01.08.13
18:37
А стероидите не играят ли при тях, за да са толкова изичистени. И има ли нещо общо въобще между стероидите и нацепеността? Иначе 8 процента не се ли приема за чист?
Разбира се, че стероидите играят роля. На 8% си доста чист, но си далеч от състезателната форма на културистите (3-4% и обезводнени на макс).
казано от GEORGIO на 01.08.13, 16:29:
5-8 % не цели търсене на здравословен фактор, а на предизвикателство.
8% не са кой знае какво предизвикателство дори натурално, а за тези на медикаменти пък съвсем.
Повечето кросфитери са там някъде. Там освен щанги, има и много упражнения със собствено тегло, и всеки излишен килограм мазно пречи. Така че, според мен е нормално кросфитърите да са изчистени. Освен това, дори при тях няма чак толкова продължителни натоварвания, че мазнините (подкожните) да влязат като основен източник на енергия.
Относно трибоя, също не вярвам да има особена разлика. Много трибойци така или иначе пазят категория и гледат да не качват излишно.
Петко, това което казваш е вярно, само че Аз лично не съм видял все още някой с 8% мазнини и големи трибойски постижения и то “натурално”. Просто такъв човек ще се наложи да бъде с много ниско тегло за да има толкова мазнини и от там постиженията му със сигурност ще паднат.
Преди години с мазнини под 10% дръпнах при лично тегло 75кг и 178см ръст 200кг тяга. Натурален. Но да дръпна повече щеше да бъде - да не кажа невъзможно, освен след много яко надъхване и адреналин. Съввсем друго се получи когато качих на 83кг и малко мазен и веднага с “лекота”, по погрешка дръпнах 200, но опаааа оказа се 210 като сметнах! Та лично съм усещал разликата между съотношението лично тегло, мазнини и постижения. Разбира се аз съм далеч от ония пофита, но не може да ме убеди някой, че процента мазнини няма да спъне дори профитата.
Например ако Вик се орелефи натурално съм сигурен, че няма да може да запази настоящите си постижения. Пак ще бъде относително по силен от много други, но не и спрямо себе си в момента.
И между другото 5-8% мазнини са доста нисък процент. Много хора си въобразяват че са толкова, ама нека си огледат дупетата, бедрата и гърдите и да видят, че процента не е толкова нисък измерен само 3-7 гънки. Има разни хора които в нета се хвалят с 5% мас, но аз не съм убеден че това е вярно. Вижте културистите с 5% мас и ще видите какво е истински %. При 5 % мас, задника трябва да е на фибри, а не пухкав и мек!
казано от GEORGIO на 01.08.13, 19:28:
Вижте културистите с 5% мас и ще видите какво е истински %. При 5 % мас, задника трябва да е на фибри, а не пухкав и мек!
Едно е 5% мазнини с малко мускулна маса, друго е “културистични” 5% - изглеждат малко по-различно.
Аз съм се мерила с 2 вида калипери със замерване на 3, 7, 9 кожни гънки + електронен калипер...не показаха значителни отклонения - лятото - 7-8%, зимата - 8-9%. Не приличам на културист, естествено, защото и мускулната ми маса не е толкова много. Нямам здравословни проблеми свързани с липпса на мазнини.
Преди години с мазнини под 10% дръпнах при лично тегло 75кг и 178см ръст 200кг тяга. Натурален. Но да дръпна повече щеше да бъде - да не кажа невъзможно, освен след много яко надъхване и адреналин. Съввсем друго се получи когато качих на 83кг и малко мазен и веднага с “лекота”, по погрешка дръпнах 200, но опаааа оказа се 210 като сметнах! Та лично съм усещал разликата между съотношението лично тегло, мазнини и постижения.
А дали пък тази разлика не се е дължала на количеството калории, които си приемал и допълнително качената мускулна маса, а не на процента мазнини?
Мнението беше редактирано от Петко К на 01.08.13 19:40.
01.08.13
19:46
казано от Маргарита Манева на 01.08.13, 19:37:
Вижте културистите с 5% мас и ще видите какво е истински %. При 5 % мас, задника трябва да е на фибри, а не пухкав и мек!
Едно е 5% мазнини с малко мускулна маса, друго е “културистични” 5% - изглеждат малко по-различно.
Аз съм се мерила с 2 вида калипери със замерване на 3, 7, 9 кожни гънки + електронен калипер...не показаха значителни отклонения - лятото - 7-8%, зимата - 8-9%. Не приличам на културист, естествено, защото и мускулната ми маса не е толкова много. Нямам здравословни проблеми свързани с липпса на мазнини.
По-скоро към 17-18% отколкото 7-8% съдейки по снимките ти. Мен тогава трябва да ме изкарва с отрицателен процент подкожни твоят калипер.
01.08.13
19:50
Като намигаш не изглеждаш по-умна отколкото всъщност си.
казано от Teen Power на 01.08.13, 19:50:
Като намигаш не изглеждаш по-умна отколкото всъщност си.
Е, опитвам се....доколкото мога. (makeup)
Петко: точно това е! За да запазиш нисък процент мазнини се съобразяваш с калориите. Това вече отнема от възможностите за растеж на силата или издръжливостта. Друго е като не ти пука колко кк ядеш, а се зареждаш на макс. Ама това няма да промени много постиженията ако се направи точно преди състезание. Ако съм дръпал 200тяга няма да дръпна 250 просто с 1-2 дена повечко ядене. А пък ако го правя по дълго и дръпна тези 250 ще се окаже че вече мазнините са повече като %.
Абе май много философски стана казуса, но мисълта ми беше - дали ако се въведе изискване за % мазнини, това няма поне да поизравни възможностит,е като по универсален фактор, отколкото теглото като критерий.?
01.08.13
22:57
GEORGIO, наистина доста философски, но предлагаш нещо, което няма как да се направи (относно % мазнини). Ето защо :
http://www.leighpeele.com/wp-content/uploads/2010/02/10-percent-body-fat-male-pictures1.jpg
Ясно е, че единият ще “бие” другия в 100 от 100 дисциплини.
Да не говорим, че опитваш да смесваш понятия като “високи спортни постижения” и “натурално”, които в професионалния спорт нямат допирни точки ;)
Ок, ако при това положение(макар че втория не ми изглежда с 10%) десния потренира и рекомпозира теглото си - няма ли да изравни възможностите си с оня от ляво. Левия колкото и да тренира не мисля че при тези мазнини и това тегло ще успее да подобри “много” възможностите си.
Херцог разбираш ли мисълта ми. Точно твоя пример е показателен за възможността % мазнини като фактор да изравни възможностите. Просто ще започнат да имат значение други условия - способности, методика, и т.н.
Аз предлагам така: Изискване за тегло и %мазнини. Така никой няма да има възможност за мърдане. Тогава ще се види кой какво може и не може!
Е това последното много ми хареса :))))))))))))))
02.08.13
09:38
казано от Vic на 01.08.13, 18:03:
Ако по-високият процент мазнини бяха по-успешни на това състезателно ниво, повече хора щяха да изглеждат като мен, а не като него.
Вик, ако беше се интересувал повече от непозволените суплементи, щеше да знаеш, че няма как да си на цикъл с 5+ компонента, който цикъл цели адската адаптация към свърхинтезивни, дългопродължителни и разнообразни натоварвания, да тренираш съобразено с цикъла и в пиковата си форма да си с висок % подкожни мазнини. Просто препаратите не го позволяват - те свалят мазнините, не натоварванията и успешността в тях съобразена с личното тегло. Тоест, ако ме видите някой ден изцепен - да знаете, че съм се назобил, а не че съм станал свръхнатрениран ;) :D
Ако си говорим чисто теоретично и се абстрахираме от фактора “химия” - GEORGIO е прав. Имам същите наблюдения като него в годините, макар при мен % подкожни мазнини да не е варирал много.
Проблемът е, че методите за мерене на мазнини не са 100% надеждни. Теглото и ръста се мерят лесно и са непоклатими. Обаче мазнините са трудна работа. Я измерващия щипне малко повече, я по-малко, водна задръжка и тн.
казано от James Hinks на 02.08.13, 09:38:
казано от Vic на 01.08.13, 18:03:
Ако по-високият процент мазнини бяха по-успешни на това състезателно ниво, повече хора щяха да изглеждат като мен, а не като него.
Вик, ако беше се интересувал повече от непозволените суплементи, щеше да знаеш, ...
Вероятно си прав.
Все пак си мисля, че меренето на подкожни мазнини няма смисъл в което и да е състезание.
казано от CarnalK на 02.08.13, 09:49:
Проблемът е, че методите за мерене на мазнини не са 100% надеждни. Теглото и ръста се мерят лесно и са непоклатими. Обаче мазнините са трудна работа. Я измерващия щипне малко повече, я по-малко, водна задръжка и тн.
Зависи от използвания уред. :)
Ина такива, при които не “щипваш”, а калипера сам си защипва.
Здравейте!
Събирам изпитани мнения!
Проблема ми е болезнени колене. Започнах отдавна лечение, но болките продължават, а пък и аз продължавам да играя футбол. Така че до тук е ясно.
Имам проблем с клякането. Опитах различни варианти, но не помага. Въпроса е някой кляка ли на машина - смит, хак или други подобни и какъв ефект е изпитал по отношение на комфорта на коленете? Така или иначе ще го изпитам сам, но предварителната информация ще ми е полезна.
Благодаря на предварително!
08.11.13
09:55
GEORGIO, какво си правил до сега за коленете? Имам в предвид лечение, добавки, лекарства, разни други манипулации... Докторите диагностицираха ли някакъв конкретен проблем?
Една от първите ми контузии е от клек на Смит машина. Пробвал ли си да се мачкаш, да видиш как ще ти се отрази ?
Проблемите с колената са отдавна и прогресират. Общо взето най вече когато играя футбол. Преди се възстановявах за 1-2 дена и можех да клякам или да дърпам тяга без проблем. Сега (около 1 година) нещата се влошиха много. След всеки мач съм в реанимация поне 4 дена и после при опити да клякам или тяга изпитвам ужасни болки в олената особено лявото. Мачкам, разтягам но не се променят нещата. Вярно е че също не съм последователен и постоянен. Правих си ренгенови снимки и ми казаха че иам наченки на шипове.
Другия смущаващ симптом е, че след клякане или тяга, или футбол, получавам възпаление на колената и се подуват(водни възглавнички правят).
Пих различни форми на глюк, хидроитин и другите т.нар. активни съставки и нищо по добро.
По принцип съм наследствено предразположен, но не всичко е до гените. Засега при лег пресата нямам проблем, но не знам как ще бъде при алтернативите на клека. Пък ми се кляка. Затова събирам идеи и мнения.
Важното е къде мачкаш, важно е как разтягаш...
Мачкаш ли си петите? Мачкаш ли си тибиалиса, а солеусите...
Ядеш ли семена от чия, а желатин...
Мнението беше редактирано от slavko на 08.11.13 14:48.
казано от slavko на 08.11.13, 14:47:
Важното е къде мачкаш, важно е как разтягаш...
Мачкаш ли си петите? Мачкаш ли си тибиалиса, а солеусите...
Ядеш ли семена от чия, а желатин...
Явно ще трябва по упорито да мачкам за да видя дали ще има ефект.
Към жлеатина, смена от каквото и да било и другите форми на добавки или натурални средства имам големи резерви. Много съм пил, някои не(например чия), но общо взето не виждам логиката в пиенето им.
Ще наблегна на физиотерапевтичните методи и да видим...
08.11.13
17:27
Пий волския хрущял на НАУ, поне 3-4 месеца в указаната на кутията доза ;)
Ако намеря, ще ти пратя една схемичка, там според ареала на болката се мачкат определни места. Понякога е много интересно и се питаш “защо пък там”:)
Ето ти насоки какво да мачкаш, като те боли коляното. :)
http://www.triggerpointmaps.com/tp_finder.html
Футбола обаче не ти е от полза.
Е, наистина мерси много за схемата . Доста се задълбах в смисъла на предлаганите “точки” и наистина има голяма логика. Всичко е проводимост в кинетичната верига. Така че ще акцентирам ежедневно.
Футбола е страстта ми от детство. Ако живота ми беше протекъл Професионално-футболно ориентиран, сега щях да съм на доста високо ниво(всъщност преди няколко години щях да съм прекъснал може би поради възрастта). Това е едно от малкото неща в които съм много “самоуверен”.
Още в трети клас пред един от докторите на черно море демонстрирах как се правят 700 точки на един крак. После тренирах малко в спартак варна, ама всичко се провали заради болести и училище. Не се получи добро стечение на обстоятелства. От там нататък играех само в между-училищни срещи кваратлни отборчета и подобни аматьорски дружинки. Иначе в периода 2008-2012 се оформихме една компания ... чак се потрошихме, ама това друга история..............
Благодаря за включването на всички.
Еееееххххх тоя футбол значиии :) Моя мъж и той като теб обожава да играе футбол. Това му е страстта, от дете е играел из квартала и така до наши дни :D Само дето сега ходят и се събират и играят в залата на Черно море веднъж в седмицата ( и слава Богу че е веднъж ). Миналата зима му оперираха кръстна връзка, възстановява се и пак се върна към футбола (headbang) (envy)
Така, че....разбирам те :)
Реших да вписвам някои неща.
На този етап съм 80кг и един пръст мас по корема. Това ми е слабото място. Оценявам мазнините си над 10%. Досега тренировъчната ми активност беше ... под моя минимум.
Поради липса на време, подходяща зала и много ежедневно напрежение съм принуден да тренирам “алтернативно”.
В домашни условия правя всеки ден разнообразни упражнения със собствено тегло за мобилност и баланс.
На този етап спрях футбола, предполагам до пролетта. Кленете ми са “облекчени”. Масажирам, мачкам и разтягам прасците. Определено чувствам слабост в тях.
За общ тонус правя изтласкване с дъмбели с минимален приклек. Засега стартирах с два дъмбела по 25кг.
до днес завърших един цикъл от тренировки. За яснота - започвам 1. общо разгряване, разтягане, врат, мост и полукълбета до стоеж, и комбинирам с боксова круша. 2. Изтласкване на дъмбели 3. разнообразни набирания 4. различни избутвания от хоризонтални и вертикални - т.е. различни преси и баланс покрай тях. 5. АВ колелце.
Тренирам мързеливо, но пък постепенно и много внимателно. Така усещам подобряване на мобилността и баланса.
Едно впечатление, което имам от известно време - над два месеца вече, е връзката боклучава храна - болки в коленете. Когато елиминирам от менюто си млечните и захарта “усещам” рязко подобрение. Мислех, че си внушавам, но се оказа, че не е така. Смисъла на казаното не е в това, че е някакво откритие, а във факта - че явно възрастта ми влияе все по осезаемо.
казано от GEORGIO на 11.12.13, 14:29:
Едно впечатление, което имам от известно време - над два месеца вече, е връзката боклучава храна - болки в коленете. Когато елиминирам от менюто си млечните и захарта “усещам” рязко подобрение. Мислех, че си внушавам, но се оказа, че не е така. Смисъла на казаното не е в това, че е някакво откритие, а във факта - че явно възрастта ми влияе все по осезаемо.
Като казваш млечни и захар, включваш ли в това число “истински” млечни, ако изобщо могат да се намерят и мед, защото за мен те не са боклучава храна? Интересна взаимовръзка над, която не се бях замислял :)
gotcha: Да, добра забележка за уточнение. Действително не става въпрос например за кисело мляко с мед. По скоро млечни десертчета и такива с преобладаващо в тях млечно съдържание, което може би не е мляко. Например Тирамису, сметанова торта, еклери и подобни. Проблема е че много ги обичам и като ги ям - ги ям яко! На другата сутрин имам адски болки в ставите. Не ги ли ям няма проблеми. Интересното е че само една вечер да го направя и се полуава кофти ефекта.
Иначе “принципно” имам лактозна непоносимост, понеже дали е кисело или прясно мляко, няма значение, вкарва ме в тоалета максимум 20 след като съм го изял. Прецаква ми цялото храносмилане.
11.12.13
16:10
казано от GEORGIO на 11.12.13, 15:50:
По скоро млечни десертчета и такива с преобладаващо в тях млечно съдържание, което може би не е мляко. Например Тирамису, сметанова торта, еклери и подобни. Проблема е че много ги обичам и като ги ям - ги ям яко! На другата сутрин имам адски болки в ставите. Не ги ли ям няма проблеми. Интересното е че само една вечер да го направя и се полуава кофти ефекта.
Тоест става дума за дълговерижни наситени мазнини, трансмазнини и захар. Един вид Ruger 357 Magnum, възпалителен hollow point боеприпас и невротична ръка на спусъка :)
Мнението беше редактирано от James Hinks на 11.12.13 16:10.
казано от slavko на 11.12.13, 16:06:
Жоре, а да те водим с с Валери да вдигаме заедно сега по Коледа.
Мога да дойда да ви гледам как вдигате, щото аз няма да се хвана на това хоро! Най рано следващия септември ще хвана тежестите. Иначе досега да съм се хванал с варненските кросфитъри. Проблема е, че като се хвана, се хващам и накрая влизам в бокса за реставрация.
казано от James Hinks на 11.12.13, 16:10:
казано от GEORGIO на 11.12.13, 15:50:
По скоро млечни десертчета и такива с преобладаващо в тях млечно съдържание, което може би не е мляко. Например Тирамису, сметанова торта, еклери и подобни. Проблема е че много ги обичам и като ги ям - ги ям яко! На другата сутрин имам адски болки в ставите. Не ги ли ям няма проблеми. Интересното е че само една вечер да го направя и се полуава кофти ефекта.
Тоест става дума за дълговерижни наситени мазнини, трансмазнини и захар. Един вид Ruger 357 Magnum, възпалителен hollow point боеприпас и невротична ръка на спусъка :)
Така е за съжаление. Като видя сметанови и шоколадови “боклуци”, откачам като малко дете. Само Цх ме компенсира, иначе да съм се скапал досега.
Днес реших да махна дъмбелите и да правя движения само със собствено тегло. Поради бушуващите страсти в мен реших от 24 да скоча на 34-ки и сега ме болят китките и лактите. Въобще упражнението изтласкване на дъмбели излиза от моя арсенал. Тъпо е!
Снощи родата ме маетапеха за сериозността ми. Все казвам че спирам “сладкото” а само за вечеря омахах два пакета меденки от Лидл, ч кутия френски еклери. Разбира се преди това вечерята. Компенсирах с вино(по време на яденето) и цитрусов фреш(преди лягане). Това ме спаси от неспокоен сън.
Планирам да се стопя по възможно най -нестандартния начин.
Слаб ти е ангела Жоржи...
Какво ще правиш по празниците направо не знам:)))
Почвай 15 дена фаст от днес:)))
13.12.13
10:29
казано от GEORGIO на 12.12.13, 16:53:
Днес реших да махна дъмбелите и да правя движения само със собствено тегло. Поради бушуващите страсти в мен реших от 24 да скоча на 34-ки и сега ме болят китките и лактите. Въобще упражнението изтласкване на дъмбели излиза от моя арсенал. Тъпо е!
Каква ти е позицията на лактите ?