Фитнес програма за отслабване (начинаещ) - Мнения и препоръки

17.07.11
00:24

Здравейте,

на 22 години съм(181см, 90кг), от 10 дена започнах следната програма за отслабване:

(базирано на http://www.bb-team.org/workout/1282_barzo-i-lesno-otslabvane-samo-za-3-dni-sedmichno#axzz1RWMocDSe)

 Повдигане на щанга от полулег - 2с х 8п
 Пек Дек – 3с х 12п
 Бицепсово сгъване с щанга – 2с х 12п
 Бицепсово сгъване на скрипец – 3с х 12п
 Придърпване на вертикален скрипец – 2с х 12п
 Придърпване на хоризонт. скрипец – 3с х 12п
 Трицепсово разгъване на горен скрипец – 2с х 12п
 Трицепсово бутане на машина – 3с х 12п
 Раменно разтваряне в страни – 3с х 12п
 Кoремни преси – 3с х 30п
 Повдигане на краката от лег – 3с х 30п
 Бедредно разгъване – 3с х 15п
 Бедрено сгъване – 3с х 15п
 Клякане с щанга – 3с х 15п
 Повдигане на пръсти на калф машина – 3с х 15п

Правя тези упражнения пон., сряда и петък. Вт, четв, и събота правя кардио: тичане 28-30 минути. Основният проблем (или осн. цел) е класически - в областта на корема :)

Целта ми засега е да отслабна там (но не само) и същевременно да подготвя организма си за по-сериозни тренировки след време, с цел качване на мускулна маса.

Относно диетата, която спазвам - още не е някоя конкретна от форума, но съм ограничил мазнини и въглехидрати до минимум (никакво пържено, тестено, сладко, газирани напитки, мазни храни и т.н.), ям умерени количества (Не меря грамаж, но да ми е леко на стомаха) риба тон, яйца, прясно и кисело мляко(сирене също), банани и др плодове, както и много зеленчуци. До 12ч на обяд гледам да не ям нищо или ако ям да е плод. Правя 3 хранения - обяд към 13ч, нещо леко към 16-17ч и вечеря към 20-21ч. Опитвам се да спра алкохола - сега съм го ограничил до веднъж седмично :) Преди последните няколко тренировки пия и една напитка с Л-карнитин. Още не съм съвсем сигурен какво точно да ям - хем да отслабна, хем да не губя мускулна маса и да имам енергия да правя пълни тренировки. Дали е добре така, какво мислите?

На прав път ли съм да постигна желания ефект? Ще се радвам да прочета коментарите ви по програмата, както и препоръки :)

Темата беше редактирана от Мариан Венков на 17.07.11 00:37.

17.07.11
01:49

Значи...аз скоро минах по този път.Мога единствено да те посъветвам да не гладуваш с тия 3 хранения,яж ако ти се яде и по 5-6 пъти дневно,НО порцията ти да не надвишава 200-250гр.
Банана е въглехидрат...зеленчуците също не е добре да ги ядеш по много.Лапай яко мръвки,яйца,извара...всякъкви млечни продукти(добре е да са обезмаслени)

Да, попрочетох тук-там, ще увелича храненията, а количеството ще остане същото. Също така сутрин мюсли с кисело мляко, а за обяд или вечеря - и извара към останалото. А зеленчуците защо не е добре да ги ям?

18.07.11
00:12

Значи простотията за не яж зеленчуци ще се направя че не съм я прочел :)

Към автора яж си зеленчуци няма проблем избягвай плодовете разгледай дневниците и виж хранителните режими и как са разпределени прочети в раздела за хранене как да си изградиш хранителен режим.
Колкото до тренировката Според мен не е подходяща най-ефективните упражнения за отслабване са базовите а тук има оформящи от рода на Пек-дек при положение че сега започваш и нямаш какво да оформяш е безсмислено
Ето тази програма : http://www.bb-team.org/workout/1291_kachvayte-masa-vednaga-sled-4-tata-sedmitsa#axzz1SOolxV5w ще ти свърши къде къде по-добра работа ,Също така прочети в интернет за HIIT високо интервално кардио .

Мнението беше редактирано от Филип Буцев на 18.07.11 00:13.

18.07.11
00:40

Значи ти си тоя дето определя кое е “простотия” така ли?

Както казах наблягай на храните с високо съдържание на белтъчини(вярвай ми краставиците и доматите не спадат в тази група!)

18.07.11
09:55

Това не значи, че не трябва да ги яде. Няма да надебелее от зеленчуци.

18.07.11
10:43

казано от Ivan_GT на 18.07.11, 00:40:

Значи ти си тоя дето определя кое е “простотия” така ли?

Както казах наблягай на храните с високо съдържание на белтъчини(вярвай ми краставиците и доматите не спадат в тази група!)

Можеш да си навредиш много на тялото ако не ядеш зеленчуци а дори и малко въглехидрати по време на НВД първо ако ядеш само белтъчини се натоварват бъбреците и черния дроб...Зеленчуците не съдържат захари от който да надебелееш въглехидратите в тях са от фибри от който можеш да имаш само полза фибрите забавят усвояването на храната и така си сит за по дълго време което е важен фактор в НВД .Така че за мен това което си написал не яж зеленчуци е простотия и можеш да питаш всеки който прави диета и знае за какво иде реч че зеленчуците винаги присъстват.

Много ти е натоварването, човече. Имаш ли предишен спортен опит, по-точно такъв с тежести? Ако нямаш ще е добре да подходиш с малко по-лек старт. Филип ти предложи една по-лека програма, а аз бих ти препоръчал да започнеш даже с нещо още по-леко - Първи стъпки във фитнеса. Ако искаш малко по-голям енергоразход избери Програма за обем в три дни за начинаещи. Кардиото започни от много леко натоварване, като увеличаваш постепенно. Така ще имаш и по-реална преценка към комбинацията тежести + кардио и дали някое не ти е в повече.

Когато целта ти е класическия проблем - сваляне на излишни мазнини, трябва да отделиш специално внимание на начина си на хранене. Описанието ти на храненето ти не може да ни даде ни най-малка представа дали имаш шансове за успех. Храненето е ключа при отслабването. Тренировките са просто за енергоразход и запазване на мускулната маса. Вида на тренировъчната програма не е от първостепенно значение.

Накратко - храни се пълноценно, яж достатъчно протеин (около 1.5-2гр. на телесен килограм), тренирай умерено и резултати ще има.

Относно храненето прегледай следните статии и теми:

Мини гид за диетите при новаци
Мини гид за тренировките при новаци
Как да пазаруваме и да готвим планирано
Как да променим хранителните си навици
Как да си съставим хранителен режим за понижаване на тегло
Коментари към темата: „Как да си съставим хранителен режим за понижаване на тегло?”
НВД - всичко за него или как да си съставим меню!

ПС: Зеленчуци трябва да се ядат. Няма абсолютно нищо вредно в тях, освен пестицидите, с които ги пръскат :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1