Нека този път да е по правилния начин :))

31.07.18
12:52

Здравейте, реших да направя първият си дневник, не защото имам много за споделяне, а за да се следя сама, за да ме следят тези от вас, които проявят интерес и да ме напътствате, защото със сигурност правя много грешки и предполагам ще отнеса много забележки.. но човек се учи цял живот. 🙂
На кратко за мен, на 22години съм, 161, 61кг.. целта ми е отслабване и стягане, нямам конкретна цел от гледна точка на цифри, просто искам да изглеждам по-добре, и да ги стопя тези бедра и дупе, че ме влудяват хаха. От малка имам проблеми с храненето, много диети, много глад, рязко отслабване, след това покачване на килограми, депресия, проблеми с хормоните, метаболитен синдром.. и общо взето това са гадостите, които ми се случиха от глупостта ми. Проблемът с хормоните вече е в миналото, всичко е в норми от 3години, но метаболизма предполагам още не ми е наред. При мен грешката е, че не мога да имам балансирано хранене, храня се както трябва (нвд), след което изпадам няколко дни в зверски глад и омитам всичко по пътя си.. и така резултатите ми отиват по дяволите.
Тренирам от 6месеца-загрявка с кардио, около 40мин силови тренировки и 30-40мин кардио-тичане или наклон 15 със скорост между 6и 7кm/h и така 5-6 пъти в седмицата.
Проблема ми идва от храненето тъй като организацията ми за деня е леко сбъркана, тренирам на гладно и първото ми хранене е около 15-16h, съответно хапвам предимно извара,зеленчуци,  сирене, кис. Мляко, кашкавал и по малко пилешко месо, защото не съм любител на месото.
Тренировките ми в началото бяха грешни, защото вдигах тежки килограми с малко повторения и така се стегнах и развих мускулите си, но малко не ми се получи с отслабването, което всъщност е целта ми. Сега наблягам на леки килограми с повече повторения.
И така, бях максимално изчерпателна и довечера ще пиша пак равносметката от днес 🙂)

казано от Никол на 31.07.18, 12:52:

Тренировките ми в началото бяха грешни, защото вдигах тежки килограми с малко повторения и така се стегнах и развих мускулите си, но малко не ми се получи с отслабването, което всъщност е целта ми. Сега наблягам на леки килограми с повече повторения.

Здрасти!
Грешиш. Започнала си да тренираш съвсем правилно, сега си на грешната пътека. Причините за неуспехите търси в кухнята. Допускала си глад - това те е връщало назад.

31.07.18
13:41

Не съм чувствала глад, напротив. Просто калориите не са особено много, но имам чувството, че ако си позволя повече и резултата ще е нулев.
А защо да греша в момента? По-малко повторения с повече кг не е ли за растеж на мускула, а обратното за стягане и оформяне?

31.07.18
14:56

казано от Никол на 31.07.18, 13:41:

По-малко повторения с повече кг не е ли за растеж на мускула, а обратното за стягане и оформяне?

Не. Мускул може да се сваля и качва и с 3, и с 15 повторения. Какво разбираш под стягане и оформяне на мускул?

Мнението беше редактирано от Станимир на 31.07.18 15:00.

31.07.18
17:21

казано от Никол на 31.07.18, 13:41:

А защо да греша в момента? По-малко повторения с повече кг не е ли за растеж на мускула, а обратното за стягане и оформяне?

Нито грешиш в момента , нито си грешала преди това.И единия и другия принцип на трениране е мускулоизграждащ , но малкото повторения с тежко са повече силово насочени , докато много повторения с умерена тежест са повече за мускулен разтеж , отколкото за сила...все пак разликата е малка.Мускулатуата на жената съдържа повече бавни мускулни влакна за сметка на бързи такива , затова повече повторения се отразяват по-добре на мускулния прогрес.Възстановяването между самите серии в тренировката са по-бързи , както и възстановяването между отделните тренировки е по-бързо.При мъжете е обратно и тренировките следва да са различни при двата пола.Ти можеш да тренираш и по двата начина , но тялото ти ще реагира най-добре на това , което е адекватно за него.

01.08.18
01:00

Благодаря ти, XXL, за старателното обяснение.
Та равносметката за днес:
Закуска-кафе с подсладител
Обяд:150гр пилешко филе+4 краставици и 200гр маслини
Следобяд: 450гр свежо нискомаслено сирене Хелиус
Вечеря: 2 варени яйца, краставица, маслини
Мисля, че са около 1000 калории, идеята ми е 1-2седмици да съм в по-голям дефицит.
Тренировка:
-5мин кардио
-Суперсерия:Тяга с широк хват на горен скрипец (3 х 15 повторения),Тяга с тесен хват долен скрипец (3 х 15 повторения)
-4 ×12лицеви опори
-Суперсерия:Коремни преси с усукване 3 × 20 повторения,Коремни от вис 3 ×12повторения
-Клек без лост 2×30
-Глутеус машина с малка тежест 2×20
-Кардио-ходене под наклон 40мин, бягане-10мин
Това е от мен.

5-6 човека сме на различно мнение, но ти приемаш само онова, което съвпада с твоето. Нямам намерение да споря, това е дневник все пак. Имам търпение да изчакам, за да видим по резултатите ти кой е прав. Тренировката ти е трагична.

01.08.18
09:12

Храната е малко по-трагична от тренировката. Аз самата в началото едва правех клекове с тежест, да не говорим пък лицеви опори. Но със 2 ръце  подкрепям Кольо - тренирай с колкото можеш по-тежки килограми, тренирай за сила. Мускули изобщо не растат така лесно.
Какво значи тяга на долен и горен скрипец?

01.08.18
09:32

Защо суперсерии? Защо толкова корем? Защо клека не е първи, като краката са най-големия мускул, а и искаш да сваляш най-много там?
И храната ти е трагична! Как така тренираш сутрин на гладно, пък ядеш към 15-16ч?
Пий преди тренировка един протеин поне и яж след тренировка.
Аз лично тренирам в 6:30 сутринта и след тренировка имам 30 минути да се изкъпя и да тръгвам за работа, затова пия смути.

01.08.18
10:55

Здравейте, именно защото знам, че не правя нещо както трябва и греша,  съм дошла тук с молба за съвети от вас. Не съм съгласна с това, че приемам за истина само това, което съвпада с моето мнение, по-скоро това, което ми е ясно и изчерпателно обяснено. Като ми кажеш “тренирай тежко” без да ми кажеш защо, някак ми е по-трудно да го приема.
Храната ми знам, че е зле, ще се постарая да го поправя това. А тренировката ми е по програма, която избрах, но явно е била неподходяща. Суперсерии защото беше обяснено, че при висока интензивност на тренировката жените отслабват по-лесно.
Щом греша, бихте ли ми дали насоки как да тренирам правилно, в крайна сметка съм тук за да ми отворите очите 🙂
Имам въпрос, щом главната ми цел е намаляване обема на бедрата подходящо ли е да ги тренирам на всяка трениравка?

01.08.18
15:41

Благодаря ти много, изчетох всичко. Очевидно тук напълно подкрепят твоето становище за тежко с малко повторения.. и след като съм чела, че за жена е по-добре обратното, тотално се обърках. Компромисният вариант в случая е да ги редувам, един път ще тренирам даден мускул с тежко, следващият път с повече повторения.
А мнението ви какво е, относно така проблемните крака, колко пъти в седмицата да ги тренирам?
Слънчев и усмихнат ден!

01.08.18
16:24

“Тежко” е относително понятие. Подбирай тежест, с която да правиш между 5 и 8 повторения в 3 до 5 серии. Използвай двойна прогресия. Стараеш се да направиш по 8 бройки от едно упражнение с дадената тежест поне в първата серия. Като направиш всичките серии по 8 с тази тежест, вземаш по-голяма. Това е само ориентировъчно, но работи.

02.08.18
00:26

Ще пробвам този метод, благодаря ти.
Равносметката за днес е
Закуска-кафе
Обяд-200гр пилешко филе с доста задушени зеленчуци(гъби, тиквичка, броколи, лук)
Вечеря-същото+100гр маслини

Тренировка
-сутринта на гладно редуване на бягане, хийт и ходене около 45мин
Следобед:
-Трисет: 25×3 лег преса, 40×3 плие клек, 50×3 мост от земя+вътрешно бедро
-абдуктор за вътрешна част на бедрата 3×50
- абдутор за външна част 3×50
Следващата тренировка за крака ще е както ме посъветвахте с по-големи тежести.

03.08.18
01:18

Отчета ми за днес:
Закуска кафе
Обяд 200гр пилешко със задушени зеленчуци
Вечеря-същото като на обяд

Тренировка:
Сутринта 40мин бягане на гладно
Следобед:
Кардио 5мин за загрявка
Лицеви опори 3×10
Изтласкване с гири под наклон (3 х 15 повторения)
Махове с гири встрани (3 х 15 повторения)
Махове за предно рамо (3 х 15 повторения)
Коремни преси  (3х 20 повторения)
Планк (2 х до отказ)
15 мин на пътеката ходене под наклон

Ако смятате, че тренировките ми са структурирани неправилно, моля да ме коригирате, добре дошли са всички забележки 🙃

Мнението беше редактирано от Никол на 03.08.18 01:19.

03.08.18
09:17

За начало- успяваш ли да направиш пълни лицеви опори? Какви тежести ползваш? Може ли да обясниш как си структурираш тренировките и с каква цел?

03.08.18
11:08

Здравей, да, първите 2 серии лицевите упори ги изпълнявам, както трябва, а на последната серия са от колене. Гирите, които ползвам са 3кг. А за краката тежестите са ми 15кг, когато правя повече повторения. Като вдигам по тежко около 30кг абдуктор и абдутор, 15-20 кг за сгъване и разгъване.
Редувам тренировка за горна част, последвана от такава за долна. Още не ми е ясно кога трябва да почивам между отделните тренировки и да се възстановявам, защото мога да си тренирам и всеки ден.
За краката първо правя базови упр.-(клекове, лег преса) , а после изолиращи.
Целта ми е максимално изчистване на мазнините.

03.08.18
11:17

Добре е да се увериш, че изпълняваш лицевите опори правилно. 10 стриктни повторения означава, много грубо и приблизително!, че на лежанка би трябвало да можеш ПОНЕ 10 повторения с 30-35 кг (спрямо твоите 61кг).

Може и да си ги правиш правилно, не знам! Но имам съмнения.

Мнението беше редактирано от Atom на 03.08.18 11:20.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1