Хранителни добавки / витамини за сила и издръжливост

25.10.11
20:43

Здравейте всички аз сам момче на 16 години и се интересувам от някакви хр.добавки или витамини, (незнам и аз вече има хиляди начина) за сила и издражливост.
Аз сам 177см.
73 кг. занимавам се с бокс,ходя на турнири и когато ми остане време стрийт фитнес и волейбол (занимавам се активно с спорт)
Та аз сам доволен от масата си не трябва да отслабвам просо на последък не ми достига сила и издражливост не мога да правя много набираня, лицеви опори, и ми се е случвало да не издаржа на тренировка или по време на мач.
Моля да ми предложите някои хр.добавки и витамини и може би някоя диета.

Благодаря предварително

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 25.10.11 23:12.

А каква почивка ти се събира седмично? Как се храниш в момента? Освен да спортуваш като за световно, ти е нужна и почивка, иначе рано или късно прогресът спира и започва регрес.

Хранителните добавки не бива да се ползват за маскиране на умората. Не и на регулярен принцип, тъй като това води до претрениране и “гърмене на бушони”. :)

Витамино-минералният комплекс е задължителна хранителна добавка в ежедневието на един активно спортуващ. Това важи и за рибеното/лененото масло, както и за антиоксиданти в случай, че не ядеш много плодове и зеленчуци.
Ето някои предложения за горните в различен ценови диапазон:
Pure Nutrition Daily Vitamins
NOW Foods Adam men’s vitamins
Pure Nutrition Power Pak - това е 4 в 1 - витамини, минерали, антиоксиданти и полезни мазнини.

Друга добавка, освен тези за общо здраве, която да ти помогне с възстановяването и да ти помогне със силата и издръжливостта е креатинът. Препоръчвам ти да започнеш с най-утвърдената форма - монохидратът.
Ето и някои предложения:
Pure Nutrition 100% Pure Creatine
Optimum Nutrition Creatine Powder

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 26.10.11 08:15.

26.10.11
14:06

Първо благодаря ти много за бързия отговор.
Ами аз не мисля, че се храня както трябва ям когато сам гладен и каквото има, всяка вечер ям салата (зелена,шопска).
Сутрин и вечер пия Витамин C на actavis и от както го пия (5 месеца) единствено дръпнах с около 16см.
Мисля да си взема креатин но не сам много запознат с него какви са му действията, да не е като онези (анаболи,метан и какви ли не глупости).Чувал сам, че ако взимаш подобни хранителни добавки мускулите ти нарастват но когато ги спреш увисваш???това дали е вярно или е само мит.
А и за спорта аз си имам график по които тренирам не е всеки ден имам дни в които си почивам.

П.П: А и пропуснах като се замисля има ли някакви хапчета или нещо кото да помага за освояване на натрупаните мазнини.
Ако може да си остана същите килограми но да няма мазнини, че като се погледнах днеска вече нямам преса :D но ако трябва и ще сваля килограми, но в моя спорт е по добре да си тежак, но както и да е ако има такова нещо предложи :D

Мнението беше редактирано от Владо Илиев на 26.10.11 14:10.

Не даваш много полезна информация за себе си, да не кажа никаква, и е трудно да се направи реална преценка. Ако храната не е на ниво, с добавки нещата няма да се подобрят кой знае колко.

Креатинът не е опасно вещество. Напълно легално и общо взето може да се каже, че няма странични ефекти. Ако случайно предозираш най-много да те хване за кратко диария.

Ако започнеш да го пиеш ще качиш бързо няколко килограма тегло, а след като спреш да го пиеш ще ги смъкнеш. Това не са нито качени мускули, нито изгубени мускули, а вода...тъй че не се стряскай.

Повече за креатина можеш да прочетеш в статията за него - Креатин - повелителят на експлозивната сила.

Ако пък не си сигурен, има и други продукти, които повдигат духа:
Scitec Caffeine
NOW Foods Choco energy
Stacker 2 Swarm

ПС: Явно наистина ти липсва доста информация по въпросите, които те интересуват. Препоръчвам ти да започнеш да четеш статиите в изданието на BB-Team. Така ще ти се изяснят нещата, а и няма да се налага да се опитваме да ти обясним нещата с 5 изречения, като за тях вече са писани стотици страници.

Поздрави!

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 26.10.11 14:28.

26.10.11
16:12

Ами ще се опитам да дам малко информация, но наистина аз не сам много наясно с тези неща.
Та...
Хранене:
Сутрин пия витамин и ям предимно сандвич (с бекон и салата)
на обед 1 кофичка кисело мляко(задължително) и отново някой сандвич.
Следобед салата, и някой път около 50.грама ядки и плодове (банан, ябълка, киви)
На вечеря 100,200 грама свинска или пилешка пържола, зелена, салата и синьо сирене, и накрая пия витамин.
Веднъж седмично заменям пържолата и сиренето с риба. (но всеки ден ям месо)
И пия много вода около 3 литра дневно.  Ако мислиш, че се храня неправилно (ако може) да ми направиш една диета която да спазвам по време на приема на креатина. :)

Тренировка: Понеделник,вторник,четвъртък,петък (и много рядко в събота)
Сутрин като стана в 07:30 отивам да бягам половин час равномерно бягане
след училище отивам на тренировки от 15:00 часа до към 18:00 като започна с загрявка, малко бягане, коремни преси, лицеви опори,
гръбни преси, скачане на въже, после 1 час на чувала, и 1 спаринг и после отново ...бягане,коремни,лицеви,гръбни и скачане на въже. Това ми е тренировката.
Сряда и неделя си почивам.

А и отново да те пипитам има ли нещо което да помага за освояването на натрупаните мазнини:?

Мнението беше редактирано от Владо Илиев на 26.10.11 16:18.

Значи стратегията се променя. Забравяш за всички добавки освен за витамините, минералите и рибеното масло. Цел №1 е да си оправиш начина на хранене, защото сегашният е крайно недостатъчен и неправилен за спортната активност, която имаш. Явно и на това се дължи умората.

Започни от следните статии и теми:
Мини гид за диетите при новаци
Как да пазаруваме и да готвим планирано
Как да променим хранителните си навици
Как да си съставим хранителен режим за покачване на тегло
Коментари към темата: „Как да си съставим хранителен режим за понижаване на тегло?”
НВД - всичко за него или как да си съставим меню!

После е добра идея да продължиш с останалите статии в изданието и ако има нещо неясно - питаш, пък ние ще помагаме.

ПС: Натрупаните мазнини се махат чрез правилен хранителен режим, та...започвай с четенето. ;)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 26.10.11 16:20.

26.10.11
17:02

Благодаря ти много за помощта, ще си направя 1 хранителен режим, и ще пусна една тема с него да видим дали ще е добър.:)

26.10.11
17:54

казано от Владо Илиев на 26.10.11, 14:06:

Сутрин и вечер пия Витамин C на actavis и от както го пия (5 месеца) единствено дръпнах с около 16см.

5 месеца 16 см ? от витамин Ц ? Това възможно ли е и то на височина

Витамин Ц е жизнено важен за правилния растеж, но 16см. е...почти невъзможно. От 10 годишна възраст до края на пубертета е възможен растеж с до 9см. на година, но 16 за 5 месеца...не мисля. Може да има по-специален ген. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 26.10.11 18:10.

26.10.11
23:09

хммм ще започна всеки ден да ги пия тези витамин ц , пък да видим дано дръпна 2-3 см до 19 годишна възраст , като се има в предвид че съм на 17 ;д

15.01.12
07:45

Владо,къде тренираш бокс,момче..? Откъде си?

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1