04.08.19
14:34
казано от Димо на 04.08.19, 14:31:
Именно, и аз вярвам че в количеството е разковничето. Ще почна пак да пиша калории.
просто динята има малко калории и много вода...като ти напълни стомаха, сметни колко калории са това))), че ми е интересно.
Ще сметна, но нека да не е точно сега като почвам пак да внимавам за храната 😄
Иначе нали ти казах - с няколко почивки - на 3-4 пъти да кажем изяждам 9-10 кила чисто диня. Т.е. бих казал средно по 600-1000 Ккал на ядене от диня.
04.08.19
15:02
казано от Димо на 04.08.19, 14:53:
Ще сметна, но нека да не е точно сега като почвам пак да внимавам за храната 😄
Иначе нали ти казах - с няколко почивки - на 3-4 пъти да кажем изяждам 9-10 кила чисто диня. Т.е. бих казал средно по 600-1000 Ккал на ядене от диня.
))))
сетих се за вица на Damage))) “как да кажеш културно на някой да върви на майната си”...като го пратиш Пловдив....
та в този контекст)))))) внимавай с дините да не хванеш африканска чума))))....
Шегувам се, де, да не се разсърдиш нещо...просто ме огря)))
Димо, бих предложил да не почваш да броиш и другата седмица, че ще прецакаме промоциите 🙂
А, да, и с бирите, които пия с теб, наистина не помагат за формата ми. Само за кръглата ми форма.
Не е вярно - на мен що ми няма нищо. То 200 калории повече или по-малко ... няколко пъти ... ще пропуснеш динята този ден и готово 🙂
04.08.19
21:05
казано от Dymag на 04.08.19, 21:02:
Не е вярно - на мен що ми няма нищо. То 200 калории повече или по-малко ... няколко пъти ... ще пропуснеш динята този ден и готово 🙂
ша умра))))
Човек, ти си някав феномен - имаш може би най-добрата форма визуално във форума и като ми казваш колко пиеш нормално... направо не знам как го правиш. Явно не е за всеки тая черна магия.
Мнението беше редактирано от Димо на 04.08.19 21:05.
04.08.19
21:09
Я,......Димаг кажи колко пиеш, та и аз да се успокоя, че всичко е ок 😎
Неее, засрамих се още преди почти месец
казано от Dymag на 23.07.19, 23:07:
Последно писах че пия безалкохолна бира и изчезнах - някой да не помисли че се гътнах от бирата 🙂 Всъщност реших да направя 20-на дена без никакъв алкохол да видя какво ще стане и по този повод се сетих че никога не съм опитвал безалкохолна бира. Нищо не става - спорта си е спорт, съня си е сън, салатата си е салата, килограмите ми не мърдат, болежките същите, не страдам 🙂 абсолютно никаква промяна до тук, вече малко повече от седмица
Вече вярно 20-на дена не съм пил концентрат, а нямам толкова дни без концентрат общо за последните 10 години. Трети човек ми казва че съм отслабнал тези дни, а кантара току що показа 2 кг. надолу, но и аз се храня нередовно. Не е за хвалба това с алкохола и не е ок. Бих предложил на всеки да направи някакъв месечен цикъл без концентрат и после с мярка и не всеки ден. Ако не може, значи не е добре работата
Мнението беше редактирано от Dymag на 04.08.19 21:27.
04.08.19
21:30
казано от Dymag на 04.08.19, 21:23:
Неее, засрамих се още преди почти месец
казано от Dymag на 23.07.19, 23:07:
Последно писах че пия безалкохолна бира и изчезнах - някой да не помисли че се гътнах от бирата 🙂 Всъщност реших да направя 20-на дена без никакъв алкохол да видя какво ще стане и по този повод се сетих че никога не съм опитвал безалкохолна бира. Нищо не става - спорта си е спорт, съня си е сън, салатата си е салата, килограмите ми не мърдат, болежките същите, не страдам 🙂 абсолютно никаква промяна до тук, вече малко повече от седмица
Вече вярно 20-на дена не съм пил концентрат, а нямам толкова дни без концентрат общо за последните 10 години. Трети човек ми казва че съм отслабнал тези дни, а кантара току що показа 2 кг. надолу, но и аз се храня нередовно. Не е за хвалба това с алкохола и не е ок. Бих предложил на всеки да направи някакъв месечен цикъл без концентрат и после с мярка и не всеки ден. Ако не може, значи не е добре работата
ей))),ако не пия, ще избия всички)))
п.п. това да не е форум за алкохолици)))
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 04.08.19 21:31.
То на тия години ... в България ... там дето си пием ракията Беар Грилс се опитва да оцелява 🙂
Мнението беше редактирано от Dymag на 04.08.19 21:37.
Претеглих се днес, 99 кила живо тегло. Качил съм 3 кила от пролетта. Не е чак толкова много, не е и малко, трябваше да съм свалил 10 вместо да съм качил 3, ама...
Поставям си цел 85 кг до края на годината, което означава да сваля 14 кг. Баси... 108 000 Ккал дефицит. По 1000 Ккал дефицит на ден, 108 дена. 4 месеца. Имам 5, добре звучи. Поне на теория 😄
Догодина до началото на лятото вече ще пробвам да доближа 80 кг. И за бягането, и за катеренето ще е мега подобрение. 80 кг не съм бил от седми клас сигурно.
Вчера 04.08 храната 1900 Ккал от пилешки бутчета, свински врат, пресни картофи и патладжани на фурна. Снаксовете пъпеш и праскови с кисело мляко.
Движението: час и половина фитнес - цяло тяло че не бях влизал в залата от няколко дни, 2.5 км бягане и 10 минути степъп с подскок на гума от камион. Общо 880 Ккал. При баланс 2400, дефицита е 1380 Ккал. Соу фар, соу гуд.
05.08.19
13:57
Привет
Все се каня да те питам като броиш калорий,как разбираш какво е качеството на усвояемост?
Има ли и за тва формули...
Какво имаш предвид с “качество на усвояемост”? Процента усвояемост от организма ли? Интересен въпрос.
Знам че калориите са сметнати за различните продукти като се изгарят напълно и се гледа колко топлинна енергия има в тях, което може би няма да съвпада на 100% с това, което стомаха успее да усвои. Защото дървената кора например има много калории ако се гори, но ако я ядеш, едва ли ще извлечеш много енергия за да оцеляваш 😄
Също ако някой няма някакви проблеми с усвояването на конкретен вид храни - например с млякото, които не произвеждат лактаза мисля че или не го усвояват изобщо, или в някакъв процент - може би само част от мазнините и протеина от млякото, но не и въглехидратите.
И на мен ми е било интересно - знам например за соята че уж е много протеина в нея, но се усвоява само малка част. А това не е сметнато - като събереш колко мазнини, протеин и въглехидрати има в соята, накрая дават калориите, които са заложени в 100 гр. Това означава ли че ако усвояваш едва 20% от протеина в соята, то вече не са 444 Ккал за 100 грама, ами са примерно 350 Ккал?
Друг въпрос, който ми е бил интересен е дали термичния ефект е включен в сметката - като се казва че 1 гр протеин има 4 Ккал, сметнати ли са 20-те процента, които тялото използва за да усвои протеина (срещу едва няколко % при захар и мазнини?)
Също - според генетиката ти и според това какви бактерии си си отгледал и в какво състояние са в стомаха и червата, усвояемостта също може да варира. При някои е много ниска, при мен си мисля че е в топ форма 😄
И на последно място, усвояемостта зависи и от моментното количество храна - правени са опити с негри, които имат културна традиция да си угояват младежите за женене - така изглеждат по-богати - и при тях като ги тъпчат, около 30-40 % от храната се губи и не се е превърнала в мазнини или мускули - явно изсират калории като види тялото че е в излишък.
За моя конкретен случай съм си установил емпирично че с всички възможни неточности и грешки, ако ям по 2400 Ккал (измерени така както са по таблиците без оглед на усвояемост и загуби) на ден си поддържам теглото. Ако увелича натоварването и/или намаля калориите, мазнините тръгват надолу.
05.08.19
14:51
казано от doni dimitrov на 05.08.19, 13:57:
Привет
Все се каня да те питам като броиш калорий,как разбираш какво е качеството на усвояемост?
Има ли и за тва формули...
като се погледне в огледалото)))))
05.08.19
16:16
казано от Димо на 05.08.19, 16:04:
Някой няма ли да пробва да потеоритизираме над точките за усвояването?
усвояването зависи от много фактори. Например, най-распространеният: колкото по-често се употребява протеин ( под формата на храна говорим, поне за сега), толкова усвояването му става не пълноценно. За какво всъщност говоря? Ако направим, да речем три дневен режим с малко протеин и без тренировка, то след силова тренировка и достатъчно протеин, той ще се усвои на близо 90-100%. Ако, обаче всеки ден ядем едно и също голямо количество протеин, то неговата усвояемост ще е доста по-малка. Усвояемостта зависи от нуждите на организма, бактериите вътре в червата които го разграждат, комбинацията от храни приети със него, от липсата му за известно време в менюто ни и обратното (тук примера е със сумистите или ако щете с прасето, когато хората искат то да има, да речем шарено месо - бекон)......и т.н.
05.08.19
16:36
Аз пък се чудя, дали в зависимост от възрастта, начинът на усвояване много често е различен. Тук теорията сигурно е, че колкото повече усвояваш, толкова повече ще дебелееш, особено ако си в излишък. Щото нали знаете лафа: яде като вол, пък слаб, а няма кой знае каква активност. Друг пък пази диета, ходи на фитнес-и дебел. Но пък излиза, че младите не усвояват храната по-добре, по простата причина, че бая народ на определена възраст качва солидно количество кила, а като млад е бил слаб......време през което е ял и повече. Някой ще се аргументира: ама то щото и активността е по-малка, залежал се е като е станал на 35-40 г. Та защо много хора като млади са слаби, а после напълняват, при положение, че активността им не се е променила много. Може просто младият организъм да гори повече, нищо, че активността е същата, както при по-възрастен човек. Помня едно време, когато около 22-23 годишен от 97 кг. станах на 83 кг. за около 2-3 месеца и то само с диета, като баш в този момент и не тренирах нищо. Хапвах си по 3 пъти на ден нормални порции храна, с по една филия бял хляб на ядене, вечерята бе към 20.00 ч. и умирах от глад. Лягах умишлено даже по-рано, за да заспя и да дойде време за закуска. Сега и два пъти на ден да ям, също толкова големи порци и без хляб, даже и да посещавам зала 3-4 пъти седмично, съм гладен, но не както тогава. Значи по онова време просто съм “горял” повече-така си го обяснявам. А когато се хранех много, не качвах килограмите, които сега бих качил и с половината храна. Т.е. мантрата за качване, когато си в излишък не е вървяла-явно не съм и усвоявал добре, защото друго обяснение няма. Кожгато започнах тогава диетата /реално само намаляване на количеството/, първото нещо което направих бе да не ям след 20.00 ч. За седмица свалих 5 кг.-не е за вярване, ама бе така. Сигурно защото и “стреса” за тялото е бил голям, изведнъж да се лиши от късна вечеря в 24.00-01.00 ч., изразяваща се в солидно преяждане. Хо, много хора им е супер гадно да си легнат преяли. За мен пък бе удоволствие.............всъщност и сега си ми е приятно-да се наядеш до пръсване, дза се напиеш и да се пльоснеш, но не го правя :-)
казано от Деян на 05.08.19, 16:36:
младите не усвояват храната по-добре, по простата причина, че бая народ на определена възраст качва солидно количество кила, а като млад е бил слаб......време през което е ял и повече. Някой ще се аргументира: ама то щото и активността е по-малка, залежал се е като е станал на 35-40 г. Та защо много хора като млади са слаби, а после напълняват, при положение, че активността им не се е променила много.
Според мен е проста физиология. На младия организъм му трябва повече енергия - да гони дивеч и женски. На стария вече първо не му трябва енергия за тва, но и като се знае че все по-рядко ще успява да хване плячка, ще иска да се запаси колкото се може повече.
Отделно, това са хормони, Дидо. Не е само до “имам активност, нямам активност” Например след 35-тата година на всеки 5 години спада тестостерона с едисиколко процента. Т.е. вече излишъка от храната вместо да става на мускули и други полезни тъкани, се отлага на паласките като мас.
Има и много фактори, които дори учените не могат да кажат защо различните хора горят различно. Има т.н. несъзнателни движения - гримасничене, жестикулации, поклащане, пристъпване от крак на крак и т.н., които могат да съставляват до 30% от дневния разход на енергия и с това учените си го обясняват.
Може просто младият организъм да гори повече, нищо, че активността е същата, както при по-възрастен човек.
Точно така е. Комбинирано с хормоните, които споменах.
Т.е. мантрата за качване, когато си в излишък не е вървяла-явно не съм и усвоявал добре, защото друго обяснение няма.
Напротив, има - това е какво се прави с усвоената енргия. Аз не знам да има изследвания подкрепящи твоята теория че младите не усвояват храната, а старите я усвояват по-добре.
Кожгато започнах тогава диетата /реално само намаляване на количеството/, първото нещо което направих бе да не ям след 20.00 ч. За седмица свалих 5 кг.-не е за вярване, ама бе така.
1/3 е било вода, 1/3 тоалетна и реално си свалил 1-2 кила, което изобщо не е малко за седмица, но не е от стрес или нещо такова 😄
и сега си ми е приятно-да се наядеш до пръсване, дза се напиеш и да се пльоснеш, но не го правя :-)
Ужас 😄
казано от Carbohydrate на 05.08.19, 16:16:
най-распространеният: колкото по-често се употребява протеин ( под формата на храна говорим, поне за сега), толкова усвояването му става не пълноценно.
....
Усвояемостта зависи от нуждите на организма, бактериите вътре в червата които го разграждат, комбинацията от храни приети със него, от липсата му за известно време в менюто ни и обратното (тук примера е със сумистите или ако щете с прасето, когато хората искат то да има, да речем шарено месо - бекон)......и т.н.
Според това, което си спомням че съм учил, характерното отлагане на месото - тип шарено - ред сланинка - ред месо е породен белег, специално се селектират прасета за добър бекон. Не от всяко прасе става супер бекон. Както мраморното месо при говедата. Не знам дали има връзка с цикличното хранене и ротация на макроси при прасетата.
05.08.19
18:12
Тоест, ако употребявам протеин, значи съм прасе?
05.08.19
19:04
просто дадох не подходящ пример с прасето)))), това е от породата, бекона, но и обикновените имат също прослойки....
От 7 години, май не пия протеин. На мнение съм, че за качване на килограми съчетанието на въглен и протеин е решаващо за качването на ММ
05.08.19
19:23
А от какво зависи по-добрата усвояемост на протеина, т.е. да засилим мпс-то. Ясно е, че ако повредим мускулО, ще има нужда да се поправи, демек трябват му аминота, ама колко. Все пак оставам с резервата, че и профилът на аминотата е важен. Напоследък теориите с 2, 2.5 гр. и т.н. на кг. телесно тегло се отхвърлят. Доказва се, че и малко повече от грам е достатъчен за натуралите. Но както казах по-горе, по-важен е целия набор, а не общото количество, но с определени липси на конкретни аминота.
05.08.19
19:35
Първо, усвояемостта има дву важни условия. Необходимост и възможност.
Необходимостта зависи от потребността на организма, а възможността от способността на организма да го направи!
Потребността зависи от физическото натоварване, отговарям в рамките на трениращ човек. А способността зависи вече от много съпътстващи фактори.
физическото натоварване трябва да е такова, че да предизвика синтез на анаболни хормони, като тестостерон и растежният хормон, както и други хормони.
Факт е обаче, че чрез физически натоварвания и не всякакви, а интензивни физически натоварвания, и здравословно хранене, може оргонизма, който е тотално объркан, да се върне във първоначално редовна форма, да се ” излекува” от доста съпътстващи проблеми със здравето и то само със едно единствено условие! И то е........ПОСТОЯНСТВО!
Чета сега разни неща за годините, за които общото е намаляване приспособимостта на организма, като това не се отнася само за физически а и за умствени функции. Веднага се сещам какво предизвикателство е смарт устройството или дори дистанционното на телевизора за някоя баба или дядо. Въобще, този организъм не трябва да се оставя на мира, за да е в час.
казано от Димо на 05.08.19, 17:15:
На младия организъм му трябва повече енергия - да гони дивеч и женски. На стария вече ...
А бе ще дебнем от засада ... сред кръгли камъни 🙂
Дебненето си е дебнене, с времето старите лъвове компенсират с опит липсата на младежки ентусиазъм, аз говорех от еволюционна и физиологична гледна точка как реагира тялото.
Вчера 05.08 храната 1000 Ккал от няколко купи супа леща с пилешко. Тренировката 6 рунда бокс круша, вечерта с Даймага пак лостове час, час и нещо - общо 480 Ккал ги пиша. Дефицита за деня 1800 Ккал, общо 3180 дефицит.
06.08 храната 1200 Ккал от 2 купи супа леща с пилешко, зелева салата и 3 яйца с домашен бекон, който трябваше да е уж сланина, но съм забравил колко много месо има по нея 😄 и една бира по социална принуда. Тренировката с Даймага лостове и малко скачане на въже около час за 300 Ккал . Дефицита за деня 1300 Ккал, общо 4480 дефицит до тук.
Опитах се да си влезна в едни от двата чифта дънки, които все още ми ставаха след като се ошишках и едва-едва се наврях, изобщо не стават да ги нося. Вече официално само най-дебелашките ми дънки ми стават :( От година и половина само изключвам дънки, панталони и ризи от гардероба си, но не си и купувам нови по-широки.
Един час си скачал на въже? На бройка/времетраене ли почиваш и вдигаш ли скоростта или в еднакво темпо скачаш?
07.08.19
12:14
Малко не си го разбрал.
Предполагам се е спънал 2-3 пъти с въжето. Кофички, набирания и раздумка за час.
Само не го питай какво са си говорили 1 час. : Д
Да, малко неясно се получи, трябваше да използвам някъде оксфордска запетая. Около 500 скока на въжето - десетина серии по 50-60, които редувах със сериите набирания, кофи и лицеви. Общо около час всичко отне по усет.
Димо,хубаво е да свалиш 14 до края на годината,ама още по хубу е жена ти да не разбере 😄 🙂
казано от old_man на 07.08.19, 16:37:
Димо,хубаво е да свалиш 14 до края на годината,ама още по хубу е жена ти да не разбере 😄 🙂
Ахаха... Да, ще се получи конфузно... Не се бях замислял за многозначителността на заглавието.
07.08.19
16:43
Добре че не си го написал “Димо сваля до 14 до края на годината ...”, че не само с жената, ми и със закона щеше да имаш дертове 😄
Чисто юридически погледнато, последно когато проверявах, в България с навършилите 14 години можеше да се прави секс без проблеми със закона.
казано от Димо на 07.08.19, 17:21:
Чисто юридически погледнато, последно когато проверявах, в България с навършилите 14 години можеше да се прави секс без проблеми със закона.
Предполагам за сина си си проверявал, нали? 😄