Не не може. Ще се загуби смисъла на 5x5. В кръгово можеш да направиш асистиращите упражнения, но те така или иначе са 2-3 серии.
31.01.13
12:19
казано от Hardcore на 31.01.13, 12:14:
Ами ако искаш, ме сложи на полиграф, да провериш дали съм я чел?
Имам формулиран конкретен въпрос, явно ти не можеш да го разбереш... Може ли да се направи кръгово, демек упражненията едно след друго или не може?
Всъщност въпросът не е конкретно формулиран. Най-вероятно питаш за 5 кръга, но не са дадени почивките между упражненията и т.н.
Както и да е:
- може да правиш 5х5 в кръгове, като асистиращите след това са ти в друг кръг
- може да правиш 5х5 в кръгове, като асистиращите след това са ти в “обикновени” серии 3-4х10-12 примерно
- може да правиш 5х5 в кръгове, като асистиращите след това са ти в същия кръг
С две думи: всичко може.
И би имало по-голям или по-малък ефект, в зависимост от начина на структуриране на кръговете и нивото на трениращия.
Здрасти!
Такаааа, влизам за първи път във фитнесО. Досега съм се занимавал с други спортове... БИ, плуване, лостове. С различна продължителност, прекъсвания и интензивност. От февруари почвам 5х5, преди това месец и половина съм правил кръгови тренировки с базови упражнения като клек, набирания, гребане, раменни преси и т.н. Целта ми е да качвам сила (най-вече) и маса. Определено имам напредък и откъм сила, а досега теглото ми е +5-6 кила.
Въпросът ми е следният. Може ли, тоест то, че може - може, но удачно ли е 5х5 да се прави кръгово? Примерно за ден 1: клек, веднага след това лег, веднага след това гребане. Също така, ако го правя кръгово, асистиращите упражнения да ги включа ли в кръга?
Асистиращите упражнения, например кофи, как се правят? Пише нисък обем, тоест няколко серии, от по няколко повторения с тежест?
Тежестите как се покачват, с всяка тренировка, като клек в 20 повторения, или например всяка седмица?
Примерно 5х5 в кръгове, като асистиращите са отделно. Почивка между кръговете 2-3 минути.
31.01.13
12:25
Истинската е само клек ,лежанка,мъртва тяга,раменна преса,гребане с щанга.Всичко друг е модификации.Истината е че тези движения са напълн одостатъчни човек да расте в природни пропорции.
Друг е въпроса, че ако се прави 5х5 в кръгови, между сериите от една мускулна група ще има почивка от по 10-на минути. Ако при обикновенния вариант направиш 1 серия клек, почиваш 2 минути после още 1 серия и т.н. то при кръговите ще направиш 1 серия клек, после 1 серия гърди, после 1 серия гребане после 3-4 минути почивка и това са ти 10 минути разлика до следващата серия клек.
казано от Petyr Kostov на 31.01.13, 12:25:
Истинската е само клек ,лежанка,мъртва тяга,раменна преса,гребане с щанга.Всичко друг е модификации.Истината е че тези движения са напълн одостатъчни човек да расте в природни пропорции.
5х5 е просто система, като 3х10 или 4х8 и други, може да се прилага при всяко едно упражнение. Така че мисля няма оригинална, някои щангисти от края на 30-те също са я използвали за клек, преса над глава и други, Рег Парк например я е използвал и за бицепсово сгъване...
Как ти действа доволен ли си за тези 2 седмици , че мисля и аз да я почвам 5х5 около 2-3 месеца да я правя ?
31.01.13
21:32
Ще се получи срив в адаптацията ако не намалите тягата.Тягата е сродна с клека.Ще се получи претрупване в тези мускули.Или махнете набирнаките с тежест или намалете тягата поне с 2-3 серии.И упражненията за корем не са нужни дори са вредни защото ако се правят без екстензии могат да променят стойката на тялото тоест да се прегърбиш а това ще ти причини гръбначни проблеми.В тренировка Б нека тягата е накрая за да има време между клека и тягата.Тази система която си написал мисля че е фитбул и е модификация на истинската 5х5.Ползвайте оригинала за максимален успех.
31.01.13
21:39
Petyr Kostov , благодаря за изчерпателния отговор , но мога ли да те помоля да ми напишеш класическия вид на програмата тук или на лс ? Благодаря предварително
31.01.13
21:45
http://www.youtube.com/watch?v=EP2g3Sj3qSw
31.01.13
21:47
Вижте тук за класическия вариант - http://www.bb-team.org/forums/viewthread/40418
Аз съм в четвъртата седмица на програмата. Тежичка е, аз лично нямам сили за бицепс и трицепс. Ако се прави на макс е страхотия.
31.01.13
22:04
Защото това не е оригинала.
31.01.13
22:13
Да, така е. Тежко си е.
31.01.13
22:31
Аз тренирам от около 4 месеца по тази тук : http://stronglifts.com/ има доста клипове и подробни обяснения, включително линкове за Тренировки А и Б в youtube.
Доста съм доволен. С две разтоварвания, на клек достигнах 5x5 x110 kg, при лично тегло от 84кг и започнах със 60 кг. Май скоро трябва да преминавам на 3x5…
Мнението беше редактирано от Влади Монев на 03.02.13 09:32.
31.01.13
22:48
Това е най-близко до оригнинала.Браво Влади.Господ здраве да ти дава че се бориш за павилните тренировъчни методи.
Не мисля,че ще получиш какъвто и да е срив ако правиш клек и тяга !!Корем си прави-също не мисля и че ще се прегърбиш!!
Клека и тягата не са идентични упражнения,да многоставни са и засягат някой общи мускули,но не пречи да ги правиш заедно.И не виждам ,защо му е да прави екстензии,при положение че прави тяга,а и да не прави, не вярвам да има толкова зверски растеж на корема,че да си развали стойката.От носно програмите-моя съвет е да не робувате на определена програма,а точно обратното-нагодете си я сами за себе си ,както ви е удобно и по възможностите.
31.01.13
20:08
Здравейте , от 2 седмици вече карам на 5х5 по следния начин :
Тренировка А
Клек - 5х5
Лежанка - 5х5
Гребане - 5х5
1 упр за бицепс 3 серии и 1 упр за корем 3 серии
Тренировка Б
Клек - 5х5
Тяга - 5х5
Раменни преси от стоеж - 5х5
Набирания с тежест - 5х5
1 упр за трицепс 3 серии и 1 упр за корем 3 серии
Едната седмица тренирам А,Б,А , а другата Б,А,Б . Та въпроса ми е мога ли да вкарам някъде кофички с тежест , защото искам и в тях да увелича силата , но не знам къде точно да ги сложа и в коя тренировка.Благодаря предварително
казано от every day на 31.01.13, 23:16:
моя съвет е да не робувате на определена програма,а точно обратното-нагодете си я сами за себе си ,както ви е удобно и по възможностите.
И това дами и господа е една от многото причини,залите да са пълни с хора,трениращи с години и нулеви резултати - хора без никакви знания,вземат програми работещи от десетки години и ги променят.
01.02.13
09:01
казано от balabanov на 01.02.13, 08:56:
моя съвет е да не робувате на определена програма,а точно обратното-нагодете си я сами за себе си ,както ви е удобно и по възможностите.
И това дами и господа е една от многото причини,залите да са пълни с хора,трениращи с години и нулеви резултати - хора без никакви знания,вземат програми работещи от десетки години и ги променят.
По-скоро хора без никакви знания взимат програми, работещи за някой друг и постигат въпросните резултати.
Мнението беше редактирано от Мартин Томов на 01.02.13 09:01.
казано от balabanov на 01.02.13, 08:56:
Не се определям като човек,който тренира с години и няма никакви резултати-даже обратното ;) .Никога не съм правил 1:1 някоя програма.Винаги съм си я нагаждал,така че да ми е удобна и според МОИТЕ СТАНДАРТИ,защото като копираш една програма,дословно,не знам как ще имаш резултат.Тази програма за тебе ли е правена ? Програмите най-често са на известни културисти,но те са на много по-различно ниво от авторите на темите в бб-теам.Как ти се струва атлет,подложен непрекъснато на ефекта от добавки и медикаменти,със перфектно хранене да тренира по програма,по която тренира един начинаещ.Най-малкото,че в малко програми се споменава за интензивността,почивките или темпото на трениране,което може да промени програмата.За 5х5,мога да кажа,че там в най-голям процент е добре да се спазва програмата(въпреки,че има мнооого варианти) но не да я правиш против удобството и интересите си :) .Пожелавам ти успех,с програмите ,които четеш в Гоогле :)
03.02.13
09:30
казано от Petyr Kostov на 31.01.13, 22:48:
Това е най-близко до оригнинала.Браво Влади.Господ здраве да ти дава че се бориш за павилните тренировъчни методи.
Много благодаря за хубавите пожелания, тъпкано да ви се връща здравето! :)
Много ми е интересно,КАКВО ПО-ДЯВОЛИТЕ БИ МОГЪЛ ДА ЗАМЕНИШ В 5Х5?Може би тяга за бицепсово сгъване,в суперсерия с трицепс екстензия вместо клек?
Искам да попитам повечето хора които са я правили програмата, правите ли някакви загряващи преди 5-те основни серии или направо почвате 5@5, но първите 2 серии са ви по-леки?
казано от boika на 07.02.13, 11:33:
Искам да попитам повечето хора които са я правили програмата, правите ли някакви загряващи преди 5-те основни серии или направо почвате 5@5, но първите 2 серии са ви по-леки?
А ти чел ли си програмата 5х5?
Работните ти тежести се изпълняват в протокол 5х5,което означава,че вработващите серии са отделно.
казано от metalex на 07.02.13, 11:43:
Работните ти тежести се изпълняват в протокол 5х5,което означава,че вработващите серии са отделно.
Не е задължително,може дори да има 2 работни серии.
07.02.13
11:51
казано от every day на 07.02.13, 11:45:
Работните ти тежести се изпълняват в протокол 5х5,което означава,че вработващите серии са отделно.Не е задължително,може дори да има 2 работни серии.
Във варианта за “начинаещи” работните серии са си 5х5. Ако примем, че въпросния начинаещ започне от лоста, от първата тренировка, на кои серии ще казва “вработващи” и на кои “работни”. Друг е основният проблем - повечето не разбират идеята на протокола, и мислят най-вече къде да наврат бицепс и трицепс....в следващите варианти работните серии са 3х5, 1х5, но доста трябва да поклякате дотогава...
казано от every day на 07.02.13, 11:45:
Работните ти тежести се изпълняват в протокол 5х5,което означава,че вработващите серии са отделно.Не е задължително,може дори да има 2 работни серии.
Това къде го прочете?Виж Юли на първа страница какво пише?
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/40418
Системата,по която аз правих 5х5 е различна от неговата,но и там работните серии са си 5х5.Загряващите/вработващи/ са отделно.
http://www.fitbul.com/fitbul-5x5
В оригиналната 5х5 програма на Рег Парк първите две са загряваща и вработваща (с покачваща тежест) и последните 3 са работни с еднаква тежест.
Има и варианти с 5х5 в пирамида, т.е., само последната е максимална тежест.
Варианта с 5 серии с еднаква тежест е подходящо за начинаещи и средно напреднали.
10.02.13
12:34
След 5 седмици по програмата:
Клек: 60x10/80x5
Лежанка: 60x8/80x5 90x1
Гребане с дъмбел: 0/ 34x5
Мъртва тяга: 60x8/80x5
Раменни преси с дъмбели: 0/24x5
Набирания: 4x8(без тежест)/ 5x5 + 8 кг
Бицепсово с дъмбели: 14x8/16x8
Френско с щанга: 28x8/33x8
Размери:
Тегло:+3кг
Гръдна:+2см
Ръце:+0,4см
Предмишници: дясна +0см, лява+1см
Бедра:+1см
Ханш:+3см
Талия:+2см
Прасци:-1см
16.02.13
19:04
Добра ли е програмата за качване на килограми, защото прочетох, че някои са свалили от нея?
16.02.13
19:52
По принцип е за сила, не колкото за маса, но аз лично от нея и качих 2-3кг, но приемах и креатин и спазвах хранителен режим.
22.02.13
22:19
Здравйте, на всички.
Имам един въпрос, който късае компетентите хора във форума, та въпросът ми е следния:
Понеже имам частични скъсвания на глезенните връзки и от това следва, че не мога да правя клек/тяга, а искам да започна 5х5 има ли някакъв друг начин, по който да започна програмата без тези 2 базови упражнения..
П.П
Мога да правя само клекове без тежест и разгъване на машина.
16.03.13
19:08
Въпрос!
Тяга 5x5 (еднаква тежест) (при тежест 2.5xБВ се правят само 3x5)
Какво означава “...при тежест 2.5xБВ...”
казано от Владислав Андонов на 16.03.13, 19:08:
Въпрос!
Тяга 5x5 (еднаква тежест) (при тежест 2.5xБВ се правят само 3x5)Какво означава “...при тежест 2.5xБВ...”
2.5х body weight, демек ако си 100кг., а тягата ти е 250кг.
17.03.13
00:41
Благодаря за отговора :)