Шопинг сафари за здравословна храна

Какво да купим, защо да го купим и дали може да се намери?

Намирането на здравословна и екологично чиста храна на масовия пазар в България не е винаги лесно. За щастие, не е невъзможно. За да сте сигурни в храната, която консумирате, трябва да проучите пазара на здравословни храни във вашия град и да изберете фирми, на които да се доверите.

(Този материал е продължение на статията "Оксиморон ли е понятието "здравословна храна"?")

Шопинг сафари за здравословна хранаПо-долу ще намерите важните неща, на които да обърнете сериозно внимание, когато сте на шопинг сафари за здравословна храна!

Как да се справим със ситуацията ефективно и практично?

"Този който знае какво търси, намира винаги каквото му трябва!"

Това ще рече, че сте излезли за точно определена храна. Не купувате каквото ви попадне и откъдето го намерите. 

Изградете си списък с места за зелено пазаруване. Трябва първо да осъзнаете необходимостта от подобна постъпка!

Проучване на пазара - съществена необходимост

На пазара на здравословни храни има множество различни хранителни продукти. Най-добрата стратегия е да проучите самите продукти.

Престижните фирми, произвеждащи еко и здравословни храни обикновено представят продуктите си подробно на своите интернет страници.

Фирмите, които държат да спечелят доверието на клиентите си най-често поместват и снимки на лицензите, сертификатите и патентите си в електронното пространство.

Откъде е по-добре да купя качествената храна?

Повечето продукти могат да се купят на свободния пазар, от квартални магазини, супермаркети или хипермаркети. Специфичните еко продукти обаче е най-добре да бъдат закупени от така модерните в последното десетилетие "био магазини за здравословни храни". 

В България това са малки квартални магазини с ограничен брой сертифицирани продукти. Тези магазини разчитат изключително на качеството на продуктите, които продават.

Там можете да получите и подробна информация за самите хранителни продукти от продавач-консултантите, както и да чуете мнения на хора, консумирали тези храни.

"По изчерпателността ще ги познаете!"

Етикетът е паспорта на продукта. Да купите храна, чието съдържание е неизвестно на производителя в днешно време е неоправдан риск.

Европейският стандарт за етикетите все още не е навлязал в страната ни, но въпреки това много фирми вече го спазват. Той включва: 

  • хранителна фактология;
  • състав на продукта;
  • срок на годност;
  • указания за съхранение;
  • препоръки;
  • европейски (международно признат) сертификат за качество във вид на номер.

"Проверката - висша форма на доверие!"

Ако у вас все пак са останали съмнения за продукта, който сте избрали да включите в зеления си списък от храни, опитайте да потърсите оплаквания от него в световните интернет търсачки. Има множество форуми, където хората споделят своите виждания за храните на пазара и техните качества.

(Интересно ви е кои са най-рисковите храни на пазара, нали? Можете да разберете това в статията "Застрашените храни - анонимно вредни!")

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1