11.11.09
08:20
казано от Даниел Г. на 11.11.09, 08:07:
Тягата заменимо упражнение ли е в тази система? Понеже попринцип не правя тяга, а хиперекстензии със собствено тегло, ако реша да пробвам тази програма може ли например да правя хиперекстензиите но да сложа допълнително тегло, да ги правя да кажем с 20 кг диск или ще трябва да започна да правя тяга?
Тягата се замества донякъде с клек. Хиперекстензиите не са добър вариант за заместител при 5х5. Затова си избери разновидност на програмата, която да е без тяга (например тази в сплит вариант, или доизкусури този за начинаещи). Правиш ли тежък клек - не се безпокой, че не правиш тяга. Дори има системи, в които те се редуват, има други, в които едната седмица клекът е тежък, а тягата лека и другата - обратното.
Разбира се, най-добрият вариант си остава да започнеш да правиш тяга.
Не мисля, че може да я замениш с хиперекстензии. Ако нямаш контузии няма причина да махаш тягата.
Мерси за отговорите, ами принципно нямам никакви контузии, но и не правя много тежък клек, вчера направих 5 повторения с 80кг което ми е личен рекорд, все пак мисля да почна да правя тяга, ако ще и с по-малко кила отначало ;) Днеска ще вкарам 3 серии в тренировката за гръб вместо екстензиите да видим :)
По-здрави !
Правилно - почни леко докато свикнеш с упражнението и техниката, после увеличаваш постепенно и ти гарантирам, че ще ти стане любимо :-)
11.11.09
21:26
казано от Даниел Г. на 11.11.09, 08:25:
Мерси за отговорите, ами принципно нямам никакви контузии, но и не правя много тежък клек, вчера направих 5 повторения с 80кг което ми е личен рекорд, все пак мисля да почна да правя тяга, ако ще и с по-малко кила отначало ;) Днеска ще вкарам 3 серии в тренировката за гръб вместо екстензиите да видим :)
По-здрави !
Най-малкото прави клек както ти каза ориндж.Тягата може да я замениш с Good Morning, което е още по-трудно упражнение, но ако пропуснеш клека, от програмата няма голям смисъл.
Клека няма да го пропусна, аз мъртвата не правя, но пък вчера си направих 3 сериики, доста ми хареса, имам лека приятна мускулна в кръста, постепенно ще дигам килата, засега с 40кг си правя 10-ки....
Петък:
Клек 5x5 (покачване на тежестта във всяка серия)
Лег 5x5 (хоризонтален или от наклон)(еднаква тежест)
Гребане 5x5 (еднаква тежест)
Асистиращи (нисък обем трицепс и преса) - същите въпроси
Лег 5x5 (хоризонтален или от наклон)(еднаква тежест) - тук същата тежест, с която съм правил в понеделник или по-голяма?
Гребане 5x5 (еднаква тежест) - пак?
12.11.09
14:28
казано от emz на 12.11.09, 14:21:
Лег 5x5 (хоризонтален или от наклон)(еднаква тежест) - тук същата тежест, с която съм правил в понеделник или по-голяма?
Гребане 5x5 (еднаква тежест) - пак?
Както неведнъж писах: ако изпълниш 5х5 - в следващата тренировка за същото упражнение покачваш тежестта. Някои упражнения се правят веднъж седмично, други - 2 пъти ;)
казано от Oranje на 12.11.09, 14:28:
казано от emz на 12.11.09, 14:21:
Гребане 5x5 (еднаква тежест) - пак?Както неведнъж писах: ако изпълниш 5х5 - в следващата тренировка за същото упражнение покачваш тежестта. Някои упражнения се правят веднъж седмично, други - 2 пъти ;)
Удачно ли е да се покачва с 6 кг на лега , след като мога да изпълня 5х5 чисто? 3 кг са най-малките дискове в залата, 2 диска по 3 кг от двете страни = 6 кг...
Мнението беше редактирано от El padre на 12.11.09 14:37.
12.11.09
14:40
Да, може. Но ако с покачването повторенията отидат на нещо от сорта 3-2-2-1-0, то е добра идея да се купят 2х1,25кг дискчета.
казано от Oranje на 12.11.09, 14:40:
Да, може. Но ако с покачването повторенията отидат на нещо от сорта 3-2-2-1-0, то е добра идея да се купят 2х1,25кг дискчета.
Утре ще се види. :)
Искам да попитам защо толкова се набляга на клека, че чак 3 пъти в седмицата? Повечето упражнения са по 2 пъти даже някои по 1 път в седмицата а клека 3 пъти? Някой може ли да ми обясни защо е така, някаква важна роля в покачването на силата ли има това упражнение или просто всеки си избира индивидуално на коя мускулна група да наблегне(което ми се струва малко вероятно)?
Започнах програмата от 1 седмица и засега се чувствам много добре, но ще съм благодарен ако някой ми изясни нещата ;-)
Защото Бил Стар, който е правил програмата е бил силов треньор, тренарал е футболисти и други спортисти.
Освен това идеята е във всяка тренировка да имаш упражнения за цялото тяло. А клека е номер едно за долната част и явно не е искал да го замени с друго. Иначе, не е проблем да го редуваш с преден клек, напади или нещо от сорта.
Аха, благодаря. Явно ще продължа както си е по принцип да видим крайния резултат ;-)
Тааата.. Днес слаба работа, сложих 6 килограма от доло, и направих 2 повторения още на първата серия, отказах се и сложих 2 килограма, изкусурих го там 3ки слагах 5ци и такива :lol: 4-4-3-2-1 изглеждаше, другия път отново същата тежест... :)
много ми е интересно колко трябва да вдигам от лег като сам 82кг и вдигам 105кг 2 пати малко ли са многоли са?
Мнението беше редактирано от daka934 на 13.11.09 19:12.
13.11.09
19:18
казано от daka934 на 13.11.09, 19:10:
много ми е интересно колко трябва да вдигам от лег като сам 82кг и вдигам 105кг 2 пати малко ли са многоли са?
Абе,добре си ама можеш и още ;) .
Ръкопляскайте!
Мисля да тренирам по следната система:
Тренировка А :
1.Клек
2.Лег/полулег
3.Кофички
4.Раменни преси
5.Френско/лег тесен/дъмбел зад глава
Почивка
Тренировка Б :
1.Набирания
2.Гребане с дъмбел
3.Мечка
4.Бицепсово/скотово
5.Корем
Почивка
Почивка
И пак отначало
Някакви мнения ? Стаж 5 месеца.Като до сега г/д съм тренирал 3 дневен сплит - гърди/бицепс + гръб/трицепс + рамо/крака
Мнението беше редактирано от dermon на 22.11.09 11:22.
Просто си питаш за програмата, която си си измилил или смяташ да я правиш с полу5х5 принципите?
Мисля да е ползвам тази програма...Ако може да се направи някаква по-добра корекция кажете
22.11.09
16:52
казано от Thrashmetal на 13.11.09, 19:44:
Ръкопляскайте!
Имам приятел дет’ е 76кг и бута 100кг 3 пъти ;) . Сигурно след няколко седмици ще може и 105 ;).
Ако ги бута както си трябва е доста добре за възрастта му. А ако ги бута както си мисля.... по-добре да намали тежестите и да почне да вдига чисто.
22.11.09
18:43
казано от Петко К на 22.11.09, 18:37:
Ако ги бута както си трябва е доста добре за възрастта му. А ако ги бута както си мисля.... по-добре да намали тежестите и да почне да вдига чисто.
Бута ги до долу,докосва гърдите и обратно нагоре,ако това имаш впредвид :) .
Техниката на дишане също му е сравнително чиста,явно му вървят гърдите,но му изостават ръцете... :coolmad:
То и аз ги бутам 100кг ама съм 80кг не-чист :D
Почвам програмата от утре, пожелайте ми успех :P
едит: В понеделник си правим хоризонтален лег, а в петък или хоризонтален лег или полу-лег, така ли ?
Също гребането с дъмбел, с щанга или което ни е удобно ?
Мнението беше редактирано от Даниел Г. на 22.11.09 19:30.
може ли да попитам с какво мога да сменя клека защото едното ми коляно е малко зле и не трябва да го правя .. мерси :)
казано от D.Dragoev на 23.11.09, 07:13:
може ли да попитам с какво мога да сменя клека защото едното ми коляно е малко зле и не трябва да го правя .. мерси :)
Зависи дали можеш да правиш изобщо някакви упражнения за крака, аз лично бих препоръчал просто да не правиш изобщо крака да не стане по-голям проблем ;)
казано от Даниел Г. на 23.11.09, 07:34:
казано от D.Dragoev на 23.11.09, 07:13:
Зависи дали можеш да правиш изобщо някакви упражнения за крака, аз лично бих препоръчал просто да не правиш изобщо крака да не стане по-голям проблем ;)
Не , не правя а и ми е забранено по принцип .. Затова питам дали мога да го заменя с нещо защото като цяло идеята за тази тренировка много ми допада и ако може да ми предложите нещо пълноценно вместо клековете(тренирането на краката като цяло)
казано от D.Dragoev на 23.11.09, 07:41:
може ли да
Не , не правя а и ми е забранено по принцип .. Затова питам дали мога да го заменя с нещо защото като цяло идеята за тази тренировка много ми допада и ако може да ми предложите нещо пълноценно вместо клековете(тренирането на краката като цяло)
Мъртвата тяга не е лош заместител.
казано от usgsus на 23.11.09, 10:20:
казано от D.Dragoev на 23.11.09, 07:41:
може ли да
Не , не правя а и ми е забранено по принцип .. Затова питам дали мога да го заменя с нещо защото като цяло идеята за тази тренировка много ми допада и ако може да ми предложите нещо пълноценно вместо клековете(тренирането на краката като цяло)Мъртвата тяга не е лош заместител.
Добре , но така става и в 3те дни за тренировка мъртвата тяга ще присъства ...
23.11.09
18:35
казано от D.Dragoev на 23.11.09, 16:26:
Добре , но така става и в 3те дни за тренировка мъртвата тяга ще присъства ...
Не ти пречи да е румънска, обикновена и сумо-тяга в различните дни ;)
добре сега и аз искам да питам , дали е добре тази програма за мен при положение че искам да сваля малко от краката и ханша , също така ще започвам кардио тренировки и добра комбинация ли е кардио с тази програма ? дали трябва да си взема л-карнитин , фат бърнар или нещо от сорта ?
според мен е удачно защото тва е тренировка с висок интензитет.... а мазнините се изгарят при тренировка с висок интензитен... отлична кобинация е ел карнитин + фет бърнар ..
Понеже в тази програма упражненията почти винаги се изпълняват с еднаква максимална тежест .. май вероятността за контузии е по-голяма?
На някой от тук, който я прилага случвало ли му се е?
казано от emz на 28.11.09, 09:35:
Понеже в тази програма упражненията почти винаги се изпълняват с еднаква максимална тежест .. май вероятността за контузии е по-голяма?
На някой от тук, който я прилага случвало ли му се е?
Освен, че ме болят колената от дълбоките клекове, и лактите от френските разгъвания, други проблеми нямам. :)
казано от Pandiz на 28.11.09, 09:57:
казано от emz на 28.11.09, 09:35:
На някой от тук, който я прилага случвало ли му се е?Освен, че ме болят колената от дълбоките клекове, и лактите от френските разгъвания, други проблеми нямам. :)
Същите наблюдения след една седмица по тази система, нямам проблеми, а вече дори видимо подобрение в резултатите, дигам 110 от лежанка, което преди беше немислимо дори да се пробвам, ето видео http://www.youtube.com/watch?v=M5_DYKkEWeM
Клек засега нямам подобрение, просто защото от много скоро започнах да го правя редовно, същото и за тягата, засега видими резултати само на лег и гребане с дъмбел(38кг - това е макс в залата) :) Продължавам по тази система, след някой друг месец, ще постна крайни резултати и мнение по системата :)
казано от Pandiz на 28.11.09, 09:57:
Освен, че ме болят колената от дълбоките клекове, и лактите от френските разгъвания, други проблеми нямам. :)
Явно има проблем с техниката щом те болят колената. По принцип полуклека натоварва повече коляното отколкото пълният.
Същите наблюдения след една седмица по тази система, нямам проблеми, а вече дори видимо подобрение в резултатите, дигам 110 от лежанка, което преди беше немислимо дори да се пробвам, ето видео http://www.youtube.com/watch?v=M5_DYKkEWeM
Клек засега нямам подобрение, просто защото от много скоро започнах да го правя редовно, същото и за тягата, засега видими резултати само на лег и гребане с дъмбел(38кг - това е макс в залата) :) Продължавам по тази система, след някой друг месец, ще постна крайни резултати и мнение по системата :)
братле не , че нещо ама това не е чисто дигане . Чисто дигане ще можеш със 105кг например ;)
казано от dadada на 28.11.09, 13:36:
братле не , че нещо ама това не е чисто дигане . Чисто дигане ще можеш със 105кг например ;)
Ясно ми е, че не е чисто, но дори това ми е много, като си помисля че преди няколко месеца 80 кг ме мъчеха здраво :lol:
И все пак, 2 повторения въпреки, че не са чисти си е резултат, а и момчето не ми помагаше и грам :) Има време, всичко ще се нареди ;)