Кольо Пияндето и Волейболът

Прескочи до:

Леле...трябва да си се чувствал като истински джедай, щом след crossfit тренировка си имал сили за още една, но в зала. Щом още усещаш мускулната треска бих ти препоръчал тактично да пропуснеш днешните занимания, но ти по-добре можеш да си прецениш. :) А за Oranje няма две мнения :P

ProXxX, на crossfit-a се спестявах, защото не трябва да натоварвам коляното си силово. Съответно - поопъвах ластици, правих опити за кипинг, мъничко набирания, совалка между конуси (там се понапънах) и лицеви опори (и там се напънах). Пропуснах значителните усилия за клякане и сумо-тяга с high-pull. Като цяло се натоварих доста под възможностите ми. Нормалната тренировка във фитнеса после, обаче, измести баланса и натоварването стана доста по-солидно от необходимото за момента, затова и отговорът на мускулната треска беше фантастичен! :) Ще видя днес следобед как се чувствам и ще преценя дали да тренирам (ако да - как). Днес съм значително по-добре, в крайна сметка почивах около 2 седмици, а не 2 години. :) Истината е, че мускулна треска не се преодолява с почивка.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 29.03.11 09:29.

Такааа... все пак тренирах днес. Отново си спретнах една комплексна тренировчица, натоварваща горната част на тялото. Краката за сега съм ги оставил в тотална почивка, докато се разбера с моя кинезитерапевт как мога да ги натоварвам. Надявам се в близките дни да се видим с него и да преценим, защото тренирам някак... асиметрично. :) Ако ще се лекувам - да започвам, ако ще мога да ги натоварвам при особен режим - да си знам и да действам. Хубаво направих, че пипнах щангите днес - очупих се и се раздвижих. Скромните тежести, с които стартирах, осезаемо ми олекнаха в ръцете. От следващата тренировка нататък ле-е-екинко и мно-о-ого бавно ще започна да увеличавам тежестите, като вероятно постепенно ще се върна на класическата схема - гърди + бицепс, гръб + трицепс и крака + рамо. Ще помисля как да напъхвам от време на време и по някое crossfit занимание - определено има хляб в тая “гимнастика”. :) На кратко - полека-лека задвижвам дъртите кокаляци... (sun)

Кольо, ако не искаш да правиш крака, то тогава ходи в гимнастическа зала и почвай упражнения на халките, катерене на въже и статични за ядро. :)

30.03.11
07:51

Кольо, кога започваш експеримента с добавките, за които писа преди известно време?

Ами... следващата седмица се надявам да окомплектовам стакчето, karpi, тъй като в момента все още нямам орнитин, Scitec NitroDrive, L-карнитин и (ако успея да намеря) йохимбин.

Припомням какво ще комбинирам:

Фаза 1 (21 дни)
- L-аргинин (капсули по 1.3 g)
- L-орнитин (капсули по 0.5 g)
- цитрулин малат (прах)
- Scitec NitroDrive (капсули, той е комплекс от горните три субстанции)

Фаза 2 (21 дни) - към горните ще добавя
- L-карнитин
- йохимбин

През цялото време ще приемам:
- USP Labs Modern BCAA (прах)
- Now EcoGreen Multi

Виждам възможност да стартирам нещата някъде 9-10 април. До тогава се надявам да съм подсигурил всичката “химия” и да съм достигнал нужните обороти във фитнеса. Във всички случаи няма да съм готов за големи натоварвания с тежести, но това е част от идеята - да видя до колко съдоразширяването влияе в такъв преходен период (като възстановяване, темп на увеличаване на тежестите и т.н.).

казано от GreyKnight на 29.03.11, 20:34:

Кольо, ако не искаш да правиш крака, то тогава ходи в гимнастическа зала и почвай упражнения на халките, катерене на въже и статични за ядро. :)

Искам, бре... тегаво ми е като натоварвам само горната част на тялото. Не съм свикнал така, някак непропорционално ми е натоварването (явно не мога да бъда истински плажен билдър! (sun) ). Друго си е човек да покляка, да направи малко напади или нещо подобно... Не бих взел сам решение в този случай, обаче. Нещата с коляното не са простички и не ми се поемат излишни рискове. Искам да играя, ако е възможно, а искам и да не си затривам възможностите за спорт по принцип. Затова, колкото и да е непривично за мен - ще кротувам. Мога междувременно да тичам... :)

Така... започнах да избистрям идеята си за азотните прекурсори.

Ето как виждам нещата с дневните им количества:
- L-аргинин - 6.5 g
- L-орнитин - 1.5 g
- цитрулин малат - 5 g

Ще ги разпределям така:

1. Тренировъчен ден
- преди закуска - 2.6 g L-аргинин + 0.5 g L-орнитин
- преди тренировка - 3.9 g L-аргинин + 1.0 g L-орнитин + 5 g цитрулин малат

2. Нетренировъчен ден
- преди закуска - 2.6 g L-аргинин + 0.5 g L-орнитин + 5 g цитрулин малат
- преди обяд - 2.6 g L-аргинин + 0.5 g L-орнитин
- преди вечеря или последното хранене - 1.3 g L-аргинин + 0.5 g L-орнитин

Имам едно малко колебание - дали все пак 10 g азотни прекурсори преди тренировка не е повече от разумното. Вариант е пренасоча малко от аргинина и орнитина към последното хранене за деня, както е в нетренировъчен ден (т.е. да ги приемам на три части независимо дали тренирам или не). Какво мислите по този въпрос?

Между другото - приемането на азотни прекурсори поотделно не е много евтино (напълно нормално, разбира се). Тези количества от тези продукти по пазарните цени в момента струват по 4 лева дневно, т.е. значително повече от стойността на една доза предтренировъчен продукт. Е, явно ако човек иска да избяга от стимулантите на нервната система, трябва да си плати стабилно. ;)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 05.04.11 09:00.

ВН

05.04.11
23:40

Няма да започнеш с максималната доза естествено. :) Започни с 1/4 от дозата. Това е хубавото на стикованите буустери, че вземаш 1/4 прах/хапче и си ок, а ти ще трябва да смяташ. Следващата тренировка ще вземеш 1/3, после 1/2, 2/3 и цяла доза.

Смисъл от буустърите намирам само в периода около тренировката, вземай ги отделно от останалите аминокиселини (БЦАА, комплексни) т.е. дай им 10-15 мин. преди хранене/други аминокиселини.

Искаш да пренасочиш част от АБ към последното си хранене? :) Да не търсиш по-различни ефекти в малките часове. Не че нещо, ама и 15 минути сауна ще има същият ефект.

Поздрави!

казано от Владимир Недков на 05.04.11, 23:40:

Няма да започнеш с максималната доза естествено. :) Започни с 1/4 от дозата. Това е хубавото на стикованите буустери, че вземаш 1/4 прах/хапче и си ок, а ти ще трябва да смяташ. Следващата тренировка ще вземеш 1/3, после 1/2, 2/3 и цяла доза.

Е, не е ча-а-ак толкова сложна сметката, а и добавките ми са на капсули (само цитрулин малатът е прахообразен), та нямам особено много свобода във вариантите.

Смисъл от буустърите намирам само в периода около тренировката, вземай ги отделно от останалите аминокиселини (БЦАА, комплексни) т.е. дай им 10-15 мин. преди хранене/други аминокиселини.

Част от количеството ще е преди тренировка, определено, замислям да ги приемам не повече от 20-30 минути преди началото й. По време на натоварване ще пия ВСАА. Вариант е да оставя цитрулин малата за веднага след тренировка или пък по време на тренировка заедно с ВСАА.

Като цяло намерението ми беше да подсигуря една добра доза вазодилататори, която да разпределя поне в 2 части. Целта - по-ефективно оросяване и всички ползи, свързани с него (по-лесно понасяне на натоварването и по-добро възстановяване). Срещам препоръки за прием на аргинин сутрин, но може би ще бъда сънен по-дълго време, ако не пия кафе или друг енергетик.

Междувременно размишлявах за тия неща. Когато тренирам, най-лесно и разумно е да разделя количеството на 2 части - преди тренировка и след нея. Когато не тренирам, ще ги напъхам между храненетата.

С дозировките как се справям? :)
Старая се да има достатъчно от всеки компонент, без да съм прекалено близо до граничните дози.

Сега се сетих, че ще ми е технически най-удобно цитрулин малата да го приемам по време на тренировка, заедно с ВСАА. Не виждам причина за проблем при това комбиниране, в грешка ли съм?

Искаш да пренасочиш част от АБ към последното си хранене? :) Да не търсиш по-различни ефекти в малките часове. Не че нещо, ама и 15 минути сауна ще има същият ефект.

Хе... Няма как да си организирам сауна всяка вечер, а азотни прекурсори мога. :) Една от идеите на този вечерен прием е евентуален “релаксиращ” ефект (заради ефекта им спрямо кръвното налягане). Другата идея е увеличен кръвен поток - съответно по-добро снабдяване на тялото с хранителни вещества и по-ефективно отнемане на отпадните метаболити от мускулатурата. Като правило (98% от случаите) тренирам вечер, затова обмислям вечерен прием, който да окаже влияние върху възстановяването.

Благодаря за включването!
Предпочетох да дискутираме тук, за да могат повече хора да се възползват от този разговор. :)

ВН

06.04.11
11:31

Как е дозата ще разберем когато започнеш да ги приемаш и си следиш кръвното. :)

Колкото до едновременният прием на NO буустери, BCAAs и глутамин, последните 2 инхибират усвояването на първият. Аргининът и орнитинът имат обща транспортна верига, спекулативно мога да предположа че глутамина и разклонениете ще инхибират частично и орнитина.

Виж тук: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1432-1033.1968.tb19577.x/pdf Вярно е, че е от 68-ма, но те на учените аминокиселините баш тогава са им били тръпка. :) Сега са на друга вълна - пептиди и протеини.

Поздрави!

Владо

казано от Владимир Недков на 06.04.11, 11:31:

Как е дозата ще разберем когато започнеш да ги приемаш и си следиш кръвното. :)

Имам и известен опит от миналата година с аргинин и орнитин. Ще следя какво е положението.

Колкото до едновременният прием на NO буустери, BCAAs и глутамин, последните 2 инхибират усвояването на първият. Аргининът и орнитинът имат обща транспортна верига, спекулативно мога да предположа че глутамина и разклонениете ще инхибират частично и орнитина.

Не знаех за това взаимодействие между ВСАА, глутамин и азотните стимулатори. :)
Значи трябва да направя две неща - (1) да осигуря времеви прозорец (20-30 минути) между приемането на азотните прекурсори и приемането на ВСАА с глутамин и (2) да не приемам азотни прекурсори след тренировка заради приетите ВСАА+глутамин по време на натоварването. Всъщност времевия прозорец достатъчна мярка ли е, за да избегна инхибирането? Има и друг вариант - в името на експеримента просто да оставя ВСАА настрани и да не ги приемам. Ясно е и че не е оправдано да комбинирам ВСАА с цитрулин малат.

Виж тук: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1432-1033.1968.tb19577.x/pdf Вярно е, че е от 68-ма, но те на учените аминокиселините баш тогава са им били тръпка. :) Сега са на друга вълна - пептиди и протеини.

Имам някакъв незнаен технически проблем и не мога да отворя този документ в момента. Ама ще го мъча... :)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 06.04.11 12:22.

ВН

06.04.11
12:42

Времеви прозорец е достатъчен, дай им 10-15 мин, като ги приемеш с 200 мл. вода. Храненето ти преди тренировка трябва да е 2 часа по-рано.

Мнението беше редактирано от Владимир Недков на 06.04.11 12:44.

Мда, така ще направя, благодарско! :)

Има ли друг момент, в който ще имам полза от аргинин и компания? Мяркал съм препоръки за прием преди хранене с цел подобряване на транспорта на усвоените от храната вещества.

P.S. Двата часа от последното хранене се подразбират за мен.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 06.04.11 13:58.

Да споделя набързо впечатленията си от една храна и една добавка... :)

Купих си кафява тръстикова захар. С малко от нея си подслаждам овеса сутрин. Има характерен привкус, но на мен ми се струва доста приятна.

За да разнообразя малко изварата преди лягане, взех един Complete Casein на CytoSport. Впечатленията ми след 3-4 дози са следните:
- доста приятен вкус (моят е Banana Creme), но и сравнително много сладък, ако се приготви в по-малко от 350 ml вода. Не смятам това за проблем, защото решението е твърде просто.
- разтворимост - добра, определено, но за може шейкът да се приготви бързичко трябва да се “пипне” с миксер или блендер. Разбира се, нормално е казеинът да е с по-лоша разтворимост от суроватъчния протеин (въпрос на физика). По този показател поставям Complete Casein на едно ниво с ProLong на Scitec. Micellar Creme на Syntrax е несравним в това отношение, сякаш не е казеин - разтваря се по-добре от повечето суроватки.
- цена - според мен е разумна, с оглед на качеството.

07.04.11
17:17

ти повче добавки взимаш, от колкото ти е храната бре Кольо...:)

буустера ти споделям личен опит : 2/3 от дозата 15-20мин. преди натоварването и 1/3 непосредствено преди него...(опитах ги всичките иначе-бурята най- ме вдига)

БЦАА взимам по време на тренировка и преди лягане...

Аргинина между двете дози на бустера...или ако е самостоятелно пак 15-20 мин. преди трен.

Глутамин-сутрин на гладно...

Здравей Кольо, :) може ли извинявай  да те попитам нещо за вечерното хранене, понеже съм чел в дневника ти, че тренираш вечер. Исках да те попитам, ако може да ми кажеш след вечерната тренировка приемаш ли въглехидрати, понеже след това нали следва сън, а съм чел, че не е хубаво преди лягане да се приемат въглехидрати, питам всичко това, защото и аз сега 4 дена в седмицата ще тренирам от 21:00 до 22.30, след това ям и лягам. Благодаря предварително. :)

казано от slavko на 07.04.11, 17:17:

ти повче добавки взимаш, от колкото ти е храната бре Кольо...:)

Отричам енергично! (giggle)
В момента пия само казеин преди лягане.

буустера ти споделям личен опит : 2/3 от дозата 15-20мин. преди натоварването и 1/3 непосредствено преди него...(опитах ги всичките иначе-бурята най- ме вдига)

Това добре, ама... аз съм си навил на пръста да приемам само азотните прекурсори без стимулантите на нервната система (последните неизменно присъстват във всички предтренировъчни продукти, при това - в мъжкарски дози). Може би и затова звучи стряскащо - добавките като бройка са доста, но като същност - нищо ново или екзотично.

БЦАА взимам по време на тренировка и преди лягане...

ВСАА приемам по същия начин - по време на тренировка. Не знам до колко има самовнушение в това, но при мен този начин на приемане сработва по-добре.

Аргинина между двете дози на бустера...или ако е самостоятелно пак 15-20 мин. преди трен.

Така ще е.

Глутамин-сутрин на гладно...

При мен глутаминът е в комплект с ВСАА (USPLabs Modern BCAA).

казано от Стефан Бонев на 07.04.11, 18:20:

Здравей Кольо, :) може ли извинявай  да те попитам нещо за вечерното хранене, понеже съм чел в дневника ти, че тренираш вечер. Исках да те попитам, ако може да ми кажеш след вечерната тренировка приемаш ли въглехидрати, понеже след това нали следва сън, а съм чел, че не е хубаво преди лягане да се приемат въглехидрати, питам всичко това, защото и аз сега 4 дена в седмицата ще тренирам от 21:00 до 22.30, след това ям и лягам. Благодаря предварително. :)

Здрасти!
Аз тренирам от 19 до 21 часа. Хапвам около 21:30 и в това хранене винаги има въглехидрати. Лягам по-късничко, обаче и съответно преди това “напъхвам” още едно хранене между 23 и 23:30 часа, в което вече въглехидрати няма (казеин и евентуално мазнини). Ти тренираш доста по-късно и вероятно няма да ти остава време за две хранения след тренировка. Независимо от целите на хранителния ти режим мисля, че в следтренировъчното ти хранене трябва да има въглехидрати, независимо че е късничко вечер преди лягане. Прецени количеството и подбери подходящи източници. Нека да бъдат само такива с нисък гликемичен индекс, а количеството прецени според целите, които си поставил пред себе си. На мнение съм, че след тренировка имаш нужда от тях, независимо от късния час.

Ясно, благодаря много за отговора! :)

08.04.11
19:04

От чисто любопитство: Допинг контрол има ли във вашата лига ?

казано от korpusito на 08.04.11, 19:04:

От чисто любопитство: Допинг контрол има ли във вашата лига ?

До колкото ми е известно - не. Никога до сега не съм подлаган на такъв контрол на това ниво.

10.04.11
20:36

къде се загуби и защо ската днес :D ???

Следващия път бой от всички ;)

СКОТА, оказа се, че се налага да участвам в приятелския турнир, който моят отбор организира от днес (11-12-13 април) в нашата зала. Нямах това намерение, но... дълга история, така се завъртяха нещата. Съответно - в събота направих едно доста прилично фитнесче и ако вчера се бях доунищожил с гимнастиката на Oranje, появяването ми днес в залата за волейбол щеше да е напълно излишно. :) Та... затова.

Десо... как бих могъл да се реванширам? (blush)

Заради този турнир отлагам малко плановете за експеримента с азотните прекурсори, защото малко се размества графика и същността на натоварването. Иначе във фитнеса бързо навлизам към по-високи обороти, кръговите тренировки вече станаха доста обемни и от тия дни ще си мина на класически сплит. Който желае, може да се отбие в зала Бонсист тия три дни, всеки ден ще има по два мача - от 18:30 и от 20:00 часа.

Я да метна днешната храна, че отдавна не съм го правил. :)
И две снимчици, които мои приятели ми направиха в събота... (blush)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 12.04.11 09:19.

12.04.11
09:11

Готини снимки :)

Мила

12.04.11
09:16

...сякаш тъкмо си изкочил от реклама на Nike или Adidas ;) (ако се сещаш за тези реклами с известните спортисти ) Наистина хубави снимки ;)

Мнението беше редактирано от Мила на 12.04.11 09:16.

Благодаря! (blush)
В интерес на истината тези, които ме снимаха, знаеха какво правят всъщност... 8-)

Имам още няколко, чакам да ми ги метнат...

Здрасти !
Първо, поздравления за победата над “Изгрев”(Ябланица) ! Ако надделеете над УНСС ще играете срещу ” Славия “, нали ? Доста интересен мач ще се получи, а още по-интересно и ако ги победите :)

казано от Михаел Иванов на 12.04.11, 10:26:

Здрасти !
Първо, поздравления за победата над “Изгрев”(Ябланица) ! Ако надделеете над УНСС ще играете срещу ” Славия “, нали ? Доста интересен мач ще се получи, а още по-интересно и ако ги победите :)

Благодарско!
Турнирът е по схемата “всеки срещу всеки”, така че днес играем с УНСС, а утре - със Славия. Надявам се, че ще е интересно! :)

Секси са снимките, Коле ;) Особено венозната ;) :D Айде гл днес и утре ;)

12.04.11
16:22

Ама верно си много корав ;)

П.П Сега за да не ми излезе име, по женските дневници ще пиша 2-3 дни :D

Въх! (blush)

Всъщност така си изглеждам - не съм започнал още азотните хапове, а си поддържам спортно темпо. Прокрадна се идея за кадри, в които да съм гол до кръста, но я оставихме за следващия път. Голяма атракция бяха тези снимки, поне за мен... 4 светкавици, чадъри, рефлектори, стативи... една купчина инвентар. :) Е, трима стари приятели си осъществихме една стара идея. Има още няколко хубави кадъра, на които съм във въздуха (покрай мрежата по време на нападение), ще пусна и тях.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 12.04.11 16:44.

Мня... ГОЛЯМ глад днес, събудих се озверял и бях готов да изям целия свят, след което да нагриза и Луната... :D
Съответно - пипнах малко храната. Идва малко повече от обичайното количество напоследък, но в крайна сметка няма лошо да позаредя с енергия. Днес е третият ден от турнира, снощи играхме 5 гейма и се поуморих. Днес пак играем, замислил съм фитнес за утре...

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 13.04.11 08:36.

Каква е тази програма, в която си пишеш храната?

казано от anxiety на 13.04.11, 09:51:

Каква е тази програма, в която си пишеш храната?

Благодаря!

FitDay.com

Вероятно ползваш сайта, а не програмата, защото гледам, че се плаща. При мен в сайта не ми дава да въвеждам нищо.  През 1-2 цъкания ми изписва, че връзката е прекъсната. Мерси все пак :)

казано от anxiety на 13.04.11, 10:03:

Вероятно ползваш сайта, а не програмата, защото гледам, че се плаща. При мен в сайта не ми дава да въвеждам нищо.  През 1-2 цъкания ми изписва, че връзката е прекъсната. Мерси все пак :)

Ъммм... сайта ползвам, разбира се, съвсем безплатно. Прави се една простичка регистрация и толкова. :) Не съм имал технически проблем като този, който ти описваш.

Е, на шега и на майтап - победихме в турнира за купата на Еником-М! (sun)
Снощи направихме много силен мач срещу Славия, победихме с 3:0 и така... :P Тук има малко снимки.

Получи се приятно турнирче, доволен съм. Сега какво ми предстои на мен - решаване на проблемите с дясното коляно, поддържане на кондиция с малко фитнес и малко волейбол, а също и експериментът с азотните прекурсори. Едно по едно ги започвам...

Честита победа!

А относно предстоящите приоритети, аз бих предложил multiple strike :D

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1