Индукционните котлони

До каква степен полезни може да бъдат в нашата кухня?

от четиво за 5 минути
Индукционните котлони

Индукционните котлони едва сега навлизат масово и са доста слабо познати, макар че са предмет на обсъждане вече няколко години в интернет пространството и родните форумни среди. И въпреки че работят на ток, принципът им на работа е крайно различен от начина на работа на останалите котлони.

Какво представлява индукционният котлон?

Индукционните котлони загряват директно съда, в който се готви, без да е налице нагряващ елемент. Това се получава като се преобразува електрическата енергия в топлина чрез силен високочестотен електромагнит, който създава електромагнитно поле и чрез индукция загрява съда.

Ако трябва в няколко стъпки да посоча механизма на действие, то нещата ще са систематизирани така: 

  • Захранва се бобина, която създава високочестотно електромагнитно поле;
  • Полето прониква в метала на съда за готвене и индуцира токове, създавайки топлина;
  • Топлината, генерирана в съда, се предава на съдържанието му;
  • Нищо извън съда не е засегнато от магнитното поле – в момента, в който съдът се свали от котлона или той бъде изключен, нагряването спира.

Да изберем правилните съдове за готвене... как и какви?

Тъй като топлината при тези котлони се получава в съда за готвене от магнитно поле, много е важно използваните съдове да са от подходящ материал (феритен), който реагира като магнит (например желязо).

Материали като алуминий, мед, стъкло са неизползваеми с индукционни плотове и котлони.
Индукционната високочестотна бобина се активира само когато съдът е с магнитни свойства. Това е с цел котлонът да работи при наличие на съд върху него, иначе се самоизключва.

Най-лесният начин за правилен избор при пазаруване на подходящи съдове за индукционен котлон е да отидете на пазар задължително с магнитче в джоба!

В хипермаркетите за бяла и черна техника можете да видите всякакви вариации за готвене на индукционен котлон: котлони или цели плотове за вграждане; само индукционни котлони или смесени - в комбинация примерно със стъклокерамични.

Пазарът е доминиран основно от немски производители като AEG, Bosch, Fissler, Miele, Siemens; испанската компания Fagor, италианската SMEG и швейцарската Electrolux.

Ключови производители са и Тайван, Япония, и Китай. Т.е., изборът е голям – и на марки, и на цени, и е въпрос на лични предпочитания и доверие в една или друга марка, също и въпрос на финансови възможности.

Предимства на индукционните котлони

Както вече бе споменато, при индукционните котлони загряването става в самия съд за готвене. Това е причината при използването им коефициентът на полезно действие да достига до 90%.

За сравнение, при газовите котлони той е едва 40%. Т.е., първото предимство, което си струва да бъде посочено за индукционните котлони е тяхната енергийна ефективност. Енергията, която изразходват  е по-малко от нормалните плочи и се изразходва до два пъти по-ефикасно. 

Лесен е и контролът на тези уреди и на желаната температура за готвене. Загряването става веднага след включване на котлона и поставяне на съда, без да се налага изчакване.

А за защита котлонът изгасва след като се махне съдът, но се включва веднага отново след връщане на съда върху него. Това, естествено, става в определен времеви интервал, в зависимост от характеристиките, заложени от производителя.

Примерно при махането на съда котлонът изключва и минава в режим на изчакване, който продължава 90 секунди. През това време индикаторът на съответния котлон мига. Във всеки един момент от този период съдът може да се постави обратно и нагряването продължава. След 90 секунди печката издава кратък звуков сигнал и изключва котлона за постоянно.

Що се отнася до безопасност – освен посочения механизъм за самоизключване, важно е да отбележим, че няма как да се изгорите на котлона, защото той остава студен без значение от мощността. Но внимание – съдът може да бъде топъл!

Тъй като самият котлон не се загрява, няма как нещо да капне, да загори и мирише и след това да се налага дълго търкане, докато се изчисти. Почистването е бързо и лесно с влажна кърпа – без упорито търкане.

Недостатъци

Основният дискутиран недостатък на индукционните котлони е необходимостта от използване на специални съдове. Както казахме вече - съдовете трябва да са от материал, реагиращ на/като магнит.

Освен това е желателно дъното им да бъде абсолютно плоско – ако има дори малки извивки, няма да се получава равномерно загряване и храната може да остане на места сурова, или ако се приготвя нещо много тънко – да загори.

Съдовете върху котлона трябва да съдържат течност или храна, не да са празни, за да може топлината да се абсорбира. В противен случай може да се стигне до прегряване и повреда на съда поради рязкото увеличаване на температурата. Затова внимавайте, когато готвите!

Препоръчва се на лица с имплантирани сърдечни пейсмейкъри или други електронни медицински имплантанти да избягват близост до индукционни и други източници на магнитни полета.

Поради все още немасовата употреба на индукционни печки ги приемаме за нова технология, а оттук някак "логично" е наложена на пазара и по-високата им цена в сравнение с алтернативни варианти.

Някои от потребителите на индукционни печки констатират, че са значително по-шумни от останалите видове печки. Малка част от шума се генерира от вътрешния вентилатор за охлаждане. Понякога обаче шум може да се генерира от съдове за готвене, изложени на силни магнитни полета, или ако съдовете за готвене имат разхлабени части.

Важно за готвещите на пламък - готварски техники при готвене над пламък не са приложими, поради липсата на такъв!

Да ги предпочетем ли?

Дали индукцуонните котлони са вашият избор за помощник в кухнята можете да прецените сами, но е сигурно, че те ще увеличават своята популярност благодарение на някои от възможностите им, превишаващи далеч тези на конкурентните утвърдени технологии.

Хареса ли ти статията?
Статията написа Стефан Симеонов
Модератор на форума и BB-Team автор от 2005 г. С интерес в сферата на медицината и физиологията. С опит в спортове като езда, фехтовка, някои бойни спортове и др., но постоянната му любов си остава фитнесът, силовите спортове и всичко свързано с тях. Привърженик на балансираните режими, противник на крайностите, освен когато не е наложително.
Мнения по темата
1
28 авг 2012 22:31

Индукционните котлони би трябвало и да вдигат много по-висока температура от газовите и тези с нагреватели. В термичната обработка на метали с индукционна бобина се достигат над 1100 градуса температура за секунди време.

Anthony
2
28 авг 2012 22:42

2 от котлоните са ми такива, на Сименс. Ползвам ги предимно тях, защото всичко става страшно бързо. 1 литър вода завира за 40-50 сек. Освен бързината на загряване, те са и много икономични.

Dobromir Kostadinov
3
29 авг 2012 00:37

Много интересна технология и прекрасна статия.

Stanislav Stankov
4
29 авг 2012 10:51

“Тъй като самият котлон не се загрява, няма как нещо да капне, да загори и мирише и след това да се налага дълго търкане, докато се изчисти. Почистването е бързо и лесно с влажна кърпа – без упорито търкане.” -> Това е така, но не трябва да се забравя че самата тенджера отдава топлината си върху стъклената плоча на котлона, и ако докоснете повърхността където е била тенджерата ще е горещо :)

Georgi Arnaudow
5
2 сеп 2012 05:52

с алуминиеви съдове също може да се готви на индукционни печки, само трябва да се сдобиете със стоманена/железна плоча, която да поставите под тигана/тенджерата/касеролата :)

Камен Илиев
6
2 сеп 2012 11:36

Пост 4 - и аз си мислех същото. Освен това течността, която изври и е в контакт с тенджерата или съда, поради нагряването им е възможно да замирише или запуши.
Пост 5 - поздравления за изобретателността. Не може българин да не подобри една технология, пък колкото и модерна и съвършена да е тя.

Georgi Arnaudow
7
3 сеп 2012 01:01

Камене, първо не го е измислил това българин, една италианска фирма, която произвежда алуминиеви съдове за готвене с керамично покритие произвежда такава плоча, второ много по - добре е да си купиш плоча за 20-30 лева и да си ползваш всички налични съдове за готвене, отколкото да дадеш 100-200 лева за нови неща, ти кое би предпочел ? :)

Wolfy
8
6 сеп 2012 19:52

Предлагам следващата статия в BB (BODYBUILDING) да бъде за новите OLED телевизори на LG и как подобряват постиженията при мъртва тяга. Хора стегнете се, че започва все повече да заприличва на bg-mamma където може да прочетеш и как да си смениш маслото на автомобила.

п.с. Нищо лично, статията е много хубава...

Стефан Симеонов
9
6 сеп 2012 21:38

Волфи, в някаква степен споделям хардлайнерската ти идея, но тук не е сайт само за мъжаги, но и за здравословно хранене и прочие...
В таз ивръзка съм длъжен да кажа:
Специално тази статия беше изпълнена он деманд на потребителите... Не съм я измислил аз.
Постъпи в списъка с търсени статии и ги поделихме и така.

И какот виждам ,предизвиква някакъв интерес.
Благодаря на всички коментиращи и четящил

Dani Ivanova
10
23 окт 2012 13:59

Правилно ли разбирам от тази и другата статия за готвене с тефлонов тиган http://www.bb-team.org/articles/4383_gotvene-s-teflonov-tigan , че не става да се готви на индукционен котлон с тефлонов тиган ? И това защото не е енергийно ефективно или ?

11
20 яну 2013 22:04

Дани, , ако нямаш стоманена плоча, която да сложиш под тефлоновия  тиган с основа алуминий - няма как да ползваш индукционен котлон. Аз имам тефлониран тиган , който не е алуминев и е специално за индукциони, имам и чугунен тиган - скара - също използваем за индукцион- ползвах този котлон много дълги години - още миналия век си го донесох от Германия , но се повреди , купих друг от тук от немските магазини ( няма да им споменавам името , въпреки , че заслужават антиреклама) , който още при по покупката даде дефект - уж го ремонтираха и пак не заработи , така , че в момента имам 2 индукциона , които не работят;(

Victoria Voinikova
12
19 окт 2013 12:49

Аз си взех индукционен котлон преди 4 години за 120лв. И специално заради него си взех 28см тиган за индукционни котлони на T*f*l за 80 и косур лева. Но се оказа, че една стара тенджера, която е на повече от 20 години, също работи с котлона, а и една менте касеролка, от магазините за 1 лев, също.. Едни алунимиеви тигани с керамички покритие вътре гледах в един каталог, че ги даваха за индукционни котлони, явно са били във втоманена плоча на дъното. Но задължително е съдът да е с незалепващо покритие, защото иначе трябва да бъркаш нон стоп като ненормален, иначе яденето изгаря, сам оако варите супа или топлите вода не е проблем да няма незалепващо покритие. И като правите нещо на котлона, гледайте и котлона и съда отдоли да са сухи и чисти, че почва да пиши, да мирише, загаря мръсотията по външната част на дъното на съда, ако е вода само, котлона избелява и ще му се повреди плочата все някога, така че гледайте тия работи.

13
14 апр 2015 10:18

Здравейте,
На скоро си взех индукционен котлон за 35 лева!
Много съм доволен, но имам един проблем - когато готвя супа и се опитвам да намаля мощността така че тя едва да къкри, котлонът не намаля мощността си а започва често да изключва и включва. Това кара супата ту да завира, ту да спира да ври. При следващото положение пък ври доста силно.
Та искам да попитам дали така работят всички индукционни котлони или има такива които не просто включват и изключват, а наистина им се регулира мощността?
Пздрави,
Дарин

14
13 авг 2016 03:38

Не виждам рецептите за готвене, а само краставицата на Мирча!?!

15
13 авг 2016 03:40

Как да включа индукционния котлон във веригата на бойлер или вана за топла вода при къпане!?! Може ли?

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.