казано от D_M на 08.10.25, 15:18:
Първоначално си помислих, че тъй като явно силово тренираш поне с ден почивка, настройваш все пак края на фаста и да има някакво ядене след силовата тренировка. Но пък като гледам идеята за 72 часа (през които явно ще тренираш силово, ако го правиш през поне ден и после отново ще си в часове наред глад), нямаш ли опасения, че ще загубиш повече активно тегло. Мускулен разпад без храна, знам ли.
Отначало опитвах да синхронизирам фаста с дни почивка, но не виждам полза от това при положение, че се чувствам добре, като тренирам гладен. Имам достатъчно индикации, че съм в кетоза още вечерта на първия ден, което пък значи, че горя мазнини.
В добавка тренировките със съпротивление са сигнал към тялото, че мускулите са нужни дори при глад и трябва да използва мазнините за енергия (поне на теория).
И последният “пирон” в ковчега - както и да ги наричам тия тренировки, са всичко друго, но не и силови. :)
Трябва да отбележа, че досега повече от 40-42 часа не съм правил. Това за 72-та е само намерение. Ако усетя срив, ще прекратя, докъдето съм.
Малко обобщение на напредъка от последните месеци в картинки, че отдавна не съм споделял такива. Теглото и процентът мазнини вървят надолу с прилични темпове. Целта ми е да сляза под 100 кг и да докарам мазнините до 15%. Ще видим доколко е реалистично - засега не ми е проблем.
Ако на някого му е интересно, PWV (pulse wave velocity) е показател, който измерва скоростта, с която вълната на пулса се придвижва през артериите. Сам по себе си не е повод за диагноза, но е ранен индикатор за втвърдяване на стените на съдовете - колкото по-твърди са, толкова по-бързо преминава вълната. Съответно при еластични артерии скоростта намалява. За последните три месеца и особено откакто добавих и доста ходене, съм го намалил доста, което показва, че съм на прав път.
В добавка (и може би най-важно) чувствам се много добре, контузиите не ме тормозят много (отчитам и приноса на упражненията за мобилност), имам енергия. Продължавам по същия план. Снимки ще споделям по-натам, като започне да ми харесва какво виждам в огледалото. :)
Мнението беше редактирано от Boby_ на 08.10.25 15:42.
казано от Boby_ на 08.10.25, 15:39:
Ако на някого му е интересно, PWV (pulse wave velocity) е показател, който измерва скоростта, с която вълната на пулса се придвижва през артериите. Сам по себе си не е повод за диагноза, но е ранен индикатор за втвърдяване на стените на съдовете - колкото по-твърди са, толкова по-бързо преминава вълната. Съответно при еластични артерии скоростта намалява. За последните три месеца и особено откакто добавих и доста ходене, съм го намалил доста, което показва, че съм на прав път.
Супер че нещата се движат в правилната посока. Постоянство на маратонец му е майката, ама ти знаеш няма какво да ти обяснявам аз :D Пусти бири се услаждат та е трудно понякога :D
Интересно ми стана за PWV - как го мериш? С някакъв уред вкъщи или при лекар и преглед специализиран?
казано от Бойко на 08.10.25, 16:45:
Интересно ми стана за PWV - как го мериш? С някакъв уред вкъщи или при лекар и преглед специализиран?
Купих си Withings Body Scan и съм супер доволен засега. Напълно ми задоволява патологичната нужда от данни.
09.10.2025 г.
Тренировка: Лека 2 (вкъщи)
1. Румънска тяга с пудовки 2x18 кг - 2x5/5, 2х10/10, 2х15/15, 2х20/20, 2х25/25, 2х30/30 секунди работа/почивка. Последни 30 секунди 23 повторения (-4).
2. Гребане с пудовки 2х18 кг (двустранно) - 2x5/5, 2х10/10, 2х15/15, 2х20/20 секунди работа/почивка. Последни 20 секунди 10 повторения (-2).
3. Раменна преса с пудовки 2х12 кг - 2x5/5, 2х10/10, 2х15/15, 2х20/20 секунди работа/почивка. Последни 20 секунди 10 повторения (-).
4. Изометрии:
4.1. Клек на паралела с пудовки в рак позиция - 3х10 сек с 2х12 кг.
4.2. Задържане в горна позиция на гребане с пудовки 2х32 кг от земя - 3х10 сек.
4.3. Задържане на лицева опора на ⅔ височина - 3х20 сек.
5. Фермерска разходна с 2х32 кг пудовки - 60, 46 с.
Време 13:21 мин за интервала, 37:06 общо.
Пулс до 159 на интервала, 140 на изометриите. Спад за 3 минути от 138 до 107 след интервала.
Болка - никаква на интервала, съвсем лека в лакътя на изометриите на лицеви.
Тренировка на 60 часа глад, съответно леко причерняване и замайване след почти всеки от интервалите още от румънската тяга. Всичко е надолу - нямаше как да натисна повече.
Иначе днес ми взеха колата и реших да импровизирам у нас, вместо да ходя до залата и да си загубя 40 минути в път и доста пари за Убер.
Добавям и два километра и нещо разходка с кучето след работа. Нямам енергия за повече, както и за мобилност.
Добавки:
1. След ставане - креатин монохидрат
2. След вечеря - рибено масло, магнезий бисглицинат.
Обобщение за деня:
Заинатих се и ще си изкарам 72-та часа. Нощта не беше много приятна - заспах трудно и се будих няколко пъти. Вчера имах доста енергия, но днес съм леко отпаднал. Глад почти не усещам. Определено съм в кетоза.
Това със 72 часа ще го правя не по-често от веднъж в месеца, може би дори по-рядко. Доста сериозно предизвикателство е.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 09.10.25 19:44.
10.10.2025 г.
Тренировка: Лека 1 (навън, модифицирана)
1. Клек с пудовка пред гърди - 2x5/5, 2х10/10, 2х15/15, 2х20/20, 2х25/25, 2х30/30 секунди работа/почивка с 16 кг пудовка. Последни 30 секунди 13 клека (-3).
2. Хоризонтални набирания- 2x5/5, 2х10/10, 2х15/15, 2х20/20 секунди работа/почивка. Последни 20 секунди 7 повторения (-1).
3. Лицеви опори - 2x5/5, 2х10/10, 2х15/15, 2х20/20 секунди работа/почивка. Последни 20 секунди 10 лицеви (+1).
4. 11+11х16 кг (-2) въртене с пудовка.
5. Изометрии:
5.1. Набирания в горна позиция - 3х10 сек.
5.2. Лицеви опори на ⅔ височина - 3х20 сек.
5.2. Клек на паралела с пудовки в рак позиция - 3х10 сек с 2х12 кг.
6. Висене от лост - 22, 26 с.
Около 13:42 минути интервалите, 37:46 общо, пулс докъм 169 на интервалите, 150 на изометриите, спад от 152 до 119 за 3 мин.
Лека импровизация в градинката зад нас на неудобни уреди (хоризотналните набирания с греда зад главата, съответно с ъгъл, който ги вкарва предимно в бицепс и задно рамо, висенето и изометриите на набирания на напечена от слънцето метална греда с правоъгълен профил). Много топло време, тренировка почти изцяло на слънце заради разположението на уредите, 1700 калории за последните три и половина дни = умряла работа.
Следобед ще направя малко мобилност и евентуално ще се разходя с кучето, като захладнее малко, че е твърде топло в ранния следобед (топло за сезона, разбира се).
Добавки:
1. След ставане - витамин D3, креатин монохидрат, Animal flex, Animal pak, колаген, хиалуронова киселина
2. След вечеря - рибено масло, магнезий бисглицинат.
Обобщение за деня:
Спокоен петък. Уикенда мислим да мръднем малко до Алгарве и ще работя от там другата седмица. Още не съм измислил какво ще си нося и как ще тренирам там.