Системи за сила: 5х5

Прескочи до:

Добър вечер на всички. Имам няколко въпроса отностно програмата 5х5.
Така на кратко.. казвам се Иван на 16 години от град Казанлък. Висок съм 1.71 и тежа 75-77кг. В момента съм на ВМ-НВД от понеделник до петак и събота и неделя РВД ( зареждащи ). Стажа ми в зала е 1 година и 2 месеца. в момента тренирам по следната програма :

Първи ден: Гърди
1. Повдигане на щанга от лег 4 серии ( повторения 6-12 зависи от силата на момента.. )
2: Повдигане на дъмбели от полулег - 4 серии ( 6-12 зависи от силата )
3: Флайс от лег - 4 серии ( 10-12 повторения )
4: Повдигане на дъмбел от обратен наклон - 4 серии ( 8-12 повторения )

Втори ден: Гръб
1. Чукчета - 5 серии ( 8-12 повторения )
2. Мечка - 4 серии ( 8-12 повторения )
3. Гребане с дъмбел - 4 серии ( 8-10 повторения )
4. Придърпване на вертикален скрипец – 4 серии (  8-10 повторения )

Трети ден: Рамо
1. Раменна преса зад врат - 4 серии ( 8-10 повторения )
2. Повдигане на тежест ( тежест 15-20кг )напред с две раце  - 4 серии ( 8-10 повторения )
3. Придърпване на въже на нивото на очите на скрипец за задно рамо - 4 серии ( 8-10 повторения )
П.С. не знам как се казва това упражнение правя го от скоро, натоварва адски много. Видях го в списание в фитнеса. Дано сте ме разбрали. )

Четврърти ден: Бицепс + Трицепс
1. Сгъване на лост - 4 серии ( 8-12 повторения )
2. Хамър сгъване - 4 серии ( 8-12 повторения )
3. Сгъване на дъмбели от полулег - 4 серии ( 8-12 повторения )
4. Френско - 4 серии ( 8 -12 повторения )
5. Кофички на две пейки - 4 серии ( 15-20 повторения )
6. Скрипец с лост - 4 серии ( 10-12 повторения )

Пети ден: Крака
1. Бутане от лег - 4 серии ( 15-20 повторения )
2. Сгъване за предно бедро на машина - 4 серии ( 15 повторения )
3. Сгъване за задно бедро на машина - 4 серии ( 20 повторения )
П.С. Краката ги правя с повече повторения и по малко кг, защото искам да ги изчистя.

Кардио ден: Корем + кардио
1. Странична преса – 4 серии ( 25 повторения )
2. Повдигане на краката от вис - 4 серии ( 15 повторения )
3. Коремни преси - 4 серии ( 30-40 повторения )
4. Молитва - 4 серии ( 25-50 повторения )
5. Скачане на въже - между 20-30 минути.

Отделно правя по 5-15 мин скачане на въже след всяка тренировка.
Също така правя корем  долна и странична част и средна и горна. Вмъквам ги в някой тренировка от другите.

Така.. Искам да увелича силата и да изчистя някой друг килограм подкожни мазнини. Малко по плътни мускули.

Мисля да пробва следната програма:

Тренировка: А
Клек 5x5 (еднаква тежест)
Лег 5x5 (еднаква тежест)
Гребане 5x5 (еднаква тежест)
Асистиращи (нисък обем трицепс и преса)

Тренировка: Б
Клек 5x5 (с 15-20% < от понеделник) ИЛИ Преден клек 5x5
Милитъри преса от стоеж 5x5 (еднаква тежест)
Тяга 5x5 (еднаква тежест) (при тежест 2.5xБВ се правят само 3x5)
Набиране 5x5
Асистиращи (нисък обем бицепс и преса)

Тренировка: В
Клек 5x5 (покачване на тежестта във всяка серия)
Лег 5x5 (хоризонтален или от наклон)(еднаква тежест)

Няколко проблема:
1. Мъртва тяга не съм правил до сега.
2. Почнаха да ми пращят колената малко..за това клековете няма да ги правя с много килограми.. + това съм клякал 3-4 пъти до сега.
3. Никога не съм се набирал.. пробвал съм но 3-4-5 повторения... може ли да се заменят набиранията с чукчета ?
4. Милитъри преса от стоеж - не съм я правил, може ли да се замени с раменна преса зад врат? Ще пробвам и Милитъри преса от стоеж :)
5. Свикнал съм на тренировки по 5-6 пъти в седмицата.. понеже сега чистя ще пречи ли ако правя и 2пъти в седмицата само кардио?? 15-30 мин скачане на въже? И след всяка тренировка 5-10мин скачане ?
6. Имам големи крака, искам да чистя предимно в тях, това е другата пречина да  искам да правя с по-малко килограми.

Благодаря предварително.
Ще чакам специално и мнението на Oranje.
П.С. Ако някой се интересува от нещо друго за мен ( тренировки, хранителен режим ) може да погледне в дневника ми.
Лека вечер за сега.

Мнението беше редактирано от Иван Чолаков на 29.04.11 21:20.

Няколко проблема:
1. Не знаеш да дърпаш тяга
2. Не знаеш да клякаш
3. Болят те колената, но държиш да скачаш на въже
4. Военната преса прав заздравява и средната секция, която, след като не правиш тяга и тежки клекове, най-вероятно ти е слаба. Ти искаш да правиш от седеж.
5. Не е важно колко пъти седмично, важното е какво се прави. Може да тренираш 3 пъти на ден 6 пъти в седмицата и да растеш, а може да тренираш само 3 пъти на седмица и да претренираш.
6. По-големите килограми изгарят повече калории. И чистиш повече. Стига да не стоиш в рамките на бодибилдинга, а да излезеш от тях. И по-специално става въпрос за брой повторения.
Тези точки са ти по-важни на този етап от това по коя програма точно да тренираш. Ако няма кой да ти покаже и да те следи как клякаш и дърпаш тягата, то по-добре не се захващай. Рискуваш да се контузиш.
На твое място щях да оправя първите 2 точки и да се заема с 5х5. Ще ти донесе много ползи.

казано от Oranje на 29.04.11, 21:45:

Няколко проблема:
1. Не знаеш да дърпаш тяга
2. Не знаеш да клякаш
3. Болят те колената, но държиш да скачаш на въже
4. Военната преса прав заздравява и средната секция, която, след като не правиш тяга и тежки клекове, най-вероятно ти е слаба. Ти искаш да правиш от седеж.
5. Не е важно колко пъти седмично, важното е какво се прави. Може да тренираш 3 пъти на ден 6 пъти в седмицата и да растеш, а може да тренираш само 3 пъти на седмица и да претренираш.
6. По-големите килограми изгарят повече калории. И чистиш повече. Стига да не стоиш в рамките на бодибилдинга, а да излезеш от тях. И по-специално става въпрос за брой повторения.
Тези точки са ти по-важни на този етап от това по коя програма точно да тренираш. Ако няма кой да ти покаже и да те следи как клякаш и дърпаш тягата, то по-добре не се захващай. Рискуваш да се контузиш.
На твое място щях да оправя първите 2 точки и да се заема с 5х5. Ще ти донесе много ползи.

За клякането знам как да клякам, но съм правил винаги лег-пресата.. на няколко пъти трениора ми е обеснявал и показвал как да клякам. Научих го, просто го избягвах заради колената. Скачането на въже - никаква болка няма, даже ми доставя удоволствие..  На кратко клека го мога,но мъртвата тяга не...  ( Последните 2-3 дена гледам клипове как се изпълнява мъртва тяга, и се мъча  в къщи без тещести пред огледалото, далеч съм от мисълта, че ще я правя толкова добре с тежест.) просто в понеделник ще ми я покаже инструктора, ще го помоля да ме следи как я правя. 

За колената имах болка при последния клек, който беше преди месец - два. От тогава не съм правил..може би трябва да загрявам и разтягам повече преди тренировка. Отностно тренировките в седмицата не пречи, ако ходя за по 20-30 минути кардио 1-2 пъти допълнително нали ?

Мнението беше редактирано от Иван Чолаков на 29.04.11 21:56.

Има няколко начина за клякане, както и за мъртва тяга. По залите повечето инструктори ти показват билдерските варианти, т.е. как да качиш повече мускули. За бодибилдерите тягата е упражнение за гърба. За останалите трениращи не е. Оттам и голямата разлика при изпълнението. А при по-малко от 6 бройки в серия не се прави билдерската тяга поради използването на големи тежести и риска от контузии.
Същото е и с клека. Ако наблягаш повече на него за предните бедра и гледаш да изолираш да не участва задника, то е нормално да развалиш безопасната за коленете ти техника и да те болят. Разбира се, може да те болят и поради доста други причини, по нета без клипчета да си дал и т.н. няма как да ти се каже.
Кардиото не пречи. Може да ходиш и всеки ден по 2 пъти на кардио. Ако ядеш повече, отколкото трябва - ще качваш. Въобще кардиото не е нещо, което като правиш отслабваш. Ако на това разчиташ, то по-добре прочети малко повече за кардиото и отслабването. Тъй че прави си 2 пъти седмично по 20-30 мин, не е проблем. Само дето скоковете на въже може да не се окажат точно кардио в аеробния смисъл на думата...

казано от Oranje на 29.04.11, 22:03:

Има няколко начина за клякане, както и за мъртва тяга. По залите повечето инструктори ти показват билдерските варианти, т.е. как да качиш повече мускули. За бодибилдерите тягата е упражнение за гърба. За останалите трениращи не е. Оттам и голямата разлика при изпълнението. А при по-малко от 6 бройки в серия не се прави билдерската тяга поради използването на големи тежести и риска от контузии.
Същото е и с клека. Ако наблягаш повече на него за предните бедра и гледаш да изолираш да не участва задника, то е нормално да развалиш безопасната за коленете ти техника и да те болят. Разбира се, може да те болят и поради доста други причини, по нета без клипчета да си дал и т.н. няма как да ти се каже.
Кардиото не пречи. Може да ходиш и всеки ден по 2 пъти на кардио. Ако ядеш повече, отколкото трябва - ще качваш. Въобще кардиото не е нещо, което като правиш отслабваш. Ако на това разчиташ, то по-добре прочети малко повече за кардиото и отслабването. Тъй че прави си 2 пъти седмично по 20-30 мин, не е проблем. Само дето скоковете на въже може да не се окажат точно кардио в аеробния смисъл на думата...

Можеш ли да ми дадеш линк за мъртва тяга и за клякане от нета, и да ми кажеш как се казва.. имам предвид щом не е билдерски, трябва да има друго име. Пък за клека ми давам гъза на зад и държа гърба изправен и стегнат. Отностно калориите гледам да приемам 400-500 по малко от ОКБ-то ми. Скачането на въже го предпочитам пред колелото поради следните пречини: потя се много повече, стяга ми се прасеца, предмишника и рамената.

29.04.11
22:12

Toва , че се потиш не значи нищо...
Потенето е защитния механизъм на тялото срещу прегряване,не значи че гориш мазнини!
Иначе да=>ако можеш да споделиш за тягата и клека (Oranje)

Пак си се казват по същия начин, просто се изпълняват по различен. И от клип трудно ще ги научиш. Дори и да знаеш как се правят - не може да се гледаш отстрани, т.е. при всички положения ти трябва помощ.
Сигурен съм, че не може да си заложиш главата, че цифрата колко ти е ОКБто е вярна. От друга страна съм сигурен, че не може да си заложиш главата, че усвояваш 100% от храната, която приемаш, и че тя съдържа точно 100% от това, което си мислиш, че съдържа. Дотук имаме три неща, които варират. Следователно 400-500 под ОКБ-то ти е по-малко точно отколкото да кажеш в коя минута ще падне първия гол на Черноморец-Монтана в понеделник.
Потенето не е равносилно на изгаряне на мазнини. Потенето е изхвърляне на вода и минерални соли. Водата се връща с пиенето на вода. :)

казано от Иван Манолов на 29.04.11, 22:12:

Toва , че се потиш не значи нищо...
Потенето е защитния механизъм на тялото срещу прегряване,не значи че гориш мазнини!
Иначе да=>ако можеш да споделиш за тягата и клека (Oranje)

Ахам, мерси за информацията - ще я запомня.

казано от Oranje на 29.04.11, 22:15:

Пак си се казват по същия начин, просто се изпълняват по различен. И от клип трудно ще ги научиш. Дори и да знаеш как се правят - не може да се гледаш отстрани, т.е. при всички положения ти трябва помощ.
Сигурен съм, че не може да си заложиш главата, че цифрата колко ти е ОКБто е вярна. От друга страна съм сигурен, че не може да си заложиш главата, че усвояваш 100% от храната, която приемаш, и че тя съдържа точно 100% от това, което си мислиш, че съдържа. Дотук имаме три неща, които варират. Следователно 400-500 под ОКБ-то ти е по-малко точно отколкото да кажеш в коя минута ще падне първия гол на Черноморец-Монтана в понеделник.
Потенето не е равносилно на изгаряне на мазнини. Потенето е изхвърляне на вода и минерални соли. Водата се връща с пиенето на вода. :)

Ами мерси. Ще разпитвам в понеделник иструтора да видим ще каже и покаже.
Благодаря много :)

Отностно ОКБ-то и храните.. старая се да си ги смятам ( за съжеление някой продукти наистина не отговарят..  )

Мнението беше редактирано от Иван Чолаков на 29.04.11 22:19.

Днес ми показаха мъртва тяга и клекове. Казаха ,че се справям добре. При мъртвата тяга чупката в кръста била много добра ( аз също мисля така, осещам го ). Клековете ми ги показаха на лег машина-та ( незнам дали се казва така. ) Просто докато свикна да клякам. Също така ме посъветваха да не се хвърлям на големи килограми няколко седмици докато свикна с упражненията.

30.04.11
18:41

Не клякай на машина , а със свободна тежест . Клякането на машина няма да те научи да се стабилизираш и да изпълняваш правилно движение . Прочети  Starting Strength ако разбираш английски . Ще ти помогне доста при усвояване на техниката - неща , които в залата едва ли някой ще ти каже  . Има за тяга, клек , лег , раменна преса прав и обръщане  .

казано от Evgeni Nikolov на 30.04.11, 18:41:

Не клякай на машина , а със свободна тежест . Клякането на машина няма да те научи да се стабилизираш и да изпълняваш правилно движение . Прочети  Starting Strength ако разбираш английски . Ще ти помогне доста при усвояване на техниката - неща , които в залата едва ли някой ще ти каже  . Има за тяга, клек , лег , раменна преса прав и обръщане  .

Не го владея английския за съжеление ...Ще го имам в предвид.. Утре ще го тренирам с малки килограми :) Свобдна тежест.. :)

Здравейте,имам няколко въпроса.Ще мога ли да използвам варианта отдолу,до лятото стажа ми става 3 месеца и половина,искам лятото да почна 5х5.Асистиращите упражнения колко да са две,три?В Петък само на клека ли се вдига тежеста?
Понеделник:

Лег 5x5 (еднаква тежест)

Сряда:

Клек 5x5 (с 15-20% < от понеделник) ИЛИ Преден клек 5x5
Набиране 5x5

Петък:

19.05.11
21:53

Асистиращите пише- нисък обем 3х8 или 4х6 ти стига- едно упражнение... ти докато стигнеш до него ще си размазан.

Добре,в Петък на всичко ли се вдига тежеста?Другия Понеделник права с тежестите от Петък или ги вдигам?

19.05.11
22:02

Само на клека катериш, като достигаш до тази от понеделник. Тежеста на кое да е упражнение не се покачва доката не направиш 5 серии по 5 повторения.

Добре разбрах.Още уча техниката на клека и тягата.Надявам се до лятото да ги права като хората,защото килoграмите са повече.Надявам се в дневника ми да ми пишете дали ги права добре.

Мнението беше редактирано от Димитър Иванов на 19.05.11 22:16.

Димитър, смятам, че трябва да натрупаш още стаж, за да започнеш по програмата. Особено след като нямаш изградена техника и опит върху тяга и клек. Три месеца са недостатъчни.

Аз в момента карам по 5х5 и реших, че 8 месеца стаж са ми достатъчни и няма да имам проблем, но уви програмата е наистина тежка. Справям се, но постоянно съм на ръба. Натрупай поне 6-7 месеца стаж, през които мини през по-леки програми, изучи техниката на клек и тяга и след това можеш да се замислиш за 5х5. :)

Благодаря за съвета проххх.Ако до лятото техниката на клека и тягата ако са ми добри,мисла да пусна една,две седмици и да вида как ще ми се отрази.

За 1-2 седмици трябва да си с гадателски способности, за да разбереш една програма дали работи за теб.

казано от Oranje на 20.05.11, 08:30:

За 1-2 седмици трябва да си с гадателски способности, за да разбереш една програма дали работи за теб.

1-2 седмици за да вида дали ще е много тежка за мен,но ще трябва да натрупам още стаж и тогава да пусна.

10.06.11
16:28

Искам да попитам, понеже нямам възможност да правя клек с щанга заради травма, при хакен клека обаче нещата не са така. Става ли вместо клек да правя Хакен клека, или да сложа тяга?

Мерки за 4седмици по 5х5 класически вариант + 1 кросфитърска и 1 билдърска тренировка седмично:
Преди 5х5 (Средата на Май) / След 5х5(12/06/2011) / Извод
191см. @ 85кг. / 191см. @ 88кг. / +3кг.
Мишници - 38 и 37,5 / 39 (настрани) ; 38,5(напред) и 38,5 (настрани) ; 38 (напред) / тук пиша +0,5, макар че на странично стягане вадя +1см. без да допирам до тялото
Предмишници - 32 и 32  / 33,5 и 33,5 / +1,5см.
Гръдна -110 / 113 / +3см.
Талия(най-широка) - 88 / 88 / -
Талия(най-тънка) -82 / 82 / -
Ханш - 95 / 95 / -
Бедро - 62,5 и 62 / 63,5 и 63,5 / +1 и +1,5
Прасец - 41 и 41 / 42 и 41,5 / +1 и +0,5

Ето ги и максовете..
Преди 5х5 (Средата на Май) / След 5х5(12/06/2011) / Извод
Тяга - 150х1 / 170х1 / +20кг.
Лег - 85х1/2(половин) :D / 90х2 / +5кг. и +2повт.
Клек - 80х1 да речем / 90х1 / +10кг.
Раменна преса - 50х1 / 65х1 / +15кг.
Набиране, макс. широк - 15 @ BW / 15 @ BW / няма промяна
Набиране, подхват - 5 @ 15кг. / 5 @ 20кг. / +5кг.
Кофи - 10 @ 20кг. / тук не съм мъчил / но промяна не мисля, че няма да има

Мнението беше редактирано от Калоян Цонев на 12.06.11 17:41.

15.06.11
12:28

казано от Rikoo на 10.06.11, 16:28:

Искам да попитам, понеже нямам възможност да правя клек с щанга заради травма, при хакен клека обаче нещата не са така. Става ли вместо клек да правя Хакен клека, или да сложа тяга?

Никой?

Каква е травмата ?

15.06.11
20:02

2 пъти растегнат мускул на корема.Преди около месец стана 2рия път. офтопик, макар, че е свърьано с това. Болен съм тия дни и като кашлям доста ме наболява растегнатото място. А иначе до колкото знам понятие “растегнато” няма, има скъсано, просто е малко. Та се чудя ся имам ли шанс като съм го разтягал 2 пъти да направя херния? Макар, че хирург ми е казвал, там шанса да направиш херния е доста малък.

При напади и български клек боли ли те? Пробвай ги, аз бих заменил клековете само с друго базово за крака, но да ги замениш изцяло с тяга ще ти дойде повече от тежко.

16.06.11
13:19

Не, при напади не, български клек не съм пробвал ;П Да тяга всеки ден тежко ще дойде в много за кръста, напади с щанга може би? Доста бруутално упражнение са, таман и гъза заяква доста от тях.

Пробвай с нападите и българския клек, мисля че като базово упражнение са много по-добър вариант от хакен клека.

Може да направиш така - два пъти напади и един път тяга или просто да ги редуваш.

Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 16.06.11 13:36.

16.06.11
15:21

Незнам, защо но българският клек не ми допада.Никога не съм го правил, но все пак. Напади ще правя май май. А пак ли по 5 повторения тежко? Това ще е доста трудно да не залитна.. :Д Така как мислиш, че е?
ден 1 - напади
ден 3 - тяга
ден 5 - напади? хакен клек?

Мнението беше редактирано от Riko на 16.06.11 15:23.

25.07.11
21:45

калкулаторче :)
http://www.vicjg.com/aspx/madcowint.aspx

TN

24.08.11
19:43

В крайна сметка да правим или не правим загрявка и каква да е тя:

При някои варианти се препоръчва да се тръгне от 3х3, в други – първите 2 серии да са с по-лека тежест, а не загряващите да не се броят

И може ли да се прави културистична мъртва тяга или трябва да се пуска до долу?

10

24.08.11
23:15

Аз мисля, че до долу, и си го обяснявам така - може би най-трудната част от движението е началното вдигане.

TN

25.08.11
01:04

И аз така си мислех,ама исках потвърждение,сигурно ще е до долу де.

25.08.11
18:49

Не идва ли много трипъти в седмица да се прави клек ? Преди време правих тази програма но не си спомянм (мисля си ,че само двапъти правих клека)

26.08.11
19:13

Лег 5x5 (еднаква тежест)

Сряда:
Набиране 5x5

Петък:

oder

Клек 5 x 5
Лег 5 x 5
Гребане 5 x 5

2 ден:
Тяга 5 x 5
Раменни преси 5 x 5
Набирания подхват 5 x 5

3 ден:
Клек 5 x 5
Лег 5 x 5
Гребане 5 x 5

Коя от двете програми да почна ? И нещо да промена ли . Във втория вариант няма упражнения за бицепс и трицепс защо така ,да добавя ли ?

TN

01.09.11
17:37

Гребането с подхват или надхват?

АЧ

01.09.11
21:14

Интересно ми е, зимата ако почна по тази програма, дали освен сила ще кача и маса ? То леко ми бие това на ... трибойска схема. Поправете ме ако греша.

01.09.11
21:51

казано от Ачо на 01.09.11, 21:14:

Интересно ми е, зимата ако почна по тази програма, дали освен сила ще кача и маса ? То леко ми бие това на ... трибойска схема. Поправете ме ако греша.

Това е система за сила,не за маса.Тя е “допълнение” така да се кажа.А маса ще качиш когато започнеш да се храниш по подобаващ начин.С твоето хранене както и да тренираш кел файда.Виждам,че имаш желание да се храниш правилно и парите са ти проблем,но като ти гледам храната може да я оптимизираш и за 5 лв на ден ще си на ниво.Въпрос на желание е обаче.Освен това с твоите има-няма 70 кила ще си набавяш нужните макронутриенти супер лено.

АЧ

01.09.11
21:55

А подобна схема на трениране за сила и маса едновременно, т.е. с базови упражнения ?

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1