Аз до колкото знам, са я елиминирали заради това:
Преса
Но при условие, че в днешно време на лежанката се допускат и по-големи извращения, не смятам, че това е основателна причина.
казано от Петко К на 14.10.21, 00:00:
Преса
Горен лег прав ?
казано от Dydo на 14.10.21, 00:32:
казано от Петко К на 14.10.21, 00:00:
ПресаГорен лег прав ?
Бутни си собственото тегло на горен лег прав и после критикувай :)
Да, накланяли са се назад доста, но са бутали и 1.5хСТ и повече. А буташ ли динамично и с наклянане тези килограми, 100% буташ стриктно за загрявка собственото тегло....
Изобщо не коментираме кой колко е силен, а недостатъците на упражнението за мерене на сила и използването му за олимпийски спорт.
14.10.21
09:56
Доколкото съм чел, правени са анализи доколко военната преса като асистиращо упражнение спомага олимпийските движения и изводът е, че няма пренос, както и лежанката, затова щангистите не я практикуват.
Иначе, така както има определени правила в щангите - да не добутваш движението и прочие, така може да се допуска определено накланяне назад и съдиите да дават фал или не, тоест това не е обективна причина да се изключи от официалните дисциплини.
Мнението беше редактирано от Brown Bomber на 14.10.21 10:11.
14.10.21
10:00
Като функционалност извън залата ще ти се наложи да дърпаш товар от земя, да клякаш с тежест на гръб или гърди, да буташ товар над глава, но да буташ тежест от лег е малко вероятно.
Този ММА треньор, когото споменах по-горе точно това каза - че в много малко сценарии може да е полезно силна лежанка. Например противника да е върху теб и да трябва да го отделиш със сила от теб. А те в подобен случай зорлем искат да го доближат.
Абе де да знам, някой спортуващ бокс, където половината удари повтарят реално разгъването като при лежанката, все си мисля че ще има някаква полза от силни бутащи в горната част. А и едно от супербоксьорските упражнения - боксирането с щанга подпряна на земята в единия край е с доста подобна механика и ангажира почти същите групи мускули като лежанката.
То зависи от спорта. Ето например преди време бях чел /съвсем случайно/ за силовата програма на някакъв тренер по джудо или самбо беше, при която основно с тежести той залага повече на дърпащите движения-гребания, набирания и по-малко на хоризонтални и вертикални преси. И според мен, в тоя случай има резон.
Пф, като се замисля, за хоризонтално бутане в бита, се сещам за една възможност. Да е закъсала колата в гаража, ама отзад при багажника ѝ да е толкова малко разстоянието до стената, че да не можеш с крака да я бутнеш, а да трябва да се облегнеш на стената и да я бутнеш с ръце :-)))))))))))))))))))) Ама и там просто можеш да отвориш вратата/вратите и да я дръпнеш за колонката.
Тц, тц, тц, никакъв пренос на това популярно движение в бита, дейба.
Мнението беше редактирано от D_M на 14.10.21 11:00.
Ето тази статия съм зачитал аз:
https://startingstrength.com/article/the_tragic_death_of_the_military_press
Но понеже е страхотно обширна и подробна и с източници, не съм я чел цялата, но от нея останах с впечатлението че заради неспособността да контролират чистото изпълнение са я забранили. Сега като прочетох повече, се окава че е имало и политически елемент. Руснаците се правели на хитри и правели пуш преса вместо стриктна преса да покажат колко е як и превъзхождащ комунизъма.
He presses with even more of the pressing exaggeration utilized by some of the Russians. As he is about to press, he curves like a spring, bends the shoulders back, lifts with loose knees, then the entire body unleashes itself like a spring when the pressing effort is made. Definitely there is a knee action, a knee kick, not too far removed from the push presses the Russians practice so much in training.43
Despite valiant efforts to apply strictness, all nations engaged in a free-for-all to capture the winning edge. By 1972 the press was clearly out of control and abolition seemed the simplest solution.
п.с.: наистина са прекалявали:
Мнението беше редактирано от Димо на 14.10.21 11:13.
Стига с тая “функционалност”! Всичко, което те прави по-силен и изгражда мускули е функционално и има пренос в бита и спорта!
казано от Петко К на 14.10.21, 11:13:
Стига с тая “функционалност”! Всичко, което те прави по-силен и изгражда мускули е функционално и има пренос в бита и спорта!
Така е. На мен лично не ми пука лежанката има ли пренос няма ли (все пак е основно движение за развитие на горна част), т.е. стига да съм здрав, ще си ми е едно от любимите движения, които ще си правя.
Димо, това вече според мен не е въобще вертикална преса, а направо не повдигане от “наклонен лег” прав, а от “хоризонтален лег” прав :-)))))))))))))))))))) Независимо признават ли опита или не. Реално като погледнеш, спрямо торса това си е хоризонтално бутане -щангата не само не му е над главата, тя не му е пред главата или дори пред врата, а пред гърдите.
Мнението беше редактирано от D_M на 14.10.21 11:20.
14.10.21
11:19
Не е вярно, тежки щанги и бойни спортове е формула за контузии. Мускулите се скъсяват, втвърдяват, губят еластичност и се късат. Ето пример отново с двамата герои. Бьорнсон комбинира бокса с тренировки само със собствено тегло и е пушка, а Еди продължи с тежките щанги и скъса бицепс на спаринг.
казано от Brown Bomber на 14.10.21, 11:19:
Не е вярно, тежки щанги и бойни спортове е формула за контузии.
Проблема не е в щангите.
14.10.21
11:50
Не е в АС, защото АС се приемат във всички спортове. Тежките щанги нямат пренос и са противопоказни в много спортове, не само бойните.
То май наистина тежките щанги са полезни само за спортове, в които се иска да се вдигат наистина тежки щанги като самоцел :)
14.10.21
12:05
Само виж как се движи един бодибилдър (робот) и после ми обяснявай за ползите и преноса в ежедневието и спорта. ББ има нулева функционалност и е “спорт” за масите, леснодостъпно и мързеливо занятие.
казано от Brown Bomber на 14.10.21, 11:19:
Не е вярно, тежки щанги и бойни спортове е формула за контузии. Мускулите се скъсяват, втвърдяват, губят еластичност и се късат. Ето пример отново с двамата герои. Бьорнсон комбинира бокса с тренировки само със собствено тегло и е пушка, а Еди продължи с тежките щанги и скъса бицепс на спаринг.
Щангите са инструмент, както и собственото тегло. Какъв ще е резултата зависи от това, как ги ползваш.
казано от Brown Bomber на 14.10.21, 11:50:
Не е в АС, защото АС се приемат във всички спортове. Тежките щанги нямат пренос и са противопоказни в много спортове, не само бойните.
Сега сме 2021, не 1921, когато са мислили така.
казано от Brown Bomber на 14.10.21, 12:05:
Само виж как се движи един бодибилдър (робот) и после ми обяснявай за ползите и преноса в ежедневието и спорта. ББ има нулева функционалност и е “спорт” за масите, леснодостъпно и мързеливо занятие.
Някой да е споменал бодибилдинг някъде?
Мнението беше редактирано от Петко К на 14.10.21 12:10.
Е какво му е лошото на натуралния бодибилдинг, колкото и да се казва, че такъв няма. Ползите при тренировки с тежести са ясни-за кости, за мускули, за сърдечно съдова система. И все има такива, дали ще е по някаква силова или по-бодибилдинг схема. И да няма много осезаеми силови и визуални резултати /ако приемем, че схемата е бодибилдинг ориентирана/, ползите за здравето са си налице-дали повече или по малко, по единият или другият начин.
Мнението беше редактирано от D_M на 14.10.21 12:43.
14.10.21
14:24
казано от Димо на 14.10.21, 10:27:
Абе де да знам, някой спортуващ бокс, където половината удари повтарят реално разгъването като при лежанката, все си мисля че ще има някаква полза от силни бутащи в горната част.
Димо бокса :D
Всичко е от краката. Даже тия, които са много силни легаджии удрят доста слабо.
казано от James Hinks на 14.10.21, 14:24:
А аз се чудя защо лежанката не мърда и е слаба, а то било защото тялото не позволява да ми спадне силата на бруталния удар :-))))))))))))
Аз знам за тласкане на гюле че помага. Но там задължително е в комбинация с тежък клек и обръщане.
казано от James Hinks на 14.10.21, 14:24:
казано от Димо на 14.10.21, 10:27:
Абе де да знам, някой спортуващ бокс, където половината удари повтарят реално разгъването като при лежанката, все си мисля че ще има някаква полза от силни бутащи в горната част.
Димо бокса :D
Ох бе Сашо, знам че краката са най-важни. Ама съвсем не са “всичко” Цялата верига от краката, през гъзъ до гръб гърди, рамо и ръце участва. Ама айде пробвай да удариш със скъсан гръден мускул, май няма да успееш?
14.10.21
14:49
Баш всичко са. Натисни яко лежанката и чувала 2-3-4 месеца и ела да сложим ръкавиците.
p.s. Със скъсан гръден мускул не съм пробвал, да. С лошо разтежение и с лоша крампа там обаче съм и няма проблеми.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 14.10.21 14:50.
14.10.21
14:51
Оня ден правих “лежанка” за сефте от 2 месеца. Две серии по 3 повторения на детска тежет. надали страдам от загуба на сила на удара обаче :D Даже напротив...
Мнението беше редактирано от James Hinks на 14.10.21 14:51.
И аз никъде не съм казал че гърдите са по-важни от краката. Винаги съм казвал че и в боя и в ебането и генерално в живота якия гъз е важен (и свързаните с него мускули) Не случайно мъдрия народ е казал “дупе да ти е яко”
По принцип на никой не следя тренировките, не само твоите, но са ми казвали че си гонил някакви рекорди на лежанката. 220 ли колко беше?
14.10.21
14:55
Да, това беше в началото на 2010 година. Много актуален “рекорд” е :D Някъде края на януари или началото на февруари беше, после до есента лактите ме боляха доволно...И не съм гонил рекорд, просто станаха, защото лега много ми вървеше тогава.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 14.10.21 14:56.
казано от James Hinks на 14.10.21, 14:49:
Баш всичко са. Натисни яко лежанката и чувала 2-3-4 месеца и ела да сложим ръкавиците.
Ама ще се редуваме да си бием крошета или ще правим спаринг? Щото ако правим спаринг се обезсмисля в голяма степен проверката - няколко десетки години повече практикуване на БИ мисля че ще има доста по-голямо значение за развоя на срещата от това кой колко бута лежанка. Ама дори и да търсим връзката между сила на лежанката и сила на удара - нищо не можем да докажем. Ти имаш по-силна лежанка от мен.
казано от Димо на 14.10.21, 14:52:
Не случайно мъдрия народ е казал “дупе да ти е яко”
Да де, ама подтекста не е много ясен - бузките, дето да държат на ритници и бой или сфинктера, който да държи на нещо друго :-))))))))
казано от Dydo на 14.10.21, 15:06:
казано от Димо на 14.10.21, 14:52:
Не случайно мъдрия народ е казал “дупе да ти е яко”
Да де, ама подтекста не е много ясен - бузките, дето да държат на ритници и бой или сфинктера, който да държи на нещо друго :-))))))))
В случая, който за каквото си мисли :)
14.10.21
15:16
казано от Димо на 14.10.21, 15:03:
Ама ще се редуваме да си бием крошета или ще правим спаринг? Щото ако правим спаринг се обезсмисля в голяма степен проверката - няколко десетки години повече практикуване на БИ мисля че ще има доста по-голямо значение за развоя на срещата от това кой колко бута лежанка. Ама дори и да търсим връзката между сила на лежанката и сила на удара - нищо не можем да докажем. Ти имаш по-силна лежанка от мен.
Каквото искаш, това ще правим. Нали лега давал сила на удара...Между другото същата заблуда битува и за чувала, а това е уреда, който е развалил най-много ударна техника.
казано от James Hinks на 14.10.21, 15:16:
Каквото искаш, това ще правим. Нали лега давал сила на удара...
Няма как да го проверим това. както казах лежанката ти е по-силна от моята. А и не се мери изобщо така, мисля че даже няма нужда да го обяснявам.
14.10.21
17:24
казано от James Hinks на 14.10.21, 15:16:
казано от Димо на 14.10.21, 15:03:
Каквото искаш, това ще правим. Нали лега давал сила на удара...Между другото същата заблуда битува и за чувала, а това е уреда, който е развалил най-много ударна техника.
Е как бе,чувал и лежанка е класика за якост.
Вие съвсем се отнесохте. Какво общо има якостта и къде съм говорил за чували? И да разбирам ли че на Сашо му е слаб удара, щото е имал 220 лежанка?
14.10.21
21:36
Ето моят човек,за който ти писах на Софийския маратон..
На четвърто място,доста добро време..
Мнението беше редактирано от doni dimitrov на 14.10.21 21:37.
15.10.21
08:58
Ето и ти не знаеше.
Ми стана и то по -добър от много дето тичат и се състезават отдавна.
А как?
Няма тайни ,хранителни режими,броене и т.н.
Здраво бягане,по много..
То винаги разковничето е в упорития труд,години наред.
Просто..ама на хората не им се вярва и все се съмняват.