Calisthenics progression

Темата е заключена.
Прескочи до:

23.09.12
01:33

Kini е говорил с теодор и тренира по безумна за неговите възможности “програма” , гледам, че се опитваш и да клякаш като теодор ама не става а :D
очевидно е , че връщаш назад.

Херцоже - когато се напъваш на мах постоянно няма такава техника която да те спаси от болежките.

Представи си, че топ формата ти е 5(възстановяването), при нормална тренирвока пада на 3, при постоянно трениране като твоето си на 1.
Вместо да има 5 тренировка 3 почивка и на следващата тренировка пак да си на 5 (мах)
ти всяка тренировка си на 1 в залата, дано схващаш логиката.

Даже си на 0.5, защото ядеш само фуражи и май и добавки не взимаш.

Мнението беше редактирано от Madboy на 23.09.12 01:53.

23.09.12
03:06

Малък Сашко почва да вижда голямата картинка...MY boy:)

Сашо, съгласен съм с теб ;) Имах предвид, че той се напъва и с КОФТИ техника, което е още по-зле :)

23.09.12
08:06

Защо се опитваш да клякаш с пръстите още по встрани?
И дърпай тяга рядко,особено ако е тежка.Може да се заиграваш чат пат със speed pulls
Болката в сухожилията нз какво ви притеснява,моята мина :D

23.09.12
10:02

Хей, голяма дискусия се е заформила след моя коментар. Да се изкажа и аз за последно - не съм го виждал момчето как дърпа на живо, но по пътя на логиката, щом има някаква болежка или проблем, значи нещо не е както трябва(или лоша техника, или просто претоварва). Иначе браво за желанието и упоритостта, но според мен е редно или малко да разредиш, или двуразовите да ти се различават една от друга(както беше споменал и големия Сашо някъде по-назад).
Поздрави и естествено това е лично мнение, не си длъжен да го вземаш под внимание . :)

Мнението беше редактирано от MotoRRhead на 23.09.12 10:11.

23.09.12
23:39

Клек - 3@120, 2х3@126, 2х3@120кг
Лег - 3х3@100, 2х3@96кг с пауза

Бедрата и ръцете не държат..

23.09.12
23:42

Спешно ти препоръчвам да си вземеш седмица пълна почивка и да започнеш от по-леко към по-тежко,лек.

казано от allwillendinterror на 23.09.12, 23:42:

Спешно ти препоръчвам да си вземеш седмица пълна почивка и да започнеш от по-леко към по-тежко,лек.

+1

Макар че като гледам му е през ........ какво точно си пишем и ще трябва да дойде счупването, че да слуша :) Не питай старило, питай патило са казали хората :)

23.09.12
23:57

Да допълня, през тази седмица следобеден сън, през нощта 9 часа дълбок сън, ядене - сирене, кашкавал, яйца, месце, салати, някой и друг боклук за душата, пълен мързел и втъпяваща телевизия за освобождаване от стреса. Една седмица презареждане :)

казано от Lachezar Tomov на 23.09.12, 23:57:

Да допълня, през тази седмица следобеден сън, през нощта 9 часа дълбок сън, ядене - сирене, кашкавал, яйца, месце, салати, някой и друг боклук за душата, пълен мързел и втъпяваща телевизия за освобождаване от стреса. Една седмица презареждане :)

Вегетарианец е.

24.09.12
10:32

Ае стига с тея глупости вече,ше еб*а.

24.09.12
14:49

Не става д*ба м... По едно време бях достигнал пик форма и всичко беше на 6 и изведнъж всичко рухна надолу. Мислех си че е само временно, ама не става и не става. Днеска пак ужасТна тренировка и всичко ми тежеше. Бях адски жалък на клека :D . Казахте ми че нема да стане и не стана и по-добре да спра сега, преди да съм се контузил наистина. Сега да се чудя от къде да започна. Не ми се почива една седмица.. :)

Да отговорим така. Старо правило е, че когато достигнеш даден пик във възможностите си след това неминуемо следва спадане на постиженията. Това се забелязва много добре при щангистите и пауърлифтърите. Обяснение може да търсиш в пренатоварването на нервната система при вдигане на макс тежести и че тя има нужда да се рестартира. Затова не е хубаво винаги тренировките да ти се свеждат близко до максимума на възможностите ти. Затова наистина почини една седмица и след това премини на тренировки с по-малко тежести от предишните ти постижения като пак постепенно качваш килограми. След 3 седмици проверяваш колко са ти максимумите на движенията  и пак намаляш тежестта да кажем до 70% от макса на упражнението. И това си го повтаряш. Идеята е да направиш една крачка назад, но впоследствие 2 напред.

24.09.12
15:15

Просто правиш един deload - примерно с половината обем или честота и малко по-ниска интензивност, т.е., вместо всеки ден, тренираш само 2-3 пъти седмично и не гониш максимуми всеки път или сменяш упражненията с други, които не са толкова натоварващи. При тренировки всеки ден на максимума, както правиш в момента, няколко дни допълнителна почивка седмично плюс намалена интензивност ще ти дойдат като рестарт.

казано от Kini на 24.09.12, 14:49:

Не става д*ба м... По едно време бях достигнал пик форма и всичко беше на 6 и изведнъж всичко рухна надолу. Мислех си че е само временно, ама не става и не става. Днеска пак ужасТна тренировка и всичко ми тежеше. Бях адски жалък на клека :D . Казахте ми че нема да стане и не стана и по-добре да спра сега, преди да съм се контузил наистина. Сега да се чудя от къде да започна. Не ми се почива една седмица.. :)

Аз си мислех, че си корав и ще дочакаш абаджиевата адаптация, а ти се отказа, ц ц ц ... :D

24.09.12
16:42

Костите и сухожилията нямат адаптация

24.09.12
16:47

казано от Kini на 24.09.12, 14:49:

Не ми се почива една седмица.. :)

Тялото ти ще те накара да почиваш...И не разбирам от какво со притесняваш. Як си, прав си, за една седмица няма да се свърши света бре човеко!!!
Излез, потичай, разтягай се...отиди сгъвай за бицепс, тегли скрипци, набирай се...неща, които явно си оставил много на заден план. Спри се малко с тежките лифтове, може както каза Петко да ги минаваш леко и за тонус, но СПРИ да се напъваш с максове всеки път. Стига с тия абаджиеви схеми, защото там става на въпрос за зверското зобене и ебаване на ЦНС-то в майката баш отвътре!!! И то за хора, които само вдигат железа и НИЩО друго!!!

Ти искаш да имаш непрестанен прогреес...че то така след година ще дръпнеш 400 тяга, така ли...я почни да мислиш и стига си слушал 10000 човека. Точно това ти пречи на теб!!!

24.09.12
16:55

казано от slavko на 24.09.12, 16:47:

Стига с тия абаджиеви схеми, защото там става на въпрос за зверското зобене и ебаване на ЦНС-то в майката баш отвътре!!!

Някой път като почнете да търсите причината за всичко в ЦНС и ме хвърляте в тъчаааа :D
Толкова ли не проумявате, че това е само сигнална система, която само дава команди и знаци на принципа на обратната връзка ?
Ако нямаш хубаво възстановяване - да, сигнализира, ама ако имаш супервъзтсановяване какъв сигнал може да даде за нередност ?
Кини е задълбал в клек, лег и тяга, не се възстановява нормално, че чак и двуразови пуска и то еднотипни. Това му е проблема. Сменяш дразненето и организма получава нов стимул за развитие. Просто.
Е, да, трябва да съобразиш нещата и с моментното си състояние... ;)

24.09.12
17:35

Костите и сухожилията СЕ адаптират.

edit:
http://en.wikipedia.org/wiki/Wolff’s_law

сухожилията пък се възстановяват много по - бавно от мускулите,защото са много по -малко кръвоснабдени,затова правиш ли едно движение всеки ден мускулна може да не хващаш,но сухожиляита да те болят
НО и те се адаптират и след време минава!личен пример съм.
Незнам обаче с неговото вегетарианско хранене как се отразява.

Мнението беше редактирано от Vintage на 24.09.12 17:44.

1.Джеймс Хинкс съгласен съм с теб за това че Кини е задълбал само в 3 упражнения и че тялото му няма достатъчен стимул за развитие. По принцип всички специалисти казват, че еднообразието води до застой в развитието на силата и по-специално на мускулния растеж. Но при него не е точно така. При него има пик на развитие и изведнъж рязък спад в представянето, както той обяснява. А не поддържане на плато и невъзможност за дигане на по-тежки килограми.
2. Относно възстановяването, какво разбираш под супервъзстановяване? Поне аз под него разбирам да се работи с цял екип лекари и специалисти, да имаш неограничен избор на хранителни добавки, които ти препоръчват тези експерти, да се храниш под строга и наблюдавана диета, да ти се правят точните тренировъчни режими според моментните ти възможности и да използваш анаболни стероиди. Всичко това - да - ще доведе до супервъзстановяване и най-вероятно до супер резултати. В живота, който ние живеем едва ли някой от нас може да си го позволи. Затова се опитваме да постигнеме добро възстановяване от моментния ни тренировъчен режим.
3. И сега за нещото, което съм супер несъгласен с твоето изказване е, че слагаш на толкова ниско стъпало нервната ни система. Без нея и нервните импулси, които изпраща към различните части на тялото ни едва ли някой щеше да е способен дори да си помести палеца на едната си ръка. Тя командва мускулите ни, тя командва движения на тялото ни, тя търси адаптацията взависимост от околната среда и натоварванията, на които сме подложени. И тя е тази, която избира каква максимална сила може да използваме в даден момент. Реално погледнато възможностите на мускулното напрежение, което може да създадем в даден момент са твърде големи за да бъдат издържани от ставните връзки и костите. Така, че ако тази мускулна сила не бъде регулирана от нервната система, тя ще доведе до редица скъсани мускули и ставни връзки, та дори и счупени кости. Пример за това е, че когато някой бъде поставен на електрически стол и следователно умъртвен, електричеството, което минава през тялото му за пръв и последен път активира мускулите му на 100% от възможностите им, което води до посочени по-горе неща. И това е доказано и неуспоримо.
4. В ставните ни връзки се намират едни рецептори - органите(апарат) на Голджи. Тези сензори отчитат мускулното напрежение, и когато то надвиши текущия заложен силов лимит, Голджитата изпращат сигнали до мозъка, нервната система се паникьосва и заповядва на мускулите да релаксират, и в този момент изпускаме тежестта. Биологичната функция на тези рецептори е да ни предпази от собствените ни мускули защото максималния им силов потенциал може буквално да ни “потроши”. И заради това адаптацията на нервната система над това кое тя приема за тежко е изключително важна при силовите спортове като щанги и пауърлифтинга, където се търси успешен опит на дадена тежест. При бодибилдинга не се търси сила, а размер и пропорции на мускулите затова тези неща написани по-горе не се отнасят пряко за него като спорт.
5. Тия неща лично съм си ги изпитал върху мен и съм убеден, че нервната система играе изключителна роля върху постигането на максимална сила.

24.09.12
18:56

ЦНС определено играе важна роля,но не е единствена.
Последно време се обръща твърде много внимание на нея,а тя е само част от пъзела.

ЦНС определено играе важна роля,но не е единствена.
Последно време се обръща твърде много внимание на нея,а тя е само част от пъзела.

Съгласен, но е все пак част от пъзела и не от маловажните части. За обръщането на твърде много внимание не мислех, че я уважават толкова. Обикновено никакво внимание не й се обръща от страна на обикновения фитнес любител, да не кажа никакво, но в професионалния спорт и се обръща доста като фактор за по-големи успехи и по-скоро в спортове където се изисква максимална сила.

24.09.12
19:28

За обикновенния фитнес любител - да,те обръщат внимание на класическите митове - без зоб не става,ще претренираш ако правиш лежанка 2 пъти в седмицата,клека е вреден и т.н.

24.09.12
19:48

Е, имат си адаптация, разбира се...това е човешкото тяло все пак...малко уважение : ))
Начиии много по-бавно е тази адаптация, все пак, много повече материал изисква, време, точните съставки..и четох в супертрейнинг, че за сухожилията е от 1-2 седмици, при идеални условия, за костите - един вид да увеличат масата си и да се уплътни мрежата в тях - 1 месец...и подобни системи като абаджиевата разчитат на сегашната структура на тия тъкани, подобряват се естествено, качествата и на съхожилия и на кости, но се получават много “грешки” в структурата и в един момент не могат повече...добре че кофата предупреждава....Руските системи, може и да изглеждат като билдърски, но изграждат по-здрави атлети, и психически и физически :)

казано от Светлин  Христов на 24.09.12, 18:47:

...

Все едно чета откъси от старите статии на Христо от Фитбула, който бяха станали хит преди десетина години. :)

24.09.12
20:51

Светлин хубаво постче е сгласил. Браво! За апаратът на Голджи, скоро ще има статия и той ще бъде упоменат, а ако някой иска, може да се доразвият нещата.
Ако ЦНС-то толкова лесно може да се манипулира, тука щяха да се роят само добичета с по 300 тяга и Фран за две минути. Явно за аматьори, нещата не стоят точно така. Бъхташ, сменяш и всичко е наред.

24.09.12
23:15

Болката в сухожилията почти не ме смущава вече, мускулите ми отслабват. Явно не е по моите усилия да осигуря възстановяване на тялото ми за такива условия. Тая седмица почти цялата ще е делоуд и после ще го мисля.

Мнението беше редактирано от Никола Д на 24.09.12 23:17.

24.09.12
23:22

Кво му наливате на момчето, все едно не сте го правили и вие...

24.09.12
23:30

казано от gotcha на 24.09.12, 23:22:

Кво му наливате на момчето, все едно не сте го правили и вие...

Ще яде хранилка,докато се научи :D

25.09.12
09:27

2. Относно възстановяването, какво разбираш под супервъзстановяване?

Адекватно количество от основните хранителни вещества, витамини и микроелементи съобразно натоварването и начина на живот.
Но...много малко хора са наистина в час с това, какво, кога, как и колко ;)
А да не говорим, че в момента, с това разнообразия от суплементи може да тренираш като изрод и без да си на стероиди. То и ролята на стероидите е също малко позната на 99% от трениращите и треньорите. Не говоря за хипертрофията, която дават, а за останалите неща, за които са предназначени ;)

3. И сега за нещото, което съм супер несъгласен с твоето изказване е, че слагаш на толкова ниско стъпало нервната ни система.

А къде да я слагам ?
Не знам колко и как си тренирал, но аз доста дълго време съм тренирал по 22 часа на седмица, двуразово, наистина изродско трениране. Не претренирах :) Нито пък с ЦНС съм имал ядове ;) Единствено кофти травми от боя, но те не зависят от ЦНС.

4. В ставните ни връзки се намират едни рецептори - органите(апарат) на Голджи. Тези сензори отчитат мускулното напрежение, и когато то надвиши текущия заложен силов лимит, Голджитата изпращат сигнали до мозъка, нервната система се паникьосва и заповядва на мускулите да релаксират, и в този момент изпускаме тежестта.

Има начин да заобиколиш и това. Да не говорим, че това е малко както каза инженера, мит ;)

5. Тия неща лично съм си ги изпитал върху мен и съм убеден, че нервната система играе изключителна роля върху постигането на максимална сила.

Да, аз също съм изпитал всичко на гърба си...и на гърба на още около 200 човека и точно поради това - за нервната система не съм съгласен въобще.

казано от slavko на 24.09.12, 20:51:

Ако ЦНС-то толкова лесно може да се манипулира, тука щяха да се роят само добичета с по 300 тяга и Фран за две минути. Явно за аматьори, нещата не стоят точно така. Бъхташ, сменяш и всичко е наред.

Може и още как :)
Само, дето не става както си я мислиш и като си я мислят много хора. Иска много, много труд и най-вече акъл. И точно поради тая причина тия добичета липсват ;)

Мнението беше редактирано от James Hinks на 25.09.12 09:45.

Аз не съм казал ,че е мит. Просто казах, че ми напомня на старите статии. Там точно така беше описана системата с апарата на Голджи и беше даден примера със стягането на мускулите и трошенето  на костите на  електрическия стол.
Сашо, ти защо мислиш, че е мит? Намигаш в края на изречението, явно знаеш как да се заобиколи. Сподели малко знания.

Мнението беше редактирано от инж. Марин Маринов на 25.09.12 11:06.

25.09.12
11:17

казано от инж. Марин Маринов на 25.09.12, 11:06:

Аз не съм казал ,че е мит. Просто казах, че ми напомня на старите статии. Там точно така беше описана системата с апарата на Голджи и беше даден примера със стягането на мускулите и трошенето  на костите на  електрическия стол.
Сашо, ти защо мислиш, че е мит? Намигаш в края на изречението, явно знаеш как да се заобиколи. Сподели малко знания.

Ами щото тая история за електрическия стол е мит.
Искам да видя достоверен и документиран случай, не преразкази по форумите. Човешките кости не са солети. А най-вече, че структурата на човешкото тяло е таква, че всички мускули действат по дължина на костта ;) Сеща ли се някой колко е здрава една човешка кост по дължина, каква и е структурата или да давам точни дани и да обяснявам ?
Да отворим темата и какво точно е апарата на Голджи и каква му е функцията в клетката, че нещо май не е ясно на всички и се повтарят едни легенди ;)
Иначе за заобикалянето на “преградите на ЦНС” - изометрия, частични повторения.

25.09.12
12:30

Това с трошенето на кости на ел. стол и как всичко е от нервната система, как от моркови се хваща рак и диабет и оплешивяване тръгна май от Христо Христов- интернет гуруто от форумите на дир.бг, който създаде феномена Милко Георгиев.
А въпросния гуру колко хора са го виждали на живо е друг въпрос. Иначе сме му чели писанията.

25.09.12
13:04

Това за костите е взето от книга на Цацулин, ако се не лъжа. Също ме съмнява.

25.09.12
13:49

казано от James Hinks на 25.09.12, 11:17:

...
Да отворим темата и какво точно е апарата на Голджи и каква му е функцията в клетката, че нещо май не е ясно на всички и се повтарят едни легенди ;)
Иначе за заобикалянето на “преградите на ЦНС” - изометрия, частични повторения.

(bow) И аз съм си го мислил - Христо навремето адаптира текстове на Цуцулин и Тибодо, които за времето си бяха нещо нечувано и новаторско. Но тази цялата митология за апарата на Голджи винаги ми е изглеждала малко прекалена.

И Голджи и другите сензо-моторни органи като MSC са част от спиналните рефлекси и съдържат инхибиторни интерневрони. Разликата е че примерно МSC инхибират противоположния мускул, а голджитата инхибират мускула към който са закрепени.
Тия джаджи наистина контролират мускулните контракции и движението при резки смени на посоката (както и при мускулите по краката по време на спринт примерно) и дават на мозъка информация за напрежението за да контролира движението. Мозъка им влияе обратно, като увеличава или намалява действието им. Възможно е, макар и да не е много сигурно, че процеса може да бъде съзнателно повлиян и това да стане чрез тренировка. Но Голджи има два вида реакция : динамична и статична. Динамичната е много интензивна, но и много кратка и възниква при внезапна промяна на мускулното напрежение и бързо се нормализира. Статичната реакция е ниско-интензивна и се асоциира с нормалната дейност на рецепторите. За да се задейства голджи-то на макс по време на тренировка, по-вероятно е да бъде предизвикано от неща като плиометрия, експлозивни движения свързани с инерционна трактория или при чийтинг. На мен поне ми изглежда невъзможно с бавни, контролирани движения да предизвикаш рефлекса за който говорим.

27.09.12
18:35

Клек - 5х5@60кг
Лег - 5х5@60кг
Военна преса - 3х5@40кг
Кофички - 3х6@+10кг
Френско - 1х10@25кг
Повдигане на крака от вис - 2х10

Днеска правих максове петици :D ... Разделям тренировките на бутащи и дърпащи.

Мнението беше редактирано от Никола Д на 27.09.12 18:35.

27.09.12
18:36

Какво си говорихме с теб, ти какво правиш :D Като някое магаре си.

27.09.12
20:08

казано от Madboy на 27.09.12, 18:36:

Какво си говорихме с теб, ти какво правиш :D Като някое магаре си.

Все още не мога да напъвам, не съм се възстановил на макс. Почивах 2 дена, които ми се сториха 2 месеца, а мислех цялата седмица да е офф, но не издържах и се раздвижих малко. Утре пак, дърпащи.

28.09.12
19:58

Тяга - 3х4@110кг
Добро утро седнал - 3х5@40, 50, 60кг
Набиране успореден хват - 3х5@+10кг
L-вис - 2х15сек.

Малко хип флексора го усещам и препуква, ама ще го поразтягам и сичко е ок.

ПС: Абе утре верно ли сме на даскало?

28.09.12
20:01

никво даскало утре мъжки ;) на 6-ти не сме били на даскало та да отучваме

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1