КЛА (CLA) - най-важните факти

Научете повече за CLA (Conjugate linoleic acid)

Четиво за 4 минути

Около CLA напоследък доста се шуми. Хората масово разпитват за това вещество, макар да нямат понятие какво прави, как го прави, откъде идва и по колко следва да се взима. Този материал цели да изясни най-важното за свързаната линолова киселина накратко. Приятно четене!

КЛА (CLA) - най-важните факти

Общи сведения за CLA

Причина за появата на този тип препарат са изследванията, направени от Майкъл Париза от университета в Уинсконсин-Мадисън върху канцерогенния ефект на различни мазнини.

При първоначалните опити върху лабораторни животни (мишки и плъхове), поставени на експериментална диета изцяло само с CLA, се установило след дисекцията им, че е налице значително увеличение на мускулната тъкан и намаляване на мастната.

Това определило и тяхното бъдещо комерсиално приложение в сферата на фитнеса и бодибилдинга.

Било открито също, че прилагането на CLA в дози от 0,1-1% от дневната диета на мишките има добър антиканцерогенен ефект при тумори на млечната жлеза.

По-късно изчисленията и изследванията при хора показали, че количества в тези рамки са силно завишени, а ефект се наблюдава и при прием на много по-малки дози.

До преди 5-6 години CLA основно се срещаше като търговските имена "Clarinol" на  Loders & Croklaan (Holland) и "Tonalin" (USA), но днес много фирми ги произвеждат.

Рекламата му днес е много интензивна и освен споменатите вече ефекти се говори и за протективни функции спрямо рак на простатата и кожата (включително меланома).

Какво всъщност представляват препаратите с CLA (C18H32O2)?

Това са триглицериди, в които се намират два изомера на сперегнати диени на линоловата киселина. По-важно е да се знае за тези изомери - c-9, t-11 (цис-9, транс-11) и t-10, c-12 (транс-10, цис-12), че са застъпени в съотношение 60%:40% помежду си.

При някои фирми отношението е 50%:50%, но именно в това се състои патентът на отделните производители.

В търговските продукти естестествено, в триглицеридната форма не се съдържа 100% CLA (често те са с около 80% и по-рядко 60% от общите мастни киселини), а има и други мастни киселини (предимно ненаситени), които по-скоро се използват като "пълнители".

Според твърденията на някои фирми продуктът е натурално получен от олио от шафран.

Аз лично не съм убеден, че могат да се получат такива количества триглицериди в промишлен мащаб от натурални източници и според мен се прибягва и до ензимна синтеза - естерификация на глицерол със смес от ненаситени масни киселини с преобладаване на CLA.

Природни източници на CLA

Основно се среща в някои масла, но ние го приемаме най-често чрез консумацията на говеждо и телешко месо, от краве мляко, сирене и млечни изделия от преживни животни.

Наблюдавана е правопропорционална връзка между храненето на тези животни с житни растения и на количеството на CLA  в млякото, но като цяло те са в незначително количество спрямо ефективната доза от 3.4 гр за зрял човек.

В организма им CLA се е получила при структурна промяна на LA (linoleic acid = линолова киселина).

Ефект и дозировка на киселината

Значителен ефект за намаляване на телесните мазнини и увеличаване на мускулната тъкан се постига при дози от 3-4 гр (в зависимост от телесното тегло) CLA на ден в продължение на 3-4 месеца, като естествено трябва да се комбинира с диета и физически натоварвания.

Някои автори споменават и по-малки количества, но при по-продължителен прием. Използването на CLA при отслабване се прави с цел да се намалят някои странични ефекти като депресия, раздразнителност, кожни проблеми, загуба на коса и др.

За изомера c-9, t-11 се смята, че е отговорен за повишаване на инсулиновата чувствителност, водеща до нарастване на активната мускулна маса, както и антиканцерогенния ефект на CLA.

Спорове и дискусии за CLA

В годините проучване на въздействията на CLA е имало редица спорове. Най-значимият обаче е бил по отношение на CLA изомера t-10, c-12.

Въпросът бил как ще се елиминира от човешкия организъм, тъй като се смята, че е е нетипичен за него. Предстоят бъдещи проучвания, а ние ще продължаваме да ги следим с интерес.

В статията са използвани източници - виж списъка.

Този текст е публикуван на 06.05.2007 и е актуализиран на 04.07.2011.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

apple-placeholderarrowback-arrowbb-hexbb-lettersbeginner-wizardbodyweight-wizardbookmarkGroupcartcheckoutclosecrossdiarydocumentdumbbell-wizardexpert-wizardfacebook-iconfacebookfemale-wizardfemalefootnotesforum-blockforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-new-postforum-recommendforum-subscribeforumgains-wizardghost-image-squareghost-imagegoogle-iconGoogle+gym-wizardhabitillustration-404instagramleft-arrowlogo-smallloss-wizardmail-iconMailmaintain-wizardmale-wizardmaleman-placeholdermeasurementsmedium-wizardmessagesmy-bbnewsletterphotosplaceholderpollprofileread-laterreadingright-arrowsearchservice-1service-2service-3service-4servicestarstoresubmit-arrowticktop-arrowtwitter-iconTwitterwoman-placeholder1