Здравейте,обмислям отново да направя един цикъл по тази пограма.От предишния останах много довелен.
Като идея ми идва да сменя лега с кофички с тежест.По-добре усещам упражнение.
В такъв случай имам ли нужда от асистиращи упражнения за трицепс,накрая на първият ден,тъй като той участва доста активно при кофите.
28.10.11
12:47
То и легът е упражнение за трицепс ;)
Схванах идеята на забележката ти ,но все пак заманята на 2те упражнения удачна ли е?
Мнението беше редактирано от Biad__ на 28.10.11 14:49.
30.10.11
08:25
Здравейте,може ли да използвам тази програма за изгаряне на подкожни мазнини?
Прочетох в тази тема http://www.bb-team.org/forums/viewthread/49744 ,че трябва да започна силови програма за да изгоря подкожните мазнини.
Мнението беше редактирано от Иван Иванов на 30.10.11 08:26.
30.10.11
08:29
казано от Иван Иванов на 30.10.11, 08:25:
Здравейте,може ли да използвам тази програма за изгаряне на подкожни мазнини?
Прочетох в тази тема http://www.bb-team.org/forums/viewthread/49744 ,че трябва да започна силови програма за да изгоря подкожните мазнини.
Може, но какъв ще е резултатът зависи в основна степен от храненето, а не толкова от програмата.
Ако в понеделник след лег-а вкарам и едни кофи с тежест ще бъде ли по-добре?Има ли опастност от претрениране?Пия креатин,бцаа и протеин в момента,такаче възстановяването не ми е проблем.
05.11.11
15:23
Направих три седмици сплит, за да премина фазата на мускулна треска и да подготвя тялото си и мисля да почна 5х5. Още съм начинаещ във фитнеса, 17г., 173 см, 60 кг, тренирам на чисто.
Подходящо ли е да правя
Клек 5х5
Набиране широк хват с тежест 5х5
Кофички с тежест 5х5
през два дни? И налага ли се да сменям кофичките и набиранията примерно с лег и гребане или мога да карам и 12-те седмици с тези упражнения? Целта ми е е да увелича силата си и да мога да правя кофички с 20-25 кг и набирания с 10-15.
Мнението беше редактирано от Иван Илиев на 05.11.11 15:24.
Още един въпрос ми изниква в главата. Тъй като реших вече ,че ще минавам на Stronglifts 5х5 , но след МАХ ОТ трябва ли да направя 1 седмица делоуд или по-леки тренировки с повече обем или направо след 8 седмица да почвам 1-седмица Stronglifts 5х5 ?
09.11.11
20:54
При Гребане в Петък тежестта трябва да е по - голяма от Гребане в понеделник същата седмица .. така ли? И когато в петък тежестта на клека е в пирамида.. последната серия трябва ли да е близка с тежестта от 5x5 с постоянна в понеделник същата седмица или да се сложи малко повече?
Мнението беше редактирано от Train for Life на 09.11.11 21:07.
09.11.11
22:27
казано от Train for Life на 09.11.11, 20:54:
При Гребане в Петък тежестта трябва да е по - голяма от Гребане в понеделник същата седмица .. така ли? И когато в петък тежестта на клека е в пирамида.. последната серия трябва ли да е близка с тежестта от 5x5 с постоянна в понеделник същата седмица или да се сложи малко повече?
Това е системата “5х5”, не “петък е по-голям от понеделник”! Затова и тежестите се увеличават според 5х5, а не кой ден е. Когато има значение денят (при клека), то е изрично указано - в случая става въпрос за клека в сряда и този в петък.
Тежестта на последната серия на клека в петък е най-добре да се определи от предходните 4 серии, вместо да се сравнява с тази от понеделник.
Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 09.11.11 22:27.
14.11.11
15:26
Здраейте,избрах си този варянт за програмата.
Понеделник:
Клек 5x5 (еднаква тежест)
Лег 5x5 (еднаква тежест)
Гребане 5x5 (еднаква тежест)
Асистиращи (нисък обем трицепс и преса)
Сряда:
Клек 5x5 (с 15-20% < от понеделник) ИЛИ Преден клек 5x5
Милитъри преса от стоеж 5x5 (еднаква тежест)
Тяга 5x5 (еднаква тежест) (при тежест 2.5xБВ се правят само 3x5)
Набиране 5x5
Асистиращи (нисък обем бицепс и преса)
Петък:
Клек 5x5 (покачване на тежестта във всяка серия)
Лег 5x5 (хоризонтален или от наклон)(еднаква тежест)
Искам да ви питам ,не правя тяга ,проблем ли е ако не я правя и в програмата или вобще да не я почвам ?
До колкото разбрах (ако не ме поправете):
В понеделник правя си клека,гребането,лег-а 5х5 , и накрая правя 1 упражнение например за бицепс 3х6-8
Следва в сряда,ако от понеделник съм правил клека 5 пъти с 60 кг, в сряда да са 5х45 кг ?
Клек 5x5 (покачване на тежестта във всяка серия) Тоест ? Правя 5 серий и след 1вата дигам килата ? С колко .
Искам да ме извините ,но не съм чел всички страници,вчера попаднах на темата,а мисля от днес да почна по някоя нова програмка,затова ако ми отговорите днес ,довечера я почвам.
Мерси!
14.11.11
15:53
Тягата и клека са главните силови упражнения, сам си отговори дали има смисъл да почваш без тяга (не виждам защо не я правиш..). Ако в понеделник си правил 5х5 на 60, в петък правиш примерно - 5х40, 5х45, 5х50, 5х55, 5х60 или започват от 5х45 до 5х65 (аз правех първия вариянт).
17.11.11
21:54
Има ли 5х5 с вариант от 4 пъти в седмицата?
Има ;) Или поне можеш да си я направиш и така. Разделяш примерно тялото на горна и долна част и тренираш 4 пъти седмично.
Мнението беше редактирано от Петко К на 18.11.11 11:37.
21.11.11
18:54
Мисля да започна 5х5 от другата седмица, но имам някои въпроси.
Първо: Тяга 5x5 (еднаква тежест) (при тежест 2.5xБВ се правят само 3x5) - Какво значи това в червеното?
Второ: Правят ли се загряващи серии или се почва направо с работните?
Трето: Какво ще рече нисък обем трицепс, бицепс и преса?
Това е за сега, надявам се на отговори :)
1.Ако си 100кг и правиш тяга с 100кг правиш 5х5,но ако тягата ти е 2,5 х твоите килограми,т.е ако тягата ти 250кг,правиш само 3х5
2.Правят се задължително загряващи серии.
3.Нисък обем трицепс, бицепс означава по 1 упражнение максимум за група,защото се товарят достатъчно от другите упражнения,правиж ги по 3х8,а корема 3х20 или както ти си прецениш. ;)
21.11.11
21:03
казано от asd . на 21.11.11, 19:33:
1.Ако си 100кг и правиш тяга с 100кг правиш 5х5,но ако тягата ти е 2,5 х твоите килограми,т.е ако тягата ти 250кг,правиш само 3х5
2.Правят се задължително загряващи серии.
3.Нисък обем трицепс, бицепс означава по 1 упражнение максимум за група,защото се товарят достатъчно от другите упражнения,правиж ги по 3х8,а корема 3х20 или както ти си прецениш. ;)
Мерси за отговора!
Тази програма може ли и начинаещ да я ползва месец и нещо във фитнеса съм бил и ка кда я съчетая сас клек 20 повторения моля помогнете ми
25.11.11
16:32
Преди:
Тяга- 85х5
Лег- 62,5x5
Клек- 60x5
Раменна преса-40x5 (от седеж напълно свободно,т.е. правя сам цялото движение)
След 2,5 месеца(близо 3 месеца)
Тяга - 130х5
Лег - 82,5x5
Клек-92,5x5
Раменна преса-55x5
тъй като доста четох по тая тема и гледам има доста доволни , реших след около 20 дена и аз да започна по тази кръгова програма 5серии по 5повторенмия за сила .Тук обаче не ми се връзват няколко неща и ако може да получа отговор без много много да ме ‘’храните’‘
1. Освен за покачване на силата , тази програма ще ми помогне ли за покачване на ММ
2. Като се тренират така почти всички групи през ден , няма ли вероятност за претренирване
стажа ми е 6 месеца горе-долу.
Благодаря предварително , ПОЗДРАВИ !
1. Ще помогне. Разбира се, и храненето трябва да ти е като за маса.
2. Няма опасност.
26.11.11
19:18
А набирането какво трябва да е? Широк или тесен хват, над- или подхват?
Ами дали ще стане нещо ако тази система се прави само 3 седмици защото няма да имам възможност за повече . За такъв перииод от време дали ще има прогрес или само ще си загубя времето
и също така тягата в сряда с какво мога да я заменя , защото не съм я правил никога , а и засега не мисля да я усвоявам , тъй като до скоро имах проблеми с кръста
Мнението беше редактирано от RinGo на 26.11.11 23:01.
За три седмици която и да е програма за маса или сила не би дала твърде големи резултати, но пък ако досега не си тренирал силово ще има повече смисъл да започнеш 5ь5, от колкото обикновен сплит или програма за маса. Новия стимул ще доведе до по-бърз прогрес.
Тягата като ефект може да се замени с друг вид тяга, но щом казваш, че не можеш и не си правил до сега нямаш кой знае колко варианти. Същите мускули се натоварват и от обратни хиперекстензии, примерно.
Аз лично бих започнал да упражнявам техниката с лека тежест всяка тренировка без да се стремя да увеличаваш тежестта или дори да се доближавам до умора, а в сряда някоя друга серия с малко по-стабилна тежест, но с щангата малко под нивото на колената, за се науча да стабилизирам кръста под тежест.
03.12.11
23:21
казано от Krasen Georgiev на 25.11.11, 17:22:
зимал ли си нещо?
Освен протеин и десктроза (нещо като захар на прах) друго нема.
И здраво извара яйца малко мръвка картофи ориз - това в общи линии :)
Здравейте , днес започнах по тази система . Не мога да кажа от първия път , но днескашната тренировка ми хареса . Само едно знам от сега , че от първия ден (днес) вече мразя 5-тата серия :)
Имам няколко питания :
Идачно ли е в 3-тия тренировъчен ден да се включи пулоувър ?
Защо в програмата клека веднъж се прави с еднаква тежест , после с по-малка и накрая с покачване . ПО СКОРО НЕ РАЗБРАХ КАКВА Е ЛОГИКАТА във 2-рия ден с по-малките тежести
И защо на лега понеделник е с еднаква тежест и петък пак ? Не трябва ли като клека да се покачва ?
Здравейте, чудех се за асистиращите трицепс, бицепс, както са в програмата, дали не се претоварва така трицепсът?
Преди време се интересувах от тази система,но по ред причини трябваше да прекъсна залата.Интересът ми към 5х5 обаче не секна и след 2-3 месеца сплитове вчера направих първата си тренировка.Тренирам по системата на Бил Стар и тук ще кажа първите впечатления за тренировката си.
Тъй като и преди и сега основното,което ме притесняваше бяха загряващите серии и тяхния брой реших да започна така:
2х5 клек загрявка и 5х5 с еднакви кг. После лег 1х5 загваща серия и 5х5 с еднаки кг. Дойде време за гребането на което направо се метнах на 5х5 с еднакви кг., тъй като мислех,че ако и там сложа 1-2 загряващи серии тренировката става доста обемна.Направих и едно упражнение за трицепс и заминах.
Вечерта обаче кръста започна да ме боли супер много.Незнам дали само от тренировката или и от факта,че в къщи местихме малко мебели, но така кръст никога не ме е болял дори и след тренировка за гръб, където правя гребане и тяга. Според мен болката идва по скоро от факта,че направих 12серии в които основно участва кръста. Та от тук нататък взех да се чуда как да процедирам.Случайно попаднах на тренировка на Рег Парк ,който е тренирал по 5х5 ,но при него първите 2 серии са били загряващи,а другите 3 тежки с еднакви кг.. Спомням си назад в тематата,че едно момче също тренираше на този принцип и имаше задоволитени резултатите.Интересно ми е дали някои друг е тренирал по този начин ,за да сподели резултатите.
Общо взето това е.Утре ако се чувсвам добре продължавам по план с тренировките.Ако някои иска нещо да допълни и посъветва е добре дошъл ;)
Ако си начинаещ, 5 серии с еднаква тежест са приемливи. Ако си напреднал и вдигаш големи тежести, по-добрия вариант е пирамида, като едва последните 1-2 са с максимални кила. Повечето професионалисти правят така, рядко някой помпа много серии с еднаква тежест. Аз също рядко правя много серии с еднакви килограми.
По колко време се почива между сериите и между самите упражнения :?
Може ли да се набляга повече на лежанка а не на крака ?
ами то клека е в основата.. иначе може и на лега да
Иначе това ми е най-странно .. Да видя някой във фитнеса да стой до часовника и да го следи с тъп поглед . Не можете ли сами да прецените колко време им трябват на мускулите ви за почивка за следваща серия или упражнение ??
Мнението беше редактирано от RinGo на 03.01.12 17:05.
На интересен ли се правиш ?
Беше прост въпрос “По колко време се почива между сериите и между самите упражнения ?”.
Явно и ти не можеш да прецениш по колко време мускулите трябва да почиват щом отговаряш така.
Прегледах програмата на ново и видях, че се набляга на гърди доста :)
Ще перифразирам въпросите си в друга отделна тема в по-късен етап, защото мисля, че така ще бъде по начетливо и е още ранно.
казано от Петко К на 03.01.12, 11:18:
Ако си начинаещ, 5 серии с еднаква тежест са приемливи. Ако си напреднал и вдигаш големи тежести, по-добрия вариант е пирамида, като едва последните 1-2 са с максимални кила. Повечето професионалисти правят така, рядко някой помпа много серии с еднаква тежест. Аз също рядко правя много серии с еднакви килограми.
Всъщност съм от доста време по залите, просто понякога немога да тренирам дълго време.Свикнал съм и с натоварването и с правилното изпълнение на упражненията. Тежестите който вдигам не са чак толкова големи,затова се опитвам да работя в тази насока.Явно ще пробвам вариянта последните ми 2-3 серии да са с макс.кг.
А в петък само на клека ли се покачват килограмите или на всички упражнения?
03.01.12
23:32
казано от asd . на 03.01.12, 23:30:
А в петък само на клека ли се покачват килограмите или на всички упражнения?
За коя програма става въпрос? За петък х петък сигурно, щото при 5х5 килограмите не се покачват според деня...
Извинявам се,че не съм уточнил.
Понеделник:
Клек 5x5 (еднаква тежест)
Лег 5x5 (еднаква тежест)
Сряда:
Клек 5x5 (с 15-20% < от понеделник) ИЛИ Преден клек 5x5
Милитъри преса от стоеж 5x5 (еднаква тежест)
Тяга 5x5 (еднаква тежест) (при тежест 2.5xБВ се правят само 3x5)
Набиране 5x5
Асистиращи (нисък обем бицепс и преса)
Петък:
Клек 5x5 (покачване на тежестта във всяка серия)
Лег 5x5 (хоризонтален или от наклон)(еднаква тежест)
Тук в този петък,при всички ли упражнения се покачват или само при клек?
Мнението беше редактирано от asd . на 03.01.12 23:45.
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече