Не спирам да джиткам, но нещо не ми се описва. Последно (онзи ден) правих обръщане и стриктна преса-стълби 3х 4, 6, 8 с Гюле 20 и после малко сначове. Днес лег, полулег, разтваряне на дъмбели встрани и пушдаун за тпицепс на скрипец. Всичко до трудно 1х 12-15.
Близо 16 000 крачки за деня.
Чат пат трябва да имам и хоризонтално бутане, защото тази лека болка в предната част на раменете при лега не е нормална. Отвикнал съм.
Днес малко разходка в парка Заимов, хапване в едно заведение и после на зала.
Отслабването не върви, ама аз си и ям осъзнато като за поддръжка, а и не само. Въртя се около 96-98 кг. (най-често около 97 кг.) и така. Няма го нещо тоя хъс както преди, а и нещо не ми е и зор. Но пък талията върви надолу. Бавно е, но върви.... макар килата не.
26.04.2026 г.
Днес обръщане с джърк и тук там стриктна преса с Гюле 20, изпълнени в стълби-общо 60 повторения на страна;
По 15 ина снача на страна;
Латпулдаун на скрипец с широк надхват-20×32, 15×45, 12×52;
Хоризонтална лег преса-скоростно 1×35.
Вчера бутах лежанки, както малко за рамене, трицепси, а днес пак подобни неща.
И правилно....постоянно правя забележка на разни малки капути да си оправят тежестите.
28.04.2026 г.
Днес комплекс с Гюле 20, наричан пътуващи двойки:
2× обръщане, 1× стриктна преса, 1× клек, 1× снач ляво и веднага дясно. И всеки сет 2-ката отива на следващото движение, а другите са сингли. Когато стигна до 2× снач и го изпълня цикълът е завършен.
Общо 4 цикъла за малко над 20 мин. Можех и по-бързо.
29.04.2026 г.
Лег-12×20, 12×40, 10×50, 12×65;
Полулег-12×40, 10×50, 12×55;
Разтваряне за рамо с дъмбели15×(2×7), 10×(2×10), 10×(2×12.5);
Пушдаун за трицепс с лост на скрипец-15×43, 12×53, 15×59;
Лег преса (броя и станцията)-25×116, 25×136, 30×156;
Повдигане за прасец прав (броя и станцията)-21×61.
30.04.2026 г.
Мислех днес да ходя за нещо дърпащо до залата, ама в тоя дъжд се отказах. Та вкъщи:
Малко обръщания и сначове с Гюлета 16, 20 и 24.
Гребания-по няколко серии с 16 и 20 и после 10×5 на ръка с 24-ката, без почивка м/у ръцете и ЕМОМ.
Сгъване за бицепс-1×15 с ластик, 1×15 с дъмбели и 1×15 с експандер;
Суинг с 24-3×10.
Повдигане на висящи крака (легнал на леглото до задника)-1×35.
01.05.2026 г.
Днес към обяд трябваше да ходим “на село”, та сутринта около 9.00 ч. стартирах едно занимание. Иначе станах около 07.45 ч. Общо по 60 повторения на ръка обръщане и джърк с Гюле 20, изпълнени в стълби от 4×3,5,7.
Не помня от кога не съм тренирал сутрин и то вече в напреднал ден според някои, които тренират много по-рано. Ако въобще някога съм тренирал по това време. Та не съм много ок в останалата част от деня. Едно такова ми е-никакво. Отвеяно, сънливо, все едно и тялото ми е по-уморено. Но нормално, не е свикнало така, а и вчера вечерта пак разни занимавки.
Утре виках да не правя ама наистина нищо, а то някакъв бая тежък диван трябвало да се пренася и катери.
03.05.2026 г.
Лег-10×20, 6×40, 5×50, 3×60, 5×60, 5×70, 2×5×75;
Клек ХБ-10×20, 8×30, 5×40, 2×5×50;
Гребане с дъмбел на ръка-5×25, 5×30, 2×5×35.
Скотово за бицепс на машина-2×15;
Пушдаун с въже на скрипец за трицепс-2×15;
Снач с 16-ката - 1×10 на ръка.
- При самото изпълнение на лега, от известно време си ме боли предната част на раменете. Даже интересното е, че при по-тесен хват близо до раменния, т.е. палци дължина разстояние от гладкото дискомфорта е по-голям, в сравнение с мааалко по-широк хват, т.е. длани опиращи в първата белязка. Иначе с хват с палци около лоста и с отворен хват все е тая. В хода на сериите загрях и болката в раменете не ме възспираше вече, но толкова са ми силите. Хайде с доста повече напън можеше и да станат и 2×6. Абе макса е малко над 90 кг. - позорно представяне, но това е положението в момента. Предмишниците и те ме болят след лежанки, ама не по време на изпълнението, а на другите дни след зала, както не веднъж съм казвал.
- Клека нарочно с лекичко, че пък до скоро имах болка в свивката на бедрото при слабините. Стана след повече сначове в твърд стил на една тренировка и не е отминало напълно. И още го усещах днес малко, та по-спокойно го давах. То и без проблем там клекът също е жалкарски.
- Гребането и там слаб. Днес ме възпираха малко и болки в предмишниците, явно от мъкненето на покъщнина вчера, но съм си по-слаб. Няма да мога с предишните тежести от по 45-50 кг. за 5 повторения без отказ даже.
- Преди мятах пудовки чат пат, с щангите редовен като занимание, но не съм тренирал целенасочено, но направих тогава преса с пудовка 32 кг., макар и грозна. Сега над година основно с пудовки тренирам, ок сначнах веднъж 32-ката, ама преса вече не мога. Просто положителното ми развитие е, че съм по-издръжлив, възстановявам се по-лесно след физически натоварвания, пулсът в покой ми е по-нисък и ей такива неща. Което за човек над 50 г. може и да е приоритет, де да знам. Но от гледна точка на сила съм по-слаб навсякъде, включително на всички упражнения на машини, било то многоставни или изолиращи.
Няма драми или оплаквания, просто факти.
Мнението беше редактирано от D_M на 03.05.26 18:42.
04.05.2026 г.
По общо 100 снача на ръка с 16-ката.
Май ще ги разкарам вече тия лежанки. Опъват ме ръцете след това и вече винаги си е така.
Убеден съм, че периш лактите встрани при лега.
Мнението беше редактирано от nervak на 04.05.26 21:21.
казано от nervak на 04.05.26, 21:19:
Убеден съм, че периш лактите встрани при лега.
Ами не според мен. То и не вдигам лежанка от вчера, а вече 10 години, та ако нещо не е било ок и толкова чак криво да ме е ударило до сега.
Ето един по-стар клип, ама формата все си ми е такава.
Мнението беше редактирано от D_M на 04.05.26 22:31.
казано от nervak на 04.05.26, 22:52:
Точно както казах.
Не виждам да ги разтварям по време на движението. Да нямаш предвид, че изначално трябва да са ми повече до торса. Ама така ъгъла на мишницата ще е доста под 45 градуса.
М/у другото не го описах преди, но при последния лег пробвах на една от сериите с по-леките кила именно с разтваряне на лактите встрани и мишници перпендикулярни на торса, т.е. лежанка почти тип гилотина от към позиция на ръцете, само където не отиваше към врата. Никакъв дискомфорт в предните рамене, а би следвало да е обратното. То няма да го изпълнявам така, но ми стана интересно.
Все тая, то лежанката така или иначе вече не ми е и толкова интересна и желана за изпълнение, с изключение донякъде на полулега :-)
Аз също правя лежанката и лицевите опори с лакти близо до тялото. Като цяло по-малко килограми и повторения се правят. Също тези мостове и това ангажиране на лопатките и кръста по тоя начин не е много ок, освен ако не си професионалист и не гониш някакви максимални резултати. Дето съм виждал раменна преса и лежанка са най-кофти изпълняваните упражнения. Така поне си мисля, а дали е така :) не е ясно.
Няма професионалист...или изобщо легаджия, който да разперва лакти настрани. ...още по малко пемпердикулярно на торса .,..възможно най травмиращата позиция за ротатори,рамена лакти....
Хеле па при това тъпо упражнение полулег.
Мнението беше редактирано от nervak на 05.05.26 22:08.
Едно време се считаше, че лоста трябва да се движи над зърната на гърдите, предмишниците да са успоредни във всяко положение, а лактите винаги да се намират под лоста. Нямаше “ъгли”
казано от nervak на 05.05.26, 22:07:
Няма професионалист...или изобщо легаджия, който да разперва лакти настрани. ...още по малко пемпердикулярно на торса .,..възможно най травмиращата позиция за ротатори,рамена лакти....
Хеле па при това тъпо упражнение полулег.
Е и аз знам, че по този начин травмирало, ама иначе не само, че е имало, ами даже Винс Жиронда направо ги е гонил тия които ги е тренирал ако не изпълняват лежанката в стил гилотина. И уж никой не се е травмирал, но пък и са го правили с по-леки тежести, ум-мускул и подобни 😁
Иначе днес джитнах лег, полулег, разтваряне встрани с дъмбели и трицепс на скрипец. Всичко до трудна/много трудна 15-ка, т.е. с по-леко пък да видим. Също така хоризонтална лег преса и за прасец.
То по времето на Жиронда са плюнчили радиевите моливи преди да рисуват циферблатите....
казано от nervak на 06.05.26, 09:23:
То по времето на Жиронда са плюнчили радиевите моливи преди да рисуват циферблатите....
🤣🤣🤣🤣🤣
Противоречива личност, определено. Даже е забранявал в неговата зала да се изпълняват клек и тяга, тъй като според него раздували много задника и пречили на извайването на тънка талия. И много други неща.
Иначе днес отскочих да залата ей така да раздвижа. Сутринта пак мъкнах разни работи и малко енергията ми за зала не бе на обичайното ниво. Та:
Вертикален скрипец-до 1×15;
Сгъване с дъмбели-1×15;
Клек-до 2×5;
Снач с Гюле 20 - 1×10 на страна;
Кростренажор-3 мин.
Мисълта ми беше ,че по това време са се правели страшни глупости...от незнание.
казано от D_M на 06.05.26, 17:07:
Даже е забранявал в неговата зала да се изпълняват клек и тяга, тъй като според него раздували много задника и пречили на извайването на тънка талия.
Значи, в състезателна форма е бил с 30-31 инча талия. Дори да приемем по-малкото число, това са 76 см. За сравнение, Франко Колумбо - същата талия в състезателен период, като е бил доста по-тежък, и е имал 340 тяга, към 300 клек. Стив Рийвс - същата талия, по-висок, по-тежък, по-голям гръден кош, правил е клекове (и тяга).
Аз лично ако падна до 7-8% мазнини, сигурно ще изкарам същата талия, а си правя клек и тяга почти цял живот.
Петко, аз не твърдя, че някои от методите и вижданията му са били правилни, просто споделям информация. А и той сигурно би казал, че ако Франко не е бил правил тяга и клек, талията му щяла да е още по-надолу 🤣
В много отношения Жиронда е бил изпреварил времето си (всеобщо мнение сред общността, не лично мое), особено по отношение нарязания вид, който е постигал и към който е насочвал тренираните от него. Но по това време чак толкова нарязани не са ги харесвали.
Сега се сещам, че е пренебрегвал целенасочено и трапеца. Според него ако се развие значително се влияе върху възприятието за ширината на раменете, която много са гледали тогава, т.е. при хора с еднакво широки рамене, този с по-големия трапец зяпачите го определят като по-тесен в раменете и обратно.
Абе и него го знам, даже преди време около 2 седмици пробвах програмата му 6×6 с около 20-30 сек. почивка между сетовете. А.....веднъж и 8х8 с минута почивка 😅
А аз просто коментирам, че методите му не са правилни. По същата логика, пресата не трябва изобщо да се тренира с нищо, да си остане максимално нетренирана и неразвита.
Не искам да го твърдя сега, но ако спазвах тренировките за горната част и имах така развит трапец и гръб, така когато тренирах по-целенасочено силово, най-вероятно при това падане което стана с колелото, нямаше да имам такова разместване в ключицата, че да се наложи операция. Но това все пак е спекулация :).
казано от kaloyan на 07.05.26, 12:56:
Не искам да го твърдя сега, но ако спазвах тренировките за горната част и имах така развит трапец и гръб, така когато тренирах по-целенасочено силово, най-вероятно при това падане което стана с колелото, нямаше да имам такова разместване в ключицата, че да се наложи операция. Но това все пак е спекулация :).
Спекулация е. Не се кахъри. Пак щеше да имаш разместване. Нямат нищо общо двете неща.
Не е спекулация, мускулната маса доказано намалява риска от травми. А силата в краката пък е свързана с намалена смъртност при възрастни.
Но нали е по-важно да сме с 2 см по-малка талия 😁Нищо, че при 25+% мазнини, колкота има средностатистическия мъж (дори трениращи) е все тая.
Мнението беше редактирано от Петко К на 07.05.26 14:48.
казано от Петко К на 07.05.26, 14:46:
Не е спекулация, мускулната маса доказано намалява риска от травми. А силата в краката пък е свързана с намалена смъртност при възрастни.
Но нали е по-важно да сме с 2 см по-малка талия 😁Нищо, че при 25+% мазнини, колкота има средностатистическия мъж (дори трениращи) е все тая.
Наскоро гледах видеоклип на Петронатора /бг ютюбър, щангист/. Той коментираше, че силният хват при възрастните хора не винаги е истински показател за сила и здраве. Той го обясни с това, че обикновено силата в ръцете и особено хватът е мястото, което като цяло е запазено и тялото е фокусирано. И когато един възрастен човек ти стисне ръката, си казваш: Виж колко е силен този старец. За да разбереш обаче колко силно е тялото му всъщност, просто го накарай да кляка, да тича и най-важното - да скача. И в много случаи старецът с уж силния хват се проваля напълно. Той не може нито да кляка, нито да скача.
Апропо тъстът ми е на 82 г., а в краката е леш. Е, ходи някак с бастуна, но е зле.
Но пък едното е просто показател за сила на тялото, т.е. да можеш да клекнеш и да подскочиш, което обаче не гарантира дълголетие. Може би намалената смъртност идва от там, че нямаш такива падания, травми и т.н., както например когато старец счупи тазобедрена кост и %-тът да приключи житейският си път до месеци е доста голям.
Мнението беше редактирано от D_M на 07.05.26 16:11.
Да, но не само - влияе на метаболитно здраве, инсулинова чувствителност, сърдечно-съдова система, костна плътност и т.н.
Ето го синтезирано .
И GPT-то казва същото.
казано от Петко К на 07.05.26, 14:46:
Принципно да. Ама не и в този случай. Големият трапец и здрав гръб не могат да те предпазят от дислокация в акромиоклавикуларната става.
Иначе по статистика хората с по-голям процент мазнини живеят по-дълго...
Не, не живеят по-дълго. По тази логика затлъстелите трябва да са най-големите дълголетници! С известна условност може да кажем, че прекалено ниския % не е оптимален дългосрочно за здраве и дълголетие, но това е съвсем различно от твоето твърдение!
Има определен % мазнини, които са здравословни (за мъжете между 10 и 20%), а извън тези граници почват негативите.
Тренировките и мускулната маса могат да компенсират малко нещата, т.е., може да си с по-висок % мазнини, но да тренираш сериозно и да имаш повече мускули, съответно да си в по-добро здраве от нетрениращ със същия %. Най-лошата комбинация е малко мускули и сила и висок % мазнини (особено висцерални).
Ако тези калкулатори в които задавам данни са верни, за да спадна под 20% мазнини трябва да падна под 90 кг. ЛТ и основно талията под 90 см. Дава ми го възможно да съм под 20% и при повече лично тегло, но талия около 88-89 см. Но то при мен общо взето двете са еднакви, т.е. колкото тежа, същото число ми е и през пъпа/талията (eднакви са на практика). Другото обаче което е, дори и при тези проценти ме изважда от здравословната зона. За да съм вътре трябва вече да съм с около 88 см. и надолу талия., като килата даже може да са даже 96 и нагоре. Но при мен няма как да стане това съотношение, тъй като очевидно трябва доста мускулна маса, та да остана на 88 см. талия и 95-96 кг. ЛТ. С две думи за да вляза в здравословните граници, трябва да гоня талия около 88 %, което ще означава да отслабна до около 88-89 кг. и ще съм малко под 20% мазнини. Но и при тези стойности ме дава с наднормено тегло. В здравословни граници, но наднормен. Ама това последното не ми е зор и не го намирам за показател. В момента съм все около средно 97 кг. +- по няколко стотин грама.
Мнението беше редактирано от D_M на 08.05.26 12:46.
Това всъщност е трика на нещата, да успееш да запазиш тази мобилност и гъвкавост. Има стари хора които са добре, но са много малко. Баща ми доскоро карах ски със него на 75 години. Ама това са точно качествата които се губят експлозивност, мускулна маса и тн .. По обективни причини е това, но все пак ако се правят целенасочено подходящи тренировки и няма травми, както и генетиката е възможно и на по-стари години да се съхранят качествата макар и в по-малък процент. Много важно е и травматизма, който съпътства човек по време на живота. Ама то кво да си говорим за тези работи, като то си е цял късмет човек да изкара до дълги години и то на добро ниво. Щото си мислим до някой момент че това е даденост, обаче то е точно обратното :) ..
Аз до 2019-та година не съм имал сериозни травми и не съм знаел какво е това да стъпиш накриво и тн, а си тренирах. Това е може би и една от причините сега да се контузвам повече. от 2019-та насам имам две яки счупвания + 2 скъсвания на връзки и още .. :) .. Е айде малко кръста и при мен не е добре, ама с тренировките никога не ми е правил проблем, освен сковавания от чат на пат. ... Та тея работи са малко относително, кога какво ... За всеки човек нещата работят малко по-различно от тези които са добре за другите хора.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 08.05.26 13:03.
08.05.26
14:29
казано от kaloyan на 08.05.26, 13:01:
Това всъщност е трика на нещата, да успееш да запазиш тази мобилност и гъвкавост.
Тука не си прав, Кала. Да ти е жив и здрав баща ти! Но най-важното, което заминава с годините е силата. За какво са ти мобилност и гъвкавост, ако нямаш сила да качваш стълби, да клекнеш и да се изправиш без помощ, да се изправиш, ако се спънеш и т.н.
Това вече ми се е изприщила устата да го повтарям - старите хора не страдат от липса на мобилност и гъвкавост, а от липса на сила вследствие на загуба на мускулна маса. То като останеш само сухожилия и лигаменти, голям праз, че си мобилен като всичко виси на тия сухожилия и лигаменти.
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 08.05.26 14:29.
Кръстев, то вече го обсъждахме по-назад (даже не ми се прелиства да видя дали бе и в моя дневник), ама още по-важно е старецът да може да генерира сила бързо, тъй като е нещото което се губи първо с възрастта. Т.е. този който например кляка с малко по-леко тегло, но изпълнява упражнението експлозивно ще има по-голяма полза и пренос от другия, който кляка с по-тежко, но го прави по обичайния начин. И двамата ще увеличат силата и мускулите, и двамата ще извлекат от ползите да си силен на дърти години, но да имаш и мощност е първостепенно. Ся, някой ще оспори, че по-силния например на 1RM ще можел да генерира повече мощност.......не знам дали е така, ако силата не е чак толкова по-разлина и при двата примера. Просто цитирам препоръките: тренирайте не само да сте силни, но и експлозивни.
казано от D_M на 08.05.26, 14:54:
Кръстев, то вече го обсъждахме по-назад (даже не ми се прелиства да видя дали бе и в моя дневник), ама още по-важно е старецът да може да генерира сила бързо, тъй като е нещото което се губи първо с възрастта. Т.е. този който например кляка с малко по-леко тегло, но изпълнява упражнението експлозивно ще има по-голяма полза и пренос от другия, който кляка с по-тежко, но го прави по обичайния начин. И двамата ще увеличат силата и мускулите, и двамата ще извлекат от ползите да си силен на дърти години, но да имаш и мощност е първостепенно. Ся, някой ще оспори, че по-силния например на 1RM ще можел да генерира повече мощност.......не знам дали е така, ако силата не е чак толкова по-разлина и при двата примера. Просто цитирам препоръките: тренирайте не само да сте силни, но и експлозивни.
Експлозивността е функция на силата. Познай кой ще е по-експлозивен със 100кг - човек с 200кг макс или 120кг макс
Аз съм типичен пример за това как мускулната маса спасява от тежки трамви - всичките опити да се пребия са в дневника
Иначе това с хвата и дълголетието пак е лоша метрика - хвата в случая е прокси към силата, респективно не силния хват сам по себе си спомага, а тренировките които цялостно те правят по-силен (и тука пак се връщаме към първия ми параграф)
казано от Ivan на 08.05.26, 15:03:
Експлозивността е функция на силата. Познай кой ще е по-експлозивен със 100кг - човек с 200кг макс или 120кг макс
Аз съм типичен пример за това как мускулната маса спасява от тежки трамви - всичките опити да се пребия са в дневника
Иначе това с хвата и дълголетието пак е лоша метрика - хвата в случая е прокси към силата, респективно не силния хват сам по себе си спомага, а тренировките които цялостно те правят по-силен (и тука пак се връщаме към първия ми параграф)
Аз затова казах “ако силата не е чак толкова по-разлина и при двата примера”, т.е. като абсолютна сила. Идеята е, че ако двама старци имат 100 кг. реп макс на клек, но единият тренира и екзплозивно ще е в по-благоприятна ситуация за реакция. Например залитане с риск от падане по стълби и необходимост за бърза реакция с някой от краката, за осигуряване на задържане в права позиция. Или пък спъване и пак необходимост от подобна реакция.
В смисъл това не си го измислям аз, а съм го чел, което е вследствие от проучвания, експерименти и т.н. Мнението и препоръките: експлозивността си заминава първа и трябва да се тренира онази част от бързите влакна, които са най-пряко свързани с нея. Вдигайте експлозивно..............или и експлозивно.
Мнението беше редактирано от D_M на 08.05.26 15:14.
08.05.26
15:23
Според мен двете трябва да се допълват , да си мускулест и пълно дърво е също толкова зле като хипер мобилен и рахит. И не само мускулната маса предпазва от контузии а и обхвата на движение - мобилност или там както му се вика , че нали според форума нямало такова нещо. Говорим за спорт де , иначе за фитнес и ходене по стълбите е все тая.
Точно така, те са доста неща които са свързани. Разбира се че това с мускулната маса също е основно нещо, просто не виждам смисъл него да го пиша. Но в процеса на стареене не е само това нещото което деградира. Ти можеш ли да играеш по същия начин басткетбол както когато си бил на 20 ? Предполагам сега имаш по-голяма мускулна маса.
Ако сравним професионалните спортисти и баскетболисти кога им е пика на колко години и кога приключват. Като цяло мускулната маса при тях не е деградирала особено, както и тн .... Верно е че там вече влиза и травматизма. Но да, това са все съвкупност от фактори.