Дневен план за навициСвали сега 

Спорт по време на кърмене - за или против?

Вреди ли спортът по време на кърмене или не? Каква е истината всъщност?

Вие сте бременна и планирате след раждането отново да спортувате. Въпреки че бихте искали да кърмите? Или пък вече си имате бебе, което кърмите, и бихте искали отново да влезете във форма? Независимо от редицата предразсъдъци, съществуващи относно съвместимостта на кърменето и спорта, последните изследвания сочат, че редовната спортна активност - без претрениране, въздейства позитивно върху здравето на майката, без при това да причинява каквито и да било проблеми с кърменето.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Спорт по време на кърмене - за или против?Кои са най-разпространените твърдения по този въпрос, притесняващи кърмещите майки?

Чрез спорта се намалява количеството на млякото

Грешно! Спортът не оказва никакво влияние върху количеството на млякото, респективно върху производството на мляко.

Това се регулира изключително от самото търсене. Или казано с други думи, това означава, че когато детето пие много, и производството на мляко също ще нарастне.

Отклонения в количеството мляко се срещат независимо от спортните занимания. Например може да се случи така, че при израстване бебето да изисква повече мляко, отколкото е налице.

Чрез чести захранвания продукцията на мляко от само себе си ще се регулира отново в рамките на няколко дни.

Спортът прави млякото кисело и тогава бебето не приема гърдата

Това невярно твърдение се основава на едно изследване от 90-те години, което междувременно е оборено.

Най-високата концентрация на млечна киселина според едно изследване е констатирана на 10-тата, респективно 30-та минута след спортната активност, според това дали майката е упражнявала спорт с пълни или празни гърди.

Концентрацията на млечна киселина остава висока общо над 90 минути. Но това касае прекомерни интензивни натоварващи спортни дейности в аеробната област, като например при бързи, изискващи много енергия движения като 400-метров спринт.

Следователно, за да се стигне до повишена стойност на млечната киселина в майчиното мляко, която евентуално така да промени вкуса, че бебето да е способно за забележи това, би трябвало майката да е упражнявала екстремен спорт и да е достигнала до абсолютните си предели на натоварване.

Между впрочем, има немалко примери на кърмещи елитни спортистки.

Спортът по време на кърмене вреди

Точно обратното! Кърмещата майка, която е физически активна, е по-здрава, по-издръжлива на натоварвания и уравновесена, отколкото майките, които по-скоро остават неактивни. 

Изводът: Разбира се, че може и трябва една кърмеща жена да спортува.

За да можете да се наслаждавате неограничено на позитивното въздействие на спорта, трябва да следвате няколко основни правила:

  • Започнете отново със спорта едва когато се възстановите напълно след раждането. Най-добре е това да потвърди вашият лекар.
  • Упражнявайте такива видове спорт, при които няма голямо натоварване на таза.
  • Не се пресилвайте. Спортът трябва да доставя удоволствие. Ако в края на тренировката се чувствате добре, това ще бъде поносимо и за вашето дете.
  • Носете подходящ сутиен. Тръскането на гърдите и търкането на зърната в дрехите - например при джогинг, без подходящ защитен сутиен е възможно да доведе до редукция на количеството мляко.
  • Тренирайте по възможност с празни гърди. Единствената причина за това е, че в противен случай на вас самата ще ви бъде неприятно.
  • Отслабването чрез спорта не трябва да бъде драстично, а в здравословни норми от един до два килограма на месец.
  • Пийте достатъчно течности и се хранете здравословно. Не само заради бебето, а заради вас самите! Казано накратко - не зарязвайте любимия си спорт, а опитайте дали въобще щe възникнат някакви проблеми.
Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow