот журналята ще го раздухат.

А вероятността за умрели......сигурно и тя ще е налице. Съвсем сериозно питам.
То като се изпуснат юздите на подобна дейност, мамата си трака.

17.08.21
23:44

Рано или късно всички ще се ваксинират, няма мърдане, така че излишно си чешем езиците.

18.08.21
09:42

Обаче се наблюдава и друг феномен в България, който набира сила. Вече и аз имам познати, които правят този номер. Не им се слага реално ваксина, а им се издава сертификат, все едно са ваксинирани. После ще си пишем по форумите, как хората били с ваксина, обаче пак ги хващал ковида :) ..

18.08.21
09:52

казано от kaloyan на 18.08.21, 09:42:

После ще си пишем по форумите, как хората били с ваксина, обаче пак ги хващал ковида :) ..

Или след изследвания ще казват: ами то никакви антитела не е създала тая ваксина, не работи-боклук, само ни лъжат. Не се ваксинирайте с ваксината на..........., няма смисъл.
Което ще даде наклон в много грешна посока, защото ни лекаря, ни пациента ще си признаят.

18.08.21
10:03

Обаче се наблюдава и друг феномен в България, който набира сила. Вече и аз имам познати, които правят този номер. Не им се слага реално ваксина, а им се издава сертификат, все едно са ваксинирани. После ще си пишем по форумите, как хората били с ваксина, обаче пак ги хващал ковида :) ..

Сигурно и в Израел така е станало :D :D

18.08.21
10:26

Тая сутрин ми пише един приятел, който е от форума и цялата пловдивска група го познаваме, но отдавна не пише. Та хванало го е втори път докато се натутка да се ваксинира. Вика: “Ооо, тоя път не ме интересува, ще се ваксинирам и почвам да пропагандирам за ваксините”.
Ха добро утро.

18.08.21
10:28

А е тоя случай е малко сложен и така представен не е много коректно...Понеже съм му бил контактен 4 дни още от първия ден на неговия контакт, ще видим сега дали и мен ще ме хване или пък не...Да не бързаме толкова с пропагандата викам.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 18.08.21 10:29.

18.08.21
10:29

Кажи му на него да не бърза, аз никъде не бързам.

казано от nervak на 17.08.21, 23:08:

Не знам що, ама се сетих за един виц:

Отива един руснак на гости на един българин и оня извадил голямата дамаджана с ракия да го почерпи, при което руснака рекъл:
- Ма ти имаш цяла дамаджана от това ?!? И ходиш на работа ??!

18.08.21
10:37

Не им се слага реално ваксина, а им се издава сертификат, все едно са ваксинирани.

Някой беше пуснал в конспиративна група от типа “Измамата КоВиД контра-конспирацията, че те хубаво си плащали уж да ги ваксинират, а пък да им бият дестилирана вода вместо това, ама можело гадните докторя да им прибират по едисиколкостотин лева за измамата, и да се правят че уж дестилирана вода им бият, а всъщност да си слагат реално ваксината и така хем изпълнявали пъкления план на господарите си рептили, сатанисти и илюминати, хем им прибирали парите на антиваксърите хаха

18.08.21
11:25

Аз го написах това със сертификатите, просто защото ние винаги му намираме цаката да лъжем системата, да я корумпираме :)) и после се ядосваме като ни дойде до главата, ама сме от другата страна.
Това за мен е още една форма на корупция. Дефакто ние винаги гледаме да минем, “тука имам един познат” .. :)

18.08.21
11:33

казано от kaloyan на 18.08.21, 11:25:

Аз го написах това със сертификатите, просто защото ние винаги му намираме цаката да лъжем системата, да я корумпираме :)) и после се ядосваме като ни дойде до главата, ама сме от другата страна.
Това за мен е още една форма на корупция. Дефакто ние винаги гледаме да минем, “тука имам един познат” .. :)

Синът на мой клиент с негови приятели преби зверски един друг мой клиент. Говорим за счупени скули и тн. Бащата подкупи съдебния лекар, съдията и накрая чак подкупи адвоката на момчето и адвоката го посъветва да приеме сделка/ пари и да не го съди.
После обаче на един друг богаташ сина, преби предния бияч и баща му извади повече кеш и го отърва ?
И бащата на предния вика: “Няма закони в тази страна” ?
Понякога, човек осъзнава по- трудния начин някои неща.

19.08.21
22:35

Официално в България случаите са 437 хиляди, а ваксинираните със завършен цикъл са малко над 1 милион. Според разните изследвания и статистики ваксината гарантира между 30 и 70% защита от това, ваксиниран да е приносител, приблизително. Тепърва ни чака новата учебна година, застудяване и т.н. Както и да въртя сметките - фалшиви случаи, нерегистрирани случаи, повторно заразяване и т.н., има мегдан поне за още 5 пъти от всичко, което е било до сега, при изтърваване на нещата ... и какво написах - нищо :P Ще стягаме коланите май пак

25.08.21
22:15

Приятна почивка ?

Мнението беше редактирано от Nev на 25.08.21 22:16.

27.08.21
04:50

? lol

Мнението беше редактирано от ISB на 27.08.21 04:52.

GG

11.09.21
21:45

Пазете се, че е пълно с измамници!

12.09.21
08:01

казано от Gogo на 11.09.21, 21:45:

Пазете се, че е пълно с измамници!

Това е култово :)

13.09.21
09:27

Наши приятели вчера ни бяха на гости и обясняват как минавали на летището по бързата писта за ваксинирани и се учудих, защото знам че жената е антиваксърка. А то се оказа, че им издали фалшиви сертификати. Дори не били плащали - отишли при личния лекар и си били приготвили по 300 лева на калпак, ама в последния момент решили да не дават такива грешни пари - все пак са му клиенти на доктора и просто му казали че искат сертификати защото ще пътуват и той се съгласил да им издаде без да им поставя ваксина.

После пък, защото дори сроковете били кратки и на границата искали да са минали 14 дни от последната доза ваксина а то нямало толкова, отишъл единия в лаборатория за ПЦР и поискал за тримата негативни тестове. Малко се посмутили лаборантките, ама той убедителен, плаща си три теста и даже не го карали на него да му взимат проба, направо му издали негативни документи. Ама вика: “Ей, тва гърците много долни, с ПЦР, със сертификат и на границата пак една от 10 коли ги отбиват и им правят тестове на място,” Викам му: ами като ни знаят държавичката и докторите, как да вярват че са реални тестовете?

Другото, което тази наша приятелка антиваксърка ме шашна е че твърдеше че почти всички хоспитализирани с ковид в момента били ваксинирани, значи ваксините не работели. Била ѝ го казала завеждащата пулмологията. :D Как бе братче вярваш на няква си офца дето се пише лекар, че и завеждащ отделение, като всички статистики от цял свят показват че едва 2-3 % от хоспитализираните с ковид са ваксинирани? И ми спори - тази лекарка знаела, другите лъжели. А снощи дори мангъра си бил признал че едва един от 33 е ваксиниран в отделението му. И че “най-вероятно ваксините работят”.

Мнението беше редактирано от Димо на 13.09.21 09:29.

Т. Тодорова

13.09.21
10:35

Димо, И т’ва е яко, ама и мерките как се спазват също е голям купон. Снощи 180 човека сватба, проведена в известен хотел в Пловдив, писана като 6 сватби по 30 човека… В една зала. Ясно, че тук все ще сме си схемаджии, ама как минават тия номера и защо.. Голяма пародия.

А за ваксината на Шрьодингер и аз вече чувам, и то от хора, от които никога не съм очаквала. Много разочароващо.

Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 13.09.21 10:58.

13.09.21
10:43

Гледам статус във фейсбука от един бивш колега: “Културните нации като им се каже че има пандемия, те се разбоялват и умират, ама ние българите - не” Да го каже на роднините на 109-те умрели миналата седмица само за едно денонощие. Ама то в такива цифри тва е статистика.

Ами за мен истината е че живота продължава, и при чумата живота е продължил, да правим благодарение че не е по-смъртоносна болестта, защото отношението щеше да е абсолютно същото.

14.09.21
15:01

И сега какво правим ? Кой крив кой прав ?

https://www.mediapool.bg/infektsiozna-bolnitsa-ulichi-mangarov-v-lazhi-za-vaksiniranite-news326304.html?fbclid=IwAR3mupY7Zy483dMI51wgjgBAeZbeFpS56xdzoviHopATW2g0psNgYExqJXc

Мнението беше редактирано от kaloyan на 14.09.21 15:02.

14.09.21
15:50

Е, то Мангърцианците не можеш да ги бутнеш с някакви си доводи и факти. Който му е вярвал преди е достатъчно заблуден да му вярва и сега.

14.09.21
15:54

казано от Димо на 14.09.21, 15:50:

Е, то Мангърцианците не можеш да ги бутнеш с някакви си доводи и факти. Който му е вярвал преди е достатъчно заблуден да му вярва и сега.

Не знам какво става и защо така се нападат през медиите. Тоя сега говори за 1 човек от толкова много, успя да измуче един .. ето му и отговора.

https://www.dnes.bg/koronavirus/2021/09/14/mangyrov-vaksiniran-sreshtu-covid-19-e-pochinal-v-tokuda.503650

14.09.21
16:07

“От началото на ваксинацията в Инфекциозна болница няма пациенти, които да са били ваксинирани и да са починали”, уточнява проф. Татяна Червенякова, директор на лечебното заведение в София. Тя допълва, че няма и нито един ваксиниран пациент, който да е приет за лечение в болницата, както заяви доц. Мангъров в предаването “Тази неделя”.

“В петък, 10 септември, в отделението за коронавирус е имало 37 пациенти, четирима от тях са изписани. Приетите в отделението са в тежко и средно тежко състояние. В отделението има ваксиниран, но той е придружител на неваксиниран пациент в тежко състояние”, обяснява проф. Червенякова.

Доц. Атанас Мангъров съобщи в неделя по bTV, че в отделението за коронавирус в Инфекциозна болница има хоспитализирани хора с ваксини срещу COVID-19, а сред тях имало даже и починали.

14.09.21
16:11

Мангъра е палячо, който задоволява нуждите на определени слоеве от обществото ни да имат 1 сламка за която да се хванат и да оправдаят нежеланието си да носят маски, да спазват мерки, да се ваксинират и да се мислят за много умни. “Ето - и доцент мисли като мен, значи не съм идиот”.

14.09.21
16:17

Бях писал за една моя близка с ковид след ваксинация.
Мина ковида,стоя под карантина ,проверяваха я съвестно и така.
След това обаче тя поиска да си извади документ,че е преболедувала.
Оказа се, че щом няма положителен тест, значи не го е преболедувала и не може .
В системата я има като боледувала,но всъщност не е боледувала.
Друг случай с приятел ,който го кара ноември изключително тежко .Не може да се възстанови лесно  ,понеже е с диабети,множествена склероза кръвно ,150 кг.трудноподвижен.
Човека не ще да мре и все още се бори. И той не е имал ковид,и не може да си извади документ, че е боледувал.
Обаче я не дай си боже да беше станало друго...
Каква щеше да е причината?

14.09.21
16:45

Много недомислици и неуредици има разбира се. Като разреждането на колите от градския транспорт в Пловдив по време на локдауна - ужким да си седят хората вкъщи, а то точно обратния ефект - понеже колите малко и на рядко, но хората не могат да спрат да се придвижват, просто се тъпчат един връз друг в наличните рейсове.

Или строгото спазване на 2 метра в чакалните на летищата, само за да могат после по пътеките на самолетите и в седалките да са гъз до гъз с часове.

Аз дадох проба за ковид в петък, обаче уикенда лабораторията не работи. Съответно положителния пцр ми излезе в понеделник. И 14-дневната карантина почва да ми тече от понеделник и седях затворен вкъщи 3 дни повече, отколкото разума казва.

Казах ясно на тази от РЗИ кой ми е настоящия адрес, обаче полицаите отидоха да ме търсят на адреса ми по лична карта и като им казах че съм на друг адрес, нито дойдоха да ме видят, нито повече са минавали да ме търсят. Значи спокойно можеше да съм навън и като ме потърсят по телефона да се покажа на прозореца, да излъжа че съм казал в РЗИ друг адрес. Нямат връзка ведомствата, нито причина да се затрогнат полицаите дори като им кажа къде да ме проверят да проверяват.

И още хиляди. Ама идеален случай няма. Опитват се да се справят и не е много добре резултата, но е честен опит според мен.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1