Личният дневник на Endilana

Темата е заключена.
Прескочи до:

14.10.09
08:54

вода от чешмата - не дори и за готвене

Само на минерална ли ще караш?

казано от Margaritka на 14.10.09, 08:44:

казано от Мария Никифорова на 14.10.09, 08:35:

казано от Венцеслава Атилова на 14.10.09, 08:01:

Новото ми мото е: Organic :)

Ясно ми е какво означава Organic, но какво точно ще промени това при тебе, Венци, на какво ще наблегнеш/промениш, базирайки се на това мото??

\
Финансовото състояние ;) , освен него и качеството на хранителните продукти (сертифицирани продукти с гарантиран произход - дано контрола е на ниво). Изцяло подкрепям идеята ти, Венци. Дано станат повече хората, които обръщат повече внимание на качеството отколкото на цената на храната, която купуват.

о Мерси :) В интерес на истината домашните яйца и мляко ми струват точно толкова колкото и в магазина. Единственото, за което дадох малко повече пари е да си поръчам от US култури за подквасване на кефир, Buttermilk, сметана и creme fraiche. И това ми излезе на “баснословната” сума от 53 долара с доставката :) За сметка на това обаче много скоро ще се радвам на домашна подквасена сметана амммм :) Проблемът е не толкова с финансовото състояние, колкото с намирането на продуктите.

казано от Aleksandar Marinov на 14.10.09, 08:54:

Само на минерална ли ще караш?

минерална/ изворна/ филтрирана

14.10.09
08:58

казано от Венцеслава Атилова на 14.10.09, 08:50:

Хайде сега си кажи, че си от Люлин, или поне от Младост  :lol: Наистина, в София има места, на които това което тече от чешмата дори не може да си сигурен, че е вода..пък била тя и кофти. Само не ползвай пластмасови шишета за съхранение, че много преебават вкуса (а съм чувал - и качествата).

14.10.09
09:01

Измиването на зеленчуците не ги прави “био”. “Био” продукцията засяга начина на отглеждане, химикалите, почвата на която са отгледани (зеленчуците), фуража за животните...растителните масла също ги има в био вариант, подсладителите също. Всеки продукт отгледан по този начин разполага със специални печати, гарантиращи качеството.
А минералната вода не е подходяща за готвене.

казано от G33K на 14.10.09, 08:58:

Хайде сега си кажи, че си от Люлин, или поне от Младост  :lol: Наистина, в София има места, на които това което тече от чешмата дори не може да си сигурен, че е вода..пък била тя и кофти. Само не ползвай пластмасови шишета за съхранение, че много преебават вкуса (а съм чувал - и качествата).

Младост  :lol: О да и друго забравих - ще инвестърам в стъклени кутии, шишета и бурканчета. Всичко пластмасово ще си ходи :)

казано от Margaritka на 14.10.09, 09:01:

Измиването на зеленчуците не ги прави “био”. “Био” продукцията засяга начина на отглеждане, химикалите, почвата на която са отгледани (зеленчуците), фуража за животните...растителните масла също ги има в био вариант, подсладителите също. Всеки продукт отгледан по този начин разполага със специални печати, гарантиращи качеството.
А минералната вода не е подходяща за готвене.

не съм казала, че добре измитие зеленчуци стават био, но това поне премахва последния слой пестициди :) за справка How to eat live and be halthy - Paul Check. Растителните масла, не само заради начина има на добив, но и заради съотношението на омега-3 linoleic acid/ омега 6 Linoleic acid. Подсладители визирах изкуствените. Стевия, необработен мед, Рападура (това го нямаме в БГ), меласа са Ок.

А водата защо?

14.10.09
09:14

Подкрепям Маргаритка в писанията й :)

Аз пластмасовите неща ги попремахнах от известно време...ама е мега трудно да си намираш минерална вода в стъклени бутилки...и много скъпо, т.к. са основно в малки разфасовки.

Зелечуците - за по-добро “измиване”, киснене в сода няколко часа :)

Добра идея...но трудно осъществима на 100% тук и сега ...

14.10.09
09:20

Силно минерализираната вода не е подходяща за ежедневна употреба. Естествено в природата няма да срещнеш вода, която да е лишена от примеси, това би била единствено дестилираната вода, но за предпочитане е варианта трапезна вода или устройствата за пречистване на вода. Доколкото съм чела, силно минерализираната вода (такива са доста от бутилираните води) при топлинна обработка променят неблагоприятно химичния си състав.

:) ясно ми е, че 100% няма как да стане - то има ли нещо 100% сигурно в живота изобщо? Ясно ми е, че и няма как да стане изведнъж и че със сигурност ще има неща, които ще ме връщат назад но...

14.10.09
09:32

.... но това е експеримент  :) . Успех.

14.10.09
09:42

И най-важното. И цигарите ще спреш, нали, мацка!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

казано от Мария Никифорова на 14.10.09, 09:42:

И най-важното. И цигарите ще спреш, нали, мацка!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ще се опитам :)

Марго - мерси за съвета за водите, аз така или иначе повече пия изворна, отколкото минерална, остава сега само да видя как стои въпроса с филтрирането :)

Мнението беше редактирано от Венцеслава Атилова на 14.10.09 10:07.

14.10.09
10:58

Продават машинки, които прочистват.
Успех и от мен, начинанието е много добро, и аз се опитвам да се придържам към подобни принципи, но не винаги се получава на 100% по едни или други причини. Важно е, че идеята вече е “узряла” в съзнанието ти, начини да се доближиш към целта - много.

14.10.09
18:16

Margaritka, за каните Brita ли говориш например?

казано от Венцеслава Атилова на 14.10.09, 10:04:

Марго - мерси за съвета за водите, аз така или иначе повече пия изворна, отколкото минерална, остава сега само да видя как стои въпроса с филтрирането :)

http://www.brita.net/bg/index.html?&L=38

http://www.tmuscle.com/free_online_article/sports_body_training_performance_nutrition/muscle_on_a_budget_1

http://mboyle1959.wordpress.com/2008/11/21/random-nutritional-thoughts/

в последното Майк Боил съветва да се ползват алуминиеви бутилки. някой да има идея до колко е  добре?

14.10.09
19:26

казано от Giovane на 14.10.09, 18:16:

Margaritka, за каните Brita ли говориш например?

Ами тях съм виждала, иначе мисля че има и други системи за пречистване.

15/10

07:30 - яйца с масло и зеленчуци
12:30 - пилешко соте с броколи и карфиол
20:30 - том ка гай, пангасиус (последният - повече пангасиус ншма да си купувам), зелена салата, домати

Кафе - 1 сутринта, дъвки - 0, кола лайт - 0, цигари - 4 :)

тренировката: the filthy fifty 39:06 този път обаче скачах върху пейка, и вместо wall ball правих тръстър с лост 15 кг

Доближих се максимално до оригинала - и направо ми се разказа играта. So much with the resting week…..
След това цял ден ми се спеше - много ме изцеди. Днес не тренирам

Мнението беше редактирано от Венцеслава Атилова на 15.10.09 05:53.

15.10.09
06:34

Какво не му харесваш на пангасиуса - на мен ми е вкусен ... Малко по-мазничък ми идва, но на теб това би трябвало да ти допада;)

P.S. Ти първо спри цигарите, пък после почни да си пречистваш водата:) Едни мои роднини като теб купуваха специални води, таблетки за пречистване на тия води, едни специални гъби и мравчени дървета, водорасли и т.н., а същевременно пафкаха по 2 кутии цигари на ден и вярваха, че едното компенсира другото:) Става малко като биг мак с диетична кола ...

Мнението беше редактирано от Ива Павлина на 15.10.09 06:38.

15.10.09
06:41

Пангасиуса е адски токсичен, предполагам това не й харесва :)

15.10.09
06:46

По тази логика всички морски дарове, включително и рибите, та да сложим и речните водни животни .... до едно са токсични. Почти без изключение начинът им на хранене се базира на един или друг вид филтриране на храната от водата - хищните риби също са въвлечени в този процес косвено по хранителната верига. А филтрирането означава концентриране на всички токсини и други вредни вещества от водата, фито-, зоопланктон и т.н. и натрупването им в тялото на съответния воден обитател. С особена сила това се отнася за мидите,  а от рибите - за рибата тон (при нея се акумулират високи нива на живак).

15.10.09
07:47

казано от Ива Павлина на 15.10.09, 06:46:

По тази логика всички морски дарове, включително и рибите, та да сложим и речните водни животни .... до едно са токсични. Почти без изключение начинът им на хранене се базира на един или друг вид филтриране на храната от водата - хищните риби също са въвлечени в този процес косвено по хранителната верига. А филтрирането означава концентриране на всички токсини и други вредни вещества от водата, фито-, зоопланктон и т.н. и натрупването им в тялото на съответния воден обитател. С особена сила това се отнася за мидите,  а от рибите - за рибата тон (при нея се акумулират високи нива на живак).

тука положението е по-особено. Прочети това
http://www.dietmindspirit.org/2008/01/30/why-you-shouldnt-eat-this-fish-pangas-pangasius-vietnamese-river-cobbler-white-catfish-gray-sole/

15.10.09
08:00

казано от Мария Никифорова на 14.10.09, 08:35:

казано от Венцеслава Атилова на 14.10.09, 08:01:

Новото ми мото е: Organic :)

Ясно ми е какво означава Organic, но какво точно ще промени това при тебе, Венци, на какво ще наблегнеш/промениш, базирайки се на това мото??

Аз искам рецептата за пилешката супа от вчера (макар че едва ли бих я чакала да ми се вари на бавен огън цяла нощ)  :) , но пък знеаш ли, току виж и мене ме хванали лудите  :kiss: .....

АМи я да видим:

никакви млечни продукти (кисело мляко или сирена) освен ако не са мое лично производство
домашно прясно мляко - пие се без да се вари, тъй като веднъж сварено всичката му красота си отива
никаква кола лайт повече
никакви подсладители
никакви дъвки също
яйца само домашни или от свободни кокошки
месо - ето тук е най трудното вече: пилешко има отгледано без антибиотици и free-range, обаче свинско, телешко и агнешко не знам дали има био в България. За това за да се премахнат токсините месото се маринова в лимонов сок
никакви колбаси също освен ако не знам ТОЧНО какво има вътре
и като цяло - нищо пастьоризирано, хомогенизирано (да не говорим пък за хидрогенизирано), никакви растителни мазнини, нищо рафинирано, избелено (визирам солта), оцветено, пълно с консерванти.
зеленчуци - био или много добре измити
тежка задача, но си струва - четете Nourishing Traditions на Sally Fallon и Nutrition and phycal degeneration на Weston Price. Тези дни ще систематизирам в блога защо има смисъл да се яде възможно най-чиста ХРАНА и тя да бъде приготвена спрямо традициите на примитивните култури.

Венци, поздравявам те за това решение. Аз вече осми месец се храня така. И разликата е осезаема. И аз си имам разни проблеми и търся натурални начини да си ги реша.Търся си бабичките по пазара и пазарувам само от тях. Ако го няма някой продукт го заменям с друг но пак от градината а не от борсата. Трябваше да минат няколко месеца за да разбера че дъвките например са предизвиквали токсична реакция, а изварата така яко ме е затлачвала че не можех да изкарам лимфата с месеци. Вярвай ми че сега от една зелена салата/недомашна/ се подувам ужасно, а иначе изяждам по 1,5-2 кг зеленчуци а ден и нямам проблем ако са домашни. Пиле ям веднъж в месеца и гледам да си го готвя аз/ пиле Дюк без хормони има го в пикадили/.Верно идва по-скъпо но в крайна сметка го правиш за собственото си здраве. Дори на добавките вяра нямам. Варя си билки. Не знам дали съм изкукала, но забелязвам тенденция в обкръжението ми към природосъобразен начин на живот- това е чудесно. Израстваме/или по-скоро се връщаме към предците си/. Световната конспирация против здравето няма да ни умори %-P
Е от време на време посягам към нейните прехвалени продукти, но то е рядко. Важен е основния принцип.

Дива, не си изкукала - ако имаш време чети Пол Чек и Weston Price, ще разбереш защо има смисъл.

Вчера 15/10. Не ми се тренираше. И аз следвам интуиция ;)

храна:
07:30 - 2 яйца с масло и зеленчуци
12:30 - последната порция том ка гай (4 дена я ядох тази супа, взе че ми писна)
20:00 - агнешко печено, айсберг

Без дъвки и кола. Откакто не консумирам дъвки забелязвам, че не огладнявам толкова лесно. Може и да си внушавам де.

Днес съм обратно във форма - умората от миналата седмица я няма, тренира ми се та 2 не виждам :Р Нищо че ей сега се връщам от тренировка.

16.10.09
12:19

казано от Венцеслава Атилова на 16.10.09, 08:27:

Откакто не консумирам дъвки забелязвам, че не огладнявам толкова лесно. Може и да си внушавам де.

Може и да не си внушаваш. Аз всеки ден дъвча дъвка, без събота и неделя. Интересно, ама уикендите изобщо не се сещам за дъвки. А иначе първата ми работа след закуска е да си взема дъвката - и така цял ден....

Че ти всеки ден ли си пила кола досега?? С нашите хладилни камиони внасяме от Белгия на минусова температура ‘химията’ от която тук, в България, в завода на Кока-Кола правят колата. Всичко е мани-маниии....

А цигарите? Колко бяха??  :)

Кола, не, не всеки ден. През ден два може би, знам ли не съм обръщала внимание. Цигарите - Ха! И тях не съм ги броила - 2-3 макс да са били, ама то аз по толкова си пуша принципно. 1 кутия я пуша 1 седмица  :lol:

Моляяяяяяяяяяяяяяяяяяяяя ?!?!?!? Ти пушиш ? След предния пост, в който беше написала какво ще/няма да ядеш не мога да го повярвам това  :lol:

казано от Владимир92 на 16.10.09, 12:35:

Моляяяяяяяяяяяяяяяяяяяяя ?!?!?!? Ти пушиш ? След предния пост, в който беше написала какво ще/няма да ядеш не мога да го повярвам това  :lol:

Дам, пуша. Никога не съм го крила.

казано от Венцеслава Атилова на 16.10.09, 08:27:

Без дъвки и кола. Откакто не консумирам дъвки забелязвам, че не огладнявам толкова лесно. Може и да си внушавам де.

не е внушение. дъвченето,слюнкоотделянето и яденето са свързани стимул-реакция. за това е и нормално да оглданяваш от дъвките.

16.10.09
20:05

Цецо, ти си новият инструктор в Редута, нали?! Виждала съм те  :) . Аз още нещо да кажа само за дъвките - сигурно се огладнява повече от тях, но пък от друга страна дъвкането ‘имитира’ хранене и дъвчейки цял ден се занимавам с нещо и по-не си мисля за ядене. Поне при мене е така. Познавам и много хора, дето са отказали цигарите и наместо тях дъвчат много дъвки.

Мнението беше редактирано от maria на 16.10.09 20:06.

17/10

07:30 - овес предварително изкиснат цяла нощ в кис мляко и вода, 1 сл мед
12:30 - дроб, 2 домата
20:00 - салата от краставици и печени чушки, меса на сач, суджук от дивеч

Тренировка:
21-15-9
squat clean 25 kg
dips (в моя случай с помощ от ластик )
ножици

после табата на пътеката

Добре се получи доволна съм.

17/10

храна:
07:30 - изкиснати био мюсли в кис мляко, печен кокос
12:30 - свинска вратна
20:00 - супа от телешка опашка, салата домати и краставици

тренировка:
напади 60 кг 3х5
пуш пул 31 кг3х5 (нов кросовър, Мариш не посмя да ми сложи повече кг)
изтласкване до горе 27 кг 5х5
обръщане 35 кг 3х5
box jumps върху пейка 3х10
ренегатско 20 кг 3х5

18/10
10:30 - 5 мини палачинки (брашно от лимец, дом. кис мляко, яйца, масло), паста от био сушени кайсии
16:00 - филе от сьомга, броколи и карфиол, масло
18:30 - чаша прясно мляко

19.10.09
10:36

Венци, последното хранене защо е такова?

казано от Мария Никифорова на 19.10.09, 10:36:

Венци, последното хранене защо е такова?

Щото ми го донесоха вкъщи прясно издоено (даже още топло) и много ми се допи, а след това не бях гладна. Като не съм гладна -не ям.

Аз по принцип огладнявам около час и половина след хранене.А ям стабилно и вкусно приготвено.Метаболизма ми не е от много бърз - нямам обяснение :(

казано от Владимир92 на 19.10.09, 11:07:

Аз по принцип огладнявам около час и половина след хранене.А ям стабилно и вкусно приготвено.Метаболизма ми не е от много бърз - нямам обяснение :(

Това, че е вкусно приготвено и е стабилно не значи, че е хранително. Ако храненето си се основава на рафинирани и преработени храни, които почти изцяло са лишени от миронутриенти, е нормално това да се случва. Тоест - стомахът ти ще е пълен, но тъканите ти ще гладуват и това предизвиква повторно чувство за глад нищо, че преди малко си ял. Ако ядеш качествена и пълноценна храна във възможно най-натуралния й вид ще забележиш разликата.

Ако пък си свикнал да ядеш през 2 часа, стомахът ти автоматично отделя стомашни сокове, да се “подготви” за храната, която очаква да дойде. Съответно огладняваш.

Друг е въпросът за “стабилното” и дали е достатъчно стабилно. Има ли достатъчно мазнини? Мазнините се усвояват доста по-бавно и те държат сит по-дълго.

От опит мога да ти кажа, че и аз бях така - и го преодолях като започнах да се храня с истинска храна.

Естествено че храната е качествена и макронутриентите са на ниво... Може просто да съм лаком :)

Мнението беше редактирано от Владимир на 19.10.09 11:33.

Може, но по принцип за тялото не е естествено да приема толкова често храна. Три до четири хранения на ден са оптимални. С често хранене предизвикваш и честа секреция на инсулин, което първо, че те кара да огладняваш още по-често и второ може да доведе до резистентност.  Също така - не е въпросът само в макронутриентите, но и в микронутриентите (витамини минерали и тн, които участват в усвояването и употребата на макронутриентите). Предполагам знаеш за така наречените “празни” калории - тези от рафинираните храни. Примерно един шоколад откъм макронутринети - високо въглехидратно съдържание, но откъм микро - почти нищо. Въглехидратите са “гориво” на теория  и ако бяха качествено такова би трябвало да те държат сит - тъканите са нахранени и не изпращат сигнал за глад до нервната система. На практика обаче не става точно така - аз като ям сладко и после огладнявам 2 пъти по-бързо.

19/10

07:30 - 2 яйца с 2 парчета сланина, зеленчуци
12:30 - остатъка от филето от сьомга от предишния ден (има няма 150 гр)
20:00 - супа от телешка опашка, пилешко бутче (мариновано 24 часа в мед, чесън, соев сос, б. вино), зелена салата

трен:

Ренегатско 22.5 - 3х5
Клек 65 2х5, 60 1х5 (horray horray it’s a holi-holiday хаха най накрая 2 чисти серии на 65 - от сланината ще да е)
странична преса 12.5 1х5 едва едва, 10 2х5 - интересно, но все още имах мускулна треска и  умора на раменете  от кофичките от петък....ебаси 3 дни не мога да се възстановя
напади 55 кг 3х5 (не ми се искаше да рискувам 60 тук след този клек и по-добре, че не рискувах)
набиране надхват 3,2,2,1 - изморени ръце....
обръщане 35 2х5, 37.5 3х5 - обръщането и то добре се развива
коремни - нещо от сорта на Knee to elbow ама на земя и с изпънати лакти и колене  4х10
лицеви на пейка 4х5

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1