Коронавирус в България

Прескочи до:

16.09.21
18:12

казано от Любомир на 16.09.21, 11:55:

но утре обществото може да поиска от теб да назначиш педал на работа например, ..

Що не ги казвате по-рано  тези работи?!!!
Нямаше да се ваксинирам.

16.09.21
21:15

Все пак трябва да се отчетат и малките положителни ефекти на пандемията - доста пенсии измряха, което облекчава малко бюджета, а и връща обратно изкопан въглерод в земята, което е добре за климата.

Мнението беше редактирано от Illustrator Yovkov на 16.09.21 21:17.

17.09.21
01:05

Колкото пъти вляза да чета темата, толкова пъти се отказвам да си попълвам дневника.

Голяма помия!

17.09.21
09:24

казано от zvvsip на 16.09.21, 12:50:

Нещо в тази връзка за Нашите прости учители има ли? Те към кои спадат?

Димо, ти на много пъти сам го казваш, че най-бедните, нещастни и корумпирани държави са неваксинирани.... Е, аз виждам връзката в липса на доверие в държавността, а не нивото на образование и тн...

Айде веднага някой друг ни е виновен - прости сме и не сме ваксинирани - учителите са виновни.
Ти поне казваш каква е зависимостта според теб. Учителите прости - не учат добре хората - прости са и хората - не се ваксинират. Според мен връзка има, но не е толкова еднопосочна. Основното е че народа ни като наследство от комунизъма е прост, беден и суеверен изначало. И това води до ситуацията в която част от учителите са прости, защото не са учители по призвание или като кариера, ами защото за друго не стават и от немай-къде са учители и те репродуцират собствената си простотия или поне безхаберие и незаинтересованост в обучението.

Недоверието в държавността е налице, защото - “прост народ - слаба държава”. И “всички
нации си заслужават управляващите” Народа прост и беден, кви да са политиците? Политиците прости и корумпирани - каква да е държавата? Затворен кръг. Но само недоверието в държавността не може да обясни недоверието във ваксините. Всеки има информация, може да се информира, може да вижда резултатите и тенденциите и в развития свят. Но не - “лъжат ни нещо, искат да ни прекарат да се ваксинираме” Е, ок, може и така да е. В Дания са ваксинирани 90% и им паднаха мерките, нашите ресторантьори щяли да блокират държавата на края на месеца.

казано от zvvsip на 16.09.21, 12:50:

Който иска се ваксинира, който иска не се ваксинира... няма драма.

Аз никого не карам да се ваксинира, първо защото нямам такава власт, второ защото смятам че е загубена кауза. Единствено се опитвам да разбера причините да се съмняват в науката и донякъде да осмея вярването на нашего брата че е по-умен от целия цивилизован свят (тях ги прекараха да си сложат ваксините, ама ние сме хитри и нас не могат да ни прекарат) и вярванията им в разни псевдо-науки (наноботи, графен, Билгейц иска да ни убие или да ни вземе парите, “много бързо я създадоха” и т.н.) В тази връзка точно ваксината за ковид разработвана от Бил Гейтс и неговата фондация не е одобрена за употреба, защото е показала твърде ниска ефективност - 58% Така че мили мои, не всичко е пари.

казано от zvvsip на 16.09.21, 12:50:

пс. Нямам време за предния цитат, който ми направи с Мангъров... Излишно е да се хаби време в безсмислени спорове.

И според мен ще е безсмислен спора с някой, който мисли тоя кукундрел Мангъров за единствения капацитет на тема ваксини. Само ми е интересно как не ти предизвиква когнитивен дисонанс вярата ти в компетентността на Мангъров и факта че този човек каза че вируса ще си е отишъл преди година и че ваксини няма да има?

Мнението беше редактирано от Димо на 17.09.21 10:21.

17.09.21
10:04

казано от Gogo на 16.09.21, 12:57:

казано от Димо на 16.09.21, 12:39:

Относно антиваксърството - аз мразя лицемерието и глупостта. Едни и същи хора са антиваксъри и не вярват на медицината, но същите тези ако нещо им се случи търчат в болниците и пищят как не им се предоставят най-модерните методи на лечение, които са продукт на същия този прогрес в медицинската наука.

Заради кои непоставени ваксини, антиваксърите търчат в болниците?

Не заради ваксини конкретно, макар че и това сигурно го има. Като не си ваксинират децата антиваксърите, те не спрат да ги водят на доктор като видят че са болни.

Лицемерието го виждам в това, да не искат да си слагат ваксини, защото “докторите са печалбари” и “бигфарма иска парите ни”, но ако нещо се разболеят същите тези нямат проблем да ходят на хирург примерно. Не ги ли учат хирурзите в същите тези медицински университети? Там не им ли слагат лекарства и упойки произведени от бигфарма?

казано от Gogo на 16.09.21, 12:57:

Надявам се на поставяш всички нежелаещи да си поставят конкретна ваксина под общ знаменател - антиваксър?

Както вече няколко пъти казвам, лично за мен основната разделителна линия е подбудите поради които човек не иска да си сложи дори една ваксина. Ако го прави поради някакви медицински показания - т.е. доверява се на науката и на медицината, или пък не му трябва - например няма да ходи в Африка и няма нужда от ваксина за жълта треска, или пък е преболедувал ковид и има антитела и още не му трябва ваксина - тогава определено не е антиваксър. Ако обаче вярва че “ваксините не са тествани достатъчно”, “искат само парите ни”, няма да изброявам по-абсурдните с наноботите и графените. Т.е. съмнява се в медицинската наука, тогава по-скоро за мен спада към антиваксърите, макар и умерен. Защото като всичко си има градация. Някои (според моя аршин - умните) нежелаещи да си сложат ваксина срещу ковид просто не си слагат и си трайкат. Другите ходят и пускат антиваксърски мемета и измислени страховити истории да плашат лековерните и нерешителни, които ако не беше страха, насаден от ваксините от активните антиваксъри - най-вероятно щяха да се ваксинират. Типичен пример - моите родители. Сестра ми им беше говорила 100 пъти как имала информация от нейните колеги - доктори че ваксините са опасни, как ще умрат най-вероятно и в никакъв случай не трябва да си слагат ваксини, нищо че и двамата са в рисковите групи.

За мен ако статистиката показва ясно че ползите за всяка индивидуална личност надвишават хиляди пъти потенциалните рискове, а за обществото ползите са огромни, нежеланието да си сложиш ваксината е необяснимо ако приемам че тези хора са умни, Ако приемам че не са - това вече е обяснимо.

Вече забелязвам и една друга група меки антиваксъри по подбуди - егоисти. Интелигентни и успешни мъже, които казват че не дължат на обществото нищо, самите те или са го карали и вярват в имунитета си, или просто вярват в имунитета си и мислят че ще го карат леко, или дори и да не го карат леко, държавата е длъжна да им осигури лечение, така че проблем няма. Много ми хареса логиката на един мой добър приятел - “Ако аз съм го изкарал, а всички мои близки са ваксинирани и ваксини има за всички свободно и безплатно, за чий ще си слагам ваксина - да пазя живота на някой антиваксър ли?!?” Малко жестоко, но има известна логика и най-вече справедливост. Иначе медицински и статистически погледнато - пак не е добре. Между 0.4 и 1 % процент от хората се заразяват с ковид повторно и 3-4% от тези повторно заразени хора умират, което е хиляди пъти по-висок риск от рисковете от странични ефекти при ваксините.

казано от Margi на 16.09.21, 14:05:

Димо, към антиваксърите ли бороиш тези, които нямат нищо против ковид ваксината, но са против задължителния и характер като условие за участие в социалния живот?

Ето че Маргито поставя нов вид причина за антиваксърство - моралната. Само трябва да утичном едно нещо - тези хора знаят че няма нищо лошо във ваксините, но не искат да си ги слагат, защото се чувстват принудени (неоснователно, защото ваксините все още поне в България не са задължителни, за разлика от коланите в колите, плащането на данъците и носенето на дрехи на обществени места) Или нямат нищо против другите да си ги слагат, стига да не принуждават тях самите (т.е. вакс-толерантни)? Много хора са по-заинтересовани от правата си в обществото, отколкото задълженията. И това е ОК. Не го одобрявам, но го разбирам.

17.09.21
10:40

Не си ме разбрал - хора, които не желаят да си слагат ваксини, защото не са убедени в ефективността и безопасността им, но нямат нищо против тези, които вярват в това да си ги слагат.
Това няма нищо общо с данъците и нещата, които си споменал, защото включва инжектиране на нещо си в тялото, което приложено насилствено, си е...еми, физическо насилие и медицинска тирания.

ПП: Всъщност, спименал си, че си ок с това, разбрахме се.

Мнението беше редактирано от Margi на 17.09.21 10:42.

17.09.21
10:56

казано от Margi на 17.09.21, 10:40:

Не си ме разбрал

Напротив - разбрал съм те:

казано от Димо на 17.09.21, 10:04:

Или нямат нищо против другите да си ги слагат, стига да не принуждават тях самите (т.е. вакс-толерантни)?

казано от Margi на 17.09.21, 10:40:

не са убедени в ефективността и безопасността им,

Именно тази неубеденост искам да разбера - на базата на кои статистики и научни изследвания и статии е, или те са си “направили собствено проучване” и “такова е моято вътрешно чувство”, защото не - да гледаш антиваксърски псевдонаучни видеа от тубата докато си в кенефа не е правене на проучване. Това е търсене на някой, който да потвърди неоснователните ти съмнения, казва се конфирмейшън биас.

казано от Margi на 17.09.21, 10:40:

Това няма нищо общо с данъците и нещата, които си споменал, защото включва инжектиране на нещо си в тялото, което приложено насилствено, си е...еми, физическо насилие и медицинска тирания.

Напротив, има много общо - логиката е по подобен начин изкривена, даже това с данъците е по-лошата практика. Аз мога да кажа че взимането на данъци е обир, защото насилствено ми бъркат в портфейла, а ако опитам да си скрия данъците, реално ще ме вкарат насилствено в затвора, което е насилие срещу личността ми, репресия и ограничаване на свободите ми. Докато аз не знам в някоя демокрация ваксините да са задължителни и да вкарват в затвора за отказ от ваксинация или да ти набутат иглата насилствено ако не искаш. Най-много да не ти пуснат децата с другите деца в детската градина или да не може да работиш в болница или другаде ако нямаш необходимите ваксини или да те глобят. Де да знам, може пък и аз да не съм информиран - дай информация ако имаш някъде да ваксинират насилствено.

17.09.21
11:07

От написаното дотук разбирам средното:
Ваксинираните са, умни ,богати, красиви ,образовани и най-вече безсмъртни.
Неваксинираните:
Бедни ,прости,необразовани и мрат.

17.09.21
11:10

казано от doni dimitrov на 17.09.21, 11:07:

От написаното дотук разбирам средното:
Ваксинираните са, умни ,богати, красиви ,образовани и най-вече безсмъртни.
Неваксинираните:
Бедни ,прости,необразовани и мрат.

Поне статистически е точно така.
Великобритания - ГДП 10 пъти повече от България. Процент ваксинирани - няколко пъти повече от България. Процент умрели на ден от ковид - десетки пъти по-малко.

17.09.21
11:16

В един по-преден пост ти дадох практичен пример ,как се прави статистика, но ти се плъзгаш по повърхността както винаги.
Така,шурея ми е с ковид и пневмония в болница.
Ваксиниран е.

17.09.21
11:20

казано от doni dimitrov на 17.09.21, 11:16:

В един по-преден пост ти дадох практичен пример ,как се прави статистика, но ти се плъзгаш по повърхността както винаги.
Така,шурея ми е с ковид и пневмония в болница.
Ваксиниран е.

Е, ако ще си даваме анекдотични единични примери и ще отричаме статистиката - ок. Но това вече няма да е спор с научни елементи, ами надприказване и “една жена ми каза”.

Все едно аз да кажа - аз съм ваксиниран и нищо не ми стана. Значи рискове от ваксините няма.

Да, точно така е, ваксините не предпазват на 100% нито от заразяване, нито от остро протичане на болестта, нито дори от смърт от ковид. Това е ясно видимо от статистиките. От същите статистики, които показват че рисковете за нежелани странични ефекти са хиляди пъти по-малко от положителните и ваксините срещу ковид са съвсем в нормата като ефективност и странични ефекти като всяка друга одобрена за употреба ваксина.

Мнението беше редактирано от Димо на 17.09.21 11:34.

17.09.21
11:21

Имаше скоро един пост от официална медия, приканващ хора да споделят историите си за близки, които НЕ са се ваксинирали и са умрели от ковид. Идеята им беше да направят сърцераздирателен материал, който да подтикне хоттата да се ваксинират. (никакъв натиск, само пропаганда). Вместо това, имаше 5000+ коментара на хора, загубили близките си след ваксината.

На истината не и е нужна пропаганда.

ПП: Не знам защо се хванах д пиша тук, само загуба на нерви и време.

Мнението беше редактирано от Margi на 17.09.21 11:23.

17.09.21
11:28

казано от Margi на 17.09.21, 11:21:

Имаше скоро един пост от официална медия, приканващ хора да споделят историите си за близки, които НЕ са се ваксинирали и са умрели от ковид. Идеята им беше да направят сърцераздирателен материал, който да подтикне хоттата да се ваксинират. (никакъв натиск, само пропаганда). Вместо това, имаше 5000+ коментара на хора, загубили близките си след ваксината.

На истината не и е нужна пропаганда.

Знам го случая. Антиваксърите са много активни, някои по убеждение, а част от тях са и платени. Разследване на ЕУ показа че 90% от всичкото антивакс-съдържание в социалните мрежи може да се свърже с едни 150 профила, повечето от които на руски граждани. Русия има бюджет от няколко стотици милиона долара на година за т.н. хибридна война.

Има един сайт за селф-репорт на странични ефекти от различни дейности. Ако се вярва на данните там, всеки втори е умрял от ваксината или поне пометнал. Защо данните са така  очевидно изкривени - много просто - това е селф-репорт. Т.е. всеки може да отиде и анонимно и безконтролирано да напише че е бил ваксиниран и че е получил тежки странични реакции или близък е умрял. И понеже нормалните не се занимават с измислени статистики, но антиваксърите (по заблуда или платени) са много активни - ето ти и данни. Някоя буля ги вижда в интернета, липсва ѝ критичен прочит да види от къде е информацията и си вика: оле, оле, няма да се ваксинирам - глей кво става - хората масово се оплакват.

Мнението беше редактирано от Димо на 17.09.21 11:31.

17.09.21
11:30

казано от Margi на 17.09.21, 11:21:

ПП: Не знам защо се хванах д пиша тук, само загуба на нерви и време.

Така и не каза в коя демокрация ваксинират насилствено, ама смело пляскаш изрази като “медицинска тирания” Само като ги чуя и ми е ясно от къде се образоваш по темата. Както като чуя някой да говори за “шлаки” и “детокс”.

17.09.21
11:35

казано от Димо на 17.09.21, 11:28:

Знам го случая. Антиваксърите са много активни, някои по убеждение, а част от тях са и платени. Разследване на ЕУ показа че 90% от всичкото антивакс-съдържание в социалните мрежи може да се свърже с едни 150 профила, повечето от които на руски граждани. Русия има бюджет от няколко стотици милиона долара на година за т.н. хибридна война.

Прекалено много вярваш на медиите.
Австралия.

17.09.21
11:36

Времето ще покаже, кой крив кой прав. Но ако се гледа статистиката, за момента ползите от ваксина са доста по-големи от това да не се прилага. Тепърва може би ще излизат и повече данни, за тези “странни ” случаи, които визирате.

Просто е интересен феномен, как в едни държави процента ваксинирани е 80 и нагоре, а в България 20, единствена в европейския съюз с такива показатели.
На мен това още ми е интересно :) ...

17.09.21
11:40

казано от Illustrator Yovkov на 16.09.21, 21:15:

Все пак трябва да се отчетат и малките положителни ефекти на пандемията - доста пенсии измряха, което облекчава малко бюджета, а и връща обратно изкопан въглерод в земята, което е добре за климата.

Трябва да страдаш от сериозни липси в живота си, за да напишеш нещо толкова цинично. Още повече че ред за там няма. Днес са “пенсиите” утре си ти ..и така нататък.

17.09.21
11:47

казано от Margi на 17.09.21, 10:40:

хора, които не желаят да си слагат ваксини, защото не са убедени в ефективността и безопасността им, ...

нещата, които си споменал, защото включва инжектиране на нещо си в тялото, което приложено насилствено, си е...еми, физическо насилие и медицинска тирания.

Има голяааама разлика между това, да стигнеш сам до извода за вредните ваксини плюс “инжектирането на нещо в тялото”. И някой да ти “подскаже” колко са вредни те и че трябва да бъдеш задължително против тях. Тоест ти си убеден в това, защото някой друг ти е внушил тези теории, “доводи” и “доказателства”. В личен разговор, чрез сайтове и фейсбук групи, от “разобличаващи” и “разкриващи истината” филмчета в ютюб.

Чудя се. Защо смятате, че против България не се води една “хибридна война” от съседни държави? Които няколко века са “присъствали” на тази територия? И едва ли някога са се примирили със загубата й. На тези държави население не им трябва, те си имат предостатъчно, дори и в излишък.

Трябва им “Лебенсраум”, жизнено пространство,територия . Населението на България се топи като мартенски сняг. Кому е изгодно това? Не очаквайте в 21 век някой да нахлуе с конница и диви орди, да ви подгонят с ятагани. Днес се действа много по-префинено. Беге населението си намалява, а територията се изчиства. Дори и природата не търпи празното пространство, камо ли съседните държави.

Тааа в този ред на мисли и на “конспиративни теории”, антиваксерите са само едни марионетки. На които (без дори да се усетят) кукловодите им дърпат конците. На тях пък им е спусната задачата от резидента на съседната държава. Да се противодейства активно на всякакви здравни мерки, да се дестабилизира всяко едно българско правителство и страната се хвърли в хаос, непрекъснати избори и политически кризи, безвластие, икономическа криза.

И животът на населението стане толкова тежък и непоносим, та се стигне до масова емиграция на Запад. Или масово да измира от болести, които иначе са предотвратими и лечими. Но като се манипулира съзнанието на стадото овце в погрешна посока с масирана пропаганда и инсинуации да бъде докарано то до истерия и масов отказ от здравеопазване и разумни здравни мерки.

17.09.21
11:57

А от Канада какво да кажат 😎 И много други примери. В съотношение хора-територия сме си ок, дори и още да понамалеем. Ама много страни около и в близост до нас са така.

17.09.21
12:01

казано от Margi на 17.09.21, 11:35:

Прекалено много вярваш на медиите.
Австралия.

Да, а ти правиш “собствени проучвания” и имаш “тайни източници”, които са по-достоверни и не са “медиите”.

17.09.21
12:08

казано от kaloyan на 17.09.21, 11:36:

Просто е интересен феномен, как в едни държави процента ваксинирани е 80 и нагоре, а в България 20, единствена в европейския съюз с такива показатели.
На мен това още ми е интересно :) ...

Аз казах моето мнение - и бедността и неваксинираността са функция на едни и същи исторически, културни и политически фактори и народо-психология. Прост, беден и налъган народ сме статистически погледнато. И това е ОК, аз никого не обвинявам.

17.09.21
12:11

казано от kaloyan на 17.09.21, 11:40:

казано от Illustrator Yovkov на 16.09.21, 21:15:

Все пак трябва да се отчетат и малките положителни ефекти на пандемията - доста пенсии измряха, което облекчава малко бюджета, а и връща обратно изкопан въглерод в земята, което е добре за климата.

Трябва да страдаш от сериозни липси в живота си, за да напишеш нещо толкова цинично.

Аз съм съгласен че това на илюстратора е крайно цинично изказване, но малко да разведрим обстановката - ето че и ти определяш ред:

казано от kaloyan на 17.09.21, 11:40:

Днес са “пенсиите” утре си ти ..и така нататък.

:)

17.09.21
12:14

казано от Margi на 17.09.21, 11:35:

Австралия.

В днешно време срещу ковид ли? Я дай малко повече инфо - ама не знам как ще го направиш ако не ползваш медиите.

17.09.21
12:21

казано от kaloyan на 17.09.21, 11:36:

Времето ще покаже, кой крив кой прав.

На английски е по-яка шегата. “History does not show who is right, only who is left”. И малко черен хумор: “Колкото повече антиваксъри - толкова по-малко антиваксъри” За който е пропуснал - може да разгледа сайта www.sorryantivaxxer.com . Всекидневно публикуват некролозите на отявлени антиваксъри и конспиратори, умрели от ковид. Има и (макар и много по-малко) разкази на оживели след тежка форма на ковид антиваксъри, които са си сменили убежденията и пропагандират вече за ваксините.

17.09.21
12:31

казано от Dydo на 17.09.21, 11:57:

А от Канада какво да кажат 😎 И много други примери. В съотношение хора-територия сме си ок, дори и още да понамалеем. Ама много страни около и в близост до нас са така.

Чета мненията на Димо и съм напълно съгласен. Но тук нещата са много по-дълбоки. Какво значи антиваксер? Човек, който е против ваксините. Е, добре де. Само че тук не става въпрос само за ваксините.

Щом са против ваксините антиваксерите, добре. ОК. Право на личен избор. Ама що ще един антиваксер да бъде и срещу маските, срещу дистанцията, срещу някои разумни ограничителни мерки. Нали е антиваксер? Само е срещу ваксините? За къв чеп е и срещу всички останали мерки, които не би трябвало него да го вълнуват. Дет се вика нерде Ямбол, нерде Стамбул. Къде са ваксините, къде са останалите неща? Ваксините са едва от няколко месеца, а още преди това ми размахваха закона за религиозното облекло. С който ми “доказваха” че маските били незаконни.

Казах го няколко пъти. А който има очи да чете и който има уши да чуе. Тук в България се води една активна кампания против всякакви здравни мерки за ограничаване на заразата. Инициаторите и кукловодите на тази кампания, сякаш искат епидемията да се разраства в България колкото се може повече.

Не гледайте това, което е на повърхността! Научете се да виждате това, което е под нея. Научете се да четете между редовете. И да анализирате някои странни “съвпадения”.

Мнението беше редактирано от Миро на 17.09.21 12:33.

17.09.21
12:34

казано от Димо на 17.09.21, 12:08:

казано от kaloyan на 17.09.21, 11:36:

Просто е интересен феномен, как в едни държави процента ваксинирани е 80 и нагоре, а в България 20, единствена в европейския съюз с такива показатели.
На мен това още ми е интересно :) ...

Аз казах моето мнение - и бедността и неваксинираността са функция на едни и същи исторически, културни и политически фактори и народо-психология. Прост, беден и налъган народ сме статистически погледнато. И това е ОК, аз никого не обвинявам.

Ето друго клише,което повтаряш като мантра .
Нито сме прости ,нито бедни.


Иначе умееш да изнасяш проповеди и припяваш като ходжа на официалната медиина пропаганда,както и онзи другият специалист.
Нормално,ли е да рекламират ваксина по радиото?
Олеква някак,приравнява се до хапчета за сране, хранасмилане,неволно изпускане на урина...
И както пише Джорджи Марков за  изключителното чувство за хумор на  народа ни..а прост човек няма чувство за хумор.
“В нашата родина дори и най, разпаления и убедителен оратор и пропагандатор,ще се сепне от едва сдържаните усмивки в публиката и негласното..Е чак пък тъй..”

17.09.21
12:36

.......

Мнението беше редактирано от doni dimitrov на 17.09.21 12:38.

17.09.21
12:42

казано от doni dimitrov на 17.09.21, 12:34:

Ето друго клише,което повтаряш като мантра .
Нито сме прости ,нито бедни.

Не е клише, ако е вярно. Най-бедната държава в ЕУ и с най-слабо образование, най-склонни да вярваме в суеверия, най-корумпираната, с най-ниската свобода на медиите, мога и още да продължа.

казано от doni dimitrov на 17.09.21, 12:34:

Нормално,ли е да рекламират ваксина по радиото?
Олеква някак,приравнява се до хапчета за сране, хранасмилане,неволно изпускане на урина...

Напълно нормално е държавата да се опитва да образова и подтикне гражданите си към конструктивно поведение. Нали после тя плаща болничните, после нея обвиняват че не се грижи за здравето и живота на гражданите си. И много смесваш нещата. Рекламите на ваксините, поне които аз съм чул, са реклами на идеята за ваксинация и са от министерства, организации - не са реклама на конкретен комерсиален продукт от производителя или представителя му, каквито са споменатите от теб реклами на хапчета за сране. Кажи ми - верно ли е това?

казано от doni dimitrov на 17.09.21, 12:34:

И както пише Джорджи Марков за  изключителното чувство за хумор на  народа ни..а прост човек няма чувство за хумор.
“В нашата родина дори и най, разпаления и убедителен оратор и пропагандатор,ще се сепне от едва сдържаните усмивки в публиката и негласното..Е чак пък тъй..”

Еми да, доста “Е чак пък” виждам. Щото антиваксърите си мислят че са по-умни от другите. Нищо че съдраните им гащи и високата смъртност съвсем друго показват.

17.09.21
12:47

казано от Миро на 17.09.21, 12:31:

що ще един антиваксер да бъде и срещу маските, срещу дистанцията, срещу някои разумни ограничителни мерки. Нали е антиваксер? Само е срещу ваксините? За къв чеп е и срещу всички останали мерки, които не би трябвало него да го вълнуват.

2 причини има според мен - едната е че човек, склонен да вярва на една конспирация е склонен да вярва и на много други. Демек - като не може да се усети за едно нещо, много е вероятно да не се усеща и за други. Другото нещо е че ако е чувствителен на тема принуда - демек той е най-специалната снежинка на света, или е обикновен егоист - то всички тези малки неща, които трябва да направи индивида за по-голямото общо благо му се виждат непосилно бреме и всячески се бунтува срещу тях.

17.09.21
12:53

Според мен постоянно се омешват антиваксърството и това, че някои хора просто са против конкретното ваксиниране срещу Ковид19, но като цяло подкрепят ваксинирането с две ръце и два крака. И причината основно мисля е, че по едно или друго съображение повечето не вярват в качеството на ваксините, основно заради бързата им направа /колко е по-бърза от други, не знам/, липсата на период, в който да се види има ли негативи и т.н. Имат си мнението, че ако те или най-близките им се заразят е малко вероятно да умрат или да се разболеят по-сериозно, а ваксинирайки се поемат по-голям риск, ако впоследствие ваксината прояви странични ефекти. Не казвам, прави ли са, не са ли, заблудени или не. Това им е в главата и въз основа на него взимат решението си. Дори някои ясно осъзнават, че може да заразяват други, а и като цяло обществото така ще е по-засегнато, ако не се ваксинира. Но важното е те да са добре и вярват, че ще е така, без да поемат риск за себе си или близките си, поставяйки неизпитана във времето ваксина. В главите им е: абе ще го изкарам, ама ако си сложа ваксина, де да знам дали след 5 г. няма да се разболея от нещо.
Апропо това твърдение е вярно-не е минало достатъчно време, за да се види ще има ли странични ефекти. Но дори да има такива и да са доста повече на фона на други ваксини, пак може би крайният резултат ще е по-позитивен като цяло, ако хората не се бяха ваксинирали. Но пък Ковиид19-антиваксъра се надява /даже си вярва/ хем да не се разболее, или ако се разболее да е леко, хем да не поема риска с подобна ваксина. Така, ако не се ваксинира печели лично той при всички слуаи. Дреме му, че при липса на ваксиниране щяли да умрат 100 000 души, а не 1000 ако масово хората се ваксинираха. И те за тях са си прави.

17.09.21
13:00

казано от Миро на 17.09.21, 12:31:

Казах го няколко пъти. А който има очи да чете и който има уши да чуе. Тук в България се води една активна кампания против всякакви здравни мерки за ограничаване на заразата. Инициаторите и кукловодите на тази кампания, сякаш искат епидемията да се разраства в България колкото се може повече.

Не гледайте това, което е на повърхността! Научете се да виждате това, което е под нея. Научете се да четете между редовете. И да анализирате някои странни “съвпадения”.

Виж сега, аз първи те заподозрях ....

Обясни ми какви ги пишеш. Ти всяваш някакви извънземни теории, без да си посочил дори и едно елементарно доказателство, а в същото време говориш против антиваксърите. Това което ти го цитирам е доста по-смешно и безумно от твърденията които ползват антиваксърите. Затова ми се струваш просто платена писарушка.
Кои са тези инициатори, кои са тези кукловоди и защо го правят ? Сигурно има, ама чакам вече 20 години някой илюминат да ми ги обясни тези неща.

17.09.21
13:02

казано от Димо на 17.09.21, 12:42:

казано от doni dimitrov на 17.09.21, 12:34:

Ето друго клише,което повтаряш като мантра .
Нито сме прости ,нито бедни.

Не е клише, ако е вярно. Най-бедната държава в ЕУ и с най-слабо образование, най-склонни да вярваме в суеверия, най-корумпираната, с най-ниската свобода на медиите, мога и още да продължа.

казано от doni dimitrov на 17.09.21, 12:34:

Нормално,ли е да рекламират ваксина по радиото?
Олеква някак,приравнява се до хапчета за сране, хранасмилане,неволно изпускане на урина...

Напълно нормално е държавата да се опитва да образова и подтикне гражданите си към конструктивно поведение. Нали после тя плаща болничните, после нея обвиняват че не се грижи за здравето и живота на гражданите си. И много смесваш нещата. Рекламите на ваксините, поне които аз съм чул, са реклами на идеята за ваксинация и са от министерства, организации - не са реклама на конкретен комерсиален продукт от производителя или представителя му, каквито са споменатите от теб реклами на хапчета за сране. Кажи ми - верно ли е това?

казано от doni dimitrov на 17.09.21, 12:34:

И както пише Джорджи Марков за  изключителното чувство за хумор на  народа ни..а прост човек няма чувство за хумор.
“В нашата родина дори и най, разпаления и убедителен оратор и пропагандатор,ще се сепне от едва сдържаните усмивки в публиката и негласното..Е чак пък тъй..”

Еми да, доста “Е чак пък” виждам. Щото антиваксърите си мислят че са по-умни от другите. Нищо че съдраните им гащи и високата смъртност съвсем друго показват.

И как ме образова държавата?
С тъпи реклами ли?
Що не пиеш хапчета за отслабване и не използваш рекламираните велики уреди ?
Ето пак лепиш етикет.
Кои са антиваксъри?
Аз антиваксър ли съм?
Умните германци като овце последваха Хитлер или не са?

17.09.21
13:06

Сещам се за времето, когато работех в ДКЕВР /сега КЕВР/. Та там при обществените обсъждания /присъстват и външни хора-журналисти, заинтересовани и т.н./ постоянно идваше един Георги Николов-човек, който нямаше май институция от която да не е се е жалил. Та тоя същия на висок глас вика:
-Г-н Шушулов, вие съсипахте енергетиката на Република България
-С какво бе Георги точно съм я съсипал;
-Вие много добре знаете за какво говоря /сочейки и размахвайки пръст/ :-)))))))))

Та и аз подкрепям мнението, че за всяко тдърдение следва да се назовават и цитират конкретни доказателства. А не да се говори общо и с недоизказани неща, т.е. умни сте, четете, наблюдавайте, анализирайте и си правете изводите.

17.09.21
14:19

казано от doni dimitrov на 17.09.21, 13:02:

И как ме образова държавата?

Теб може никак да не те е образовала, поради ред причини. Едната е че ти вече имаш образование по имунология и на теб са ти ясни тея неща, друга причина може да е че нямаш образование, но си имаш изградено мнение и си склонен към конфирмейшън биас и поднасянето на информация, противоречаща с твоите убеждения само ги затвърждава вместо да ги разлаща, трета причина може да е че си от типа: “те па на мен ше ми кажат”

казано от doni dimitrov на 17.09.21, 13:02:

С тъпи реклами ли?

Истината е че съм виждал публикации на здравното министерство във фейсбук и откъм дизайн и атрактивност са гола вода. Толкова пари имат и/или толкова си могат хората. Добрите рекламни кампании струват пари, а наскоро научих че МЗ не е имало бюджет допреди 2 седмици за информационна кампания относно ковида. По предложение на ДБ са гласувани 12 или 14 милиона лева за разяснителна (рекламна както ѝ викаш ти) кампания. Но това не би трябвало да е проблем, който иска да знае информация, може да я възприеме и от скучно поднесен носител, не е задължително да има фойерверки или чалга-звезди в нея за да не е тъпа (рекламата).

казано от doni dimitrov на 17.09.21, 13:02:

Що не пиеш хапчета за отслабване и не използваш рекламираните велики уреди ?

Пак смесваш нещата. Разяснителната кампания на МЗ за ковид и ваксинациите е едно, те не продават ваксини, те искат да информират населението за неоспоримите от научна гледна точка ползи от ваксинирането, доказани с наука, докато рекламите на хапчета се правят и плащат от хора, които продават тези продукти и което е по-зле - нямат научно потвърждение за рекламираните качества на продуктите, които продават.

казано от doni dimitrov на 17.09.21, 13:02:

Ето пак лепиш етикет.

А, чакай ся, аз не съм те сравнил с ходжа. Тук обсъждаме (аз поне) няколко неща. Едното е що е то антиваксър, другото е защо има антиваксъри и третото е защо страните с най-много антиваксъри са и най-бедни, корумпирани и т.н. Аз си дадох определението за антиваксър ти не си. Аз казах защо според мен има антиваксъри и какви са им подбудите, ти не си, даже ми се струва че твърдиш че антиваксърите са правите в случая да подозират че има някаква измама. Има ли измама? И казах как и защо според мен са свързани ниския процент ваксинирани и икономическите, демографските и други негативни показатели на държавата ни.

казано от doni dimitrov на 17.09.21, 13:02:

Аз антиваксър ли съм?

Ти мен уважаваш ли ма ся ли стана работата? Уважавам та.

казано от doni dimitrov на 17.09.21, 13:02:

Умните германци като овце последваха Хитлер или не са?

Ама как ги смесваш нещата бе човек? Едното е политическа доктрина, другото научна медицина, къде отиде изобщо? Значи според теб целта на ваксините е геноцид и превземане на чужди територии, така ли?

17.09.21
14:22

казано от Dydo на 17.09.21, 13:06:

-Г-н Шушулов, вие съсипахте енергетиката на Република България
-С какво бе Георги точно съм я съсипал;
-Вие много добре знаете за какво говоря /сочейки и размахвайки пръст/ :-)))))))))

Тук припознавам антиваксърите:
- Тея ваксини нещо не им е наред!
- Какво не им е наред бе г-н Антивакс?
- -Вие много добре знаете за какво говоря (Австралия) /сочейки и размахвайки пръст/

17.09.21
14:27

Димо, ти да не си станал платен трол по професия?

17.09.21
14:30

А ти да не си станал тъп по призвание?

17.09.21
14:32

Ай, намесиха се и религиозните, спирам, темата изпростява. Браво, супер сте. Данни - нула, ходжи и тролове - няколко.

17.09.21
14:34

казано от Димо на 17.09.21, 14:22:

казано от Dydo на 17.09.21, 13:06:

-Г-н Шушулов, вие съсипахте енергетиката на Република България
-С какво бе Георги точно съм я съсипал;
-Вие много добре знаете за какво говоря /сочейки и размахвайки пръст/ :-)))))))))

Тук припознавам антиваксърите:
- Тея ваксини нещо не им е наред!
- Какво не им е наред бе г-н Антивакс?
- -Вие много добре знаете за какво говоря (Австралия) /сочейки и размахвайки пръст/

Хаха :-) Не съм запознат със случващото се в Австралийския съюз, ама явно е така.
Все пак в по-предно мнение взех отношение по въпроса-не всеки против ваксините срещу Ковид19 е антиваксър по принцип. Да, много от тия, които са само срещу тези ваксини нямат аргументи, дори не са в хипотезата на Дънинг Крюгер, т.е. въз основа на “”“знание”“” да са стигнали до извод, че срещу тази болест все още не следва да си правят ваксина.

Тц,тц,тц.....туй дето го почнахте с Боян не ме кефи.

17.09.21
14:39

казано от Dydo на 17.09.21, 14:34:

Тц,тц,тц.....туй дето го почнахте с Боян не ме кефи.

Чакай, чакай, аз си изтрих пръстите да се аргументирам и да питам за чуждите аргументи, обаче на Боян неговия невидим приятел му е казал да се бори със сатанистите, във фейсбука е прочел че ваксините са сатанинско дело, не му харесва че ги показвам антиваксърите тъпите и идва да ми вика трол? Кое по-точно почнах аз лично?

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1