22.02.16
10:16
Плуването ми е доста любителско и там не гоня постижения, а се старая да си подобрявам техниката и да разпускам психически.
Чувствам се доста свободна, като рееща се подводна птичка. :)
Ето защо не се щадя от фитнеса заради плуването, а обратното - ако усетя, че дадена тренировка по плуване би ми попречила на представянето в залата на следващия ден, то или ще пропусна плуването или ще бъде със съвсем ниска интензивност. Накратко: тежестите са приоритет, а плуването ми е по-скоро в категория “релакс” /с изключение на последната тренировка, където започнах да уча някакви елементи от бътърфлай :D/
Бицепс и трицепс тренирам накрая на тренировката за гръб/гърди, но не всеки път, а когато съм свежа за това. С този сплит, и заради самата специфика на тежко-средно-леко, съвсем спокойно мога да си карам и без изолирани движения за бицепс и трицепс. Така го отнасят покрай трисетите за гръб и гърди, че направо #lo6omie :D :D :D
Тъй като след тренировката ми за рамене идва тази за гръб и гърди, ако правя упражнения за бицепс и трицепс при раменете, това може да ми попречи да си направя добра тренировка за гръб и гърди... защото аз не се пестя и при ръцете.
Изобщо... много мислене и съобразяване пада с тези тренировки. :D :D :D
22.02.16
10:19
Ами не е е никак леко да се вдига тежко :D
23.02.16
15:16
Месец 1. Седмица 4
Тренировка А. (В “моята” зала)
Гръб/гърди 5 кръга от (трисет за гръб + трисет за гърди)
Корем: 3 смесени серии от колелце колене и гархамър повдигане
Гръб:
Вертикален скрипец, широк хват: 4х 65 65 65 62 60 кг
Конвенционална тяга: 8х 74 74 74 74 70 кг
Хоризонтално дърпане, тесен успореден: 15х 42 42 42 40 40 кг
Гърди:
Лег с дъмбели: 4х 24 24 24 22 22 кг на ръка
Лицеви: 8х (последните 2 трисета от колене)
Полулег: 15х 12 12 12 10 10 кг на ръка
Малко бицепс и трицепс (по 2 трисета)
20 мин пътека, пулс 140
Храна
200 г сьомга филе на скара
4 яйца М + 200 г моркови, царевица, грах—> омлети
100 г риба тон
350 г в готово съст. варени картофи
30 мл мазнина
2 кг броколи на пара
50 г суров десерт с какаови зърна
кафе с вкус на лешник
Снимах последната серия на придърпването на горен скрипец (4х60кг, пети трисет)
24.02.16
14:57
Плуване
50 х 20 м бруст, 34 мин
Манджоре
500 г пилешко филе, на фурна
80 г сурови ядки (орехи, бадеми, лешник, кашу)
паници варена гречка със сол и зелени подправки + олио
Общо 30 мл олио гроздови семки
2 глави карфиол на пара
2 корена пащърнак на пара
1 чаша топло какао със сок от пресен джинджифил
Нежната ми ръчица:
25.02.16
11:41
За да не спамя дневника на Кобрата и по повод темата на разговор с Мечо (според него тягата с прави крака е едно и също нещо с румънската тяга; според мен обаче това са две различни движения и въпреки че са с акцент основно върху едни и същи мускулни групи и имитират сходно движение, имат различия).
Не искам да предизвиквам дълги дебати, но са добре дошли, ако това се случи, стига да се спазва добрия тон, защото доста псувни съм отнесла покрай тази румънска тяга. :D
Та, тъй като явно Джим Стопани не се прие като мой аргумент, а нямам време сега за посочване на други източници, реших да снимам моя начин на изпълнение на двете движения и защо за себе си съм преценила, че няма да ги приравнявам. Аз виждам, а и усещам разликите по себе си, спрямо разбирането ми и различното изпълнение. :)
Та, Мечо, това е моето видео
(Съжалявам за подръчните средства и шума, но съм на басейна) :D
Първите 5 повторения са с прави крака, следващите 5 са румънска.
Ето тук е продължението на темата за двата видя тяги: ЦЪК
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 27.02.16 07:46.
25.02.16
14:55
Месец 1. Седмица 4
Тренировка Б2 - крака (задна верига) / рамене (”моята” зала)
2 упр по 2 серии за косите коремни
5 суперсерии от (трисет крака + трисет рамене)
Крака
GHR: 4x (в първия трисет имах 4 пълни повторения, втори трисет 2+2, останалите 3 трисета - по 4 негативни)
Клек на гръб: 8 х 74 70 64 64 64 кг
румънска тяга с дъмбели (пиша общо тегло на дъмбелите): 15 х 44 44 44 40 40 кг
Рамене:
Раменни преси, стоеж: 4 х 16 14 14 14 14 кг на ръка
разтваряния встрани: 8 х 9 9 9 9 9 кг на ръка
встрани за задно рамо, наклон напред, седеж: 15 х 7 6 6 6 6 кг на ръка
#УмрЕх !!! :Ddddddd
прасец (лег преса и повдигане от стоеж)
20 мин пътека, пулс 140
Храна
480 г свинско бон филе
100 г екструдирана царевица
40 мл мазнина
2 малки глави червено зеле
кафе
за вчера добавям още малко ядки и петмез от фурми, че имах спешна нужда; така или иначе беше време за ден с повече калории и повече въглехидрат
Осми опит от предизвикателството от Злати, като първите 2 повторения бяха по предизвикателството, а след това исках да видя дали има останала сила да пусна право тяло:
25.02.16
16:31
Само дето тая “румънска тяга” ми бие малко на “македонска история”
Преди на “румънската тяга” й викахме “РИМСКА тяга”. Даже по- възрастните трениращи си я знаят само и единствено като “римска” а не “румънска”.
Откъде дойде това прекръстване на упражнението, не знам.
Ще използвам моя дневник, за да отговоря на този въпрос от avitohol. :)
Румънската тяга винаги си е била румънска, а разминаването идва от грешка в превода още при културистите ни от старата школа.
След това тази грешка се продължава в родните списания и така си е останала сред повечето хора.
“Румънска тяга” на английски е “Romanian Deadlift”, а “Romanian” не се превежда като “римски” на български. Виж, ако беше “Roman”, щеше да е друго. :)
А за произхода на името Romanian Deadlift: свързва се с 1990 г и Игрите на добрата воля (The Goodwill Games, покрай румънеца Нико Влад и треньора му Драгомир Киорослан (или по-скоро Чорослан е фамилията в превод на български, не съм сигурна за това).
Вероятно упражнението е било използвано доста преди тази година, но покрай тези игри добило по-голяма популярност. Попитали Нико и треньора му как се казва движението, но те нямали име за него.
Тогава американският треньор Джим Шмиц предложил да се казва именно Romanian Deadlift (RDL). :)
25.02.16
16:37
Докато го напиша... и Сашо е дал много добър линк. :)
Ще си взема мнението му! :D
http://www.ironmind.com/articles/jim-schmitz-on-the-lifts/RDL-Where-It-Came-From-How-to-Do-It/
Римска са и викали от незнание.
26.02.16
10:09
Днес ще плувам. :) Чувствам се добре, макар че нон стоп съм си робокоп. :)
Храна
2 мазни скумрийки на скара
паничка оризово фиде
3 бр айсберг
около 30 мл мазнина
чаша напитка ала Колманеско: кафе + какао + петмез от фурми + стевия + нарязана на ситно фурма (не ми се смейте)
Много апетит имам напоследък. Тази мускулна мощ ще ме довърши... :)
Old but gold (2012) /попаднаха ми едни архиви/:
/Сега съм по-мазна, но доста по-яка и жизнена, и съразмерна :D!!!/
26.02.16
10:39
Има време за чистене . Още е края на февруари :D
26.02.16
10:42
Аааа Мечо, повече такива екстремни работи не правя. Много ми костваше това от снимките горе, а сега имам други приоритети. :D
Но пък си остават опит, спомени и емоции от това време.
Все пак се надявам да съм достоен псевдоплажен билдър за лято 2016 (псевдо, защото тренирам крака)!
27.02.16
10:12
Месец 1. Седмица 4
Тренировка А (гръб/гърди) (в залата в квартала - тези тренировки ще ми станат любими, защото имам условия за тежка тяга и лежанките са ми удобни)
5 кръга от (трисет за гръб + трисет за гърди)
Гръб:
сумо тяга: 4х 120* 110 100 100 90 кг (*на 120 кг бяха 3 повторения, а в останалите трисети си бяха 4)
вертикален скрипец, широк хват: 8 х 50 50 45 45 45 кг
долен скрипец, тесен успореден: 15 х 30 30 25 25 25 кг
Гърди:
лег: 4х 60 60 55 55 52.5 кг
обратен наклон: 8 х 55 55 50 45 45 кг
полулег: 15 х в първите 2 трисета с дъмбели 2х12кг; останалите 3 трисета - с щанга, 25 кг
малко ръце, лекичко: 3 суперсерии долен скрипец с прав лост за бицепс + горен скрипец с V лост за трицепс
2 суперсерии чуково с дъмбели + разгъване с въже
10 мин пътека, пулс 160
МНОГО, МНОГО, МНОГО съм доволна!!! Работните тежести започнаха да придобиват вид.
Адски добра тяга и съжалявам, че нямаше как този път да снимам. Бях супер стабилна и на 120 кг сумо тяга можех и 4-то повторение, но нямаше да си спазя протокола на програмата. Въпрос на съвсем малко време е. :)
Скъсах малко един мазол на дясната ръка, но мисля, че ще се пооправи до следващата тренировка за гръб.
А лежанката... няма как да не се радвам, че сложих 60 кг. Ще я науча аз коя е Рони Колман. (muscle)
Храна
6 яйца, М + 3 червени чушки, на мъфини
200 г риба тон
3 бр шоко мъфини
1.5 кг броколи на пара
1 бр айсберг
какао
Сигурно ще има още някакви зеленчуци, както и цикория с мед.
ААААААААААА как се радваааааааааааааам (rock)
Въпреки че вече не се кося за работните тежести, трибойското ми его си е останало и то ликува, когато сложа нещо “по-така” (спрямо моите възможности) на щангата. :D
27.02.16
10:20
Рони, как загряваш и вработваш за протокола? Предполагам до 120 кг тяга имаш поне 2-3 загряващи серии или греша? За другите упражнения също ми е интересно.
27.02.16
10:26
Понякога загрявам, а понякога почвам директно с работните тежести. Впрочем, в предишния сплит по тежко-средно-леко, по който изкарах 1 година, не съм загрявала. Сега ми е малко по-тегавко и малко по-тежко, така че по-често включвам някакво леко вработване.
Правя по 2 серии от първите упражнения в двата трисета и ги съчетавам с упражнения за корем.
Днес, тъй като планирах по-тежка тяга, като първо движение + че беше рано сутринта, а аз не обичам да тренирам по това време, вработих по следния начин:
сумо тяга: 4х 60
лег: 4х40
сумо тяга: 3х90
лег: 4х40
и после си почнах с трисетите. :)
27.02.16
11:40
Хубаво е да се загрява, но не и да се прекалява. Все пак много сила се изразходва и не може да се получи оптималния резултат в работните серии
Баци, ще вметна за загряването, надявам се да не се сърдиш, че ти заемам място от дневника :D :D :D
Значи, аз преди загрявах толкова много, че просто прекалявах. Откакто правих 40 дневната програма, в която трябваше да премахна загрявъчните серии (разбирайте, че ако работната ми тежест тяга е 55кг, аз правех 1х10@20, 1х5@30, 1х5@40, 1х5@45, 1х5@50…) или поне да ги сведа до...1, се адаптирах доста към това да не загрявам с такива серии, а почти веднага да започна с работните. Това ми се отрази много добре физически, психически, а и на работните тежести.
27.02.16
11:58
Тази тема сме я обсъждали и друг път във форума, интересна е, но всичко е много индивидуално и ако говорим извън контекста на конкретен трениращ, с неговите конкретни цели и способности, както и спортен опит, са си общи приказки. :)
Според мен зависи от човек, от какво прави, как го прави, какво е правел в миналото, какви са му целите, от какво естество са му тренировките и т.н.
Аз съм от тези хора, на които и максимална тежест да сложиш на лоста още с влизането в залата и да им кажеш: “Айде, клякай и дърпай” - почвам и го правя без проблем.
Въпреки това, съм свикнала при максове на клек, лег и тяга (както и при други по-тежки трибойски протоколи) да имам няколко вработващи серии, които обаче са през по-голям скок на тежестите, изобщо не ги бавя. Когато ми предстои тежки клек, лег или тяга, все още предпочитам да имам тези вработващи серии, но те са по-скоро за психическа нагласа. :D
Никога обаче не съм правила разни ротационни движения в ставите, махове, ходене на пътеки и всякакъв тип загряване от този вид.
ПП: Баци, няма проблем, пиши си; това са хубави теми, други гледни точки, обменяне на опит. :) Аз нямам проблем със заемането на място (sun)
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 27.02.16 11:59.
28.02.16
10:04
Днес: почивен
Храна
500 г пилешко бон филе със сол и куркума
паница леща
2 с.л домашно сладко от сливи
1 ябълка
червени и зелени чушки
бяло зеле
кафе със стевия
/най-вероятно ще има и 80 г шоколад със стевия, а за вчера добавям и малко картофено пюре/
Планът за идната седмица (започвам месец 2 по този сплит)
понеделник - Б1 (квадрицепс/рамо) в “моята” зала
вторник - плуване
сряда - А (гръб/гърди) в “моята” зала
четвъртък - плуване
петък - Б2 (задни бедра/рамо) в “моята” зала
събота - почивка
неделя - А (гръб/гърди) в залата в квартала или в тази в Ботевград
Хубава неделя на всички!
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 28.02.16 12:39.
28.02.16
14:51
Ееее! Ами за цветови акцент! Виж как допълва всичко. :D
Бях тръгнала да излизам, оставаше ми само якето. В Ботевград е леко хладно и ветровито. :D
Ще ти открадна клинчето! !!!! И прасеца :D
Винаги шарена и хубава. И аз имах много цветна вълна, сега ме ударило на черно, някакво печално. Само да дойде лятото и ще изкарам електриковите гащи.
29.02.16
14:57
Летните ми клинове са дори по-цветни от зимните... :D Потниците са ясни.
Но преобладава розово.
Месец 2. Седмица 1
Трен Б1 - крака (квадрицепс)/рамене
Корем: 3 серии прави крака от лег
5 кръга от (трисет за крака + трисет рамене)
Крака
клек на гръб: 4х 90* 80 80 80 80 кг (на 90 направих само 2 повторения; минаха близко до мен и се разсеях нещо. Реших обаче да не се ядосвам, защото щях да си проваля цялата тренировка. Нататък беше чук!)
Екстензии: 8 х 45 45 45 40 40 кг
лег преса: 15 х 110 110 100 100 100 кг добавени
Рамене
преси с дъмбели стоеж: 4 х 16 14 14 14 14 кг на ръка
встрани от стоеж: 8 х 9 кг на ръка
встрани наклон напред, седеж: 15 х 7 7 6 6 6 кг на ръка
малко прасец
20 мин пътека, пулс около 150
храна
550 г свинско
паница варена гречка с броколи на пара
30 мл мазнина
айсберг и червено зеле в обичайни количества
29.02.16
17:50
Абе... тия тренировки ми спират тока понякога! :D
Добавям и 50 г оризовки, чаша вино и 10тина чери домати.
Добре, че нямаме навик да се запасяваме с много храна по шкафове/хладилник, че иначе щях да овършея всичко. :)))))))))))))))))))))
Абе... тия тренировки ми спират тока понякога! :D
Добавям и 50 г оризовки, чаша вино и 10тина чери домати.
Добре, че нямаме навик да се запасяваме с много храна по шкафове/хладилник, че иначе щях да овършея всичко. :)))))))))))))))))))))
Това,че и ние не държим храна вкъщи, не ми попречи снощи в 00:05 да ида до денонощния и да купя 2 шоколада милка по 300гр, от тези новите- с бисквитката и другия триолейд или както се казва и да си изям един цял и от другия половината и да легна да спя. Сутринта станах и почнах да се чудя какво да правя с останалите 150гр. Донесох го в офиса да го изядяр колежките и мирясах.
Така че... тихо с тези чери домати... : )
Мнението беше редактирано от Juls на 29.02.16 17:55.
29.02.16
18:02
Юле, какви са тези грозни думи, които споменаваш в дневника на “хранителната полиция”?! :))))))))))))))
Оризовките станаха пакет без 2 бр. Долях и още мазнинка.
Вече е довооолно. :))))) Не бих ходила да си купувам такива шоколади. Дори когато съм наистина много гладна, си предпочитам “моите” си неща. :D Ако имаше буркан с тахан в шкафа........ (добре, че няма).
Юле, какви са тези грозни думи, които споменаваш в дневника на “хранителната полиция”?! :))))))))))))))
Оризовките станаха пакет без 2 бр. Долях и още мазнинка.
Вече е довооолно. :))))) Не бих ходила да си купувам такива шоколади. Дори когато съм наистина много гладна, си предпочитам “моите” си неща. :D Ако имаше буркан с тахан в шкафа........ (добре, че няма).
Еми аз не се филмирам толкова. Като ми се прияде, купувам си и ям. Лайф из лайф. И цигари си пуша. Днес си тук,утре няма . Никой няма да каже Бог да я прости, не близваше захар. :D
29.02.16
18:17
Че то и аз не се филмирам. Просто не ми се ядат.
Па кой знае, може точно с това да ме запомнят хората! :D :D :D Години наред си градя имидж. :DDDDDDD
Иначе също съм на мнение, че ако шоколадите се появяват в главата на човек, то по-добре да си вземе. В този случай смятам, че правилото 80:20% е готино - ако имаш 80% от цялата си храна с хубави източници, то останалите 20% може да са “за душата” и разни джънк-арии. Доста често даже това е и съветът ми към познати, които не могат (не искат) да не ядат шоколади/понички и прочее. :)
80:20 е великият “протокол” за мен, единственото нещо, което спомогна да си пооправя главата. :) Аз такава друга жена от жеуЕзо като теб не познавам, Рони, джънк-полицията ти е най-точния прякор. :)
01.03.16
15:05
:D
Днес: плуване
50х20 м за 32 мин:
20 х 20 м бруст
10 х 20 м крака кроул с дъска и плавници
10 х 20 м кроул с плавници
10 х 20 м разни елементи от делфин
Храна
550 г пилешко бон филе
100 г екструдирани царевични блокчета
30 мл мазнина
3 бр айсберг
1 банан
50 г суров десерт с какаови зърна
Кафе с вкус на лешник
Честита Баба Марта!
Бъдете здрави, силни и разумни! :)
02.03.16
08:46
Храната днес, а тренировката после.
яйчени мъфини с 6 яйца М, но ги направих с грах, моркови, царевица и 20 г лимец
200 г риба тон
Паница оризови спагети с оризово олио
Китайско зеле
Айсберг + червено зеле + шарлан
Общо около 40 мл мазнина за деня
Какао
4 фурми
Закуската на Колман:
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 02.03.16 08:47.
02.03.16
14:50
Месец 2. Седмица 1
Тренировка А. (В “моята” зала)
Гръб/гърди 5 кръга от (трисет за гръб + трисет за гърди)
Гръб:
Вертикален скрипец, широк хват: 4х 65 65 65 62 61 кг
Конвенционална тяга: 8х 76 74 74 74 70 кг
Хоризонтално дърпане, тесен успореден: 15х 42 42 42 40 40 кг
Гърди:
Лег: 4 х 54 54 52 52 50 кг
Лицеви: 8х (последните 2 трисета от колене)
Полулег: 15х 12 12 12 10 10 кг на ръка
20 мин пътека, пулс 135
#ТежкоТежкоТежко
03.03.16
17:15
ЧЕСТИТО ОСВОБОЖДЕНИЕ!
Плуването днес не се състоя (основателни причини), но за сметка на това имах доста интензивно скачане на тренировките по водна аеробика.
Първата половина на деня имах зверски болки в корема (заради основателните причини) и ми се наложи да впрегна всичките си усилия, за да си изкарам часовете.
После обаче се събрахме прекрасни хора, в прекрасна обстановка и с прекрасна храна.
ДЕН С ПОВЕЧЕ (МНОГО ПОВЕЧЕ) КАЛОРИИ :D
По план:
1 пъстърва (приготвих 2, но няма да мога да изям другата, ясно е защо)
3 бр мъфини с просо и кокосова паста, какао
Бяло зеле на пара
И извън план:
Домашен свински бут (200г) с гъбен сос и задушени гъби
50 г ориз с гъби
Голяма салата: рукола, айсберг, чери домати, авокадо, печени тиквени семки
Домашна питка
Домашен сладкиш с натурален шоколад, бадеми и орехи
Кафе
Естествено сушени смокини
Взех си дажбата с повечето калории за 10 дни напред :D Велик Колман, велик!
Хубава вечер на всички!
04.03.16
14:22
Месец 2. Седмица 1
Тренировка Б2 (крака - задна верига; рамене) - залата към физиотерапията
Днес нямаше как да тренирам по протокола на ТСЛ. Физически ми беше невъзможно.
По едно време се почувствах добре и след часа ми по водна аеробика, се раздвижих съвсем леко.
Рамене
3 смесени серии от
раменни преси с дъмбели, седеж, 90градусова облегалка: 10 повт х 10 кг на ръка
разтваряне встрани от стоеж: 10 х 6 кг на ръка
3 смесени серии от
предно рамо на долен скрипец, крив лост; подхват: 10 х 25 20 15 кг
разтваряния встрани от седеж и наклон напред: 15 х 6 кг на ръка
Задни бедра
3 смесени серии от
румънска тяга: 15 х 30 кг
бедрено сгъване от лицев лег: 20 х 20 кг
Няма как да съм доволна, но пък с оглед обстоятелствата... не беше и толкова зле. :)
Надявам се в неделя вече да съм ок и да мога да си тренирам като хората.
Храна:
500 г свинско
300 г в готово съст печени картофи
1.5 мъфини от вчера
4 краставици
половин глава бяло зеле
ще добавя и други зеленчуци
кафе, какао
04.03.16
15:13
4 броя, не кг!!!! :))))) :D
05.03.16
18:40
Без тренировка днес.
Храна
550 г пилешко бон филе, печено във фурна + морска сол и сушена самардала
3 бр мъфини от: брашно от гречка, шоко протеин, какао, ром, стевия
1 ябълка
3 бр айсберг
500 г чери домати
към 40 мл шарлан
безкофеиново кафе с какао
Полежах, поспах, поработих...
06.03.16
10:30
Месец 2. Седмица 1
Тренировка А (гръб/гърди) (в залата в квартала)
5 кръга от (трисет за гръб + трисет за гърди)
Гръб:
сумо тяга: 4х 120* 110 100 100 90 кг (*на 120 кг бяха 3 повторения, а в останалите трисети си бяха 4)
вертикален скрипец, широк хват: 8 х 50 50 50 45 45 кг
долен скрипец, тесен успореден: 15 х 30 30 25 25 25 кг
Гърди:
лег: 4х 60 60 55 55 55 кг
обратен наклон: 8 х 55 55 50 50 50 кг
полулег: 15 х 30 30 25 25 25 кг
Без кардио
Всичко беше супер, но тягата ми натежа малко на кръста в първата серия. Това не е чудно - все пак четвъртък и петък буквално се гърчех от болки.
Доволна съм, защото успях да си затвърдя тежестите от миналия път при нея. :)
Вдигнах малко при скрипеца, лежанката и обратния наклон.
Успях да направя две клипчета на тягата:
3х120 кг сумо тяга (първи трисет)
4х110 кг сумо тяга (втори трисет)
Храна
6 яйца, М + 3 червени чушки, чубрица и сол—> мъфини
200 г риба тон
3 бр мъфини от: царевично брашно, настъргани ябълки златна превъзходна, смлени орехи, цейлонска канела, стевия (сууупер)
30 мл мазнина
2 бр китайско зеле
300 г печени на скара зеленчуци: моркови, лук, тиквички, чушки, патладжан
безкофеиново кафе
ПП: Да добавя плана за идната седмица (месец 2, седмица 2)
понеделник - почивен
вторник - тренировка Б1 (квадрицепс/рамо) “моята” зала
сряда - плуване
четвъртък - тренировка А (гръб/гърди) “моята” зала
петък - плуване
събота - тренировка Б2 (задна верига/рамо) - или залата в квартала, или в Ботевград
неделя - почивен
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 06.03.16 10:44.