Ценни мнения от форума

Прескочи до:

31.08.12
00:40

Пускайте тук мнения, които са ви направили впечатление, събрали са голям брой гласове (без тези от женските дневници, където са пускани снимки по оскъно облекло) и съдържат постоянно пренебргвани истини. По възможност с линк към темата и не забравяйте да упоменета автора!

Ще започна с:

казано от Петко К на 17.08.12, 10:28:

Да, ама е вярно.
Повечето хора зациклят на незначителни подробности от сорта колко точно грама въглехидрати и протеини да ядат, колко пъти на ден и през колко часа, дали да са на ВВД, НВД, РБД, ЦХ, ВД и т.н., чудят се какво да ядат точно преди и след тренировка, преди лягане, след ставане, и като цяло търсят разни магични режими, дето хем да качват, хем да релефят.
А в същото време тренировките им са смешни.

Мнението е от тази тема

Темата беше редактирана от Vic на 13.09.13 09:19.

Харесва ми идеята. Много мъдрост може да се събере на едно място.

казано от инж. Марин Маринов на 19.07.12, 10:46:

казано от jhony на 17.07.12, 22:48:

Можеш ли да обясниш накратко плюсовете от студеният душ и с какво превъзхожда топлия ?

Като цяло, когато се адаптираш към студа, тялото ти започва да работи по доста по-различен начин, става много икономично и продуктивно. Студените душове, съчетани с подходяща храна могат да те адаптират към студа, тогава се усещат плюсовете в цялата им сила. Когато ги правиш от време на време ефект пак ще има, но ще е по-малък. Накратко ефектите са:

1. Подобряват имунната сиситема
2. Действат противовъзпалително
3. Повиашват половите хормони
4. Подобряват съня
5. Подбряват чувствителността на лептиновите рецептори!!! От това следват десетки други плюсове!
6.  Повишават метаболизма и изгарянето на мазнини
7. Подобряват настроението и премахват депресията
8. Правят косата и кожата по-хуабви
9. Охлаждат тялото и телерираш по-добре горешините
10. Раздвижват лимфата в цялото тяло
11. Когато ги правиш достатъчно дълго време и се и станеш адаптиран  към студа, “отвързват” функциите на лептина от циркадилания ритъм (светло-тъмно) и тук вече тялото почва да работи по друг начин (това, за което споменах в началото)

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/49503/P1960

Мнението беше редактирано от Кристиян Дончев на 31.08.12 02:00.

Веднага се включвам с култово мнение :)

казано от James Hinks на 13.01.12, 12:49:

казано от Diddlina на 11.01.12, 15:41:

Откакто открих интервалните тренировки със собствено тегло и свободни тежести, направо се преродих.

Обаче, много малко хора, и най-вече жени (giggle), могат да го проумеят това ;)

1. Една жена трябва да тренира във фитнес зала - само там може да се натоварва пълноценно и качествено !
2. Една жена трябва да тренира с епилиран и релефен инстуктор - иначе няма кой да и каже какво и как с такава компетентност и авторитет !
3. Една жена не трябва да тренира със свободна тежест по-голяма от 2 кг - иначе може да получи смущения, които да я оставят бездетна !
4. Една жена трябва да тренира с много повторения, поне 15, даже 20 е по-добре - все пак и трябва да свали онези митични 3-4 килограма мазнини, не и трябва мускулна маса !
5. Една жена трябва да тренира с леки тежести - големите тежести освен, че водят до упоменатите в точка 3. увреждания, неминуемо ще и докарат и мускули поне като на инструктора !
6. Една жена не трябва да пие каквито и да било добавки, освен тези, които продават/продава в залата/инструктора - витамините повишават прекалено много апетита, рибеното масло е преди всичко мазнина, а тя точно мазнини иска да свали, от аминокиселините окосмяването по тялото се увеличава, но да - понякой гейнър от протеин бара е здравословно !
7. Една жена трябва задължително да прави кардио - само кардиото гори наистина доказано мазнините, но кардиото не трябва да е много интензивно защото съществува риск за ставите и сърцето !
8. Една жена не трябва да тренира повече от 3 пъти седмично - хормоналния и баланс отива на кино !
9. Една жена не трябва да тренира в два последователни дни, умората се натрупва и това уврежда непоправимо, естествено след време, мозъка !
10. Една жена не трябва да тренира целогодишно - организма винаги има нужда от почивка.

казано от Diddlina на 11.01.12, 15:41:

За хранителния режим - Универсален, май няма. )

Това - също ;)

1. Всичко, което има “фибри” !
2. Всичко, което няма “мазнини”, особено животински !
3. Всичко, което е зърнесто/пълнозърнесто !
4. Всичко, което е растително !
5. Всичко, което е само сухо/бяло месо !
6. Всичко, което е с подсладители !
7. Всичко, което е плод !
8. Всичко, което се рекламира по телевизията като здравословно !
9. Всичко, което е “кълнове” !
10. Всичко, което е слабоалкохолно, но без бира естествено !

1. Нищо, което е червено месо.
2. Нищо, което е с тлъстина.
3. Нищо, което е с животинска мазнина.
4. Нищо, което е било вътре в животното - яйца или субпродукти.
5. Нищо, което е било върху животното - кожа или сланина.
6. Нищо, което е ферментирало.
7. Нищо, което да има произход “от село”/”домашно”.
8. Нищо, което се яде сурово - плодовете, зелето и морковите са изключение.
9. Нищо, което бобово - е, соеви кълнове в китайския може понякога.
10. Никакви миризливи зеленчуци - кромид, праз, чесън, ряпа, магданоз, копър, босилек и всякакви други такива.

От тази тема

Мнението беше редактирано от Момчил Ганев на 31.08.12 01:56.

казано от James Hinks на 10.08.12, 12:28:

Че е зле - зле е. Учителите по физическо са зле платени(учителите въобще са зле платени), учениците са меко казано неуважителни и незаинтересувани, материалната база в повече случаи е лоша(което въпреки, че не е най-важното, е фактор, който влияе субективно върху обективни такива).
Да не говорим, че цялата образователна система е срината и не работи правилно. Няма единни нормативи за всички, няма градация в нормативите...
Всичко трябва да започне още от първи клас с най-общи занимания, които в последствие да водят до изграждане на някакви качества у учениците. Тези занимания трябва да са в началото под формата на игри, на състезания по групи, на състезания по двойки, по единично, постепено да преминат в леки тренировки, в тренировки с определена насоченост и така за 12 години в училище затлъстяли или обездвижени деца почти няма да има.
Обаче какъв е стимула за един учител по Физическо да го прави - никакъв. Да ходи да моли директора за пари за халки/въже/успоредка, гиманстическа пътека, скочище, медицински топки - защо, той и без това ще откаже, пък за учителя това значи ангажимент по време на часовете, по-лесно е дай им там топката и си гледай кефа, те и без това догодина ще са при други учители. На директора за какво му е да хвърля пари на вятъра за някакво оборудване като може да се купят нови карти, дъски, тебешири, гъби, парцали за пода, кафемашина, пердета...или да губи учебно време за спортен празник - я по-добре да наваксат за матурите и външното оценяване, че догодина пак ще сменят програмата...

За да предотватя последващата дискусия кой е крив и кой е прав, кой е виновен и кой е невинен - всички депутати от 1990 досега и всички министър-председатели, министри на образованието, спорта, младежта, науката и там както ги въртяха тия министерства.
Всички, без изключение ! Никой никога не стана и не защити правото на българските деца да растат здрави и силни !

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/55683/P1360

Мнението беше редактирано от Кристиян Дончев на 31.08.12 02:01.

Това е по повод специализацията за отделна мускулна група :

казано от Oranje на 19.11.09, 21:14:

Ето ти един безценен съвет: отиваш в една зала. Намираш някой много слаб, който тренира поне от няколко години и копираш програмата му за дадената група, която ти изостава. Той със сигурност е мислил дълго време упражненията и ги е подбрал за всички части от дадения мускул. Останалите групи ги поддържаш и след 4-6 седмици отиваш да му благодариш и да го черпиш един протеин. Лесно ще го познаеш - ако не се е стригал само косата му ще е различна.

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/41272

02.09.12
19:49

казано от Animal на 23.08.12, 20:46:

Защо мъртвата тяга е едно от най-важните упражнения според повечето трениращи ? А какви са плюсовета и минусите на тягата според вас ? Мисля,че е малко надценено упражнение.

казано от CarnalK на 23.08.12, 21:33:

1. Натоварва цялото тяло.
2. Развива силата
3. Предизвиква брутален мускулен растеж
4. Разделя мъжете от момченцата

Тягата и клека са най-подеценяваните упражнения във фитнес залите. Надценено упражнение е лежанката.

Темата

незнам дали е за тук,но с тея 55 гласа......

02.09.12
21:04

Vic относно неговия опит с Циклично Хранене (ЦХ)

казано от Vic на 02.09.12, 17:53:

казано от Ivaylo Stefanov на 02.09.12, 09:02:

Е,как е това ЦХ ? Аз,се пробвах и след първия ден вече бях готов да убия някой от глад и край,всичко приключи! Поддържаш ли си теглото,качваш или сваляш?  Питам,защото знам че не взимаш добавки и ми е интересно как ти се отразява:)

Ще се постарая да съм максимално обективен. Започнах ЦХ без конкретни очаквания и дори нямаше съзнателен старт, а стана някак от само себе си. Заради служебните си задължения и съчетаването им с тренировките започнах да измествам обедното хранене все по-късно и по-късно, докато не започнах да обядвам не по-рано от 15:00-16:00 ч. Попрочетох това-онова и реших, че единствената разлика на ЦХ с тогавашния ми режим беше закуската.

Адаптация: В началото е стрес. Имаш чувството, че не можеш да мислиш за нищо друго, освен, че си гладен. За около седмица настъпва адаптация и това чувство изчезва. Резултатът: повишена концентрацията през целия ден. Лекота и енергия. Чувството, че си независим от храненето е несравнимо.

Тренировки: Няма негативно влияние над качеството на тренировките. С умерени темпове подобрявам постиженията си. Когато се налага да гладувам целия ден и да тренирам след 18.00 ч, вработването продължава една идея по-дълго, но един път влязъл в ритъм, нямам никакви проблеми. Заради празния стомах няма позиви за повръщане и прилошаване при много тежко натоварване. Ако тренирам на обяд се храня в 15:00 ч., ако не тренирам - първото хранене е вечерята. Нямам пред и следтренировъчни хранения с въглехидрати и не изпитвам нужда. Всъщност, когато съм гладен ме привличат мазни меса, сирена и зеленчуци, но не и джънк. Едва след нахранване може и да ми се прияде сладко (шоколад) или плод, но не винаги. Не се ограничавам, когато почувствам нужда от бързи въглехидрати след хранене.

Теглото: Варира според количеството храна, което поемам, не според режима. Като цяло не съм отслабнал, може би само малко по-чист (за пълно изчистване ще трябва да избягам от стреса и да спя по цяла нощ, което е немислимо за момента). Със сигурност не съм изгорил мускули, дори напротив, макар да не се меря и тегля редовно.

Не практикувам ЦХ ежедневно. Събота и неделя обядвам, а понякога закусвам в събота. Изключително рядко закусвам в делничен ден.

Заключение: От опит и прочетено: ЦХ не е панацея. Категорично не е за всеки, особено за жени с хормонални проблеми. За тях е наложително първо да овладеят проблема, преди да се пробват и то с някой хитри тънкости. За повечето мъже е подходящ без условности, най-лесно биха преминали към него такива, които се хранят ВМ или близко до този режим. Все пак, нека се има предвид, че аз съм относително едър (ръст 174, тегло 100 кг) и не съм сигурен как ще се отрази на някой по-лек.

ЦХ опростява максимално режима - не нужно да се главоболя за храненето през деня, за часа на тренировката и натоварването на работа. Ако съм тренирал по-тежко от обичайното или съм имал изморителен ден просто ям повече на вечеря. Не представлява усилие на волята да го спазвам (което е голям плюс за които и да е режим)

Не мога да преценя дали ефектите на хормонално ниво са описваните в статиите, но либидото е отлично.

Засега толкова, ще допълвам.

Източник

03.09.12
23:40

казано от Lachezar Tomov на 23.08.12, 22:46:

Защото работи задната верига и дава сила за ежедневието, от бокс, през носене на гардероб до повдигане на паднал мотоциклет. И защото обикновено е движението, на което вдигаш най - много и съответно увеличаваш страхотността си.

от тук :)

От мненията на Лъчезар и Петко Кавръков най-много научавам.

Мнението беше редактирано от Filip Mutafov на 03.09.12 23:41.

05.09.12
22:18

Стига си търсил идеалната програма, оправи храненето. Иначе, както в живота, докато намериш идеалната жена ще умреш девствен, докато намериш идеалната работа се пенсионираш без ден стаж и т.н. Използваш основните принципи и се търсиш себе си. Така правят умните, останалите сгъват за бицепс до прималяване и не се променят с векове...

Всяка тренировка е ползотворна. Просто не търсиш максималната ползотворност всеки път, защото това води до 99% претрениране. Така че слушаш тялото си. Може да спреш по средата на серията, ако усетиш, че не си за това упражнение този ден и т.н.
Въобще всеки е индивидуалност и колкото по-съобразена с това е една програма (хранителна, тренировъчна и за възстановяване) - толкова по-големи успехи ще има.

Два съвета, които получих когато бях със стаж два месеца в залата. Две мнения, които и до ден днешен си ги препрочитам от време на време и винаги ме карат да се усмихвам!

автор: @Oranje

07.09.12
19:37

Мнение относно програма за начинаещ:

казано от CarnalK на 04.09.12, 12:37:

A:
клек, лег, обръщане (гребане)

Б:
тяга, военна преса, набиране

Редуват се тренировки А и Б с ден почивка.

В 5х5 или 3х5 с една-две загряващи серии. Примерно.  Програмата е директно от центъра за обучение на камикадзета :D

казано от CarnalK на 04.09.12, 16:48:

Например това, кеото написах по-горе.
Тази: http://www.bb-team.org/forums/viewthread/40418
Или по Рипетоу Starting Strength: (в скоби пиша загряващи и вработващи)
RM - repetition max - максималната тежест за повторение. 1RM- максимална тежест за едно повторение , 5RM - максимална тежест за 5 повторения
Workout 1:
A) Клек 3 x 5 (2х5 лоста, 1х5 с 40% от 5RM, 1х3 с 60% от 5RM, 1x2 c 80% от 5RM)
B) лег 3 x 5 (2х5 лоста, 1х5 с 50% от 5RM, 1х3 с 70% от 5RM, 1x2 c 90% от 5RM)
C) тяга 1 x 5 (2х5 с 40% от 5RM, 1х3 с 60% от 5RM, 1x2 c 85% от 5RM) На тягата няма как да почнеш с по-малко от 50/60 кг поради диаметъра на дисковете
кофички - 2/3 серии колкото можеш
Workout 2:

A) Клек 3 x 5 (2х5 лоста, 1х5 с 40% от 5RM, 1х3 с 60% от 5RM, 1x2 c 80% от 5RM)
B) военна преса 3 x 5 (2х5 лоста, 1х5 с 50% от 5RM, 1х3 с 70% от 5RM, 1x2 c 90% от 5RM)
C) обръщане 5 x 3 (2х5 с лоста, 1х5 с 55% от 5RM, 1х3 с 70% от 5RM, 1x2 c 85% от 5RM) Само тук са 5 серии по 3 повторения. Обръщането ти е power clean от позиция на щангата над коленете с четвърт клек.
набиране - 3 серии колкото можеш

Тези тренировки се редуват с поне един ден почивка между тях. Дали ще тренираш през ден или 3 пъти седмично си е до теб. Почивки - колкото ти е необходимо. Да кажем 3 минути между работните серии. загряващите може и по-малко.


CarnalK от темата http://www.bb-team.org/forums/viewthread/63527

Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 07.09.12 23:17.

07.09.12
23:21

И нещо извън тема фитнес, но много ценно и вярно:

казано от Vic на 07.09.12, 23:03:

казано от Тедо на 07.09.12, 15:24:

Малко спамец, ако треа да се трие:
Аз съм “ЗА” разоръжаването на България. Не ни трябва нито армия, нито голям флот.

Бъркаш много, момче... “Който народ не храни собствената си армия, храни чужда”.

Vic от тази тема.

11.10.12
23:16

Я да съживя малко тази тема:

казано от James Hinks на 10.10.12, 15:32:

Като изключиш краката от тренировката ще се случат няколко неща :
1. Енергоразхода ти автоматично пада драстично, което при същия прием на храна означава още повече подкожни мазнини.
2. 50% от мускулите на тялото спират работа и зоните около тях стават идеалното депо за тлъстината.
3. Понеже мускулите загубват обем по-бързо отколкото се трупат мазнините, в началото няма да усетиш негативната страна, а ще усетиш визуално точно това, което искаш.
4. Тъй като краката дават основония принос за висок % от МСЧ в тренировката, то без тях ще си винаги под оптималния режим за горене на мазнини - релефАт и ти сте тръгнали с два влака стрела в различни посоки.
5. Поради наличието на конкуренция между мускулите на горната част на тялото и долната част на тялото и изключването на последната от тренировките, то горната ще почне да дърпа и силово и на размер. Въпроса е, че при по интензивни натоварвания, този неосезаем дисбаланс ще те повлече към травми.

Темата е тази.

Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 11.10.12 23:16.

12.10.12
20:03

Тема “Как да се съвземем след постоянно боледуване” :

казано от Miss Fight на 10.02.12, 22:24:

Ето и моя безценен съвет:
1. Пчелни продукти - мед, пчелно млечице, пчелен прашец, клеева тинктура (особено добра в грипния сезон, капят се капчици в малко вода).
2. Здрава храна, здрави тренировки, здрав сън.
3. Не тичай на под 5 градуса (ОПИТ).
4. Не пий студени напитки.
5. Бъди спокоен, не допускай стреса в живота си.
6. Забавлявай се.
7. Прави секс. Безопасен!

Прости, ясни и безкрайно изчерпателни неща за добро здраве, любим цитат от раздел “общи теми за здраве”. Автор Miss Fight

казано от Петко К на 18.10.12, 00:10:

Плюсове - отделяш достатъчно внимание на всяка група и я тренираш с висок обем и интензивност.
Недостатъци - трябват ти поне 5 тренировки седмично. Трябва да тренираш без пропуск, щото имаш възможност само за една тренировка седмично за група и не трябва да я пропускаш и също така, ако не я натовариш както трябва, ще трябва да чакаш 6 дена, преди да я тренираш пак.
П.П. Ако нямаш много стаж, недостатъците са повече от плюсовете.

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/64393

казано от Vic на 09.10.12, 11:00:

Писала си, че тренираш с кросфит комплекси - вероятно си усещала, че тук границата между тежката тренировка и ненужно изтощителната тренировка може да бъде много тънка, особено ако правиш твърде много меткони. При твърде изтощителните тренировки и недостатъчно възстановяване се отделя твърде много кортизол, който пречи на изгарянето на мазнинните. Получава се нещо като парадокс - малко калории+изтощителна тренировка, а в резултат не намаляваш, че дори и увеличаваш мазнините.

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/64197

Мнението беше редактирано от Кристиян Дончев на 19.10.12 23:49.

казано от James Hinks на 02.11.12, 11:18:

Бе те и половин час в залата понякога стигат на метаболизма да се забърза за следващите 48.
С бавен метаболизъм ще имаш по-малка нужда от храна, но следват няколко негатива :
1. Зимата ще ти е постоянно студено.
2. Ще си по-податлив на инфекции.
3. При рязка смяна на атмосферните условия ще чувстваш осезаем дискомфорт.
4. Трудно ще се “вработваш” в нещо, трудно ще излизаш от “работна зона”.
5. Трудно ще се възстановяваш от високоинтензивни натоварвания.

казано от инж. Марин Маринов на 02.11.12, 12:11:

LDL cholesterol + T3 (and Vit A) = pregnenolone
При забавен метаболизъм Т3 е намален, от там и прегненолона, от там всички други хормони (прогестерон, естроген, ДХЕА, тестостерон). Мозъка не ти работи оптимално, мускулите ти не работят оптимално, настроението не ти е както трябва. Ако към този бавен  метаболизъм  прибавиш и малко стрес, нещата отиват на още по-зле. Кой иска такъв живот? Не мерси, аз не искам бавен  метаболизъм, просто защото няма да мога д се насладя на живота.

От тази тема - http://www.bb-team.org/forums/viewthread/64699

11.12.12
14:04

Темата е за изгубената мотивация (grin) 8-)

казано от Miss Fight на 30.09.12, 09:36:

Много често психическата ни нагласа е повлияна от цялостния ни начин на живот.  За да имаш мотивация и вяра в себе си, не е необходима външна стимулация, а вътрешна. Промени ежедневието си, мисленето си. Не си налагай нещо насила, не си поставяй срокове, преди вътрешно да си приел идеята, че искаш промяна. Съзнанието е първо, после е действието. Помисли над това как ти влияе тренирането. Чувстваш ли се тонизиран, зареден след тренировка? Помисли над здравословните ползи, които извличаш от спорта. Представи си се - дали в залата или в парка - как спортуваш отново, задъхваш се, пълниш дробовете си с въздух, там си - живееш. Искаш ли това да се върне? - Представяй си се как прогресираш.
Върна ли качеството на хранене? - Нямам предвид добавки и протеин на прах, а пресни плодове и зеленчуци, сурови ядки, качествено месо и млечни продукти, яйца? Подобри нивото на хранене. Увеличи приема на свежи и пресни храни, намали по-тежките и преработени. Ще усетиш лекота и жизненост.
Ставай рано. Ставай докато е още сумрачно - виж началото на новия ден и се запитай - Какво искам да направя днес със себе си? - Всеки ден е нов шанс.
Изчисти съзнанието си, намали стреса. Вместо да седиш пред компютъра или телевизора, разходи се навън, на слънце, на въздух - било то и градски. Нека тялото ти си припомни какво е да използва капацитета си - това ще ти хареса.
Когато вътрешно приемеш идеята за промяна, когато съзнанието ти визуализира възможностите, които са пред теб, тялото ти ще отговори. Ще се появи искрата, хъса, енергията. Тогава следва да използваш тази енергия - да тренираш здраво, осъзнавайки, че градиш себе си - и физически, и психически. Тренирай за себе си - за това, което си и за това, което можеш да бъдеш.
Успех

Мнението беше редактирано от introducer на 11.12.12 14:05.

14.12.12
12:55

казано от Miss Fight на 14.12.12, 09:31:

Най-голямото противоречие, което може би си срещнала, е в мненията на форумите относно начините на отслабване. Сред майчините сайтове и тези на недобре осведомените млади момичета цари мнението, че по пътя на лишението се стига до заветната фигура-мечта, така че идеалният вариант е приемането на не повече от 700 калории дневно (просто защото числата нагоре изглеждат твърде големи и страшни), някое и друго упражнение на Хайди Клум и цигарата и кафето на площадката.
В този форум, както и в други такива - посветени на здравословното живеене и природосъобразен път към каквато и да е промяна, ще срещнеш съвсем различно, дори донякъде противоположно мнение. А именно:
- Не ограничавай, а спри полуготовите, рафинираните, подсладените и пресолени храни, пърженото, транс-мазното.
- Примемай богата на хранителни вещества храна. Тя включва адекватно количество протеин, въглехидрати и мазнини. (Ако не знаеш как да прецениш разпределението на калориите, прочети различните режими на хранене в сайта, избери си удобен за теб и посмятай http://www.bb-team.org/hranene/hranitelni-rezhimi ) Храни като месо, яйца, млечни продукти, зеленчуци, овес, сурови ядки и студенопресовани олия са добре дошли.
- Не прекалявай с плодовете. Фруктозата може да ти изиграе лоша шега в прекомерни количества. Един-два плода на ден са достатъчни.
- Пий вода.
- Тренирай. Дори да не можеш да посещаваш зала, прави силови упражнения вкъщи. Те може да са със собствено тегло, а още по-добре да инвестираш в свободни тежести и да включваш упражнения и от двата типа за максимален резултат (Избери си упражнения за различните части от тялото и си сглоби тренировки за 4-5 дни от седмицата http://www.bb-team.org/fitness/exercises ).

пОздрави
- За цигарите - разбира се, че можеш да ги спреш. Всякакво твое оправдание за мен ще се чете единствено и само като “липса на воля”. Така че просто си прецени дали ще работиш за своето добро състояние и за собствения си живот, или ще предпочетеш да си лежиш на старата добра рутина, измисляйки си оправдания за пред самата теб.

http://www.bb-team.org/forums/viewreply/854913

казано от James Hinks на 03.01.13, 15:52:

Не може да не излезеш от зоната на комфорта и да искаш да си адаптиран.

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/55683/P2360#p-861796

Мнението беше редактирано от Херцог Трън на 03.01.13 15:58.

03.01.13
17:18

казано от Петко К на 28.12.12, 14:21:

За оформяне и развитие на тялото през първите години (не месеци) тренировки, не е нужен сплит.

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/65583#p-859576

казано от Петко К на 03.01.13, 11:11:

Претренират елитни атлети, трениращи тежко, всеки ден по 2 или 3 пъти. Претренирането се случва след седмици и месеци тежко натоварване, не става от 1-2 тренировки.
Хора като нас, трениращи по 3-4 часа седмично са много далеч от претренирането. По-скоро не сме достатъчно тренирани ;) 
Това, че си имал една лоша тренировка или няколко дни си бил уморен не значи, че си претренирал.

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/55683/P2280

казано от CarnalK на 08.01.13, 00:38:

LOL
плажната бригада, която смята фитнеса за допълнение към дискотеката да се изнесе от темата!
Откакто залата стана място, където главно се оформя физика, а не се подобряват атлетични качества постоянно се мотаят разни неориентирани гейчета  сложили изрязани потници, слушалки в ушите и причесчици.

Не ме дразни, че тренирате само три мускулни групи.
Не ме дразни, че говоренето е повече от тренирането.

Дразни ме, че повечето са едни завистливи малки душички, които умират от яд, че някой вдига повече от тях. Които не могат да приемат, че различните хора имат различни цели. Които никога не биха се зарадвали на чуждия успех на някои от тяхната зала.
Жалка история.

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/63272/P80#p-863787

Мнението беше редактирано от Херцог Трън на 08.01.13 01:06.

казано от James Hinks на 10.01.13, 12:52:

казано от Acework на 10.01.13, 12:42:

Набирам се подхват, за да дръпне самата основа на набиранията като крайната цел е набиране надхват на една ръка. Негативните не са ли достатъчни за техниката ?

Позицията на хват няма значение толкова, колкото абсолютната сила.
Негативните не са достатъчни, трябва да почнеш задължително и с асистиращи - едната ръка хваната за другата като променяш нивото на захвата, едната ръка хваната за въже, стойка в страни от лоста...Иначе скоро няма да се набереш с една ръка, само ще си контузиш сухожилията на бицепса, лактите, предмишниците.

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/61003/P160#p-864926

10.01.13
16:18

казано от James Hinks на 10.01.13, 15:59:

Защо тяга ?
Защото :

1. Стартово движение, с възможност за различни амплитуди на изпълнение, различни позиции на ръцете и най-вече възможност за изпълнение с голяма тежест.

2. Иска стабилизация от всички неучастващи в движението мускулни групи.

3. Стратовата позиция е такава, че се явява фундамент за останалите движения.

4. Възможността да изпълняваш движението с много голяма тежест и с голяма амплитуда изисква и дава голям принос в подобряването на “силовия” импулс “мозък - мускул” , което после рефлектира положително върху всички други движения, в които се тръси максимална сила.

5. При бързо темпо на изпъление и висока бройка лесно се достига висок % от МСЧ, което подобрява силовата и сърдечносъдовата издръжливост.

6. Тежестта, която се вдига е под центъра на тежестта на тялото, което означава, че движението е безопасно за изпълнение.

7. Няма пълно сгъване под напрежение в никоя става, което отново означава, че движението е безопасно за изпълнение дори и при серизона тежест.

8. Няма разгъване срещу съпротивление в малките стави на тялото, което пак означава, че движението е безопасно за изпълнение с голяма тежест.

9. Механиката на движението е проста и техниката на изпълнение е лесна за научаване.

10. Винаги, дори и в домашни условия, може да се импровизира и да се изплозват подръчни средства.

http://www.bb-team.org/forums/viewreply/864993

11.01.13
17:38

казано от antov12 на 02.05.11, 17:34:

За да стане по-ясно, първо накратко ще се опитам да резюмирам някои процеси в тялото.

Можем да кажем, че всичко започва в хипоталамуса. Това е онзи дял от мозъка, който управлява вегетативната (автономната) нервна система, т.е. тази система, която се грижи за всички несъзнателни процеси протичащи в тялото и „ръководи” работата на всички вътрешни органи. Вегетативната нервна система е тази, която „ръководи” и всички анаболни и катаболни процеси в тялото.

В хипоталамуса и в мускулните клетки има андрогенни рецептори (с които се свързва тестостерона) и естрогенни рецептори (с които се свързва естрогена).

За ролята на рецепторите ще използвам обяснението в листовката на AX Mass FX. Тестостеронът е ключът, а андрогенният рецептор е ключалката към вратата на мускулния растеж. Когато ключът влезе в ключалката, се „подава команда за растеж” на мускулната клетка.

Хипоталамусът може да даде команда за производство на повече тестостерон в два случая:

А. Когато нивата на тестостерон в организма са ниски, хипоталамусът „усеща”, чрез андрогенните си рецептори, че в организма няма достатъчно тестостерон и дава команда да се произведе повече.

Б. Когато нивата на естроген в организма са ниски, хипоталамусът „усеща”, чрез естрогенните си рецептори, че в организма няма достатъчно естроген и дава команда да се произведе повече тестостерон, който след това под въздействието на ензима ароматаза (това е основният начин за производство на естроген при мъжете) се превръща в естроген.

И в двата случая това става като хипоталамусът „заповяда” на хипофизната жлеза да произведе повече лутеинизиращ хормон.

Лутеинизиращия хормон „дава команда” на клетките на Лайдиг в тестисите да произведат повече тестостерон (около 95% от тестостерона се произвежда там, останалите 5% в надбъбречните жлези).

Произведеният в тестисите тестостерон се нарича „общ” тестостерон.

Както вече казах, част от него се превръща в естроген под действието на ензима ароматаза (в процес наречен ароматизация) за нуждите на организма.
Друга част се свързва със SHBG (Sex Hormone Binding Globulin – Тестостерон Свързващ Глобулин) и преминава в неактивна форма. Несвързаната със SHBG част се нарича „свободен” тестостерон и именно тя е решаваща за анаболните процеси.

Именно свободният тестостерон се свързва с андрогенните рецептори и провокира мускулен растеж.

Колкото по чувствителни към свободния тестостерон са андрогенните рецептори, толкова по-добър е растежа.

Ще завърша с това, че „началната суровина” за производство на тестостерон е холестерола.

Разбира се това е доста обща и опростена картина на нещата, но за целите на упражнението ще ни свърши работа.

„Хардкор” продуктите са рядко едно и в повечето случаи комбинация от две или повече от следните активни вещества:

Стимулатори на общия тестостерон – техният основен механизъм на действие е чрез стимулирането на производството на повече лутеинизиращ хормон и оттам на повече тестостерон. Типичен представител е трибулус терестрис (или по-скоро основната му активна съставка протодиосцин). Напоследък в доста от по-новите продукти за тази цел се ползва Д-аспартова киселина.

Ароматазни инхибитори (или още естрогенни блокери) – подтискат действието на ензима ароматаза, по този начин по-малка част от общия тестостерон се превръща в естроген и нивото на общия тестостерон става по-високо. Твърди се, че например ресвератрола, който се съдържа в червеното вино (и грозде) е натурален ароматазен инхибитор. ATD-то, което Valdis е посочил до едно време беше един от най-използваните такива вещества.

Блокери на  SHBG – тези вещества се свързват със SHBG, и по този начин SHBG не може да се свърже с тестостерона и да го „деактивира”. В крайна сметка в организма остава повече „свободен” тестостерон, който всъщност е важен за мускулния растеж. Най-типичният представител, който се ползва широко е диванила – екстракт от корените на коприва.

Вещества подобряващи чувствителността на андрогенните рецептори към тестостерона – тук идеята е да се улесни процеса на свързване на тестостерона с андрогенните рецептори в мускулните клетки. За тази цел например в Mass FX (Athletic Xtreme) се ползва 25-R-diol. Най-ефективното за тази цел, според мен, е арахидоновата киселина, но нейният механизъм на действие все още не е напълно ясен (или поне на мен не ми е).

САРМ (селективни андрогенни рецепторни модулатори) – те действат като се свързват селективно с андрогенните рецептори в хипоталамуса и ги блокират, но не се свързват с андрогенните рецептори в мускулните клетки. По този начин хипоталамусът „си мисли”, че в организма няма достатъчно тестостерон и „дава команда” да се произведе още, но андрогенните рецептори в мускулните клетки „остават отворени” за по-високото количество тестостерон в кръвта. Такова е например веществото диандрон (Diandrone) в продукта SARM – X на MHP. (Някои САРМ се ползват за лечение на рака на простатата, като блокират андрогенните рецептори в простатата).

СЕРМ (селективни естрогенни рецепторни модулатори) – както личи от името им блокират естрогенните рецептори не в цялото тяло, а на определени места. Използват се широко при лечението на рака на гърдата като блокират естрогенните рецептори в гърдата. Някои трениращи ги ползват при определени ситуации, които не можем да коментираме тук. Аз лично не съм чувал за някакъв конкретен „хардкор” продукт, който да съдържа СЕРМ, но може и да има. Той най-вероятно би бил комбинация с много силен ароматазен инхибитор.

Според мен трениращите под 18 години едва ли биха имали някаква реална полза от тези продукти, а може дори и да има някакъв потенциален риск защото тогава се оформя хормоналната система и не е много добре човек да се меси в естественото и развитие.

За хората 18 – 25 години мисля, че от полза ще бъдат преди всичко натурални блокери на SHBG и натурални ароматазни инхибитори, защото организма произвежда доста общ тестостерон, андрогенните рецептори все още са доста чувствителни, но тук може да се търси увеличение на свободния тестостерон и по-малко естроген.

След 30-така обаче хормоналното производство започва да намалява, което оказва влияние върху всички горепосочени процеси и тогава тези продукти могат да свършат наистина добра работа.

Под добра работа разбирам 1-2 кг. чиста мускулна маса за период от около 2 месеца (имам предвид мускулна маса, а не наддаване на тегло, чрез повече гликоген, водна задръжка и увеличен процент мазнини), което за човек над 30 год. и с повече от 10 год. стаж не е толкова зле.

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/52883

Мнението беше редактирано от Петър на 11.01.13 18:42.

казано от Miss Fight на 18.01.13, 08:47:

1. Не се отслабва избирателно. Ако сваляш, сваляш отвсякъде. Можеш да НАБЛЕГНЕШ да дадени мускулни групи и съответно да акцентираш върху конкретно тяхното развитие, но мазнини се топят от цялото тяло.
Извод: Тренирай силово за цялото тяло, за да ускориш горенето на мазнини и да развиеш мускулатурата хармонично.
2. Не си избираш как да изглежда дадена част. С тренировки и хранителен режим можеш да развиеш мускулите и да намалиш подкожните мазнини, но как точно ще се оформят частите на тялото ти зависи най-вече от гена.
Извод: Не се цели в конкретна визия, определени мерки или килограми. Нека целта ти да бъде здраво, силно, със свеж и стегнат вид тяло, което да бъде твоето собствено, а не “като това на...”.

3. Няма универсален нито тренировъчен, нито хранителен режим - при всеки човек даден начин на живот влияе по различен начин.
  Разбира се, има базови познания, при чието постигане човек би могъл за започне търсенето на своята собствена формула за успех.
Извод: Не чакай някой да ти даде наготово. Порови се - този сайт е пълен с полезна информация както за тренировки, така и за хранене - статии, дискусии, дневници - чети. Когато придобиеш обща представа за това какво следва да започнеш да променяш в живота си, ще започнеш и да откриваш методите, които работят в твоя полза. Това става с воля, себенаблюдение, решителност, способност за адаптивност, смели крачки към промяна и, най-вече, търпение и положителна нагласа относно това, което ти се случва в момента и това, което ти предстои.

пОздрави

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/65980

Мнението беше редактирано от Кристиян Дончев на 18.01.13 11:34.

казано от James Hinks на 22.01.13, 13:20:

Как да си направим програма за сила и силова издръжливост :

1. Конкретни и постижими в близко бъдеще цели. Не си слагайте “250 кг тяга след една или две години”, “150кг лежанка за 10 месеца”, “набиране със 100 килограма за другата нова година” и други тъпотии от тоя сорт.
Тялото не изпълнява неизпълними желания ;)

2. Постройката на тренировките е като план за построяване на здрава сграда - иска добра и стабилна основа, сигурна носеща конструкция, устойчив и здрав покрив, дебели и понасящи натоварване стени.
Заменете “основа” с крака и пояс, “носеща конструкция” с гръб и рамене, покрив с движенията над глава, “стени” с бутания пред вас и дърпания към вас.

3. Когато строите къща, не завършвате напълно един етаж и тогава да се прехръляте към следващия, нито пък започвате от покрива, а правите първо основата, после носещата конструкция, покрива и стените. Детайлите, мазилката, кабелите, тръбите, боята остават последни.
Така е и с тренировките - не почвате от лежанката и бицепса ако искате да сте силен. Почвате от тягата и клека, отивате на раменната преса и набиранията, кофичките, обръщането и тлаксането, лицевите с тежест и ако все още има материал за строежа - лег и гребане.

4. Когато слагате основата на сградата и не искате тя да падне, не я градите от малки камъчета - те са за алеите по двора, а слагате тежки и големи блокове.
Така е и с тренировката за сила и издръжливост - тежък клек, тежка тяга. Да правиш тяга и клек с тежестите, с които правиш бицепс или ако щете лег е безсмислено и неползотворно.

5. Ако искате здрава и сигурна сграда, тя няма да изглежда като събрана от отделни части, а ще изглежда като един неделим каменен блок.
Така трябва да изглежда и тренировката ви за сила и издръжливост - всяко упражнение в нея трябва да е свързано със следващото го като го допълва с нещо, има прилика в натоварването, подпомага го дори и пасивно или чрез стабилизация. Природата не търпи сложните решения, нито празните пространства. Където има сложна и нелогична връзка между движенията в тренировката ще се появи слабост и това ще доведе до дисбаланс, а той от своя страна - до контузия и травма. Където липсва движение - там ще пропадне цялата конструкция след време.

6. Нищо се се строи за един ден, нито за един месец. Една голяма сграда добива напълно завършен вид за година.
Така е и със силовата тренировка - чудеса от сорта “страхотна 3 месечна схема от голям експерт, която гарантира 100% - 200% увеличаване на силата за два-три месеца” не съществуват. Поне не и без стероиди и ако не става дума за абсолютен новак или лаик. Всичко е труд и постоянство.

http://www.bb-team.org/forums/viewreply/869875

казано от Voyager на 05.02.13, 11:51:

Просто в медицинските университети темата за храненето е в най-добрият случай посредствено преподавана, все още се стъпва на клишета, стари знания и на всичкото отгоре яко се претупва. Така, че като видиш д-р пред нечие име, не си мисли, че това го прави компетентен в храненето. Казвам ти го като студент по медицина. Напълно обяснима е реакцията ти, тъй като медиите бълват постоянно bullshit, а лекарите не получават съвременно, безпристрастно (необвързано с интереси на фармацевтичната и хранителната индустрия) и адекватно образование що се отнася до храненето.

Така че не се подлъгвай от съмнителни авторитети, нито приемай какво ти казват във форума за чиста монета. Интелигентният човек, когато се интересува от даден въпрос, се въоръжава с търпение и време, събира научни знания и прави проучванията си сам.

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/66375/P40#p-876334

08.02.13
13:17

казано от Solomon Kane на 06.02.13, 14:52:

Адаптация, но в каква посока? Ако си професионален спортист, тренираш 5-6 дни в седмицата часове наред тогава е едно; адаптацията на нас останалите е различна - адаптирали сме се да не ходим много, да се возим, да не се преуморяваме често, да не дъвчем храната дълго, да живеем в удобство казано накратко. Това че отделяме по няколко часа седмично за тренировка не променя кой знае колко уравнението. И затова сме по-кекави - колкото по-редки натоварванията, толкова по-бавна адаптацията; а ако човек се надскочи може и дегенерационни процеси да започнат.

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/66385

01.03.13
15:15

казано от GEORGIO на 01.03.13, 14:42:

Experts and nonexperts in the field of nutrition and fitness recommend a variety of meal frequency or fasting methods—fasting every 16 hours, every 20 hours, all day, every other day, every third day, twice a week, once a week, once every other week, or just when you’re not hungry. The definition of “fasting” varies: In some cases it means eating green vegetables and berries when fasting, in others protein-carb drinks and oatmeal are suggested. Затова има различни „школи”. Версиите са различни, но идеята е една – активност/релакс в цикъл.
- Храненето е в периода на релакс. Това е физиологически, практически и дори социално-културно осмислено и правилно.
however in the animal kingdom, no animal is known to fast voluntarily unless it is ill. In most cases, the same animal will consume plants to induce vomiting.
- Това не е вярно. За хищниците приоритет в поведението е лов+глад, а после ядене и релакс. Тревопасните – оцеляване+глад, а после ядене и релакс.
The research from animal studies on intermittent fasting is in no way conclusive, but trends toward showing that it is generally beneficial for the health of males—reproduction is enhanced—but dangerous for females—they become infertile. For example, female rats “masculinize,” stop menstruating, become hyper alert, and sleep much less. Researchers suggest that when their bodies detect a starvation state they develop traits that will help them find food.
- Това е относително. Изследванията се правят с цел да се регистрират проявленията на фастинга. Недостатъка е че не се взема предвид целия цикъл фастинг/ядене, а само фастинг. Съвсем логично е при продължителен фастинг(над 18 часа) да се проявят горепосочените негативи. Фастинг/ядене няма нищо общо с „гладуващите режими”.
Similar trends are being reported by humans who have tried intermittent fasting. Studies and personal reports by men and women suggest the following cons to the practice:
•  Obsession over food during the fast period (watching the clock constantly in expectation of the next meal, which of course raises anxiety).
Пълни глупости. Ако спазваш коректно цикъла фастинг/ядене това въобще не се получава, а напротив – малките порции през деня стимулират все по силно лмбичните сигнали и апетита нараства ужасно много. Не мога да разбера такива твърдения защо се дават при положение че фрагментираното хранене е причината за затлъстяването(хората просто ядат много повече калории тогава).
•  An overreliance on coffee that causes severe adrenal fatigue, hormonal, and circadian dysregulation. Кафето си е кафе.
То си има плюсове и минуси. Прекаляването с кафето няма връзка с режима.
•  Insomnia, particularly among women, due to activation of the hypocretin neurons that incite wakefulness.
Пак проблема е некоректен цикъл фастинг/ядене,а не форсирана нервана система. Описания проблем става и при калорийна рестрикция за продължителен период от време вкл и на ВМНВД.
•  Hormonal havoc for women takes many forms, including adult acne, metabolic disturbance, obsession over body image, and menstrual irregularities.
Това няма връзка с цикленето а с качеството на храната. Много хора (най вече жени) си позволяват „пълна” свобода на ядене. Погледнете дневниците на гърлите от форума и ще видите какви боклуци ядат независимо че се пишат Цх. Има и много скрити и недоизкаани „нарушения”. И въпреки това Цх помага на много хора вкл жени, да правят компромиси и да се чувстват супер, което не може да стане ако ядат същите храни но фрагментирано. Ей сега изядох и аз една пица и ми става кофти и гадно, поради факта че трябва да работя и да съм активен, докато същата пица изядена по време на „Ел Класико” ми прави кеф, понеже съм релаксиран пред ТВ-то и се кефя на релакса.
•  Over time, the ovaries shut down and women stay awake at night, presumably an adaptive response so they can hunt for food to keep them alive. In other words, why become pregnant if you are going to starve the baby?
Просто ми омръзва тоя.....

Here’s my take on the issue. For athletes,  anyone interested in building muscle mass, or living a long, energetic life intermittent fasting is not advised for the five following reasons:

#1: Optimal Physical and Cognitive Performance Requires Regular Feedings
Задълбаваме в биохимия и невро-биохимия.
Отново същия момент за изясняване: Хормонте и невротрнасмитерите са подвластни на закона на обратната връзка т.е. на цикличността на процесите. Например – без качествено стимулиран инсулин, няма Тироидна ефективност. Подобно е с менталността. Иска се сън, спокойствие и заредени енергийни депа(гликоген, мастни киселини готови за използване и циркулираща контролирана глюкоза. При Цх ги имаш всичките на правилното място в правилното време.

Take Away: By eating a high-protein, low-carb, healthy fat meal every few hours you can stimulate the energizing pathways in the body for superior brain function and energy levels. This enables an even blood sugar, better insulin signaling, and a strong but adaptable homeostasis for longevity.
Това вече е „тъпо”. Протеиновия метаболизъм е пряко зависим от плазмения протеин. Демек колко имаш наличен и то под формата на аминокиселини. Ако постоянно ядеш протеин, съответно постоянно изхвърляш. Цх оптимизира съхранението на протеина. Въглените и мазнините се стимулират от фастинга перфектно и няма по добър метод от това.

#2: Protein Synthesis for Building Muscle Requires Protein Feeding


Take Away: The balance between protein building and protein loss, which over time would lead to a loss of muscle mass, is amazingly delicate. If you forget or neglect to feed the body in steady doses during the 24-hour period after weight training, you will experience significantly lower protein synthesis and a delayed recovery.
По горе писах малко за протеина, ама нека поясня още. Усвояването на протеина не е въпрос само на приход и разход. Доказателство е че високопротеиновите диети не водят до повече мускулна маса. Протеин а се синтезира и усвоява само при наличието на пик на метабилитни и хранителни ензими за него. Колкото повече протеин поглъщаме, особено на части, токова повече ензими похабяваме. Затова ако има едно – две стабилни протеинови храненеия на ден, то усвояването му ще се максимизира. На всичко отговре протеиновите ензими са активно всичко на всичко около 4 часа. Така че в диапазон от 8 часа може да се очаква повишен синтез. От там нататък всичко в отива за разпадане. Всичко това се променя драстино и на съвсем друго ниво при приемането на подходяща „химия”. Тогава на клетъчно ниво стероидните рецептори видоизменят метаболизма .. но това е друга тема. Затова напоследък много елеитни атлети в много елитни дисциплини осъзнаха предимаството на Цх в запазването, поддържането и усвояването на една актина „протеинова” маса. Значи резултата е – повече чисти мускули при по ниско относително тегло.

#3: Intermittent Fasting Can Cause Significant Adrenal Stress


Take Away: Short-term intermittent fasting will decrease optimal athletic performance. Long-term it may lead to adrenal fatigue and lack of homeostasis in the body.
Не е вярно. Късия фастинг(ама не рамаданския), стимулира енергообмена. Продължителния фастинг е вреден-това е вярно. Цх е физиологически проект, а не религиозен. Това че някакви религии и традиции го практикуват( да подчертая физиологически нездравословно), няма връзка с естественото ЦХ.

#4: Insulin Health Is More About What You Eat Than When You Eat


Take Away: For insulin health, focus on what you eat (protein, good fat, low-glycemic carbs) rather than when you eat.
Не е вярно. Инсулина се вдига и на ВМНВД. Винаги когато има ядене, има инсулинова секреция. Цх оптимизира инсулиновата чувствителност. Няма по добър метод.

#5: Intermittent Fasting Will Mess Up Hormones & Circadian Rhythms


Take Away: Intermittent fasting can produce fat loss, but it is NOT the best method. In fact, it puts you at risk of altering your hormones and circadian rhythms. You may compromise your body’s ability to regulate itself, leading to exhaustion and disease.
Пълна тъпня. Чак си противоречи. Където има фат лос има калориен дефицит. Така че Цх действа като калорийно рестриктивните диети, като кето диетитие, като вмнвд, но без излишното броене на калории, без излишна вина за ядене в повече(реално човек яде по малко).

Сега да сумирам всичко в стил Поликин:
- Яжте циклично.
- Фаствайте умерено, най добре в 24 часов цикъл, а не 24 часа. Фаствайте винаги с много течности, а не сух фастинг. 
- Ако не ви понася фастинг тогава undereating(препоръчително за жени).
- Яжте качествено меню, а ако си правите компромиси не обвинявайте Цх.
- Хормоналния ви баланс не зависи само от храненето, а и от физическата активност. Мързеливите нищо не постигат дори на Цх, а тези които претренират също се самоусакатяват и Цх няма да им помогне. Повечето трениращи са посотянно в зоната на претрениране. Четете малко Менцер и Джоунс и ще разберете(особено бодибилдърите).
Да завърша: Аз не съм Поликин и няма да бъда най вероятно. Евала за успехите му! Аз обаче обичам да съм фрии и да се кефя на живота и такива като Поликин и подобни няма да ми попречат да се храня с кеф, да ям с кеф пица( а не само ВМНВД истерията).
За автора на темата (във форума имам предвид) – Все пак трябва да прегледаш Берк(х)ан , щото Мартинчо добре го е описал и дефинирал Цикличното. Има и много примери за успешни истории. Другия е Хофмеклер, ама там е вече висш пилотаж и трябва много биохимия и физиология да се чете за да го схванеш.

Източник.

казано от Мила на 13.03.13, 14:39:

Hitting your total caloric needs for the day is more important than when you eat those calories. It doesn’t really matter if this is eating 6 meals a day or eating 2 meals a day. It also doesn’t matter exactly when, either. The majority of your calories can come later in the day, spread out over the day, or at the same times every day, as long as you’re hitting your totals.

The myth of “metabolic stoking” through multiple meals every couple of hours has been firmly debunked by science. The research on the topic has grown over the years.

Bellisle et al. found that when measuring 24-hour energy expenditure, there was no difference between frequent small meals or infrequent large meals.(1)

Similarly, Verboeket-van de Venne and Westerterp compared 2 meals versus 7 meals per day, and found that again, there were no differences in energy expenditure within the 24-hour period.

During the “fasted” period, there was heightened fat oxidation because of the lack of available carbohydrates, and increased carbohydrate oxidation after the first meal. Protein oxidation showed no changes with either protocol.(2)

Your body doesn’t really keep a clock on calorie intake, as long as you’re meeting your needs within the 24-hour period. Your muscles will not fall off with fewer meals, and neither will your metabolism take a nose-dive. Specific meal timing is a variable you can adjust to meet your goals.

Източник: T-Nation

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/58673/P1040#p-892868

казано от Маргарита Манева на 12.05.13, 11:34:

...тялото не обича системни натоварвания на макс и рекорди, и болежките са начина му да сигнализира за нередност. Тези натоварвания нямат и особен смисъл... дори да имаш състезателни амбиции, работата на макс не ти е от полза. Полза имаш от тренировки, които изграждат и надграждат умения, а не ги поставят на тест всяка тренировка.

17.05.13
18:27

казано от Маргарита Манева на 17.05.13, 15:54:

Изброявам ти не само храни, но и други фактори, които действат в посока на естрогенова доминантност:
- соя (тя е ясна) и всичките и продукти
- ленено масло (обезмасленото ленено семе е алтернативата му)
- трансмазнини, в т.ч. рафинирани масла, загряти моно и полиненаситени мазнини
- нарастване на възрастта
- продължителен престой при изкуствено осветление
- липса на заземяване
- недостатъчен прием на сурови растителни наситени мазнини (и краве масло)
- абсолютно всичко, което идва в пластмасови и найлонови опаковки
- пестициди (в т.ч. аспартам и др. изкуствени подсладители, не случайно ги слагам тук, тъй като аспартама е изобретен като пестицид за употреба в земеделието)
- контрацептиви и лекарства за контрол на холестерола
- голяма част от домашната химия
...това се сещам за сега...то май не остана нещо, което да не е за ежедневна употреба... ;) ...но за съжаление е така - заобиколени сме с ксеноестрогени и в един или друг момент си плащаме цената, ако не предприемем навременни мерки, които ако те интересуват, мога да ти дам материал по въпроса, пиши на ЛС, че много ще стане за тук.

Източник: Slavko’s diary | страница 113 http://www.bb-team.org/forums/viewthread/37730/P4480#ixzz2TZ1mWF6V

23.05.13
13:43

казано от CarnalK на 23.05.13, 12:46:

След като бате Сашо ви даде насоки как да си съставите програма, аз ще ви дам урок по маркетинг. Или как да продадете програмата си с готино име:

Как да наименуваме новата ни тренировъчна програма или диета?

Мнозина от вас са стигали до този момент. Съставили сте поредната си тренировъчна програма, която ще извае божествени тела, но ви липсва подходящо име? Новата ви диета топи мазнини по-бързо от комунист държавен резерв? Тук ще ви представя няколко основни принципи на маркетинга във фитнеса и диетите.
Вие ще се научите:
1. Да боравите с асоциации
2. Да предизвикате инстантен интерес (използвайте чуждици!!!)
3. Да разсеете съмненията със сложна терминология
Но без излишни приказки.

Най-важното: KISS – Keep it simple, stupid. Никой не очаква от вас да познавате подробно правописа, лексиката и терминологията. Не претрупвайте с термини, ограничете се до ЕДНА непозната дума. Името на програмата трябва да е кратко и запомнящо се като заглавие от жълт вестник.
Използвайте географски наименования. Канадска мечка, балкански лъв, руски танк – вдъхва доверие, респект, впечатлява. Избягвайте негативни асоциации свързани с държави като Франция, Италия, или животни като тюлен (тук изключваме военни като navy seals). Подходящи държави за мъже – Русия, САЩ (Калифория, Gold’s Gym), Германия. За жени – Франция, Италия, Бразилия. Държавата трябва да е модерна –Родпоски пехливан и Ирански борец не са модерни. Името на културист или актьор е бонус при мъжете. При жените – на модел, или актриса
За мъже включете думи като „маса, релеф, сила, отделни мускулни групи, мощен, як“ и тн. З
а жени: „грация, изящество, дупе, бедра, изваян, лесно, бързо“ и някакъв времеви период по-малък от три месеца
Включете непознат на масите термин. Живеем във века на нанотехнологиите. Думи като миофибриларна, устойчива, преизтощителна, всичко с представки био-, еко-, нано-, хипер-, турбо и тн. Само ще качи доверието на клиентите ви.
И сега малко примери.
Мъже:
• Турбохипертрофия със системата Руски Танк
• Калифорнийска миофибриларна хипертрофия за плажа
• Германска преизтощителна тренировка за нановлакната на бицепса по Денис Волф

Жени:
• Френска екограция за 12 седмици
• Извайте бразилско дупе и бедра в три лесни стъпки
• Класическа фигура с биохрани и тренировката на моделите на Victoria Secrets само за 9 седмици

Това са само примери. Използвайте въображението си!
Диетите се търсят много повече от жените. Затова и терминологията там е насочена главно към жените. Жените имат огромно доверие към астрологията, хороскопите, древната китайска, тибетска, ацтекска, вуду и прочее „мъдрост“ и изпитват недоверие към съвременната наука. Това важни само за храненето. Те с удоволствие се подлагат на електромагнитна стимулация на мускулите от новата нано-машина на германския институт на др. Хорст Фукс, но не биха докоснали храна, за която в някои интернет-форум е написано, че е генно модифицирана. Дори не биха пили вода, която е била в близост до генно-модифицирани или обработени с пестициди растения, защото вярват, че водата има памет.
Затова за диетата е важно
• Био, еко, природно, натурално – задължително
• Китайска, будистка, японска, аюрведическа – да!
• Средиземнороска, морски дарове, екзотична, пъстра да. Не е никакъв проблем храните в диетата да не съвпадат с географския регион. Например големи количества боровинки в диета „морски дарове“
• Зодиакална, асцедент, фази на луната, приливи и отливи, кръвна група, вега тест – златна мина и възможно оправдание. „Еми така е като правиш диетата „Отслабнете с 20 кг по време на магнитните бури предсказани от ацтекския календар, ядейки био-будистки средиземноморски дарове“ без да си направиш тест за енергийното поле. Объркала си полюсите и са ти се лепнали още 10 кг“
Съставянето на имена на диетите и както при тренировъчните програми.

12.06.13
10:47

Споделям мнението на Gogo, защото смятам че е полезно, споделил е много интересни линкове и мястото на мнението му е тук.
Аз четох всичко с интерес. Благодаря и на  James Hinks, който всъщност е автор на темите от линковете.

Та така - за пореден път се убеждавам, че този форум е безценен източник на информация. :)

казано от Gogo на 20.04.13, 18:48:

Много се радвам, че се присъединява още един човек към кръговите тренировка за сила.
Ето ти един човек, на когото можеш да следиш мненията във форума : http://www.bb-team.org/articles/4172_intervyu-s-alexander-zahariev-mak-sim
под псевдоним James Hinks.

Аз не бих поставил раменната преса при асистиращите упражнения. Почти не се сещам да съм имал тренировка без обръщане и изтласкване, било то от земя или прав. Ако е тежко и не мога да го обърна прав, тегля от земя, а ако има кой да помогне - прав.

За лег ти препоръчвам да комбинираш тесен с широк, като една серия, т.е. без почивка между двете. Тесният е на около юмрук разстояние, с лакти до тялото.

Планк можеш да пробваш с някой друг диск върху гърба. Може да пробваш и редувайки да вдигаш едната, другата ръка покрай тялото, като не го кривиш.

Има една камара видове тренировки, които може да правиш. Тежко-леко, леко-тежко, едт, 5х5, дроп серии 10 серии през 10 сек от упражнение и др.

Фитилите трябва да ги забранят със закон. А колан си позволявай, само на нещо екстремно.

(горните предложения и умозаключения не са мои открития)

В допълнение 3 статии, като тема на размисъл:

Развиване на силата 1

Развиване на силата 2

Издръжливост, Сила и Скорост в БИ/ММА

От 2010 г. са.

Източник: По пътя към силата http://www.bb-team.org/forums/viewthread/67752#ixzz2VzAsuIZ8
Follow us: @bbteam on Twitter | bbteam on Facebook

14.06.13
11:18

казано от A.W.E.I.T на 13.06.13, 15:52:

Прави я, аз в началото на булкинг периода я правих всяка тренировка (тренирах 4-5 пъти) и всеки път беше на макс, но правих по 1 работна серия с ЯКО отказ (с добра загрявка естествено,пирамида демек).Помагаше ми след тежката тяга да вдигам повече на другите,щото самите тежести ми се виждаха по-леки.Това е моето виждане, иначе 2 (или повече) пъти няма АБСОЛЮТНО никакъв проблем.И да е тежко,не забравяй! :) Но в деня за крака я прави втора, след клек. А в деня за гръб - първа, и в двата случая много тежко. Може да разнообразяваш вариантите,естествено.

Лординов, най-сетне и ти нащо умно да напишеш :)

13.09.13
09:15

казано от Цветан Василев на 12.09.13, 23:17:

...
Инис зачекна една тема - израждането на всеки форум. Единствения начин да не се получи(или да се забави) е потребителите да се придържат към следните правила(които не претендират за изчерпателност):
- Ако нямаш какво конструктивно да напишеш, не го пиши.
- Без лични нападки. Много ми хареса мисъл от един друг(англоезичен) форум - “Тук личността ви е в безопасност, но идеите ви не са”. Да говориш културно и учтиво не е престъпление.
- Без сламени човечета. Популярна логическа грешка е преувеличаването на чуждите аргументи, с цел да бъдат по-лесна мишена.
- Стремете се да се изразявате ясно, но не изпадайте в обяснения на всяка дума. Какво е яснота, какво е стремеж, какво е изразяването.
- Стремете се да не изпадате в логически регрес. Ако трябва да обосноваваме всяко наше твърдение, в крайна сметка всеки спор се превръща в разговор за майките, вселената и квантите.
- Поставяйте чуждия аргумент във възможно най-добра форма. Да слушаш някой с цел да му отговориш(или още по зле - да го критикуваш или изкараш неправ) е фалшива кауза. Слушайте за да чуете.
- Когато не ви харесва дадена дискусия - не я подхранвайте с вашето участие.
- Не отговаряйте на критиката с критика. В крайна сметка почват да летят лайна навсякъде, а полза няма.
- Щом като не разбираш нещо, не е непременно то да е невярно.
- Не напасвайте фактите както ви изнася. Подредете ги така, че да се получи цялата картина.
- Бремето на доказателството лежи върху раменете на този, който прави твърдението. Не е нужно аз да доказвам че грешиш, при положение, че ти не можеш да докажеш, че си прав.
- Правото на мнозинството. Всъщност тази точка се отнася до точно обратното - това, че мнозинството прави нещо, не го прави автоматично вярно. Все пак кръвопускането и лоботомията са били легитимни и популярни методи за лечение.
- Позоваването на авторитет, не прави твърдението автоматично вярно. Историята е пълна с примери, на авторитети които правят чудовищни грешки. Посочването на автор е добър начин да се проследи източника на информацията, но не винаги я потвърждава.
- Не правете изводи, базирани на произхода на идеи. Това включва в себе си предишното, но добавя да не съдим за една идея като за лоша, само защото източникът й не ни харесва.
- Не всичко е черно или бяло.
- И най-вече - нека не забравяме, че това е интернет форум с любителска насоченост. Главната идея е доброволна обмяна на мнения и препоръки. Нека да правим като големите умове - да се съберем и да пием по едно докато дискутираме приятелски. За справка - Glenn Pendlay и Медведев пият водка заедно.

Горните са груб превод-преразказ на най-популярните логически грешки.
Препоръчвам на всички, които искат да подобрят уменията си за аргументация да се присъединят към курса Think Again: How to Reason and Argue.


Финални думи:
Аз продължавам да твърдя, че идеите на кросфит като тренировъчна методика са много хубави.

Източник.

казано от Цветан Василев на 01.10.13, 11:45:

Ето и малко размишления от мен(препоръките са накрая):

казано от Александър Събев на 30.09.13, 11:36:

Сега не тренирам от 6 месеца

За 6 месеца, дори крак да си счупиш, той ще зарасне доколкото му е възможно. Дори да приемем сухожилните травми за “бавнооправящи се”, едва ли отнема 6 месеца. Това по-скоро ме насочва на мисълта, че не си наранен(вече). Такива болки можем да припишем повече на реакцията на нервната система и по-малко на увреда на тъканите. Съответно и подхода ще бъде различен - няма да се опитваме да преследваме някакви мистично възпаление, което вероятно не е там, а ще целиш превъзпитание/преобучение на нервната система. Повече за това и конкретни действия след малко.

сменил съм сигурно 5-6 доктора.

Още един признак, че едва ли е нараняване. Лекарите са доста добре обучени да засичат болести и органични промени. Това в което не винаги са добре обучени е да отсяват функционалните проблеми. За един ортопед функцията на коляното е да се сгъва до някакви градуси. За един треньор, функцията на коляното е да може да скача и да тича.

И мазила за загрявяне съм ползвал, и разни хапчета, разтвори...болката си стои.

Пореден признак, че не е възпаление. Ако е възпаление, защо не минава(или не се повлиява) от противовъзаплителни?

И през 10 дневна физиотерапия минах.

Физиотерапията, провеждана по този начин е крайно неефективна.
Първо, ходиш всеки ден. Ако има упражнения които правиш или ако ти слагат лед, то за 2 посещения ще се научиш какво да правиш и можеш да си го правиш сам вкъщи. Няма никакъв смисъл да ходиш до някакво място, за да ти кажат да си сгъваш ръката - това можеш и сам да го правиш.
Второ, ходиш по 1 път на ден. Болката, както и всички други умения, изискват често повтаряне, но по малко, за да се научиш да не те боли. В случай като твоя, дори ми се струва по-добре да имаш по 3+ процедури на ден.

Когато разгъвам, дърпам, бутам нещо към себе си (в случая беше ръката на доктора) не усещах нищо, но при най-малкото натоварване се засилва страшно много. На външен вид всичко е отлично. При допир също не ме болят, болката идва някъде отвътре. Лявата ръка не я усещам толкова често, но дясната си ме боли 24/7, даже и сега когато пиша...понякога болката се качва и до мишницата/рамото. Пиша тук, тъй като може би сте много по-наясно какво може да ми се е случило. Очаквам съвети!  :)

Една от главните разлики(тук само предполагам) е, че когато си в кабинета на доктора захвата ти е различен от този, който ползваш в залата. Иначе казано: при доктора не е станало ясно дали хвата ти има отношение към болката ти. На мен ми прозвуча като това да е една от големите разлики между положения в които не те боли и такива в които те боли.


Насоки?
Има 2 посоки в които да работиш - обезболяване и възстановяване на функцията.

Обезболяване:
- движение без болка(edgework)
- graded motor imagery, като дори можеш да започнеш с разпознаване ляво-дясно, след това виртуални тренировки, mirror therapy
- neurodynamics или nerve floss

Възстановяване на функцията:
- движение без болка
- самомасаж на предмишницата и рамото(на бицепса по-скоро не)
- декомпресия на палеца(най-често) и засилване на opponens digiti minimi(налучквам, базирано на най-честите); тук възможностите са много и е трудно да се направи онлайн
- nerve floss

Сега отново ми се налага да бягам и не мога да пиша повече. Моля те, прочети какво съм написал и виж има ли нещо което да ти е ясно или неясно, за да знам като имам възможност следващия път какво да пиша.

Не се отчайвай - положението е поправимо.

Източник

07.11.13
16:13

”хората не обичат да се ограничават с това, което им се отдава
и не се допитват до такива, които разбират
от това, което им трябва”

Ей, това Ви го шервам. Препишете си го, бродирайте си го на жилетката от баба ви, татуирайте си го и не знам още какво.

Отдавна не бях чувал нещо по-вярно...

Мнението беше редактирано от slavko на 07.11.13 16:15.

22.11.13
15:41

Припев:Аз казах бум, бау,
и Блага носи материал?
В целия квартал целта е златния медал!
И казах .. /4х/

Сто и два’йси обращал,
пък само съм загрял,
с 200 често съм играл,
щот искам тоз медал.
Без зоб съм полудял,
сух и заслабял.
Бум, бау, what you gonna do now?
Хапове съм прайл,
макарони пак съм ял.
Гъза съм ѝ въртял,
гаджето й watch up now.
Chitty, Chitty, bang,bang
money in the bank, bank,
газ in the tank, tank,
doing my thаng, thаng.
В кенафа инжекции съм прайл,
и цяла тренировка щанги съм въртял.
трикото аз вадя дори от кал,
щанги - уау,
what you gonna do now?

Припев:

Като хвана анадрола даже дявола аз вдигам,
но състезанието последен пристигам но с медала си тръгвам. /2х/
Hater-a ми вика търся смисъл в таблетките,
куклата ма’ пита къде държа амфетките.
Виждаш ма’ залитам аз така си ходя брат,
след състезанието бейби аз крача по халат.
Малко по - сърцат,
малко по - сакат,
малко по - обрат в класирането на нашия битак.
И все пак rest in peace Biggie и Tupac,
и мо’йта чета зоби,
хит за трибойските кукони,
разбра ли ?
Готови сме вече да назобим !
Отново малък аз си дигам,
и дисковете ще доблирам,
и ше ти продам, цикъл гарантиран.

Бум, бау, виж се к’ъв си кавал,
само пици и дюнери си ял .
Бум, бау, да не си посмял,
анадрола да ми пипаш след кат’ гъза ти’й затластял... /2х

на прима виста това е от мен

Прочети повече: http://www.bb-team.org/forums/viewthread/39609/P240#ixzz2lNidO822

Бързам да цитирам Кристиянчо преди да са го изтрили от темата:)))))

ХАХАХАХАХАХАХХАХА

казано от Boby_ на 07.01.14, 16:00:

казано от Oceanborn на 07.01.14, 15:17:

казано от Boby_ на 07.01.14, 15:13:

О, двете имат много общо - попадат под определението “псевдонаука”, както и всяка друга човешка дейност, която претендира да е наука, но не прилага научния метод. Изобщо не става въпрос за вяра в нещо. Аз и в гравитацията не вярвам, ама ето - седя си на стола, а не се рея над бюрото.


Боби, както ти казах, не си наясно с материята,затова нека не задълбаваме....Вярвай и не вярвай в каквото искаш :). Аз съм от хората, които са доста далече от строго материалното разбиране за света. Помпай мускули и се кефи на гравитацията :)

Относно хомеопатията - подкрепям те.

Караш ме да пиша повече, отколкто заслужваш ти или астрологията.

Има няколко условия, които трябва да са изпълнени за дадена дисциплина, за да може тя да се определи като наука. Съответно ако тя не отговаря на условията, а в същото време практикуващите я твърдят, че е наука, това я класира като псевдонаука.

• Последователна е (както външно, така и вътрешно)
Астрологията противоречи на съвременната физика, биология и химия. Това не би било проблем, ако астролозите можеха да докажат, че физиците, лекарите, биолозите и химиците грешат, но те не могат.
Вътрешна последователност също липсва - дори да оставим настрана факта, че различните школи в астрологията си противоречат, то дори изводите на двама астролози от една и съща школа, базирани уж на изчисления, твърде често са различни.

• Пестелива е
В науката важи с пълна сила принципът за “бръснача на Окам”. Една теория е пестелива, когато не въвежда допълнителни факти, сили или същности, които не са необходими за обяснение на наблюдаваните факти.
За да бъде астрологията пестелива, астролозите трябва да са в състояние да покажат резултати и данни, които не могат да бъдат обяснени по никакъв друг начин, освен от нова, неоткрита досега сила, която създава връзки между индивид и небесни тела, влияе върху живота на хората и зависи от точния момент на раждането. Въпреки хилядолетията, с които са разполагали, астролозите не са подксазали с нищо съществуването на подобна сила.

• Взима предвид доказателствата
В науката една теория започва живота си като предположение, което след това се подлага на проверка чрез емпирични експерименти. Ако една теория не почива на доказателства и не може да бъде проверена, то няма причина да се твърди, че тя има връзка с реалността.
Както казва покойният вече Карл Сейгън, необикновените твърдения изискват необикновени доказателства. Вече отбелязах, че астрологията противоречи на много от теориите в съвременната физика, астрономия и др, изведени теоретично и проверени емперично, като при това не привежда доказателства нито за правотата си, нито за невярността на научите твърдения. 

• Базирана на проверими, повторими експерименти, адаптивна и динамична
Всяка научна теория трябва да бъде проверима. Научните експерименти се разработват така, че да проверяват твърденията на теорията. Ако резултатите от експериментите не отговарят на теорията, то тя трябва или да бъде отхвърлена, или променена, което се случва често в науката. В астрологията обаче това не става.
Когато се появят нови доказателства и факти, научната теория трябва да е в състояние да ги обясни или да се промени, за да ги обхване. Ако това не стане, тя бива отхвърлена. Астрологията просто пренебрегва факти, когато те противоречат на принципите й.
И до ден днешен основа на астрологията са трудовете на Птолемей. Това само по себе си показва липса на всякаква динамика.

• Да е хипотетична, а не категорична.
В науката винаги се допуска възможността за грешка и невярност на твърденията. Това й дава възможност да се движи напред, като отхвърля неверните теории, без да се разпада изцяло. За разлика от псевдонауките като астрологията, при които твърденията са категорични.


Не е необходимо задълбочено познаване на астрологията, за да се стигне до извода, че тя не работи, тъй като принципите, на които тя почива, са погрешни. Мисля, че това е достатъчно на този етап.

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1