09.07.12
19:50
Привет на всички :)
Казвам се Димитрина и съм на 34г. След кратко спиране на цигарите (за около 3г.) успях да кача около 25-30 кг., като вече е крайно време да се отърва от излишните килограми. Въпреки, че преди доста време активно се занимавах със спорт, сега приличам на “дроб”. И така от 3 дни се старая да спазвам НВД и се опитвам да намеря достатъчно време за ... да го наречем тренировка. Предимно велоергометър по 30 -40мин на ден. Имам проблем със ставите и днес ще пробвам леки упражнения, като тилен лег и малко удари от Таекуон-до. Ще се радвам на всяка подкрепа и съвети :)
За сега това е от мен.
09.07.12
21:17
Ако само се опитваш да спазваш НВД няма смисъл(целта е да си в кетоза доста голяма част от времето,а с чести чийтове не става),по-добре се насочи към РБД и бавно,но славно ще видиш резултатите :P .
Успех
09.07.12
21:54
Благодаря за съвета :)
Примерното ми дневно меню е нещо от сорта на :
7.00 - 7.30 - кисело мляко (3.6%) около 1/2 кофичка
12.30 - 13.00 - 2 яйца или 150гр. месо (може и колбас - шунка примерно) + салата (най-често домати и/или краставици) + малко сирене(кашкавал)
16.00 - 16.30 - или остатъка от млякото, или част от обяда :)
20.00 - 20.30 - риба + зелена салата (може би тук може да включа още зеленчуци)
Тренировката най-често е вечер между 19.00 и 20.00.
ОК ли така?
09.07.12
21:56
Това не е НВД то няма никакви въглени :D
09.07.12
22:09
:))) А може би е РБД ?
09.07.12
22:13
казано от kyky pyky на 09.07.12, 21:54:
Благодаря за съвета :)
Примерното ми дневно меню е нещо от сорта на :
7.00 - 7.30 - кисело мляко (3.6%) около 1/2 кофичка
12.30 - 13.00 - 2 яйца или 150гр. месо (може и колбас - шунка примерно) + салата (най-често домати и/или краставици) + малко сирене(кашкавал)
16.00 - 16.30 - или остатъка от млякото, или част от обяда :)
20.00 - 20.30 - риба + зелена салата (може би тук може да включа още зеленчуци)
Тренировката най-често е вечер между 19.00 и 20.00.
ОК ли така?
Опитай пак :Д няма как да е рбд като няма въгленчета !!!
Прочети темите относно хранителните режими....
И аз ще се включа с мнение, по-скоро от опит, отколкото от огромни знания..
Започвай бавно да въвеждаш силови тренировки в режима си, с времето ще добиеш опит и няма да те боли.. организма трябва да свикне, започни да го “обучаваш”. А относно диетата...трябва да откриеш коя е “твоята” диета :) За мен по-добро от диета с ОКБ няма, тъй като сама по себе си не представлява диета с огромни лишения и имам достатъчно енергия за стабилни тренировки..Но всичко е до човек, според мен. Изучавай организма си и се съобразявай с нуждите му.
Успех :)
09.07.12
22:26
Опитай пак :Д няма как да е рбд като няма въгленчета !!!
Прочети темите относно хранителните режими....
А бе, ужким четох ... явно отново трябва да ги прочета :)
Това дето го правя съвсем ли е зле ?!?
Мнението беше редактирано от Димитрина Карадакова на 09.07.12 22:28.
09.07.12
22:34
казано от Katerina Kostadinova на 09.07.12, 22:13:
И аз ще се включа с мнение, по-скоро от опит, отколкото от огромни знания..
Започвай бавно да въвеждаш силови тренировки в режима си, с времето ще добиеш опит и няма да те боли.. организма трябва да свикне, започни да го “обучаваш”. А относно диетата...трябва да откриеш коя е “твоята” диета :) За мен по-добро от диета с ОКБ няма, тъй като сама по себе си не представлява диета с огромни лишения и имам достатъчно енергия за стабилни тренировки..Но всичко е до човек, според мен. Изучавай организма си и се съобразявай с нуждите му.
Успех :)
Благодаря :)
Диета без мазнини (животински преди всичко), съставена главно от плодове, зеленчуци и зърнени храни, т.е. ВВД. Месата, сирената и маслата ще саботират всички усилия ако не ги ограничиш или спреш.
Тренировките да включват тежести и издържливост, но не само едното, или другото.
Трябва много упоритост и самоконтрол не само лятото, но и през зимата, когато ще бъде най-трудно, но е решаващо за крайния успех.
При 25кг над обичайното предстои много работа, но за 2-3 години последователен режим всеки ден могат да се намалят и да се постигне желаната форма и тегло.
Успех!
09.07.12
23:23
казано от Simeon Velkov на 09.07.12, 23:17:
Месата, сирената и маслата ще саботират всички усилия ако не ги ограничиш или спреш.
Дали?
Защо?
10.07.12
02:34
Много е важно хранителния ти режим да е правилен.Потърси в сайта има много за отслабване.Също така ти препоръчвам да правиш кардио,но не повече от 120 минути на седмица.Раздели ги на 4 тренировки по 30 минути.Гледай да са с такова темпо с което да гориш мазнини все пак (ще го усетиш) успех !
Димитрина, не знам какво си чела (може би не на правилното място), но ти пускам няколко линка, чети по-внимателно:
1. РБД
2. ВМ-НВД
3. ВБД
РБД е равномерно балансирана диета. Още поглеждайки името на диетата, трябва да се досетиш, че има равномерно балансирани количества от всички видове храни, няма как да няма въглехидрати (пак напомням - виж линка, който съм пуснала).
И аз бих помолила Симеон Велков да се аргументира малко...аз успявах да свалям килограми с меса, масла и сирена...стига да се стремиш към настъпване на кетоза, почти няма вариант да не сваляш.. макар че, пак казвам, всичко е до организъм.
Мнението беше редактирано от Kath на 10.07.12 09:07.
10.07.12
09:18
В тази ситуация да се препоръчва високо въглехидратен режим, лишен от месо, сирене, кашкавал и животински мазнини, е меко казано абсурдно. Изключително много хора тук имат личен опит показващ, че точно обратното е по-ефективният подход. При това тук става въпрос за Дама.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 10.07.12 09:19.
12.07.12
15:30
казано от Simeon Velkov на 09.07.12, 23:17:
Диета без мазнини (животински преди всичко), съставена главно от плодове, зеленчуци и зърнени храни, т.е. ВВД. Месата, сирената и маслата ще саботират всички усилия ако не ги ограничиш или спреш.
Тренировките да включват тежести и издържливост, но не само едното, или другото.
Трябва много упоритост и самоконтрол не само лятото, но и през зимата, когато ще бъде най-трудно, но е решаващо за крайния успех.При 25кг над обичайното предстои много работа, но за 2-3 години последователен режим всеки ден могат да се намалят и да се постигне желаната форма и тегло.
Успех!
Симеон Велков, стига си пропагандирал тази твоя диета, искаш всички тука да ги направиш житни бегачи като теб дето не могат да дигнат 50кг от земята ....тичай си там по полетата и по-леко със съветите.
12.07.12
19:36
Прочетох отново статията за НВД и вкарах още малко въглехидрати (под формата на ядки или грах, царевица). За сега съм ОК с такъв режим на хранене ( не припадам от глад :) ) Ако все пак нямам успех, ще променя отново режима или ще увелича малко физическото натоварване. Проблемът ми до момента беше следният - постоянно съм на път (от колата в офиса ... пак в колата ... хотела и това до безкрай) и общо взето, когато сваря да хапна нещо (по всяко време на денонощието), то това нещо беше или бургер или нищо сладко (вафла,баунти и от този сорт). Е, ако съм в Бургас - шкембе чорба - най-добрата!!! :) Сега се старая да се храня редовно, на малки порции и да се движа. Приех съвета за колелото - вече не е всеки ден, а през ден ( за да се включа в изискването за 48ч) по 30 до 40 мин. В останалите дни правя упражнения (със собствено тегло - преси, лицеви опори и открих едни стари тежести за крака - тях ги ползвам за ръце).
Това е за сега :) Ако няма резултат ще помоля за помощ при съставяне на ново дневно меню и поправки в частта с упражненията. Давам си поне 10 дни за проба.
Отново Благодаря на всички за коментарите и съветите.
Липсата на време и средства не е проблем за хората с желание. Стига вече с тези оправдания “постоянно съм навън, не мога да готвя....” и т.н. Приготвяй си храната вкъщи и си взимай в теб. Яж си в офиса, в колата...
Ниско въглехидратната диета противоречи на здравия разум и природните закони, на които е подчинен и човешкия организъм. При нея в началото има понижение на теглото, защото гликогеновите запаси са обградени с молекули вода и изчерпването им води до отслабване. Това обаче не променя изобщо мастните натрупвания и е същата заблуда като това да се мериш след като си бягал в жегата 30 мин и си загубил вода с потта. След този еуфоричен период на бързо отслабване лъсва голата и грозна истина за вредата от нисковъглехидратната диета – предпоставка за диабет тип 2 тъй като инсулиновата резистентност нараства, повишени нива на кортизола (хормон на стреса), объркано храносмилане, понижаване на метаболизма и много други.
Ако искаш да отслабнеш трябва да поддържаш отрицателен енергиен баланс, а мазната животиснка храна е калорична. Както ще се види по-долу тя има и други вредни ефекти за здравето.
Защо животинските мазнини са пречка за едно здраво тяло?
Първо трябва да се каже, че има три вида мазнини:
- Наситени. Всички животиснки мазнини без рибата са наситени (месо, яйца, млечни продукти). Как да ги познаете – при стайна температура са твърди. Съдържат холестерол и запушват артериите... Истинска отрова за тялото на човека, а още по-голяма за спортиста, който трябва да има сърце с проходими коронарни съдове.
- Ненаситени. Всички растителни мазнини. Полезни в малки количества. Нямат холестерол и не запушвар артеррите. При стайна температура са течни. От животинските само рибата се вписва като ненаситена. Полезни са.
- Транс мазнини – по природа са ненаситени (течни), но с обработка във фабриката стават твърди и имитират наситените твърди мазнини. Целта на получаването им е била да има алтернатива на вредното масло, за да се маже филията... Вредни са независимо, че началното им състояние е било полезна ненаситена мазнина.
Независимо от това към кой от горния тип принадлежат мазнините като гориво за тялото се характеризират със следното:
1) Времето от поемането им с храната до освобождаването на енергия в мускулите е голямо. Миниум 6 часа. Това значи, че не може да бъдат използвани бързо за нуждите на организма, което е нормално понеже те са дълбок резерв;
2) Мазнините започват да се използват едва, когато се изразходи гликогена в активните мускули и глюкозния резерв на черния дроб;
3) Сравнени с въглехидратите мазнините отделят повече енергия, но се изразходва повече кислород за единица произведена енергия (АТФ). С други думи, когато се разграждат е нужно повече кислород, но капацитета на белите дробове е постоянен, което води до по-малко енергия, която може да се достави за мускулите макар и за по-дълго. Когато правим дълги преходи в планината това е ОК, но ако бягаме ще забавим темпото като превключим на мазнини за гориво. Ако пък правим силови упражнения като вдигане на тежести се нуждаем от бързо освобождаваща се енергия, а мазнините не са подходящи заради бавно им превръщане в АТФ.
Ще разгледам два сценария при консумация на мазнини отчитайки, че в болшинството случаи са от животински произход (наситени мастнми киселини).
Случай 1) Енергията идва главно от мазнини и калорийния баланс е положителен
Главното тук е положителния калориен баланс – той води до анаболен ефект, но не на така желаната мускулна тъкан, а на мастна такава. Това важи за всяка диета с положителен баланс на калориите. И въглехидратите като са повече отколкото може да се складират в мускулите и черния дроб се преобразуват в тлъстина. Всички знаят, че без спорт нищо не става. Мазнините, приети с храната отиват директно в мазните депа - седалище, паласки и не само. Заради това, че калорийния баланс е положителен паласките растат до там, че ще направят мазен пояс, а при мъжете се стига до мъжка бременност девети месец. Грозна незибежна участ на чревоугодниците, защото даже да спортуват и в даден етап от живота да имат нулев енергие баланс рано или късно изпускат края на калорийния си баланс и последния става положителен. Има и изключения, но в повечето случаи нещата стоят така. Ако не ми вярват да се снимат на 20, 30, 40, 50 и 60г. и да потърсят разликите особено в областта на талията и корема за мъжете, а жените да гледат талията, седалището и бедрата. Сами ще си отговорят дали съм прав или не. Животинските мазнини са богати на холестерол и те внасят особено голям риск от стенози на артериите и специално затлачването на коронарните артерии. Холестеролните плаки ще затруднява физическата активност и ще се задейства порочен кръг – липсата на достатъчна активност, за да се поддържа нулев баланс при толкова много внесени калории води до разрастване на паласките и затлачването на артериите, а това ще затрудява още повече спортуването и обрича човека да е шишко до края на живота си.
Извод – животинските мазнини съдържат холестерол и са враг на човека и спортуващия даже да е физически активен. Обездвижените почитатели на въглехидратите ще си докарат също затлъстяване. Решението – не яжте животински мазнини (т.е. животни) и спортувайте спокойно похапвайки си пълноценни въглехидрати (без бяла захар и бяло брашно).
Случай 2) Диетата е богата на мазнини и въпреки всичко се спортува с нулев или леко отрицателен калориен баланс(ржим отслабване).
Това, което организмът ползва в реално време са въглехидратите - това е горивото за мускулите. Мазнините са енергийни спестявания за тежки дни. Дали някой днес се нуждае от такъв резерв, когато съвеременният човек яде по три пъти на ден?! Разгражданете на мазнините е неефективно, защото ползва повече кислород и спортуващият не работи с максимален коефициент на полезно действие. Мазнините се ползват от тялото, когато се изчерпа глюкозния резерв в мускулите (гликоген) и този в черния дроб. Само при интензивни и продължителни тренировки ще се случи това, а колко интензвино зависи от физическата форма на спортуващия. С редовни тренировки се повишава капацитета на скелетните мускули да съхраняват гликоген(което впрочем е профилактиката на диабет тип 2, а не ограничаване на въглехидратите при запазване на обездвижения режим, както повечето се заблуждават). Елитните маратонци примерно може да издържат почти изцяло дистанцията, разчитайки на глюкоза и да не стигнат до ползване на мазнините, което се съпровожда с криза проявяваща се в рязък спад на представянето им, заради многото кислород, отиващ да разгражда мазнините. Тези, които избягват въглехидратите и ядат главно мазнини си спъват прогреса в тренироовката карайки тялото им да ползва енергия от мазнини вместо директно от глюкоза при все, че калорийния баланс е нулев или даже отрицателен (отслабване). Тялото използва повечето белтък от храната за производство на глюкоза, защото често се приема повече белтъци отколкото са необходими. Затормозяват отделителната си система заради отпадъчните продукти от разпадането на многото белтъци, за да се синтезира глюкоза– амоняк. Кръвта се вкислява, идеална прдпоставка за тумори и болести.
Защо обаче животинските мазнини са толкова лоши?
Мазнините от животински произход са богати на холестерол. Мисля, че няма нужда да казвам каква е връзката между холестерола и исхемични заболявания на съдовете водещи до инфаркт и инсулт. За вредата от яденето на месо няма да навлизам изобщо, защото е написано много по темата и всеки служещ си с интернет може да прочете. Накратко ще кажа, че месото е токсичен продукт, бъкащ от хормони, консерванти, сума ти Е-та и бацили, гниещ в храносмилателната система на ядящия го, вкислаяващ кръвта и е предпоставка за злокачествени болести, остеопороза, бъбречни болести и много други.
15.01.13
14:35
Ето ме отново :)
Въпреки зимата реших отново да се активизирам ... като начало велоергометъра ми стои в средата на стаята (за да не го забравям) и от тази вечер ще започна да тренирам бокс/кик бокс. В момента не броя калории, просто се старая да се науча да се храня по 4-5 пъти на ден. Едва, когато свикна ще се съсредоточа и върху това което приемам и по колко приемам.
Към момента е горе-долу в този порядък:
7.30 -8.00 Закуска - 2 яйца + 50гр. сирене и лютеница за разкош :) или мюсли с пр.мляко; може и 2 филийки пълно зърнест хляб с пастет
10.30-11.00 плод или кисело мляко
12.30-13.00 Обяд- месо със салата, супа със салата, ориз със зеленчуци
16.00-16.30 - ядки - за момента сурови лешници
19.00-19.30 (ще видя как ще стане с тренировките - от 19.00ч. са) Вечеря - салата
Това е за момента.
Моля, ако някой желае да ме посъветва нещо, нека не е “малко са ти въглехидратите” - ами кажи какво и къде да вместя; “така нищо не правиш, трябва да си следиш калорииния баланс” - хубаво де, но дай да свикна да се храня в определени часове. Общо взето ще се радвам на съвети и препоръки с примери. Лек ден на всички.
Не виждам грамаж, нито на ядките, нито на обедните порции.
Аз се храня горе-долу като теб. Ядките ми са петдесетина грама дневно, месото 250-300 г.на обяд. Ориз не ям, пастет също
Вечеря: месо /200 г./ или яйца с масло или субпродукти.
Поддържам около 56-58 кг.
15.01.13
15:39
Ами ядките са около 70гр(една шепа). Месото - предполагам е около 150-200гр. Все още не се старая да спазвам точни грамажи, защото до сега се хранех абсолютно безразборно. В момента идеята е да си създам навик да се храня по-често. Ще видя и как ще ми се отразят тренировките по бокс. Надявам се след около месец да добия навика да ям в определени часове и после следва създаване на режим за сваляне. Общо взето най-трудно ми е да закусвам - не съм свикнала.
Ти тренираш ли?
Тренирам, да.
2 пъти седмично във фитнес зала, 2 пъти домашна тренировка.
Ето дневник, който ми харесва: http://www.bb-team.org/forums/viewthread/62944
Но може би, ти трябва да приемаш по-малко калории от дамата.
16.01.13
17:04
Свеж дневник има дамата:) Благодаря за линк-а.
Вчера ходих на тренировка и днес нямам мускулна треска - оле !!! След седмица мисля да редувам - колело вкъщи и тренировки (кикбокс), а неделя - почивка. Ако няма ефект май ще се наложи да смятам калории.
09.03.14
17:00
Отново съм тук :)
От месец и половина има положителна промяна при мен :) изразяваща се в тренировки (във фитнес зала с треньор - 3 пъти седмично) + 2-3 пъти кардио в къщи (зависи от натоварването в залата) и доколкото ми е възможно (рядко, но се случва да пропусна следобедното хранене) спазване на хранителен режим. Към момента се храня по следния начин :
Чаша вода с изцеден лимон след ставане.
1. Закуска 8.00ч. - протеин (1 доза) с овесени ядки (3 мерителни лъжички от тази на протеина) или 2 препечени филиики пълнозърнест хляб + 3 белтъка и 1 жълтък + 1 домат + плод (ако не го забравя)...омега 3 + витамини
2.Обяд 12.00ч. - 130гр. пилешки гърди + 3-4 листа салата + 50гр. краставица овкусени със зехтин и лимон (или ябълков оцет)
3.Сл. закуска 16.00ч. - 60гр. сурови ядки (най-често бадем) + плод (грейпфрут или ябълка)
4.Вечеря 20.00ч. - 1 консерва риба тон + зелена салата (3-4 листа)...омега 3
2л. вода на ден
Доза протеин след тренировка в зала. Фат бърнър преди тренировка.
С този режим съм ок, скоро ще вмъкна и междинно хранене към 10.00ч. или към 14.00ч. Към момента не смятам точни калории, защото има ефект :)