Димо сваля 15 кила с бой, първа смяна, стригане и глад.

Прескочи до:

23.02.26
14:23

Казвам че корелацията важи по същия начин и в обратна посока, без да претендирам за казуация.

23.02.26
14:34

Не е релевантно

23.02.26
14:40

казано от D_M на 23.02.26, 14:14:

Всички знаем Иван колко кляка и дърпа, как тренира и т.н., един от най-яките е тук, но въпреки това не мисля, че покрива всички критерии. Лега трябва да му е някъде към 190-195 кг., с оглед личното тегло около което е, но до колко виждам не е и близо до тези числа. Какво да кажат простосмъртните :-)
Но Иван да си каже най-добре, може пък аз да бъркам.
Иначе ясно де, че са постижими.

казано от Alexander Krastev на 19.02.26, 15:27:

клек 2хСТ, лег 1.5хСТ, тяга 2.5хСТ, раменна 1хСТ, 20 набирания, 50 кофички

Писах по-нагоре, покривам ги повечето, само бройките не съм ги пробвал на кофите и набиранията
Или си мислиш за 2хСТ лег или изглеждам като да съм 120кг мускул 😂

Мнението беше редактирано от Ivan на 23.02.26 14:40.

23.02.26
15:08

казано от Ivan на 23.02.26, 14:40:

Ами последно се въртеше май някъде около 95 + –. Което прави лег около 190 кг., хайде ако си 90 кг. да е 180 кг. за 2хСТ.
Екстра си изглеждаш, просто казвам, че уж постижими, ама и за най-силните понякога едно движение да е малко по-надолу и хоп: не покривал критериите :-)

23.02.26
15:13

А еднакви ли са критериите за 12, 20 и няколко и 50 и няколко години или има отстъпки за ученици и пенсионери :P А, ако си световен шампион по фигурно пързаляне, който чат-пат ходи на фитнес или баскетболист 2,37 м., пак ли така? А ако покриваш 4 от 6 без да бараш тежести на 53 какъв си в крайна сметка?

23.02.26
15:27

казано от D_M на 23.02.26, 15:08:

казано от Ivan на 23.02.26, 14:40:

Ами последно се въртеше май някъде около 95 + –. Което прави лег около 190 кг., хайде ако си 90 кг. да е 180 кг. за 2хСТ.
Екстра си изглеждаш, просто казвам, че уж постижими, ама и за най-силните понякога едно движение да е малко по-надолу и хоп: не покривал критериите :-)

Не четеш с разбиране - критериите от Сашо са 1.5хСТ лег, което на моето тегло са около 140

казано от Dymag на 23.02.26, 15:13:

А еднакви ли са критериите за 12, 20 и няколко и 50 и няколко години или има отстъпки за ученици и пенсионери :P А, ако си световен шампион по фигурно пързаляне, който чат-пат ходи на фитнес или баскетболист 2,37 м., пак ли така? А ако покриваш 4 от 6 без да бараш тежести на 53 какъв си в крайна сметка?

Еднакви са, да, защото са обективни. Ако покриваш 4 от 6 без да бараш тежести, нищо не значи, значи че не покриваш 2 от 6. Това е обективен показател за текущото ти състояние и толкова. Не значи, че си длъжен да тренираш с тежести, Петко неведнъж каза, че можеш да ги постигнеш някои от нещата и без тежести, просто е по-трудно. Нито трябва да ги правиш всяка тренировка.
Не знам защо пак се намесват плувци, фигурно пързаляне, космонавти и т.н. това не беше ли фитнес форум?
И да - ако си баскетболист 2.37 и не покриваш нищо обикновено това означава - доста си зле физически и успеха ти в баскетбола се дължи само на това, че оня отгоре ти е отключил гена да пораснеш достатъчно. И обратното - ако си баскетболист 1.95, дето ги прелита всичките с аванс, вероятно си в топ физическа форма, градена с години усърдие и дисциплина.

23.02.26
16:10

казано от Ivan на 23.02.26, 15:27:

Не четеш с разбиране - критериите от Сашо са 1.5хСТ лег, което на моето тегло са около 140

Оф, не знам от къде ми хрумна това лег 2хСТ :-))))))))))))))))
Ами то с тия цифри свят ми се зави вече. Значи покриваш и на преса и на лег, а за клека и тяга отива на Х3СТ, та е и задминато!!!!!

23.02.26
17:07

4 от 6…ако са тягата и клека ...си лостаджия))).
Иван дансъ оправдава...1,7ст поне лег за него.

23.02.26
19:14

Преди 10 години дръпнах абсолютния си макс от 205 тяга, на 87 кг. Това е 2.35.
На това тегло обаче, абсурд за 20 набирания. Тях ги покривах като по-лек, но тогава пък не дърпах толкова тяга. На 75-9 кг със сигурност покривах набиранията, тогава обаче тягата ми беше едва 180 - 190.
Което обаче е по-голям коефициент - 2.4! Т.е., на 75-79 кг бях по-слаб, но покривах повече критерии.
Не случайно обаче са дадени набиранията, те са показател до колко излишно тегло имаме, съответно и как изглеждаме.
Нито един от тези критерии не ми е бил цел, просто се опитвам да вдигам колкото мога всеки път, на различни упражнения, пък каквото стане.

казано от Dymag на 23.02.26, 15:13:

А еднакви ли са критериите за 12, 20 и няколко и 50 и няколко години или има отстъпки за ученици и пенсионери :P

Между 20 и 50 са еднакви, за деца естествено не важат, както и за жени.
След 50 вече правим отстъпка, ама не голяма 😁 Виж, като станеш на 70, ще помислим за повече.
И за пореден път, тези критерии за са сериозно трениращи, които искат да си видят нивото.
Който не го вълнуват тия неща - ок. Явно тренировките не са му страст, не са му цел, не харесва да тренира, да гони резултати и т.н.
Няма лошо, има и други важни неща в живота.

Мнението беше редактирано от Петко К на 23.02.26 19:16.

23.02.26
20:01

казано от Петко К на 23.02.26, 19:14:

Който не го вълнуват тия неща - ок. Явно тренировките не са му страст, не са му цел, не харесва да тренира, да гони резултати и т.н.
Няма лошо, има и други важни неща в живота.

Имаш предвид ставането на силен, наличието на страст и гонене на резултати в конкретни движения. Може тренировките да са ти страст, да тренираш с кеф, ама точно пък тия упражнения да не са ти приоритет. А и целите да не са ти непременно подобряване на RM в трибойските движения.

23.02.26
20:07

Айде пак същото! Никой не те кара да тренираш тези движения! И освен трибойските са дадени още 3 други!
Или си силен, или не си! Или има ефект от тренировките ти, т.е., трупаш мускули, ставаш по-силен, или не! Ако има ефект, рано или късно ще покриеш тези критерии, или ще се доближиш до тях, БЕЗ да си тренирал точно тези движения. Иначе си стоиш на ниво начинаещ цял живот.
И пак не ми казваш, какво точно ще тренираш, ако не правиш тези 6 основни движения?
ОК, вместо лег, ще прави полулег, или дъмбели - все тая! Рано или късно от 20 кила дъмбели ще трябва да минеш на 30, после на 40, а от там ще ти скочи и лежанката. Ако цял живот не мърдаш в силата, значи от тренировките ти няма ефект, освен някакво общо раздвижване и горене на калории.
Това е.

Мнението беше редактирано от Петко К на 23.02.26 20:09.

23.02.26
20:29

Не е пак същото, Петко. Мислиш ли например, че един кросфитър има за цел непременно да види до къде ще стигне на клек, лег и тяга за 1 RM и дали конкретно тренира  в протоколи за тая цел. Може да е як като цяло, но да не достигне описаните стандарти, защото работи и за други качества и постижения и тренира по подходящия за това начин. И да кажем, че тоя човек не тренира със страст и не гони цели и резултати, и т.н. Или пък бодибилдъри, дето предимно на машини вече много от тях бримчат. Няма значение на химия ли са, но и те нямат цели, не обичат да тренират, не ги кефи 🙂 Или пък калистениците.....те също са без цели, не обичат да тренират и нямат страст към тренировки, в които се влага физическо усилие. Гиревиците и те така.
Това, че някой тъпче на едно място е защото не прилага някаква прогресия в това, което прави и т.н. Ок, тия три упражнения са показателят за достигнатото ниво на сурова сила както се казва, но това не означава, че който не ги изпълнява или пък ги изпълнява, но не гони непременно някакво сериозно развитие точно в тях, нищо не тренирал, не обичал да тренира и т.н.
Виж горе какво си написал, няма общо с това, което ми казваш като реплика.

”И за пореден път, тези критерии за са сериозно трениращи, които искат да си видят нивото.
Който не го вълнуват тия неща - ок. Явно тренировките не са му страст, не са му цел, не харесва да тренира, да гони резултати и т.н.”

Аз не гоня резултати, но тренировките са ми страст, цел и обичам да тренирам заради самото занимание и усещане от упражненията. Чувствам се супер и съм ок с това. Но иначе разбрах идеята, т.е. не искам ли да си видя нивото на определени упражнения значи като цяло не харесвам да тренирам.

Мнението беше редактирано от D_M на 23.02.26 20:45.

23.02.26
20:30

Да де, ама тук има една уловка - пасивните и активните кг., както спомена Петко К. Истината е че трябва да се маха излишното тегло и да се спортува. Без което и да е от двете ще е “греда”

23.02.26
20:45

Кросфитърите не тренират за да видят евентуално еди кво си , тренират целенасочено да имат конкретната 1ца която са заложили, защото има и такива комплекси. Въобще 90% от атлетите правят силови блокове.

Мнението беше редактирано от Georgi Ivanov на 23.02.26 20:47.

23.02.26
20:48

казано от Georgi Ivanov на 23.02.26, 20:45:

Кросфитърите не тренират за да видят евентуално еди кво си , тренират целенасочено да имат конкретната 1ца която са заложили. Щото има и такива комплекси. Въобще 90% от атлетите правят силови блокове.

Ами аз съм казал същото. Никога може да не разберат ще стигнат ли тия критерии или като цяло до къде ще стигнат. Защото това не им е целта и тренират и за много други качества.

23.02.26
21:03

[quote author=“Alexander Krastev” date=“1771854539”това не беше ли фитнес форум?

Не съм чел учреждаващото послание, но аз си го тълкувам като Боди-Билдинг-тийм. Не Лифт-Хеви-тийм или Стронг-Мадафака-тийм. :)

23.02.26
21:04

казано от Димо на 23.02.26, 21:03:

[quote author=“Alexander Krastev” date=“1771854539”това не беше ли фитнес форум?

Не съм чел учреждаващото послание, но аз си го тълкувам като Боди-Билдинг-тийм. Не Лифт-Хеви-тийм или Стронг-Мадафака-тийм. :)

23.02.26
21:15

казано от Dymag на 23.02.26, 20:30:

Да де, ама тук има една уловка - пасивните и активните кг., както спомена Петко К. Истината е че трябва да се маха излишното тегло и да се спортува. Без което и да е от двете ще е “греда”

Не, аз го споменах пръв - под формата на коефициента FFMI и казах че за мен е някакъв добър показател и оттам тръгнa разговора.

23.02.26
21:21

казано от Петко К на 23.02.26, 20:07:

Или си силен, или не си! Или има ефект от тренировките ти, т.е., трупаш мускули, ставаш по-силен, или не!
Това е.

Дано не съм прав, ама по тоя критерий 95% трябва да заебаваме тренирането. Чета как сте си правили максовете и сте били в топ форма преди 5, 10, 15 години. Пак казвам че не следя много постиженията на повечето, но който от 30+ годишните (които май сме повечето във форума) си е повишавал постиженията в което и да е движение или метрика за последните 2 години да дойде да се похвали, ще ми е интересно да видя статистиката, аз обичам историите за успех и ми влияят жизнеутвърждаващо.

23.02.26
21:26

казано от D_M на 23.02.26, 20:29:

Не е пак същото, Петко. Мислиш ли например, че един кросфитър има за цел непременно да види до къде ще стигне на клек, лег и тяга за 1 RM и дали конкретно тренира  в протоколи за тая цел.

Не, не им трябва да тренират целенасочено, за да ги постигнат, точно това казвам! Това не са критерии, за които се нуждаеш от специализация!
И точно пък кросфитърите да даваш за пример, при условие, че цялата им идея е да са “функционални”? Те ако това не покриват, значи целият им спорт за нищо не става.
Само че там имат още повече критерии, включително и за сърдечно съдова издръжливост. Както между другото и в книжката по културизъм, от която дадох снимки.

23.02.26
21:29

казано от Димо на 23.02.26, 21:15:

Не, аз го споменах пръв - под формата на коефициента FFMI и казах че за мен е някакъв добър показател и оттам тръгнa разговора.

И виж каква дискусия стана, а 😀
И тия с шкембетата къде най нищо не можем да вдигнем сме най-активни и най-знаем 🤣 Така де, не е нужно да си най-якия, та да имаш мнение и да си прав за някои неща. Или поне прав за себе си.

Мнението беше редактирано от D_M на 23.02.26 21:30.

23.02.26
21:36

казано от Димо на 23.02.26, 21:21:

Чета как сте си правили максовете и сте били в топ форма преди 5, 10, 15 години. Пак казвам че не следя много постиженията на повечето, но който от 30+ годишните (които май сме повечето във форума) си е повишавал постиженията в което и да е движение или метрика за последните 2 години да дойде да се похвали, ще ми е интересно да видя статистиката, аз обичам историите за успех и ми влияят жизнеутвърждаващо.

Ако почнеш след определена възраст, става почти невъзможно да се покрият, но ако си тренирал през 20-те и 30-те си, е напълно реалистично да ги покриеш, преди да навършиш 40. Никой не смята, че може да е цял живот в пика си, но и веднъж в живота си да ги стигнеш, пак е нещо.

казано от Димо на 23.02.26, 21:03:

То това са си критерии за бодибилдери, за стронгмените има други ;)

Мнението беше редактирано от Петко К на 23.02.26 21:43.

23.02.26
21:49

Да, аз съм лейт адобтър, почнах да ходя на фитнес на 30+, а редовно на 40+ а и мисля че отдавна стана пределно ясно че не ми е за цел да покривам нормативи, тренирам за да съм силен за себе си, да имам малко по-добро кардио и като сваля до под 15% БФ да не увисна и да ми стоят добре ризите.

Друго имах предвид, Петко. Ти казваш че ако не се развиваш, не трупаш мускули и не вдигаш сила няма смисъл да тренираш. Ето - ти например си далеч от максималната си сила и топ форма, но не спираш да тренираш. За мен сам се опровергаваш. За мен е напълно нормално и достойно за уважение да тренираш просто за да поддържаш някаква форма, но според повечето от пишещите тук явно това не е достатъчно. Как се справяш с този парадокс ли проблем ли, когнитивен дисонанс ли как да го кажа - да знаеш че няма да станеш по-як отколкото си бил и пак да намираш мотивация да тренираш.

Пак казвам - ако някой над 30 от пишещите тук си е направил макс/ПР в някое движение или във форма - поне как изглежда в последните 2 години да се похвали.

Мнението беше редактирано от Димо на 23.02.26 21:54.

23.02.26
21:55

казано от D_M на 23.02.26, 21:29:

казано от Димо на 23.02.26, 21:15:

И виж каква дискусия стана, а 😀

Аз винаги правя интересни дискусии :D

23.02.26
21:55

казано от Димо на 23.02.26, 21:49:

Пак казвам - ако някой над 30 от пишещите тук си е направил макс/ПР в някое движение или във форма - поне как изглежда в последните 2 години да се похвали.

Аз. На 52 г. сначнах пудовка 32 кг. за първи път и сега изглеждам по-добре от колкото едно 15 г. назад. И не добре като цяло, а по-добре. Да, резултатите са скромни, но напредък има в това което правя......макар пак да не тренирам целенасочено на 100%.
🤣

Мнението беше редактирано от D_M на 23.02.26 21:56.

23.02.26
22:02

казано от D_M на 23.02.26, 21:55:

казано от Димо на 23.02.26, 21:49:

Аз. На 52 г. сначнах пудовка 32 кг. за първи път и сега изглеждам по-добре от колкото едно 15 г. назад. И не добре като цяло, а по-добре. Да, резултатите са скромни, но напредък има в това което правя......макар пак да не тренирам целенасочено на 100%.
🤣

Ми дааааа. Аз затова казвам няколко пъти че ти си форумеца с най-добър прогрес. Повечето от останалите си циклим някви работи дето си ги циклим от 5 или 10 години и толкоз. Твоя прогрес най-ми се връзва с мотото на форума - Бъди по-добър.

23.02.26
22:07

За пример🤣🤣🤣🤣🤣
Ами факт е, поне в нещо макар и скромно, но съм станал по-добър от колкото преди. И отслабнал до ниво зле в почти всичко друго, което правех 😂 Но го отдавам на отслабването в ЛТ, както и липсата на занимания, поради което го приемам нормално и без особено да ми пука.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1